Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mark Rutte: wel midgetgolf, niet naar museum of bibliotheek

  •  
11-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Het demissionaire kabinet wil de coronamaatregelen op 19 mei versoepelen. Voorwaarde daarvoor is wel dat de instroom in de ziekenhuizen 20 procent lager ligt dan op de piek van de derde golf, verklaarde Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond.
De versoepelingen houden onder meer in dat de terrassen langer open kunnen, sekswerkers weer aan de slag mogen en mensen weer naar de sportscholen kunnen. Ook midgetgolf wordt weer mogelijk, aldus Rutte. Musea en bibliotheken blijven voorlopig dicht.
Een definitief besluit over de versoepelingen volgt op maandag. Rutte sprak nu van “een positief besluit met een veiligheidsklep”. De kans dat het kabinet op het laatste moment nog zal afzien van de versoepelingen, acht hij klein. “De trend is goed. Dat geeft me het vermoeden dat we de pauzeknop niet hoeven in te drukken.”
Vanaf 15 mei wordt reizen naar het buitenland weer mondjesmaat toegestaan. Nederlanders mogen vanaf zaterdag weer naar landen die een groene of gele kleurcode hebben.
“We kunnen weer naar het buitenland op vakantie, maar helemaal zorgeloos is dat niet”, aldus Hugo de Jonge. De demissionaire minister van Volksgezondheid zei dat nog niet veel landen op geel staan. Ook moest hij erkennen dat nog niet alle landen Nederlanders willen ontvangen, vanwege het hoge aantal besmettingen in Nederland. “Samen met Zweden hebben wij de slechtste cijfers”, zei Rutte.
De demissionaire premier wees erop dat veel Nederlanders bezorgd zijn over versoepelingen. Dat is niet zonder reden. Zo zorgde de drukte op Koningsdag in Amsterdam voor zeker zeventien clusters van besmettingen.
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

Greendutch
Greendutch12 mei 2021 - 12:49

wel buiten, niet binnen spelen

Leontrotsky
Leontrotsky12 mei 2021 - 10:51

Iedereen om mij heen die ik spreek is zeer bezorgd over eventuele versoepelingen. Volgens verreweg de meeste mensen zou het kabinet juist meer beperkingen moeten gaan invoeren. Ik snap dan ook niet waarom Rutte juist nu het niet moet versoepelen wil, het is zeer ondoordacht en hopelijk volgt de premier de wens van de bevolking en ziet hij af van versoepelingen.

1 Reactie
LHTJ
LHTJ12 mei 2021 - 12:03

Dat verklaard uw ongefundeerde angst en continuerende roep om de mensheid op te sluiten alhier. Mijn advies: Stap eens uit die bubbel en spreek ook eens met andere mensen die een wat nuchtere kijk op de zaak hebben. Zal uw gemoedstoestand waarschijnlijk goed doen. Tweede advies: Doe wat u goed lijkt, blijf binnen, laat uw boodschappen bezorgen en vermijdt ieder menselijk contact, dan overleeft u het waarschijnlijk wel.

JasDon
JasDon12 mei 2021 - 8:32

Museum en bieb zijn binnen, midgetgolf is buiten. Dus logisch. We kunnen beter simpele e-readers geven aan de biebfanaten en de mensen die in die bibliotheek werken omscholen naar zorgmedewerkers. Win/win.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗12 mei 2021 - 9:13

« We kunnen beter simpele e-readers geven aan de biebfanaten« kom op ze U etaleert een wel wat erg zelfbegrensde visie op functies van bibliotheken. Via een aantal maatregelen zouden de meeste types bibliotheken best open kunnen. De kleine bibliotheek die mijn echtgenote hier beheert, gaat open voor één persoon tegelijk en zij zit buiten met haar computer de administratie bij te houden. Swinters brachten we de boeken op verzoek langs. Grote bibliotheken hebben meer mogelijkheden. Mensen kunnen hun mondkapje ophouden. Juist bij de sportscholen plaats ik grote vraagtekens, maar ik doe dat niet af met dat ze bij AH maar twee vaatjes bier moeten kopen er daar thuis mee moeten gaan gewichtheffen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mei 2021 - 23:11

[Juist bij de sportscholen plaats ik grote vraagtekens]. Ditto. De afkeer van kunst en cultuur moet andere redenen hebben.

