Joop

Einde lockdown: 'Alles wat op anderhalve meter kan, mag vanaf 26 juni weer'

  •  
18-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Video niet te zien? Klik hier
Vrijdagavond gaven demissionaire bewindslieden Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie over de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Zoals vooraf al was aangekondigd, houden de nieuwe versoepelingen in dat aan de lockdown van de afgelopen maanden zo goed als een einde is gekomen.
Volgens Rutte heeft iedereen kunnen zien hoe alle cijfers de laatste weken in hoog tempo de goede kant op gingen. Met name de druk op de zorg nam af, zei Rutte, wat ‘na meer dan een jaar topprestaties leveren’ de nodige rust gaf. Op basis van de cijfers is het dan volgens het demissionaire kabinet ook weer mogelijk om de samenleving verder te openen. Dat houdt simpelweg in dat er vanaf zaterdag 26 juni maar drie situaties mogelijk zijn, aldus Rutte. Namelijk: In eerste instantie dat alles wat op anderhalve meter kan, ook weer mag. Daarin zijn dus geen restricties meer, zowel binnen als buiten. Is dat niet mogelijk, dan treedt situatie twee op, namelijk dat de mondkapjesplicht blijft gelden.
Nadat Hugo de Jonge eerder deze week al wat op de zaken vooruitliep, wordt die plicht namelijk in alle andere situaties afgeschaft. Buiten bovengenoemde geschetste situaties, blijft alleen in het openbaar vervoer en op het vliegveld blijft een mondkapje vooralsnog verplicht. Het demissionaire kabinet volgt daarmee het advies dat het Outbreak Management Team deze week gaf. In het voortgezet onderwijs blijft de mondkapjesplicht gelden tot aan de zomervakantie.
De derde door Rutte geschetste situatie is dat voor evenementen waarbij het niet mogelijk is afstand te houden, en het niet mogelijk is om aan de mondkapjesplicht te voldoen, er onder speciale voorwaarden een uitzondering gemaakt kan worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor festivals waarbij een negatieve toegangstest nodig is. Dat geldt ook voor nachtclubs en discotheken die tot nu toe nog gesloten waren, maar vanaf 26 juni ook weer open mogen.
Het dringende advies om thuis te werken vervalt grotendeels. Wanneer het op de werkplek lukt om afstand te houden tot collega’s, kunnen werkgevers hun personeel weer vragen naar kantoor te komen. Voor alle versoepelingen geldt overigens dat de anderhalvemeterregel wel moet kunnen worden gewaarborgd, die blijft tot minimaal half augustus van kracht. Volgens Rutte is vanaf 26 juni de anderhalvemeterregel “de centrale basisregel”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Middenman
Middenman20 jun. 2021 - 8:20

Ik verbaas me over de groep vaste reageerders die het na meer dan een jaar nog niet moe is om te discussiëren over een onderwerp waar ze geen verstand van hebben, maar dat doen vanuit politieke motieven. Waar halen jullie de energie en de tijd vandaan?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2021 - 10:22

Middenman En vanuit welke motieven reageer jij daarop?

Middenman
Middenman21 jun. 2021 - 12:29

Minoes; zoals ik al schrijf, vanuit verbazing.

harmmeijer
harmmeijer20 jun. 2021 - 6:17

In onder meer België en Frankrijk wordt er minder snel versoepeld dan in Nederland. Dat is raar, omdat Nederland als enige land in Noordwest-Europa nog de kleurcode 'rood' heeft. Het aantal besmettingen is in Nederland hoger dan in onze buurlanden. In Duitsland kijkt men met verbazing naar de versoepelingen in Nederland. De besmettingshaard ligt in Duitsland een stuk lager en toch is men voorzichtiger. Gaan de versoepelingen in ons land niet veel te snel?

3 Reacties
Jozias2
Jozias220 jun. 2021 - 8:24

Dit standpunt is alleen op basis van het aantal besmettingen. Het aantal besmettingen is heel erg afhankelijk van het testen en er kan ook sprake zijn van een blinde vlek als er weinig getest wordt. Het aantal ziekenhuisopnames, ic opnames en overlijdens (deels) zijn veel betrouwbaarder. En als je daar naar kijkt (ourworldindata.org) en vergelijkt meter landen in west Europa dan doet Nederland het vaak beter.

