Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Linkse partijen willen gezamenlijke vuist maken tegen Rutte IV

  •  
18-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tweede Kamer debatteert over eindverslag informateur

© DEN HAAG - (VLNR) Lilian Marijnissen (SP), Jesse Klaver (Groenlinks), Farid Azarkan (DENK), Kees van der Staaij (SGP), Lilianne Ploumen (Pvda) en Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) tijdens het de

Een grote groep oppositiepartijen probeert gezamenlijk op te trekken tegen het nieuwe kabinet. PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt, Denk, BIJ1, SP, Pieter Omtzigt en Liane den Haan hebben een gemeenschappelijke appgroep met de naam ‘Eendracht maakt macht’, onthult NRC Handelsblad.
"Ze vinden zo’n beetje allemaal dat Rutte IV doelloos met geld smijt en de rekening vooruit schuift. Dat groepen mensen – ouderen met alleen een aow, jongeren in de ggz – vergeten worden. Wordt het geld uit het klimaatfonds niet een cadeautje voor grote bedrijven? En als je echt de armoede onder kinderen wilt halveren, waarom geef je daar dan niet veel meer geld aan uit? En als het over de aow gaat, die niet zal meestijgen met de geplande verhoging van het minimumloon, vinden ze zo goed als zeker ook andere, rechtse partijen."
De partijleiders komen geregeld bijeen om debatstrategieën te bespreken. Helemaal vlekkeloos verloopt de samenwerking – een initiatief van Jesse Klaver en Lilianne Ploumen – nog niet. Zo bestaat er onduidelijkheid over de rol van Lilian Marijnissen, die telkens verstek laat gaan bij afspraken en ook niets zegt in de appgroep.
" Het leidde al een keer tot irritatie bij Sylvana Simons: waarom zat Marijnissen in de groep, als ze nooit iets van zich liet horen? Was het misschien alleen om te weten wat de anderen van plan waren? Dat ze de suggestie van ‘afkijken’ per ongeluk deed in de groep waar Marijnissen zelf lid van was, drong pas later tot Simons door."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (158)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 jan. 2022 - 13:18

De kritiek klopt. Al die fondsen zijn nauwelijks te controleren door de Kamer. Niet alleen Omtzigt wijst daar terecht op, die kritiek komt ook van de rekenkamer. Bovendien zijn de miljarden er niet om problemen op te lossen maar om degenen die de problemen veroorzaken schadeloos te stellen. Niet de vervuiler betaalt maar de vervuiler wordt betaald. Verder is ieder initiatief om gezamenlijk oppositie te voeren welkom. Mooi dat ook Omtzigt en den Haan mee doen. De SP laat zich weer eens van haar minder hartelijke kant zien. Dus prima dat Simons dat aankaart. Linkse samenwerking heeft nooit hoog op het SP wensenlijsten bestaan. Er waren altijd wel excuses om het niet te doen. De andere partijen waren niet links genoeg of we hebben de uitnodiging nooit ontvangen. De vraag is waarom de SP wel kiest voor profileringsdrang en niet voor politieke macht om echt iets voor de achterban te doen. Het ruikt naar populisme.

3 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...19 jan. 2022 - 13:59

Het was juist de PvdA die in het verleden de boot afhield. Nu de partij electoraal is gemarginaliseerd, staat men pas echt open voor samenwerking. Dat de SP sceptisch is begrijp ik heel goed.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 jan. 2022 - 14:39

Vooropstellend dat geen SP-lid bent vraag ik mij af of je niet wat cru in je oordeel bent, beste martin. Ik ken niet alle ins en outs maar ik vertrouw op de visie van de mensen die mij vertegenwoordigen. Maar er zit een groot verschil tussen de SP, consequent links, en de gelegenheid linkse club groenlinks. De dag dat Rutte weer meeliggers nodig heeft zal alleen het groen (greenbucks) overblijven.

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 16:43

@Kwakman, maak je niet druk om van der Linden. Die heeft altijd een sneer over voor de SP.

Vervatte
Vervatte19 jan. 2022 - 10:18

Links bestaat niet. Je kun alle partijen uitleggen op de lijn van de cirkel en je hebt dan onderaan de mellow partijen en bovenaan extreem links en extreem rechts vlak naast elkaar. Dat is evenals met intelligentie waar de top van de IQ naast de waanzinnige staat, bijna niet van elkaar te onderscheiden.

2 Reacties
kaasplank3
kaasplank319 jan. 2022 - 11:34

Je bedoeld het hoefijzermodel? Complete onzin. Typisch neoliberale strategie om alles behalve de zogenaamd "gematigde" politiek van de status quo weg te zetten als extremistisch. Ondertussen is er meer gelijkenis en samenwerking tussen extreem-rechts/fascisten en de (neo-)liberalen, nu maar ook historisch gezien. "Extreem" links wil totaal andere dingen dan de gevestigde politiek wil, en ook totaal andere dingen dan extreem-rechts. Extreem-rechts heeft het over deportaties, geschiedsvervalsing, onderdrukking en uitbuiting. De waarden van links staan daar recht tegenover. "Gematigden" sluiten compromissen, waardoor zij zich ook net zo goed schuldig maken aan de wandaden van extreem-rechts.

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 12:06

@Kaasplank, /Ondertussen is er meer gelijkenis en samenwerking tussen extreem-rechts/fascisten en de (neo-)liberalen, nu maar ook historisch gezien/ Juist. Mensen en staten onderworpen aan een economische ideologie. https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/03/07/neoliberalisme-is-een-fascisme/

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 jan. 2022 - 9:54

Tja, Wilders gaat weer off-topic tekeer zoals verwacht. Tijd voor een koffiepauze bij de overigen, zou je denken, maar helaas maken ze hem weer groter dan hij is.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...19 jan. 2022 - 9:22

'Zo bestaat er onduidelijkheid over de rol van Lilian Marijnissen, die telkens verstek laat gaan bij afspraken en ook niets zegt in de appgroep.' Waarom hier toch weer een sneer richting de SP? De enige waarachtige linkse partij, maar ja kritisch richting Brussel. Dan wil je ze er eigenlijk niet bij hebben.

7 Reacties
Satya
Satya19 jan. 2022 - 9:48

SP is populistisch en nationalistisch. Waarom zou er niet mogen worden gezegd dat de SP afspraken niet nakomt?

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 10:30

Het schijnt dat als je niet pro EU bent dat je dan nationalistisch bent. Het schijnt dat internationaal links alleen via de op rechtse economische doctrines van Schumpeter en Mises gebouwde EU kan. Het schijnt dat federalisme en nationalisme niet samen kunnen gaan. Wat totale onzin is. https://live-sas-www-polisci.pantheon.sas.upenn.edu/sites/default/files/iron_law.pdf De federaties van USA en Rusland zijn heel sterk nationalistisch. En ook hier houden de in principe federalisten heel sterk vast aan een Nederlandse cultuur en aanverwante zaken. Hoe kan een federalist het uitleggen dat hij/zij onvoorwaardelijk gelooft in de EU en haar instituties maar aan de andere kant een enorm nationalistisch symbool zoals het koningshuis steunt. Met het argument dat het koningshuis de Nederlanders zo weet te verbinden. En die dan ook nog eens de nationale driekleur bij alle gelegenheden in top hijst in plaats van de federale vlag. Op zijn minst nogal schizofreen.

