Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Strikte lockdown tot minimaal maart

  •  
02-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Video niet te zien? Klik hier:
Wie hoopte op de aankondiging van een snelle verlichting van de coronamaatregelen, komt bedrogen uit. De derde coronagolf komt ‘onvermijdelijk op ons af’ en dus blijft de huidige lockdown tot zeker 2 maart gelden. Dat is de boodschap van premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) dinsdag tijdens de persconferentie. Wel is er het voornemen de avondklok met ingang van 10 februari te schrappen, maar daarover is nog geen besluit genomen.
Of de avondklok wel of niet van tafel gaat, hangt af van de besmettingscijfers. Als de gestage daling die nu zichtbaar is niet doorzet, houdt het kabinet de optie open om de avondklok te verlengen. Daarvoor is dan wel opnieuw instemming van de Tweede Kamer nodig. De avondklok geld sinds 23 januari. Meerdere experts op het gebied van het coronavirus betwijfelen of dat voldoende tijd is het effect van de avondklok in beeld te brengen. Mogelijk dat komend weekend meer duidelijk wordt.
Dinsdag werd bekend dat nu naar schatting tweederde van het aantal covid-besmettingen in Nederland de Britse variant betreft. Volgens het RIVM gaat de verspreiding van deze mutatie sneller dan eerder al werd gevreesd. Desondanks wil het kabinet voorzichtig minimale versoepelingen in de coronamaatregelen doorvoeren. Afgelopen weekend werd al bekend dat per 8 februari basisscholen en kinderopvang weer opengaan. Daarbij gelden wel strikte regels. Zo moet bij het constateren van een enkele coronabesmetting in een klas, die hele klas direct in quarantaine. Ook was al bekend dat niet-essentiële winkels afhaalloketten mogen inrichten. Klanten kunnen via internet of telefoon producten bestellen die ze vervolgens zelf bij de winkel kunnen afhalen.
Voor het overige blijven de maatregelen die sinds half december zijn ingesteld, van kracht. Dat houdt in dat bijvoorbeeld middelbare scholen, hoger onderwijs, horeca en culturele instellingen gesloten blijven. Dat er toch enkele maatregelen verzacht worden, zou zijn omdat het kabinet ‘perspectief’ wil bieden, iets wat Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad ook al zei. Een deel van het Outbreak Management Team (OMT) was tegen de heropening van scholen, maar volgens het kabinet weegt het maatschappelijk belang van fysiek onderwijs inmiddels zwaarder dan het risico van meer besmettingen. Daarnaast is het RIVM nog altijd van mening dat het risico van verspreiding van het virus door kinderen gering is.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (98)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 feb. 2021 - 12:52

Arjen, Mark, Pater, helemaal met jullie eens. Scheiden doet lijden en het werkt niet. Wie kent niet de treurige verhalen in het voorjaar van de opgesloten ouderen in de verzorgingstehuizen. Geen bezoek, geen liefde en nog erger, het virus sloeg keihard toe ondanks al die separatie. De discussie over het leed van een lockdown of avondklok is luxepraat. Verwennerij ten top. Leuk is inderdaad anders maar daar gaat het niet om in het leven. We zitten hier samen in en gaan hier samen uitkomen. Het idee dat we ouderen moeten opofferen om de gewone hulp te faciliteren en de economie te ontzien komt op mij over als concentratiekamp-ethiek. Het abnormale tot norm verheffen en de uitzondering tot regel maken. En dat alleen vanwege een paar centen en het egoïsme dat mensen zichzelf belangrijker vinden dan anderen. How low can you go?

JasDon
JasDon4 feb. 2021 - 12:11

Ik vraag me af waarom Rutte en daarmee onze regering een duidelijk statement maakt, als in: "Alle maatregelen blijven, totdat de situatie goed onder controle komt en kan worden gehouden" in plaatst van om de 1/2 weken een deurtje links te openen en rechts weer te sluiten. Ook het speculeren van 'misschien wordt maatregel volgende week opgeheven, als het RIVM dit adviseert en de besmettingen dat doen' lijkt me totaal zinloos. Gewoon een duidelijk boodschap: zware maatregelen, werk er aan mee en wanneer e.e.a. open gaat zijn we er ook echt van af.

1 Reactie
JasDon
JasDon4 feb. 2021 - 12:12

*onze regering niet een duidelijk statement maakt.

The Apple
The Apple4 feb. 2021 - 4:22

Al dat gezeur of welke maatregelen losgelaten kunnen worden en welke niet en wanneer zet geen zoden aan de dijk De vraag is op welk punt de verspreiding onder controle kan worden gehouden middels testen, bron- en contactonderzoek en quarantainemaatregelen, net zoals dat gedaan wordt in sommige Aziatische landen of in Nieuw-Zeeland. Pas vanaf dat moment kun je maatregelen loslaten (in de praktijk ligt dat punt ongeveer op 5 besmettingen per 100.000 inwoners). Hoe strenger de maatregelen, hoe sneller je dat doel bereikt Ab Osterhaus blijft het maar herhalen en nog eens herhalen. Voorlopig is in dat opzicht zeker net zo standvastig als Han van de Horst. Gisteravond nog, vanaf 08:00 minuten - https://www.npostart.nl/op1-3-februari-2021/03-02-2021/POW_04917678

3 Reacties
Jozias2
Jozias24 feb. 2021 - 8:59

“De vraag is op welk punt de verspreiding onder controle kan worden gehouden middels testen, bron- en contactonderzoek en quarantainemaatregelen, net zoals dat gedaan wordt in sommige Aziatische landen of in Nieuw-Zeeland. “ Dat is helemaal niet de vraag. Dat is de strategie die u en sommige anderen voorstaan. Vele anderen hebben een voorkeur voor een andere strategie. De vraag van dit kabinet is hoe voorkomen we dat: 1. Overige zorg te zeer in het gedrang komt; 2. Mensen met Corona die met medische zorg gered kunnen worden ook toegang houden tot deze zorg. 3. Er zoveel mogelijk banen behouden blijven 4. De schade voor kinderen en andere zwakkeren wordt beperkt 5. Het land zich na de crisis zo snel mogelijk kan herstellen en haar internationale concurrentie.positie behoud 6. Dat mensen zoveel als mogelijk sociaal kunnen doorfunctioneren. Tussen al die belangen probeert men een balans te vinden totdat deze zomer er voldoende mensen gevaccineerd zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2021 - 10:26

@Jozias, Jouw punten zijn niet in strijd met de aanpak die Apple voorstelt. Juist als je de verspreiding onder controle krijgt kun je als samenleving redelijk functioneren -kijk naar hoe ze dat in veel Aziatische landen en in Australië en Nieuw-Zeeland doen. Als je dat weigert -zoals Nederland- blijf je van de ene lockdown naar de andere strompelen, is de situatie tussen de lockdowns door allesbehalve veilig voor kwetsbaren en komt ook de overige zorg in gedrang. Naast dat er dus duizenden en duizenden mensen sterven die anders in leven waren gebleven.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 feb. 2021 - 11:47

@Jozias Pangloss Volstrekte onzin. De regering speelt alleen voor 1. En zorgt daardoor nu net dat 2 to 6 en 7 tot 10 een ramp zijn.

