Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse partijen richten pijlen op Amsterdamse brievenbusfirma's

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
120299929_edb7c9c415_o
GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren, die samen een meerderheid hebben in de Amsterdamse gemeenteraad, dienen gezamelijk een voorstel in om brievenbusfirma’s aan te pakken in de stad. Amsterdam telt zo’n 20.000 brievenbusfirma’s, die gezamenlijk meer dan 4.000 miljard euro doorsluizen naar andere belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden.
De partijen roepen het Amsterdamse college op om brievenbusfirma’s openbaar te maken via een register, de banden tussen de gemeente en de beheerders van brievenbusfirm’s te minimaliseren en bij het kabinet aan te dringen op meer controlecapaciteit bij de belastingdienst.
Femke Roosma van GroenLinks, hoopt dat Amsterdam op deze manier kan bijdragen aan het terugdringen van belastingontwijking:
"Het gaat hier over multinationals die, naast belastingen ontduiken, niks te zoeken hebben in de stad. Laten we het goede voorbeeld geven als Amsterdam en deze praktijk duidelijk afwijzen en terugdringen."
Ook PvdA-raadslid Carolien de Heer wil af van de dubbele standaard ten opzichte van multinationals:
"Onze stad is mondiaal centrum van belastingontwijking en dat vinden wij zeer onwenselijk. We betalen allemaal een eerlijke hoeveelheid belasting en we willen dat bedrijven dat net zo goed doen."
SP-raadslid Tiers Bakker, neemt evenmin een blad voor de mond:
"Het wordt tijd om hard op te treden tegen bedrijven en hun fiscale sluiproutes. Amsterdam zit niet te wachten op dit soort parasieten."
Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren voegt daaran toe:
"Het ontwijken van belastingen door multinationals raakt vooral de allerarmsten en kwetsbaarsten in deze wereld, daar moeten we tegen optreden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

Uitgekleed
Uitgekleed26 apr. 2016 - 9:33

Piet de Geus 26 april 2016 at 01:47 "Van dat hulppakket is 90% gebruikt voor de aflossing van de Griekse schuld. Dat is ten bate van het Griekse volk," Dat ten bate van het Griekse volk. Ik zou het prachtig vinden maar op griekse staatsobligaties gekocht door banken ten bate van hun cliëntele zijn woekerwinsten gemaakt omdat het zeer riskante aankopen waren. Die banken hadden daarom het grootste belang dat het hulppakket doorgang kon vinden. Het Griekse volk wat deze staatsobligaties in bezit had zijn wel erg geholpen. De gewone Griek nauwelijks.

RonVa
RonVa26 apr. 2016 - 5:49

Buiten dat het helemaal geen aangelegenheid is voor de gemeente hierover te beslissen. Hebben ze goed in kaart gebracht wat de opbrengsten nu zijn voor dit land, en wat de opbrengsten zijn als we de multinationals naar een ander brievenbusland uitwijzen? Het idee dat een groot bedrijf, door een Nederlands NEE tegen brievenbussen, met hangende pootjes heel braaf belasting gaat betalen in eigen land lijkt me iets te rooskleurig. Zeker omdat ze geen belasting ontduiken maar ontwijken.

Uitgekleed
Uitgekleed25 apr. 2016 - 18:19

Piet de Geus 25 april 2016 at 12:56 Maar wellicht is dat ook iets teveel gevraagd van iemand die beweert dat het aflossen van zijn schulden alleen steun voor de banken betekent. Nee Varaufakis beweert dat het 2de hulppakket aan Griekenland een 2de bailout van de banken "ook Griekse banken" was, maar werd verkocht als een toppunt van solidariteit in Europa. Het voorkwam dat Merkel voor die 2de bailout moest gaan vragen aan het parlement. Nu moet weer een hulppakket voor Griekenland aangevraagd worden maar het volk is het beu, want van het geld is 10% gebruikt ten bate van het Griekse volk.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus25 apr. 2016 - 23:47

"Nu moet weer een hulppakket voor Griekenland aangevraagd worden maar het volk is het beu, want van het geld is 10% gebruikt ten bate van het Griekse volk." Jij snapt het kennelijk ook niet. Van dat hulppakket is 90% gebruikt voor de aflossing van de Griekse schuld. Dat is ten bate van het Griekse volk, zoals het ook ten bate van mij zou zijn als daarmee mijn hypotheek bij de bank wordt afgelost. Onze populist doet alsof dat geld alleen ten bate van de banken is, terwijl daarmee een faillissement van Griekenland is voorkomen.

