Joop

Gezondheidsminister Kuipers: 'We moeten leren leven met het virus'

  •  
14-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Video niet te zien? Klik hier.
Vrijdagavond gaven premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers om 19:00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Voor Kuipers (D66), die maandag toetrad tot het nieuwe kabinet-Rutte IV, was het zijn eerste coronapersconferentie na het stokje te hebben overgenomen van Hugo de Jonge (CDA). Ook nieuw was dat de tolken niet meer op het podium staan, maar vanuit een aparte ruim in beeld werden gebracht. Dit zodat er ruimte was voor een groot tv-scherm, waarop Kuipers zijn presentatie kon laten zien.
Kuipers maakte direct duidelijk dat corona ‘niet meer weggaat’ en ‘we moeten leren leven met het virus’. Ook vroeg hij speciale aandacht voor jongeren die ernstig te lijden hebben onder de lockdowns, gesloten scholen en gebrek aan vertier. Hij wees op nieuwe cijfers waaruit blijkt dat jongeren bovengemiddeld kampen met depressies. Vrijdag werd ook al bekend dat het aantal jongeren dat door zelfdoding* om het leven is gekomen, het afgelopen jaar 15 procent hoger lag dan in voorgaande jaren . Op sociale media werd met opluchting gereageerd op het eerste optreden van Kuipers als coronaminister. Hij kreeg veel lof voor zijn heldere uitleg in vergelijking met Hugo de Jonge die vaak ellenlange verhalen afstak zonder veel informatie.
Voor Hugo de Jonge, tegenwoordig minister van Volkshuisvesting, was het een rustige avond:
In aanloop naar de persconferentie lekten al de nodige veranderingen in de huidige maatregelen uit. Zo werd donderdag bekend dat er meer ruimte komt voor winkeliers, dat mensen met contactberoepen – zoals bijvoorbeeld kappers en sekswerkers – weer aan het werk kunnen en dat de sportmogelijkheden worden verruimd. Vrijdag lekte uit dat winkels weer volledig open mogen, in plaats van klanten ontvangen op afspraak zoals donderdag nog het geval leek. Wel moeten de niet-essentiële winkels om 17.00 uur dicht. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen tot 20:00 uur open blijven.
Ook werd voorafgaand aan de persconferentie al bekend dat er het nodige verandert in de quarantaineregels. Zo hoeven mensen die een boostervaccin hebben gehad, of dit jaar zijn genezen van een coronabesmetting, niet meer in quarantaine wanneer zij in contact zijn geweest met een positief getest persoon. Een voorwaarde daarbij is wel dat je klachtenvrij bent. Mensen met een cruciaal beroep mogen ook zonder boosterprik doorwerken, mits zij geen klachten hebben. Met deze versoepeling wil het kabinet voorkomen dat het land ontwricht raakt door personeelstekorten.
Het complete overzicht van de maatregelen die per zaterdag 15 januari gelden, luidt als volgt:
Onderwijs, cultuur en sport Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs wordt hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.
Detailhandel en contactberoepen Winkels mogen weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel anderhalve meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.
Mondkapjes Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.
Quarantaine Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan acht weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaineadvies voor mensen met cruciale beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.
*In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je daar vragen over hebben of behoefte hebben om er over te praten, bel 0800-0113 of bezoek 113.nl.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (128)

gimli55
gimli5516 jan. 2022 - 10:23

Op 14 december waren ze te pessimistisch, en daar is op 14 januari weinig verandering in gekomen. Als je altijd uitgaat van de meest negatieve modellen, is de bijkomende schade altijd onevenredig hoog. Die wordt alleen onzichtbaar gemaakt, door er geen discussie over te voeren. https://nos.nl/artikel/2413138-nederland-zat-een-maand-in-lockdown-was-dat-wel-nodig. De stijging van het aantal suïcides is hoger geweest dan de schade van de Covid crisis bij de jongeren. Het heeft een negatief effect gehad op het aantal levensjaren van de bevolking. Kijk vooral in de grafiek naar het werkelijk aantal opnames op de IC, dat nu gewezen wordt naar het aantal opnames ziekenhuis is het aanpassen van de rechtvaardiging om iets wat niet klopt goed te praten. Er is geen visie en elke keer worden de redenen aangepast aan de gewenste uitkomst. Dat is niet logisch en zeker niet wetenschappelijk of rechtvaardig. De burger wordt al tijden voor het ootje gehouden, en je moet vooral kijken naar wat niet gezegd wordt en wat niet getoond wordt bij de persconferenties.

1 Reactie
The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 23:30

gimli55: "Er is geen visie en elke keer worden de redenen aangepast aan de gewenste uitkomst. Dat is niet logisch en zeker niet wetenschappelijk of rechtvaardig." Dat zijn we in ieder geval 100% met elkaar eens.

Joost Spits
Joost Spits15 jan. 2022 - 22:59

- KUIPERS TE PESSIMISTISCH - Er zijn in de loop van honderden jaren vele epidemieën en pandemiën uitgebroken. Met de komst van antibiotica konden hardnekkige en zéér besmettelijke zieken als long-tbc, pest, cholera, sommige vormen van meningitis, longontsteking, difterie, tetanus, etc, bestreden worden. Ook virale infecties als polio, pokken of mazelen waren letale ziekten, die dankzij een probaat vaccin niet verder konden verspreiden. Allemaal vaccins die de verspreiding tot stoppen brachten, omdat men niet alleen zelf beschermd was, maar ook niet meer zelf besmettelijk was; in tegenstelling met de huidige Covid-19 vaccins. Het is wat de World Health Organization onlangs aangaf, het vaccin dat ontwikkeld moet worden, tegen Covid-19, is een vaccin dat niet alleen de gevaccineerde beschermt, maar ook zorgt dat de gevaccineerde zelf niet meer besmettelijk is en dus het virus niet meer kan doorgeven. Bij een dergelijk vaccin worden infectiehaarden gestopt en kan Covid-19 niet verder muteren. Met name dat laatste is cruciaal om het pandemie eens en voor altijd te stoppen en niet gedwongen zijn telkens het vaccin aan te passen of booster op booster te blijven geven. Weliswaar weten we niet hoe dit virus zich nog verder ontwikkeld en is een vereiste dat een probaat vaccin mondiaal wordt ingezet om verdere mutaties te voorkomen, maar ik deel de mening van de WHO en ben daarom minder pessimistisch dan Kuipers. Het lijkt mij thans een wat premature uitspraak. (Zie link) https://www.nu.nl/coronavirus/6177726/who-experts-zien-meer-in-nieuwe-vaccins-dan-boosterprik-alsmaar-herhalen.html

1 Reactie
Joost Spits
Joost Spits16 jan. 2022 - 8:17

Correctie: ...weten we niet hoe dit virus zich nog verder ontwikkeld = ...weten we niet hoe dit virus zich nog verder ontwikkelt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jan. 2022 - 14:42

Had eigenlijk wel gehoopt op excuses van het OMT en de regering voor het invoeren van een stricte lockdown vlak voor de feestdagen die achteraf niet nodig was. Het is triest om te zien dat de maatregelen tegen covid voor mijn leeftijdsgroep dodelijker is dan covid zelf. Deels vrijlaten lijkt me dan ook de enige keuze. Hopelijk stoppen we ook snel met de verplichte QR codes, boosters, etc. Laat de risicogroepen en hen die het willen maar elk kwartaal een booster nemen en de rest van de samenleving gewoon vrij. Als gezonde twintiger zie ik echt het nut niet om elke paar maanden weer een covidvaccinatie te nemen.

11 Reacties
Break on through
Break on through15 jan. 2022 - 15:33

"Als gezonde twintiger zie ik echt het nut niet om elke paar maanden weer een covidvaccinatie te nemen." Misschien dat je dan lichamelijk helemaal gezond blijft. Baat het niet dan schaad het ook niet natuurlijk.