Greendutch
Greendutch3 feb. 2021 - 23:21

zrlfs ik raak eindelijk de klus kwijt. heb ik 't steeds begrepen begint rutte met: dan kan dit weer dan kan dat weer??? wat is dat nou?????

Will2
Will23 feb. 2021 - 17:06

Weer volkomen 1-dimensionaal gekeken dit. Er is een relatief kleine groep die kans heeft op overlijden en in plaats van die groep zo goed mogelijk te beschermen/isoleren gooi je een heel land op slot en vernachel je voor velen hun broodwinning en het normaal kunnen leven. En voor wat eigenlijk? Hoeveel mensen zijn er gered en voor hoelang, maar vooral tegen welke prijs? Begrotingstekort over 2020 is 68 miljard (voor Corona waren we uitgegaan van een overschot van 2 miljard) en hoeveel mensen gaan het in hun gezondheid merken omdat behandelingen en diagnose zijn uitgesteld en nog steeds op zich laat wachten? Er is maar 1 virus wat de mens zelf heeft weten uit te roeien en dat is de pokken en dat was voor een goed deel ook te danken aan het feit dat het pokkenvirus maar heel weinig muteerde. We hebben nu al 4 bekende varianten dus het is een illusie om te denken dat het met 1 vaccinatieronde klaar is. Straks zijn we net klaar met met de laatste Nederlander vaccineren en dan komt er een variant waar je niet/minder goed tegen beschermd wordt door je vaccinatie en gaan we dan weer in lockdown? Die vaccinatie is voor een groot deel van de bevolking nergens goed voor en het mortaliteitcijfer van Covid wordt ook zwaar overschat. Een groot deel van de bevolking kan namelijk Covid prima met alleen het eigen immuunsysteem aan, omdat er men al van nature weerstand / immuniteit heeft opgebouwd. Je hoeft simpelweg maar te kijken naar het feit dat van het aantal besmette mensen (natuurlijk niet in de risicogroep) er nauwelijks last van heeft. En die groep is waarschijnlijk nog veel groter, omdat er ook velen zijn die wel besmet zijn, maar helemaal geen verschijnselen vertonen.

17 Reacties
Pater
Pater3 feb. 2021 - 19:04

Dit soort Engel/Baudet-verdwaasden lopen er dus nog steeds rond. Kinderen hebben nauwelijks last, jongeren kunnen behoorlijk ziek worden en er vallen al doden, op middelbare leeftijd gaan er nog weinig mensen dood maar kan de algehele aanslag op de gezondheid structureel zijn, boven de 65 neemt de sterfte bliksemsnel toe. Zijn die mensen niet belangrijk? We zitten op basis van de overstefte-cijfers op 15.000 doden, zonder maatregelen waren dat er honderdduizenden. Lees de weerlegging van de Baudet-onzin hierover: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5212081/oversterfte-griep-corona-doden-overlijden-cijfers-cbs Zonder alle beperkingen was de reguliere gezondheidszorg al vanaf voorjaar 2020 opgehouden door de toevloed van corona-patiënten. Moeten we die mensen dan zonder zorg meteen doorsturen naar het graf? Baudet heeft gezegd dat hij dat offer wel wil brengen, 3 miljoen was wel zijn maximum. Ach Will, ga je schamen.

Poeha
Poeha3 feb. 2021 - 19:27

“ Weer volkomen 1-dimensionaal gekeken dit. Er is een relatief kleine groep die kans heeft op overlijden en in plaats van die groep zo goed mogelijk te beschermen/isoleren gooi je een heel land op slot en vernachel je voor velen hun broodwinning en het normaal kunnen leven.” Barbara Baarsma is hier groot voorstander van en ikzelf ook. Probleem is mogelijk alleen dat als iedereen die geen risico is, los gaat, ook ouderen besmet worden. Studenten en jongeren komen bij hun ouders, op het werk, etc. Dit moet je dan echt heel goed scheiden.

The Apple
The Apple3 feb. 2021 - 22:19

Mensen boven de 70 moeten eindelijk maar eens begrijpen dat elk jaar extra een privilege is en geen recht. Als we nu maar accepteren dat de levensverwachting naar beneden gaat tot een jaar of 70, dan kan iedereen met 65 zijn AOW krijgen en hoeft die ook niet lager te worden.

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2021 - 6:44

@Poeha Hoe wou je kwetsbaren voor langere tijd isoleren? Allemaal samen op de waddeneilanden en de huidige bevolking daar weghalen? Waarschijnlijk heb je niet genoeg aan de waddeneilanden omdat de kwetsbare groep behoorlijk groot is. Niet alleen ouderen maar ook mensen met een onderliggende conditie. Heb je voorbeelden van andere landen waar iets soortgelijks gelukt is?

Jozias2
Jozias24 feb. 2021 - 9:01

@mark Dat isoleren kan ook gewoon thuis hoor. Dat is ook het devies: blijf thuis.

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2021 - 9:24

@Jozias Maar als dat enkel het devies aan kwetsbaren wordt dan moet je hen radicaler van de rest van de samenleving afsluiten dan nu gebeurt. Want het virus zal zich dan gigantisch verspreiden en kwetsbaren lopen overal en bij iedereen groot gevaar besmet te worden. Aan jou ook de vraag: in welk land zijn daar positieve ervaringen mee?

Wiellie2
Wiellie24 feb. 2021 - 10:09

Sweden doet het best prima in het algemeen zonder lockdowns en maskers. Ook frappant is dat de minst corrupte landen covid het beste onder de knie hebben, wat dat betreft blijken de wappies nog niet zo van het padje af.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 feb. 2021 - 10:28

Er is niet sprake van een kleine groep en het risico is groot, wat Baudet, Baarsema e.a. ook mogen bazelen: euromomo.eu geeft bij de eerste covid-19 piek het volgende aan: 1. oversterfte tot 45 jaar: nauwelijks significant 2. (over)sterfte 45 – 64 jaar: oplopend tot 9000, normaal 6500 3. (over)sterfte 65 – 74 jaar: oplopend tot 14000, normaal 8000 4. (over)sterfte 75 – 84 jaar: oplopend tot 25000, normaal 15000 De verhoudingen van de groepen 2,3,4 na aftrek is dan: 2,5: 6: 10 Dus het risico voor groep 2, met veel bestuurders – en volksvertegenwoordigers, gemiddelde leeftijd in de tweede kamer 48 jaar – is bijna de helft van het risico voor jong bejaarden. Over het risico als geheel: de kans op een fataal verkeersongeluk is in het westen 9,2 per 100.000. Inmiddels zijn er 22 landen (waarvan 17 Europese) waar het aantal sterfgevallen door covid-19 opgelopen is tot meer dan 1000 per miljoen tot 1800 per miljoen. Dus de kans op een fatale afloop door covid-19 is 10 tot 18 keer groter dan deelname aan het verkeer. En dan hebben we het nog niet gehad over de vaak langdurige naklachten van mensen die nog net herstellen van de ziekte.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 feb. 2021 - 10:30

https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2021 - 11:34

In Zweden is de R weer onder de 1. Zo beroerd gaat het daar niet. In tegenstelling tot vaak wordt gedacht nam men er wel maatregelen. Vitale thuiswonende ouderen worden geacht zo veel mogelijk drukte te vermijden. Vrijwillig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2021 - 11:34

https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/4b4dd8c7e15d48d2be744248794d1438/riket-skattning-av-det-momentana-reproduktionstalet-2021-02-03.pdf

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2021 - 11:48

[Heb je voorbeelden van andere landen waar iets soortgelijks gelukt is? ] Nee. Kerala heeft geprobeerd gezonde 60plussers te isoleren in staatsaccomodatie met een vaste verzorger die het eten voor de deur zette (zg inverse quarantine). Na verloop van tijd waren de kamers op en moesten mensen zichzelf maar weer zien te beschermen en nam Kerala's succes verhaal een einde.