Uitgekleed
Uitgekleed25 apr. 2016 - 18:01

Over Linkse partijen gesproken. De Europese sociaal democraten bij monde van Schulz en Pitella hebben het onderzoek naar belasting ontwijking in Europa geblokkeerd.

Marri2
Marri225 apr. 2016 - 18:01

Prima gedachte , maar naïeve uitwerking.En een beetje populistisch om op de golven van publiciteit nav de Panama -papers nu met soort gedachtes te komen. En dan ook op de schaal van Amsterdam . Een paar honderd meter verder en je zit in Amstelveen Probleem opgelost in Amsterdam , maar niet heus. Belastingconstructies zijn alleen internationaal effectief aan te pakken en op zijn minst heb je daar alle EU landen en de USA voor nodig. Het krachtigste middel blijft de publieke opinie ivm de druk die door aandeelhouders als pensioenfondsen ed kan en moet worden uitgeoefend.

Demotje
Demotje25 apr. 2016 - 14:10

Ik lees net een stuk van die schandalige heemels van de PVV. Maar als ik dit lees wat al tientallen jaren aan de hand is ,krijg ik steeds meer respect voor Geert Wilders. Want hier hebben ALLE linkse partijen aan meegedaan.

7 Reacties
H.Witte
H.Witte25 apr. 2016 - 16:20

Demotje je bent niet goed op de hoogte. 1. Groen Links deed in 2013 voorstellen om dit aan te pakken. 2. In 2013 volgt op verzoek van Groen Links een SEO onderzoek naar brievenbusfirma's. 3. De PvdA heeft in de Tweede Kamer een motie van GroenLinks gesteund waarin het kabinet wordt opgeroepen om voor de zomer met een actieplan te komen tegen belastingontduiking door brievenbusfirma’s. 4.In januari 2016 presenteerde de Europese Commissie een nieuw pakket maatregelen om belastingontwijking door bedrijven tegen te gaan. 5.Drie jaar geleden deed Diederik Samsom in College Tour een oproep om schimmige belastingconstructies voor buitenlandse bedrijven aan te pakken. 6. Jonge Socialisten bezetten brievenbusfirma Vandaag (13 april 2013)hebben de Jonge Socialisten de daad bij het woord gevoegd en een postbusfirma op de Amsterdamse Zuidas bezet. Het gaat hier om een kantoor met brievenbussen van onder andere Goldman Sachs en AIG. Verder verwijs ik ook nog even naar een notitie van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van het socialisme.https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=29&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiN0qWjl6rMAhWBIsAKHYdlCSo4FBAWCEswCA&url=http%3A%2F%2Fwww.wbs.nl%2Fopinie%2Fblogs%2Fcpeeters%2Fpak-die-bastards&usg=AFQjCNE2FM_w2KntWe1wdCZxgUikrZfEmQ&sig2=HTvEF4MbpCtHsGSe2sgO7w

Demotje
Demotje25 apr. 2016 - 17:19

''Ondanks dat een bedrijf als Google er via de Amsterdamse Zuidas voor zorgt dat het minder dan 2% vennootsschapsbelasting in de Verenigde Staten betaalt, nam de Tweede Kamer met steun van de PvdA een motie aan waarin wordt ontkend dat Nederland een belastingparadijs is.'' Ik denk dat je zelf helemaal niet op de hoogte bent en dat de pvda al jarenlang voor aan staat om belasting te ontduiken

adriek
adriek25 apr. 2016 - 17:37

Heemels is toch zo'n persoonlijk geselecteerde vertrouweling van Geert? Past natuurlijk wel in de Vrijheid die deze partij vooral zichzelf geeft: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/28/pvv-besteedt-80-000-euro-subsidie-in-strijd-met-de-regels http://nos.nl/artikel/415957-pvv-misbruikte-europese-subsidie.html De link van @Eranos lees je liever als http://www.wbs.nl/opinie/blogs/cpeeters/pak-die-bastards

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 apr. 2016 - 20:24

'krijg ik steeds meer respect voor Geert Wilders.' Omdat je die nooit hoort over de aanpak van brievenbus firma's?