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 10:47

Over het internationalisme van de SP kan je gewoon een search doen op Google. Dat is beter dan de ongefundeerde frames die mensen constant blijven herhalen. https://www.google.com/search?q=internationale+samenwerking+sp&sxsrf=AOaemvJl8kDgDqLSzNbsSB9Bkza7tXB2Gw%3A1642589052453&ei=fOvnYaSLG8WxkwWeyoLgCg&ved=0ahUKEwikue6H0b31AhXF2KQKHR6lAKwQ4dUDCA4&oq=internationale+samenwerking+sp&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAwyBQgAEM0CMgUIABDNAjoHCAAQRxCwAzoHCCMQsAIQJ0oECEEYAEoECEYYAFDrD1idaWCJeGgBcAJ4AIABmAGIAYQRkgEEMTkuNZgBAKABAcgBCMABAQ&sclient=gws-wiz

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...19 jan. 2022 - 11:17

@ Satya 'Waarom zou er niet mogen worden gezegd dat de SP afspraken niet nakomt?' Dat mag gezegd worden, maar hier wordt vaak de suggestie gewekt dat de SP bar weinig op heeft met linkse samenwerking. 'SP is populistisch en nationalistisch. 'Wij zijn gelukkig nog steeds een natiestaat en de SP is gehecht aan onze autonomie, dat is wat anders. Ook stelt ze de belangen van ónze arbeidersklasse boven die van andere landen. Arbeidsmigratie is juist voor hén een bedreiging. Oók voor laagbetaalde landgenoten met een migratieachtergrond. @ EUpiet Mee eens. Ik vind het altijd merkwaardig dat links over het algemeen fel gekant is tegen schaalvergroting, maar niét als het om het besturen van landen gaat.

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 12:01

@Nou ja kijk. Ja leuk nietwaar? Het drammen op internationalisme via de EU wat dan links zou moeten zijn terwijl het instituut EU en het EU federalisme haar fundamenten heeft binnen de Oostenrijkse school. https://www.aei.org/research-products/book/hayeks-europe-the-austrian-school-and-european-federalism/ Het open grenzen beleid is nu juist een beleid wat uitstekend werkt voor multinationals en het laat de natiestaat berooid achter zodat die wel gedwongen zijn door of te bezuinigen en nuts instellingen te privatiseren of de staatsschuld te laten exploderen. Of zelfs allebei. Werknemersrechten zijn alleen maar slechter geworden sinds Schengen wat geheel in de lijn van de Oostenrijkse school is want vakbonden is tenslotte ook alleen maar protectionisme. En mensen die daar achter aan rennen noemen zichzelf links.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...19 jan. 2022 - 13:55

@ EU-piet Dank voor de link. Oostenrijkse school is nieuwe voor mij. Bedrijfsleven maar ook de agrarische sector profiteren van arbeidsmigratie. Gewoon een blik MOE-landers opentrekken, het aanbod is schier onbeperkt.

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 18:05

@Nou ja, kijk... Ten leste, ik discussieer al eeuwen hier. Steeds onder een andere nick omdat ik soms wel eens de grenzen overschrijd van wat anderen niet betamelijk vinden. Dat terzijde. Ik hoop dat ik binnenkort de tijd mag gaan vinden om een boek te schrijven over het neoliberalisme. Er is natuurlijk al heel veel over geschreven door uitstekende auteurs in binnen en buitenland maar altijd op academisch niveau. Dat is ook mijn achtergrond maar ik wil een boek gaan schrijven wat in begrijpelijke taal een weg kan vinden naar iedereen. Dat boek is er nog niet. Hoe neoliberalisme zich ook manifesteert, als redder van klimaat, als tegen racisme, als behoeder van de rechtstaat, als de weg van het midden, als het redelijke. Neoliberalisme heeft maar 1 doel. Winstmaximalisatie en ieder mens als entrepreneur zien die zichzelf verkoopt. Meer is het niet. Het is een ideologie die de totale macht van de markt en de economie nastreeft en staten/ individuen/ wetenschap moeten zich er aan onderwerpen en in tegenstelling aan laissez fair het ook moeten onderhouden en ondersteunen. Het is marktfascisme. Het is bio engineering. Levensgevaarlijk. The road to serfdom van de mens aan de economie. En heel veel zogenaamde linkse luitjes lopen er achter aan.

OpelGT69
OpelGT6919 jan. 2022 - 9:18

Ja en wat gebeurd er? Ze laten zich weer provoceren door Wilders waardoor hij weer alle aandacht krijgt en Rutte er lachend bij zit. Negeer Wilders. Dat verhaal kennen we nu wel. Focus op het kabinet.

Robert Follon
Robert Follon19 jan. 2022 - 8:44

Sinds wanneer zijn Volt, Pieter Omtzigt en Liane den Haan ineens links? Wat heb ik gemist?

FredD2
FredD219 jan. 2022 - 7:11

Pro EU partijen kunnen niet links zijn, maar kunnen zich alleen maar links noemen. Dit zijn alleen maar verkapte extremistische partijen.

4 Reacties
watcher3
watcher319 jan. 2022 - 8:12

Wat een onzin

Eid
Eid19 jan. 2022 - 9:04

@Fred Tuurlijk, Fred......

Satya
Satya19 jan. 2022 - 9:26

Sinds wanneer is links nationalistisch? De SP is niet links.

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 10:03

@Satya, sinds wanneer heb je een EU nodig om niet nationalistisch te en sinds wanneer zijn de grote federaties zoals Rusland en de USA niet nationalistisch.

pahan
pahan19 jan. 2022 - 6:38

En dan is Omtzicht aan de beurt voor zijn verbitterd stukje spreektijd. 360 seconden kreeg hij, dat is blijkbaar de straf voor zetelroof. Hij had helemaal een stukje papier meegenomen om te wapperen, zo'n actie die er thuis voor de spiegel geweldig uitziet maar in het echt toch altijd een beetje tegenvalt. Hij had zijn stem maar amper onder controle, zo graag wilde hij al zijn punten delen in te weinig tijd. Bijna in tranen wilde hij zo graag zijn laatste punt maken, en wie schoot hem te hulp? Wybren van Haga. Waar Paternotte voor de spiegel had bedacht dat hij dan de eerste in al die jaren zou worden die een punt kon maken tegen Wilders, een vliegende start van zijn fractievoorzitterschap, en daar al zijn interruptie energie aan had verspild liet iedereen Omtzicht doodvallen. En gaf Haga hem de gelegenheid om alsnog zijn verspilde punt te maken. De kamer was bored out en onderweg naar de borrel, de voorzitter had vergeefs geprobeerd om rust in de ruimte te krijgen en Pieter? Die bedankte netjes de voorzitter. Genante vertoningen weer.

4 Reacties
LaBou
LaBou 19 jan. 2022 - 8:25

Als Omtzigt echt aan zetelroof zou hebben gedaan dan had hij 5 zetels meegenomen. En de kieswet kent geen partijen als eigenaar van zetels dus er kan geen enkele sprake zijn van zetelroof.

OpelGT69
OpelGT6919 jan. 2022 - 9:17

Als je nu nog niet weet hoe je Omtzigt spelt moet vooral zwijgen.

Satya
Satya19 jan. 2022 - 9:29

"Als je nu nog niet weet hoe je Omtzigt spelt moet vooral zwijgen" Sterk argument. Als je inhoudelijk niets te melden hebt reageer dan niet. Omtzigt heeft jaren meegedaan aan wegkijken van het niet functioneren van het systeem. Wat voor mensen maken zo'n man tot redder?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...19 jan. 2022 - 14:05

@ Satya Huh?? Omtzigt was samen met Renske Leijten de aanjager van het blootleggen van het kinderopvangtoeslag-debacle.

DaanOuwens
DaanOuwens19 jan. 2022 - 6:28

In het artikel staat: Een grote groep oppositiepartijen probeert gezamenlijk op te trekken tegen het nieuwe kabinet. Dus nergens wordt beweert dat dit linkse partijen zijn. Merkwaardig dat dit in een groot aantal reacties wordt beweert. Verder is zelfs JA21 tegen de loskoppeling van de AOW een Eerdmans is altijd al extreem rechts geweest. Blijkbaar is bezwaar tegen loskoppeling van de AOW niet alleen een links thema. Verder is het niet onverstandig om de versplintering van de kamer op een aantal thema's te bundelen om invloed te kunnen hebben op het kabinetsbeleid. Van de PVV valt inhoudelijk immers niets te verwachten. En als je enige ambitie hebt om soms gezamenlijk op te treden dat is het verstandig daarin zichtbaar te zijn. Als Marijnessen dat niet is ziet ze wellicht niets in dit app-groepje.