Gerygrr
Gerygrr4 feb. 2021 - 12:13

@Poeha, Het pleidooi van econome Barbara Baarsma berust op de aanname, dat jongeren ziek kunnen en mogen worden en zo bijdragen aan het opbouwen van groepsimmuniteit. De uitbraak van de Braziliaanse variant laat zien, dat er een groot gevaar op de loer ligt. Deze variant is ontstaan op evolutionaire wijze in Manaus, waar de mensen die groepsimmuniteit hadden bereikt dankzij Bolsonaro. Rosanne Hertsenberger legde dit uit gisteravond bij M. De Apple, Geen woorden voor uw misselijkmakende opvattingen.

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2021 - 12:34

[Over het risico als geheel: de kans op een fataal verkeersongeluk is in het westen 9,2 per 100.000. Inmiddels zijn er 22 landen (waarvan 17 Europese) waar het aantal sterfgevallen door covid-19 opgelopen is tot meer dan 1000 per miljoen tot 1800 per miljoen. Dus de kans op een fatale afloop door covid-19 is 10 tot 18 keer groter dan deelname aan het verkeer.] En dat is dus in een situatie van lockdowns en beperkingen. Als we Baarsma en Baudet zouden volgen dan zou het aantal Covid-doden nog veel en veel groter zijn. In Nederland is de verhouding trouwens nog wat schever: vorig jaar 662 dodelijke verkeersongevallen en zo’n 15.000 coronadoden. Een verhouding dus van 1:22.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg4 feb. 2021 - 12:46

@ Grijsje Wees gerust: afgaand op de bijdragen van Apple denk ik dat 'ie 't uitermate cynisch bedoelde.

The Apple
The Apple4 feb. 2021 - 13:00

Grijsje63 - Dat is maar goed ook.

Will2
Will24 feb. 2021 - 15:49

@Pater Ik zie dat u één van in de paniek gebrachte lemmingen bent die onze regering graag ziet. Kwam u voor Corona u bed ook al niet uit? Want opstaan is gevaarlijk, u had uw nek wel kunnen breken. Ontbijten deed u ook niet, tenzij het vloeibaar was, want er zou maar eens hap eten in de keel blijven vastzitten. En buitenkomen om naar het werk te gaan was er zeker ook niet bij, want deelname aan het verkeer is natuurlijk ook vol risico. Het leven is risico nemen, maar uiteindelijk gaat iedereen dood, maar blijkbaar is het not-done om dood te gaan aan een virus. Gek dat we met de griep daar nooit zo'n probleem voor de hele bevolking van maakten. En overdrijven is ook een vak. 100.000-den doden. Ga je zelf lopen schamen paniekzaaier. Er zijn op dit moment 14.169 doden. Als je dit gaat relateren aan de bevolkingsopbouw van Nederland en het verdeling van de Covid doden over die opbouw dan zou zelfs wanneer heel Nederland Covid oploopt het aantal doden onder de 100.000 blijven (bron: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/sterfte tabel: COVID-19 sterfte: verdeling naar leeftijd). Daarmee niet gezegd hebben dat het verlies me niet raakt, maar ik ben van mening dat het middel onderhand erger dan de kwaal is en ik heb serieuze vraagtekens hoe effectief dit allemaal zal blijken te zien. Ik zag vandaag al weer een artikel waarin al gespeculeerd wordt over de mogelijkheid dat de britse en de braziliaanse variant een soort van gecombineerde mutatie worden die EN zich sneller verspreid EN ongevoeliger is voor vaccins. En waar sta je dan met alle opofferingen die gedaan zijn en je vaccins? Tijd om wakker te worden en te beseffen dat Covid-19 niet weg zal gaan en een gewoon onderdeel van ons bbestaan, en het einde daarvan is, en dat het zinloos is om een maatschappij als bange schapen op te sluiten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 feb. 2021 - 12:59

Veelzeggend dat de persconferentie nauwelijks over vaccineren ging terwijl dat nb de belangrijkste sleutel naar vrijheid is. Blijkbaar wordt men liever niet geconfronteerd met zijn eigen incompetentie.

Gaitj
Gaitj3 feb. 2021 - 12:50

Leuke/rake column op humo.be: https://www.humo.be/meningen/de-afbraak-die-de-relschoppers-aanrichten-is-klein-bier-vergeleken-met-de-afbraak-onder-rutte~bd6f4418/ "What the fuck is er aan de hand met Nederland? Decennialang keken we er volautomatisch naar op. Van Westerschelde tot Waddeneilanden: dit was een beter België, op alle vlakken behalve de cuisine en het bier. Nederland was ons Naderland, maar dan veel efficiënter, transparanter, mondiger, verstandiger, cassanter, vrijmoediger, gemengder, ambitieuzer, verlichter en over de hele lijn pikanter dan wij. Onze moppen over hen kwamen niet verder dan ‘kaaskop’ en ‘gierige pin’. Twee replieken vol onmacht en frustratie, en evenveel pijnlijke bewijzen van ons terechte minderwaardigheidscomplex."

Anoniempje5
Anoniempje53 feb. 2021 - 11:45

Laat ze uitzoeken waarom 20% die positief getest zijn en 50% met mogelijke symptomen toch nog steeds de deur uitgaan en zorg ervoor dat ze dat niet meer (hoeven te) doen. Dat veel mensen zich niet aan de richtlijnen houden lijkt me een van de grootste redenen dat er zoveel besmettingen zijn. In de incubatie tijd ben je wellicht wel besmettelijk maar vast een stuk minder als met symptomen als een neus verkoudheid en/of hoesten en proestend door de super wandelt. Weet bv. elke alleenstaande dat het Rode Kruis kan helpen met bv. boodschappen doen? Liever nog zetten ze een dienst in, met betaalde banen, die mensen zonder beschikbaar netwerk kunnen helpen met thuisblijven. Verleng de WW zodat degene die door zich ziek te melden hun (flex)baan verliezen niet snel zonder inkomen komen te zitten want voor veel zal er ook geen bijstand beschikbaar zijn aangezien door o.a. de stijgende huizenprijzen veel, op papier, te veel vermogen hebben daarvoor.

