Joop

Linkse solidariteit nodig voor Catalanen

  •    •  
10-10-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
15048689310_5bee706c4f_k

© cc-foto: Assemblea.cat

In de aanloop naar het uitroepen van Catalaanse onafhankelijkheid zouden socialisten het recht voor Catalanen moeten verdedigen om zelf te kunnen beslissen. Vijf stellingen
De Spaanse staat doet er alles aan om de Catalanen hun recht op zelfbeschikking te ontnemen. In de aanloop naar het referendum werden stembiljetten in beslag genomen, stemlokalen afgesloten en werden duizenden Spaanse ME’ers ingevaren. Bijna 900 mensen raakten gewond door het brute politie-optreden tijdens het referendum. Ondanks de repressie en intimidatie brachten meer dan 2 miljoen Catalanen, zo’n 42% van de bevolking, hun stem uit. 92% stemde voor onafhankelijkheid. Vandaag is het Catalaanse parlement van plan de onafhankelijkheid uit te roepen.
Vijf stellingen om de ontwikkelingen in Catalonië en de positie van links beter te begrijpen.
1. De Spaanse staat heeft geleerd van het Schotse referendum en de Brexit De Spaanse staat is zich bewust van het potentiële gevaar van een referendum. Het referendum zou ertoe kunnen leiden dat de rijkste regio van Spanje zich afscheidt en dat bijvoorbeeld Baskenland zal volgen. Dit zou desastreuze gevolgen hebben voor de mondiale positie van de Spaanse staat en bedrijfsleven. Dit is waarom Spanje met zoveel geweld ingrijpt en naar een politiek gericht op escalatie grijpt.
In de aanloop naar het uitroepen van de onafhankelijkheid werd gedreigd het Catalaanse parlement op te heffen en werden delen van het Spaanse leger in Catalonië gestationeerd. Hiermee probeert de Spaanse president van corruptiekampioen Partido Popular , Rajoy, de Catalaanse elite angst aan te jagen. Neoliberale politici zoals de Catalaan Puigdemont willen wel onafhankelijkheid, maar als de prijs te hoog is – lees: kapitaalvlucht, stakingen en een militante beweging op straat – zullen zij eieren voor hun geld kiezen.
2. De Europese Unie is een vijand van democratie, niet haar verdediger Op de dag van het brute geweld tijdens het referendum bleven de leiders van de EU stil. De dag erna kwam de Europese Commissie met een solidariteitsverklaring met Rajoy waarin het stelde dat het referendum illegaal was, dat dit een interne aangelegenheid is en dat een onafhankelijk Catalonië uit de EU geschopt zou worden. Aan het einde merkt de Commissie op dat ‘geweld nooit een instrument in politiek kan zijn’.
Als er iets in Turkije gebeurt, loopt de EU voorop in het veroordelen van het geweld. (behalve als het om vluchtelingen gaat) Als het geweld van eigen makelij is, wordt de dader de hand boven het hoofd gehouden. Dezelfde Europese minachting voor de democratie zagen we in Griekenland. Toen in Griekenland het linkse Syriza gekozen werd in de regering werd de geldtoevoer afgeknepen door de ECB en was vernietigend afbraakbeleid een voorwaarde om ambtenarensalarissen te kunnen blijven betalen.
3. Tussen onderdrukker en onderdrukte bestaat geen neutraliteit Nog steeds denken delen van links dat ze geen kant hoeven te kiezen tussen het Spaanse staatsgeweld en het Catalaanse recht om zelf te beslissen. Het linkse Podemos dat voortkwam uit de Spaanse pleinprotesten stelde de afgelopen jaren bijvoorbeeld voor een referendum te zijn, maar alleen wanneer deze plaatsvond volgens de Spaanse grondwet. In de praktijk waren ze dus tegen.
Afgelopen zaterdag gingen tienduizenden mensen die sympathiseren met Podemos de straat op. Niet om solidariteit te betuigen met de Catalanen, maar om te praten. Zij riepen mensen op om in het wit te komen: de kleur van neutraliteit. Maar zoals de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu beeldend verwoordde: ‘als een olifant met één poot op de staart van een muis staat en je zegt dat je neutraal bent, zal de muis deze neutraliteit niet waarderen’.
4. Socialisten erkennen het recht op zelfbeschikking, maar hebben geen illusies in de natiestaat Catalonië is een regio met een lange geschiedenis van bloedige onderdrukking door de Spaanse staat. Socialisten staan aan de kant van de Catalaanse bevolking wanneer deze besluit in verzet te komen tegen deze onderdrukking. Het is daarom pijnlijk dat de SP net als Rutte benadrukt dat Spanje ‘soeverein’ is, in plaats van dat het wijst op het recht op zelfbeschikking. (dat trouwens ook in het VN handvest is vastgelegd)
Dit betekent niet dat socialisten illusies koesteren in een eigen staat. De Catalanen kunnen breken met Rajoy en de Spaanse staat, maar zolang er niet gebroken wordt met het kapitalisme zullen publieke voorzieningen in Catalonië evengoed geprivatiseerd worden als dit is wat nodig is om de winsten van het ‘eigen’ bedrijfsleven te verhogen.
De Russische revolutionair socialist Lenin schreef in 1916 al dat in de strijd voor onafhankelijkheid socialisten zich helder moeten onderscheiden van burgerlijke partijen. De Catalaanse antikapitalistische partij, CUP, lijkt dit beter te begrijpen dan Podemos. Het wippen van de Catalaanse neoliberaal Artur Mas was voor hun een voorwaarde om een Catalaans referendum uit te schrijven.
5. In Catalonië speelt links een belangrijke rol, in de Spaanse staat groeit het zelfvertrouwen van extreemrechts Internationaal kiest een deel van extreemrechts uit opportunisme de kant van de Catalanen. Zo twitterde Geert Wilders op 1 oktober: ‘De EU anno 2017. Geweld tegen het eigen volk.’ Maar toen meer dan 100 hoofdzakelijk zwarte antiracisme activisten vorig jaar in Aboutalebs Rotterdam door de politie in elkaar werden geknuppeld, juichte hij dit toe. Zijn stellingname is nog geen reden om Rajoy of de EU te omarmen.
Afgelopen zondag gingen door heel Spanje honderdduizenden mensen de straat op tegen Catalaanse zelfbeschikking. De Spaanse staat noemde de mensen die van heinde en verre naar Barcelona kwamen ‘de stille meerderheid’, maar zij weigert deze meerderheid in een legaal referendum te testen.
In de nationalistische Spaanse reactie van deze protesten spelen fascisten een steeds belangrijkere rol. Grote delen van manifestaties brachten de falangistengroet of zongen Cara el Sol, het lijflied van de Spaanse dictator Franco. Deze vrienden van Wilders en Baudet worden gesterkt door Rajoys politiek van confrontatie. Een overwinning op de Catalanen zal hen zelfvertrouwen geven.
In Catalonië zelf lijkt er sprake te zijn van een radicalisering naar links. In Barcelona gingen begin dit jaar 300.000 mensen de straat op om meer vluchtelingen op te nemen. Tijdens de herdenkingsdemonstratie na de terroristische aanslag afgelopen zomer werd de koning geconfronteerd met de leus ‘jullie politiek, onze doden’.
Veel inwoners van Catalonië die onafhankelijkheid nooit belangrijk vonden, zijn na de Spaanse repressie anders gaan denken. In reactie op de repressie gingen tijdens het referendum duizenden mensen de straat op om de stemlokalen te verdedigen. De Catalaanse brandweer vormde een menselijk schild om stemmers te beschermen tegen politiegeweld. Vorige week vond de grootste staking in de geschiedenis van Catalonië plaats.
Het is een open vraag hoe de Catalaanse bevolking (en politie) reageren op de dreiging van Rajoy om een burgeroorlog te ontketenen. Een escalatie van de mobilisaties op straat en op de werkplekken kan zowel de invloed binnen de onafhankelijkheidsbeweging van Catalaanse neoliberalen terugdringen en is de beste basis voor een links Catalonië. Aan ons om zichtbare solidariteit te organiseren met de Catalanen en tegelijkertijd de tijd strijd aan te binden met het Nederlandse equivalent van Rajoy: Rutte III.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Pater
Pater11 okt. 2017 - 1:13