Demotje
Demotje25 apr. 2016 - 20:49

Het Past natuurlijk ook bij de gemeenten wel in de Vrijheid die deze gemeenten vooral zichzelf geeft: Om de gemeentelijke boekhouding gesloten te houden voor het volk. Want als we er achter komen waar ons geld [subsidie] naar toe gaat , wil iedereen op Geert Wilders stemmen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 apr. 2016 - 8:31

'Om de gemeentelijke boekhouding gesloten te houden voor het volk' Je onderbuik speelt wat op. Het volk (wie dat ook mogen zijn) kan de jaarverslagen zo inzien. Tevens is er de wet openbaarheid bestuur waarmee je ze zelfs kan dwingen gegevens openbaar te maken. 'wil iedereen op Geert Wilders stemmen.' Maak je geen illusies. Het overgrote deel van Nederland beschikt over genoeg mensenkennis om door te hebben dat Wilders een oplichter is.

H.Witte
H.Witte26 apr. 2016 - 10:12

Demotje waarom negeer je mijn bewijzen tegen jouw stelling dat links meegedaan heeft aan belasting ontduiking. Die stelling van je is nonsens. De PvdA heeft om haar moverende redenen een keertje tegen een motie over belastingontduiking gestemd omdat het karakter van de motie een nevenlading had. Wie de historie nagaat ziet dat er ALLEEN DOOR LINKSE PARTIJEN kritische vragen worden gesteld over belastingfraude en ontduiking. Dat de PvdA daar concreet te weinig aan kon doen heeft alles te maken met gebonden zijn aan coalities met rechts. Gepubliceerd: 16 augustus 2012 08:40 Belastingontduiking is een misdrijf en daar mogen financiële instellingen dus niet aan meewerken, aldus PvdA-leider Diederik Samsom . 2015: het moet afgelopen zijn met de voorlichting die Nederlandse bedrijven in het buitenland geven over constructies om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Ed Groot donderdag bij de schriftelijke inbreng voor het debat over de 'fiscale roadshows'. 2006: NRC: "Engelse multinationals betalen nauwelijks belasting. Dat heeft de Britse Rekenkamer geconstateerd. Dit inspireerde PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang eens bij staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) na te vragen hoe dat in Nederland zit. Vertaald naar Nederlandse verhoudingen is de vraag hoe veel belasting er in totaal binnenkomt van de 25 grootste Nederlandse bedrijven (AEX-fondsen) met een waarde van meer dan 600 miljard euro. Hoeveel van die bedrijven storten écht geld belasting in de schatkist, zo wil Tang weten. Dat wil De Jager hem overigens niet onthullen.

H.Witte
H.Witte25 apr. 2016 - 13:37

Denk maar niet, beste partijen (of dat nou links of rechts is) dat je met een dergelijke actie enig lof krijgt. Nederlanders zijn, mede aangemoedigd populistische kretologie, notoire klagers en als u, beste politiek, al iets goeds doet, weet men daar altijd weer razendsnel zaken tegen over te zetten die in de ogen van de klagers niet goed gaan.

Moeder Pietje
Moeder Pietje25 apr. 2016 - 13:25

In de aanloop naar de verkiezingen van 2017 veel schijnheilige acties van vooral de PVDA die al decennia dit soort uitwassen heeft ondersteund.