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 16:10

Voorbarige reactie, de sterftecijfers van deze variant zijn nog niet eens werkelijk bekend.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 17:12

De zeeman krijgt in ieder geval flinke bijval https://www.frontaalnaakt.nl/archives/jongeren-zijn-kennelijk-wel-dor-hout.html

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer16 jan. 2022 - 7:57

@Break on through "Baat het niet dan schaad het ook niet natuurlijk." Dus de overheden die bepaalde Covid-vaccins niet langer geven aan jonge mensen zijn wappies?

gimli55
gimli5516 jan. 2022 - 9:08

@The Apple De sterftecijfers zijn wel bekend maar niet bekend gemaakt, ook de grafiek waarin de toename van positieve testen wordt niet gecombineerd met de ziekenhuisopnames en IC opnames incluis de prognose waar het RIVM mee kwam toen de lockdown werd gerechtvaardigd met prognoses van 4500 IC bedden en meer paniek verhalen. Nu zie je opeens die bijgewerkte en werkelijke uitkomst niet in grafiek vorm. We zijn nu een maand verder en ze blijven voorspellen dat er nog een piek aankomt. Die was er niet, die is er niet en die komt er zeer waarschijnlijk ook niet anders had er nu al een begin van de stijging zichtbaar moeten zijn, we zijn al een maand verder. Je moet bij de persconferenties altijd kijken naar wat niet verteld wordt, er is ook geen vergelijking in werkelijke cijfers van een maand geleden en nu gemaakt.

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 10:12

gimli55: We zijn nu een maand verder en ze blijven voorspellen dat er nog een piek aankomt. Die was er niet, die is er niet en die komt er zeer waarschijnlijk ook niet anders had er nu al een begin van de stijging zichtbaar moeten zijn, we zijn al een maand verder." Ik voorspel niets, ik weet dat niet en ik heb slechts gesteld dat ik eerst het sterftecijfer zou willen weten om een beter inzicht te krijgen in een mogelijke toekomstige strategie.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl16 jan. 2022 - 11:19

The Apple staat er precies zo in als de regering / OMT. Met zo'n conservatieve instelling ga je snel over tot lockdown en langzaam over tot terugkeren naar een "normale" situatie, als die nog bestaat.

Break on through
Break on through16 jan. 2022 - 16:30

Rare logica. Kan het moeilijk volgen. Je logica is te onnavolgbaar en te gecompliceerd, daar zal het aan liggen.

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 23:27

Robin Heyerdahl : "The Apple staat er precies zo in als de regering / OMT. Denkfout, dat ik niet pretendeer méér te weten, betekent nog niet dat ik er hetzelfde insta. Wel jammer dat het me na al die tijd nog steeds niet gelukt is om dat duidelijk te maken.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl17 jan. 2022 - 11:51

Hoi The Apple, Nee, sorry, die laatste zin slaat niet direct op u. Maar u geeft wel aan conservatief te blijven en eerst de sterftecijfers af te wachten, daarin zit de overeenkomst. Het OMT wacht op modellen van het RIVM die zich moeten baseren op de doden van Omikron. Echter, de cijfers blijven afnemen omdat we hier nog steeds de meeste doden onder de Delta patiënten te betreuren zijn. De keuze voor lockdown viel door de situatie in het VK. Schotland heeft inmiddels met strengere maatregelen een hogere besmetting gescoord dan de rest van het VK. In Nederland wordt de lockdown pas volledig opgeheven als meer duidelijkheid is over de situatie ter plaatse. En daardoor zitten we vast in deze situatie.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 1:56

Het mooie is dat je altijd wel een land kunt vinden om je strategie mee te legitimeren, alleen jammer dat het steeds het verkeerde land is.

Break on through
Break on through15 jan. 2022 - 14:01

Aangezien het virus nog wel een paar decennia, eeuwen, onder ons blijft is dit een mooi moment om een onvoorwaardelijk basisinkomen in te voeren. Is er een lockdown, crisis of whatever ben je altijd verzekerd van de basisinkomen. Wat je daarnaast onder meer normale omstandigheden doet is aan je zelf. Maar je hebt altijd je onvoorwaardelijke basisinkomen... Geeft meer rust, neemt de armoede meer weg, je bent minder afhankelijk van je werkgever (s), je leeft meer je eigen leven... Zo belangrijk!

14 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté15 jan. 2022 - 19:42

Hear hear!!!

gimli55
gimli5516 jan. 2022 - 9:09

Wat lost het basis inkomen op met betrekking tot de Covid crisis? Enlighten me.

Break on through
Break on through16 jan. 2022 - 10:22

Dank voor de bijval. Met een onvoorwaardelijk basisinkomen zorg je dat mensen een onafhankelijk bestaansrecht hebben en minder aangewezen zijn op werk en onderneming. Dat is met name met een lockdown veel werkzamer. Heel veel ondernemers nu zijn aangewezen op staatsteun en dat laat volgens hun eigen zeggen te wensen over. Met een onvoorwaardelijk basisinkomen hoeven mensen niet meer te muiten tegen maatregelen om bijvoorbeeld corona te bestrijden. Wat dan ook veel effectiever is. Corona blijft nog wel even onder ons, En ik vrees dat dit qua pandemieën echt niet de laatste is geweest en dat we binnen afzienbare tijd weer met een wellicht totaal ander virus te maken krijgen. Mensen zijn nogal behoorlijk hardleers (Zie Nederland) dus reken maar van Yes dat er weer een nieuwe pandemie aan te komen staat. Voorzie iedereen van een basisinkomen. Iedereen heeft immers een grondwettelijk bestaansrecht.

gimli55
gimli5516 jan. 2022 - 10:29

@Break on through Je legt uit wat de gevolgen zijn van het invoeren en daar kan ik ten dele mee eens zijn, echter is dat geen uitleg wat dat te maken heeft met de Covid crisis. Je kunt het altijd invoeren en in welke vorm dan ook, maar dat heft niets met de Covid te maken. Mensen muiten tegen de maatregelen omdat die niet effectief zijn, net als het vaccin na een tijdje. Valt het niemand op dat de ongevaccineerden niet meer genoemd worden als een probleem? Het lijkt wel alsof ze niet meer bestaan, ze zijn uit de MSM verdwenen. Het is altijd belangrijk wat gezegd wordt, maar in de politiek is net zo belangrijk wat niet gezegd wordt.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl16 jan. 2022 - 11:23

Met de steeds verdere automatisering van de samenleving lijkt het onvermijdelijk dat we die kant op gaan. Het baart me wel zorgen, zeker na de afgelopen periode van QR codes en vrijheid terugverdienen. Een regering die bepaalt wat (en of?) jij betaalt krijgt heeft potentieel een ongelooflijke macht over je. Daar kun je alle bekende kredietscore dystopieën op los laten. De regering zou in dienst van ons moeten staan en we gaan exact de andere kant op.

Break on through
Break on through16 jan. 2022 - 12:13

Regering zou inderdaad in dienst moeten staan van ons als samenleving ipv andersom. Sterker nog, ik ben met die gedachte opgegroeid. Echter binnen uiteenlopende kringen lijken Nederlanders in meer of mindere mate te worden gezien als lijfeigen. Volgens mij kun je zoiets als een Onvoorwaardelijk basisinkomen heel goed vastleggen in de Grondwet. En vooral ook het onvoorwaardelijke karakter. Dat je dus een score dystopie uitsluit.

