Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse partijen richten pijlen op Amsterdamse brievenbusfirma's

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
120299929_edb7c9c415_o
GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren, die samen een meerderheid hebben in de Amsterdamse gemeenteraad, dienen gezamelijk een voorstel in om brievenbusfirma’s aan te pakken in de stad. Amsterdam telt zo’n 20.000 brievenbusfirma’s, die gezamenlijk meer dan 4.000 miljard euro doorsluizen naar andere belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden.
De partijen roepen het Amsterdamse college op om brievenbusfirma’s openbaar te maken via een register, de banden tussen de gemeente en de beheerders van brievenbusfirm’s te minimaliseren en bij het kabinet aan te dringen op meer controlecapaciteit bij de belastingdienst.
Femke Roosma van GroenLinks, hoopt dat Amsterdam op deze manier kan bijdragen aan het terugdringen van belastingontwijking:
"Het gaat hier over multinationals die, naast belastingen ontduiken, niks te zoeken hebben in de stad. Laten we het goede voorbeeld geven als Amsterdam en deze praktijk duidelijk afwijzen en terugdringen."
Ook PvdA-raadslid Carolien de Heer wil af van de dubbele standaard ten opzichte van multinationals:
"Onze stad is mondiaal centrum van belastingontwijking en dat vinden wij zeer onwenselijk. We betalen allemaal een eerlijke hoeveelheid belasting en we willen dat bedrijven dat net zo goed doen."
SP-raadslid Tiers Bakker, neemt evenmin een blad voor de mond:
"Het wordt tijd om hard op te treden tegen bedrijven en hun fiscale sluiproutes. Amsterdam zit niet te wachten op dit soort parasieten."
Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren voegt daaran toe:
"Het ontwijken van belastingen door multinationals raakt vooral de allerarmsten en kwetsbaarsten in deze wereld, daar moeten we tegen optreden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.