Ik ben meestal nogal kritisch op de bijdragen van onze gewaardeerde Internationale Socialist Ewout. Deze keer is het niet anders, eerder nog wat erger. De stellingen langs: 1. Rajoy heeft niks geleerd van het Schotse referendum. Dan had hij namelijk de eerder aan Catalunya toegekende autonomie alsnog weer ingevoerd. 2. De EU is doodsbang haar vinders aan de crisis te branden en heel Europa over zich heen te krijgen. Het referendum is natuurlijk gewoon onwettig, daarnaast keurt de Commissie geweld duidelijk af, en dat kan op niemand anders dan op de Spaanse regering slaan. Daarnaast dringt de Commissie aan op overleg en dialoog. Wie dit uitlegt als een solidariteitsverklaring met Rajoy moet leren lezen. 3. De-escalatie zoals veel 'witte' betogers uitdroegen moet toegejuicht worden. 4. Zelfbeschikking van volkeren is een belangrijk uitgangspunt van de VN. Maar dat schiet niet op: zijn de Catalanen een volk of een regio? De VN zegt echt niks over het zelfbeschikkingsrecht van de Friezen. Het allereerste beginsel van de VN is trouwens de erkenning van de soevereiniteit van de lidstaten. Het is een gotspe om naar Lenin te verwijzen. Met het voor Lenin normale opportunisme staat hij enerzijds achter de zelfbeschikking, maar anderzijds is hij daar natuurlijk erg op tegen als dat wordt gedreven door een 'burgerlijk streven'. Ach ja. 5. De partij van Puigdemont is nauwelijks minder rechts, en corrupt, dan die van Rajoy, wie hier een confrontatie rechts tegen links in ziet snapt er niks van. De witte betogers kwamen bijna allemaal uit Catalunya zelf, en brachten geen fascistengroet, dat moet je elders zoeken. Spaanse fascisten (die Rajoy volop steunen) de "vrienden van Wilders & Baudet"? Dat weten de heren dan knap te verbergen. Ewout citeerde Wilders al, maar het wordt nog erger: dit vindt Baudet ervan:"A country is a free association - not a prison. We should all be allowed our referenda about national and/or EU membership. Shame on Spain!" Alleen iemand, wiens hoofd zo vol zit met dogma's dat hij de werkelijkheid niet meer helder ziet, kan zulke onzin bij elkaar schrijven.

