Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse partijen in Frankrijk vormen historisch front om Macron in juni te verslaan

  •  
06-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1713 keer bekeken
  •  
ANP-447983313

De Franse socialistische partij PS heeft zich donderdagavond aangesloten bij een gemeenschappelijk links front voor de parlementsverkiezingen die op 12 en 19 juni gehouden worden. De Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie, zoals het verbond heet, wordt deze vrijdag in Aubervilliers, bij Parijs, gelanceerd. Het betekent onder meer dat de partijen in alle districten dezelfde kandidaat steunen en niet met elkaar concurreren. Zo'n brede samenwerking, met een gezamenlijk prorgamma, is niet eerder vertoond. 

De sociaal-democraten zijn wel verdeeld over de hechtere samenwerking met de Groenen en socialisten onder leiding van de populaire Jean-Luc Mélenchon. Ruim een derde van de stemgerechtigde leden van de nationale raad van de partij stemde tegen. Onder meer oud-president François Hollande is fel tegenstander.

De NUPES (‘Nouvelle Union populaire écologique et sociale) wordt gedomineerd door La France Insoumise, een zusterpartij van de Nederlandse SP die geleid wordt door Mélenchon en bij de laatste verkiezingen bijna Marine Le Pen versloeg. Dat lukte niet omdat kansloze linkse partijen vast bleven houden aan hun eigen kandidaten. Die fout willen ze niet nog een keer maken. NUPES wordt verder gevormd door de belangrijkste milieupartij, Europa-Ecologie Les Verts (EELV), en de Parti Communiste (PCF). Die twee laatste partijen maken in Nederlandse varianten deel uit van GroenLinks. Het verbond zou naar Nederland vertaald zijn alsof GroenLinks, SP en PvdA met een gezamenlijke lijst aan de verkiezingen deelnemen.

Mélenchon heeft zich ten doel gesteld van NUPES de grootste partij te maken zodat hij als premier kan gaan regeren en een alternatief beleid maken voor de neoliberale politiek van de net herkozen president Macron. De verwachting is dat prominenten uit de rechtervleugel van de PS, zoals al oud-premier Valls, zullen overlopen naar het kamp van Macron.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.