1 Reactie
adriek
adriek3 feb. 2021 - 12:05

Vooralsnog lijkt de regering voornamelijk naar het buitenland te kijken en de maatregelen die genomen worden na twee weken te kopieren. Naast 'thuisblijven met klachten en/of een positieve uitslag' (is daar al eens iemand voor beboet?) lijken er gezien de drukte op de snelwegen en de parkeerplaatsen bij kantoorgebouwen ook (veel) te weinig mensen thuis te werken. Er lijken dus nog voldoende niet zwaar ingrijpende maatregelen mogelijk.

webmaatje
webmaatje3 feb. 2021 - 10:41

Bij Markus Lanz heb ik de woorden ""nieuwe bankencrisis als de lockdown nog lang duurt horen vallenuit de mond van een econoom Want wanneer en hoe worden al die kredieten terugbetaald? Daarbij was de schade door natuurrampen vorig jaar zeker 219 miljard euro.Wie gaat dat allemaal betalen? Bovendien loeren onder de smeltende permafrost dodelijke ziektes als de pest, miltvuur en pokken. Daar helpt geen lockdown tegen, hoogsten een veel stringentere klimaatpolitiek.

1 Reactie
adriek
adriek3 feb. 2021 - 12:07

De europese bank stort al jaren zo'n duizend miljard in de financiele markten, misschien kan die geldstroom ergens anders heen? Red de pensioengfondsen en laat commerciele banken het zelf maar uitzoeken. Beurskoersen zeggen weinig over het welzijn van de mensen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 feb. 2021 - 9:30

Ik snap de angst voor de derde golf op basis van de Britse mutatie niet zo. Naar verluidt zou die een R hebben va 1,27 en inmiddels verantwoordelijk zijn voor tweederde van de infecties, waar op 8 januari het nog om één op de tien infecties ging. Afgaand op een besmettelijke periode van 7, 10 of zelf 14 dagen, zijn deze getallen van het RIVM een mathematische onmogelijkheid. Op 8 januari was er sprake van een weekgemiddelde van 7679 besmettingen, waarvan 10% de Britse variant zou zijn. Bij een R van 1,27 zou dat aantal twee R-tijdvakken omhoog gegaan zijn naar 768*1,27*1,27 = 1238 gevallen, bij drie R-tijdvakken naar 1572 gevallen en bij vijf R-tijdvakken naar 2537 gevallen. Dat is nog altijd geen 2/3 van het weekgemiddelde van gisteren. Problematischer is dat als, zoals de Britten hebben vastgesteld, B117 70% besmettelijker zou zijn, de incidentie van het aantal besmettingen te laag ligt, laat staan als de Britse variant minder uitgesproken besmettelijker (bijvoorbeeld slechts 30% of zelfs maar de door prof. Snijder geopperde 6%) is. Per slot van rekening moet je de R van de oorspronkelijke variant voor dit percentage corrigeren, dan dan daalt het aantal besmettingen van het 'wildtype' snel: na vijf verstreken R-vakken bij een veronderstelde R van 0,8 van 6911 op 8 januari naar 2264 nu. De som van die twee is echter hoger dan het aantal gemeten besmettingen. De R-waarden kunnen dan alleen nog kloppen als mensen inderdaad minder bereid bleken zich te laten testen - iets wat heel wel zou kunnen omdat het percentage positieve testen niet omlaag ging. In dat geval is er slechts sprake van een onderschatting van het aantal infecties. Die verminderde testbereidheid is dan wel de strohalm voor de berekening, terwijl de oorzaak van de daling ook in de R of virulentie van de Britse mutant gevonden zou kunnen worden. Het is erg jammer dat de cijfers van de kiemsurveillance niet inzichtelijk zijn, evenmin als hoe het RIVM tot haar cijfers komt (R-waarden en prevalentie). Iemand een idee?

13 Reacties
Gerygrr
Gerygrr3 feb. 2021 - 12:46

Gisteravond in op 1 de uitleg van Ernst Kuipers, met grafiek.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 feb. 2021 - 14:02

Hoi Grijsje, Dank voor de tip. In zekere zin zegt Kuipers dat wat ik ook constateer: de werkelijke waardes (incidentie, R, prevalentie van de varianten) bevinden zich ten dele buiten zicht. Plotten is natuurlijk ook lastig als je maar weinig data hebt, en bij kleine getallen zijn de relatieve marges groot - dat maakt veel onzeker. Laat zo zeggen: ik hoop echt heel hard dat de nog steeds dalende incidentiecijfers reeel zijn, en niet veroorzaakt worden door minder tests. Alleen dan is er een kans dat een R van 1,27 voor B117 een overschatting betreft.

The Apple
The Apple3 feb. 2021 - 14:56

Grijsje63 - Dt is juist, met de aantekening dat er toch wel sprake was van een aantal onbekenden die een goede inschatting bemoeilijkten. Ik begrijp de reactie van Hanneke Kouwenberg in zoverre niet, dat als het aantal besmettingen door de Engelse variant toeneemt -niet als percentage, maar als absoluut getal- ondanks de beperkende maatregelen, dat er dan duidelijk sprake is van een probleem. Uit het verhaal van Ernst Kuipers werd mij dat niet geheel duidelijk, maar zijn alarmistische toon deed dat wel vermoeden. Overigens blonk zijn voordracht niet uit door helderheid, dus misschien zie ik wel iets over het hoofd. Het gegoochel van Hanneke brengt ons in dat opzicht in ieder geval geen stap verder. Mocht mijn veronderstelling -dat het absolute aantal besmettingen door de Engelse variant toeneemt ondanks de beperkende maatregelen- juist zijn, dan zal dat nu overigens heel snel blijken.

Gerygrr
Gerygrr3 feb. 2021 - 16:17

Ernst Kuipers liet de twee lijnen van de twee varianten zien. Een toekomstige stijging van de Britse variant was uiteraard een uitwerking van exponentiële stijging van de Britse variant. Dat kun je niet met metingen onderbouwen. Ernst vertelt eigenlijk, dat er iets niet klopt in de aannames. De mix van besmettingen Brits dan wel klassiek verklaart niet de toename van besmettingen. Dus zijn de zorgen groot. Gesteld dat nu de Britse variant aan zijn opmars gaat beginnen zien we over twee weken pas de ziekenhuisopnames toenemen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 feb. 2021 - 18:58