5 Reacties
M4
M411 okt. 2017 - 8:00

Als Fries zeg ik , bravo Pater!, als de clerus zo snoeihard en treffend kan uithalen, doet mij dat twijfelen, of ik met mijn atheïsme wel op de goede weg zit.

Pater
Pater11 okt. 2017 - 16:52

M De naam pater wijst meer op mijn woonplek dan op mijn religie ... Ik vind het altijd zo treurig als 'links' zo volkomen doorslaat.En ik word woedend als ik bedenk dat ze zo ook veel mensen afstoten.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach11 okt. 2017 - 17:29

Ik ben het grotendeels met je eens, dit is geen goede positionering van de Internationale Socialisten, je zou kunnen zeggen opportunistisch inderdaad (zoals jij hier Lenin aanduidt). Baudet is overigens net zo opportunistisch, want was hij niet de grote voorvechter van de natiestaat zoals Spanje er een is.

M4
M411 okt. 2017 - 19:37

Pater, als 64 jarige sociaal democraat kan ik ook in dit geval niets anders dan het met je eens zijn. Meligheid en zelfspot zijn soms de laatste grenzen tegen cynisme, tegen woede. In plaats van ons te richten op een Europa dat zich wat meer bekommerd om de eigen onderklasse, meer strijd tegen banken, multinationals en een (te vrije?) interne en externe immigratie, verliest links zich in sektarisch geneuzel.

Pater
Pater12 okt. 2017 - 1:53

@M Die BTW-actie van de linkse partijen vind ik daarom des te beter. @FF Zeker is Baudet ook volledig opportunistisch. Als hij een manier vindt om op de EU te schelden levert hij daar desnoods andere standpunten voor in. Lenin was in staat alle standpunten in te nemen mits in het belang van een fatale revolutie ...

GerritHoltland
GerritHoltland10 okt. 2017 - 20:13

Beste Ewout, Ik heb nog nergens een ook maar enigzins overtuigend verhaal gelezen waarom de Catelanen de grondwet aan hun laars lappen. Zijn ze schandelijk uitgebuit? Worden ze onderdrukt? Staat hun culturule identiteit op het spel? Wordt er gemarteld? Gediscrimeerd? Beste Ewout, dit is een oprechte vraag. Ik wil graag weten welk systematisch onrecht de Catalanen wordt aangedaan. Voorzover ik het lees (of doen journalisten hun werk niet goed?) is het enige argument ‘dat ze het nu eenmaal voelen/willen’. Jij haalt hier de repressie tijdens het illegale referendum aan als een argument. Dus als er geen politie was geweest op die dag, dan hadden ze niet voor onafhankelijkheid gestemd? Wat een kinderachtig gedoe. Persoonlijk vind ik dat dit allemaal volstekt onvoldoende en ik ben blij dat de EU luid en duidelijk laat weten niet gediend te zijn van dit soort gevaarlijke oprispingen.

FokkeZwiers
FokkeZwiers10 okt. 2017 - 17:23

Onwillekeurig vraag ik me af hoe Ewout zou hebben geoordeeld over het streven van Polen in de jaren '80 om uit de greep van de Sowjet-Unie te ontsnappen. Zou hij daarover ook zo hebben geoordeeld als nu over Catalonië ?

Juppé🎗
Juppé🎗10 okt. 2017 - 17:15

Raar stuk. Het verlangen naar meer zelfbeschikking van de Catalanen gaat van links tot rechts. de PSC is erg tegen en haalt zelfs NSB streken uit. Verder zijn ook Spanjaarden die kort in Catalunya zijn of zich niet aanpassen tegen. Meestal stevig rechts dus PP. De CUP zou ik eerder anarchistisch dan links noemen. Dhr Van den Berg hanteert kennelijk , wie het met mij eens is is links, de rest rechts, dat klopt hier helemaal niet. Hij heeft als enige kwaliteit "links zijn", vergelijk Baudet.... In Catalunya moet een tussenoplossing komen. Heel verregande zelfbeschikking kan best binnen Spanje, maar eigen cultuur, infrastructuur, economie. De oude regionalisatie bleek een fopspeen...ze konden hier niet eens stierengevechten verbieden of zaken aanpassen aan het prijspeil dat hier veel hoger is. Ik zeg hier, want ik woon in Frankrijk en ben nu in Catalunya. Hopen maar dat het niet mis gaat. Het is niet zo simpel dat grondwet is grondwet (het is niet de Catalaanse grondwet) en democratie is democratie (er zijn hier ook veel Spanjaarden die er niets aan kunnen doen dat Franco hun voorouders hier heeft neergezet),

Peter de Haan2
Peter de Haan210 okt. 2017 - 17:12

Dat religie opium voor het volk is hoef ik Ewout vast niet uit te leggen. Hij vergeet echter dat nationalisme (Spaans of Catelaans) de cocaïne is. Prodemos oproep tot dialoog verdient alle lof dat iemand die zich internationaal socialist noemt dit niet begrijpt verbaast mij.

