Joop

Linkse partijen in Frankrijk vormen historisch front om Macron in juni te verslaan

  •    •  
06-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1572 keer bekeken
  •  
ANP-447983313

De Franse socialistische partij PS heeft zich donderdagavond aangesloten bij een gemeenschappelijk links front voor de parlementsverkiezingen die op 12 en 19 juni gehouden worden. De Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie, zoals het verbond heet, wordt deze vrijdag in Aubervilliers, bij Parijs, gelanceerd. Het betekent onder meer dat de partijen in alle districten dezelfde kandidaat steunen en niet met elkaar concurreren. Zo'n brede samenwerking, met een gezamenlijk prorgamma, is niet eerder vertoond. 

De sociaal-democraten zijn wel verdeeld over de hechtere samenwerking met de Groenen en socialisten onder leiding van de populaire Jean-Luc Mélenchon. Ruim een derde van de stemgerechtigde leden van de nationale raad van de partij stemde tegen. Onder meer oud-president François Hollande is fel tegenstander.

De NUPES (‘Nouvelle Union populaire écologique et sociale) wordt gedomineerd door La France Insoumise, een zusterpartij van de Nederlandse SP die geleid wordt door Mélenchon en bij de laatste verkiezingen bijna Marine Le Pen versloeg. Dat lukte niet omdat kansloze linkse partijen vast bleven houden aan hun eigen kandidaten. Die fout willen ze niet nog een keer maken. NUPES wordt verder gevormd door de belangrijkste milieupartij, Europa-Ecologie Les Verts (EELV), en de Parti Communiste (PCF). Die twee laatste partijen maken in Nederlandse varianten deel uit van GroenLinks. Het verbond zou naar Nederland vertaald zijn alsof GroenLinks, SP en PvdA met een gezamenlijke lijst aan de verkiezingen deelnemen.

Mélenchon heeft zich ten doel gesteld van NUPES de grootste partij te maken zodat hij als premier kan gaan regeren en een alternatief beleid maken voor de neoliberale politiek van de net herkozen president Macron. De verwachting is dat prominenten uit de rechtervleugel van de PS, zoals al oud-premier Valls, zullen overlopen naar het kamp van Macron.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Olav Meijer
Olav Meijer7 mei 2022 - 11:43

De Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie biedt dus werkelijk perspectief op meer linkse samenwerking in Frankrijk, en zelfs op het verkrijgen van regeringsverantwoordelijkheid. (B.v . onder leiding van Mélenchon van La France Soumise). Dat geeft weer eens hoop. Als de rechtervleugel van de Socialistische Partij overloopt naar Macron, so be it. De situatie in Frankrijk is wel heel anders dan in Nederland. Het districtenstelsel -net als b.v. in het Verenigd Koninkrijk- brengt heel andere condities mee, met name noodzakelijke samenwerking om zo veel mogelijk linkse zetels te verwerven doordat telkens de meest kansrijke linkse kandidaat wordt gesteund door aanhangers van alle deelnemende linkse partijen. In de Nederlandse situatie zou vooreerst opnieuw moeten worden begonnen met lijstverbindingen. En wie weet kan geleidelijk aan ook hier een echt links blok ontstaan. Hoop doet leven.

Mark Huysman
Mark Huysman7 mei 2022 - 0:04

Het ziet er vooralsnog goed uit in de pols: NUPES (links olv Mélenchon): 34% EC (Macron): 25% RN (Le Pen): 20% LR/UDI (Republikeinen + centrum rechts): 9% REC (Zemmour): 5% Hoewel ik niet weet hoe dit gaat uitpakken in het Franse kiessysteem.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman7 mei 2022 - 0:11

polls

GHS
GHS6 mei 2022 - 13:00

Ik heb Franse familie waar ik regelmatig op vakantie naar toe ging. Mijn ervarinmg? Fijne mensen, maar niets zo veranderlijk als een fransman(vrouw).

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 mei 2022 - 0:13

Ben je nu aan het bekennen dat je saai bent?

Halas
Halas6 mei 2022 - 12:20

Hoop doet leven.. ik heb altijd zo te doen met die artikelen die hoop putten uit weer een nieuw links front. T werd en wordt nooit wat, omdat ze individueel allemaal te eigenwijs zijn om toe te geven aan elkaar, en ze zich bovenal vervreemd hebben van gewone hard werkend landgenoten

7 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman7 mei 2022 - 0:14

In welk opzicht heet Melenchon zich ‘vervreemd van gewone hard werkend landgenoten’? Is het omdat hij het minimumloon flink omhoog wil gooien? Of omdat hij de pensioenleeftijd naar 60 wil brengen? Of omdat hij de privatiseringen terug wil draaien?

Y-Line
Y-Line7 mei 2022 - 0:20

@Mark 'Of omdat hij de pensioenleeftijd naar 60 wil brengen?' En krijgt dan ook iedereen gratis bier?

Mark Huysman
Mark Huysman7 mei 2022 - 8:39

Jij ziet liever dat iedereen zich kapot werkt zodat de rijken de miljoenen kunnen blijven opstapelen?

Y-Line
Y-Line7 mei 2022 - 11:21

@Mark Valse tegenstelling!

Mark Huysman
Mark Huysman7 mei 2022 - 12:28

Nee geen valse tegenstelling. De arbeidsproductiviteit is sinds de invoering van het staatspensioen gigantisch gestegen. Werkenden en armen hebben daar in veel midere mate de vruchten van geplukt dan de bezittende klasse. Tijd om daar eens wat aan te gaan doen. Verlaging van de pensioenleeftijd is een de zaken die het leven voor m.n. mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt -die nu vaak niet eens de pensioenleeftijd halen- wat aangenamer kan maken.

