Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Live: persconferentie Rutte en De Jonge over coronacrisis

  •  
01-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Premier Rutte begon met te stellen dat er geen grote veranderingen op til staan maar dat het in de persconferentie gaat om twee vragen: waar staan we nu, een half jaar na het begin van de uitbraak? En wat doen we de komende tijd om het probleem onder controle te houden?
Rutte benadrukte eerst dat iedereen mag vragen stellen over het kabinetsbeleid. “Het zou gek zijn als dat niet zo zou zijn. “Het is logisch dat mensen na een half jaar op onderzoek uit gaan. Er is niet maar één waarheid. Daarom praten we ook buiten het OMT met experts. En vandaag hadden we een gesprek met jongeren. Dat werkte heel goed. We werken op basis van voortschrijdend inzicht.”
Rutte vertelde dat het R-getal weer tot onder de 1 is gezakt maar nog steeds hoger ligt dan rond 1 juli. De ontwikkeling is nu niet alarmerend, stelde hij. Maar voorzichtigheid blijft geboden. De situatie staat nog niet toe dat clubs en discotheken opnieuw open gaan. “Het verschil met een half jaar geleden, je kunt na een week hard werken een biertje drinken met vrienden op het terras of uit eten.”
De premier stelt dat er online bijeenkomsten worden gehouden waar burgers vragen kunnen stellen over het beleid, er kritiek op uiten of zich er zelfs lovend over kunnen uitlaten.
Minister De Jonge zette uiteen dat het beleid meer op regio’s gericht gaat worden. In die gebieden waar veel besmettingen zijn zullen ingrijpender maatregelen getroffen worden dan in de rest van het land.
Rutte verklaart dat er geluisterd gaat worden naar andere geluiden over de aanpak van de crisis maar dat de adviezen van het OMT leidend zijn.
De Jonge vertelde dat er nog steeds een tekort aan is aan testcapaciteit en dat mensen zich alleen moeten laten testen als ze symptomen vertonen. Dat geldt ook voor de mensen die via de CoronaMelder app gewaarschuwd worden dat ze in contact zijn geweest met besmette personen.
Het testen in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is geconstateerd wordt opgevoerd naar een keer per week. Ook wordt daar de mondkapjesplicht uitgebreid.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden3 sep. 2020 - 8:58

EricDonkaew: "Bij crises als deze kruipen mensen uit hun holen en ruiken kansen die ze nooit eerder hebben gekregen of benut. Je ziet het hier ook. Het devies is: blijf waakzaam, niet alleen op het virus maar ook op opportunisten die bloed ruiken." EricDonkaew 29 februari 2020 at 04:25: "Ik heb gisteren voor 10K ingekocht. Misschien iets te vroeg, maar dat weet je nooit zeker. Dus begin met z’n allen op maandag al aandelen te kopen, dat is goed voor de koersen en mijn geld. Het getalletje waar ik steeds als eerste naar kijk, is s&p futures." EricDonkaew 2 september 2020 at 11:58: "De afgelopen augustusmaand heb ik 2700 euro verdiend met enkele muisklikken op mijn pc hier in Thailand. Het is niet altijd zoveel hoor, het was een goede beursmaand. Gemiddeld pak ik ruim 1000 euro per maand met iets wat ik in januari als hobby begon, ik heb het geld niet eens nodig."

Leontrotsky
Leontrotsky2 sep. 2020 - 11:40

We krijgen nu regio's, steden, gemeenten dus delen van het land die op slot gaan (in lockdown) als er meer dan 50 op de 100.000 besmettingen zijn. Deze aanpak wordt momenteel in de meeste landen wereldwijd gevoerd. Dus niet meer heel land in lockdown maar alleen die gebieden waar buitengewoon veel besmettingen zijn. Ik vind dit eigenlijk dweilen met de kraan open, want op deze manier wordt het virus nooit bedwongen omdat je steeds weer nieuwe delen van het land in lockdown moet doen en andere delen die nu in lockdown zitten (misschien) tijdelijk openstellen als het aantal besmettingen minder wordt dan 50 per 100.000. Het beste is om een volledige lockdown in te stellen, bijvoorbeeld vanaf nu tot april volgend jaar, op deze wijze wordt de pijn eerlijk over het hele land verdeeld en (nog belangrijker) kan het virus veel beter bedwongen worden en kan daarna het hele land weer open zonder dat er nog gebieden zijn die dicht hoeven.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden2 sep. 2020 - 19:02