MomentInFocus2
MomentInFocus210 okt. 2017 - 15:53

Beste Ewout van den Berg, Links zijn staat haaks op enge nationalisten. U moet zich met dit stuk schamen zich Internationale Socialist te noemen. In bijna elke natie zijn minder welvarende streken ook in NL zoals Groningen en Limburg, vaak ook door geografische ligging of dat er de klad gekomen is in oude industrie: verdwijnen van de mijnbouw of zoals in Wallonië de staalindustrie voorheen de welvarendste deel van België die Vlaanderen tot 1980 economisch overeind hield. De tijd dat B. Limburgerse en Antwerpse arbeiders met honderden bussen (Vipre) naar Philips en Daf in Eindhoven gehaald werden ligt nog niet zo ver achter ons. Na het verdwijnen van de Staalindustrie is In België de zaak nu omgekeerd en is Vlaanderen economisch het sterks en waar nu enge rechts-nationalisten geen solidariteit kennen met de Walen en ook daar net als de nationalistische Catalanen zich willen afscheiden of te wel België opheffen. Op deze ontwikkelingen heeft de gewone bevolking vaak weinig invloed: de grote multinationals bepalen het zoals bij Philips in Eindhoven waar begin jaren tachtig nog 40.000 mensen een baan hadden tegenover nu nog geen 8000. Gelukkig is de neergang aan werkgelegenheid opgevangen door nieuwe bedrijven als VDL maar in de armste regio's van ons land: Groningen en Limburg is door het verdwijnen van Philips weinig voor terug gekomen. Het volk moet zich nergens in Europa tegen elkaar laten uitspelen door nationalisten of facisten maar met elkaar een vuist maken tegen het internationaal kapitaal die met tegenstellingen garen spint.

M4
M410 okt. 2017 - 15:00

Prachtig deze totaal van de realiteit los gezongen analyse. Met zulke vijanden heeft het kapitalisme/nationalisme voorlopig het rijk voor zich alleen. Een beetje geschoolde arbeider zal zich nooit met charlatans als de internationale socialisten inlaten.

1 Reactie
Pater
Pater11 okt. 2017 - 1:14

Een pijnlijke, maar juiste constatering.

L.Brusselman
L.Brusselman10 okt. 2017 - 14:37

Madrid heeft al eeuwen lang de Catalanen en Basken getreiterd,achtergesteld en leeggezogen Ze zullen zich zelf nooit als Spanjaard zien.

JanVG2
JanVG210 okt. 2017 - 14:29

Ik zou zo zeggen, ga eens met Ada Colau praten ... of is die ook te rechts voor je?

Contramine
Contramine10 okt. 2017 - 14:06

Vooral punt 3 is zonder meer te beschouwen als een ideologisch hoogstandje: demonstraties tellen alleen mee als ze voor het juiste standpunt opkomen. Tegenwoordig kan dat zonder nadere toelichting; vroeger werd dan nog wel eens gewezen op een verkeerd politiek bewustzijn. Punt 2 is - daarentegen? - nogal gemakzuchtig. Het Europees Parlement heeft het geweld van de Spaanse regering uitdrukkelijk veroordeeld en opgeroepen tot dialoog. Verder wordt er wat oude retoriek over de EU en Griekenland van stal gehaald, juist in een periode dat rechts in Griekenland klaagt over de steun van de EU aan de zittende Syriza-regering. Bij monde van Dijsselbloem wil de EU dat de huidige regering haar termijn uitdient - stabiliteit is goed voor de economische ontwikkeling, redeneert hij - terwijl rechts gezien de voor haar gunstige peilingen vervroegde verkiezingen wil.

Rick Hofland
Rick Hofland10 okt. 2017 - 13:53

Er staat op de website van de grootste Catalaanse krant El Periodico een leuke poll over wat Puigdemont nu moet doen. Het staat natuurlijk niet gelijk aan een referendum, maar als de teller met 77% staat op nieuwe verkiezingen uitschrijven dan is het toch wel waarschijnlijk dat onder de Catalanen dit sentiment de overhand heeft. http://www.elperiodico.com/es/politica/20171010/encuesta-declaracion-independencia-cataluna-que-deberia-hacer-puigdemont-6343423

pastafari
pastafari10 okt. 2017 - 13:33

Dat de coördinator Internationale Socialisten dit durft te zeggen Socialisme en nationalisme gaan nooit samen! En mogen nooit gesteund worden! Wat een teloorgang van een ideaal

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri10 okt. 2017 - 13:27

''Nou, dit is zo ongeveer precies hoe het democratische proces in Catalonië is verlopen.'' De vergelijking die u trekt gaat niet helemaal op. Vindt u bijvoorbeeld dat een volk recht heeft op zelfbeschikking?

4 Reacties
Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri10 okt. 2017 - 13:31

Pardon. Deze reactie is gericht aan Rick Hofland 10 oktober 2017 at 14:39

DaanOuwens
DaanOuwens10 okt. 2017 - 15:04

@ Phimosis Cerebri Wat is een volk?

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri10 okt. 2017 - 18:56

@Daan: De Koerden, de Catalanen, de Friezen, de Berbers, de Palestijnen, de Toeareg............

DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2017 - 16:51

@ Phimosis Cerebri Jij schrijft: De Koerden, de Catalanen, de Friezen, de Berbers, de Palestijnen, de Toeareg Dat zijn geen volken.

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri10 okt. 2017 - 13:25

''Linkse solidariteit nodig voor Catalanen'' Alstublieft niet. De Catalanen hebben al genoeg problemen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 okt. 2017 - 13:16

Het zelfbeschikkingsrecht zoals vastgelegd door de VN klinkt sympathiek maar wat kritische aandacht voor de ellende die het ook heeft voortgebracht kan geen kwaad. Ik noem het begin van alle ellende in de vorige eeuw, dat gedoe in Sarajevo in 1914 wat heeft geleid tot de moeder van alle catastrofes, WOI. Zonder WI geen WOII enz. Het vreedzaam naasten door elkaar leven van volkeren is met het zelfbeschikkingsrecht niet altijd gediend. Dat Van den Berg lak heeft aan de rechtsstaat was me al eerder duidelijk. Hij ziet het nu niet zitten als linkse partijen vinden dat de Spaanse grondwet gerespecteerd moet worden. Ach, laat hem maar gaan maar dat hij hier op dit forum een podium krijgt voor zijn anti-rechtstatelijke boodschappen blijft me verbazen.

Tante Nel
Tante Nel10 okt. 2017 - 12:57

“Linkse veroordeling nodig van Catalaanse leiders”. Dat zou er moeten hebben gestaan. De Catalaanse leiders zijn ultra nationalisten/populisten die als het hun even uitkomt de wet opzij zetten en het toelaat dat mensen die het niet eens zijn met hun onafhankelijkheids utopie weg te zetten als Fascisten (No somos Fachas (is fascisten) somos Espanoles! scandeerden velen) . “We zijn één” werd er door de Catalaanse leiders geroepen er van uitgaande dat iedere Catalaan voor de onafhankelijkheid is. Geadviseerd werd er door hun om zondag niet de staat op te gaan zodat de staten uitgestorven zouden zijn). Dat pakte echter volledig anders uit. Afgelopen zondag werd duidelijk, o.a. in Barcelona, dat er heel veel mensen wel willen samen leven in één staat, de wetten willen respecteren en in vrede verder willen leven. Het is onbegrijpelijk dat Ewout pretendeert “links” te zijn en onderwijl ultra nationalisten/populisten, die een geheel volk in de afgrond duwen, van harte ondersteunt. In Spanje zouden ze tegen Ewout zeggen: “Fuera” je hebt hier niets te zoeken!

1 Reactie
Tante Nel
Tante Nel10 okt. 2017 - 12:58

Straat, straten...sorry

flamenquita
flamenquita10 okt. 2017 - 12:46

Goed bedoeld artikel, maar het getuigt van weinig inzicht in de situatie. Het conflict analyseren volgens de oppositie onderdrukker - onderdrukte, of rechts-links, is de situatie versimpelen en soms zelfs omdraaien. Ik vraag me af of de schrijver weet dat de Catalanen die niet voor onafhankelijkheid zijn, en dat zijn er veel, vaak kinderen zijn van arbeiders uit het arme zuiden die in de jaren 60 en 70 naar Catalonië kwamen om te werken in de florerende industrie. Deze mensen is tot nu toe volledig de mond gesnoerd of ze waren bang hun mening te geven omdat je dan al snel wordt uitgemaakt voor facist. Erg zuur, gezien het feit dat tijdens de burgeroorlog overal in Spanje slachtoffers zijn gevallen door de franquisten. Waarschijnlijk hebben veel van deze Catalanen met Spaanse wortels familieleden verloren tijdens de burgeroorlog. Laten we dat vooral niet vergeten. En zeker, het Catalaans werd onderdrukt tijdens de dictatuur. Gelukkig is dat nu niet meer het geval. Sterker nog, Spaans krijgen de kinderen 2 uur per week op school; de voertaal is Catalaans. De geschiedenisles is bovendien zeer nationalistisch gekleurd; dit ontwerp is te uitgebreid om daar nu verder op in te gaan. En dan wat betreft de politiek: CUP en Esquerra republicana zijn inderdaad twee linkse partijen vóór onafhankelijkheid. De grootste partij die nu eveneens naar onafhankelijkheid streeft is het vroegere Convergencia, de partij van Puigdemont en Artur Mas. Zij zijn rechts conservatief en nationalistisch. Tot voor kort sloten ze regelmatig dealtjes met de PP van Rajoy. Nog niet zo lang geleden kwam er een enorm corruptieschandaal binnen deze partij aan het licht (zoek maar op 3% Pujol). Convergencia is ook de partij van de rijke Catalaanse bourgeoisie die tijdens de dictatuur praktisch allemaal Franco steunden. Dit is de andere kant van de medaille. Laten we de boel niet versimpelen.

