Joop

Linkse twitteraars geïntimideerd met huisbezoek extreemrechts

  •  
21-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-03-21 om 12.46.32
Volgers van het extreemrechtse twitteraccount Vizier Op Links hebben prominente linkse twitteraars thuis opgezocht en geïntimideerd. Daarbij werden flyers achtergelaten met het logo van het extremistische account en de boodschap dat de woning ‘geobserveerd’ wordt. Ook wordt op de flyer gevraagd tips over linkse personen door te geven aan Vizier Op Links.
Het gaat om historicus Nadia Bouras en GroenLinkser Huub Bellemakers. Bouras deelde zondag een foto van de bij haar thuis aangetroffen flyer, waarna Bellemakers hetzelfde deed. Hij ontving de flyers al eerder, maar besloot er toen niets over te zeggen om geen negatieve aandacht te genereren. Wel deed hij aangifte.
Op Twitter spreken veel mensen zich uit tegen de fascistische tactieken van het Vizier op Links-account, ook wordt Twitter zelf opgeroepen het account offline te halen. Het account is al tijden bezig om uitgesproken linkse mensen een doelwit te maken, onder andere door persoons- en adresgegevens online te zetten waarna volgers van het account die personen belagen. Dat gebeurde bijvoorbeeld eerder dit jaar bij een lid van antiracisme-organisatie We Promise. Nadat Vizier Op Links haar adres bekendmaakte, ontving ze op haar thuisadres bedreigingen. Ook zorgde een gerichte haatcampagne richting haar werkgever ervoor dat de vrouw haar baan kwijtraakte.
Dat het anonieme account onverbloemd rechtsextremistisch is, was voor enkele media eerder geen probleem om Vizier Op Links als bron op te voeren. Onder meer de NOS had er geen probleem mee om de verdachtmakingen vanaf het account te gebruiken als ‘neutraal’ onderdeel van berichtgeving en ook het Algemeen Dagblad noemde het simpelweg een ‘activistisch platform’.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (79)

Liene Manicureset
Liene Manicureset22 mrt. 2021 - 13:06

Uit een analyse in een rapport van het WODC gemaakt in opdracht ven het Ministerie van Justitie: "Een aantal actievormen raakt dichter aan de persoonlijke levenssfeer. De tactiek van naming and shaming – waarbij bijvoorbeeld foto’s en privé-informatie (zoals naam, geboortedatum en woonadres) van bedrijven en hun eigenaren, politiemedewerkers of hoge ambtenaren worden gepubliceerd – is daar een voorbeeld van. In het verlengde van naming and shaming wordt soms (indirect) opgeroepen tot strafbaar gedrag. Dergelijke acties vinden in de vorm van home visits daadwerkelijk plaats. Home visits hebben een sterk intimiderend karak- ter en bevinden zich in de top van het geweldsspectrum van links-extremistische groeperingen. Home visits bestaan veelal uit vernielingen in bijvoorbeeld de vorm van brandstichting, het bekladden van de woning of het leksteken van autobanden. De impact van dergelijke acties op slachtoffers kan groot zijn. Home visits kunnen een lange voorbereidingstijd (tot soms enkele jaren) hebben, waarbij onder andere voorverkenningen worden gedaan." https://www.bureaubeke.nl/doc/2018/Download_Links_extremisme_in_beeld_Bekereeks.pdf Daarover in kringen uit linkse hoek niet of nauwelijks ophef en wanneer aandacht een bagatelliseren of zelfs een zich vrolijk erover maken. Dan is de huidige ophef die je nu in dezelfde kringen erover hoort en leest om het zacht uit te drukken hypocriet.

5 Reacties
Libertain
Libertain22 mrt. 2021 - 15:04

@Liene, bedankt voor deze gelegenheid om in de keuken van het WODC te mogen kijken. ("Andere onderscheidende aspecten zijn verandering en revolutie (links) tegenover traditioneel en status quo (rechts).") Het schijnt dat er in een grote buurland denkt men heel anders over en is gestaag op zoek naar de bewapening en wapenhandel van rechts waarmee gewelddadige acties al dan niet in verband met rechts-extremisten in Nederland worden gepland. Moeten wij ook niet enige ervaring mee op doen of gaan we op vooral ons klompengevoel heen? (“….dat we over links spreken wanneer een groepering ‘zichzelf als links identificeert of door anderen als dusdanig wordt beschouwd.’) Weten nog de samenstellers van dergelijk informatie-document dat de Leider van een van de grooste ultrarechtse partijen in Nederland met een misleidende naam over "vrijheid" vaak Adolf Hitler als voorbeeld voor linkse activist aangeeft? Kloppen de definities dan nog steeds?