RainB
RainB12 mei 2021 - 3:53

Er zit wel logica in dat bibliotheken dicht blijven en sportscholen open mogen. Vocht en druppeltjes zorgen voor goede overdracht van het virus. De harde oppervlaktes van fitness apparatuur is goed schoon te maken, echter het absorberende papier van boeken een stuk slechter.

1 Reactie
Joop16
Joop1612 mei 2021 - 6:52

Aha, is dát de verklaring! Nee, dan snap ik het wel.

EricDonkaew
EricDonkaew12 mei 2021 - 3:38

“Samen met Zweden hebben wij de slechtste cijfers”, zei Rutte. --------------------------------------------- Huh? Ik dacht dat Rutte beloofd had niet meer te zullen liegen. Kijk naar https://www.worldometers.info/coronavirus/ en sorteer naar believen via de bovenste kolom van de tabel. Er klopt helemaal niets van wat Rutte beweert. Ik heb ook geen zin meer om het uit leggen.

9 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet12 mei 2021 - 7:36

Dat krijg je wanneer je een pathologisch leugenaar bent.

itsme3
itsme312 mei 2021 - 8:46

Nederland heeft tijdens de 2/3e golf een van de laagste sterftecijfers van Europe. Ook ziekenhuisopnamen zijn relatief laat. Dit zijn de enige getallen die tellen. De rest hangt af van testbeleid, zoals dat het Duitse cijfer relatief laag is door de weinige testen, maar de sterfte veel hoger dan in Nederland.

EricDonkaew
EricDonkaew12 mei 2021 - 9:37

@teunbeunhaas --------------------------------------------------- De term 'cases' (of 'gevallen') is verneukeratief. 'Cases' is een heel grof verzamelgetal van vastgestelde besmettingen (of positieve testen, dat is niet helemaal hetzelfde trouwens), niet-vastgestelde besmettingen, ziekenhuisopnames, IC-opnames en overledenen. Een heel grof getal omdat de verhouding vastgestelde versus niet-vastgestelde besmettingen in haast alle landen verschilt, al naar gelang het testbeleid. Besmettingen zeggen mij dus niets en cases/gevallen derhalve ook niet. Wat telt om te bepalen of een land het nu goed doet zijn de aantallen recente doden en IC-opnames. Dat weet Rutte dondersgoed, maar hij gebruikt de cijfers die hem het beste uitkomen. Die statistiek toch altijd. Bewust de onwaarheid spreken = liegen. Rutte liegt dus. Nu heb ik het tóch nog een keer uitgelegd, terwijl dat helemaal niet mijn bedoeling was.

Juppé🎗
Juppé🎗12 mei 2021 - 11:19

« Nu heb ik het tóch nog een keer uitgelegd, terwijl dat helemaal niet mijn bedoeling was. »......U had er mogelijk op dat moment even geen actieve herinnering aan dat U ons dat had toegezegd. Ik keek vroeger wel eens naar een programma Opsporing Verzocht en die zeiden dan. Op 14 februari om 21h15 passeerde een grijze Volkswagen Golf de verkeerslichten op de hoek van de Rutteweg en de Kaagstraat. Hier in zaten twee mensen. Kunt U ons het signalement van deze mensen verschaffen. Dat was dan weken daarna. Het lijkt mij onmogelijk dat iemand een grijze Golf zou zijn opgevallen en dat je onthoudt wanneer dat was en ik kijk nooit in een auto. Dan belden er toch tientallen mensen naar die uitzending.

Poeha
Poeha12 mei 2021 - 14:34

Eric; “ Besmettingen zeggen mij dus niets“ Daar gaat het niet om. Andere landen hebben Nederland (en daarmee Nederlandse toeristen) op rood staan, juist vanwege het aantal besmettingen. Jij kan dat een onjuist criterium vinden, maar het is nou eenmaal zo. Vandaar dat Rutte ook aansluit bij dat criterium als het gaat hoe het buitenland aankijkt tegen Nederlandse toeristen. Lijkt mij dan ook juist. Dat het jou niets zegt, daar hebben Nederlandse toeristen totaal niets aan als ze naar het buitenland gaan en dat land aansluit bij het aantal besmettingen in Nederland.

Poeha
Poeha12 mei 2021 - 14:40

Eric:hierbij de regels voor reizen naar Duitsland. https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html Kom je uit een land met veel besmettingen, dan gelden er bepaalde regels. Rutte heeft dus gelijk. Jij kan tegen de Duitse beamte leuk zeggen dat je daar niet bij moet aansluiten, maar is totaal zinloos. Jammer dat je er zoveel woorden aan hebt besteed.