Break on through
Break on through16 jan. 2022 - 13:04

Waarom juist nu? Toegegeven, we hadden al op z'n minste begin deze eeuw een onvoorwaardelijk basisinkomen in moeten voeren. In de 70'ss was er zelfs al sprake van. Maar allemaal te hippie, te alternatief en te van alles en nog wat. Dit is een heel goed moment, iedereen is overtuigd van het belang van de invoering van een onvoorwaardelijk inkomen, geloof me. Je kunt de keuze maken om thuis te blijven ZONDER dat je de deur uit moet. Dus als buiten op straat de coronalucht in dikke plakken te snijden is blijf je gewoon thuis en laat je het aan je voorbij gaan. Zo bestrijd je een pandemie.

gimli55
gimli5516 jan. 2022 - 20:33

@Break on through Onze grondwet, politiek, RvS, rechtspraak, jeugdzorg, belastingdienst en UWV hadden de slachtoffers van de Toeslagaffaire moeten beschermen, en dat is op zeer grote schaal niet gebeurt. Zo moeten ook de slachtoffers van de gaswinning, Chroom6 en Qkoorts beschermd moeten worden door al die instanties. Ik heb niet zo'n vertrouwen meer in deze overheid en zeker niet nu dezelfde partijen gewoon doorgaan en er nog steeds weinig geregeld en gecompenseerd is. Nog steeds is de dystopie en het machtmisbruik mogelijk en is er nog steeds niets aan wetten ingevoerd, wat dat onmogelijk maakt. En nog steeds is er geen inhoudelijk antwoord op mijn vragen gekomen wat het basis inkomen te maken heeft met de Covid crisis. Het lost niets op met betrekking tot de maatregelen en de ondersteuning van welke groep dan ook. Het is een prijzenswaardige gedachte, waar nog wel een hoop aan gesleuteld moet worden over de invulling, maar ook daar zie ik geen ideeën of voorstellen. Alleen het basisinkomen noemen lost niets op.

Break on through
Break on through16 jan. 2022 - 21:15

Ik snap je bedenking mbt in hoeverre onze eigen overheid überhaupt te vertrouwen is hoor. En dat er veel te veel schandalen aan het licht komen die de onbetrouwbaarheid van onze overheid aantonen. In mijn diepste , zwartste gedachten leg ik altijd de link met de kaapvaart wat in ons land gewoon een verdienmodel was van de VOC. Je weet wel, de VOC waar Balkenende zo trots op is.... Maar goed, je bestrijd corona vrij makkelijk met een onvoorwaardelijk basisinkomen. Immers, je houdt mensen gewoon eenvoudigweg thuis waardoor ze veel minder onderling contact hebben en daardoor verspreid het virus zich minder. Zie mijn vorige bijdrage aan dit draadje.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl16 jan. 2022 - 22:57

Ik ben blij dat u nog optimistisch bent en volledig vertrouwt op de onschendbaarheid van de grondwet. In een periode waarin de democratie op pauze is gezet "voor uw bestwil" en ons verteld wordt hoe we onze vrijheden terug kunnen verdienen, vind ik dat moeilijk.

Break on through
Break on through17 jan. 2022 - 9:59

Snap ik. Heel goed zelfs. Maar met de grondwet in de hand heb je een handvat waar je ook op politieke manier een kabinet tot de orde kunt roepen. Eerst via de rechter en daarna al confronterend met een gerechtelijke bevestiging in de vorm van een uitspraak....

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl17 jan. 2022 - 11:24

Hier moet ik u corrigeren: Er zijn enkele rechtszaken geweest die verwezen hebben naar grondwet zus en grondrecht zo. Naar boven kwam dat de rechter gebonden is aan artikel 120 van de grondwet die de rechter verbiedt wetten te toetsen aan diezelfde grondwet. Het kabinet zelf bepaalt of hun wetten in overeenstemming zijn met de grondwet. Nederland kent geen constitutioneel hof.

Break on through
Break on through17 jan. 2022 - 12:48

Akkoord, je kunt er dus alleen een politiek punt van maken. Dat zou genoeg moeten zijn maar toegegeven, daar is de laatste decennia weinig van gebleken. Klopt dus de stelling dat Nederland ondertussen een bananenrepubliek is geworden.... gelukkig leven we in de EU...

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl17 jan. 2022 - 15:44

Haha, ja! Eind goed, al goed.

Radio-Head
Radio-Head15 jan. 2022 - 10:46

Overigens vind ik Hugo zijn gezelligheid en natuurlijk zijn puntschoenen fantastisch, leuk dat hij het nieuws van 15% procent meer zelfmoorden onder jongeren, wat hij al wist (net als de klandizie van het Reaguurders Cafe), zo ludiek een plekje weet te geven. Egocentrisme -> Narcisme, wat is dat toch een heerlijk tijdgeest verschijnsel. Maar goed, zoek jezelf broeders, zoek je eigenlijke zelf, maar dan in bits en bytes, plus of min, lose or win. https://www.weforum.org/agenda/2020/06/internet-of-bodies-covid19-recovery-governance-health-data/ Have fun.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr15 jan. 2022 - 15:39

Het verhaal van Ernst Kuipers over de zelfmoordcijfers onder jongeren dient uiteraard om de maatregelen te onderbouwen. De oversterfte is te zien in alle leeftijdsgroepen. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/51/in-week-50-opnieuw-oversterfte-weeksterfte-lager Men kan de doodsoorzaken niet aflezen van de grafiek. Er is oversterfte in alle leeftijdscategorieën.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -15 jan. 2022 - 9:19

Heel verstandig die Kuipers; en nu DOORpakken ja ? We moeten gaan leren leven met: files overstromingen aardbevingen melktekort onderwijsachterstand gasprijzen ICbeddentekort valse voorlichting slechte kwaliteit TV hondenpoep op de stoep etc even een top 3 opstellen

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm15 jan. 2022 - 8:51

Ermee leren leven? Wat is er al gedaan om het virus weg te krijgen?

2 Reacties
Cam Millo
Cam Millo15 jan. 2022 - 16:21

Zou je van influenza ook kunnen zeggen. Wat hebben ze door de eeuwen heen gedaan om dat weg te krijgen

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 2:31

Blijkbaar nog niet genoeg, het wordt normaal gevonden. De weg naar steeds duurdere individuele behandelingen gaat maar door, maar daar gaat veel veel minder geld naar toe en dus was op dat gebied de vooruitgang minder. Maar nu kunnen ze al in minder dan 6 maanden een vaccin ontwikkelen.

Jonathan2
Jonathan215 jan. 2022 - 8:33

In plaatst van 80.000 besmettingen was het veel eerlijker geweest te zeggen hoeveel doden en chronisch zieken ze per dag mogelijk gaan opofferen om van het gezeik van de volgevreten Nederlander, wiens slachtoffersyndroom nu zo groot is geworden dat het werkelijk is gaan denken dat hij/zij het echte slachtoffers is, af te zijn. Laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk de echte reden. 80.000 besmettingen. Geen volledig inzicht in de gevolgen voor kwestbare mensen, geen inzicht in de lange termijneffecten, mogelijk grote maatschappelijke ontwrichting door allerlei mensen die gaan uitvallen waardoor serieuze tekorten aan personeel kan ontstaan in vitale delen van onze maatschappij. Geen inzicht van hoe en wat er na Omnikron komt. En waarom? Om een paar faillisementen te voorkomen. Er is helemaal geen gevaar voor grote economische schade, deze bangmakerij bleek na de vorige lockdowns al volledig onterecht. En dit als ik goed luister met een 50/50 kans dat we over 2 weken weer in een veel strengere lockdown terechtkomen. Omdat de cijfers nu geen duidelijk beeld geven. Getallen uit Engeland en VS zijn zeer zorgwekkend, in sommige andere landen valt het dan weer mee. Waarom worden mensen niet meer geholpen om het leven op een andere manier te zien, waar men leert zich veel meer te richten op dingen die wel mogelijk zijn in bepaalde omstandigheden, in plaats van te eisen en te geloven dat het leven pas de moeite waard is als het zich voltrekt naar het verwachtingspatroon omgebouwd door plaats en tijd van waar men zich bevindt.

26 Reacties
Jozias2
Jozias215 jan. 2022 - 10:31

@jonathan Ja zoals we dat ook met andere dingen in het leven doen. Wat is het alternatief?