@The Apple Het gegoochel gaat over een exponentiële formule: I(T) = I(0) x R^(T/t) I(T)> aantal infecties op tijdstip t I(0) -> aantal infecties op tijdstip 0 R -> reproductiecijfer ^ -> “tot de macht” T -> verstreken tijd t -> tijdsvak waarvoor de R geldt. Zeg dat iemand 10 dagen besmettelijk is en dan (zoals voor de Britse variant verondersteld wordt te gelden) gemiddeld 1,27 mensen besmet, dan is bij t=10 dagen de R 1,27. R is een afhankelijke van t. Welke tijdspanne t als besmettelijke periode geldt voor het RIVM, is niet goed duidelijk. Laten we de quarantaineperiode aanhouden van 10 dagen. Stel, op tijdstip 0 zijn 100 mensen positief (I(0) = 100) dan hebben die 10 dagen later (T/t = 1) 127 mensen geïnfecteerd (100 x 1,27 = 127). Deze 127 hebben weer tien dagen later 161 (100 x 1,27 x 1,27) mensen geïnfecteerd. Weer tien later zijn het er 100 x 1,27 x 1,27 x 1,27 = 205. De snelheid van de exponentiële groei wordt enerzijds bepaald door t (een korte t betekent een snellere stijging) anderzijds door R (een grotere R betekent een snellere stijging). Omgekeerd geldt dat als R kleiner is dan 1, er een asymptotische daling optreedt - zoals bij de oorspronkelijke mutatie het geval is. Voor het totaal moet je daarom twee berekeningen uitvoeren: een voor de Britse variant (die op 8 januari 10% van de besmettingen zou uitmaken), en één voor de wildtype variant, die de overige 90% uitmaakte. Voor de wildtype werd toen geen R genoemd, maar verondersteld werd dat de Britse variant mogelijk 70% besmettelijker was. Voor de R van de wildtype moet je dan corrigeren: 1,27 = 170% x R(wildtype), oftewel R(wildtype) = 1,27 / 1,7 = 0,75. Op 8 januari was het weekgemiddelde 7679 infecties. 10% daarvan was de Britse variant, 768 gevallen, de rest (6911 gevallen) wildtype. We zijn nu een kleine dertig dagen verder, t is ongeveer 3. Dat betekent voor de Britse variant: 769 x (1,27)^3 = 1575 gevallen. Voor de wildtype-variant 6911 x (0,75)^3 = 2915. 1575 + 2915 = 4490. Daar zitten we onder voor wat betreft het aantal nieuwe infecties. Dat kan een onderschatting zijn, als mensen minder bereid zijn zich te laten testen. Máár: 1575 is lang geen tweederde van het totale aantal infecties! Met andere woorden, het (voor het model te) lage aantal infecties kan door een meetfout verklaard worden, de verhouding tussen Britse variant en wildtype niet. En: ook over tien dagen (t = 4) zou volgens dit model de verhouding 50:50 zijn. Pas bij t = 5 beginnen we met 60:40 in de buurt te komen. Waarschijnlijk kloppen de R’s niet, of tenminste de verhouding tussen de beide niet. Een snellere relatieve toename van de Britse variant kan alleen verklaard worden als de R van beide typen verder uit elkaar ligt. (Met andere woorden, als bij de huidige maatregelen de Britse variant duidelijk meer dan 70% besmettelijker is.) Dat is overigens precies wat Kuipers zegt. Of er een absolute toename is van de Britse variant, wordt uit de door het RIVM gepubliceerde cijfers niet duidelijk. Vooralsnog dalen de weekcijfers, en theoretisch kunnen beide R’s nabij of onder de 1 liggen (al vermoed ik zeer zeker niet dat dat het geval zal zijn).

The Apple
The Apple3 feb. 2021 - 19:00

De stelling dat het absolute aantal besmettingen door de Engelse variant toeneemt ondanks de beperkende maatregelen kun je wel degelijk met metingen onderbouwen.

The Apple
The Apple3 feb. 2021 - 22:05

Hanneke Kouwenberg - Indrukwekkend, maar je hoeft natuurlijk alleen maar 2 keer een aselecte steekproef te nemen van -zeg- 1000 mensen en die te testen met een tijdsafstand van -zeg- een week en je weet het R-getal door gewoon het aantal besmettingen met elkaar te vergelijken. Als er 2 varianten -A en B- zijn, dan doe je dat voor de ene, zowel als voor de andere variant. Zeg dat je van de ene variant A de eerste keer 170 besmettingen aantrof en de twee keer maar 70, terwijl je van de andere variant B de eerste keer 20 aantrof en de tweede keer 60, dan is het totaal minder geworden en zit je desondanks met een groot probleem. Je hebt er zelfs geen hogere wiskunde voor nodig om te begrijpen dat bij gelijkblijvende omstandigheden de week daarop variant B 180 keer zal voorkomen, de week daarop 540 keer etc. Trek die witte jas nou maar weer uit, want dit is gewoon rekenwerk voor groep 8. Dat opschrijven in mooie formules leren ze later wel een keer.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 feb. 2021 - 22:22

@ Apple Dat klopt, maar heb jij absolute getallen gezien? In de grafiek van Kuipers stonden alleen percentages.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2021 - 11:54

De standaardmethoden voor het rekenwerk zijn een stuk ingewikkelder dan Polletje doet voorkomen. Cori, A. (2019). EpiEstim: Estimate Time Varying Reproduction Numbers from Epidemic Curves. R package version 2.2-1. https://CRAN.R-project.org/package=EpiEstim

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg4 feb. 2021 - 12:55

Hey Danielle, Rekening houdend met de onzekerheidsmarge binnen de steekproef an sich, de onzekerheid van de incidentie bij een variabiliteit in bereidwilligheid zich te laten testen, een onzekere besmettelijkheidsperiode én wisselende gedragsparameters, vind ik het sowieso al knap dat statistici daar een R uit kunnen berekenen. Het gaat inderdaad een stuk verder aan mijn dan toch vrij elementaire benadering - waarbij ik ook moet toegeven niet de benodigde kennis en vaardigheden heb een verfijndere berekening te maken. Als sociaal wetenschapper ben jij hierin beslist beter thuis, medici krijgen slechts de grondlagen van de statistiek in het curriculum voorgeschoteld.

The Apple
The Apple4 feb. 2021 - 13:17

Hanneke Kouwenberg: "heb jij absolute getallen gezien? In de grafiek van Kuipers stonden alleen percentages." Dat klopt, daar had ik al commentaar op. Volgens mij zijn die alleen maar bedoeld als illustratie en zouden ze daaronder dienen te schrijven: niet bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden. DanielleDefoe - Natuurlijk simplificeer ik het wat om het inzichtelijk te maken en het valt me wat tegen dat jij dat niet gelijk ziet. Hoe het werkelijk zit kun je daar vinden op blz. 43

The Apple
The Apple4 feb. 2021 - 13:20

Danielle - Je zult zien dat in het geval van grote getallen de afwijking miniem is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2021 - 15:15

Wie zit er te wachten op de Polletje proxy als er betere schattingen voorhanden zijn voorzien van een 95%-betrouwbaarheid interval. Het RKI levert ze ook.

Archie Bunker
Archie Bunker3 feb. 2021 - 9:30

Een belofte die De Jonge wel zal nakomen, is het opsluiten van vermoedelijke Covid Patienten in UMCG. De crux zit hem in vermoedelijk. Waarom zijn daar gisteren geen vragen over gesteld? https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-4662.html

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2021 - 7:28

Samenvatting: de Britse variant is dominant en die is 1,5 keer meer besmettelijk waardoor elke week het aantal besmettingen verdubbelt en we een derde golf tegemoet gaan. We gaan daarom de basisscholen zo snel mogelijk open gooien.

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2021 - 7:33

Ondertussen schiet de vaccinatiecampagne van geen meter op en staan we op de laatste plaats in de EU maar Hugo de Jonge belooft dat dat allemaal gaat veranderen. Aangezien Hugo de Jonge telkens de waarheid spreekt kunnen we dat met een gerust hart tegemoet zien.

Filthy McClean2
Filthy McClean23 feb. 2021 - 8:05

Geachte mijnheer Huysman (08:28u en 08:33u) - ha, dat heeft U even beknopt als komisch en helder uiteengezet. Want zo is het maar net. Wellicht zonder dit te beseffen schreef U in de stijl van de Britse auteur Gilbert Keith Chesterton (de onbetwiste meester van de paradox). Dit is een gul compliment van mijn kant. Vriendelijke groet, F. McC.

itsme3
itsme33 feb. 2021 - 8:37

Ja, die Britse variant is zeer veel besmettelijker en totaal niet in te tomen. Vandaar dat het VK het aantal geregistreerde besmettingen in 3.5 week daalt van 68,000 naar 16,000. Oh wacht...