Ulltrafox
Ulltrafox25 apr. 2016 - 11:42

Symbool politiek wat graag wordt aangegrepen.

voxpopuli2
voxpopuli225 apr. 2016 - 11:34

Even denken , 180 miljoen euro teveel overgemaakt, de Noord Zuid lijn is nog steeds een zwart gat voor gemeenschapsgeld, poppodium onder bezielende leiding van Fatima elatik. Euh. En dan anderen de les lezen over belastinggeld ? Het gaat bij Amsterdam harder door het putje dan draghi de euro's kan bijdrukken

1 Reactie
Marri2
Marri225 apr. 2016 - 20:52

Tja, dat is inderdaad het verhaal van de splinter in het oog van de ander en de balk in het eigen oog Maar wel lievvvvvvvvvv

omaoeverloos
omaoeverloos25 apr. 2016 - 10:10

Misschien kunnen die brievenbussen van die firma's weer terug achterop de tram. http://www.amsterdamsetrams.nl/allerlei/brievenbussen.htm

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje25 apr. 2016 - 13:23

:)

Nick Ros
Nick Ros25 apr. 2016 - 10:04

Die 20.000 brievenbusfirma’s zijn welkom in mijn woonplaats met 40.000 inwoners. Kan vandaag nog in de panden van V&D en de HoutBrox. Mooie locaties.

ATM2
ATM225 apr. 2016 - 9:24

Gemeenteraden en besturen moeten zich met gemeentezaken bezig houden en internationale aangelegenheden overlaten aan hen die daar verantwoordelijk voor zijn.

jellevwal
jellevwal25 apr. 2016 - 9:10

Zoals Varoufakis gisteravond bij een VPRO programma over de EU zei 'in 2008 wentelden de sociaal democraten de kosten van redden van de banken af op de laagste inkomens, dat was het einde van de sociaal democraten'. Ik zie in deze actie weer de bekende hypocrisie, belastingontwijking wordt mogelijk door vrij kapitaalverkeer, waar ook de socialisten in 1997 mee accoord gingen. Symptoombestrijding.

7 Reacties
insignia
insignia25 apr. 2016 - 9:30

Ik heb gisteren erg genoten van Varoufakis. Hij had groot gelijk dat de faillisementen van de banken verhinderd zijn door publiek geld (dat geld van u en mij) in de banken te pompen met ABN AMRO als grootste in ons land. Het gekke is dat dit vandaag nog gebeurd, door de centrale Euro bank. Die obligaties van Jan en alleman worden opgekocht met geld dat die bank creeert maar uiteindelijk door de publieke sector opgebracht moet worden. Want in de huidige constellatie is het bedrijfsleven onaantastbaar.

H.Witte
H.Witte25 apr. 2016 - 9:45

En Varoufakis heeft gelijk of komt een dergelijke mening je voldoende uit om hem gelijk te geven?

Piet de Geus
Piet de Geus25 apr. 2016 - 10:56

Ja, die Varoufakis is me er eentje. Wat hij niet uitlegde is waar die laagste inkomens het toch allemaal van doen. Maar wellicht is dat ook iets teveel gevraagd van iemand die beweert dat het aflossen van zijn schulden alleen steun voor de banken betekent. Die mag mijn bank even komen steunen door mijn hypotheek af te lossen. Zeg ik geheel belangeloos, want ik word daar volgens hem geen cent beter van.

truusbeek2
truusbeek225 apr. 2016 - 10:59

Insigna Kunt u mij ook aangeven wat het de staat en daarmee de burger had gekost indien de banken waren omgevallen. Ik denk een veelfout van wat men nu betaald INg steun 10 miljard terug ontvangen 13,5 miljard. Amro elk jaar miljoenen dividend uiteindelijke optelsom over enige jaren misschien nominaal gelijk bedrag terug ontvangen. Dus loop blind achter populisten aan.

insignia
insignia25 apr. 2016 - 11:18

Natuurlijk heeft Varoufakis gelijk. Zonder meer. En ja, de gelden die de EuroUnie en IMF overgemaakt hebben zijn naar de banken gegaan. Daar is de gewone Griek geheel vrij van gezwaaid, die moeten eerst bezuinigen tot ze met z'n allen aan de bedelstaf zijn. Wat wil je anders?

