Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Premier Rutte: mogelijk nog voor Kerst strengere coronamaatregelen

  •  
08-12-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Kerst is extra belangrijk dit jaar, stelt premier Rutte. Hij wijst op de mensen die door corona familieleden verloren hebben en daar deze Kerst nog eens mee geconfronteerd worden. De premier verklaarde dat er gehoopt was op versoepeling van de maatregelen maar dat daar geen sprake van kan zijn. “Het gaat echt niet goed.” De besmettingscijfers zijn het dubbele van wat ze zouden moeten zijn, zoals 10 ic-opnames in plaats van de 20 die er nu zijn.
Hij sluit niet uit dat er voor de Kerst nog strengere maatregelen genomen moeten worden als de cijfers verslechteren.
De premier verklaarde dat er een maximum is van drie bezoekers aan huis met de Kerst en dat alle andere maatregelen van kracht blijven. Er wordt gekeken naar hoe groepen die zwaar getroffen worden zoals de horeca, cultuur maar ook jongeren extra steun kunnen krijgen om door deze moeilijke periode te komen. Er wordt in januari gestart met proefprojecten, bijvoorbeeld om meer mensen toe te kunnen laten in theaters.
Minister De Jonge vertelde dat pas na de zomer alle Nederlanders gevaccineerd zullen zijn. Tot die tijd blijven maatregelen om het virus terug te dringen noodzakelijk. In de loop van 2021 is het mogelijk maatregelen terug te draaien als het vaccineren goed uitpakt.
De Jonge zegt dat duidelijk is dat niet iedereen die klachten heeft zelf in isolatie gaat. Hij wijst er op hoe gevaarlijk dat is tijdens de feestdagen.
In antwoord op vragen liet premier Rutte merken teleurgesteld te zijn dat het niet gelukt is de besmettingen terug te dringen. Bij minder dan 10 ic-opnames per dag kunnen de restaurants mogelijk weer open. Daarvoor zijn volgens de premier al heel veel maatregelen genomen. Voor evenementen is nog niet duidelijk hoe dat precies moet daarom worden er proeven genomen.
De premier wilde niet ingaan op welke strengere maatregelen er eventueel genomen gaan worden. Hij wees er op dat de verslechtering ook in andere Europese landen optreedt. In veel andere landen is de horeca ook gesloten.
Een journalist wees er op dat bedrijven al bezig zijn met het organiseren van kerstborrels en daar ruimtes voor afhuren, bijvoorbeeld op de Efteling. De premier benadrukte dat dergelijke bijeenkomsten niet zijn toegestaan en ook uiterst onverstandig zijn.
Minister De Jonge vertelde dat er minder vaccins beschikbaar zijn dan aanvankelijk gedacht werd en dat ze later geleverd gaan worden. In plaats van een miljoen doses worden er 500.000 geleverd en die komen pas begin januari beschikbaar.
In reactie op een vraag vertelde premier Rutte dat er gewerkt wordt aan een nieuwe routekaart zodat er dan meer duidelijkheid komt over wanneer welke maatregelen genomen worden. Hij wil zich echter vooral richten op de naleving van de maatregelen. De Jonge gaf een inkijk in de huivering van het kabinet om met concrete maatregelen te dreigen. “Dan zitten ze avond aan avond in talkshows te discussiëren over de mogelijk zware gevolgen van die maatregelen.”
De Jonge werd aangesproken op zijn belofte dat er per 4 januari gestart zou worden met vaccinatie. Hij verweerde zich met de constatering dat die belofte gebaseerd was op de gunstigste omstandigheden en dat die zich niet voorgedaan hebben. Hij verwacht dat de start wel in januari zal zijn.
Premier Rutte kreeg de vraag of er niet strenger gehandhaafd moet worden maar volgens de premier is de handhaving al streng. De Jonge vertelde desgevraagd dat er gewerkt wordt aan een quarantaineplicht met strafbaarheid van overtreding.
Koninklijke Horeca Nederland reageert zeer teleurgesteld op de persconferentie. Hierbij de volledige persverklaring van de belangenorganisatie:
Nul perspectief: gitzwart scenario horeca dreigt Kabinet gijzelt horeca zonder wetenschappelijke onderbouwing
Ook de komende maand kan de horeca niet op versoepelingen rekenen. Naast een update van de huidige stand van zaken, kondigden premier Rutte en minister De Jonge vanavond aan dat er – gezien het stijgende aantal besmettingen – geen ruimte is voor versoepelingen rondom de feestdagen. Wel werd benadrukt dat de naleving van de huidige regels beter moet. Opnieuw blijft enige vorm van perspectief voor de horeca uit. Na een eerste lockdown van tweeënhalve maand, blijft het overgrote deel van de horeca vanaf 14 oktober minimaal tot half januari dicht. Het is onbegrijpelijk dat de horeca nog steeds gesloten wordt gehouden, terwijl andere plaatsen waar veel besmettingen plaatsvinden – op scholen & in werksituaties – volledig ongemoeid worden gelaten. Aanvullende financiële steun is dan ook het laatste redmiddel om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat.
