Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Kabinet overweegt invoering regionale lockdowns

  •  
03-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier
Premier Rutte kondigde zwaardere maatregelen aan omdat de druk op de zorg moet afnemen. De gedeeltelijke lockdown wordt verlengd.
Verder geldt: – Blijf zoveel mogelijk thuis, ga niet voor de lol winkelen – Maximaal met twee personen naar buiten, met meer kan beboet worden – Maximaal twee gasten thuis – Alle publiekelijk toegankelijk gebouwen en ‘doorstroomlocaties’ als bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen gaan twee weken dicht – Reis tot half januari niet naar het buitenland
Voor het overzicht van alle nieuwe maatregelen, klik hier.
Voor regio’s waar de besmettingen het hoogst zijn worden aanvullende maatregelen voorbereid, zoals de instelling van een avondklok. In antwoord op vragen stelde de premier dat de regio Rotterdam er het slechtst voor staat. Hij sluit niet uit dat overgegaan moet worden tot een feitelijke lockdown in dergelijke regio’s. Dan zouden daar ook de middelbare scholen gesloten worden.
De premier legde de nadruk op het belang van handhaving. Er wordt streng opgetreden tegen illegale feesten.
De premier vroeg ook aandacht voor kwetsbare groepen en waarschuwde hen dat het leven de komende twee weken zwaarder. De premier deed een oproep aan iedereen meer op deze mensen te letten.
Minister De Jonge schetste de ontwikkeling in de zorg die ernstiger aan het worden is dan in het voorjaar. De besmettingen lopen weliswaar langzamer op maar nemen ook langzamer af. Er liggen daardoor nu anderhalf keer zoveel mensen in de ziekenhuizen als in het voorjaar. “De komende tijd wordt het een kwestie van kiezen op elkaar.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

adriek
adriek4 nov. 2020 - 10:57

We noemen geen namen... Anderen vrijwaren is een ruimschoots gepasseerd station: vrijwel heel Nederland is rood. Het gaat nu niet meer om regionale lockdowns, maar om regionaal nog strengere maatregelen.

webmaatje
webmaatje4 nov. 2020 - 10:50

Gisteren werd in het WDR-magazine Aktuelle Stunde duidelijk gemaakt dat lege ziekenhuisbedden geld opbrengen. Daarom is het aantal gemelde lege bedden lager dan het aantal in werkelijkheid. is. Wie kan ik nu nog vertrouwen als het om cijfers gaat waarop de deel=lockdown gebaseerd is? Schijnbaar niemand, omdat iedereen van zijn eigen belang uitgaat. I

Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 21:52

Ga niet voor de lol winkelen , blijf gewoon thuis , sluit dan gewoon de winkels zou ik zo zeggen en geef de ondernemers een vergoeding. Wat heb je aan een winkel zonder klanten. Het enige hoognodige is voedsel , het overige , kleding e.d. kan 14 dgn wachten.

Piet Helmons
Piet Helmons3 nov. 2020 - 20:08

Vorige week werd tijdens de toespraak verteld dat vermindering in besmettingen pas na 6 dagen begint door te werken in het aantal opnames in een ziekenhuis en werd de verwachting uitgesproken dat dus het aantal opnames in ziekenhuis en IC’s nog wel even zou stijgen. Het aantal besmettingen is nu gelukkig aan het dalen en volgens deze verwachtingen zouden we dat dus eind deze week ook moeten zien in het aantal opnames. De maatregelen die nu zijn aangekondigd hebben m.i. niet heel veel impact op aantal besmettingen. Maar daar denken de deskundigen blijkbaar anders over. Laten we hopen dat ze gelijk hebben.

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries3 nov. 2020 - 22:45

Het aantal besmettingen dat het RIVM meldt, is gedaald. Maar het aantal tests dat de GGD's uitvoeren is óók gedaald. De commerciële teststraten geven positieve uitslagen niet door aan het RIVM. Het aantal ziekhuisopnames is gestegen. Deze vier factoren houden allemaal verband met elkaar. Mijn mening: het is niet uit te sluiten dat het werkelijk aantal besmetting is toegenomen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 nov. 2020 - 8:56

Piet, aannemend dat alleen mensen die op de een of andere manier het gevoel hebben dat er iets mis is zich laten testen zou ik graag weten hoeveel mensen positief zijn verklaard tov het totale aantal tests. Dat geeft tenminste een indicatie over de effictiviteit van het testgebeuren.

adriek
adriek4 nov. 2020 - 10:52

@Bert zoals in de persconferentie ook al gemeld werd lopen ziekenhuisopnames achter op besmettingen. Iemand wordt eerst 'gewoon' ziek en pas na vijf tot tien dagen (soms) zo ziek dat ziekenhuisopname noodzakelijk is, en weer een aantal dagen daarna volgt eventueel de IC. Dat maakt interpreteren van de getallen ook zo lastig, vooral omdat het aantal testen ook nogal wisselt zoals je al aangeeft. Het is daarnaast niet bekend hoeveel mensen ziek zijn zonder zich te laten testen. Als ik verkoudheidsverschijnselen heb blijf ik thuis, maar laat me waarschijnlijk niet testen (waarom zou ik: zolang ik niet ernstig ziek ben is het advies toch thuis blijven...) en ik ben waarschijnlijk niet de enige...