jellevwal
jellevwal25 apr. 2016 - 12:08

@ eranos en de geus Wat is nu de vraag, wie het redden van de banken betaalde, of wie de belastingbetaler liet bloeden ? Nog zijn in vele landen partijen die zich sociaal democraten noemen aan de macht, dat de belastingbetaler de banken redde, daar kan toch geen twijfel over bestaan. Dat de mensen met de laagste inkomens steeds meer worden afgeknepen, dat is toch ook duidelijk ? @ insignia Ik genoot niet. Hoe is het mogelijk dat we in deze waanzin terecht zijn gekomen, en hoe is het mogelijk dat nog steeds maar weinig mensen inzien hoe rampzalig de gemeenschappelijke munt is. We komen, vrees ik, dus alleen van die gemeenschappelijke munt af door een catastrofe.

insignia
insignia25 apr. 2016 - 13:29

@beek - geen idee hoe je op het idee kan komen dat het IMF dreigt om te vallen. Onlangs hebben ze nog vele miljarden in Oekraine gestoken, een goede debiteur, toch? En ja die andere banken? Je had ook de steun aan het land, waarmee we tot op dit moment in een Gemeenschap zitten, kunnen geven. Jouw opmerking over mijn ogen is pijnlijk.

Stientje2
Stientje225 apr. 2016 - 8:44

Wat zijn wij toch hypocriet! Het bevalt ons blijkbaar goed om altijd te wijzen naar andere landen i.v.m. belastingontduiking of fraude. Laten wij de hand is in eigen boezem steken. Weet de overheid dit niet? Oogkleppen? Helaas geldt dit niet alleen voor Amsterdam. Een uitstekend plan van deze partijen.

1 Reactie
ton14024
ton1402425 apr. 2016 - 13:34

Die overheid wacht op TTIP, en is daarna machteloos.

voxpopuli2
voxpopuli225 apr. 2016 - 8:35

Ach dan verhuizen deze firma's toch naar Rotterdam ? Net als de KNVB beker. :-) In Rotterdam begrijpen ze dat beter dat kansen , kansen zijn en idealisme iets is voor dromers

2 Reacties
Stientje2
Stientje225 apr. 2016 - 9:41

Laat mij dan maar een dromer zijn. Bevalt mij uitstekend, maar hou wél mijn ogen open.

H.Witte
H.Witte25 apr. 2016 - 9:47

Veel verworvenheden zijn ontstaan vanuit 'dromen' dat het anders kan. Het gaat er maar om hoe je 'dromen' interpreteer.

Piet de Geus
Piet de Geus25 apr. 2016 - 8:34

Typisch een onderwerp voor de gemeentepolitiek...

5 Reacties
voxpopuli2
voxpopuli225 apr. 2016 - 9:23

Yup, alsof een paar minimale fracties van gedecimeerde partijen zoiets kunnen verbieden . Kijk of het correct is of niet , de Zuidas is de kern van Amsterdam en als deze fracties echt iets willen betekenen dan zijn er betere wegen, parkeerbeleid, erfpacht, etc maar dit scoort en bekt lekker maar levert niets op. Een brievenbus is iets administratiefs dat is in een dag of korter weg ..

insignia
insignia25 apr. 2016 - 9:32

Piet, je moet ergens beginnen. Maar je hebt gelijk, dit is een nationale zaak, schande.

Jhonathan
Jhonathan25 apr. 2016 - 9:47

@ Piet de Geus 25 april 2016 at 10:34, Hahaha.....

Donostia2
Donostia225 apr. 2016 - 10:29

In een gemeente waar al jaren de boekhouding niet klopt. Geld als sneeuw voor de zon verdwijnt. En dat is wel een onderwerp voor de gemeentepolitiek.

Piet de Geus
Piet de Geus25 apr. 2016 - 10:59

"je moet ergens beginnen" En dan kun je kiezen: of je begint met iets waar je wel over gaat of je begint lekker vrijblijvend met iets waar je niet over gaat. Dit is net zo goedkoop als dat gedoe indertijd met die kernwapenvrije gemeenten. Terwijl dezelfde partijen in Amsterdam ook een statement kunnen maken door de bestemmingsplannen zo aan te passen dat de kolenoverslag nooit meer kan uitbreiden.