10 Reacties
Pardoes2
Pardoes219 jan. 2022 - 8:44

Kijk eens naar de kop van het artikel.

Wieowie
Wieowie19 jan. 2022 - 15:54

Daan, jij schrijft “Dus nergens wordt beweert dat dit linkse partijen zijn” Heb je het nrc artikel wel gelezen waarnaar wordt verwezen of de kop van het Joop artikel? Dat wordt namelijk heel nadrukkelijk beweerd dat het linkse partijen zijn. Je kan eigenlijk niet om die bewering heen.

Wieowie
Wieowie19 jan. 2022 - 21:44

Pardoes: je zou inderdaad verwachten dat mensen de kop lezen. Echter, voor Daan is het niet volledig lezen geen enkel probleem om wel een mening te hebben over reacties van mensen die wel alles hebben gelezen. En dus weten dat er wel degelijk wordt beweerd dat het linkse partijen zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2022 - 8:03

@ Wieowie Jij schrijft: Dat wordt namelijk heel nadrukkelijk beweerd dat het linkse partijen zijn. Je kan eigenlijk niet om die bewering heen. O jawel hoor. Je kan vast stellen dat het geen linkse partijen zijn. Het is dus een incorrecte bewering. En je schrijft: Echter, voor Daan is het niet volledig lezen geen enkel probleem om wel een mening te hebben over reacties van mensen die wel alles hebben gelezen. Inderdaad. Ook mensen die het artikel hebben gelezen weten dat Omtzigt, Volt en Den Haan geen linkse partijen zijn. Bij Denk kan je ook vraagtekens zetten. Dat NRC en Joop dat opschrijven maakt niet dat het daarmee waar is. Ik heb inderdaad het NRC niet gelezen. Maar bij lezing blijkt dat de kop niet wordt gedekt door het artikel.

Wieowie
Wieowie20 jan. 2022 - 11:42

Daan, jij schrijft “ Het is dus een incorrecte bewering” (inhoudende dat het linkse partijen zijn). Gek, want eerst schrijf je “ nergens wordt beweert dat dit linkse partijen zijn” Het wordt dus nergens beweert, maar toch ben je het oneens met de bewering. Wat is jouw visie op andere beweringen die nergens worden gedaan? Jij vormt daar blijkbaar een mening over.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2022 - 10:29

@ Wieowie Jij schrijft: Gek, want eerst schrijf je “ nergens wordt beweert dat dit linkse partijen zijn” Dat is ook correct. Zowel de tekst van het Joop artikel als het NRC onderbouwen nergens dat dit specifiek linkse partijen zijn. En gezien de deelnemende partijen gaat het om de oppositie niet om alleen links. De koppen worden dus niet gedekt door het artikel. Probeer in het vervolg wat verder te lezen als alleen de kop.

Wieowie
Wieowie21 jan. 2022 - 11:49

Daan, jij schrijft NERGENS wordt beweert dat het linkse partijen zijn. Ik citeer even: “ Linkse partijen willen” Er wordt een link gemaakt naar het nrc artikel dat begint met “ linkse oppositie zoekt eendracht” Wordt er nergens beweert dat het linkse partijen zijn? Je kan het inhoudelijk oneens zijn met de bewering. Maar zeggen dat nergens wordt beweert dat het linkse partijen zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2022 - 12:37

@ Wieowie Jij schrijft: Wordt er nergens beweert dat het linkse partijen zijn? Nee dat wordt nergens beweert. Lees het artikel in NRC en je leert dat de SP zich onttrekt aan de samenwerking. Je probeert het met de kop en je probeert het met losse zinnetjes maar als je het hele artikel leest gaat het niet om uitsluitend linkse partijen en doet 1 van de linkse partijen zelden mee. Dus je probeert weer eens iets te concluderen terwijl je de meest relevante feiten buiten beschouwing laat. Je schrijft dus weer dingen op geheel in tegenspraak met je principes die je zegt na te leven.

Wieowie
Wieowie21 jan. 2022 - 14:42

Daan, je kan lullen wat je wil. Maar er wordt gewoon beweert dat het linkse partijen zijn. Niet alle linkse partijen. Maar wel linkse partijen. Wat snap je niet aan de bewering “ Linkse partijen willen” Of deze bewering: “ linkse oppositie zoekt eendracht” Daar wordt toch duidelijk beweert dat het linkse partijen zijn. Wellicht niet “alle” linkse partijen. Maar dat wordt ook niet beweert.

DaanOuwens
DaanOuwens22 jan. 2022 - 11:40

@ Wieowie Jij schrijft: Daar wordt toch duidelijk beweert dat het linkse partijen zijn. Wellicht niet “alle” linkse partijen. Het zijn geen exclusief linkse partijen er waren ook andere betrokken en inderdaad doen niet alle linkse partijen mee. Als er in de kop van een krant staat dat - Feyenoord supporters in Amsterdam zijn gaan rellen - dan denk jij dat het Feyenoord stadion met ruim 50.000 supporters is leeggestroomd, ze allemaal op de trein zijn gestapt om op Amsterdam CS uit te stappen. Ik zou het artikel even doorlezen. Maar jij heb nu eenmaal erg merkwaardige opvattingen.

jantje
jantje18 jan. 2022 - 22:58

Eendracht maakt macht was de leuze van de Textiel arbeiders bond. En onder de toenmalig actie voerder Wim Kok hebben we nog lopen staken voor de koppeling van lonen en uitkeringen. Plus de AOW. Worden nu de sociale veren weer bij elkaar geraapt en vastgeplakt? Of waren ze alweer een beetje aan het groeien. Bij dat laatste heb je wel een stevigere basis.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 jan. 2022 - 21:41

Knap van Wilders dat ie weer zoveel aandacht weet te genereren en z'n politieke tegenstanders, incl de voorzitter, op de kast jaagt. Enige capabele tegenstander is Rutte. En aangezien de moslims het probleem niet zijn, wordt er dus niks aangepakt. Kan links weer tevree ontevreden zijn. Hun eigen stupide puntje gemaakt. Laat Groningen, woningzoekers, slachtoffers toeslagen affaire lekker in hun sop haar koken. Met zulk gekozen politiek kaliber vraag je er ook om.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 jan. 2022 - 21:40

Bestuurs conferentie.

EenMening
EenMening18 jan. 2022 - 20:35

Het is toch schattig dat deze (linkse) minipartijtjes een gezamenlijk App-groepje hebben opgezet?

1 Reactie
EUpiet
EUpiet18 jan. 2022 - 21:30

Alhoewel ik er iets anders dan u in sta is het inderdaad welhaast pathetisch aan het worden. Een GL wat alles gaat kwijtraken aan Volt wat geen linkse partij is. Een SP de vernieling in geholpen door hun eigen starheid en een stelletje communisten. De PvdA waarvan het electoraat op begraafplaatsen te vinden is en die al heel lang geen richting meer heeft. En voor de rest getuigenispartijen. Hopeloos. En weet u wat het is? Ik hoef helemaal niet links te stemmen. Ik benadeel mezelf financieel als ik links stem. Toch ben ik altijd links gebleven omdat ik anderen op deze wereld het beste gun. Ik ben uit de ellende geklommen deels door geluk en deels door doorzettingsvermogen en de laatste 20 jaar van mijn leven (ik hoop dat ik het haal) kan ik in redelijke welvaart doorbrengen. Wat Rutte en zijn henchmen van D66/CU/CDA ook verzinnen. Die maken mensen met wat centjes het niet zo moeilijk. Mijn hart ligt bij links, maar het is een verloren zaak. Ze vechten elkaar de tent uit, omarmen woke ellende, maken al 40 jaar lang vuile deals met neoliberalen zoals D66. Het is einde verhaal. Ik denk dat links over 10 jaar nog 10 zetels over heeft. Het zal me benieuwen wie ze dan nog onderling kapot kunnen maken. Het zal me zo langzamerhand geen seconde meer boeien.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa218 jan. 2022 - 19:39

Omtzigt links?