The Apple
The Apple3 nov. 2020 - 20:02

Het hamertje van Rutte. Gisteren werd ons op EenVandaag voorgerekend dat het in het geval van 15.000 besmettingen en een Rt van 0,9 achttien (18) weken duurt totdat dit teruggebracht is tot 900 besmettingen, zijnde de hoeveelheid die nodig is om de verspreiding van het virus via bron- en contactonderzoek onder controle te houden. In het geval van een Rt van 0,7 kan dat aantal van 900 besmettingen bereikt worden in 5 tot 6 weken. Bovendien raken in die tijdsduur in het eerste geval ca 670.000 mensen besmet en in het tweede “slechts” tegen de 200.000. https://www.npostart.nl/eenvandaag/02-11-2020/AT_2145066 Nu kun je natuurlijk aanvoeren dat artsen en virologen geen wiskundigen zijn en Rutte de strategie van “de hamer en de dans” nooit goed geeft begrepen, maar af en toe krijg ik toch echt het gevoel dat we gewoon belazerd worden door mensen die beter zouden moeten weten. Zoals Mark Huysman zegt: "Wederom: te weinig en te laat."

1 Reactie
adriek
adriek4 nov. 2020 - 10:56

"Too little, too late" gold vooral toen het virus eind juli de kop weer opstak. Toen hebben we zes weken met de kop in het zand gezeten tot de ziekenhuisopnamen weer flink toenamen voor de eerste serieuze maatregelen genomen werden. Hoe laks kun je zijn met de ervaringen van het voorjaar nog vers in het geheugen? Je zou bijna denken dat Rutte crisismanagement leuker vindt dan problemen voorkomen.

Rode druppel
Rode druppel3 nov. 2020 - 18:53

De nieuwe maatregelen zijn in een woord samen te vatten , symboolpolitiek.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend3 nov. 2020 - 18:50

@Huijsmans Ik zou niet één zinnige reden kunnen bedenken waarom in mijn regio nog meer maatregelen genomen zouden moeten worden. Sinds begin van de crisis iets van 300 besmettingen op een inwoneraantal van meer dan 50.000 En jij blijft maar zeuren over een totale Lock down..

Bert de Vries
Bert de Vries3 nov. 2020 - 18:44

Je zou de vraag verwachten, hoe de daling van het aantal besmettingen is te rijmen met de stijging van het aantal ziekenhuisopnames. En hoe de langere duur van opname is te rijmen met de opname van (relatief) jongeren. Want dat biedt wel zicht op een nachtmerie-scenario.

4 Reacties
itsme3
itsme33 nov. 2020 - 20:55

1 a 2 weken vertraging tussen besmetting en ziekenhuis, en de relatieve toename van het aantal positieve ouderen.

Welp2
Welp23 nov. 2020 - 22:18

@Bert de Vries "Je zou de vraag verwachten, hoe de daling van het aantal besmettingen is te rijmen met de stijging van het aantal ziekenhuisopnames." Ziekenhuisopnames hebben om 2 redenen vertragingen t.o.v. besmettingsgevallen : - Bij veel mensen die in het ziekenhuis belanden om COVID-19 zijn aanvankelijk de verschijnselen mild, maar begint na pakweg een week de situatie te verslechteren. - Het aantal dagelijkse opnames (op de verpleegafdelingen) daalt momenteel (1). Vorige week kwamen dagelijks ongeveer 230-270 opnames bij ; de afgelopen dagen ligt dat nu op ongeveer 210. Dit dagelijkse aantal opnames is nog wel meer dan het aantal dat het ziekenhuis verlaat. Dit vertaalt zich daarmee in dat het totaal aantal patiënten dat nu in het ziekenhuis verblijft nog steeds groeit. "En hoe de langere duur van opname is te rijmen met de opname van (relatief) jongeren." Ik ben niet op de hoogte van de leeftijd van ziekenhuisopnames. Wel houdt stichting NICE de leeftijdsverdeling bij van mensen op de IC (2). Daar kan ik geen grote verschillen ontwaren tussen de opnames van de 1e golf (maart-april) en die van de 2e golf (september-oktober). De periode daartussen is slecht vergelijkbaar vanwege de kleine aantallen patiënten. Ik ben niet op de hoogte van cijfers van opnameduur die met regelmaat worden geüpdatet. (1) https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames (2) https://www.stichting-nice.nl/COVID_rapport_20201027.pdf

Bert de Vries
Bert de Vries4 nov. 2020 - 10:24

itsme, Welp, ik ben onduidelijk geweest. Over de langere opnameduur dan bij de eerste golf heb ik, meen ik, iemand van het Erasmus iets horen zeggen. Het aantal ouderen neemt inderdaad toe, maar opnames tijdens de tweede golf waren vooral jongeren (tot 50). Pas sinds kort komen daar ouderen bij. En: als de GGDs tot meer dan 10% minder testen, dan zegt het aantal besmettingen bar weinig als daarin niet de besmettingscijfers van particuliere testers zijn meegenomen.