Liene Manicureset
Liene Manicureset22 mrt. 2021 - 16:04

@Libertain Je kunt niet anders dan Duitsland bedoelen. Daar is behalve het traditioneel zeer gewelddadige extreem-links al heel lang een serieuze dreiging zoals ook in Nederland en is dat nog steeds zo. Info over b.v. het zeer actieve Schwarze Block moet je als je er weinig van weet maar eens nalezen in deze objectieve link: https://de.wikipedia.org/wiki/Schwarzer_Block Het is zeker waar dat voornamelijk in de deelstaten van het voormalige Oost-Duitsland er de laatste jaren ook een sterke opmars is van gewelddadig extreem-rechts. Daaronder zit behalve modern extreem-rechts wat we vooral in Nederland kennen en wat geen bijzondere geschiedenis kent ook ouderwetse nationaal-socialisten die prat gaan op hun traditionele antisemitisme. Dat is niet iets wat het moderne extreem-rechts kenmerkt. De opkomende extreem-rechtse beweging ziet deze gasten in haar gelederen wel meeliften maar ze zijn er marginaler als de antisemieten onder extreem-links waar er traditioneel veel meer van zijn. De antisemitische overtuigingen van die nationaal-socialisten heeft sowieso veel meer overeenkomsten met die onder extreem-links zoals over een kapitalistisch samenzweren en wereldwijde invloed. Er is met recht zorg over het opkomende extreem-rechts, en dan met name in die oostelijke Duitse deelstaten, en veel minder in de rest van Duitsland of Nederland, waar extreem-rechts nog steeds relatief marginaal is in vergelijking met het al zo lang bestaande extreem-links. Maar de zorg voor extreem-links verdient daarnaast inderdaad ook die voor opkomend extreem-rechts, of die nu nationaal-socialistisch is of dat het de moderne extreem-rechtse beweging betreft.

Libertain
Libertain22 mrt. 2021 - 17:41

@Liene, (“... behalve modern extreem-rechts wat we vooral in Nederland kennen en wat geen bijzondere geschiedenis kent “) Modern extreem-rechts? Misschien wil je hem ook trendy noemen? In een onhandige poging om het nog meer salonfähig te maken, net als met PVV in de laatste jaren? Wie de Nuremberg proces en de geschiedenis van NSDAP kent, heeft geen boodschap aan “geen bijzondere geschiedenis”. Geschiedenis wordt elke dag geschreven, net als in het geval van Vizier op Links. Ga ‘s dan zoeken op NSU en verklaar waarom dan Claudia zou alle dossiers vernietigd hebben die naar alle waarschijnlijkheid informatie hielden over steun ook mogelijk vanuit Nederland.

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2021 - 20:21

[Daaronder zit behalve modern extreem-rechts wat we vooral in Nederland kennen en wat geen bijzondere geschiedenis kent ook ouderwetse nationaal-socialisten die prat gaan op hun traditionele antisemitisme. Dat is niet iets wat het moderne extreem-rechts kenmerkt.] Ik vraag me af of in jouw wereldbeeld de club van Baudet bij de ‘moderne’ rechtsextremisten hoort of de ouderwetse. Het is immers geen geheim (meer) dat hij en zijn maatjes prat gaan op hun antisemitisme. [De opkomende extreem-rechtse beweging ziet deze gasten in haar gelederen wel meeliften maar ze zijn er marginaler als de antisemieten onder extreem-links waar er traditioneel veel meer van zijn.] Je kunt van alles roepen maar als je het niet onderbouwt heeft het weinig waarde. Welke ‘extreemlinkse’ personen, organisaties en bewegingen zijn allemaal antisemitisch en waar blijkt dat uit?

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2021 - 16:31

@ Liene Manicureset Jij schrift: Daarover in kringen uit linkse hoek niet of nauwelijks ophef en wanneer aandacht een bagatelliseren of zelfs een zich vrolijk erover maken. In jouw linkje staat: Personen die volgens actievoerders bijdragen aan fascistisch beleid en/of schending van de mensenrechten, zijn volgens een medewerker van de AIVD thuis bezocht of liepen daarop het risico. Kortom een medewerkers is de AIVD is geïnterviewd. En mensen zijn bezocht of zouden bezocht kunnen worden. Logisch dat links zich daar niet druk over maakt. Links moet zich druk maken als mensen zijn bezocht en daar kritiek op leveren. Maar ook dit onderzoekje wordt door jou weer uit zijn verband gehaald omdat jij deze extreem rechtse intimidatie niet wil veroordelen. Je bent niet de enige extreem rechtse en rechtse bezoeker van dit forum die dat niet wil. Maar jij het de meeste tijd gestopt in het samenstellen van je leugen en er de meeste tekst aan gewijd. Overigens zijn de extreme actievormen in het onderzoek deels ook actievormen die al decennia geaccepteerd worden. Een sit-in was in de jaren 60 al niet erg extreem.

harmmeijer
harmmeijer22 mrt. 2021 - 11:04

Een hypothetische vraag aan partijen met een fascistische inslag: stel zij krijgen ooit de macht aangewezen door de kiezer. Wat gaan zij doen met mensen die een niet-westerse achtergrond, maar toch in Nederland zijn geboren. Daar hebben we in Nederland van extreem rechts en fascisten nog nooit antwoord op gehad.