De horeca is veilig De vanmiddag uitgelekte notitie – die is gemaakt door het ministerie van EZK – bevestigt wat KHN al tijden aangeeft: De horeca is veilig en het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is zeer gering. KHN lobbyt niet voor niets al maanden voor de heropening van de horecasector.
De uitleg die door premier Rutte werd gegeven op de vraag waarom de horeca voorlopig nog gesloten blijft ontbeert elke wetenschappelijke onderbouwing. De premier kwam niet veel verder dan uit te leggen dat de horeca ook in andere Europese landen gesloten wordt gehouden en dat je in de horeca langer dan 15 minuten samen bent. Die uitleg is niet meer te rijmen met wat we inmiddels weten over andere plekken waar mensen samen komen, zoals op scholen en in werksituaties, maar ook bij verschillende contactberoepen. En als het kabinet de suggestie van KHN van een maximum aantal personen per vierkante meter zou volgen, dan vervalt ook het argument dat men in de horeca met veel mensen in een kleine ruimte samen is. KHN vraagt niet voor niets al maanden aan minister De Jonge om een wetenschappelijke onderbouwing van de relatie tussen horeca en het aantal besmettingen, maar deze blijft telkens uit. Een gemiste kans, want een onderbouwing werkt ook in het in het voordeel van het kabinet en kan voor meer begrip en draagvlak onder horecaondernemers en burgers zorgen.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het is enorm frustrerend dat de horeca opnieuw geen enkel perspectief wordt geboden. De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer.”
Protocollen en slimme maatregelen liggen al weken klaar In de horeca kunnen mensen dankzij de strenge protocollen en hygiëne-maatregelen op een veilige manier samenkomen. Er liggen al geruime tijd slimme plannen met extra maatregelen klaar over hoe de horeca op een veilige manier open kan. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat het besmettingsrisico beheersbaar en aanvaardbaar moet zijn, maar dat er tegelijkertijd wel mogelijkheden moeten zijn voor een exploitatie van het horecabedrijf. Met slimme maatregelen kan de horeca worden ingezet als ‘safe haven’ in de strijd tegen het coronavirus. In de horeca kan immers beter worden gewaarborgd dat de maatregelen worden nageleefd dan in thuissituaties.
Aanvullende financiële steun noodzakelijk De volledige sector wordt opgeofferd voor de volksgezondheid, terwijl er geen evenredige steun c.q. perspectief wordt geboden. Dit is niet eerlijk tegenover alle ondernemers die hun levenswerk in rook zien opgaan, met pijn in het hart afscheid moeten nemen van betrokken medewerkers en op korte termijn – zonder extra steun – failliet gaan. KHN voert sinds de tweede horecasluiting opnieuw een intensieve lobby voor aanvullende steunmaatregelen. Om het belang voor aanvullende steun en perspectief te benadrukken, lanceerde KHN gisteren de eerste #BlackMonday. De problemen zijn nu; de branche staat op omvallen! Daarom is extra financiële ondersteuning bovenop het bestaande steunpakket keihard noodzakelijk. Tijdens de persconferentie werd er aangekondigd dat er morgen een aparte persconferentie volgt over de steunmaatregelen. Willemsen: “Als we nul perspectief hebben, dan moet het kabinet morgen écht over de brug komen met een forse aanvulling op het steunpakket. Op dit moment moet de overheid geen kruideniersgedrag laten zien als het op steun aankomt.”
Corona exit strategie: haast maken met sneltesten en vaccinaties Het kabinet was vanavond uitermate vaag over wanneer er dan wél wat kan. KHN eist dat het kabinet per omgaande met een duidelijke corona exit strategie komt, waarbij ook wordt gekeken naar bijvoorbeeld sneltesten en vaccinaties en in hoeverre die een rol kunnen spelen om de horeca zo spoedig mogelijk op een verantwoorde manier open te laten gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 dec. 2020 - 17:14

Dat rigide vasthouden aan een visie zonder juiste onderbouwing is wat ons nekt met het gehele corona beleid.