EenMening
EenMening12 mei 2021 - 14:55

"Besmettingen zeggen mij dus niets en cases/gevallen derhalve ook niet. Wat telt om te bepalen of een land het nu goed doet zijn de aantallen recente doden en IC-opnames." Klopt als een zwerende vinger. Het aantal doden in Nederland over de afgelopen week was 156, in Duitsland waren 1504 doden te betreuren. Omgerekend naar aantallen/miljoen zit Duitsland op ongeveer het dubbele van Nederland. 12.05.2021 (Mittwoch) 14.909 268 107,8 11.05.2021 (Dienstag) 6.125 283 115,4 10.05.2021 (Montag) 6.922 54 119,1 09.05.2021 (Sonntag) 12.656 127 118,6 08.05.2021 (Samstag) 15.685 238 121,5 07.05.2021 (Freitag) 18.485 284 125,7 06.05.2021 (Donnerstag 21.953 250 129,1 1504 https://www.fr.de/wissen/corona-neuinfektionen-deutschland-rki-fallzahlen-coronavirus-inzidenz-pandemie-gesundheit-berlin-90528744.html

EricDonkaew
EricDonkaew13 mei 2021 - 5:17

@Poeha: Rutte heeft dus gelijk. ------------------------------------- Rutte heeft zeker geen gelijk. Of hij had met het argument moeten komen dat veel landen het besmettingscriterium hanteren om toeristen al dan niet toe te laten. Dan had hij wel een punt gehad. Omdat hij dat argument niet noemde, heeft hij zeker geen punt. @Poeha: Jammer dat je er zoveel woorden aan hebt besteed. ------------------------------------- Gezien jouw reactie blijkt dat toch iedere keer weer noodzakelijk te zijn.

Poeha
Poeha13 mei 2021 - 10:18

Eric: alle landen hanteren “aantal besmettingen” om een land als veilig te bestempelen. Zowel om bijvoorbeeld er heen te gaan als om toeristen te accepteren. En dan kom jij met “nou mij zegt het niets”. Dat zegt nou exact alles over jou.

harmmeijer
harmmeijer11 mei 2021 - 20:47

Kunst en cultuur krijgen amper aandacht van Rutte in de persconferentie. Logisch, de VVD gaat niet over hobby’s (volgens Wiebes). Toch?

Poeha
Poeha11 mei 2021 - 20:02

Goed besluit en ook de afgelopen versoepelingen zijn goed gegaan. Alles daalt, ook na de versoepelingen. Begrijpelijk om eerst zoveel mogelijk buiten locaties te openen.

JasDon
JasDon11 mei 2021 - 18:17

Dus al die idioten die zich hebben laten besmetten tijdens Koningsdag krijgen dadelijk na het eerste vaccinatie direct groen licht om te gaan reizen. Goed geregeld!

8 Reacties
Poeha
Poeha11 mei 2021 - 19:58

Juist die. Als je besmet bent geweest, ben je de eerste 6 maanden immuun. In Oostenrijk hanteren ze de die “g’s” om een restaurant in te gaan: Genesen Getest Geïmft

LaBou
LaBou 12 mei 2021 - 5:35

Wat is dat voor "duits" van kouwe drukte?

Poeha
Poeha12 mei 2021 - 17:37

Labou: jij kan vast beter Duits. Ik heb minder voorliefde dan jij voor Duitsers en bijbehorende geschiedenis.

LaBou
LaBou 13 mei 2021 - 4:52

Dom antwoord, kouwe drukte. Als je zo nodig duits wilt gebruiken, doe dan in ieder geval de moeite één regel zonder fout te produceren. Je wilt overigens toch niet zeggen dat je nog steeds over die fiets zit te miepen?

LaBou
LaBou 13 mei 2021 - 5:07

Ter aanvulling: het duits van kouwe drukte is van het niveau "wir haben mit das auto gebumst".

Poeha
Poeha13 mei 2021 - 8:00

Labou: je kan mij vast veel leren over de Duitse taal en gebruiken. Jij hebt vast ook zo’n navigatie systeem dat je zodanig hebt ingesteld dat het alleen maar zegt “LINKS!” of “RECHTS!”

