Joop

Linkse leider aangevallen tijdens demonstratie tegen extreemrechts in Parijs

  •  
12-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
FRANCE - POLITICS - DEMO

© Leftist La France Insoumise (LFI) party member of parliament Eric Coquerel (3L), head of the LFI party Jean-Luc Melenchon (4L) and LFI MP Clementine Autain (6L) stand behind a banner during a

Jean-Luc Mélenchon, leider van La France insoumise, een zusterpartij van de Nederlandse SP, is in Parijs tijdens een demonstratie tegen extreemrechts gemeeld. De politicus kreeg een lading meel over zich heen, oftewel enfariné zoals een dergelijke actie in het Frans heet. De dader zou een extreemrechtse influencer zijn.
Dit is al de derde fysieke aanval op een politicus binnen een week in Frankrijk. President Macron werd in het gezicht geslagen. Een prominent lid van de partij van de president, oud-minister François de Rugy, kreeg meel over zich heen in Nantes. Vrijdag werd een kandidaat en vrijwilliger van het extreemrechtse RN, voorheen Front National, aangevallen tijdens het plakken van posters. Een van hen liep een gebroken been op.
In heel Frankrijk werd zaterdag op initiatief van vakbonden en linkse partijen gedemonstreerd onder de noemer #MarcheDesLibertes tegen de opmars van extreemrechtse ideeën. Het protest vindt een week voor de lokale verkiezingen plaats. Volgend jaar zijn er in Frankrijk presidentsverkiezingen waarbij de extreemrechtse leider Marine Le Pen het vermoedelijk tot de laatste ronde zal brengen.
De opkomst van extreemrechtse radicalen wordt in Frankrijk met argusogen bekeken. De man die president Macron aanviel is inmiddels tot anderhalf jaar cel veroordeeld. Hij blijkt auteur van een video waarin uitgelegd wordt hoe leden van de linkse La France insoumise aangevallen moeten worden.
https://www.youtube.com/watch?v=JCczrerHrHc
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Jan Jansen2
Jan Jansen212 jun. 2021 - 18:59

Extreemrechtse influencer, wat is de wereld toch ziek. Nooit meer was het na 1945 toch?

Greendutch
Greendutch12 jun. 2021 - 18:29

goed dat de socialen in Frankrijk zich laten horen, zou op meer plaatsen moeten gebeuren. hopelijk gaan zij ook het echte verhaal goed vertellen. ook hier in NL is nodig dat zowel de protestacties als het verhaal rond gaan. de farce die door rechts opgehangen wordt moet doorbroken worden. op de regering van nu hoeven we immers niet te rekenen, die doen er alles aan om links af te weren. wel typisch dat rechts ' meeld' ofwel met meel bestrooid. blijkbaar zijn ze te lam om er eerst een taart van te bakken

1 Reactie
Sam V
Sam V13 jun. 2021 - 6:52

@ Greendutch “het echte verhaal goed vertellen” “de farce die door rechts opgehangen wordt” U zou politicus moeten worden. Veel tekst zonder daadwerkelijk iets te zeggen. Als u ons nou dat echte verhaal had verteld, werd het misschien nog iets. Nu blijft het gissen. Ik denk iets met boter. Zit ik in de buurt?

Buitenstaander
Buitenstaander12 jun. 2021 - 17:52

Toch stemt het tot meer dan zorgen en protesteren, dat overal in Europa (extreem) zo aan een 'opmars' bezig is... Waar komt dat toch vandaan, met alle verschrikkingen van WO2 nog in ons geheugen... ? Waarom verhardt mn de onderkant van de samenleving zo, en dan niet met extreem linkse standpunten, maar mn op rechtse thema's. En kom nou niet aan met " omdat ze dom zijn " ...

11 Reacties
EenMening
EenMening12 jun. 2021 - 18:44

In haar documentaire "Samenzwevers" laat Sunny Bergman zien dat mensen van extreemlinks binnen vrij korte tijd exreemrechts kunnen worden. Klaarblijkelijk kunnen mensen die een extreme positie innemen - rechts, links of jihadistisch - vrij gemakkelijk naar een andere extreme positie verschuiven. Van extreemlinks naar extreemrechts, van extreemrechts naar sharia-aanhanger - zoals ex PPV'er Arnoud van Doorn - etc. Kennelijk zijn mensen die extreme posities innemen instabiel en makkelijk beïnvloedbaar. Dit verschijnsel lijkt het hoefijzermodel te bevestiegen.

EenMening
EenMening12 jun. 2021 - 18:45

bevestiegen = bevestigen

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead12 jun. 2021 - 20:10

Nee, dus niet omdat ze dom zijn. Maar wel omdat ze zich niet gehoord voelen. En daar hebben al die mensen wel degelijk een punt, want ze worden inderdaad niet gehoord. Al jaren niet. Maar anders dan vroeger laten mensen zich niet meer met een kluitje in het riet sturen, maar zijn ze mondiger geworden. En als er dan nog steeds niet naar je geluisterd wordt, dan zoek je je heil bij mensen die jouw gevoelens feilloos weten te vertolken, zoals Wilders bijvoorbeeld doet. In plaats van dit steeds weg te zetten als fout sentiment, zou men er goed aan doen zich dit te realiseren en mensen eindelijk eens serieus te nemen.