Rick Hofland
Rick Hofland10 okt. 2017 - 12:39

Stel dat er in Nederland (god verhoede het) een regering zou komen met de PVV, FvD en de VVD, waarop deze regering vervolgens een referendum uitschrijft om de bouw van nieuwe gebedshuizen van een bepaalde religie te verbieden. Dat lijkt mij toch aardig tegen de Nederlandse grondwet ingaan en zal ook door het hoogste rechter worden verboden. Maar stel nou even dat die fictieve regering toch dat referendum uitschrijft en er bij een opkomst van 40% een meerderheid instemt met dit idiote voorstel. Klinkt dit als democratisch? Nou, dit is zo ongeveer precies hoe het democratische proces in Catalonië is verlopen. Dat er volgens door de eveneens totaal losgeslagen rechtse regeringsleider opdracht is gegeven om hardhandig in te grijpen is evenmin democratisch, maar dat maakt het referendum daardoor niet ineens wel iets democratisch.

MoksiMeti
MoksiMeti10 okt. 2017 - 12:37

De Catalaanse regering zijn harde nationalisten die geen zin hebben hun inkomsten met de rest van Spanje te delen, en die bewust aansturen op de confrontatie. Klinkt mij eerder rechts dan socialistisch in de oren.

Josef K
Josef K10 okt. 2017 - 12:32

Linkse solidariteit voor ultra-rechtse nationalisten. Tsja.

7anpau1
7anpau110 okt. 2017 - 12:02

De drijfveer van de Catalanen is naast enge nationalistische sentimenten toch echt een gebrek aan solidariteit met de armere Spaanse gebieden. Als Nederland en Duitsland niet wensen op te draaien voor de Grieken, dan zijn het smerige asociale neoliberalen, maar als de Catalanen geen zin hebben om mee te betalen voor arme boeren in Extremadura, dan zijn het dappere onafhankelijkheidsstrijders. Maar ja, van iemand met een dergelijke revisionistische kijk op de historie kun je weinig realiteitszin verwachten ten aanzien van het heden. Iedereen die iets lelijks roept over 'het neoliberalisme' is de vriend van Van den Berg.

Rick Hofland
Rick Hofland10 okt. 2017 - 11:48

Grappig, zowel de landelijke als de Catalaanse socialistische partijen zijn tegen de manier waarop het bewust uitgelokte conflict van de Catalaanse afscheidingsbeweging in gang is gezet en daarmee Catalonië het ravijn in wordt duwt. En omdat het referendum door de gerechtelijke macht als illegaal is bestempeld is, is de opkomst en uitkomst op z’n zachtst gezegd totaal niet representatief voor de wensen van de inwoners van Catalonië. De afscheidingsbeweging heeft in 2015 middels valse voorwendselen (dat zij niet direct tot afscheiding over zouden gaan) in de tijd van de financiële crisis een meerderheid in Catalonië weten te bemachtigen, maar heeft geheel tegen de verkiezingsbeloften in na het vormen van een meerderheidsregering een plan gesmeed om d.m.v. het uitschrijven van illegale verkiezingen en o.a. daarmee het bewust opzoeken van conflicten de Catalaanse kiezers bedrogen. Na de Catalaanse verkiezingen en het verraad aan de kiezers zijn er landelijke verkiezingen geweest in 2016 en daar heeft de van origine Catalaanse partij Cuidadanos vele malen meer stemmen gekregen vanuit Catalonië en deze partij is tegen afscheiding, net als de Catalaanse Socialistische partij de PSC (zuster partij van de PVDA). Cuidadanos en PSC zijn beiden uitgesproken tegen afscheiding, of in ieder geval tegen de wijze hoe dit op een illegale manier door de afscheidingsbeweging is doordrukt en de conflicten die zij al 2 jaar bewust opzoeken. (wie onder een contract uit wil moet ruzie maken… was dat niet een uitspraak van Johan C?) En het aantal stemmen dat bij de landelijke verkiezingen vanuit Catalonië naar partijen zijn gegaan die tegen afscheiding zijn waren velen malen groter dan bij de Catalaanse verkiezingen in 2015, zeer waarschijnlijk omdat de kiezers zich bedrogen voelen door de partijen die nu de Catalaanse regering vormen. De term “coup” valt veelvuldig in heel Spanje en ook in Catalonië en dat is ook te rechtvaardigen als op basis van deze volstrekt niet democratisch verlopen illegaal referendum onafhankelijkheid wordt verklaart. De reden waarom 50% van alle grote bedrijven in Catalonië inmiddels al heeft verklaart zich buiten Catalonië te gaan vestigen is volgens hun officiële verklaringen omdat men toegang tot de Europese markt en de Euro wil behouden, maar daarnaast wordt ook duidelijk door al die bedrijven gesteld dat zij geen vertrouwen hebben in de rechtstaat die in Catalonië niet langer gewaarborgd blijkt door de wijze waarop deze afscheiding wordt geforceerd. De ultra nationalisten interesseert het geen zier dat er een economische crisis zal ontstaan in Catalonië waar de mensen met de lagere inkomens voornamelijk voor zullen gaan bloeden en misschien wel heel erg lang. Wat is daar links en sociaal aan? Is nationalisme in zijn puurste vorm iets waar links voor op moet komen? Het meest typerend is dat als er gevraagd wordt naar de beweegredenen om af te scheiden er wat argumenten komen die met veel nationalistische nostalgie te maken hebben (terwijl het merendeel van de inwoners van Catalonië heden ten dagen amper meer dan 1 generatie lang in Catalonië woont) en dan daarnaast dat men in Catalonië meer miljarden aan de Spaanse overheid aan belastingen afdraagt dan dat zij ontvangen…. Is dit waar links en socialistisch Europa zich achter moet scharen????? Kortom, linkse en rechtvaardige Europese partijen zouden zich juist moeten distantiëren van de ultra nationalisten die alleen maar haat verkopen en bewust conflicten opzoeken. Vanuit Nederland hebben wij maar een heel beperkt inzicht op wat er zich er allemaal afspeelt in Spanje, maar ik vertrouw juist op de socialistische partijen in Spanje en Catalonië dat zij dit wel goed in kunnen schatten. En dat is het volgen van de democratische weg, door te praten met elkaar met het idee om gezamenlijk tot oplossingen te komen, iets wat de afscheidingsbeweging precies tegenover gesteld pleegt te doen. (Dit laatste is overigens gisteren ook door de Spaanse politie naar buiten gebracht nadat er bij arrestaties interne en geheime documenten van de afscheidingsbeweging gevonden zijn waarbij een ondemocratische en conflictueus plan in 2015 is opgesteld om de afscheiding te forceren. Of dit 100% waar is moet nog blijken uiteraard, maar als dit waar is dan is er dus wel degelijk sprake van een coup die gepleegd is)