Mark Huysman
Mark Huysman20 jun. 2021 - 9:32

[Gaan de versoepelingen in ons land niet veel te snel?] Ja.

Roel2
Roel220 jun. 2021 - 9:58

In Duitsland worden minder positieve tests geregistreerd, maar tot deze week lag het aantal doden per dag een factor 30 tot 40 hoger dan hier (5 keer meer inwoners). Er is overduidelijk geen eenduidige manier van tellen en registreren, dus blijft het lastig vergelijken.

Arbeider4
Arbeider419 jun. 2021 - 10:16

‘Alles wat op anderhalve meter kan, mag vanaf 26 juni weer’ Dus ook als haringen in een ton op het vliegtuig stappen. Dat mocht altijd al maar het kan geen kwaad om daar viruswaanzinnigen die extra corona risico's willen lopen voor bevredigen van hun eigen genot daar nog eens op te wijzen. En om het allemaal nog mooier te maken en toe aan te zetten is het corona testen voor buitenlandse vakanties gratis! Daar komen de rijken die zich een vakantie in het buitenland kunnen veroorloven om aldaar de kas van de middenstand te spekken goed weg. Op kosten van de schatkist een flinke meevaller voor de rijken waar de thuisblijvers wel aan mee moeten betalen maar verder op een houtje mogen bijten. Kosten voor gratis testen €249.000.000. Daar hebben de rijken weer toch een aardig extra zakcentje te pakken van Rutte3 elite. Rutte4 zal de belastingen behoorlijk moeten verhogen om alle schulden die worden opgebouwd met gratis coronageld terug te kunnen betalen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gratis-vakantietest-in-juli-en-augustus-kosten-249-miljoen~bff161db/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

4 Reacties
Jozias2
Jozias219 jun. 2021 - 12:57

“Daar komen de rijken die zich een vakantie in het buitenland kunnen veroorloven om aldaar de kas van de middenstand te spekken goed weg. “ Ben je rijk als je naar een camping in Frankrijk kunt? Volgens mij is een vakantie in Nederland duurder dan een vakantie in het buitenland.

jantje
jantje19 jun. 2021 - 17:12

@Bouman, mijn schoonmoeder heeft tot haar 88ste jaar zelfstandig op een bovenverdieping gewoond, waar geen lift aanwezig was. Daar kon ze niet langer blijven.. Ik wist niet dat het woordje 'toeven' van vertoeven een Bijbelse betekenis had. Maar veel planten in mijn tuin hebben dat ook. De Hemelsleutel, Vrouwenmantel, Vlier, en nog een paar... Ik vind het jammer dat het onmogelijk is om deze tuintje te delen met al die mensen die geen balkon of tuin hebben. Maar die hebben waarschijnlijk wel weer andere voordelen die ik niet heb..

Arbeider4
Arbeider420 jun. 2021 - 7:30

Rijk zijn of je rijk voelen is een relatief begrip Jozias. Stel dat je als rijke middenklasser in Frankrijk zit in je tent of (2e) huis. En je zit je af te vragen waarom je voor de verandering niet eens een keer je gezin een luxe bootreis of trip naar New York kan veroorloven. Laat staan een 2e of derde vakantie. Troost je dan met de gedachte dat er legio mensen zijn die zich ook geen vakantie kunnen veroorloven in Frankrijk ook al is dat goedkoper volgens jou dan vakantie vieren in Nederland.

Jozias2
Jozias220 jun. 2021 - 8:26

@arbeider Uiteraard zijn er mensen die zich geen vakantie kunnen veroorloven. Maar dat maakt niet iedereen die wel twee weken naar een camping kan tot ‘de rijken’.