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2021 - 9:16

@itsme 1) Ik herhaal enkel wat Rutte en De Jonge stelden. Zij stelden dat de besmettelijkheid anderhalf keer zo groot is en dat het R-cijfer van het nieuwe virusvariant tot een wekelijkse verdubbeling leidt. 2) De Britten hebben de scholen gesloten. Ondanks die afnemende cijfers worden de eerste scholen in Engeland op z’n vroegst 8 maart geopend. Maar de kans bestaat dat het later wordt.

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2021 - 9:17

‘het nieuwe virusvariant’ = ‘de nieuwe virusvariant’

gimli55
gimli553 feb. 2021 - 12:00

De besmettelijkheid van 1,5 x is een gemiddelde van de 70% en 30%, terwijl de Britten zelf al hebben aangegeven dat de besmetting 6 a 7 % hoger is. Waarom worden elke keer andere berekeningstechnieken gebruikt. Mijn inziens leidt, net als met het tellen van de vaccinaties, aan modellen zucht. De modellen die de werkelijkheid moeten benaderen, worden gebruikt als werkelijkheid.

Gerygrr
Gerygrr3 feb. 2021 - 12:56

Gimli, De berekeningen berusten op hetgeen in werkelijkheid wordt gemeten! Hier vinden die metingen plaats op grond van steekproeven..... Dus gaan de resultaten veranderen en de cijfers worden aangepast. Ernst Kuipers legde uit, hoe de Britse variant nu razendsnel in opkomst is.

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 feb. 2021 - 14:50

Mark, over vaccineren, zowel mijn kleindochter als haar vriendinnetje, allebei werkzaam in de zorg, zijn inmiddels geprikt en worden spoedig nog maals geprikt. Dat een virus muteert is toch gewoon, de griepprik wordt ook iederjaar herhaalt na een conferentie om de juiste samenstelling te bepalen. Zelf hoop ik in maart geprikt te worden dus dat is best snel na een periode van 13 maanden thuis.

P Haan
P Haan3 feb. 2021 - 6:26

Een van de grote klachten in het begin was, dat er te weinig aandacht besteed werd aan de sociale gevolgen. Er zouden verkeerde mensen in het OMT zitten en ga maar door. Nu komen de wensen uit, is het weer niet goed. Werkgevers zijn gewend aan de lockdowns en leven steeds minder mee. Het wordt voor gezinnen steeds zwaarder, zelfs het stereotype blanke gezin dat de hoofdrol speelt in televisie beelden, met ruimte voor yogamatjes en vleugels in de huiskamer, begint nu te kraken. Het stereotype gekleurde gezin, met z'n allen op een bank, had er al last van. Of ben ik de enige die dat stukje institutioneel racisme waarneemt? De banen die in het begin stopten hebben geleid tot ander werk, en dat is niet het leukste om te doen. HEMA medewerkers rijden met eigen vervoer rond om onnodige meuk af te leveren bij mensen die uit verveling bestellen, werktijden worden al lang niet meer gehandhaafd en er is nog wel het een en ander loos. Bijspringen helpt ook niet meer. Ik weet nu weer alles van meervouden en verkleinwoorden, maar dat helpt maar even. Dus de scholen open, en de besmettingen accepteren. Nou ja, eigenlijk dienen scholen nu dus als die grote bakken waar je oude kleren in gooit, want de kans op normaal les is ongeveer bijna zo'n beetje precies gelijk aan nul. Maar als ik de situatie om me heen wat beluister denk ik dat de behoefte groot is. Ik maak er een sport van om elke Teams meeting wat persoonlijk te maken, maar ik verschiet toch regelmatig van de verhalen die ik hoor. Elke dag dat je die kids niet thuis hebt is winst, lijkt de benadering.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr3 feb. 2021 - 12:49

“Het stereotype gekleurde gezin, met z’n allen op een bank, had er al last van. Of ben ik de enige die dat stukje institutioneel racisme waarneemt? “ Waarom is dat institutioneel racisme?

WeesGeenKees
WeesGeenKees3 feb. 2021 - 6:19

Ha, ha en die lui denken serieus dat bij 1 besmetting een hele klas + ouders thuis in quarantaine gaan. Wat ik hier in mijn omgeving zo snel hoor is dat helemaal niemand dat gaat doen. Je zou wel knettergek zijn om bij wijze van spreken je baan op te offeren voor Rutte & de Jonge die elke maand netjes hun salaris gestort krijgen. Die Rutte & de Jonge denken ook echt niet 1 seconde aan alle duizenden mensen uit de horeca die al maanden elke nacht wakker liggen hoe het verder moet met hun zaak.........

1 Reactie
Jozias2
Jozias23 feb. 2021 - 9:35

Ouders hoeven ook niet in quarantaine. Alleen diegene die in nauw contact zijn geweest. Alleen als je eigen kind positief is getest.

Visionair NL
Visionair NL3 feb. 2021 - 1:07

"Dinsdag werd bekend dat nu naar schatting tweederde van het aantal covid-besmettingen in Nederland de Britse variant betreft. Volgens het RIVM gaat de verspreiding van deze mutatie sneller dan eerder al werd gevreesd. " Het door laten landen van de vluchten uit de UK uit winstbejag, heeft de zaken zeker geen goed gedaan.

1 Reactie
itsme3
itsme33 feb. 2021 - 8:39

Nou, ik denk dat er eerder heel veel verlies op is gemaakt. Overigens had het geen verschil gemaakt, want het virus was al lang binnen.

Thuiszitter
Thuiszitter3 feb. 2021 - 0:37

Waar blijven de steunen aan de kleine ondernemers , nul nada nix krijgen ze. Met een woord schandalig .

1 Reactie
Wiellie2
Wiellie24 feb. 2021 - 10:15

Dat past ook niet goed binnen de Great Reset?

The Apple
The Apple2 feb. 2021 - 23:32

"Afgelopen weekend werd al bekend dat per 8 februari basisscholen en kinderopvang weer opengaan. Daarbij gelden wel strikte regels. Zo moet bij het constateren van een enkele coronabesmetting in een klas, die hele klas direct in quarantaine." Voor dat constateren komt de GGD niet naar een school toe, maar moet een hele klas naar een teststraat. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Gaat die school dan een bus huren? Nou ja, dat gaat Arie Slob dan vast wel even regelen.

8 Reacties
Jozias2
Jozias23 feb. 2021 - 8:28

Alle mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon moeten ook nu al in quarantaine en zich na 5 dagen laten testen. Je kunt als ouder toch ook met je kind naar de huisarts, tandarts, opticien, ortho of het consultatiebureau etc. Dan kun je toch ook je kind laten testen. Je kunt de problemen ook gaan zoeken.

LaBou
LaBou 3 feb. 2021 - 11:31

"Je kunt de problemen ook gaan zoeken." Je kunt er natuurlijk ook vanuit gaan dat datgene wat op papier staat één op één ook de praktijk gebeurt. Maar dat leidt helaas meestal tot teleurstellingen.

