Joop

Linkse PSOE grote winnaar Spaanse verkiezingen

  •  
28-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-04-28 om 22.26.41
Met zo’n 70 procent van de stemmen geteld is de socialistische partij PSOE de winnaar geworden van de Spaanse verkiezingen zondag, de derde in slechts vier jaar tijd. Volgens de prognoses komt PSOE met zo’n 124 stemmen in het parlement. Voor een meerderheid zijn 176 zetels nodig en dus zal er een coalitie gesmeed moeten worden.
Een samenwerking met het linkse Podemos ligt voor de hand, maar met 42 voorspelde zetels is ook dat niet voldoende. Voor een linkse meerderheid is PSOE-leider Pedro Sánchez in dat geval aangewezen op verdere samenwerking met Catalaanse en Baskische partijen.
De rechts-conservatieve Partido Popular (PP), in 2016 nog de grote winnaar van de verkiezingen, komt volgens de prognose uit op 65 zetels. De nieuwe, extreemrechtse partij Vox komt met 23 zetels voor het eerst in het parlement.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

geronimo3
geronimo329 apr. 2019 - 17:17

@korheiden, Ciudadanos is een Rechtse partij met zeker ook licht Liberale gedachtes,een soort van Democraten 66 misschien,Podemos is net als de eerste genoemde een soort van protestpartij,deze 2 nieuwelingen zijn inmiddels een vaste waarde aan het worden voor de democratie in Spanje,vroeger was alleen de winnaar of de Rechtse Partido Popular met contacten van het oude Francoregime en de Rooms Katholieke Kerk of de PSOE,een gezamenlijke coalitie zoals wij in ons land kennen gebeurde vroeger nooit,dus miljoenen stemmers stonden eigenlijk buiten spel en dan heb ik het geen eens over de corruptie en de vriendjespolitiek,die nieuwkomers hebben het landschap positief veranderd en ik denk dat veel vooral jongere Spanjaarden erg blij zijn dat zij nu duidelijk meer kunnen kiezen met hun gegeven stem. Zelf ben ik erg verrast dat de PSOE met zoveel verschil heeft gewonnen,geen idee waar dit door komt,de Sociaal Democraten hebben voor mij altijd bijgedragen aan de positieve veranderingen die erin Spanje zijn gebeurd,de PP is altijd het tegenovergestelde geweest,ken trouwens weinig landen waar de Sociaal Democraten nog zo groot zijn en positief beoordeeld. Ben ook benieuwd hoe Sanchez het Catalaanse gaat oplossen,ik denk dat dit net als Brexit niet is op te lossen omdat 50% ongeveer voor is en 50% ongeveer tegen. Hoe men een coalitie gaat maken en met wie is de vraag,dat is een groot probleem voor Spanjaarden want dat zijn zij niet gewend,maar dat is natuurlijk wel te leren,ben nieuwsgierig wat er gaat gebeuren.

Sonic2
Sonic229 apr. 2019 - 15:49

PSOE laat zien hoe groot de sociaal democratie kan worden als ze gewoon verstandig beleid uitvoeren en verstandige leiders aan stellen. De PvdA in Nederland/ De PS in Frankrijk en ook de SPD in Duitsland hebben allemaal dit soort mogelijkheden. Als ze maar weer eens normaal gaan doen. En ook het zoveelste bewijs dat nog niet elk land zich bekeerd heeft tot de totale krankzinnigheid der nationalisme. Er is nog hoop.

Freek3
Freek329 apr. 2019 - 14:31

Een fractie met Catalaanse en/of Baskische partijen gaat niet gebeuren. Het zal een coalitie met Ciudadanos worden. Na het oneindige moddergooien tussen die twee dus een Spaanse kopie van Rutte-Asscher. Kortom nu einde PP, volgende keer einde PSOE.

1 Reactie
Freek3
Freek329 apr. 2019 - 14:32

Een fractie? Nee, een coalitie...

kweenie2
kweenie229 apr. 2019 - 8:59

Kijkend naar de volledige resultaten: - Links: 165 zetels (PSOE, Podemos) - Rechts: 147 zetels (VOX, PP, Ciudadanos - Catalanen: 15 zetels (ERC) en 7 (JUNTS) - Basken: 6 zetels (PNV) en 4 (EH Bildu) Gezien de verdeling lijkt het niet heel stabiel te worden. De PSOE zal niet graag op de Catalanen vertrouwen, die hebben zijn regering al een keer laten vallen. Aan de andere kant, de PP kan realistisch gezien niet een deal sluiten met de Catalanen/Basken en tegelijkertijd met VOX. De PSOE heeft dus wel de beste papieren lijkt het, maar heel stabiel hoeft het niet te zijn.

Bouwman2
Bouwman229 apr. 2019 - 7:36

Het is de keuze tussen separatisten of juist Vox dat juist voor de eenheid van Spanje pleit die de Spanjaarden gemaakt hebben. . Spanje heeft een groot probleem, het is politiek al net zo versnipperd.en gepolariseerd als wij hier in de delta. Vox is voor Spanje wat FvD is voor Nederland. Democratisch, maar nogal hinderlijk. Het probleem van Pedro Sánchez is het probleem van Mark Rutte, Ons aller probleem is gebrek aan gematigdheid en samenwerking.

korheiden2
korheiden229 apr. 2019 - 7:28

PSOE heeft inderdaad flink gewonnen, maar het linksere Podemos zakt naar 35 en dat geeft nog geen meerderheid. Op rechts heeft de Volkspartij behoorlijk verloren maar Ciudadamos stijgt aanzienlijk, naar 57, en VOX komt van niets op 24 en is daarmee de vijfde partij van het land. Waarschijnlijk zal een linkse minderheid gevormd worden. PSOE is overigens een gematigde partij, te vergelijken met onze PvdA. Het is in Spanje, net als elders, eerder zo dat er sprake is van verdergaande versplintering.

Eric Minnens
Eric Minnens29 apr. 2019 - 1:47

Mooi. En de LPF-taferelen komen vanzelf natuurlijk, ook bij VOX...

Argenteria
Argenteria28 apr. 2019 - 21:06

Mooi dat de sociaaldemocratie daar wel stevig overeind blijft. Rechtspopulisme krijgt maar tien procent, ook goed nieuws. De conservatieve PP haalt een historisch slecht resultaat. Eigenlijk wordt het rechtse blok steeds rechtser, vergelijkbaar met de huidige trend in Nederland en veel andere landen. Centrumrechts neoconservatisme en neoliberalisme zijn op hun retour, in de VS zagen we dat al met de winst van Trump (geen neoconservatief als Bush of Clinton).