2 Reacties
Hans Welbedagt
Hans Welbedagt19 jan. 2022 - 6:06

Integer, fatsoen en bekwaamheid =........links

Harba Lorifa2
Harba Lorifa219 jan. 2022 - 8:31

Hoi Hans, ik zou sommigen asn de linkerkant niet willen kwalificeren zoals u doet. Bijvoorbeeld, Simons is wat mij betreft de Wilders aan de linkerkant. Kuzu evenzo. Althans, naar mijn mening.

Backtobasics
Backtobasics18 jan. 2022 - 19:38

Rutte noemde in zijn vertoog toch nog even de Culturele Sector, dat viel me dan weer mee van de beste man. Maar het woord "Cultuur" komt bij VVD ers, alleen over de tong wanneer ze er het woord "Ondernemer" bij kunnen zetten. Want van het woordje "Ondernemer" worden VVD ers ontzettend geil, ............maakt niet uit wat voor ondernemer je bent. Zo mag je tegenwoordig nog wel een "Cultuur Ondernemer " zijn, dat dan weer wel. En wat vroeger nog gewoon " Hoer" genoemd werd heet tegenwoordig dan weer " Sekswerker" . Anders past het natuurlijk niet in de " BV Nederland."

1 Reactie
OlavM
OlavM19 jan. 2022 - 9:15

Daar zeg je zo wat. De VVD kent weliswaar geen Kulturkammer, maar wel een Kulturmülleimer.

Joop den Uil2
Joop den Uil218 jan. 2022 - 18:49

Blijf me verbazen dat er bij een dergelijk -toch wel belangrijk- debat er zo veel stoelen in de Kamer gewoon leeg zijn .. ik neem aan vanwege de 1,5 meter afstand regel want kan me niet voorstellen dat er zoveel zieken zijn.

EUpiet
EUpiet18 jan. 2022 - 18:30

Vandaag ging het weer over wat Wilders wel of niet gezegd heeft. Veel opgewonden standjes bij de interruptie microfoon. Het schande hier en het boe bah daar waren niet van de lucht. Oppositie en regeringspartijen waren eensgezind om deze schande aan te pakken. Dat blijft hangen. Bad boy Wilders tegen de rest. Verdere oppositie tegen het kabinetsbeleid wordt achtergrondmuziek wat alleen nog maar hoorbaar is voor mensen die er echt naar willen luisteren. En zo, verkiezing na verkiezing verdwijnt links langzaam maar zeker uit de tweede kamer. Maar ze hebben die Wilders wel de waarheid verteld. Dat zal hem leren.

2 Reacties
OlavM
OlavM19 jan. 2022 - 9:10

@ EUpiet: Je kunt er wel luchtig over doen, maar Wilders ging inderdaad als een dolle persoonsgericht te keer. Hij associeerde ook nog iemand met een familielid, maar had zelf ineens geheugenverlies over het feit dat hij zelf zich vroeger erover had beklaagd dat zijn broer bij het debat werd betrokken. Terecht werd zijn gescheld ervaren als een degradatie van het parlementaire debat,dat op zich inhoudelijk natuurlijk best wel scherp mag zijn. Op diverse scholen werd de TV uitgeschakeld, omdat docenten zich geneerden over het slechte voorbeeld voor de leerlingen!

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 9:38

Je begrijpt het niet Olav. De hele kamer is al 10 jaar verontwaardigd over Wilders. Daar gaat het in de media over terwijl het over Rutte en het beleid van de regeringspartijen moet gaan. 10 jaar verontwaardiging over Wilders. Rutte hangt fijn achterover en links verdwijn stapje na stapje uit de kamer.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 jan. 2022 - 17:57

Eerder opperde een auteur van dit forum al de mogelijkheid om over links een schaduwkabinet te vormen: https://joop.bnnvara.nl/opinies/brief-aan-jesse-klaver-vorm-nu-een-kabinet-van-heel-links#comment-2844528 Ik vind dat op zich wel een goed idee. Alleen moet je je afvragen of je Denk er wel bij wil hebben, daar zou je wel eens problemen mee kunnen krijgen als het gaat om internationale ontwikkelingen. En de euroscepsis van de PvdD en de SP zou ook een splijtzwam kunnen zijn. Maar je kunt het allicht proberen.

Phantom3
Phantom318 jan. 2022 - 17:36

Ik snap Marijnissen wel. Dit is zonde van haar tijd.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 17:28

Go to school, get a job, go to work, get married, have kids, pay your taxes, pay your bills, watch TV, listen to the news en D66 zal daarbij voor gelijke kansen zorgen now repeat after me: eindelijk worden we vrij.

pahan
pahan18 jan. 2022 - 17:09

Verbijsterend. 15 minuten Wilders TV gesponsord door Paternotte c.s. Tot zo ver de oppositie en het nieuwe elan. Ik ga maar TikTak kijken.

wittecisnoot
wittecisnoot18 jan. 2022 - 16:37

Nou, ook aan de conservatieve kant vallen de aow-plannen niet goed. In de eerste kamer zullen we snel zien wie de nepoppositie is.

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 16:34

ingezonden brief in het Einhovens dagblad: I "In de verkiezingsprogramma’s van coalitiepartijen staat niets over de in het regeerakkoord opgenomen ontkoppeling van de AOW van de minimumlonen (Commentaar 15-1). Betrokkenen zullen zich bedrogen voelen. Daarbij vergist u zich met betrekking tot de VVD. In dat verkiezingsprogramma stond over dit onderwerp: ‘Uitkeringen zoals de bijstand stijgen niet automatisch mee met het minimumloon, met uitzondering van AOW en arbeidsongeschiktheid.’ Het is dus nog erger. De VVD is de verkiezingen ingegaan met het standpunt dat de AOW moet meestijgen met het minimumloon. Voor AOW-ers die VVD gestemd hebben is er dus nog meer reden om zich bedrogen te voelen." Wanneer snappen mensen nu eens dat de VVD een bende asociale oplichters is?

1 Reactie
west012
west01219 jan. 2022 - 8:13

VVD wil koopkrachtreparatie voor iedereen, ook voor ouderen. Nu vermoed ik zomaar dat ook de oppositie het loslaten van de koppeling tussen minimumloon en AOW zal goedkeuren.

Gaanweweer2
Gaanweweer218 jan. 2022 - 16:16

Wow, een oppositie die samen optrekt als een soort van gezamenlijke tegenmacht. Wat een revolutionair idee!

3 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator18 jan. 2022 - 18:02

@ Gaanweweer (17:16u) - ongehoord, hè? Dit is inderdaad een nog nooit eerder vertoond schouwspel. Je weet niet wat je ziet gewoon... Nederland dat geeft aan de toon! Ons land is een heus gidsland, 'as we speak'. Wat we hier waarnemen, die beelden gaan de wereld over, wat ik je brom! 'Dutch Left-Oriented MPs Unite Against the Evil of Neoliberalism!' 'Die Holländische Rechte Macht Sich in die Hosen vor lauter Schrecken über Linke Gegenmacht!' Kijk, Daargaanweweer, ik werd al heel jong geboren en heb veel gezien en meegemaakt, maar dit... ...het plotseling inzakkende besef dat je gezamenlijk met gelijkgestemden kan optrekken tegen bestuurders die het allesbehalve goed met je voorhebben... ...alsof ik water zie branden, origineel waar! (Merk op hoe Sigrid Kaag op de bijgaande foto met een combinatie van angst en ontzag op gepaste verre afstand blijft en wat huiverend toekijkt, je kan dat aan heur haar zien, het is niet in model.)

EUpiet
EUpiet18 jan. 2022 - 21:47

Aldus onze Psychiator die welwillend de neoliberale regeerploeg een kans wenst te geven omdat je toch niet zomaar een nieuwe regering geen kans mag geven. Dat die nieuwe regeerploeg oude wijn in oude zakken is mag geen naam hebben volgens onze Psychiator. Want het is een nieuwe regering. Die verdient een kans. Ook al bestaat die nieuwe regering uit dezelfde neoliberale figuren als de vorige regering. Na dit standpunt van onze Psychiator is een mens toe aan een zielenknijper.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2022 - 9:50

Ik heb zeer mijn twijfels over GL. . Ben benieuwd als het erop aankomt.