Perry Boekestijn
Perry Boekestijn10 okt. 2017 - 10:38

Lenin was geen revolutionair socialist. Lenin was een keiharde bolsjewiek die de kiem legde voor de fascistisch-militaire dictatuur die de Sovjet-Unie was. Bovendien op pad gestuurd door het Duitse Keizerrijk, met een zak geld met de specifieke opdracht Rusland uit de oorlog te halen. Maarja, dat is bij jullie van de IS nooit echt aangekomen he? Dat de èchte revolutie in de kiem van geopolitieke spelletes is gesmoord.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 okt. 2017 - 11:36

Ja ja, maar hij was links, en dus goed, zo werkt dat hier.

NicoSchouten
NicoSchouten10 okt. 2017 - 10:09

Mogen we ook solidair zijn met al die Catalanen (minstens de helft) die tegen afscheiding zijn en geïntimideerd werden door de separatisten? Moeten we solidair zijn met degenen die voor afscheiding zijn omdat ze niet willen meebetalen voor de voorzieningen in andere delen van Spanje? Mag een flinterdunne parlementaire meerderheid (waarvan het onduidelijk is in hoeverre afscheiding bij de verkiezingen een rol speelde) een vergaand besluit nemen die heel veel mensen in problemen brengt? Denk daarbij alleen al aan de grensregio's. Van den Berg gaat aan deze vragen voorbij door alleen maar een abstract betoog te houden en op het geweld van Rajoy te wijzen. Onvoldoende. En als hij meent Lenin als getuige te kunnen aanhalen wil ik hem er aan herinneren dat Lenin steeds hamerde op concrete analyses van concrete situaties.

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland10 okt. 2017 - 12:10

Helemaal met je eens. Het is überhaupt van de zotte hoe referenda zoals de Brexit of andere afscheidingsreferenda na 1 peiling bij een meerderheid van 50% en ook nog eens met een lage opkomst zouden rechtvaardigen om zulke ingrijpende wijzigingen door te voeren. Als een gebied zich af wil scheiden van een land of unie zonder dat de inwoners daar zwaar worden onderdrukt en mensenrechten breeduit worden geschonden, dan zou toch minimaal 70% van de inwoners hier duidelijk mee in moeten stemmen. En dan liefst ook graag nog verdeeld in een 1e verkiezing en een 2e verkiezing 2 jaar later zodat het geen moment opname is geweest waarbij mensen in een opvlieging in hun emotie stemmen zonder te beseffen wat dit met zich meebrengt. Ik zou wel eens willen zien hoeveel van de Britten over 1 jaar van nu nog voor een Brexit zouden stemmen nu blijkt dat het niet zo eenvoudig is als dat Nigel Farage hen heeft voorgespiegeld. En hetzelfde geld ook voor de inwoners van Catalonië die nu voor afscheiding hebben gestemd met de belofte dat zij gewoon in de EU en de eurozone zouden blijven en dat zij er juist economisch voordeel aan zouden hebben om zich van Spanje af te scheiden. Zowel in Groot-Brittannië als in Catalonië zijn door de nationalisten fabeltjes verkocht aan de bevolking, maar kan diezelfde bevolking daar later als blijkt dat zij zijn bedrogen er dus niet meer op terugkomen.

Okke2
Okke210 okt. 2017 - 12:33

hee kijk daar heb je er weer 1, iedereen die niet is gaan stemmen zou natuurlijk uw favoriete keus hebben gemaakt.