1 Reactie
CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP222 mrt. 2021 - 11:42

Zo'n antwoord zou inderdaad wel interessant zijn. Maar je zult het nooit krijgen. Ik zou er echter niet op wachten dat het zover zou komen. Alle middelen zijn geoorloofd om dit te voorkomen.

Ryan2
Ryan222 mrt. 2021 - 9:17

Wat een gezever van rechts hier.. Er is maar een linkse partij in Nederland, en die is niet eens zo links. De SP. Alle andere partijen hebben laten blijken af en toe ook een uitstapje naar rechts niet te schuwen. En dat zorgt voor een hoop onvrede over links, tenminste, daar verliest links dus kiezers door. De PvdA bij voorbeeld. Een stukje geschiedenis. Ik stemde vroeger op de PvdA. Tot ik er dankzij mijn schoonvader achter kwam wat voor rol Drees had gespeeld in de kwestie rond de politionele acties in Nederland Indië. Drees (PvdA) gooide het met de voorgangers van het CDA (KVP, ARP en CHU) op een akkoordje. De PvdA kreeg sociale zekerheid er door, met als losgeld de steun aan het sturen van dienstplichtige militairen naar Indië. Mijn schoonvader was dus daar. En heeft Drees altijd vervloekt. Zo, hoor je het ook eens van een ander... Daarom: Geen concessies aan rechts toestaan. Weg met het poldermodel! De klassenstrijd is er nog als altijd. Zet die roze (bruine) bril onderhand maar eens af. Mensen, noemt elkaar geen mietje, 't is de schuld van het KAPITAAL.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!22 mrt. 2021 - 8:40

Belachelijk dit soort acties. Daders krijgen hopelijk even de tijd om hun zonden te overdenken tijdens een gevangenisstraf. Je blijft gewoon van andermans spullen af. Geen deuren beplakken met stickers of verf, geen huisbezoekjes bij ziekte. Uit de privé omgeving van een politieke tegenstander blij je weg.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP222 mrt. 2021 - 8:39

Het lijkt erop, dat ook de commentatoren alhier de ernst van dit fenomeen zwaar onderschatten. Uit de site kun je niet opmaken wie erachter zit. Alles is mogelijk, van een verdwaasde 28 jarige nerd tot een door en door georganiseerde rechtse ondergrondse groep. Een "Whois " research levert geen resultaat op. Maar de site bevestigt wat er met behulp van het web de laatste 10-15 jaar mogelijk is geworden: polarisering bevorderen, mensen en hun ideologien tegen elkaar opzetten en daarbij alle grenzen van recht en fatsoen overschrijden. De beste adjektieven voor een dergelijke site : geniepig, doortrapt, vunzig, maar vooral: levensgevaarlijk. Hier in Duitsland bestaat er een lijst met 25.000 namen van mensen, die zich bijvorbeeld positief hebben uitgelaten over de opvang van vluchtelingen. Onder andere heeft de inmiddels verboden groep Nordkreuz hieraan meegewerkt. In een Noorse krant vandaag gelezen, dat Qanon vol op weg is naar Europa over te waaien. Networking is ook voor openlijk staatsgevaarlijke groeperingen een fluitje van een cent. Hier moet de AIVD mee aan de slag. Nogmaals: ik ben overtuigd, dat het gevaar van dit fenomeen schromelijk wordt onderschat.

Libertain
Libertain22 mrt. 2021 - 7:30

("Ook zorgde een gerichte haatcampagne richting haar werkgever ervoor dat de vrouw haar baan kwijtraakte.") Volgens internationale recht en maatstavenl heet dit - politieke repressie. Blijkens alle feiten groeit in ons land het rechts-extremistische repressie waar de Staatsorganen geen actie tegen ondernemen.

1 Reactie
Ryan2
Ryan222 mrt. 2021 - 9:19

Wat had je anders verwacht??

P Haan
P Haan22 mrt. 2021 - 6:30

Ik mag toch hopen dat dit strafbaar is? Ik las dat de SP er over wil 'praten', maar wat heeft dat verder voor zin? Er is aangifte gedaan, opzoeken en afhandelen.

1 Reactie
tempest
tempest22 mrt. 2021 - 8:24

SP heeft kamervragen gesteld. 1 daarvan is of dit strafbaar is. Ben benieuwd naar het antwoord. De website van Vizier op Links stelt dat ze enkel de stickers beschikbaar stellen (te koop aangeboden dus) en dat er enkele duizenden reeds zijn verkocht. Als je dan niet weet wie de sticker heeft geplakt, wat gaat de politie dan doen? En hoe zet dat überhaupt met strafbaarheid?

