Joop

Lissabon weer in lockdown na uitbraak Delta-variant

  •  
18-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Lissabon
Terwijl Nederland zich opmaakt om afscheid te nemen van de mondkapjesplicht, gaat Lissabon dit weekend in een nieuwe lockdown. De Portugese autoriteiten hebben daartoe besloten nadat de hoofdstad zucht onder een felle opleving van het virus, vooral veroorzaakt door de agressieve Delta-variant.
Deze week beleefde Portugal een piek in het aantal besmettingen, het hoogste aantal sinds maart, het hoogtepunt van de tweede coronagolf. In slechts 24 uur tijd schoot het aantal besmettingen met ruim 1300 omhoog. De grootste coronahaarden zijn te vinden in en rond Lissabon, in ruim de helft van de gevallen gaat het om de Delta-variant. Die mutatie werd het eerst opgemerkt in India en gaat momenteel hard rond in Groot-Brittannië. Nadat Portugal onlangs voorzichtig de grenzen opende voor toeristen, maakten veel Britse toeristen van die gelegenheid gebruik om een Portugese vakantie te houden.
De nu aangekondigde lockdown geldt in eerste instantie alleen voor dit weekend en houdt in dat inwoners van de regio Lissabon niet buiten hun directe woongebied mogen reizen. Op die manier hoopt de overheid dat het virus zich niet buiten Lissabon verspreidt. Tot nu toe heeft slechts 52 procent van de Portugezen in elk geval één prik gehad, zo’n 30 procent is volledig gevaccineerd.
Donderdag bleek dat tientallen Gooise scholieren besmet zijn geraakt met het coronavirus na een eindexamenreis naar onder andere Portugal. Om hoeveel jongeren het gaat en uit welke woonplaatsen, maakte de GGD niet bekend. Eerder deze week bleken ook al enkele honderden Amsterdamse scholieren besmet geraakt met het coronavirus tijdens een examenreis. Zij waren in Spanje geweest.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Deugkeizer
Deugkeizer18 jun. 2021 - 19:45

Ik wacht toch nog even een paar weken met vaccineren, anders heb ik er straks 7 binnen een jaar. Wordt ik helemaal lek gevaccineerd als de ene na de andere variant opduikt. En dan, als je helemaal vol gevaccineerd bent? en de laatste variant kan er net niet meer bij omdat je te vaak gevaccineerd bent?

4 Reacties
itsme3
itsme318 jun. 2021 - 20:24

In het VK is het overgrote deel van de besmetten niet of niet volledig ingeënt (met het matig werkende astrazeneca). Het virus verspreidt zich dan ook grotendeels onder Indiërs, wappies en jongeren. Als je volledig ingeënt bent loop je nauwelijks risico.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2021 - 5:40

Deugkeizer Her over verschillende vaccins en bescherming voor Delta-variant. Onderzoek Engeland. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/18/beschermen-vaccins-goed-tegen-de-deltavariant-van-het-coronavirus-a4047886

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jun. 2021 - 9:53

Ook AstraZeneca beschermt tegen opname in het ziekenhuis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jun. 2021 - 7:37

DanielleDefoe Er waren wel meer ziekenhuisopnames, ook al konden ze het aan. en meer mensen die overleden heb ik begrepen. Overigens kunnen Engelse ziekenhuizen het aantal patiënten al lang niet aan. Ook in gewone omstandigheden niet.

Bouwman2
Bouwman218 jun. 2021 - 17:06

Als je wel eens in de wijk Alfama bent geweest of in de metro in Lissabon hebt gezeten dan is het duidelijk: Portugezen zijn geen Nederlanders. Portugal is een fantastisch land, de mensen zijn er veel armer dan in Nederland, maar ook een stuk aangenamer en hoffelijker in de omgang. Maar als je niet verder komt dan Albufeira of nog erger Monte Gordo, dan begrijpt je dat natuurlijk niet. Dan zit jer je blind te staren op kleur. Dan ben je dus een echte racist.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 jun. 2021 - 9:32

Lissabon is ook toeristisch en de mensen zijn er stukken minder beleefd en vriendelijk als bijvoorbeeld in Porto, typische hoofdstedelijke arrogantie is men daar niet vreemd .

Ik weet het wel
Ik weet het wel19 jun. 2021 - 9:56

Heb je ook een mening over het geschreven stukje?

adriek
adriek18 jun. 2021 - 12:57

Op het moment van schrijven is Lissabon nog geel op nederlandwereldwijd.nl, voor zover ik kan zien een officiele overheidssite, bijna niks aan de hand dus.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt18 jun. 2021 - 15:22

Nee. Niets aan de hand. Je vraagt je af waarom de autoriteiten Lissabon weer in lockdown gebracht hebben. Zou het kunnen zijn omdat zij niet naar jouw kaartje kijken, maar er bovenop zitten en zien wat er wérkelijk gebeurt?

adriek
adriek18 jun. 2021 - 20:43

bemdt ik vraag me slechts af hoeveel delta-besmettingen in Nederland geconstateerd moeten worden voor hier ook een belletje gaat rinkelen. Wat mij betreft zouden alle landen waar delta niet heel duidelijk onder controle is gewoon code rood moeten krijgen. Ik heb geen zin om aanstaande augustus en september weer hetzelfde afwachten, pappen en nathouden spelletje aan te moeten zien om dan weer drie maanden in lockdown te moeten. Voorkomen is beter dan genezen, dat zouden we inmiddels toch moeten weten?

vdbemt
vdbemt20 jun. 2021 - 9:36

@Eirda. Gezien je laatste reactie zit je er toch iets anders in dan ik uit je eerste afleidde. Dat wat je vreest, is denk ik wel te vrezen. Dat heb je met een regering die, omwille van de economie (die het toch helemaal niet zo slecht doet) te vroeg de maatregelen laat vieren.