Bouwman2
Bouwman219 jun. 2021 - 9:18

Het bewaren van afstand is altijd wel goed. . Want als je er met je neus bovenop gaat zitten, dan zie je maar wel een klein stukje Maar alle details maken pas het beeld compleet. Ik ben een bewonderaar van het werk van de Zurbarán.( 1598-1664) In het Pradomuseum zag ik de Angus Dei, Maar als je niet ziet hoe de poten van het wollige en aaibare lam bij elkaar gebonden zijn, dan begrijp je het geheel niet.

jantje
jantje19 jun. 2021 - 7:39

Mijn schoonmoeder is op haar 93ste jaar overleden aan corona. Ze begon het net naar haar zin te krijgen in het verzorghuis. Zo zonde want met haar gestel en sterke geest had ze wel 100 kunnen worden. Om eerlijk te zijn, voor mezelf, deze anderhalf jaar van Lock down heb ik niet erg als bezwaar ervaren. Ik heb de ruimte in mijn achtertuin, daar was het goed toeven. Alleen met verjaardagen en de vrijdagbiertjes hebben we wel gemist. Dat er nu op de hoogtepunt van voetbal, olympische spelen, wielrennen enz. het einde van de lockdown aankondigt zou zeker als een economisch maatregel gezien kunnen worden. En dat weet Mark Rutte donders goed. Hij neemt nu de risico´s , ik vind dan moet hij dat als het eropaan komt ook zelf dragen.

7 Reacties
JanB2
JanB219 jun. 2021 - 9:05

Mijn deelneming met het overlijden van je grootmoeder. Wat Rutte betreft: die heeft aan de lopende band risico's genomen. Vanaf het allereerste begin van de crisis.

Bouwman2
Bouwman219 jun. 2021 - 9:36

Het is dan ook wel oud, 93. Jannie, waarom zou iemand honderd willen worden? Je kan toch zelf niet zeggen: kijk mij es, ik ben honderd jaar geworden? Dat gebeurt vanzelf, of het gebeurt niet. En waarom gebruik je het woord "toeven"? . Je hoort dat steeds vaker. Ik kan me wat voorstellen bij zitten, bij rondhangen of bij liggen, maar tij toeven beslaan me de camera..'Weet je wie er toefde? God, dat schreef Beets ((1814-1903) tenminste. En weet je wat Beets ( en dus niet God) was van zijn vak? Dominee . En nog zwwar op de hand bovendien.

Jozias2
Jozias219 jun. 2021 - 9:57

Want mensen gaan massaal Olympische spelen en tour de France kijken in de kroeg? Ik denk dat dat economisch een marginaal effect geeft. Ik denk dat er heel veel jongeren en mensen met een bedrijf of op een flatje zijn die opgelucht kunnen ademhalen.

Ewout Pool
Ewout Pool19 jun. 2021 - 10:32

Ik ben blij voor je dat de Lockdown je niet zwaar viel. Mij(single), in mijn kleine appartement zonder balkon of tuin viel het wel zwaar. Ik ben in ieder geval blij dat deze (in ieder geval voor nu) is opgeheven. Ik ga volgend weekend ook weer lekker voetbal kijken in de kroeg!

adriek
adriek19 jun. 2021 - 11:24

Als ik me prettig blijf voelen wil ik ook best honderd worden. De meeste mensen willen pas weg als ze zich erg slecht voelen of (te) veel dingen niet meer kunnen. Toeven is een gewoon nederlands woord. Verblijven betekent het. Meestal gebruikt in 'het is ergens goed toeven'. Als tweede betenis geeft Van Dale 'dralen', ook een beetje in onbruik geraakt. Verder is toeven ook het meervoud van toef, als in een toef slagroom. Moderne cameralenzen zijn meestal voorzien van een coating waardoor ze niet meer snel beslaan, maar bij lage temperaturen en hoge vochtigheid is het niet altijd te voorkomen.

Thuiszitter
Thuiszitter19 jun. 2021 - 19:01

Bouwman - kan het nog onvriendelijker ?

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 jun. 2021 - 7:56

Bouwman, Kan het nog ongepaster?