Hallahan2
Hallahan218 jan. 2022 - 15:07

Sinds wanneer is Denk links?

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 16:28

niet. maar ex-pvda

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 16:35

Mischien moet je eens kijken naar hun stemgedrag?

Cave Canem
Cave Canem18 jan. 2022 - 17:16

En vanaf wanneer de PvdA niet meer?

Thuiszitter
Thuiszitter18 jan. 2022 - 17:58

Sinds hun oprichting in 2015. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Links_(politiek)

Hernandez
Hernandez19 jan. 2022 - 8:32

Nou Hallahan, dat is heel makkelijk uit te leggen. Men gaat er hier vanuit dat allochtonen automatisch links zijn, wat betekent dat DENK ook automatisch links is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jan. 2022 - 19:20

Sinds ze door rechtse trollen altijd worden weggezet als geen linkse partij.

Over2
Over218 jan. 2022 - 13:18

''Linkse partijen willen gezamenlijke vuist maken tegen Rutte IV'' PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt, Denk, BIJ1, SP, Pieter Omtzigt en Liane den Haan. Het maar wat je allemaal links wilt noemen natuurlijk. Maar dat gezegd hebbende. Tijdens Rutte3 bestond de (gedoog) oppositie het nog om bij toerbeurt Rutte c.s. in het zadel te houden als het ging spannen. Het zou een heel mooie nieuwe cultuur zijn als de oppositie in 1e en 2e kamer nu eens als 1 blok rechts Rutte beleid goedkeurt. En zo niet dan eindelijk als 1 blok rechts Ruttebeleid afkeurt. Het zal er wel weer op uit draaien dat ''links'' alleen tegen rechts Ruttebeleid stemt als er een redelijke zekerheid bestaat dat de ''rechtse'' oppositie Rutte aan een meerderheid helpt. Zo doorzichtig die ''linkse'' plannetjes om na het rechtse Rutte3 nu ook het rechtse Rutte4 op het pluche te gaan houden.

OlavM
OlavM18 jan. 2022 - 13:11

[Zo bestaat er onduidelijkheid over de rol van Lilian Marijnissen, die telkens verstek laat gaan bij afspraken en ook niets zegt in de appgroep.] Helaas niet verbazend. Met die houding van exclusiviteit, en niet samenwerking waar mogelijk, maakt de partij zichzelf kapot. Overigens was het vanmorgen weer als vanouds: verdachtmakingen en scheldpartijen van Wilders en een veel te lakse Kamervoorzitter, die, zoals Omtzigt treffend zei, niet zou moeten optreden als procesbegeleider maar als scheidsrechter.

8 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2022 - 13:26

Maar ze staat toch wel op de foto, Olav. En over kapot maken, jouw kritiek (hoe kom je aan die feiten?) helpt ook niet echt, en mevr. Marijnissen vecht voor haar achterban. Je gaat mij toch niet vertellen dat ze bijv. groenlinks moet verdedigen? Een vraag: de blonde dame, op de foto tussen Ploumen en Omtzigt,is dat minister Kaag? Verder ben ik van mening dat er door de betreffende partijen alleen iets bereikt kan worden door zorgvuldig overleg in het parlement. Dat is daarvoor bedoeld.

OlavM
OlavM18 jan. 2022 - 15:50

@ Frans Kwakman: [Maar ze staat toch wel op de foto, Olav] Het komt me voor dat een politiek app-groepje bedoeld is v oor samenwerking, niet als "fotomoment". [(hoe kom je aan die feiten?)] Welke feiten? Ik heb het over "een houding van exclusiviteit, en niet samenwerking waar mogelijk" die blijkt uit dit geval. Overigens heb ik die in het verleden wel meer meegemaakt. [Je gaat mij toch niet vertellen dat ze bijv. groenlinks moet verdedigen?] Nee. Dat suggereer ik ook nergens. Het gaat hier uitsluitend over de app-groep en over mogelijke samenwerking in dat kader.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2022 - 16:21

Olav, je kuntje van de domme houden, maar waarom ben jij bekend met het verstek laten of geen reacties in een app-groep. Het zou zo maar kunnen dat ze met haar achterban bezig is.

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 16:50

Frans: " Verder ben ik van mening dat er door de betreffende partijen alleen iets bereikt kan worden door zorgvuldig overleg in het parlement. Dat is daarvoor bedoeld. " Wat een drogredenatie. Net alsof de formatie zo openlijk was. Waarom zouden partijen niet onderling mogen overleggen? U bent nogal ondemocratisch.

OlavM
OlavM18 jan. 2022 - 17:55

@ Frans Kwakman: [Het zou zo maar kunnen dat ze met haar achterban bezig is.] O, en sluit het een het ander dan uit?

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 jan. 2022 - 18:03

'O, en sluit het een het ander dan uit?' Bij Marijnissen waarschijnlijk wel. Een partij is zo 'intelligent' als zijn leiders..

EUpiet
EUpiet18 jan. 2022 - 18:35

@Olav Het lijkt me beter als de communisten aan het appgroepje deelnemen. Ben je direct gestaald tegen een of andere rechtse hacker.

MAD1950
MAD195019 jan. 2022 - 9:50

@ Frans Kwakman: Op die foto staat ook Kees van der Staaij van de SGP. Zo links is die man toch niet?

Middenman
Middenman18 jan. 2022 - 13:01

Omtzigt is zo rechts als wat. Hij was de één van de eersten die moord en brand schreeuwde toen er fraude door Bulgaren aan het licht kwam. Wat overigens achteraf allemaal meeviel, maar wel de basis legde voor de toeslagenaffaire.

5 Reacties
Gaitj
Gaitj18 jan. 2022 - 13:15

Dus als Omtzigt fraude aan het licht brengt is hij rechts? Bijzondere polarisatie.

Middenman
Middenman18 jan. 2022 - 14:27

@Gaitj - Het is rechts om te denken vanuit wantrouwen naar de burgers toe en daardoor het beleid te laten bepalen. Dat is wat de toenmalige tweede kamer incl. Omtzigt heeft gedaan. De commissie die de toeslagenaffaire onderzocht, heeft nadrukkelijk ook naar de tweede kamer gewezen als medeverantwoordelijk, maar daar horen we ze amper over. Verder heeft hij in het verleden veel rechts beleid gesteund. Daar is helemaal niks mis mee. Maar het klopt niet dat hij nu ineens onderdeel is van de linkse oppositie. Als volksvertegenwoordiger hoort hij uiteraard bij de allerbeste. Maar dat betekent nog niet dat hij links is.

Pindaklaas
Pindaklaas18 jan. 2022 - 15:34

@Gaitj Er is wel degelijk gefraudeerd door Bulgaren. Dat constateren maakt je niet rechts. Omtzicht denkt totaal niet vanuit wantrouwen naar de burger maar vanuit wantrouwen in het politiek systeem waar hij zelf deel van uitmaakte. Samen met Renske heeft hij dit onderzocht en aangekaart, en inmiddels zit hij ook niet meer bij het CDA. Hij heeft in ieder geval een socialer gezicht dan veel van zijn ex-collega's.

Thuiszitter
Thuiszitter18 jan. 2022 - 18:19

Middenman - vind je dat echt ? Ik vind hem progressief links van het midden . In zijn partij was dat duidelijk te bemerken toen hij met Renske onderzoek deed en er een toeslagaffaire van kwam. Hij is erg van de dossiers en een realist, met de fraude van de Bulgaren had hij gelijk.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 jan. 2022 - 21:09

"Als volksvertegenwoordiger hoort hij uiteraard bij de allerbeste. Maar dat betekent nog niet dat hij links is." Het ligt er maar aan welke kwaliteit je het belangrijkste vindt. Het is is jammer dat hij als christen-demoraat het CDA heeft verlaten want nu vrees ik zal zijn invloed als eenling verminderen. Hij hoort natuurlijk ook niet tot de linkse oppositie als maakt hij deel uit van dat appgroepje.

