Al een jaar of vijf stokt het aantal vrouwen dat een koninklijke onderscheiding ontvangt aan de vooravond van Koningsdag. Dit meldt Trouw.
36 Procent van de onderscheidingen gaat dit jaar naar een vrouw, van in totaal 2894 uitreikingen. Of de mate waarin vrouwen participeren in vrijwilligerswerk een rol speelt is niet onderzocht, maar lijkt wel van belang. De overgrote meerderheid van de gedecoreerden krijgt namelijk een lintje vanwege inzet in het verenigingsleven, mantel- of pleegzorg. De oudste ontvanger van een lintje is 105 jaar oud en ook al man; meneer Du Pon uit Vlaardingen, die sinds 1934 (!) meehelpt in de kerk en mensen helpt bij het tegen gaan van schulden. De jongste ‘ridder’ is darter Michael van Gerwen (29), die de wereldranglijst in zijn sport aanvoert.
Dit is het soort nieuws dat geen nieuws is. Het valt in de categorie als het regent vallen er druppels. Cijfers zeggen net wat je wilt dat ze zeggen. Je kunt net zo goed concluderen dat vrouwen zich niet onderscheiden voor iets dat een lintje waard is.
Mannen worden gewoon vaker voorgedragen. En dat komt omdat mensen die de voor te dragen persoon kennen weten of aanvoelen of de voorgedragen persoon wel of niet warm loopt voor een lintje. En grosso modo zijn mannen zo raar om er wel en vrouwen zo normaal om er niet warm voor te lopen.
"Soms blijkt dat vrouwen iets vaker vrijwilliger zijn dan mannen, terwijl andere studies geen sekseverschil laten zien (Wilson, 2000)."
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2017/49/vrijwilligerswerk-wie-doet-het-
Maar waarschijnlijk doen vrouwen het minder "glamoureuze" vrijwilligerswerk en vallen ze minder op. "Waar vrouwen vooral werkzaam zijn voor scholen en in de verzorgende sfeer, zijn mannen meer actief voor sportverenigingen (Arends en Flöthe, 2016)."
Dat onderzoek noemt je al vrijwilliger als je dat één keer per jaar doet.
Hoe is de geslachtsratio in de groep mensen die het week in week uit 25 jaar doet.
@DanielleDefoe
De vraag is waarom ze niet worden voorgedragen.
Ik snap niet waarom het feit dat minder vrouwen een lintje krijgen, als "probleem" wordt gezien, zeker omdat er totaal geen belemmeringen zijn voor vrouwen om lintjes te krijgen ten opzichte van mannen.
"dat kan, maar dat wordt dus niet gedaan. Dat is nu juist het punt."
Vrouwen kunnen toch zelf andere vrouwen voordragen?
In plaats van #StemOpEenVrouw doen we #DraagEenVrouwVoor.
[dat kan, maar dat wordt dus niet gedaan. Dat is nu juist het punt.]
In plaats van daarover te klagen, kun je natuurlijk beter zelf die vrouwen voordragen, daarin houdt niemand je tegen, dat is ook het punt...
En dan ook nog eens voornamelijk naar WITTE mannen. Waar is nu de Grauwe Eeuw, voor een hilarisch lachwekkend protest? Zeker allemaal naar de vrijmarkt!
Meijerink,
Dat zwart en wit gedoe doe ik niet aan mee.
Ik ben werkzaam bij een voedselbank, drie dagen per week, plus minus vijftien uur per week.
Een vraag aan jou, hoeveel niet blanke mannen denk jij dat er werken bij ''mijn'' voedselbank?
Zou Tonny Willé (van Pussycat uit de jaren '70) al eens een lintje hebben gekregen ? Ik kende haar niet en ben bij toeval op haar YouTube video's gestuit. Nou, zij is dus met afstand de beste zangeres van ons land ! Niet bekend, maar wel van absolute wereldklasse. Zij verdient zeker een koninklijke onderscheiding. Volgend jaar dan maar !
Tinke, ze komt regelmatig langs bij mij, geselecteerd door mijn computer. En ja, ik vind haar ook geweldig. Pussycat had een langere carriere moeten hebben....
Ten bewijze :
https://www.bing.com/videos/search?q=tonny+will%ee%80%81+i+will+be+%ee%80%80your+woman&qpvt=tonny+will%ee%80%81+i+will+be+%ee%80%80your+woman&view=detail&mid=17B4295BDADE62CD405017B4295BDADE62CD4050&&FORM=VRDGAR
Maar vooral als ze iets heel anders zingt, ECHT indrukwekkend :
https://www.youtube.com/watch?v=tjajZ1sJp_E
Juist! Vanaf volgend jaar moeten de onderscheidingen evenredig over alle bevolkingsgroepen worden verdeeld, dat komt vooral ook de spontaniteit ten goede:
50% mannen
5% LBHTIQRSTUVW
13% met migratieachtergrond
6% moslim
16% protestants-christelijk
24% RK
Enzovoort.
Enzovoort.
Verder natuurlijk evenredig verdeeld over de provincies (er mag rekening worden gehouden met de grootte van de bevolking per provincie), politieke gezindten, leeftijdscategorieën en opleidingsniveaus. Vergeet ook de beroepsgroepen niet. Uiteraard moet binnen de groep 'met migratieachtergrond' verder rekening worden gehouden met een eerlijke verdeling aan de hand van de landen van herkomst van de voorouders.