Winterdepressie
Winterdepressie21 mrt. 2021 - 22:58

Zelfs de naam van deze bruinhemden club is al een verkapte bedreiging. Dat domme verrekijker icoontje verhul je het feit dat ze doelen en een vuurwapen gericht op links echt niet mee. Niets minder dan een fascistische terreurbeweging.

Wereldburger
Wereldburger21 mrt. 2021 - 22:18

zo gaat landje naar de bliksem toe ...

harmmeijer
harmmeijer21 mrt. 2021 - 21:33

Het gaat van kwaad tot erg met extremisten/xenofoben/fascisten. Hun schaamteloosheid kent geen grenzen meer. Waarom zouden ze ook. Extreem rechtse/fascistische Kamerleden schamen zich ook nergens meer voor in hun uitlatingen. Intimideren er ook op los zonder dat hen een strobreed in de weg wordt gelegd,

JanB2
JanB221 mrt. 2021 - 19:58

Account sluiten!

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead21 mrt. 2021 - 19:24

Walgelijk is het sowieso, maar helemaal stuitend is dat het anoniem gebeurt. Zulke helden zijn het dus. Zielige lafbekken.

8 Reacties
KM2
KM221 mrt. 2021 - 21:09

Zou mooi zijn als het slachtoffer hetzelfde had gezegd toen het iemand anders overkwam. Helaas maakte mevrouw er destijds grapjes over en nu gebeurd het (in mindere mate) bij haarzelf.

EenMening
EenMening22 mrt. 2021 - 0:36

@KM Zij had het toen over de kleur van de gebruikte verf. "Huisbezoeken", brandstichting en doxing zijn niet voorbehouden aan extreemrechts. Extremisten vinden dat ze geweld en terreur mogen inzetten tegen de staat en/of tegen politieke en religieuze tegenstanders. De AIVD vindt van niet en er is daarom altijd ruimte beschikbaar in de EBI.

DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2021 - 6:14

@ KM Jij schrijft: Zou mooi zijn als het slachtoffer hetzelfde had gezegd toen het iemand anders overkwam. Zou mooi zijn als jij vaststelde dat dit soort acties te ver gaan. Maar dat doe je niet. Blijkbaar heb je er geen probleem mee. Wel de slachtoffers verdacht maken zonder enig argument. Nogal kenmerkend jouw reactie voor extreem rechts.

JasDon
JasDon22 mrt. 2021 - 7:04

Precies dat KM, Puur om een verschil van meningen mensen in de privésfeer lastigvallen of intimideren is nooit goed. Dat moet je niet bagatelliseren en er hoeven geen excuses gevonden te worden voor het gedrag van de daders. En als het gebeurt wordt er elke keer een wedstrijdje 'zij zijn erger' van gemaakt. Als een ieder zijn verantwoordelijkheid eens pakt in plaats van het narratief van zijn/haar clubje te roeptoeteren....

KM2
KM222 mrt. 2021 - 9:45

Daan (LOL!!!!), "Zou mooi zijn als het slachtoffer hetzelfde had gezegd toen het iemand anders overkwam ", daarmee refereer ik naar Roland zijn tekst"(en ben het dus met hem eens): "Walgelijk is het sowieso, maar helemaal stuitend is dat het anoniem gebeurt. Zulke helden zijn het dus. Zielige lafbekken." Begrijpend lezen is nog steeds niet het sterkste punt van de havenarbeiders zo te zien. Maar geeft niet, ik geef je gelijk, dat vind je mooi en streelt je ego. Je schat me zo faliekant verkeerd in, het is om te lachen!

Marinus Calamari
Marinus Calamari22 mrt. 2021 - 9:56

@KM JasDon De bekladding van het huis van Baudet werd over het algemeen als onacceptabel gezien door het linksvolk hier. En dat was trouwens nadat Baudet zijn Klik-lijn om linkse leraren aan te geven. Relevant omdat dat een poging tot intimidatie van een hele beroepsgroep was. Verder zijn grappen maken over of zelfs het bagatelliseren van intimidatie en iemand intimideren zelfs niet van dezelfde orde van grote. Dus het idee dat boontje om haar loontje komt is vooral getuigen van een rammelend gevoel van proportie. Het geeft te denken dat rechts blijkbaar zo krom moet redeneren om het idee "Bad people on both side" in stand te houden.