Ewout Pool
Ewout Pool18 jan. 2022 - 12:21

Hmm, ik denk dat als “links” het kabinet niet aan een meerderheid wil helpen JA21 dat graag doet. Denk wel dat ze dan wat eisen gaan stellen wbt het migratiebeleid. Momenteel zijn de linkse partijen geen factor van betekenis

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje318 jan. 2022 - 13:40

@Ewout: Dat wordt dan nog interessant want ik vermoed dat D66 en CU nooit een strenger asielbeleid zullen accepteren. Eerlijk gezegd vermoed ik dat PvdA en Groen Links in de praktijk wel hun steun zullen geven aan Rutte4.

Middenman
Middenman18 jan. 2022 - 14:28

@Kuifje - de CU heeft al vaker een meloen doorgeslikt. En D66 staat bekend om het laten vallen van kroonjuwelen zolang ze aan de macht kunnen blijven.

Joop den Uil2
Joop den Uil218 jan. 2022 - 12:03

Ik ben teugen omdat ik teugen ben... was een veelgebruikte uitdrukking van weleer tussen ons socialisten. Het ziet ernaar uit dat deze oude tijden herleven (helaas zonder CPN dan)

Leman
Leman18 jan. 2022 - 12:01

https://www.nibud.nl/beroepsmatig/nibud-ziet-koopkrachtdalingen/ En nu maar hopen dat deze linkse partijen het persbericht van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft opgemerkt en dan eens aan het werk gaan voor Nederland.

3 Reacties
watcher3
watcher318 jan. 2022 - 12:38

U geeft in elk geval aan er niet van uit te gaan dat rechts iets voor de getroffenen van deze materie zal doen.

Leman
Leman18 jan. 2022 - 19:02

Klopt. Rechts gaat niets doen. Alleen de grootste oppositiepartij en volkspartij PVV zal moties indienen. Links gaat die moties natuurlijk niet steunen en daarmee bezegelen ze het lot van miljoenen Nederlanders.

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 23:07

haha, de PVV stemt 9 van de 10 keer met de VVD mee.

Eric Minnens
Eric Minnens18 jan. 2022 - 12:00

9+9+8+6+3+3+1+1+1=41 41-75=-34 41÷150=27,3% ????✊ ????

1 Reactie
Cam Millo
Cam Millo18 jan. 2022 - 16:39

Net zo klein als de VVD dus

Greendutch
Greendutch18 jan. 2022 - 11:46

zoals de bedoeling is dient de oppositie ervoor om de plannen van het kabinet naar het midden te trekken zodat het voor de meerderheid acceptabel is en dat is wat hier gedaan wordt. OK dus op dit moment debat i.v.m. regeerakkoord aan de gang: wilders maakt zoals gewoonlijk zijn eigen tv programma annex verkiezingscampagne. schandalig dat ik een half uur naar zíjn mening en beschuldiging moet kijken voordat het debat gaat over waar het over moet gaan. ook gaan we deze beelden en woorden nog jaren terug zien/horen in allerlei tv/radioprogramma’s, walgelijk ik mag hopen dat programmamakers betere ideeën hebben om dit inhoudelijk aan te pakken

1 Reactie
korheiden2
korheiden218 jan. 2022 - 12:50

@Greendutch : Je hoeft niet te kijken hoor. Wilders bedient alleen zijn eigen achterban.

korheiden2
korheiden218 jan. 2022 - 11:12

In de Tweede Kamer heeft de coalitie een meerderheid, dus zolang die de rijen gesloten houdt is er voor de oppositie niets te halen. In de Eerste Kamer zal Rutte op zoek gaan naar meerderheden en dan zullen we nog zien hoever partijen willen gaan. Los daarvan, in 2023 zijn er Provinciale Statenverkiezingen en dan kan alles alweer anders zijn. Waarschijnlijk zullen erg grote veranderingen uitblijven tot die geweest zijn.

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jan. 2022 - 12:33

Kor politieke road map. Dank je wel.

Kuifje3
Kuifje318 jan. 2022 - 13:47

@Kor: dit jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Die maken voor het landsbestuur niet veel uit, maar de impact kan enorm zijn als de coalitiepartijen zwaar in gaan leveren. Op de CU na staan ze zeer zwaar op verlies. Het zou niet voor het eerst zijn dat een regering valt na teleurstellende gemeenteraadsverkiezingen. Met een beetje mazzel mogen we dit jaar nog naar de stembus om Rutte5 te kiezen.

korheiden2
korheiden218 jan. 2022 - 14:55

@Kuifje : ik verwacht weinig invloed van de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij wordt steeds meer op plaatselijke partijen gestemd en daar wordt steevast door de landelijke politiek op gehamerd.

Sonic2
Sonic218 jan. 2022 - 21:33

@ Korheiden Ik verwacht dat ook niet. Ik hoop dat Rutte een goede brandweerman is, want dat zal hij de komende tijd moeten gaan doen. Je zag dat vandaag in het debat. Dat hele AOW plan is weer zo'n zelf veroorzaakt brandje wat ze nu weer moeten blussen. Die weeffout van Kaag op MinFin is ook weer een brandje, terwijl die hele relatie Rutte en Kaag dus ook al een brandje is. Die geblust dient te worden. Ik verwacht niet een snelle val, maar Kuifje heeft wel gelijk( althans deels) dat het een impact gaat hebben. Maar geen grote impact. Met een val schiet niemand wat op in de coalitie

Kuifje3
Kuifje325 jan. 2022 - 8:12

@Kor: het CDA komt traditiegetrouw altijd als grootste of als hele grote partij uit deze verkiezingen. Stel dat ze nu eenderde over gaan houden zoals de peilingen aangeven dan kan het zomaar volledig klappen daar. Hoekstra is niet de leider of het stemmenkanon waar men op hoopte. Die zal zijn conclusies wel trekken. BuZa is ook niet echt zijn ding en een functie elders zal snel gevonden zijn. Reken maar dat ze daar spijt hebben dat ze Omtzigt kwijt zijn. Wat de VVD of D66 betreft zal de impact minder zijn. Toch is ook D66 al eenderde kwijt in de peilingen en zien ze bij de VVD ook de daling wel. De onderlinge verhoudingen zijn daarnaast ook al niet zo geweldig en dat kan ook het einde snel dichterbij brengen. Ik zou willen zeggen dat ik hoop op een snel einde, maar ik zie echter geen verbetering als ik kijk naar de laatste peilingen. Geen idee meer hoe dit verder moet gaan.

Juppé🎗
Juppé🎗18 jan. 2022 - 10:57

Met Simons, Marijnissen, Denk en de Haan gaat dat toch niet lukken. Dat komt neer op het negatief opportunisme van Wilders steunen door zoveel mogelijk tegen te houden en de chaos en onvrede te vergroten. Dat is een ramp voor iedereen en GL en PvdA gaan daar niet electoraal van profiteren. Volt zal daar ook snel niet meer aan mee willen doen. Het is zaak om met constructieve alternatieven te komen die voor een deel van coalitie moeilijk te negeren zijn.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje325 jan. 2022 - 12:09

@Juppé: Wel bijzonder dat we tegenwoordig het als oppositie steunen van afbraakbeleid typeren als “constructief”. Dat heeft die Rutte dan uiteindelijk toch best slim gespeeld.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 10:27

Ik zit nu naar Rutte te luisteren: als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. Let op, het geld gaat, hoor ik nu, as I speak, naar de ondernemers en naar de repressie, ingepakt iin de heerlijke nieuwe wereld die dat dichterbij zal brengen. Ha, nu komen de NAVO en de verhoging van het defensiebudget. Het leger wordt groener en gaat stabiliteit en groene doelen dienen. En het is natuurlijk wel allemaal ontzettend gecompliceerd -jullie begrijpen toch niet in welke vorm die sprookjes werkelijkheid gaan worden- maar maak je geen zorgen, ik heb goed hoop dat het ons wel gaat lukken. Goede redevoering, echte staatsman.