Verdiensten voor de samenleving strekken verder tot aanbeveling. Ik hoop niet dat ik een groep vergeten ben.
Daar sta je dan met je lintje, als katholieke, liberale, homoseksuele Zeeuwse twintiger met Antilliaanse achtergrond. Dan weet je tenminste zeker dat je je lintje wegens je verdiensten hebt gekregen, niet omdat je toevallig de enige was die ze binnen al die categorieën in jouw provincie hebben kunnen vinden.
Staat ons vrouwen goed. Ik ga me gelijk aanmelden voor vrijwilligerswerk. Dit moeten we net zo goed kunnen als de mannen.
Vwb het lintje: dat is toch gewoon een kwestie van voordragen?
Dit is nou typisch iets waarin vrouwen er trots op moeten zijn dat ze zijn ondervertegenwoordigd.
Eindelijk kun je geen onderdaan, geen kruiper of lakei zijn van een man, die slechts vanwege zijn geboorte in een bepaalde familie meent iets te betekenen. Een man die door het "buigende en nederige volk" en natuurlijk door de hem omringende elite van de bekende kleren van de keizer wordt voorzien.
Behalve dat er zowel lintjes worden gegeven aan mensen op grond van betaalde als onbetaalde functies, waarbij dat laatste de kans erop vehoogd, is het in alle gevallen een vrijwillige functie.
ik wil er ook een... wat is het recept ?
het wachten nu is de statistiek van ontvanger op leeftyd, lengte, etc etc .... zodat er de vinger op de pols gelegd kan worden in welke hoek de minstbedeelden zijn
"Of de mate waarin vrouwen participeren in vrijwilligerswerk een rol speelt is niet onderzocht, maar lijkt wel van belang."
Dat heeft ook helemaal geen nut. Mensen kunnen gewoon voorgedragen worden voor een lintje, en als er minder vrouwen worden voorgedragen dan zullen er ook minder vrouwen een lintje krijgen. Zo simpel is het.
Wil je volgend jaar meer vrouwen die een lintje ontvangen, draag ze dan vooral voor. Maar dat schijnt moeilijker te zijn dan drammen over ongelijkheid.
"Dat heeft ook helemaal geen nut. Mensen kunnen gewoon voorgedragen worden voor een lintje, en als er minder vrouwen worden voorgedragen dan zullen er ook minder vrouwen een lintje krijgen. Zo simpel is het."
Natuurlijk heeft dat wel nut.
Moet ik de buurvrouw voordragen op basis van die ene week dat ik op haar wifi mocht meeliften, of om een quota te halen? Ik kies voor geen van beide.
Een lintje moet je verdienen, en eerlijk gezegd vind ik jezelf jarenlang inzetten voor de maatschappij zonder tegenprestatie een betere reden dan goed zijn in je beroep waar je veel geld mee verdiend.
Als vrouwen minder vrijwilligerswerk doen is het logisch dat ze minder lintjes krijgen.
Vrouwen doen niet minder vrijwilligers werk. Eerder juist meer.
Het gaat erom dat er minder vrouwen worden voorgedragen en daardoor niet zo snel voor een lintje in aanmerking komen.
Als u meelift op de wifi van uw buurvrouw bent u gewoon een paria. Zo simpel kan het leven zijn. U hoeft haar daar niet voor te dragen voor een lintje, u kan gewoon uw verantwoordelijkheid nemen en uw eigen wifi bekostigen.
Mensen willen tegenwoordig graag zoveel onderzoeken, terwijl het antwoord zoveel makkelijker is. Zelf actie ondernemen.
Edwin,
Lees Bane zijn post eens terug.
''Moet ik de buurvrouw voordragen op basis van die ene week dat ik op haar wifi MOCHT meeliften.''
Iemand daarom een paria noemen is niet netjes.
Ik denk dat vrouwen ander type vrijwilligerswerk doen. Ik denk dat vrouwen bv meer op scholen doen, maar dan slechts voor de duur dat hun kinderen er zitten, een groter aandeel hebben in de zorg voor de bejaarde/verwarde ouders, of voorlezen/bezoeken van eenzame bejaarden. Niet zaken die snel als “lintjes-waardig” worden beschouwd.
Een man zal wat sneller “de voetbalcoach” worden, ook voor teams waar hij geen kinderen in heeft, en dat misschien jarenlang “lintjeswaardig”.
Het zal misschien ook liggen in de bestaande verhoudingen: als een man iets doet is het “belangrijk”. Werk/taken van/door vrouwen wordt vaak ondergewaardeerd. Zichtbaar in bv verantwoordelijkheden thuis. 2 mensen krijgen een kind, ook als beiden FT werken zie je dat een vrouw zegt “nee, x is weg, dus ik kan niet weg”, tov mannen die zeggen “nee, ik moet oppassen”. ??? Oppassen is een baan(tje), thuis blijven om je eigen kind te verzorgen is wat anders. Opwaardering.
In functies ook zichtbaar: waren ooit arts, advocaat en rechter posities van groot aanzien ivm “moeilijk” “geleerd”, is dat aanzien flink gekelderd nu blijkt dat vrouwen dat ook kunnen.
Ik denk: verschil in soort vrijwilligers werk en opwaardering van mannen.