Fabius
Fabius15 jan. 2022 - 12:39

Hoor ik hier de filosoof Epictetus fluisteren?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg15 jan. 2022 - 13:25

@Jonathan Nou oker, we zouden dat nog één keer kunnen proberen. Maar dan niet zo halfslachtig als de laatste keren, en ook niet zo lamlendig als in China - daar hebben ze namelijk ook steeds weer uitbraken. Dus: - preventief iedereen twee maanden opsluiten in huis. Iedereen. Die thuiszorg verbreidt het virus ook, namelijk. Krijg je een hartinfarct of een hersenbloeding in die periode: hard, maar weer dat je een held bent, gestorven op het slagveld tegen SARS-CoV-2. - preventief alle dieren in Nederland ruimen. Huisdieren, vee, maar ook wild blijken namelijk drager te kunnen zijn. Kappen van een strook van 1 km aan de grens, om import van het virus door overstekend wild tegen te gaan. Elektrisch hek bij de grens. Mensen in plaatsen als Dinxperlo: troost je, het wordt allemaal beter. - Grenzen dicht. Ja, Uwe Majesteit, ook voor U. - Havens sluiten, luchtvaart verbieden. Inderdaad Oost-Zaan, er zijn ook andere pluspuntjes! - Na de strikte quarantaine verplichte (booster-)vaccinatie, en een week later PCR-meting. Diegenen die chronisch geïnfecteerd blijken, worden chronisch in quarantaine geplaatst op het hiertoe ontruimde Texel. - Loslaten van de Antillen. Dat valt allemaal niet meer te controleren en zwemmend zijn de overzeese delen van het koninkrijk toch redelijkerwijs te bereiken. ...of zou dat wat disproportioneel zijn? Ik zou zeggen, ga virtueel met Mick Blok aan de bar hangen en je gal bij hem spuwen. Hij leeft in eenzelfde waan.

Jonathan2
Jonathan215 jan. 2022 - 15:17

Hanneke. Waarom zou ik met Mickie aan de bar gaan hangen als jij zo goed bent om als voorbeeld van de volgevreten Nederlander met een inmens slachtoffersyndroom te dienen en tegelijkertijd je eigen waanwereld als voorbeeld daarvan geeft. Probeer de volgende keer een wat meer zinvolle inhoudelijke reactie te geven op dingen die ik wel heb beweerd, en niet alleen in je alternatieve werkelijkheid bestaan.

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 16:17

Het is kenmerkend dat Hanneke Kouwenberg niet op mij reactie reageert, terwijl ze daarin rechtsstreek wordt aangesproken, maar zich wel bezondigt aan allerlei dystopische argumenten op dezelfde wijze als sommige verdachte politieke groeperingen dat doen. Ben jij echt arts Hanneke, heb jij echt een academische opleiding genoten? Ik begin daar toch echt sterk aan te twijfelen.

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 16:19

Het is zover beneden alle peil, dat ik echt verbluft sta Hanneke.

Jozias2
Jozias215 jan. 2022 - 20:43

@Jonathan Volgens mij geeft Hanneke heel duidelijk (en totaal niet beneden peil) de ridiculiteit aan van de stelling dat je op een hele andere manier dit virus zou kunnen bestrijden als je sterfte als gevolg van dit virus boven alles stelt (een dus ook boven het sterven aan andere oorzaken). Dat jouw stelling totaal onzinnig is daar kan zij niets aan doen.

itsme3
itsme315 jan. 2022 - 21:52

@Apple "Het is kenmerkend dat Hanneke Kouwenberg niet op mij reactie reageert, terwijl ze daarin rechtsstreek wordt aangesproken," Waarom zou Hanneke op u reageren. Zoveel zinnigs komt er over het algemeen bij u niet uit.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg15 jan. 2022 - 22:07

Dank Jozias, er zijn mensen die het cynisme lezen. @ Appeltje, Ik had vandaag andere dingen te doen, en lees de reactie nu pas. De ironie is: de mijne is een meer inhoudelijke reactie dan die van Jonathan zelf; ik som tenminste op wat er waarschijnlijk allemaal nodig zou zijn om omikron uit te bannen. Dat Jonathan me dan het voorbeeld van een zich in de slachtoffer wentelende volgevreten Nederlander vindt, soit. Als hij het nodig vindt selectief-verontwaardigd tegen de windmolens te vechten, moet hij vooral zijn gang gaan. Mocht het je ontschoten zijn: omikron is vele malen besmettelijker dan delta, die al veel besmettelijker was dan alpha, die besmettelijker was dan het wild-type. En dat laatste bleek ook al in Nederland rond te gaan, toen iedereen zich nog zo vreselijk opwond over de corpsballen van Vindicat die 200 km van de toenmalige brandhaarden in Alto Adige op skivakantie gingen - en besmet terugkwamen. Ondertussen had niemand een idee waar die mevrouw die al twee weken opgenomen was in Gorinchem het virus vandaan had. Nou, van Nederlandse bodem dus. Want ze was nergens geweest. Het liet zich ook toen al niet of nauwelijks controleren. En het is alleen maar moeilijker geworden, terwijl je beslist volstrekt ongeëngageerd moet zijn, om niet door te hebben dat -oeps- de maatregelen ook nadelen blijken te hebben - en niet alleen economisch. En de huidige maatregelen volstaan niet eens om de R onder 1 te brengen, terwijl ondertussen omikron aanzienlijk milder lijkt te zijn. Wie meent dat een endemische situatie vermeden zou moeten worden, er daarentegen alles op alles gezet moet worden het virus uit te bannen, die heeft ze echt niet helemaal op een rij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2022 - 22:25

Een zero-tolerance beleid is niet te implementeren. Verstandige bestuurders zullen dan ook sturen op een duurzaam houdbare situatie. Ook Kuipers is niet gehouden aan het onmogelijke.

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 2:08

Misschien dat je het met Jonathan niet eens bent, maar dat is nog reden om hem in de mond leggen wat Hanneke hem in de mond legt. Aan dat soort retoriek bezondigen zich gewoonlijk alleen populisten van de ergste soort. Van een academicus verwacht je dat niet, die hebben slimmere manieren van volksverlakkerij. Dan stellen ze de vraag wat het leven waard is, in geld en tijd gemeten. Dat is zoiets als de vraag: hoeveel weegt een uur? Je kunt je richten op hoop, een geloof of religie, maar de kans is levensgroot dat je dan bedrogen uitkomt. Je richten op te richten op dingen die wel mogelijk zijn in het licht van de omstandigheden is alleen maar verstandig. "Geen inzicht van hoe en wat er na Omnikron komt." Nee, we weten nog niet wat het sterftecijfer is -hoger of lager als in het geval van influenza- en of we het als een griepje kunnen kunnen behandelen.

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 2:21

DanielleDefoe - De vraag is hoe je een "een duurzaam houdbare situatie" definieert en hoe je die zo snel mogelijk kunt bereiken. Die definitie heb ik Kuipers niet horen geven en ik ben ook een beetje moe van mensen die definitie helemaal niet geven. Terug naar vroeger wordt het niet meer, hoor ik ze nu wel steeds vaker zeggen. Een profetie verwacht ik niet, maar zonder strategie krijg je wat je nu hebt.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg16 jan. 2022 - 8:39

@Apple Inderdaad stelt Jonathan niet expliciet dat er ingedamd moet worden. Hij doet iets ergers: hij stelt dat diegenen die op versoepelen aandringen volgevreten materialisten met een slachtoffersyndroom zijn - hij trekt hun morele standaard in twijfel. Dat is verdomd weinig inhoudelijk, volstrekt ononderbouwd frame - het is een ad hominem. Stellen dat "er geen inzicht is in wat er na omikron komt" - ja koekoek. Er staat echt geen glazen bol bij het RIVM of op het ministerie van VWS. En natuurlijk dringt Jonathan niet expliciet aan op maatregelen om het virus te remmen, hij doet dat wederom impliciet door te stellen dat er mensen geofferd worden omwille van "de economie", en dat er door de lockdown helemaal geen economische schade was. Inderdaad is de economische schade beperkt - maar wel door de "diepe zakken" van Hoekstra, en dus is de economische schade vooral zichtbaar in een oplopende staatsschuld - en in de sectoren die géén staatssteun kregen, Naar verwachting komt de faillissementsgolf gewoon wat later. En faillissementen, schulden, armoede zijn desastreus voor de gezondheid van mensen. Oh, en Kuipers wilde niet in het schimmige blijven over het toegenomen aantal suïcides onder jonge mensen. Het probleem van conservatief links is dat "economie" gelijk gesteld wordt aan hebzucht, aan oppervlakkig materialisme. Terwijl, het is gewoon de overkoepelende term die de keuzes die mensen maken bij de productie, distributie en consumptie van goederen en diensten beschrijft. "Schadelijk voor de economie" betekent dus óók: schadelijk voor het draaien van de maatschappij - niet alleen de monetaire kant. Maar goed, er zijn wel meer begrippen die buiten hun werkelijke definitie als pejoratieve term gebruikt worden, enkel en alleen om een ander de mond te snoeren. Ook rechts maakt zich daaraan schuldig. De gemene deler: het getuigt van een gebrek aan feitelijkheid én intellectuele luiheid.