Paulus3
Paulus39 dec. 2020 - 13:19

Al het gewaffel over beetjes is onzin. De regering van Nederland laat de epidemie bewust doorpruttellen rond de een, en geeft het volk de schuld van het zooitje die ze er zelf van gemaakt hebben. Heen en weer kwebbellen, geen verantwoordelijkheid nemen of de taak uitvoeren waarvoor ze aangesteld zijn. In meer geavanceerde landen houden ze de epidemie onder controle, en is er daardoor beter gedrag, een open vrijwel open economie, en bijna geen zieken of doden. Dat is een keuze. De regering van Nederland wil niet regeren tegen de epidemie. Ze houden de epidemie op niveau. Dus willen ze de epidemie op niveau.

harmmeijer
harmmeijer9 dec. 2020 - 10:17

“mogelijk nog voor Kerst strengere coronamaatregelen” Met kerst en de zondag na kerst als iedereen nog vrij is kun je wachten op grote drukte, dus sluiten van Mediamarkt, Ikea, tuincentra, autoboulevards, woonboulevards, caravanboeren en ook de niet noodzakelijke winkels gesloten houden. Alleen supermarkten kunnen open blijven. Dat zet pas zoden aan de dijk denk ik.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop9 dec. 2020 - 17:10

Niet zelf nadenken Merel... Maar je hebt gelijk natuurlijk

Thuru
Thuru9 dec. 2020 - 1:07

Familie bijeenkomsten zullen naar waarschijnlijkheid gewoon door gaan. Gordijnen dicht en gezellig met elkaar gourmetten ofzo. Dat kan je amper tegengaan en al helemaal waar een vrijstaand huis is met buren meer dan 100 meter verderop. Buren die je ook kent, dus dat zal geen probleem ook opleveren. Dus de regels zullen massaal gebroken worden verwacht ik. Dit hou je niet tegen. Toen broerlief jarig was ook met hele familie BBQ gedaan, waar officieel ook maar 3 mensen mochten zijn, maar we waren er met 12 of 13 mensen, gezellig ook. Dit nu een aantal maanden geleden.

Thuiszitter
Thuiszitter8 dec. 2020 - 23:34

De bezoeken thuis zijn niet te controleren en elke realist weet dat er velen niks maar dan ook niks van de maatregelen qua huisbezoek serieus gaan nemen. Als je maar geen burenoverlast veroorzaakt dan is er niks aan de hand qua pakkans. Jaarlijks komen mijn vier kinderen met aanhang met een bevriend stel van de familie bij ons kerstavond vieren , 12 volwassenen en twee kinderen Tsja dat zou ik dus dit jaar aan mij voorbij moeten laten gaan. Ben er nog niet uit maar de kans is toch redelijk aanwezig dat het gewoon doorgaat. Geloof dat een bevriende kok onze tafels gaat bedienen. Dat soort metingen zullen. er planty zijn ....

1 Reactie
webmaatje
webmaatje9 dec. 2020 - 11:52

Zou ik ook door laten gaan als ik in uw schoenen stond Het is nog maar de vraag wie en hoe we weer in de zomer een lange hittegolf overleven. Als je elkaar dan nog niet ontmoet hebt, dan is het leed zeer groot. In 2018 zijn in Duitsland maar liefst meer dan 20.000 mensen van 65 en ouder door de hitte overleden. Day werd pas deze week bekend. En ook dit jaar zullen het er niet minder zijn daar de hittegolf langer duurde en er een nieuw warmterecord was.