KM2
KM222 mrt. 2021 - 11:54

Marinus: "Dus het idee dat boontje om haar loontje komt is vooral getuigen van een rammelend gevoel van proportie." Helemaal mee eens.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2021 - 16:38

@ KM Jij schreef: Zou mooi zijn als het slachtoffer hetzelfde had gezegd toen het iemand anders overkwam. Daarmee verwijt jij het slachtoffer dat zij zelf hetzelfde heeft getolereerd. Jij maakt het slachtoffer schuldig. Het kost mij weinig moeilijk de hypocrisie van jouw tekstje te doorzien.

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren21 mrt. 2021 - 18:24

Las net op de website van de NOS dat de SP dit in de 2e Kamer aan de orde gaat stellen. Zeer goede zaak! Die flyers zijn verkapte bedreigingen. En dan nog wel op iemands huisadres! Smerig.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 mrt. 2021 - 17:31

Zieke actie van dat 'vizier op links'.

AloysTemple
AloysTemple21 mrt. 2021 - 16:37

Maar nee, fascisme bestaat niet meer hoor. Dat is maar een verzinsel. Het is allemaal de schuld van links en immigranten.

Mark Huysman
Mark Huysman21 mrt. 2021 - 16:34

Het is duidelijk dat extreemrechts niet alleen in de kamer oprukt maar ook daarbuiten haar macht wil laten gelden. Net als in de jaren 30. Elders stelt Han van der Horst: “Extreemrechts begint op het idee te komen de openbare ruimte te veroveren. Dit is geen tijd voor ironie of afstandelijkheid. Ze beginnen met de straat. Daarna komen ze bij je binnen.” Dat ‘Vizier op Links’ wijst ze de weg.

Greendutch
Greendutch21 mrt. 2021 - 16:18

Hoe gaat dit aflopen? de confrontaties worden steeds viezer door 'het civiele leger' van forumtegendemocratie! een demissionaire regering kan blijkbaar wel goedkeuren dat erg veel belastinggeld naar buitenlandse aandeelhouders gaat maar kunnen blijkbaar niets bedenken om dit -agressie en geweld door extreem rechts- te stoppen??? onderwerpen als economie en bedrijfsmatigheid kunnen ze wel uitleggen maar hier roeptoetert men 'tuig van de richel'en gaat door met waar men mee bezig was. het zou goed zijn als er meer en betere uitleg komt over wat 'extreem rechts ' precies inhoudt, als documentaires over de jaren 1930-1945 herhaald uitgezonden worden?

6 Reacties
Karingin
Karingin21 mrt. 2021 - 16:31

Ze zijn gewoon strafbaar, dus je mag aannemen (nou ja hopen) dat de politie de aangifte serieus neemt en het OM inschakelt - het is geen rocket science, uitzoeken wie er achter de site en twitteraccount zitten, als er meerdere beheerders/gebruikers zijn moet je die via ip-lokalisering ook kunnen achterhalen. Als ze het echt goed aanpakken, kijken ze ook wie die site allemaal bezoekt en ze op Twitter volgt, en houden die lui ook een tijdje in de gaten. Dan heb je dat kringetje zo bij elkaar. Klaag de hoofdschuldigen aan voor intimidatie en doe er gelijk een aanklacht wegens privacyschending en onrechtmatig gebruik van persoonsgegevens bij, en geef de meelopers een schriftelijke waarschuwing

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 16:39

Rutte en Co spinnen goed garen bij de hetze die extreemrechts tegen links voert. Ik zeg niet dat dat de (hele) verklaring is, maar het past wel in de MO die wordt gekenmerkt door cynisch opportunisme.

Willem D2
Willem D221 mrt. 2021 - 17:10

Helaas zoals ik hieronder opmerk niet strafbaar, maar een “goed gesprek” met betrokkenen op het politiebureau met de mededeling dat er op hen gelet wordt is wel het minste wat er gedaan kan worden.

Luneau
Luneau21 mrt. 2021 - 18:02

Marinus, Ik moet daarbij even denken aan Sebastian Haffner, die in "Het verhaal van een Duitser" schrijft dat niemand Brüning mag, maar dat men hem als het enige bolwerk tegen Hitler ziet. Brüning weet dat en daarom bestrijdt hij Hitler net hard genoeg om zelf aan de macht te blijven, maar niet hard genoeg om Hitler weg te vagen, want dan zou Brüning als politicus z'n eigen bestaan in de politiek op het spel zetten.

EenMening
EenMening22 mrt. 2021 - 0:57

@Marinus @Luneau Jullie laten zien dat complottheorieën niet het alleenrecht zijn van coronawappies en Trumpaanhangers.

Marinus Calamari
Marinus Calamari22 mrt. 2021 - 10:10

@EenMening Een mogelijkheid benoemen is geen complottheorie, zeker niet als er nogal wat historisch precedent is voor het benoemde. Verder kan je niet vaak genoeg benoemen dat de extreemrechtse partijen in dit land van de laatste decennia bijna allemaal afsplitsingen van de VVD zijn. En ook dat zowel de VVD als het CDA regelmatig lonken naar extreemrechts en haar electoraat.