Aangezien met een lockdown + testen een exponentiële vermindering van het aantal besmettingen inzet, kan het in 4 tot 6 weken lukken.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 sep. 2020 - 22:14

Is de naam van Grapperhaus nog gevallen?

gimli55
gimli551 sep. 2020 - 22:04

In Nederland heb je nu richtlijnen en regels van de regering en het OMT/RIVM, soms afwijkende regels en richtlijnen van de veiligheidsregio's, daarna komen de regels en richtlijnen uit de APV's van de gemeenten en dan nog meer afwijkende regels en richtlijnen op te volgen van de bedrijven, waarna iedere manager nog meer regels en richtlijnen per afdeling opstelt. Als je het nu nog voor de bril hebt, zal het vast wel goed komen. Iedereen en dus niemand is binnenkort meer verantwoordelijk, en Rutte kan zuch achter vele anderen verschuilen. Zelfs de Koning en de minister houden zich niet aan de richtlijnen en regels en de regering vindt het OK, zo lang ze maar hun excuses aanbieden. Het gepeupel krijgt voor hetzelfde een strafblad kado.

Bert de Vries
Bert de Vries1 sep. 2020 - 19:12

Stuitend.

2 Reacties
adriek
adriek2 sep. 2020 - 6:06

Dank voor uw bijdrage aan de discussie.

Bert de Vries
Bert de Vries2 sep. 2020 - 10:01

Eirda, een gegeven paard ..., etc.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2020 - 17:15

Ja er zijn meerdere waarheden - ach ja zoveel waarheden hè, die zijn allemaal waar anders waren het geen waarheden.

9 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen1 sep. 2020 - 17:33

Corona is, althans voorlopig, onder controle. Maar de maatregelen blijven hard nodig. Het lijkt er soms op dat sommigen hadden gehoopt dat het anders zo zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2020 - 17:37

En dan heb ik dus ook wel eens hè, als ik met een vraag zit over bijvoorbeeld de snaartheorie dat ik dan naast wetenschappers ook met jongeren erover ga praten hoe die er tegenaankijken, dat werkt vaak heel goed.

LBNB
LBNB1 sep. 2020 - 19:53

Net of dat social distancing werkt. De enige reden dat corona niet echt verspreid is dat kwetsbare mensen oppassen en er geen grote bijeenkomsten binnen zijn. Die stickers en de anderhalve meter is gebaseerd op niks.

ton14024
ton140241 sep. 2020 - 20:42

GB, als we corona onder controle hadden zouden we het meteen uitschakelen.

EricDonkaew
EricDonkaew2 sep. 2020 - 3:51

@Ton14024: GB, als we corona onder controle hadden zouden we het meteen uitschakelen. ----------------------------------------- Zo werkt het natuurlijk niet. Je kunt een brand onder controle hebben, maar moeten toestaan dat die nog enkele dagen blijft woeden.

EricDonkaew
EricDonkaew2 sep. 2020 - 3:56

@GoudenBergen: Het lijkt er soms op dat sommigen hadden gehoopt dat het anders zo zijn. --------------------------------- Dat lijkt het zeker. Bij crises als deze kruipen mensen uit hun holen en ruiken kansen die ze nooit eerder hebben gekregen of benut. Je ziet het hier ook. Het devies is: blijf waakzaam, niet alleen op het virus maar ook op opportunisten die bloed ruiken.

adriek
adriek2 sep. 2020 - 6:05

@LBNB: de exacte afstand is niet (zo) relevant, het is van belang om zo min mogelijk fysiek contact te hebben met anderen. Anderhalve meter is ruim twee armlengtes,

gimli55
gimli552 sep. 2020 - 9:24

@Eric Dat geldt voor beide zijden van dezelfde medaille, en zelfs voor de rand.

LBNB
LBNB2 sep. 2020 - 9:25

@Eirda Waar baseer je dat op? Corona verspreid zich via de lucht, niet via oppervlakken of voorwerpen en in slecht geventileerde binnenruimten tot 8 meter. https://degouda.nl/duits-onderzoek-coronavirus-niet-overdraagbaar-via-voorwerpen/ https://www.google.com/amp/s/www.nbcnews.com/news/amp-video/mmvo90633285966