Loondijk
Loondijk8 dec. 2020 - 22:15

Ik hoor niemand over de aangepaste vaccinatiestrategie. De bedoeling was om als eerste de groep kwetsbare mensen in verpleeginrichtingen te vaccineren. Maar omdat het Pfizer vaccin nogal lastig inzetbaar is (-75 Celsius), wordt er nu voor gekozen om in plaats daarvan het wel mobiele zorgpersoneel dat bij de verpleging van ouderen en kwetsbaren als eerste te gaan vaccineren. Afgezien van wie dat dan zijn - denk aan mantelzorgers en familie - zijn dat er wel veel meer. En we hebben zeker in het begin als Nederland niet zoveel vaccins. Om te beginnen: kwetsbare ouderen in verpleeginstellingen wonen daar niet voor niets. En deze mensen zullen dus ook wel niet hebben meegedaan aan de veldonderzoeken van de vaccins. Immers als zelfs al een verkoudheid ernstige gevolgen kan hebben, dan ga je die mensen niet belasten met de te verwachten maar op zich niet zo ernstige bijwerkingen (lichte koorts, ontstekingsverschijnselen) van een nieuw vaccin. Een beschermingsfactor van 90% bij 65-plus klinkt heel mooi, maar dan gaat het waarschijnlijk voor 65-plus zonder verdere medische indicatie. Maar belangrijker: er is nog niets bekend over in hoeverre gevaccineerden nog in staat zijn om als tussenpersoon het virus te verspreiden. Het doel van de veldonderzoeken tot nog toe was het bepalen van de beschermingsfactor en de veiligheid (bijwerkingen). Als het Pfizer vaccin niet of slecht beschermt tegen het doorgeven van het virus, dan kun je geen beschermende schil creëren door vaccinatie van het zorgpersoneel. Als je de Pfizer vaccins effectief wil inzetten, moet je volgens mij de groep mobiele 70-plus gaan vaccineren. Die mensen staan nog in het leven en hebben dus nog wisselende contacten, zeker de vrijwilligers onder hen. En als ze tegen het virus aanlopen, dan zijn zij de mensen die opgenomen moeten worden in een ziekenhuis of op een IC. Tenslotte volgen we in Nederland de facto de strategie van maximale vrijheid zolang de zorg niet wordt overbelast. De vaccinatiebereidheid bij 70-plus zal hoog zijn omdat zij de kwetsbare groep vormen. En als die vaccinatie van grote aantallen 70-plussers zonder nare bijwerkingen verloopt, dan verhoogt dat wellicht ook de vaccinatiebereidheid van anderen.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop9 dec. 2020 - 17:15

Bij die hoge leeftijd is de effectiviteit van het vaccin ook veel minder

White Knight
White Knight8 dec. 2020 - 20:04

Rutte lijkt wel zo'n hulpeloze vader in een supermarkt: "Als je nou niet komt, dan zwaait er wat!!" De kinderen weten dat er niets gebeurt en luisteren dus niet. Zou hij echt denken dat mensen zich bij de Kerst gaan houden aan die drie mensennorm? Nu ja, hij gelooft wel meer, heb ik begrepen. En onthoud: zonder last mogen ze niet naar binnen. Gordijnen dicht en gaan.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot9 dec. 2020 - 6:24

'En onthoud: zonder last mogen ze niet naar binnen. Gordijnen dicht en gaan.' Over kinderachtig gedrag gesproken...

vdbemt
vdbemt9 dec. 2020 - 11:11

Dit is oproepen tot anarchie. Jij wilt, neem ik aan, toch ook af van deze malaise, het je maar moeten houden aan regels? Met dit gedrag, dat de verspreidingskans alleen maar vergroot, en dientengevolge het langer aanhouden van maatregelen, snijd je jezelf in de vingers.

The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 19:34

Wie kon dat nou in augustus al zien aankomen?

4 Reacties
The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 19:36

Hier in Brazilië heb je tenminste zekerheid.

LaBou
LaBou 9 dec. 2020 - 7:54

Niet naar de bekende weg vragen Appel.

vdbemt
vdbemt9 dec. 2020 - 11:12

Iedereen met een beetje verstand.

Paulus3
Paulus310 dec. 2020 - 7:42

Andere landen deden in het voorjaar al goed werk. Dus het was in April al duidelijk wat te doen en hoe. Maar de regering wil hun taak niet doen. Babbellen over vrijheid en gedrag, maar het volk gewoon met een zooitje opschepen. Kleine overheid, sanereing van de volksvertegenwoordegings capaciteit, privatiseren, verkopen, markt ipv gemeenschap of solidarieteit of algemene wil. Niet doel of sociale democratie of volksgezondheid. Stomme neo-liberalen die het volk dom maken want ze weten al snel niet beter, zodat de rijken en grootfirmas minder last van ze hebben.