Jozias2
Jozias23 feb. 2021 - 13:04

@labou Wat is dan het onoverkomelijke probleem om je kind te laten testen?

The Apple
The Apple3 feb. 2021 - 14:23

Jozias - Er is geen sprake van een "onoverkomelijke probleem", maar om oplossingen die voor een significant groter aantal "bewegingen" veroorzaakt door een risicogroep dan wanneer de GGD op die school de testen af zou komen nemen.

Jozias2
Jozias23 feb. 2021 - 16:01

@apple Dan moet je die kinderen eerst samenbrengen op een school. Gaan testen en dan blijkt er 1 weer positief en kan de rest gelijk opnieuw in quarantaine. Waarom zou de school een bus moeten huren? Waarom is dat een zaak van de school en kunnen ouders niet met hun kind langs de teststraat. Als er een besmetting is op de voetbalvereniging ga je toch ook individueel langs.

The Apple
The Apple3 feb. 2021 - 19:15

Jozias - Als er een kind positief getest is, dan moet toch al de hele klas in quarantaine, dus als er meer besmettingen worden vastgesteld in diezelfde klas verandert dat weinig. Als je een team van de GGD op school laat testen verminder je daarmee het aantal reisbewegingen van die kinderen en ouders (die mogelijk allemaal besmet zijn) enorm. Als je op school logisch had leren nadenken, dan snapte je dat onmiddellijk, maar je kunt er natuurlijk ook een computermodelletje voor maken en dan op de uitkomst wachten.

Jozias2
Jozias23 feb. 2021 - 20:31

@apple Het gaat om het testen NADAT de kinderen 5 dagen in quarantaine zijn geweest. Als je die kinderen na 5 dagen weer samen brengt om te gaan testen en dan blijkt opnieuw een leerling besmet dan moet die hele groep opnieuw 5 dagen in quarantaine (en opnieuw en opnieuw). Als vader of moeder even langs de test straat rijdt dan heeft die extra beweging geen effect. Die ouder leeft met het kind en moet sowieso in quarantaine als het kind besmet blijkt. De rest van de klas kan na een negatieve test gewoon weer naar school. Lijkt mij heel logisch.

The Apple
The Apple3 feb. 2021 - 22:28

NADAT de kinderen 5 dagen in quarantaine zijn geweest moet de GGD ze dus testen bij de ingang van de school voordat je ze weer samen brengt. Logisch denken is nog niet zo gemakkelijk.

Jozias2
Jozias22 feb. 2021 - 23:24

Als het gaat om het voorkomen van een overbelasting van de IC dan snap ik niet dat er ophef is over de maatregelen en niet over het feit dat de verkeerde mensen worden gevaccineerd.

Joost Spits
Joost Spits2 feb. 2021 - 22:59

Dubieuze keuze om de scholen weer open te laten gaan. Wederom staat het onderwijs weer centraal in de discussie en niet het gezondheidsrisico van de docenten; een verwerpelijke opstelling van het kabinet. Lees wat professor viroloog Alex Friederich hier van vindt: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/kinderen-met-milde-covid-symptomen-blijken-toch-zeer-besmettelijk De derde besmettingsgolf zou veroorzaakt worden door de Britse variant. Ik denk dat de Braziliaanse variant er ook aankomt, die dodelijker is en waarbij mogelijk de huidige vaccinaties niet werken, nog een groot probleem gaat opleveren. Het lijkt mij een illusie de Braziliaanse mutatie buiten de deur te kunnen houden. Al deze varianten - lees mutaties braken uit in gebieden die ernstig geïnfecteerd zijn. Als blijkt dat zwaar geïnfecteerde gebieden een voedingsbodem zijn voor nieuwe mutaties, zit ik al te denken aan bijvoorbeeld een Indiase variant. De legitieme vraag komt in mij op of een mutatie van covid-19 niet kan leiden tot een dodelijker variant voor jonge mensen en kinderen. Vergeet niet, dat bijvoorbeeld de Spaanse griep tussen 1918 en 1921, genadeloos toesloeg op hoofdzakelijk jonge mensen - o.a. soldaten - en niet op ouderen. Met het gevolg tientallen miljoenen doden...

5 Reacties
Jozias2
Jozias23 feb. 2021 - 9:37

Waarom kunnen leraren niet gaan werken maar de kassieres en vakkenvullers wel?

LaBou
LaBou 3 feb. 2021 - 11:35

Ah, jozias wil dus een scherm tussen die leraar en het grut. Of de leraren werken van 06:00 tot 12:00 en het grut komt naar school van 12:30 tot 16:30

Joost Spits
Joost Spits3 feb. 2021 - 12:01

@jozias. Die zijn aanzienlijk beter beschermd dan docenten. Bovendien bepaalt niet de werkgever, maar de werknemer of hij of zij dat onaanvaardbaar risico wil nemen. Iedereen gaat over zijn eigen gezondheid.

Gerygrr
Gerygrr3 feb. 2021 - 12:53

Jozias, Omdat kindergedrag niet te sturen is! Ze blijven niet op afstand, zeker niet de allerkleinsten!

Jozias2
Jozias23 feb. 2021 - 21:02

@labou en anderen Vakkenvullers en tal van andere beroepen werken ook gewoon door tussen de mensen en de kans om het van kinderen te krijgen is veel kleiner. Van de leraren die zich laten testen is ook geen hoger percentage positief. Als de werkgever regelt wat hij moet regelen dan is de werknemer verplicht om te werken en anders is het reden voor ontslag. De leraren staan voortdurend te klagen en denken in problemen. De werkgevers geven al ruimte voor leraren in de risico categorieën of met huisgenoten in een risico categorie.

Dehnus
Dehnus2 feb. 2021 - 21:42

Kortom: NAAR HET WERK, EN FYSIEK! De vrindjes willen jullie daar zien! Dus hup die koters in de ophok mogelijkheden en in de auto! Aldus partij van de winaars, en zo word de toeslag affaire steeds meer weggewerkt :P.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 feb. 2021 - 11:35

Nogmaals: STOP EENS MET SCHREEUWEN!!!

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 feb. 2021 - 20:44

"Zo moet bij het constateren van een enkele coronabesmetting in een klas, die hele klas direct in quarantaine." Toch niet te geloven dat men het jaar voorheen dacht, 'het zal wel' en 'laat het maar doorbesmetten'? Hoeveel plekken in de wereld moet je als voorbeeld voor je hebben voordat je gewoon het simpel normaal juiste doet? Maar. Hebben ze het nu over een klas of de hele school naar huis?

Abdu
Abdu2 feb. 2021 - 19:43

Volgens Rutte “de rol van kinderen in de verspreiding is klein.” Dat kinderen minder ziek worden van corona zegt niet dat zij ook minder rol spelen in de verspreiding daarvan. De kinderen worden amper getest. Dus deze bewering van Rute is voorlopig gewoon flauwekul.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers2 feb. 2021 - 20:45

Maakt ook niet zo uit. De kinderen zijn niet alleen. Ze worden begeleid, gebracht en afgehaalt.