Bert de Vries
Bert de Vries19 jun. 2021 - 7:27

Een jubelvertoning. Ter meerdere eer en glorie van zichzelf. En dan komt vanmorgen het bericht van De Jonge dat we rekening moeten houden met een nieuwe golf in het najaar door virusvarianten waartegen de huidige vaccins niet beschermen. Zo informeren ze het volk: eerst jubelverhalen en als de aandacht is verflauwd volgt de nare hoofdzaak. Overigens: die golf komt er hoe dan ook want de landen die nu 'veilig' zijn, hebben hun cijfers gemanipuleerd omdat inkomsten uit de toeristenindustrie noorzakelijk zijn.

3 Reacties
adriek
adriek19 jun. 2021 - 11:25

Nee, want alle mensen die uit gele of oranje landen komen gaan geheel vrijwillig in quarantaine en laten zich testen.

Gerygrr
Gerygrr19 jun. 2021 - 13:19

Goed gezien, Bert. Manipulatie dan wel opzettelijk niet veel testen. Niet getest betekent geen corona, ja ja….. Deskundigen spreken de hoop uit, dat vakantiegangers in quarantaine gaan. De mp verwijst wederom naar de eigen verantwoordelijkheid…… Wat een zootje!

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2021 - 10:23

Waarvan ze weten dat het ijdele hoop is!

frankie48
frankie4819 jun. 2021 - 7:24

Ach, als ik als toerist nu een keuze voor een vakantieland zou moeten gaan maken, dan komt Nederland door de afschaffing van een mondkapjesplicht wel heel hoog op het lijstje van mogelijke kandidaten te staan! Maar daar was het politiek Den Haag natuurlijk niet om te doen, want hun onderzoeken toonde toevalligerwijze aan dat het volk die verplichting spuugzat was geworden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 jun. 2021 - 23:59

Rutte gokt met volksgezondheid als een bok op een haverkist, neemt een voorschot op een mooie zomer, suggereert dat verminderde druk op de gezondheidszorg ruimte laat voor deze versoepeling, neemt ook een stellig voorschot op de wetenschap over dit virus, mensen die geïnfecteerd waren kunnen weer geïnfecteerd raken, had hij moeten weten, handen wassen is om zijn handen in onschuld te wassen, bij klachten thuis blijven en testen, als het mis gaat is het onze eigen schuld, we weten niet alles, zeker niet van lange termijn effecten, maar een waslijst aan maatregelen dat een doorwrochte aanpak suggereert, hij suggereert dat we deze bevrijdende maatregelen verdiend hebben, ik zou niet precies weten waaraan, bovendien zijn er genoeg signalen dat deze pandemie niet voorbij is, natuurlijk gun ik een ieder z’n feestje maar ben bang dat we van een kouwe kermis terug komen, natuurlijk mogen we wat van de vaccins verwachten, ik hoop dat deze versoepeling ons niet terug werpt al is het volgens mij ingegeven door populistische en economische motieven, dat het geen paard achter de wagen spannen wordt.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2021 - 7:23

Of mensen er ziek van worden doet er niet toe. Het gaat vooralsnog alleen om de bedden. Ziek worden is niet erg, dood gaan ook niet. Als de ziekenhuizen er maar geen last van hebben. En zijzelf willen vrolijk op vakantie kunnen gaan.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 jun. 2021 - 10:12

Minoes - de sterftecijfers die ik op mijn wekelijks bezoek aan het CBS zag zijn ongeveer als het gemiddelde bij normale jaren. Komende week zal wel hoger zijn na die dodelijke hitte. Er is alle reden om normaal te gaan doen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 jun. 2021 - 13:19

Frans, je zegt het zelf al, het kan komende week anders zijn, één zwaluw maakt nog geen zomer.

Gerygrr
Gerygrr19 jun. 2021 - 13:23

Inderdaad, Minoes! Ik wil eraan toevoegen, ze willen allemaal graag patiënten behandelen. Het zoeken naar de erfelijke reden voor het ontstaan van de long covid variant? Geen tijd, geen ……… Thuis doodgaan is kennelijk geen probleem.

Thuiszitter
Thuiszitter18 jun. 2021 - 20:33

De laatste persconferenties niet meer gevolgd eerlijk gezegd .