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 9:59

Hanneke Kouwenberg - Als jij van mening bent dat de karakterisering "gezeik van de volgevreten Nederlander, wiens slachtoffersyndroom nu zo groot is geworden dat het werkelijk is gaan denken dat hij/zij het echte slachtoffers is", een moreel oordeel is dat je je persoonlijk aantrekt, dan heb je alle recht om daar bezwaar tegen te maken. Ik heb alleen bezwaar gemaakt tegn de manier waarop en ik vraag me af of ik dat nog een keer moet herhalen. Het leek me nogal duidelijk. Overigens heb ik eerder een -naar mijn mening- realistische strategie voorgesteld en de vraag waar Hoekstra die diepe zakken aan heeft overgehouden daarbij nadrukkelijk buiten beschouwing gelaten. Maar als je wilt kunnen we aan de manier waarop de zakkenvullers hun zakken vullen ook nog wel een hoofdstukje wijden. Ik sta geheel tot te dienst en wie weet blijkt dan wel dat Jonathan niet helemaal ongelijk heeft. Daar begint het wel steeds meer op te lijken.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl16 jan. 2022 - 11:36

Ach, dat originele tegeltje is gewoon een toonbeeld van iemand die een andere mening niet fijn vindt. Het psychische leed ook niet kan of wil erkennen. Het eindigt met "Waarom worden mensen niet meer geholpen om het leven op een andere manier te zien..." Daar is een woord voor: heropvoeding. Dat iemand zich hierna gaat storen over "de toon" van een reactie is hilarisch.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 jan. 2022 - 12:10

Gelukkig dat de premier van Nieuw Zeeland Jacinda Ardern heet en niet Hanneke Kouwenberg. Het is hypocriet om kritiek op China te hebben en Ardern te bejubelen zoals velen doen terwijl het beleid daar minstens zo streng is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 14:44

Vergeet vooral "snel". Er zijn geen oplossingen waarbij we "snel" van covid afkomen. Ik voel mij niet geroepen een "meerjarenplan" te onwerpen. Onder duurzaam valt voor mij in ieder geval dat de jongeren van nu weer fysiek naar school gaan en een zo normaal mogelijke jeugd doormaken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 14:45

Jacinda Ardern heeft een eilandenrijkje tot haar beschikking waar ik niet zou willen wonen.

Jonathan2
Jonathan216 jan. 2022 - 16:37

Jozias. Nee hoor. Zij verzint in haar eigen waanrealiteit een stelling waarin ik gepleit zou hebben voor mogelijk strengere maatregelen. Maar daar heb ik mij niet overgelaten omdat ik daar de effecten niet van kan inschatten. Is een soort retorisch truukje wat vaak in een bepaalde hoek van het spectrum gebruikt wordt. Ze wordt cynisch over zaken waar niet voor gepleit is. Dat jij te dom bent om een paar simpele regels te begrijpen, kan ik niets aan doen. Hanneke. Je bliift vrolijk allerlei dingen typen welke ik niet beweerd heb.Materialisten heeft een wezenlijk andere betekenis dan de woorden welke ik heb gebruikt. Overigens heb je nog steeds geen enkel zinnig argument weten te verzinnen op wat ik wel beweer, waarom mensen die nog steeds een uiterst welvarend en aangenaam kunnen leiden zichzelf als slachtoffer presenteren en aandringen op maatregelen die vele het leven gaan kosten of chronisch maken en mogelijk de samenleving gaan ontwrichten. En zichzelf als het grootste slachtoffer zien. En probeer iets beter te begrijpen wat je typt. Vb. Dit heb je geschreven. "Inderdaad stelt Jonathan niet expliciet dat er ingedamd moet worden. Hij doet iets ergers: hij stelt dat diegenen die op versoepelen aandringen volgevreten materialisten met een slachtoffersyndroom zijn – hij trekt hun morele standaard in twijfel. Dat is verdomd weinig inhoudelijk, volstrekt ononderbouwd frame – het is een ad hominem."Ik zou niet hoeven uit te leggen dat je hierin precies hetzelfde doet wat jij mij verwijt. Dat bedoel ik nou met 'volgevreten'. Je bent zo gewoon anderen de morele maat te nemen dat je dat niet eens meer doorhebt en normaal bent gaan vinden, en kan er zelf niet mee omgaan als anderen dat bij jou doen. Robin. Sorry, maar jouw onzin gaat zelfs mij te ver voor een serieuze reactie

Jonathan2
Jonathan216 jan. 2022 - 17:03

Leven kunnen leiden. @Apple. Gelukkig nog iemand die geen rode waan krijgt als van de eigen identiteit de 'morele standaard' eens onder de loep wordt genomen. Compliment voor je leesvaardigheid en te begrijpen wat er echt staat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 17:25

@Hanneke de negenhonderd corpsballen keerden ook vervroegd terug uit Italië met de bus en bleken niet besmet te zijn.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg16 jan. 2022 - 22:18

@ Jonathan, Oké, als ik je woorden verkeerd heb geïnterpreteerd, dan sloeg op het verkeerde aan, en ook in de verkeerde toon. Ik denk dat ik om een of andere reden jouw bijdrage heb gelinkt aan de bijdrage van hermanvanderhelm, hier direct boven. Sorry daarvoor!

The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 23:40

Jonathan - Dank je wel voor het compliment, daar besteed ik inderdaad vaak het meeste tijd aan: WAT STAAT DAAR NOU EIGENLIJK? en welke betekenis en je daar aan toe? Ik vind dat vaak een hele interessante puzzel.

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 10:53

Hanneke Kouwenberg - Dat klinkt heel mooi en berouwvol, maar ik bekritiseer de reactie op zichzelf, ongeacht aan wie je die linkt. Of had je dat wel begrepen en besloot je dáárom om daar niet op te reageren?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg17 jan. 2022 - 15:22

@ Apple, Om eerlijk te zijn: ik heb geen zin in een herhaling van zetten. That's all. Fijne dag!

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 2:04

Zei Hanneke, nadat ze eerst haar koningin had geofferd en gooide haar koning om.

Wieowie
Wieowie15 jan. 2022 - 7:46

Prima persco. Goed dat kuipers risico wil nemen en dat ook letterlijk zo zij. Ik vond overigens kuipers er na enkele dagen ministerschap wel al vermoeider uitzien dan bij eerdere “tv optredens”

4 Reacties
LaBou
LaBou 15 jan. 2022 - 12:12

"Goed dat kuipers risico wil nemen en ook letterlijk zo zij." Wieowie moet nodig toeteren over spelfouten!

Wieowie
Wieowie15 jan. 2022 - 13:54

Labou: jij maakt soms spelfouten die ertoe leiden dat het hele andere woorden worden en ook anders klinken. En dan raar opkijken niemand het begrijpt. Zij moet inderdaad “zei” zijn. Maar ik mag toch hopen dat je niet helemaal in de war was.

LaBou
LaBou 15 jan. 2022 - 16:57

Wieowie toetert over spelfouten van een ande4. En zodra hij het zelf doet geeft hij gewoon die ander de schuld. Typisch trollengedrag. En nee, ïk was niet in de war van jouw fout. Wieowie daarentegen gaat helemaal over de rooie bij een fout van een ander. Dan snapt hij er blijkbaar helemaal niets meer van.