Sonic2
Sonic221 mrt. 2021 - 15:31

Lijkt me volledig normaal gedrag voor een extreemrechts account. Ik snap de verbazing en verrassing niet. En de geschoktheid evenmin. Baudet retweet dit account regelmatig en dan weet je in wat voor zeer duistere kringen het zich bevindt. Daar hoef je niet eens extreemlinks, links, rechts voor te zijn. Ook het gedrag van Trump was volgens mij normaal gedrag. Hier hadden we 5 of 10 jaar geleden nog wat tegen kunnen doen. Namelijk door eens niet dit soort tuig mee te bewegen, maar eens mensen te steunen die er tegen in het verzet gaan. Nu is dat tuig nog veel verder geradicaliseerd en moeten we elke verkiezingen maar weer bidden dat het goed gaat. En was ik nog ergens blij met de verviervoudiging van Baudet en FvD. Want bij 4 zetels had hij onze democratie ook nog aangevallen. Een klein smaldeel heeft dat ook hier bestreden. De rest was vooral bezig zich te verdiepen in de zorgen en de achtergrond van de kiezers en twitteraars. En heeft het goedgekeurd dat deze giftige cocktail door onze samenleving welig kan tieren.

1 Reactie
nikita72
nikita7221 mrt. 2021 - 19:26

Ik ben niet verbaasd of verrast, wel verontwaardigd. Juist omdat al veel vaker rechtse mensen over de schreef gegaan zijn, zonder dat justitie ingrijpt. De verontwaardiging dient om juist de mee-lopers wakker te maken. De mensen die een bedreiger "bezorgde burger" noemen.

Willem D2
Willem D221 mrt. 2021 - 15:01

Hier zit echt niemand met gezond verstand op te wachten. Probleem is dat er juridisch waarschijnlijk weinig aan te doen valt. Het is nl feitelijk geen concrete bedreiging, maar zo voelt het uiteraard wel en zo is het ook bedoeld.

7 Reacties
Karingin
Karingin21 mrt. 2021 - 16:20

Doxing is wel degelijk bedreiging

Karingin
Karingin21 mrt. 2021 - 16:23

Concreter: als doxing tot intimidatie leidt (kan leiden) is het strafbaar

Willem D2
Willem D221 mrt. 2021 - 17:06

@Karingin Ik kende de term doxing nog niet. Inmiddels weer wat geleerd. Dit is echter geen doxing. Er worden nl geen personalia gepubliceerd, tenminste zover ik dat uit dit artikel kan opmaken. Dit valt daarom meer in de vorm van “Pas maar op, ik weet waar je woont”, zeer intimiderend en onwenselijk maar niet strafbaar.

nikita72
nikita7221 mrt. 2021 - 19:11

Ik denk dat als een drugsdealer tegen iemand zegt "we houden je in de gaten jongen, en we weten waar je woont" een rechter het als een bedreiging opvatten zou. Maar ik ben geen rechter.

Willem D2
Willem D221 mrt. 2021 - 20:45

Volgend artikel 285 strafrecht is iemand vertellen waar hij woont en dat je hem in de gaten houdt absoluut geen bedreiging. Natuurlijk is het zeer intimiderend. Er wordt echter nergens concreet met geweld of mishandeling gedreigd. Een pistool laten zien en er bij zeggen dat je weet waar iemand woont, wordt in de jurisprudentie niet als een bedreiging gezien.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 mrt. 2021 - 7:09

Als er een brief op jouw deurmat ligt en je daar een kogel in vindt, dan beschouw je dit dus als een aardig cadeautje om het vervolgens bij de curiositeiten in je boekenkast te zetten. Er wordt immers ''nergens concreet met geweld of mishandeling gedreigd.''

Willem D2
Willem D222 mrt. 2021 - 17:28

@Arjan Google maar op de jurisprudentie rondom artikel 285 Sr. Soms is het recht heel krom.

Bernie2
Bernie221 mrt. 2021 - 13:27

Wat een ongelooflijk laf tuig. Opsporen en achter de tralies. Dit flikken we niet in een democratisch land. Duidelijk is wel dat extreemrechts / neofascisten podia hebben gevonden om hun stinkende onderbuiken leeg te schudden. Tel daarbij op de sociale media en de directe steun van fascistoïde Kamerleden als Wilders en Baudet. Stuitend en schokkend en ik vraag me af waarom overheden (waaronder de diverse ministers) zich niet actief inzetten om het te schuim te veroordelen en op te sluiten.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 13:22

Een vizier is dat deel van een vuurwapen wat je gebruikt om het ergens op te richten. Meer heb je niet nodig om te begrijpen wat Vizier op Links precies is. Een militante extreemrechtse knokploeg.