Poeha2
Poeha218 jun. 2021 - 19:20

Mooi. Dat wordt de achtste finale kijken met een biertje op het terras. Na de ergste crises sinds de tweede wereld oorlog, komt er nu de verwachte summer of love. Nog mijn laatste van 2 prikken, en het knuffelen kan beginnen.

7 Reacties
LaBou
LaBou 18 jun. 2021 - 21:16

poe·ha (het/de; o en m) 1 koude drukte; = opschepperij https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/poeha#.YMwod-tUerW

Poeha2
Poeha219 jun. 2021 - 7:51

Lablablabou: goed dat je meer probeert te zeggen dan “blabla”. Het begint inderdaad met gewoon zinnen overschrijven. Zo doet mijn jongste kind dat ook. Top!

harmmeijer
harmmeijer19 jun. 2021 - 9:20

Een uitgebreide betekenis van het woord ‘poeha’???? “Veel poeha maken Wat betekent veel poeha maken en waar komt deze uitdrukking vandaan? Als je vindt dat iemand veel drukte maakt over niets of zich erg aanstelt, kun je zeggen ‘Ze maakt veel poeha’ of ‘Wat een poeha!’ De oudste betekenis van poeha is ‘veel drukte en rumoer, terwijl daar eigenlijk weinig reden voor is’. De betekenis ‘overdreven vertoon van emoties, aanstellerij’ ontstond al in de zeventiende eeuw.” https://onzetaal.nl/taaladvies/veel-poeha-maken

LaBou
LaBou 19 jun. 2021 - 10:46

Kouwe drukte verschuilt zich op laffe wijze achter een nick die nergens op slaat (behalve op het nietszeggende kabaal dat hij maakt). Mijn nick is een samentrekking van mijn naam. Kortom, mijn uitleg van het begrip "poeha" is correct (zoals merel en anderen ook aangeven), de "naamgrap" van kouwe drukte is niets anders dan gewoon infantiel kleutergedrag. Zijn gedrein wijst daar overigens ook op.

Poeha2
Poeha219 jun. 2021 - 13:12

Lablablabou: (lalalaurens), Ik heb inderdaad een Nick gekozen. Voor jou is het goed om bij je eigen naam te blijven, dan raak je niet in de war. Weet je inmiddels al het het verband tussen COVID en giro 555? Je vroeg wat het verband was. Waar staat eigenlijk de comment van kz dat de bijstandsmoeder die boodschappen kreeg, aangepakt kon worden? Die staat namelijk nergens lablablabou.

LaBou
LaBou 20 jun. 2021 - 5:43

En dus laat juichcape blaatkop nog maar eens zien wat zijn echte geestelijke leeftijd is. Wat mij meer een meer verbaast is dat het commentaar van kouwe drukte nog steeds geplaatst mag worden onder de huisregels. Ik ga er maar vanuit dat de moderatie inziet dat het hier over iemand met het verstand van een 4-jarige kleuter. Tenslotte heeft hij vroeger nooit een echte opvoeding gehad. Niemand die tegen hem zei: als je wilt janken heb ik wel wat om te janken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 jun. 2021 - 7:59

Die uitgebreide betekenis wordt hier wel waargemaakt..

JanB2
JanB218 jun. 2021 - 18:59

Begin van nieuwe problemen?

10 Reacties
Poeha2
Poeha218 jun. 2021 - 20:23

Zoals in de rij staan voor de kroeg? Luxe problemen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jun. 2021 - 20:50

Rutte hè - die zorgt altijd voor ellende dus zal het nu ook weer zo gaan - hij gaat er al doodleuk vanuit dat mensen delta van vakantie meenemen dus het kan m kennelijk niks schelen

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2021 - 4:55

JanB Ik denk van wel!