Wieowie
Wieowie15 jan. 2022 - 18:16

Hoi Labou, ik geef niemand de schuld. Zij moet “zei” zijn. Dat schrijf ik toch? Ik merkte op dat jij soms woorden opschrijft die anders klinken dan dat je bedoeld. Niemand is bij jou ooit begonnen over iets onbenulligs als een korte of lange “ij” Dat zou overigens ook onbegonnen werk zijn.

Radio-Head
Radio-Head15 jan. 2022 - 7:14

Leuke tweet op JOOP, van Guido de Greef. " Het gekke met omicron is dat het in de IKEA minder besmettelijk is dan in het Rijksmuseum." Moet overigens nog wel een kassie halen bij de IKEA, je kan er ook leuke kunstige schilderijen kopen trouwens. Denk dat ik vandaag maar effe ga, zal wel lekker rustig zijn nu, denk ik zomaar. ????

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2022 - 10:14

Het gaat om het aantal bewegingen naar de musea toe en dit over grotere afstand. Er zijn nu eenmaal minder musea dan Ikea's.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 10:30

Nou Minoes en je tuin Ik zit vlakbij de een na grootste Ikea van Europa Daar komen mensen van heinde en verre naartoe voor de nieuwste Kötkäst of zoals u het uitdrukt maken zijn bewegingen in die richting. Daar zult u zich op bepaalde dagen binnen als in een drukke winkelstraat wanen . Maar natuurlijk moet meneer Ikea wel open want die man is al zo lang dicht dat ie zijn fiets heeft moeten verkopen om nog brood te kunnen kopen.

Jozias2
Jozias215 jan. 2022 - 10:33

@radio head En je zou maar net op kamers gaan, verhuizen, gaan scheiden etc waardoor het kunnen kopen van meubels op een gegeven moment toch wel essentieel wordt. Lijkt me in dergelijke omstandigheden essentiëler dan een maandje later naar het Rijksmuseum.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2022 - 10:45

[Er zijn nu eenmaal minder musea dan Ikea’s. ] Dat is nog maar de vraag, maar gewoonlijk staan die niet op een industrieterrrein en kun je er je auto ook niet kwijt.

Fabius
Fabius15 jan. 2022 - 12:44

In veel musea heerst een streng klimaatregiem (temperatuur, luchtvochtigheid e.d.). Zou dit misschien ook één van de redenen kunnen zijn?

Ranonkel2
Ranonkel215 jan. 2022 - 17:05

Leuke tweet idd. Corona is een raar virus. Na 5e schijnt het in de winkel ook veel besmettelijker te zijn.

Joris7
Joris715 jan. 2022 - 7:12

Is Omicron niet een uitgelezen kans om het virus verder als een griep te gaan zien en hierop verder te borduren? Moet er niet aan denken om zo aan het einde van mijn leven constant met een mondkapje op te lopen. Heb al ongemakken genoeg.....

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2022 - 10:14

Je kunt het wel zo gaan zien maar het is het niet! Nog steeds niet!

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 16:08

De wens is de vader van de gedachte.

Cam Millo
Cam Millo15 jan. 2022 - 16:24

@Joris 15 januari 2022 at 08:12 Is Omicron niet een uitgelezen kans om het virus verder als een griep te gaan zien en hierop verder te borduren? Dat zal ook zeker in de toekomst gaan gebeuren. De zwakkeren krijgen dan 1x per jaar een prik zoals nu met de griepprik. Voorwaarde is dan wel dat er niet een ergere variant weer gaat ontstaan

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 3:43

Laat ik nu eens niet beginnen met hoe we in deze situatie zijn beland, maar hoe ik zou "communiceren" en wat mijn strategie zou zijn, uitgaande van "het is hoe het is." Het probleem is dat we nog niet precies weten wat het sterftecijfer is, maar als dat inderdaad hetzelfde of lager blijkt te zijn dan in het geval van influenza, dan zou je kunnen concluderen dat we het dus op dezelfde manier kunnen behandelen. Aan de andere kant zouden we ons twee dingen moeten realiseren. De vraag is noodzakelijk of we misschien ook iets geleerd hebben over de manier waarop we met influenza omgaan? Infecties in zijn algemeenheid. Tel daarbij op dat gebleken is dat de basisgezondheidszorg beter voorbereid moet zijn op dit soort calamiteiten. In plaasts dat je daarvoor reservecapaciteit (semi-overbodige capaciteit) schept, zou je ook de rol van de basisgezondheidzorg kunnen verbreden. Je kunt daarbij denken aan huisartsen of de GGD's op het gebied van "vroegherkenning". Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het testprogramma voor corona in Denemarken, met de aantekening dat je toch wel mag verwachten dat dat je dat in de toekomst kunt "downscalen". Nou ben ik geen deskundige -en zeker geen Kuipers- dus ik sta voor elke suggestie open, maar het is WEL de manier waarop ik een perspectief zou schetsen en hoe ik mijn strategie zou inrichten. Misschien maakt die insteek de gezondheidszorg op den duur wel goedkoper in plaats van duurder en reduceer je daardoor de arbeidsuitval. Op vrijwillige basis.

7 Reacties
The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 3:59

En ja, Hanneke Kouwenberg, een kostenanalyse mag ook een rol daarbij spelen. Het hoeven tenslotte niet allemaal artsen zijn die daar rondlopen. Geen specialisten, maar ook geen huisartsen. Ik zie een soort plaatselijke "brandweer" voor. GGD's met ploegjes van een man of wat, van mensen die basisvaardigheden hebben (bloeddrukmeten, injecties, infuus, dat soort dingen), die 's ochtends instructies krijgen of er iets heerst, ergens zich een clusterje dreigt te vormen en in staat zijn dat te begrijpen en de eerste vormen van vroegherkenning beheersen. Je kunt natuurlijk ook gewoon veel meer huisartsen inzetten. Een kostenafweging dus. Kan ik niet, weet ik niet, zou ik Kuipers graag over gehoord hebben.

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 4:11

Ik zie dat een hier in Brazilie voor me, alleen geboren uit de armoede. Maar dat is natuurlijk ook een les hoe je iets zo goedkoop mogelijk kunt doen. Wat me opvalt is het vaak verrassend hoge kennisniveau van het personeel, de zéér bescheiden middelen waar ze mee moeten werken en de enorme flexibiliteit waarmee ze daarmee omgaan. Veel bureaucratie, gaat vaak mis, maakt niks uit. Vrienden/familie hebben binnen "het systeem" kan een belangrijke rol spelen. Er kan veel, maar anders kan het lang duren.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 jan. 2022 - 12:15

''Het probleem is dat we nog niet precies weten wat het sterftecijfer is'' Dat cijfer weten we wel. Dat is het getal van het CBS. Deze ligt ruim 50% boven het getal dat het RIVM opgeeft. Het is echter het getal dat het CBS opgeeft als ''zeker'' (ik noteer twee keer per maand de cijfers) als oversterfte door corona van 4 maanden terug. Dat "zekere'' cijfer van het CBS op 16 sept 2021 ligt bijna 80% hoger dan het cijfer dat het RIVM op die datum opgaf.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 jan. 2022 - 12:48

Als ik vervolgens 80% bij de opgave van het RIVM opgave van nu optel (bron Johns Hopkins) kom ik op 38930 slachtoffers.

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 16:07

Arjan - Dat de opgaves van het RIVM niet betrouwbaar zijn wil nog niet zeggen dat nu het sterftecijfer van Omikron bekend is of daaruit herleid kan worden.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 jan. 2022 - 12:47

Apple, In Denemarken is men per 7 januari gestopt met het apart melden van het aantal ziekenhuisopnames door omicron omdat het aantal besmettingen door omicron > 90% is. Het RIVM bepaalt het beleid op ziekenhuisopnames. Onderzoek in Denemarken wijst uit dat de kans op opname de helft bedraagt van die van de delta-variant. Aangezien Kuipers meldt dat het aantal besmettingen door de verandering van beleid meer dan verdubbelt is het beleid zo inconsequent als de p. Beter gezegd: economie prevaleert boven gezondheid zoals van meet af aan.