2 Reacties
ton14024
ton1402421 mrt. 2021 - 16:31

Op een normaal wapen zie je een keep en korrel, bij sluipschutters/moordenaars het vizier.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 16:42

Ton Je hebt gelijk, al veranderd er dan niet veel voor mijn tegel

Grietje Genot
Grietje Genot21 mrt. 2021 - 13:22

Toeval bestaat niet, zegt men, en Bernlef zei dat hun na. Ik las net een stukje van de socialistische schrijver A.M de Jong (Van Casteren, 2005). En ontdekte dat die door Nederlandse SS' ers (aktion Silbertanne) is vermoord,... en dan word je, in vrijwel dezelfde minuut, geconfronteerd met deze vuiligheid. Dat moet een betekenis hebben. Toen Dr Baudets deur werd bijgeschilderd destijds, stond heel rechts politiek op de achterste benen. Nu staan ze op de stoelen en de tafels te juichen (daar zijn foto's van). Het kan verkeren, zei Bredero.

7 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot21 mrt. 2021 - 13:30

..stond heel rechts Nederland op de achterste benen

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 14:06

Eerst kwamen ze voor de socialisten (historisch min of meer correct, want linksvolk waren onder de eersten die richting de kampen werden opgebost werden) Moet wel zeggen dat het logo van VoL best goed ontworpen is, dus dat beloofd dus veel goeds voor de eventuele latere, op de kleding te naaien, rode driehoek.

JasDon
JasDon21 mrt. 2021 - 14:25

"Toen Dr Baudets deur werd bijgeschilderd destijds" Als je intimidatie vuiligheid vindt ondermijn je jezelf wel een beetje door in één geval een eufemisme te gebruiken. Mensen intimideren is gewoon een laffe kutstreek, wie je ook bent of wie je ook intimideert.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 14:53

@JasDon Een belangrijk verschil is dat Baudet's deur werd "bijgeschilderd" nadat hij ,vanuit een positie van macht/invloed, een kliklijn had opgezet om Linkse leraren aan te geven en op die manier te intimideren. Dat maakt het nog steeds niet moreel verantwoord, laat staan pragmatisch of constructief, maar de situaties laten zich zeker niet 1:1 vergelijken. Overigens wordt dit soort gedrag over het algemeen door linksmensen afgewezen, ook als het van "de eigen kant" komt.

Grietje Genot
Grietje Genot21 mrt. 2021 - 14:57

Ja, dat woordje 'vuiligheid' valt een beetje uit de toon, dat is niet ironisch genoeg, te aards, dat detoneert met de gebezigde spot. Enfin, het is allemaal instant poëzie, en dan vallen er spaanders.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 17:04

"Enfin, het is allemaal instant poëzie, en dan vallen er spaanders." En dan krijg je de toonpolitie op bezoek. TA-TU-TA-TU-TA-TU-TA-TU-TA-TU-TA-TU https://en.wikipedia.org/wiki/Tone_policing

Grietje Genot
Grietje Genot22 mrt. 2021 - 7:22

De toon-politie. Mooi.:) Dan gaan we nog frequenter atonaal schetteren.

Ivan61
Ivan6121 mrt. 2021 - 13:12

De politie en andere opsporingsdiensten moet zulke mensen oppakken en voor de rechter brengen. Intimidatie en bedreigen via sociale media moet echt hard aangepakt worden.

tempest
tempest21 mrt. 2021 - 12:45

Wow, wat ziek. Doet me denken aan Farmers Defense Force die op de stoep stond bij Rob Jetten of het bekladden van de deur bij Baudet. Ook echt allemaal not-done.

Arend Wortel
Arend Wortel21 mrt. 2021 - 12:31

Meer dan schandalig. Bouras en Bellemakers moeten zeker aangifte doen. Je kunt dit rustig als bedreiging betitelen. Het moet voor politie en justitie toch mogelijk zijn om te zien wie er achter dat twitteraccount schuilgaat? Kunnen ze die mooi "observeren".

1 Reactie
tempest
tempest21 mrt. 2021 - 13:03

Ben benieuwd wat de politie gaat doen. Het Twitter account is wellicht anoniem geregistreerd, maar ze hebben ook een website en die hosting moet ergens door iemand worden betaald. Vraag me af of de politie dat gaat navragen in deze situatie. Het probleem is natuurlijk dat een sticker of folder met dat “vizier op links” logo geen bewijs is dat dezelfde persoon (of personen) erachter zit(ten). Maar een gesprekje met de mensen achter dit account lijkt me minstens op z’n plaats.

Starter2
Starter221 mrt. 2021 - 12:17

Achterlijk gedrag. Totaal verwerpelijk. Je mag het met iemand niet eens zijn, dit gaat vele stappen te ver.