Uitgekleed
Uitgekleed18 jun. 2021 - 12:54

Al dat reizen zorgt er voor dat we niet van het virus afkomen

1 Reactie
adriek
adriek18 jun. 2021 - 20:44

Iedereen die thuiskomt gaat toch keurig in quarantaine?

Leontrotsky
Leontrotsky18 jun. 2021 - 11:05

Nederland moet zich gaan voorbereiden op een nieuwe harde lockdown. Of de lockdown harder wordt dan de voorgaande is zeer goed mogelijk aangezien de delta variant (en nog meer de moskouse variant) nogal een stuk besmettelijker en dodelijker zijn dan de voorgaande varianten. Het vaccin werkt vrij slecht tegen deze varianten en de verwachting is dat de komende maanden er nieuwe varianten de kop zullen gaan opsteken veroorzaakt door de ongevaccineerden. Er zou een nationaal plan moeten komen voor directe instelling nieuwe lockdown als dit nodig is, ook moet het volk op de hoogte worden gebracht van de situatie zodat men er zich op kan voorbereiden (vooral mentaal). Voor kleine bedrijven moet een soort steunloket komen.

4 Reacties
dickser
dickser18 jun. 2021 - 15:30

Zoals mijn oma zaliger altijd zei, Men lijd het meest door het lijden dat men vreest. Onheilsprofeten zijn van alle tijden, en degene die tot nu toe het einde der wereld hebben voorspeld hebben toch allemaal ongelijk gehad

adriek
adriek18 jun. 2021 - 20:55

Zoals ik al aangaf: Portugal is in lichte paniek, vliegtuigen vol vakantiegangers zijn onderweg naar Nederland, en onze overheid houdt Portugal gewoon op geel. Nederland komt pas in aktie als het op de IC weer gaat knellen, eerder niet. Vergelijk australie. Enkele tientallen besmettingen, de betreffende regio stevig op slot, en - vooral - twee weken later weer open. Nederland. Tientallen besmettingen: rustig afwachten of het overgaat, tientallen doden: handen wassen, honderden doden: mondkapjes, duizenden doden: lockdown en zes maanden later langzaam afbouwen. Ik weet wel waar ik voor zou kiezen. Dick: zeventienduizend doden, en duizenden mensen langdurig op intensive care, ondanks de maatregelen, is misschien niet het einde van de wereld, maar toch wel serieus lijden voor de betrokkenen. Zonder maatregelen hadden de aantallen veel hoger geweest en zouden de IC patienten letterlijk hebben liggen creperen in sporthallen. Ga eens kijken in landen met een minder solide zorgsysteem, ze kunnen je hulp goed gebruiken.

dickser
dickser19 jun. 2021 - 8:14

Ik heb vanaf het begin zeker achter de maatregelen gestaan, en mezelf er goed aan gehouden, geloof zeker dat zonder ingrijpen er een situatie zou zijn ontstaan waarin we hier ook een Italiaanse situatie zouden hebben gehad. Maar om bij iedere nieuwe variatie waarbij standaard geroepen wordt dat hij XXX% besmettelijker is waarna Leo begint te gillen lockdown is overdreven. De jongeren die uit Portugal besmet terug zijn gekomen, waren waarschijnlijk nog niet ingeënt, en de piek in Engeland schijnt ook hoofdzakelijk onder niet ingeënte voor te komen. Een vaccin bied nooit 100% zekerheid, maar het helpt zeker wel

Ik weet het wel
Ik weet het wel19 jun. 2021 - 9:57

Nederland = Leontrotsky

Greendutch
Greendutch18 jun. 2021 - 11:04

en dan wil dit slappe kabinet weer eens versoepelen terwijl Rutte eigenlijk niet veel met de wetenschap op heeft maar meer met de ' vrije markt-economie' . domme man. een beetje nadenkend mens weet, snapt, dat sluimerende dingen wakker kunnen worden. hopelijk is 't een beetje goed weer om binnen te blijven?

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jun. 2021 - 13:43

nou als rutte nu gewoon die vakanties even niet had laten doorgaan dan hadden we ons ook geen zorgen hoeven te maken die fout maakte hij vorig jaar en doet het dit jaar weer vrolijk over

Jozias2
Jozias218 jun. 2021 - 13:45

Binnen blijven? Als er 1 ding duidelijk is is dat je beter naar buiten kunt gaan.

adriek
adriek18 jun. 2021 - 20:56

Rutte is boekhouder, geen wetenschapper.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jun. 2021 - 23:16

afstandhouden is buiten ook nog wel eens makkelijker dan binnen