13 Reacties
The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 11:08

Wilders heeft besloten met grot geschut te komen, om alle aandacht naar zich toe te trekken. Nou, dii valt in ieder geval moeilijk nog te overtreffen. Het lijkt wel of hij begint door te draaien. Spannend hoor.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 11:14

Goh, de voorziter van de Kamer heeft toch maar besloten om in te grijpen. Het duurde wel even, nou eens kijken of het helpt. Hmmmm,we gaan nog even door.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 11:22

Heerma heeft tenminste een praktisch voorstel. Maar volgt daar nou ook nog een motie op, of is dat niet nodig?

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 11:29

De voorzitter komt verder onder vuur te liggen. De orde in de klas is volledig zoek.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 11:31

Omtzigt doe nog een duit in het zakje.....

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 11:44

De rechtse directe wordt nu gevolgd door een linkse hoek. Nog een beetje tweedracht zaaien met D66. O , moties indienen mag helemaal niet. Wat een vertoning.

PintOfAle
PintOfAle18 jan. 2022 - 11:44

@The Apple Vond je dat echt ingrijpen? Als ik het zo zag, zat ze te beven van angst om maar niet partijdig gevonden te worden.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 11:47

https://www.ad.nl/politiek/live-kamervoorzitter-bergkamp-na-botsing-wilders-en-kamer-een-collega-als-hoofddoek-wegzetten-dan-normeer-ik~ae730c9d/

Bastet2
Bastet218 jan. 2022 - 12:31

Wilders vervult voor Rutte weer eens de rol van nuttige idioot die de aandacht lekker afleidt.

Eid
Eid18 jan. 2022 - 12:34

Als ik een live verslag wil ga ik niet naar Joop want dan kan ik tenminste zonder biased commentaar luisteren of kijken. Dank.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 jan. 2022 - 13:00

@apple, de tirade van Wilders is dan ook straks weer wat je hoort van de 'oppositie' op het journaal. Links moet het doen met een artikel op Joop.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 16:55

Eid is een groot tegenstander van "biased commentaar".

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2022 - 9:52

Ik had gelukkig de TV te laat ingeschakeld.

Backtobasics
Backtobasics18 jan. 2022 - 10:12

Ik vermoed dat als straks de huizenprijzen, beurzen en bitcoin weer gaan zakken, en de gewone rechtse kleinburgerman weer ontwaakt uit zijn huidige materiele psychose,......................... hij misschien wel inziet dat korte termijn politiek ook voor hem niet goed uitpakt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2022 - 10:11

Had iemand anders verwacht?

Sam V
Sam V18 jan. 2022 - 9:57

Leuk. Een virtueel achterkamertje. In plaats van openlijk in debat tot dezelfde conclusies en standpunten te komen, nu in een besloten appgroep af te spreken wat te doen. Heerlijk!

1 Reactie
Zandb
Zandb18 jan. 2022 - 12:25

Sam Het moest verboden worden, dat overleggen wat te doen? Voor je het weet mondt dat uit in een democratie en dat moeten we niet hebben.

Bernie2
Bernie218 jan. 2022 - 9:45

Wat? Nu al? Ik ben stomverbaasd over de snelheid waarop verzameld links na lange tijd krachten gaan bundelen om Nederland weer in een rechtmatig en sociaal gareel te krijgen.

pd5lwd
pd5lwd18 jan. 2022 - 8:52

Dit is de kans voor pieter Omtzigt en SP alles wat Rutte zegt een grote politieke fout is. Het zijn pieter Omtzigt en Renske Leijten waar Rutte het bangste voor is.

Lenny Boers
Lenny Boers18 jan. 2022 - 8:52

Het linkse elkaar de tent uitvechten begint alweer met deze door Simons begonnen bitchfight. En wie verbaast zich nog dat waar dit onderlinge gedrag zowel bij BItJ1 als de SP zo bekend is zich niet doorzet bij een ijdele poging tot linkse samenwerking? Eendracht? Vergeet het maar.

14 Reacties
watcher3
watcher318 jan. 2022 - 9:26

Hey Lenny, "door Simons begonnen bitchfight" Om te beginnen is dat een leugen en ten tweede is het extreem sexistisch.

Lenny Boers
Lenny Boers18 jan. 2022 - 9:45

Watcher O ja? https://joop.bnnvara.nl/opinies/bitchfight https://joop.bnnvara.nl/opinies/assepoester-vs-belle-bitchfight En je bent niet bekend met het elkaar de tent uitvechten bij BIJ1 en de SP?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 10:40

Simons kan ook beter met de PVV en FvD .

Lenny Boers
Lenny Boers18 jan. 2022 - 10:42

Of deze van Joop-opinemaker Marcel van Roosmalen waarin hij in zijn verhaal ook "bitchfight" gebruikt, waar het ging om die tussen Simons en van Tellegen, en zijn fantasie over de laatste in SM-uniform dan ook geen probleem blijkt?

Lenny Boers
Lenny Boers18 jan. 2022 - 11:09

Sorry. Link vergeten. https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/zou-ockje-tellegen-geen-leuke-voorzitter-van-de-tribunalen-zijn

Lenny Boers
Lenny Boers18 jan. 2022 - 12:00

Griezel: Bij voorbeelden voor destructieve onderlinge haat en nijd heb je de PVV en FvD met hetzelfde gedrag niet nodig toch? Bij extremiteit is nu eenmaal ongericht gedrag kenmerkend.

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 12:04

bitchfight is sexistisch, punt. Als je dat niet in wilt zien prima maar dan ben je wel een sexist. En mevrouw Simons is niet begonnen met ruzie maken maar dat was toch echt mevrouw Leijten, dus u loog ook. Dat maakt u een liegende sexist helaas.

Sonic2
Sonic218 jan. 2022 - 12:07

Dat is een veelal door "rechts" neergezet frame. Links die elkaar de tent uitvecht. In werkelijkheid is het "rechts" die elkaar de tent uitvecht. Ja21 en FvD vechten elkaar de tent uit. FvD en PVV gedogen elkaar slechts. VVD en CDA die niets van FvD en PVV willen weten. Dat wordt weer verdraaid en gelogen alsof PVV en FvD worden uitgesloten en alsof links ondemocratisch de macht grijpt. Allemaal leugens van zeer onfatsoenlijk rechts. De SP is wat eigenzinniger, maar ook de SP heeft aan samenwerkingsverbanden meegewerkt met PvdA en GL. Het is dus een volledig onzinnig frame. Simons gaat er soms met gestrekt been in. Haar betogen neem ik niet al te letterlijk. Er is geen grote linkse verdeeldheid. Er is vooral een enorme grote "rechtse" verdeeldheid. En dat moet eens consequent zo worden neergezet.

Zandb
Zandb18 jan. 2022 - 12:34

Lenny De eerste link gelezen. En dan blijkt mij dat u geen donder begrijpt van wat daar staat als u meent dat uw stelling: "Het linkse elkaar de tent uitvechten begint alweer met deze door Simons begonnen bitchfight." daardoor onderbouwd wordt. De tweede link heeft zo mogelijk nog minder met linkse samenwerking en Simons te maken dan de eerste. U mag gewoon niets verwachten van linkse samenwerking. Maar is het te veel gevraagd om daar dan een beetje logische, relevante verklaring voor te geven. Of valt u dan van uw stokpaardje?

Lenny Boers
Lenny Boers18 jan. 2022 - 13:31

Sonic De uitersten, bij links en rechts, net als religieuze leerstellige clubs, vechten elkaar van nature de tent uit. Bij de orthodox gereformeerden zie je dat ook in de diverse afsplitsingen. Als het gaat om politieke ideologie is het eender ondanks vertwijfelde pogingen van sommigen on der hen tot eendracht. Het in naam daarin ironische BIJ1 is exemplarisch.

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 14:45

Lenny nu praat u gewoon over u leugens heen.

Zandb
Zandb18 jan. 2022 - 16:39

Watcher Lenny's reactie past qua inhoud in het allerkleinst denkbare envelopje. Ik ben helemaal stuk van de oh zo kernachtige waanzin: "Het in naam daarin ironische BIJ1 is exemplarisch." En wat dacht u van het oh zo onvolprezen: "........ ondanks vertwijfelde pogingen van sommigen on der hen tot eendracht." Laat maar gaan, die Lenny, kennie.