Bert de Vries
Bert de Vries4 nov. 2020 - 16:30

Welp, nog even. Vanmiddag heeft het RIVM bevestigd wat ik stel, namelijk dat de besmettingscijfers onbetrouwbaar zijn. En ze noemen dezelfde oorzaak aan die ik noem.

sjaak5
sjaak53 nov. 2020 - 18:37

Mocht een bepaalde soort de overhand krijgen in een gebied dan is er altijd nog een virus. Te veel. Te dicht op elkaar. Te oud. Te zwak. Doe je niks tegen. Mocht de mens dit virus onder de duim krijgen dan groeien we vrolijk door tot 10 miljard of 12 of 14. Covid26 of 32 of een ander virus zal ons dan uitdunnen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 nov. 2020 - 18:37

Het duurde even voordat men het kon, maar de onderbouwing was in orde. Het verhaal was duidelijk. Dit tav uitgestelde zorg, etc. Met de eerste golf liep men in den haag als een kip zonder kop in de rondte.

Mark Huysman
Mark Huysman3 nov. 2020 - 18:30

Wederom: te weinig en te laat.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 19:29

wel te laat - te weinig? eindelijk stopt die vakantieman eens met vakanties maar het is Rutte , reken jezelf niet rijk

Mark Huysman
Mark Huysman3 nov. 2020 - 21:10

Ook te weinig. In het gunstigste geval neemt het aantal nieuwe besmettingen heel geleidelijk af. Ondertussen worden steeds meer mensen ziek en gaan steeds meer mensen dood. Daar komt nog eens bij dat het wat mij betreft althans niet duidelijk is of a) de (geringe) daling van het aantal nieuwe besmettingen nog samenhangt met de herfstvakantie en b) of alle testuitslagen van de commerciële testbedrijven meegeteld worden. Als je echt snel naar een lagere Rt wilt dan moet je de scholen een tijdje dichtdoen en ook de niet-noodzakelijke winkels. Die schoolsluiting helpt ook om ouders meer thuis te houden want, zoals Rutte toegeeft, hebben zijn vrijblijvende oproepen tot meer thuiswerken tot nog toe weinig effect gehad.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend4 nov. 2020 - 0:17

Echt... scholen dicht doen.. zo’n waanzinnig slecht idee. Dit jaar is voor onze schoolgaande jeugd echt één groot drama. Gaan ze echt de rest van hun leven last van krijgen. Kan me niet voorstellen dat je zelf schoolgaande kinderen hebt want je hebt echt geen flauw benul van de impact van zo’n maatregel.

AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 18:27

Wat een bizarre vragen van die journalisten daar.... "Waarom niet de winkels dichtgooien? Mensen gaan vaker naar de winkel daar naar het museum!" JA HALLO .....mensen moeten eten halen. Heel veel mensen kunnen het zich helemaal niet veroorloven om dat thuis te laten bezorgen. Echt bizar dat die mensen dat gewoon niet lijken te begrijpen.... Zelfs Rutte leek verbaasd.... OH...en dan tegelijkertijd WEL klagen dat er een dringend advies is om niet te reizen?! Serieus?!??! De journalistiek in Nederland is echt to-taal waardeloos.

5 Reacties
LBNB
LBNB3 nov. 2020 - 18:56

@alleensamen Die journalisten die daar zitten betrap je zelden op een goede vraag. Ze praten maar lukraak over winkels sluiten enzo en strengere maatregelen. Zijn zij zelf wel bereid om 70% van hun salaris in te leveren? Of zouden ze dan een toontje lager zingen?

Mark Huysman
Mark Huysman3 nov. 2020 - 19:15

Er zijn natuurlijk niet alleen levensmiddelenwinkels. De meeste mensen gaan ook vaker naar een kledingzaak of en bouwmarkt dan dat ze naar een museum gaan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 19:31

ach bij ons zijn alle leuke musea de laatste jaren verdwenen er zijn wel overal sportgelegenheden gekomen - het lichaam is nu eenmaal belangrijker dan de geest

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 19:52

@Mark De maatschappij moet zo veel mogelijk doordraaien. Kinderen naar school, winkels open en sociale contacten onderhouden.

Mark Huysman
Mark Huysman3 nov. 2020 - 21:00

@GB Ja, alles om te voorkomen dat het virus echt ingedamd wordt.