Donald Trump heeft woensdag voor het eerst sinds juli 2016 een persconferentie gehouden. Daarin gaf Trump zijn visie op de relatie met het buitenland onder zijn presidentschap en beantwoordde hij onder meer vragen over de hacks van Rusland, de berichtgeving over de Russen die informatie over Trumps ‘duistere praktijken’ zouden hebben en het wel of niet tonen van zijn belastingaangifte.
De persconferentie werd afgetrapt door woordvoerder Sean Spicer, die direct de toon zette door te stellen dat er een ‘schandalige’ heksenjacht tegen Trump gaande is. Daarbij verwees Spicer in het bijzonder naar Buzzfeed, dat dinsdagavond uitgebreid verslag deed van de belastende informatie die de Russen over Trump zouden hebben. Die verslagen zouden volgens Spicer vol staan met leugens. ‘Belachelijk en hoogst onverantwoordelijk gedrag van een links blog,’ aldus Spicer die de verslaggeving van Buzzfeed ‘een sneue poging om bezoekers te trekken’ noemde.
Na Spicer nam de aanstaande vicepresident Mike Pence het stokje over en ging direct verder waar Spicer gebleven was. Na eerst nog op te merken dat hij ‘vereerd en nederig’ was om over negen dagen aan de zijde van president Trump te staan, opende hij ook Pence zijn aanval op de media. Die deden er volgens Pence alles aan om ‘de verkiezingsuitslag onwettelijk te verklaren’. De onthullingen van dinsdagavond zouden dan ook het gevolg zijn van ‘partijdigheid van de media en een poging om de president-elect onderuit te halen’.
Daarna was het dan eindelijk de beurt aan Donald Trump zelf. Trump opende zijn toespraak door te zeggen dat hij blij was weer in de aanwezigheid van de pers te zijn en dat hij aan het begin van de campagne dagelijks persconferenties gaf. ‘We zijn daarmee gestopt omdat we steeds onjuist in het nieuws kwamen,’ zei Trump. Daarna bedankte hij de nieuwsorganisaties die de documenten van dinsdagavond níet hebben behandeld, om vervolgens in een adem te verkondigen dat het ‘misschien de inlichtingendiensten’ waren die het nieuws in eerste instantie naar buiten hebben gebracht. ‘Een smet op hun nalatenschap,’ aldus Trump.
Trump ging in rap tempo door over de banen die hij aan het Amerikaanse volk heeft beloofd. Zo noemde de president-elect nogmaals bedrijven als Ford die dankzij Trump in Amerika blijven, in plaats van hun fabrieken naar het buitenland te verhuizen. Ondanks dat Ford zelf al heeft laten weten dat Trump niets met die beslissing te maken had. Trump zei te hopen dat de farmaceutische industrie ‘die over mee weg komt’ de volgende zal zijn die laat weten in de VS te zullen blijven. ‘Ik ben de grootste banenschepper die God ooit geschapen heeft,’ besloot Trump.
Trump en de media Daarna was het de beurt aan de aanwezige journalisten om vragen te stellen en werd direct goed zichtbaar dat de relatie tussen Trump en de media een behoorlijk giftige is. De eerste gestelde vraag ging over de hackpraktijken die volgens inlichtingenrapporten in opdracht waren van de Russische president Poetin. Accepteert Trump die conclusie? Na een incoherente stroom opmerkingen, waarin Trump opnieuw Buzzfeed noemde en een paar keer over ‘nepnieuws’ sprak, afkomstig van ‘zieke mensen’, kwam Trump eindelijk tot een antwoord: ‘Ik denk dat het de Russen waren, maar ik denk dat we ook door andere landen zijn gehackt.’ Eerder had Trump nog heel stellig beweerd dat de Russen er niets mee te maken hadden.
Ook werd gevraagd of Trump accepteert dat Poetin geprobeerd heeft hem in het zadel te helpen. ‘Als Poetin Donald Trump goed vindt,’ sprak Trump in de derde persoon, ‘noem ik dat een aanwinst, geen risico.’ En: ‘Denken jullie dat Hillary harder tegen Poetin zou zijn dan ik? Gelooft iemand dat echt?’ Ook zei Trump dat hij niet gelooft dat er belastende informatie over hem bestaat, omdat hij altijd bijzonder voorzichtig is. Ook tijdens zakenreizen naar Rusland. ‘In hotelkamers hangen camera’s op de meest vreemde plekken, camera’s die zo klein zijn dat je ze niet ziet,’ aldus hotelmagnaat Donald Trump. ‘Ik heb ook nogal last van smetvrees,’ besloot Trump.
Geen openheid van zaken Na die luchtige verwijzing naar de “golden shower”-beschuldigingen, werd Trump gevraagd naar zijn belastingaangiften. Iets wat Trump vooralsnog weigert vrij te geven, geheel tegen de lijn van al zijn voorgangers in het Witte Huis in. Na wederom een lang incoherent antwoord over ‘geen zaken in Rusland, geen leningen, geen lopende deals’ en gepoch over een aangeboden, doch afgewezen zakendeal van 2 miljard dollar in Dubai – ‘met een vriend van mij, great guy’ – kwam hij dan toch tot een antwoord: ‘Ik geef m’n belastingaangifte niet vrij. De enigen die daar interesse in hebben zijn journalisten. Het volk interesseert het niets. Ik heb gewonnen.’
Vervolgens beantwoordde Trump nog wat vragen over het overdragen van zijn zakenimperium aan zijn zoons, het weigeren van cadeaus van buitenlandse overheden en het bouwen van een muur met Mexico die volgens Trump toch echt door Mexico betaald gaat worden. ‘Hetzij via een belasting, hetzij via een directe betaling. Waarschijnlijk een belasting.’
Nazipraktijken Ten slotte werd Trump gevraagd naar een bericht dat hij op twitter had geplaatst. In die tweet verwees hij naar het bericht dat Rusland belastende informatie had en vergeleek hij de werkwijze van de inlichtingendiensten met nazipraktijken. Staat Trump achter die opmerking? Ja, zei Trump. ‘Het is schandalig dat inlichtingendiensten zulke foute informatie verspreidt, het als in nazi-Duitsland.’
‘En wat Buzzfeed betreft, ze zijn een mislukte hoop afval vanwege het publiceren ervan en ze zullen hier de gevolgen nog van merken,’ dreigde Trump. Toen vervolgens CNN-journalist Jim Acosta wilde doorvragen, werd het vilein. ‘Jullie mogen geen vragen stellen, jullie zijn nepnieuws,’ vond Trump. Even later werd Acosta gedreigd uit de persconferentie gezet te worden als hij zou blijven doorvragen.