Y-Line
Y-Line7 mei 2022 - 16:43

@Mark Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga je het betalen?

Mark Huysman
Mark Huysman8 mei 2022 - 7:40

Dat is niet zo moeilijk. Het geld kan gehaald worden waar het zit: bij de bezittende klasse en de superrijken. Zoals ik al schreef hebben die bovenmatig geprofiteerd van de enorme groei van de arbeidsproductiviteit. Tijd om dat te democratiseren en te zorgen dat iedereen een redelijk leven kan hebben. Melenchon wil de belasting op grote vermogens flink verhogen en serieus iets gaan doen aan belastingontwijking.

Juppé🎗
Juppé🎗6 mei 2022 - 10:31

Ook een groot gedeelte van EELV ziet niets in Mélenchon. Dit werkt alleen Le Pen in de hand. Als Mélenchon en Le Pen samen de meerderheid krijgen eullen ze weliswaar niet samen gaan regeren maar bereiken ze beiden wel hun hoofddoel : chaos en ontevredenheid in Frankrijk en erger nog in Europa. Poetin zal weer hoop krijgen. Het wordt voor ons tactisch stemmen. Zo ecologische mogelijk zonder iemand van LFI of RN in de assemblée te krijgen. Als Nupes in ons gebied zijn lijst in de tweede ronde gaat handhaven , is de kans groot dat we de volgende vijf jaar door iemand van Le Pen worden vertegenwoordigd.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman7 mei 2022 - 12:32

[Als Mélenchon en Le Pen samen de meerderheid krijgen eullen ze weliswaar niet samen gaan regeren maar bereiken ze beiden wel hun hoofddoel : chaos en ontevredenheid in Frankrijk en erger nog in Europa.] Volgens mij is die chaos en ontevredenheid er al. Anders stemmen mensen niet massaal op de flanken. Feit is dat Macron veel mensen m.n. aan de onderkant van de arbeidsmarkt geen redelijk bestaan gunt. De gele hesjes beweging was daar natuurlijk ook uitdrukking van. Het punt nu is: wordt die onvrede in fascistische richting omgebogen of in sociale en ecologische richting. Ik hoop op dat laatste.

Juppé🎗
Juppé🎗7 mei 2022 - 14:28

@Mark….Fransen en Nederlanders zijn heel verschillend, maar een ding hebben ze gemeen……klagen. Macron doe heel veel voor die groepen, dat had meer kunnen zijn, maar er heeft de laatste 3 jaar nogal wat tegen gezeten. Er is een uitgebreid programma opleidingen om je beter in de arbeidsmarkt te kunnen inzetten. De vraag verplaatst nogal gegeven de energietransitie en andere moderniseringen. Maar de vrijheid of je het doet en wat blijft bij het individu. Daar blijft ook de verantwoordelijkheid. Trouwens daar gaat het mis bij Mélenchon. Wel vrijheid, wel hulp van de staat maar niet hoeven meewerken. De vervuiling is de schuld van de fabrieken en niet van ons allemaal. Zijn ideeën gaan niet werken, ze botsen tegen de economische waarheden en de geopolitieke wekelijkheid. In feite belazerd hij die groepen waar jij het over hebt. Ik heb niets met LFI. Ik begrijp ook absoluut niet dat de PS en ook EELV daar mee samen willen. Zeker EELV, Mélenchon wordt ecologische achteruitgang. EELV had met PS samen Macron aan zijn nodige ruime meerderheid kunnen helpen en daarvoor eisen kunnen stellen. Dan was de al niet slechte ecologische aanpak van Macron verbeterd. Nu is de enige optie voor Macron als hij niet alleen die meerderheid haalt onderhandelen met democratisch rechts. Dat leidt tot verslechtering.

Mark Huysman
Mark Huysman8 mei 2022 - 7:48

Melenchon wil de klimaatverandering niet met lapmiddelen te lijf maar met serieuze alomvattende maatregelen. Hij heeft een veel ambitieuzer programma dan de andere partijen en dat is de reden dat bij de presidentsverkiezingen al veel groene kiezers op hem stemden en dat is ook de reden dat nu EELV zich aangesloten heeft bij hem. Melenchon wil zich ook niet onderwerpen aan EU-regels als die regels in strijd zijn met ecologische belangen. Zie: https://www.euractiv.com/section/all/news/frances-new-united-left-says-climate-more-important-than-eu-rules/ Wees verstandig, Juppé, en stem op het meest ecologische politieke blok in Frankrijk.

Juppé🎗
Juppé🎗8 mei 2022 - 9:44

« en dat is de reden dat bij de presidentsverkiezingen al veel groene kiezers op hem stemden en dat is ook de reden dat nu EELV zich aangesloten heeft bij hem. « ……de realiteit is dat veel potentiele en vroegere EELV stemmers in de eerste ronde al Macron stemden om het horrorscenario te vermijden. Mélenchon heeft wel zijn mond vol over ecologie maar als je op hem stemt pakt hij zondaars aan en hoef je zelf niets te doen. Ook er vanuit gaan dat dat niet europees hoeft is een mening die in het beginselprogramma van EELV wordt weersproken. Je hoeft uiteraard niet voor alles op Europa te wachten, dat is ook een smoes die veel wordt gebruikt. Het klopt dat er veel ontevredenheid al of niet terecht op Macron wordt geschoven, maar daar wijken fransen niet af van nederlanders. De prachtige column van Youp dit weekend geldt ook voor ons . Ik stem uiteindelijk op Renaissance.