Joop Schouten
Joop Schouten21 mrt. 2021 - 12:12

Aangeven.

adriek
adriek21 mrt. 2021 - 11:57

Rechts extremisme wordt aan alle kanten gedoogd. Het bijzondere is zelfs dat 'links' nog steeds overal als het grote gevaar en de oorzaak van alle ellende gezien wordt. Vluchtelingen, energietransitie, corona: allemaal de schuld van links terwijl rechts al decennia regeert. Knap geframed dus.

10 Reacties
EchtWaar?
EchtWaar?21 mrt. 2021 - 13:02

@eirda Klopt niet wat u zegt. Rechts is niet al decennia aan de macht. Tenzij u PVDA en D66 ook tot rechts rekent. En de coalities kregen steun van vele oppositiepartijen die ook wisselgeld wilden, en zo hun linkse ideeën konden bewerkstelligen. Het poldermodel in optima forma.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 13:35

De enige (centrum)linkse partij die de afgelopen 25 jaar heeft geregeerd, is de PvdA. D66 is centrum, niet links. En als je even aan het rekenen slaat, dan blijkt dat (centrum)links de afgelopen 25 jaar gemiddeld 15% van de zetels in handen had. "En de coalities kregen steun van vele oppositiepartijen die ook wisselgeld wilden, en zo hun linkse ideeën konden bewerkstelligen." Als dat al waar is, dan geldt dat zowel voor linkse als rechtse oppositiepartijen, dus dat heft elkaar goeddeels op. Verder lijkt me niet dat als, zeg de VVD, links beleid voert, dat je daar de linkse partijen de schuld van kunt geven.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2021 - 13:35

@ EchtWaar? Jij schrijft: Rechts is niet al decennia aan de macht. Tenzij u PVDA en D66 ook tot rechts rekent. De invloed van de PvdA en D66 op het kabinetsbeleid is altijd beperkt. In het kabinet VVD/PvdA was de PvdA slechts een fractie kleiner maar door de crises was een hard bezuinigingsbeleid noodzakelijk. Per saldo een rechts beleid. De PvdA heeft er slechts enkele scherpe kantjes af kunnen krijgen. Maar de bezuiniging op de sociale werkplaatsen en thuiszorg is de PvdA sterk aangerekend. Jij suggereert dat er een mix van linkse en rechtse invloeden op het beleid was. Dat is niet het geval. De linkse invloed is vooral reactief geweest. Overigens trap ik hier een open deur mee in. Maar gezien jouw tekst noodzakelijk. Het siert je dus niet dat je dit soort teksten opschrijft.

ton14024
ton1402421 mrt. 2021 - 14:44

M, Van rechts naar links: Fvd 8, PVV 17, BBB 1, JA21 3, SGP 3, 50PLUS 1, CDA 15 en VVD 35. Dus tot en met CDA zien we 48 zetels op rechts, en de VVD gaat het midden over en heeft er 8 op links. Centrum links bestaat niet.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 14:56

Er is niets links aan de VVD en centrum-links is gewoon een ding hoor.

HappyBuddha
HappyBuddha21 mrt. 2021 - 16:36

@EchtWaar? 21 maart 2021 at 14:02 @eirda Klopt niet wat u zegt. Rechts is niet al decennia aan de macht. OK! Links is al decennia aan de macht! ROTFLMAO

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 16:49

Toevoeging Dat links kleiner wordt beteken niet dat de partijen rechts van links, links worden, dat betekend dat het zwaartepunt van het spectrum van het centrum (verder) richting rechts opschuift. Zoals je ons hebt voorgerekend, valt het zwaartepunt nu in de (rechtse) VVD. Als dit nog een decennium of twee doorgaat, krijg je een situatie dat link in die zin niet meer bestaat, en waar het politiek spectrum zich uitstkt van centrum tot extreem rechts. Zoals nu al het geval is in de VSA.

Tom Lucassen
Tom Lucassen21 mrt. 2021 - 17:50

@EchtWaar? Onzin wat je zegt. Het enige min of meer linkse kabinet wat NL ooit gehad heeft was Den Uyl in 73-77. Nederlanders stemmen vaak centrum-rechts. De invloed van de VVD op het beleid de afgelopen 40 jaar is aanzienlijk.

EenMening
EenMening22 mrt. 2021 - 0:49

In de kabinetten Rutte had rechts de formele macht maar Mark deed in zaken met iedereen, met name GroenLinks. Klaver werd in 2017 gevraagd voor kabinetsdeelname maar wilde uiteiendelijk niet meedoen. De polder in optima forma.

EenMening
EenMening22 mrt. 2021 - 0:52

uiteiendelijk = uiteindelijk deed in zaken = deed zaken

Grozny
Grozny21 mrt. 2021 - 11:52

Dit is wel erg ziek.