DaanOuwens
DaanOuwens10 okt. 2017 - 15:02

@ NicoSchouten Van den Berg bakt er inderdaad nogal weinig van. Het lijkt mij dat hij vooral bezig was zijn eigen ideologie te verkopen en niet met een analyse en oplossing van het probleem. @ Rick Hofland Ik denk aan minimaal 90% moet voorstemmen. Maar inderdaad een traject met meerdere stemronden is verstandig @ Okke In sommige gevallen blijkt achteraf dat mensen zich realiseren dat ze iets doms gedaan hebben. En inderdaad er zijn ook mensen die een dergelijke ontdekking nooit zullen doen. maar ook in Kroatië zijn er mensen die zich afvragen of de verzelfstandiging wel zo'n goed idee was. De vraag waar jij ook niet aan denkt is volgende. Wat te doen met de mensen die de afscheiding niet willen? Het land uitzetten? Of mogen die een deel van het land mee nemen? Het is tenslotte ook hun land. Dus in het geval van Catalonië. Nu blijkt dat 50% voor afscheiden is en 50% tegen, is dus de meest logische oplossing Catalonië in tweeën delen. Dan blijft er een klein landje over. Wil men dan nog wel verzelfstandigen? Dan is het referendum van nu niet erg valide voor de keus die men nu wil maken. En kan de uitslag bij het oud vuil. En dan blijkt ook dat complexe zaken helemaal niet passen in een referendum. Dat de wil van de meerderheid helemaal niet altijd de doorslag geeft. En dat de wereld niet zo simpel in elkaar zit als jij denkt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 okt. 2017 - 10:08

Wat verlang ik toch terug naar de tijd dat Links pal stond voor het handhaven van democratisch afgesproken regels. Het is nu verworden tot populistisch geblaat over democratie waar niemand zich drukmaakt over de bedreiging voor diezelfde democratie die het schenden van de afgesproken regels vormt. In Catelonie hebben we het over een benoemde president (inderdaad de man is niet gekozen, maar werd benoemd nadat zijn voorganger het veld moest ruimen). Die een stemming organiseerd waaraa slechts een klein deel van de belanghebbenden van de uitslag deel mogen nemen. Die volstrekt negeert dat er een uitspraak ligt van het constitutionele hof die deze stemming verbied. Die volstrekt negeert dat door de genoemde uitspraak het deel van de kiesgerechtigden dat wetshandhaving belangrijk vind niet is komen opdraven. En die dit uitsluitend doet om zijn eigen naam te vestigen. En dan hebben we linksen die menen dat het gaat over democratisch recht op zelfbeschikking, waanzin...

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland10 okt. 2017 - 12:17

Mij is afgelopen week duidelijk geworden hoe mager de Nederlandse journalistieke kennis is van de politieke situatie in Spanje en Catalonië. We hebben schandalig hardhandig optreden gezien van de Guardia Civil en daar moeten wij ons ook duidelijk over uitspreken. Maar door daarbij te stellen dat er iets democratisch de kop werd ingedrukt daar de rechtse Spaanse regering is volstrekte onzin. De PSOE (zuster van de PVDA) zit in de oppositie in Spanje, maar is net zo goed voor 100% tegen het ondemocratisch en opruiende handelen van de afscheidingsbeweging.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 okt. 2017 - 15:31

[Maar door daarbij te stellen dat er iets democratisch de kop werd ingedrukt daar de rechtse Spaanse regering is volstrekte onzin.] Dat stel ik dan ook niet. Wat is stel is dat het referendum de democratie schond omdat het de democratisch afgesproken regels aan haar laars lapte. Dat is een vaststaand feit. Wat ik hier niet, maar elders wel stelde is dat het de plicht is van een staat de eigen democratische regels te beschermen, waar nodig met geweld. En dus is het terecht dat Spanje ingreep. In hoeverre het toegepaste geweld wel of niet proportioneel was kan ik niet beoordelen, misschien was het meer dan nodig was. Maar dat is niet waar mijn bijdrage over ging. Dat gaat erover dat Catelonie niet gebruik maakte van een democratisch recht maar in plaats daarvan de democratie begroef. En dat het zo betreurenswaardig is dat Links dat steunt tegenwoordig waar het vroeger terecht de andere kant zou hebben gekozen.

Chris1988
Chris198810 okt. 2017 - 10:03

Kan me grotendeels vinden in dit betoog. Goed, onderbouwd analyse

rbakels
rbakels10 okt. 2017 - 9:56

Bij de recente ongeregeldheden werd inderdaad grof geweld gebruikt, maar je kunt niet zeggen dat "Madrid" de Catalanen nou al lang systematisch onderdrukt. In "advocatus diaboli modus" vraag ik mij af of de onafhankelijkheidsstrijders niet toch gewone relschoppers waren die het eigenlijk om hele andere dringen gaat, zoals de EU ontwrichten. Enfin, ook wij Nederlanders hebben ons moeten bevrijden van de Spanjaarden, een paar honderd jaar geleden. Onlangs nog werd het "Leidens Ontzet" herdacht, nou ja, gevierd, want het is traditioneel een kermis. iIk heb nog eens wat over de Watergeuzen gelezen, en dat waren bepaald geen lieverdjes. Dat waren de terroristen van de 16de eeuw! Met dien verstande dat terroristen die een bevrijdingsbeweging steunen opeens helden zijn als de bevrijdingsbeweging wint. Rajoy zou ook de truc van het inlegvel moeten toepassen. Zodat Cataluña cosmetisch zelfstandig(er) wordt en er verder niets verandert - want ze zijn al verregaand onafhankelijk. Net als Baskenland, etc.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman12 okt. 2017 - 4:16

"maar je kunt niet zeggen dat “Madrid” de Catalanen nou al lang systematisch onderdrukt." Nou Frits dan moet je de geschiedenis van "Spanje" maar eens doornemen