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2021 - 5:08

Aanvulling: Engels onderzoek; https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/18/beschermen-vaccins-goed-tegen-de-deltavariant-van-het-coronavirus-a4047886

JanB2
JanB219 jun. 2021 - 9:02

@ Poeha Nee, ECHTE problemen. In November weer in lock-down bijvoorbeeld.

henk-alexander
henk-alexander19 jun. 2021 - 10:06

'Nieuw' probleem: de t.g.v. van lockdowns te late diagnoses en uitgestelde behandelingen - vul maar in wat de gevolgen zullen zijn.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend19 jun. 2021 - 16:54

Angst om te leven is erger dan de dood.. hoe lang wil je nog met al deze beperkingen leven beste Jan? Krijg het idee dat jij het persoonlijk het allemaal niet als beperking ziet.. omdat je er geen last van hebt omdat je nauwelijks leeft. Geen kroeg, geen festivals, geen feestjes.. Ik ben in ieder geval blij dat ik weer met vrienden, collega’s en familie kan stappen en feest kan vieren en ook dat ik volgend seizoen weer met m’n zonen naar het stadion kan.

JanB2
JanB219 jun. 2021 - 18:31

@ Henk Dat is inderdaad een (groot) probleem. Maar geen argument tegen de lockdowns, zo je dat zou bedoelen. Het was uit 2 kwaden het minste kiezen. En dan is een lockdown te verkiezen boven een gierende epidemie die volledig uit de hand loopt, mede omdat de reguliere zorg ook (of beter gezegd: juist) tijdens zo’n rampenscenario volledig stilvalt. Al met al is het daarom zaak (dus ook met het oog op de reguliere zorg) dat we niet over een paar maanden opnieuw in lockdown moeten vanwege een enge nieuwe variant. Het kabinet heeft op dat punt met de versoepelingen van gisteren echter een groot risico genomen. Het was beter geweest als men nog even had gewacht met versoepelen. Juist het zomerseizoen biedt de kans om het virus een extra klap uit te delen bovenop de vaccinatie’s, en dan is het beter dat die klap ook zo hard mogelijk is.

henk-alexander
henk-alexander20 jun. 2021 - 9:34

Jan, Ben het eens zoals je mijn reactie aanvult. Inderdaad een moordend dilemma dat voorkomen had kunnen worden bij proactief beleid, i.c. met voldoende capaciteit in de zorg - het belangrijkste fundament van een beschaving.

EricDonkaew
EricDonkaew20 jun. 2021 - 10:22

@JanB: In November weer in lock-down bijvoorbeeld. --------------------------------------------------- Zinloos en uitgesloten wegens tegen die tijd voltooide vaccinatie.

Paleocon
Paleocon18 jun. 2021 - 18:06

Top! Vakantie geboekt, mondkap in de kliko en koud bier in de kroeg. T is genoeg geweest. Back to normal!

Greendutch
Greendutch18 jun. 2021 - 17:36

ik blijf het raar vinden dat Rutte daar steeds staat om iets te zeggen terwijl de Jonge toch over gezondheid gaat. een momentje voor Rutte zelf? om zijn belangrijkheid aan te geven?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2021 - 7:26

Greenduch Natuurlijk, heeft hem de winst in de verkiezingen immers opgeleverd!

Break on through
Break on through18 jun. 2021 - 17:31

Goed dat Rutte de Delta variant nog even markeerde als "al in ons land". Det mensen over een paar weken niet volkomen overrompeld en verbaasd zijn dat ze daarmee besmet mee zijn geraakt in de disco, op vakantie, of waar dan ook....

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 jun. 2021 - 17:19

Ben benieuwd wanneer we eindelijk normaal en "vrij" kunnen leven

4 Reacties
Proletariër3
Proletariër318 jun. 2021 - 18:47

Dat vragen donkere mensen al hun hele leven af...

JanB2
JanB218 jun. 2021 - 19:00

Ah, de onderdrukte maar nimmer zwijgende minderheid meldt zich ook weer meteen. Ooit in de DDR gewoond? Nee kennelijk.

ton14024
ton1402418 jun. 2021 - 19:11

Begin met oefenen????

adriek
adriek20 jun. 2021 - 5:47

Misschien moet je voor het begrip van de lezer even uitleggen wat jij als normaal en vrij ervaart? Ik vind het bijvoorbeeld normaal (en vooral ook erg vrij) om te winkelen zonder te betalen, maar het grootste deel van mijn medeburgers is het daar niet mee eens. Ik voel me dus nogal in mijn vrijheid beperkt.