Lenny Boers
Lenny Boers18 jan. 2022 - 18:24

Zandb: Het gaat om het gebruik van de term bitchfight en niet de context daarvan. Of dat nou is zoals Roosmalen dat doet, Khalid El Housni die het woord uit eigen beweging twee keer bezigt, of Hasna el Mouradi die dit ook zonder aanleiding gebruikt. Laatste is trouwens ook bekend van haar aanduiden van hoer in opleiding over jonge meisjes die zich opmaken. https://joop.bnnvara.nl/opinies/hoe-word-je-hoer Als dat bij mijn gebruik hier seksistisch is dan in al deze gevallen. Watcher: Als Roosmalen bij de door hem als bitchfight omschreven ruzie tussen Tellegen en Simons ook nog eens de fantasie neerzet van de eerste in een spannend SM-uniform kan je je in bochten wringen zoveel je wilt om dat als iets anders te bestempelen als wat ik hier doe. En bij de ontstane irritatie in het geval waar het hier in het artikel over de linkse eendracht om gaat is het Simons die door middel van een tweet losgaat op Lilian Marijnissen. Dus over welke leugen heb je het en wat heeft Leijten ermee te maken? Jullie mogen volhouden hoor maar voor mij is met meerdere voorbeelden aangetoond dat het gebruik van de term bitchfight, ook hier op Joop, meervoudig zonder gedoe erover wordt gebruikt. Dat linkse eendracht op de uiterste vleugels en vervolgens BIJ1houden doorgaans een illusie blijkt is een gegeven getroost door het feit dat dat bij uiterst rechts en leerstellig religieus net zo is.

Sonic2
Sonic218 jan. 2022 - 21:30

@ Lenny Boers Je zet het neer als een feit. Ik zie het niet op links. Bij1 heeft inderdaad een polariserende toonzetting. De SP is de meest conservatieve van de linkse partijen en die hebben een inhoudelijk en ideologisch verschil met PvdA en Groenlinks. Het is een frame omdat neer te zetten als elkaar de tent uitvechten. Bovendien hebben ze samen tegenbegrotingen ingediend in het verleden. Het is een rechts iets. En vooral een ultra rechts iets. En misschien zit er in de christelijke hoek nog wat inderdaad, maar verwaarloosbaar.

frankie48
frankie4818 jan. 2022 - 8:38

Beste Haz, Volgens mij wordt hier het bijvoeglijk naamwoord 'links' alleen gebruikt om de initiatiefnemers te gaan benoemen voor een app-groep die door alle oppositiepartijen gebruikt kan worden. Zoals Rita het zo mooi kon verwoorden; "Niet rechts, niet links, maar een app-groep aangemaakt voor een ieder die recht door zee wil."

Mr Ed
Mr Ed18 jan. 2022 - 8:35

Dit verhaal lees je iedere keer als er een kabinet zonder PvdA gevormd wordt, nooit iets van die gezamenlijke vuist gemerkt

nikita72
nikita7218 jan. 2022 - 8:34

Dat lijkt mij niet meer dan normaal, dat linkse partijen samenwerken. Overigens vind ik dat de verkiezingscampagnes wel wat feller gemogen hadden.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 18:41

Niks van campagnes gemerkt Ze stonden nog steeds als een man achter Rutte Terwijl het prijsschieten was - dat Rutte er nog zit is aan hun gebrek aan oppositie te danken Slappen hap Dat de leden ze niet wegschoppen is me een raadsel

Haz
Haz18 jan. 2022 - 7:37

Qua aantallen zijn het veel partijen ja. Alleen niet veel kamerleden. En Volt en Pieter Omtzigt zijn niet links.

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries18 jan. 2022 - 8:20

Eendracht bestaat alleen binnen de regeringscoalitie. Eenheid moet in de politiek worden afgedwongen. En het lidmaatschap van een regeringscoalitie leidt tot dwang om gemaakte afspraken na te komen. Buiten een coalitie bestaat die dwang niet. Daarmee wordt eendracht een illusie. Overeenstemming in meerdere of mindere mate is wel mogelijk. Maar daar houdt het dan ook wel op. Tenslotte zijn andere partijen altijd partijen met (ook) andere doelen.

Cam Millo
Cam Millo18 jan. 2022 - 10:13

@Haz 18 januari 2022 at 08:37 En Volt en Pieter Omtzigt zijn niet links. Sociaal beter?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 18:40

ze zijn allemaal niet links maar het regime van Rutte moet wel weg

Farmer 2.0
Farmer 2.018 jan. 2022 - 7:37

Een aantal van deze partijen heeft het hier al langer over. Een vuist maken, opstand ! In de tweede kamer stellen ze niet zoveel voor. In de eerste kamer kunnen ze misschien nog wat dwars gaan zitten. ( al zal dit waarschijnlijk zelden voorkomen )( leden eerste kamer willen in het algemeen niet teveel gedoe ) Ze kunnen beter de komende 3 jaar gebruiken om orde op zaken te stellen in hun eigen partijen: - aansprekende partijleiders ( bv Ploumen door Kuiken laten vervangen. )( Marijnissen en Klaver zijn ver over hun houdbaarheidsdatum ) - een goed verkiezingsprogramma opstellen om kiezers te trekken - dit verkiezingsprogramma uitleggen Kortom, uitgaan van eigen kracht ipv afgeven op andere partijen. Kortom, uitgaan van hun eigen kracht

1 Reactie
Farmer 2.0
Farmer 2.018 jan. 2022 - 7:41

Als Omtzigt besluit een eigen partij te beginnen, blijven waarschijnlijk alleen PVDD en GL nog over.

Hansje6
Hansje618 jan. 2022 - 7:29

Nou nou, tegenwicht bieden middels een Appgroepje... zou dat zoden aan de dijk zetten? Wat is er mis mee om inhoudelijk te reageren op de kabinetsplannen met een eigen plan hoe het beter kan? Gewoon weer lekker concreet en onderbouwd met een degelijke begroting. Alleen maar reageren op 'wat anderen verkeerd doen' is een linkse tactiek die al tientallen jaren niet werkt, en een links blok vormen met deze, ver uit elkaar liggende partijen, gaat zeker niet lukken. Nog een tip: verdiep je eens in de problemen van de 'historische' achterban. Ik denk dat de SP nog wel weet wat er speelt bij de modale gezinnen (helaas zijn zij nu verdeeld door interne politiek), maar de PvdA weet al jaren niet meer. Aan elkaar vastklampen middels een Appgroepje gaat links zeker niet vooruit helpen..

1 Reactie
Duralex
Duralex18 jan. 2022 - 8:38

Toch wel handig om even af te stemmen. Allemaal hetzelfde roepen waardoor de helft van de kritiek onbesproken blijft is niet efficiënt. In de kern dezelfde basale kritiek met eigen nuance waardoor alle zwakke punten worden benoemd lijkt me beter. Het is geen doorbraak, maar gewoon een normale gang van zaken. Eigenlijk geen nieuws

Eid
Eid18 jan. 2022 - 7:20

Zullen we het gewoon maar 'vuistje' noemen, waarbij er altijd 1 lacht in z'n vuistje...

3 Reacties
watcher3
watcher318 jan. 2022 - 8:21

Je praat in raadsels?

Eid
Eid18 jan. 2022 - 9:37

@watcher Wees reeel: Links maakt geen gezamenlijke vuist, daar is het onderlinge 'haantjes' gedrag debet aan. En Rutte lacht in z'n vuistje.... zoals altijd... helaas.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 16:32

Eid heeft helaas wel gelijk - hoe vaak hebben we dit verhaal wel niet gelezen de afgelopen 10 jaar? Nooit kwam er wat van. Vooral GroenLinks blijft als het puntje bij paaltje komt Rutte door dik en dun steunen . Wellicht heeft een dergelijke samenwerking dus ook meer kans zonder die partij .