LaBou
LaBou 13 mei 2021 - 16:30

het niveau van kouwe drukte daalt met de reactie. Ik zou zeggen: ga je moeder lastig vallen. Kleuter.

Poeha
Poeha13 mei 2021 - 17:31

Labou: grappig, je gaat nu bevelen geven. Je hebt meer op met Duitsland dan ik al dacht.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 mei 2021 - 18:02

Met z'n allen in een koker waar je voor corona ook al niet lekker uitkwam mag wel,maar die paar man in een bibliotheek niet. We zijn 1,5 jr na de eerste signalen verder. Van een Ab Osterhaus met 'in NL hebben we alles voor elkaar en escaleert het niet' tot een Rutte nu met 'bibliotheken zijn risicovol' en alles er tussenin, van het niet willen registreren van besmettingshaarden tot falende GGZ software. Logica ontbreekt nog steeds. En vergeet niet, de keus wordt gemaakt tot enorme steunpakketten en eurobonds cq coronabonds, een keus waarmee we onze kleinkinderen de lasten van zullen dragen. Je maakt het zo ondoorzichtig dat de toeslagenaffaire kinderspel is

1 Reactie
Joop16
Joop1611 mei 2021 - 19:15

Ja, een bibliotheek is levensgevaarlijk! Inderdaad, de logica is nog steeds ver te zoeken.

Winterdepressie
Winterdepressie11 mei 2021 - 17:46

Onnavolgbaar geklooi in de ruimte van een stel managers voor vredestijd. Hoezo musea dicht? De meeste museale instellingen hebben van de zomer de hele tent corona proof gemaakt met routes door het pand, bezoek op afspraak en aangepaste expo's!!! Daarbij kan is een cultureel uitje ook nog eens netto winst voor de gezondheid van veel mensen. Waar is de data waaruit blijkt dat musea en bibliotheken enorme risico locaties of brandhaarden zijn? Ik betwijfel of de data achter dit kul besluit überhaupt bestaat. Het is gewoon weer willekeur om de indruk te geven dat er daadwerkelijk echt nagedacht wordt terwijl het inmiddels duidelijk is dat de regering in de meeste gevallen puur voor de vorm maar wat doet. Daarbij is het gemiddelde publiek van onze op instorten staande culturele instellingen zo ongeveer wel ingeënt. Open die handel en stop met deze poppenkast.

Juppé🎗
Juppé🎗11 mei 2021 - 17:37

Niet alles kan tegelijk. Midget golf is buiten met weinig mensen dus lijkt me logisch. Sportscholen zijn kennelijk heilig in NL. Bibliotheken minder.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 mei 2021 - 18:58

midgetgolf - bestaat dat nog?

LaBou
LaBou 12 mei 2021 - 10:26

"midgetgolf – bestaat dat nog?" Zekers. Heeft ook een sterke lobby-club, beduidend beter dan de bibliotheken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 mei 2021 - 17:23

weer dezelfde fout lekker allemaal op vakantie volgens mij wíl rutte gewoon die corona in stand houden anders snap ik er echt niks van

Joop den Uil
Joop den Uil11 mei 2021 - 17:11

HUH ? ''voetbalwedstrijden zijn nog niet toegestaan...'' , en elke avond zie ik voetbalwedstrijden ! Bij deze gaat mijn mondkapje de WC in. Allemaal of niemand maar geen uitzonderingen.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗11 mei 2021 - 17:39

De voetballers worden vooraf getest. Uw mede winkelaars bij AH niet.

Joop den Uil
Joop den Uil12 mei 2021 - 9:23

Juppe, een test is 85% betrouwbaar, zeg 90 met 22 spelers lopen er dus gemiddeld 2 rond die weliswaar getest zijn maar evengoed positief kunnen zijn. Of is de kwaliteit beter van de testen bij voetballers ?

Juppé🎗
Juppé🎗12 mei 2021 - 19:19

een test is 85% betrouwbaar, zeg 90 met 22 spelers lopen er dus gemiddeld 2 rond die weliswaar getest zijn maar evengoed positief kunnen zijn.…….Ze worden vaker getest en moeten zich aan strengere regels houden. Dus dat zijn er al heel weinig en daar met U dan die 10% van nemen, Op de meeste velden dus 10% van nul. Het probleem dat deze voetbalwedstrijden via supporters veroorzaken is veel groter, die willen gezamenlijk juichen, schreeuwen of zingen en laten zich moeilijk tot rede brengen.