Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse partijen maken wetsvoorstel tegen teruggang sociale huurwoningen

  •  
17-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
718484072_8a451801a3_o

© CC-foto: Yakinodi

Zaterdag dienen GroenLinks, SP en PvdA een initiatiefwetsvoorstel in dat er voor moet zorgen dat gemeenten en woningbouwcorporaties het aantal sociale huurwoningen tot 710 euro in de gemeente gelijk houden. Dit is het derde wetsvoorstel van de ‘linkse samenwerking’ in de oppositie.
De vraag naar sociale huurwoningen is de laatste jaren door de trek naar de steden en bevolkingsgroei sterk toegenomen, terwijl het aanbod door sloop en verkoop is afgenomen. De initiatiefwet is een aanpassing van de woningwet van 2015 die de verantwoordelijkheid voor het aantal sociale huurwoningen bij de gemeente legt. Gemeentes die te maken hebben met bevolkingskrimp kunnen in de initiatiefwet nog wel toestemming krijgen voor een afname van sociale huurwoningen.
De initiatiefwet is ook een reactie op de lokale plannen van rechtse partijen als CDA, VVD en D66. Deze partijen leggen in hun verkiezingsprogramma meer de nadruk op extra woningen voor middeninkomens die geen recht hebben op een sociale huurwoning. PvdA fractievoorzitter Lodewijk Asscher reageert tegenover Volkskrant : “‘De rechtse partijen zetten groepen tegen elkaar op: alsof middengroepen er baat bij hebben dat sociale huurwoningen verdwijnen. Het huidige kabinetsbeleid leidt tot scenario’s waarin er tussen de 60- en 300 duizend sociale huurwoningen zullen verdwijnen. Dat is een onherstelbare verandering van Nederland. Het betekent dat je als onderwijzer of agent geen woning meer in je eigen stad kunt vinden.”
Vereniging van woningbouwcorporaties Aedes reageert tegenover Volkskrant positief op het wetsvoorstel. Ze stellen wel hun vragen bij de uitvoerbaarheid van de wet.
 
CC-foto: Yakinodi
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.