Hansie3
Hansie38 dec. 2020 - 18:36

"Minister De Jonge vertelde dat pas na de zomer alle Nederlanders gevaccineerd zullen zijn." Hij snapt het echt niet hè die Hugo. IK LAAT ME NIET VACCINEREN beste Hugo, en mijn moeder van 86 ook niet, en mijn zus en zwager die op het ziekenhuis werken ook niet, en iedereen op de afdeling van het LUMC waar mijn zus werkt niet. Ik ken maar heel weinig mensen die zich laten vaccineren en zeker in de medische sector is de animo voor een vaccinatie laag. Dus alle Nederlanders............. vergeet het maar beste Hugo.

8 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter8 dec. 2020 - 19:02

Hij heeft toch niet gezegd dat je je moet laten vaccineren ? Prima Hansie dat jij en je familie ervan afziet. In mijn netwerk ken ik er maar weinig die zich niet laten enten inclusief een aantal die werken in het umc Utrecht .

Hansie3
Hansie38 dec. 2020 - 19:28

@Thuiszitter: Wat staat er nou? "....alle Nederlanders gevaccineerd zullen zijn." Dat is toch geen Chinees is het wel???

JasDon
JasDon8 dec. 2020 - 19:29

"Ik ken maar heel weinig mensen die zich laten vaccineren" Dat vertelt waarschijnlijk ook wel iets over je omgeving. Het valt me op dat de vrees vooral lijkt te zitten bij gelovigen die ik tegenkom. Anekdotisch bewijs.... natuurlijk.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 dec. 2020 - 21:09

Het lijkt me wel gewenst dat je straks kan zien wie wel en wie niet ingeënt zijn tegen dit virus. Zodat ik de onverantwoordelijken en asocialen kan mijden als de pest. Vroeger had je het pokkenbriefje en daar zijn vast wel moderne varianten op te verzinnen.

korheiden2
korheiden28 dec. 2020 - 22:14

@Thuiszitter : als je vaccinaties weigert moet je dat zelf weten. Maar ik voorspel dat je dan geen toegang krijgt bij concerten, voetbalwedstrijden, restaurants, het vliegtuig enzovoorts. Men durft dit nu nog niet te stellen maar het zal heus gebeuren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 dec. 2020 - 6:32

'Ik ken maar heel weinig mensen die zich laten vaccineren ' Dat zegt vooral wat over je netwerk. Ik ken er maar weinig en die hebben één ding gemeen: ze zijn niet bijster hoog opgeleid.

harmmeijer
harmmeijer9 dec. 2020 - 11:10

@ Hansie Die mensen om u heen, hebben zij zich ook verdiept in wat zij dagelijks tot zich nemen zoals Unilevertroep, bespoten groente en fruit met Round Up, vlees uit dubieuze slachthuizen, eieren uit kippenfabrieken, snacks waarvan je niet weet wat er in is gestopt en waarmee bereid?

vdbemt
vdbemt9 dec. 2020 - 11:16

Ook Hugo de Jonge weet dat het nooit zal gaan gebeuren dat iedereen gevaccineerd wordt. Behalve dwazen als jij heb je ook nog de streng kerkelijke streken. Ik vraag me af: wil jij niet ook af van deze situatie waarin we zitten? Ik neem aan van wel. En dan denk jij dat het gaat helpen, wanneer mensen weigeren zich te laten vaccineren?

Thuiszitter
Thuiszitter8 dec. 2020 - 18:30

Tot na de zomer dat iedereen is ingeënt, zo tegen het voorjaar zullen de ouderen en zwakkeren zijn geholpen en dan is in principe alle druk op de zorg verdwenen en zijn er geen maatregelen meer nodig, lijkt mij.

1 Reactie
rvb2
rvb29 dec. 2020 - 10:08

Na de zomer? Ik denk dat een vaccinatiecampagne niet voor oktober afgelopen is.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 dec. 2020 - 18:25

ja, had je nu maar gezorgd dat iedereen getest kon worden he?! prutser!

1 Reactie
Hansie3
Hansie38 dec. 2020 - 18:44

Leuke om te onthouden: www.watbenjedan.nl