Rechtdoor3
Rechtdoor32 feb. 2021 - 21:59

Het RIVM stelt op https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen :"Besmettelijkheid neemt toe met de leeftijd. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus." Contactonderzoek onder 62000 personen naar de bron -> Van het totaal aantal besmette contacten had 0,3% (n=14) een bron jonger dan 4 jaar, 0,7% (n=36) een bron van 4-11 jaar. Dus ook voor u de vraag, op welke basis concludeert u dat Rutte en het RIVM flauwekul verkopen?

nikita72
nikita723 feb. 2021 - 12:34

Rechtdoor, het is bij contactonderzoek natuurlijk nooit zeker wie de bron van de besmetting geweest is. Het zou kunnen dat veel mensen door een kind besmet zijn, waar ze niets aan merkten. En als ze dan moeten vertellen door wie ze besmet zijn, zullen ze iemand noemen die wel ziek geworden is.

Abdu
Abdu3 feb. 2021 - 13:10

@Rechtdoor Sorry hoor, je mag jezelf laten manipuleren maar een contactonderzoek is anders dan testen van kinderen. Kinderen amper ziek worden van corona, dus je ziet ook zonder testen geen besmetting.

Thuiszitter
Thuiszitter2 feb. 2021 - 18:21

2de kwartaal zijn de zwakkeren aan bod , hoorde ik de Jonge zeggen. Ze kunnen de routekaart weer gaan aanpassen.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus2 feb. 2021 - 21:50

2e Kwartaal pas? Je zou maar een beperking hebben, misschien naar Duitsland brengen met een zielig verhaaltje over "Ontwikkelingsland Nederland! Onder de zware dictatuur van El Presidente Teflon". Ja ik grap wat, maar het is toch erg hoe ver ze achter liggen terwijl in omringende landen er "vaccinatie" bussen rondrijden, inclusief koelkasten die -75 halen. Om zo gewoon bij de zwakkeren langs te gaan! (In plaats van hun naar de locatie!). Maar goed, er zal wel een vrindje werken aan zo'n busdienst, en die moet eerst klaar (en zo goedkoop mogelijk.. dus even wachten tot de Duitsers of Fransen eentje overhebben voor een prikkie), en dan kunnen de centjes naar vrindje worden geschoven terwijl de propaganda kanalen op de grote trom bekend maken dat er nu "een Vaccinatie bus is! Nederlandse techniek! Nederlandse Ingenieur-schap!", bij de NOS die dat zonder vragen toelaat in plaats van :"Maar die hadden ze toch allang in Frankrijk en Duitsland!?" Sorry dat ik grap, maar ik ben boos en dat is het een uitlaat klep. Ik vind het intriest gewoon hoever ze achterliggen en het maar afschuiven op de bevolking. Inclusief een nieuwe wet waar ze rechtertje mee spelen. Zelfs Viktor Orban en de Pis Partij in Polen doen iets van :"Zo.. Mark.. gaat dat niet wat ver?". Maar goed straks lekker aangevallen worden door de hond (ingezet als terreur wapen die je voor het leven kapot scheurt!), waarna je lekker een paar maand in de bak mag want "Je hebt de lieve politie hond geslagen!". Wat een land zeg...

itsme3
itsme33 feb. 2021 - 8:44

@Dehnus "2e Kwartaal pas? Je zou maar een beperking hebben, misschien naar Duitsland brengen met een zielig verhaaltje over “Ontwikkelingsland Nederland! Onder de zware dictatuur van El Presidente Teflon”." In Duitsland is momenteel een gigantische rel aan de gang. Het vaccin is op en de prikkers zitten duimen te draaien, terwijl mensen tevergeefs proberen een afspraak te maken. De verantwoordelijke minister ligt onder vuur. https://www.trouw.nl/buitenland/van-vaccinatiesucces-naar-catastrofe-in-duitsland-staan-de-teststraten-leeg~bea2ea98/

Wereldburger
Wereldburger2 feb. 2021 - 18:11

RIVM geven helaas weer een voorbeeld van ontkenning, was het eerst mbt de werking van de gezichtsmaskers, ditmaal is het mbt de besmettelijkheid van kinderen...

6 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie2 feb. 2021 - 18:39

Ze houden zich vast aan de beschikbare data. Mondkapjes hebben geen deuk geslagen in de stijging vanaf de invoering en hebben zeer waarschijnlijk ook niets te maken met de dalende trend en de infectie vector van onder de 12 is ook gewoon nihil. Effectief zijn de meeste individuele infecties nu gewoon een gevalletje domme pech. Op de verkeerde plek op de verkeerde tijd iets aanraken en in je neus peuteren. Daar gaat geen maatregel tegen helpen behalve een totale lockdown en zelfs dan hou je gewoon nog een paar honderd gevallen per dag over. Het probleem is simpelweg een tekort aan IC capaciteit.

Rechtdoor3
Rechtdoor32 feb. 2021 - 20:32

@Wereldburger Het RIVM vaart ]op wetenschap, niet op onderbuik. Ik zie graag de links naar de wetenschappelijke artikelen die aantonen dat kinderen een significante rol spelen in de verspreiding van COVID en ouderen besmetten, want gezien uw commentaar op het RIVM heeft u die voorhanden.

gimli55
gimli552 feb. 2021 - 22:30

@Rechtdoor Gisteren was de schatting dat 50% van de besmettingen van de Britse variant zijn. Vandaag was het eerst ook een schatting van 66%, wat naderhand opeens zo bleek te zijn. Ik zie nergens meetgegevens of bewijzen. Alleen schattingen die in Lansingerland niet waar bleken te zijn. Mijn voorspelling is dat binnenkort de Jonge gewipt wordt, de verkiezingen uitgesteld worden en een week voor de verkiezingen zullen de meeste strenge maatregelen worden ingetrokken. Dan profiteert Rutte en de VVD optimaal en komt de mogelijke derde golf een week na de verkiezingen.

The Apple
The Apple2 feb. 2021 - 22:45

Ze houden zich vast aan de beschikbare data en voor zover die niet toereikend zijn gaan ze uit van het gunstigste scenario, want we hopen dat het voldoende zal zijn als iedereen zich aan de maatregelen houdt. (en als we verkeerd gegokt hebben is dat dus jullie schuld) -

Wereldburger
Wereldburger3 feb. 2021 - 12:49

"Early studies suggested that children do not contribute much to the spread of coronavirus. But more recent studies raise concerns that children could be capable of spreading the infection. Though the recent studies varied in their methods, their findings were similar: infected children had as much, or more, coronavirus in their upper respiratory tracts as infected adults." zie https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-outbreak-and-kids (updated January 28, 2021)

Gerygrr
Gerygrr3 feb. 2021 - 13:03

Lansingerland is getest. Daaruit bleek niet, dat de Britse variant extra werdverspreid. Twee mogelijkheden: a. Kijk naar de geteste aantallen, het was vrijwillig. Wie weet of er niet veel mensen, “ het is maar een griepje”, zich niet hebben laten testen? Terwijl ze wel degelijk symptomen hadden? b. Juist de voorzorgen hebben geholpen op die plek de verspreiding van het virus in te dammen? Het nieuws, dat er een petitie is gestart onder ouders, die hun kinderen niet willen laten testen is een aanwijzing voor de tegenwerking onder de grote groep tegenstanders van de coronamaatregelen.