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 10:58

Arjan Fernhout - Je koestert een verdenking die ik ook heb.

EricDonkaew
EricDonkaew15 jan. 2022 - 3:02

Wel moeten de niet-essentiële winkels om 17.00 uur dicht. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen tot 20:00 uur open blijven. ------------------------------------------------------ Je kunt ook compleet de andere kant op redeneren. "Vanaf morgen mogen alle winkels, zowel essentiële als niet-essentiële, 24 uur per dag open blijven. Sterker nog, het kabinet adviseert sterk om alle winkels 24 uur per dag open te houden. Klanten zullen dan meer gespreid een winkel bezoeken waardoor het er minder druk wordt en de kans op besmettingen afneemt." Een beetje doordenken is er bij het kabinet dus nog steeds niet bij. Never waste a good lockdown.

3 Reacties
Jacob2
Jacob215 jan. 2022 - 10:37

En wie gaat in de winkel bedienen? 24 uur, 3 ploegen ofzo? En je denkt dat je daarmee financieel overleeft als winkelier? Doordenken...

Cam Millo
Cam Millo15 jan. 2022 - 16:42

@Jacob 15 januari 2022 at 11:37 En wie gaat in de winkel bedienen? 24 uur, 3 ploegen ofzo? Ja, dat bijvoorbeeld. In de VS lukt dat ook prima. Worden er daar ook steeds meer en meer. We hebben niet voor niets een 24/7 economie. Of je dat nu leuk vindt of niet

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 17:15

@jacob In de VS zijn dat soort winkels heel normaal dus kennelijk kan het wel uit

Middenman
Middenman15 jan. 2022 - 0:20

Het verschil met eerdere persconferenties was minimaal. Een paar plaatjes die niet goed werden uitgelegd en nog steeds de tenenkrommende vragen van journalisten waar het antwoord al in zit. Slecht vond ik de doventolk die voor de doven niet goed te volgen was door het kleine formaat. Zelfs hét punt waar De Jonge vaak om bekritiseerd werd, dat hij de houding van een schoolmeester zou hebben, zat er weer in: Kuipers waarschuwde meerdere keren dat de versoepelingen weer teruggedraaid zullen worden als wij ons niet aan de maatregelen houden. Overigens ben ik het eens met die waarschuwing, ook toen De Jonge dat deed. Ik begrijp daarom niets van al die mensen die nu ineens zeggen dat het zoveel beter was.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 10:33

Mensen zijn, waar het om de poppetjes gaat, altijd hemeltergend dom

pahan
pahan15 jan. 2022 - 10:47

Dit was het moment geweest om die doventolk malligheid af te schaffen en gewoon te ondertitelen. Helaas.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 15:47

Nu wil je doventolken broodloos maken?

Kuifje3
Kuifje315 jan. 2022 - 0:10

Voorlopig een plusje voor Kuipers. Helder en duidelijk. Gelukkig een man met kennis van zaken op deze zware post. Corona gaat zeker niet meer weg. Dat is waar, maar als we geluk hebben dan wordt het steeds milder. Een virus heeft er niets aan als de host sterft. Het virus zal zichzelf daarom muteren door sneller te besmetten en minder dodelijk te opereren. Tenminste als het een “normaal” virus is. Polio, Spaanse griep, andere virussen zijn allemaal steeds minder erg geworden en wellicht gaat corona zich ook zoals deze virussen gedragen.

JanB2
JanB214 jan. 2022 - 22:44

Een tamelijk evenwichtig beleid. Duidelijk uitgelegd ook. Men stuurt aan op een zachte landing en daar is niks mis mee. Corona wordt endemisch. En met dat gegeven moet verstandig worden omgegaan. Het begin daarmee lijkt gemaakt. Geen gestunt, versoepelen daar waar het schijnbaar kan en (potentiële) omicron superspreaders zoals horeca en cultuursector nog even dicht. Het is overigens opvallend hoeveel “steun” de cultuursector opeens krijgt nu de opening ervan gekoppeld lijkt aan de heropening van de zuipketen en de vreetschuren. Toen Rutte 1 een groot deel van de sector in 2012 financieel de nek omdraaide hoorde je niemand. Een museum heette toen nog een “linkse hobby”. Zo doorzichtig allemaal. Nederland heeft duidelijk een drankprobleem.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 10:34

Ach ja . Bleek uit onderzoek toch mooi maar weer dat sport de superversprijders zijn en niet horeca en cultuur .

JanB2
JanB215 jan. 2022 - 18:49

Met omicron worden ze dat wel.

Ivan61
Ivan6114 jan. 2022 - 22:27

Cultuursector blijft dicht. Horeca ook. Zelf de Kuipers ziet geen belang van geestelijke gymnastiek en sociale cohesie niet in. Rutte 4 is net zo gezichtsloos als Rutte 3. Leveren zij vrijwillig gezonde verstand en ruggengraat in of is dat verplicht?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout14 jan. 2022 - 21:33

Jammer dat de mooie Irma Sluis thans is weggemoffeld in een zuinig kadertje.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl14 jan. 2022 - 20:43

Ik vond het verrassend. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat we tot deze persconferentie moesten wachten om Kuipers z'n momentje te geven waarop hij de maatregelen zou opdoeken. Hij was wel duidelijk in z'n nopjes en eerlijk is eerlijk, even buiten de boodschap, prima optreden. Gelukkig niet alleen maar journalisten die een "gotcha" zochten i.v.m. beleid in het verleden al moesten we wachten tot het AD aan de beurt was totdat het nut van beleid voeren op de besmettingscijfers aan het bod kwam. Het antwoord werd, naar mijn smaak, te snel geaccepteerd. De maatregelen zijn getroffen op basis van de situatie in het buitenland maar er wordt duidelijk alleen naar negatieve gevolgen in het buitenland gekeken. Onze kaart is donker gekleurd en de situatie is "ernstig", echter lopen de cijfers in ziekenhuizen alleen maar terug. Toch op de besmettingen blijven concentreren. Ik was het wel eens met de uitspraak dat er een moeilijkheid bestaat in de cijfers interpreteren omdat er nu zoveel meer jongeren besmet raken. In hoeverre dit het plaatje vertroebeld is natuurlijk de vraag, zeker als in sommige andere landen de (hoog)bejaarden niet vaker besmet zijn geraakt ten opzichte van Delta. Ook jammer dat niemand vroeg waarom Rutte niet in quarantaine was als hij gisteren in Berlijn is geweest... Ik verwacht wel spoedig een parallelle samenleving. Dit sloeg duidelijk de plank mis en bij de meesten is de koek wel op inmiddels. "Nog even" doet het niet meer.

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl15 jan. 2022 - 14:39

En over gemiste kansen gesproken. Er werd door de journalisten veel gevraagd naar perspectief bieden. Kuipers geeft aan dat het ziektebeeld korter is met Omikron. Waarom worden de quarantaine adviezen dan niet aangepast? Gaat allicht gebeuren maar dan moet eerst de boel weer op knappen staan en dan pas komt het verlossende woord om korter in quarantaine te gaan. Gebeurt in andere landen allang maar het OMT wil in deze crisis graag iedere keer zelf het wiel uitvinden, lijkt het.

Thuiszitter
Thuiszitter14 jan. 2022 - 20:00

Leren leven met dit virus , bedoeld hij nu te zeggen dat eeuwig de maatregel gaat gelden van een mondkapje e.d. ? De Spaanse griep verdween de Mexicaanse griep ook maar dit virus niet ?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2022 - 2:12

Het virus muteerde maar verdween niet echt.

Thuiszitter
Thuiszitter15 jan. 2022 - 14:41

Daniëlle kan er prima mee omgaan op zo’n manier

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2022 - 18:01

Daniëlle probeert realistisch te blijven.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 jan. 2022 - 19:18

Ik trok vanmiddag hier op Joop dezelfde conclusie, net als iedereen trouwens die de ontwikkelingen volgt. Dus daarom een herhaling. Het is denk ik tijd geworden om beleid te maken om met Covid om te gaan als een endemische ziekte. We kunnen niet verder met dat adhoc beleid nu langzamerhand duidelijk wordt dat de scherpe kantjes er wel vanaf zijn. De eerste versoepeling is er nu, zorg dat de horeca klaar is voor de volgende. Blijkbaar zijn besmettingen onontkoombaar geworden en zullen we naar een situatie toe moeten dat covid net als griep bij de onvolkomenheden van ons moderne bestaan hoort. Let op, dat is heel anders dan wat critici al jaren roepen.Die aanname was toen onzinnig en gevaarlijk. Geen maatregelen zouden in Nederland honderdduizenden het leven hebben gekost. Maar nu zien we dat het virus muteert naar een andere vorm met minder gevaar en minder ernstige gevolgen. Hoogtijd voor gezondheidsbeleid waarin ruimte wordt gemaakt voor een jaarlijks terugkerend ritueel van de aanvang van de winter tot begin voorjaar. Een prik voor de risicogroepen, mondkapjes, thuiswerken en afstand houden.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter14 jan. 2022 - 21:50

En het met je eens Martin

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer15 jan. 2022 - 6:41

Kom eerst eens met experimenteel bewijs dat mondkapjes goed werken. Is er naast het "Bangladesh" onderzoek al iets gepubliceerd? In dat onderzoek was de uitkomst overigens dat stoffen mondkapjes geen significante bescherming bieden, en medische mondkapjes 11% bescherming. En dit was vóór Omicron, wat iedereen besmet wat de maatregelen ook zijn.

Farmer 2.0
Farmer 2.014 jan. 2022 - 18:59

Kuipers zat er goed in. Je merkt dat het geen ambtenaar is. ( heldere taal ) Moet nog iets meer zelfvertrouwen krijgen. ( hij keek me iets te vaak naar Rutte ) Ondanks dat er veel commentaar op Rutte is, heb ik geen idee wie hem op dit moment kan vervangen.

9 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie14 jan. 2022 - 20:22

"Ondanks dat er veel commentaar op Rutte is, heb ik geen idee wie hem op dit moment kan vervangen." Een Labrador Retriever. Een doos met natte kranten. Twee frituurpannen. 1 voor snacks en 1 voor oliebollen. Het geluid van een kabbelend beekje. Een mannequin in een goedkoop maatpak. Een derdehands zakjapanner uit de jaren 70 met Poolse notatie. 1ste druk Politiek voor Dummies. Een rookmachine voor discotheken. Een punaise. Enkele suggesties zijn mogelijk overgekwalificeerd, maar die gok kunnen we nemen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen14 jan. 2022 - 22:31

@Wintersepressie; inderdaad, zelfs een zak hooi zou Rutte kunnen vervangen. Slechtse premier ooit die we gehad hebben. De geschiedenisboekjes zullen niet mild over hem oordelen.

Ivan61
Ivan6114 jan. 2022 - 22:32

Farmer 2.0, Kuipers zat er goed in. Jouw stoel is voor hem gedraaid dus. Op naar volgende ronde.

EenMening
EenMening14 jan. 2022 - 23:48

@Farmer De Mopperaar de Vaderlands zei het al: alleen Rutte kan de boel bij elkaar houden. De enige die hem zou kunnen opvolgen is de burgemeester van Rotterdam, een man van law and order. Jammer voor hem heeft zijn partij minder dan 10 zetels, maar met hem als lijsttrekker kan dat zomaar veranderen. Ooit kwam het politieke talen hoofdzakelijk uit de drie grote partijen. Dat is grotendeels verleden tijd. Maar ook andere partijen leiden aan dit euvel. Linkse splinterpartijtjes als de PvdA, GL en de SP zijn zo klein geworden, dat ze geen politiek talent meer lijken aan te trekken. Die moeten het doen met Klaver, Ploumen en de dochter van Jan Marijnissen, die niet in de schaduw van haar zeer getalenteerde vader kan staan.

sr626
sr62615 jan. 2022 - 0:06

Overbodig onzin van Winterdepressie. Maar je hebt het goed gezien. Het vragend zien naar Rutte was opvallend. Zijn spindoctors zullen hem dit wel afleren.

Joris7
Joris715 jan. 2022 - 7:14

Dat hij veel naar Rutte keek is omdat Rutte de lakens uitdeelt . Zonder Rutte komt men niet in beeld. Dat was zo in de oude kabinetten en dat is ook nu zo.

Jacob2
Jacob215 jan. 2022 - 10:41

Ik vermoed ook wel dat hij niet zijn mond wil voorbij praten. Is iemand die eigenlijk klare taal wil bezigen, maar weet dat dit in de politiek anders werkt. Er moet tenslotte altijd een geitenpaadje over blijven.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 11:14

Fijne en o zo ware reactie van Winterpret !

WillemdeGroot
WillemdeGroot15 jan. 2022 - 11:31

Ook 'EenMening' vervalt weer in het aloude frame van de poppetjes, en hij zeker niet alleen bij dit onderwerp. Politiek als een afspiegeling van de acteereigenschappen (de uitstraling, de welbespraaktheid van politici, etc.), hoe simpel wil je het hebben? Wie heeft het nog over de grote lijnen, de politieke stip aan de horizon, de ideologie, het stemgedrag,... Nee, de idols, daar gaan de gesprekken over. Hier ook weer over personen. Rutte, natuurlijk. En Kuipers, graag beoordeeld naar zijn nieuwe performance. Kijk liever even naar het geheel aan politieke visie, de grote lijnen die je bij Rutte al een paar decennia herkent, of juist niet, maar ook dan. Hoe komt dat toch, dat poppetjes gedoe? Natuurlijk, ook vroeger ging het over personen, over Drees, De Quay, Cals, Bakker, De Gaay Fortman, Den Uyl, Kok, Bolkestein, Lubbers, Fortuyn, Balkenende... Maar toen was de persoon meer het symbool van de partij. Nu, in het beeld- en ik-tijdperk, gaat het minder over het gedachtegoed (om dat afschuwelijke woord te gebruiken) en meer om de persoonlijke beeldvorming: wie kan het het mooist, treffendst, meest zwart-wit en populistisch zeggen? Liefst tegemoetkomend aan emotie en persoonlijk belang van de instemmend knikkende ontvanger. En oh, wat hebben we het zwaar, tegenwoordig. En, ja, sommigen hebben het geestelijk en geldelijk zwaar, maar relativeer eens, spiegel het hier en nu eens aan het daar (Afrika,b,v,) en heel lang, wellicht valt er nog wat te relativeren?

Hernandez
Hernandez14 jan. 2022 - 18:58

Prima uitleg, helder verhaal. En een mooie reactie van Hugo de Jonge!

Greendutch
Greendutch14 jan. 2022 - 18:11

Rutte kan hopen maar heeft niet een hoop daadkracht en overredingskracht . en de tactiek schijn te zijn : eerst het slechte nieuws en eindigen met het goede zodat een goede indruk achterblijft. Kuipers: een man van statuur die weet waar hij staat, waar hij het over heeft. maar zijn boodschap maakt het moeilijk om morgen boodschappen te doen want het zal druk zijn en niet iedereen draagt maskers.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 18:26

Kuipers - die man zullen we de komende jaren nog vaak vervloeken - wat hij met de kinderhartchirurgie laat gebeuren spreekt boekdelen - dit is een houwdegen die de zorg nog eens flink verder gaat slopen wat ik je brom!

Thuiszitter
Thuiszitter14 jan. 2022 - 19:43

Is het morgen drukker in de supermarkten? Waarom ? en vanwaar morgen geen mondkapjes meer ?

sr626
sr62615 jan. 2022 - 0:08

Griezel: vaak wel wat al te snelle reacties, maar hier volg ik je helemaal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2022 - 6:16

Griezel in post-gezellig Nederland Ik denk dat je gelijk hebt! Laten we hopen dat we er naast zitten. Ik houd echter mijn hart vast!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 10:35

In dit soort zaken heb ik helaas een glazen bol Minoes :(