Mark Huysman
Mark Huysman12 jun. 2021 - 20:26

[Kennelijk zijn mensen die extreme posities innemen instabiel en makkelijk beïnvloedbaar. Dit verschijnsel lijkt het hoefijzermodel te bevestiegen.] Hoefijzermoder is onzin. Ten eerste lopen net zo goed mensen uit wat jij ‘middenpartijen’ noemt over naar extreemrechts. En als je naar de smaakmakers kijkt bij de extreemrechtse partijen dan zitten daar maar weinig mensen met een links verleden bij. Wilders himself komt uit de VVD, Van Haga komt uit de VVD, Cliteur komt uit de VVD. En zo zijn er heel wat meer. Ten tweede zijn het de traditioneel rechtse partijen VVD en CDA (‘middenpartijen’ in jou ogen) die keer op keer met extreemrechts in zee gaan, zowel op regeringsniveau als op provinciaal niveau. Het vishaakmodel maakt meer sense dan het hoefijzermodel: het zijn vaak centristen en ‘gematigd rechtsen’ die extreem rechts aan de macht helpen: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fish_hook_theory.jpg Een dramatisch voorbeeld hiervan is natuurlijk de machtsgreep van Hitler die niet mogelijk geweest zou zijn zonder de steun van ‘gematigd’ rechts en traditioneel conservatieve krachten,

Mark Huysman
Mark Huysman12 jun. 2021 - 20:29

Correctie: jouW ogen

rvb2
rvb212 jun. 2021 - 20:42

@Rolandb: Die extreemrechtse mensen worden al jaren gehoord, luid en duidelijk. Maar hun probleem is niet dat ze niet gehoord worden, maar dat ze niet volledig hun zin krijgen. Zo hebben we strenge wetten om migratie tegen te gaan, maar het is niet genoeg. Dat die extreemrechtse mensen ook serieus genomen worden wordt duidelijk door demonstraties tegen extreemrechts.

michellekepen
michellekepen12 jun. 2021 - 21:18

EenMening, "van extreemrechts naar sharia-aanhanger". Als voorbeeld of illustratie van het hoefijzermodel, zeer slecht gekozen. Want sharia-aanhangers zijn en blijven natuurlijk gewoon extreem-rechts.

Zandb
Zandb13 jun. 2021 - 6:36

Rol;and Wanneer je er dergelijke ideeën op na houdt, dan is het toch niet meer dan heel verstandig, dat je niet gehoord wordt, in de zin van dat er naar geluisterd kan worden. Omtzigt geeft aan dat er heel veel verbeterd moet worden maar de meeste van die punten worden door die mensen die Wilders en Baudet en Eerdmans op het paard zetten, niet gedeeld; dan hadden die wel voor dergelijke punten - waaronder de toeslagenaffaire - zich overspannen gestreden. Tot slot bestaat er ook nog een SP die zich op de onderkant van de samenleving richt. Helaas moeten die elementen van de onderkant van de samenleving die u bedoelt, daar dan weer niets van hebben: werkelijke solidariteit. Kortom: Houd eens op met dat valse frame.

EenMening
EenMening13 jun. 2021 - 8:24

@michel "Als voorbeeld of illustratie van het hoefijzermodel, zeer slecht gekozen. Want sharia-aanhangers zijn en blijven natuurlijk gewoon extreem-rechts." Jihadisme is één van de extreme posities die je kunt innemen en is toch echt iets heel anders dan wat we normaliter onder extreemrechts verstaan. Extreemrechts is nationalistisch en richt zich op het eigen volk, jihadisten willen een kalifaat, waar iedere jihadist welkom is. De essentie is dat mensen die een extreme positie innemen eenvoudiger dan gedacht een andere extreme positie in kunnen nemen, extreem is nu eenmaal extreem. Dus ook van extreemlinks naar extreemrechts en dan ook nog op vrij grote schaal, zoals "Samenzwevers" aantoont. Als extreme mensen de macht grijpen is één ding zeker: democratie en vrijheid gaan teloor, onderdrukking, Goelags en KZs volgen.

michellekepen
michellekepen13 jun. 2021 - 9:49

EenMening, De essentie van het door jou zelf aangehaalde hoefijzermodel, is dat specifiek extreem links en extreem rechts elkaar bijna lijken te raken, op elkaar (gaan) lijken . Maar de door jou als tegenstelling gepresenteerde "van extreemrechts naar sharia-aanhanger", betreft nu juist geen tegenstelling! Althans niet in het kader van dat hoefijzermodel. Extreem rechts zit op het rechteruiteind. Maar jouw jihadisme zit daar ook al. Tenzij jiij sharia, jihadisme en orthodoxie als extreem links wil kwalificeren? Je verdere "democratie en vrijheid gaan teloor, onderdrukking, Goelags en KZs volgen" zullen op zich wel waar zijn, maar hebben verder weinig van doen met de door mij geplaatste kanttekening. zie ook ihttps://nl.wikipedia.org/wiki/Hoefijzermodel

Mark Huysman
Mark Huysman13 jun. 2021 - 13:11

Wat betreft extremisme, hoe kenschets je de aanhangers van het neoliberalisme? Zijn de politici die sinds Thatcher/Reagan bijna overal de overhand hebben gekregen geen extremisten? Thatcher heeft bewust de Britse vakbeweging kapot gemaakt om definitief een einde te kunnen maken aan de na-oorlogse consensus. De hele maatschappij moest radicaal naar rechts getrokken worden en dat is haar gelukt. Blair (haar opvolger in ideologische zin) vond het -samen met Bush (ook geen erg gematigd man)- nodig om een oorlog te beginnen en een heel land en een hele regio kapot te maken op basis van een partij leugens. Balkenende gaf politieke steun. Overal -ook in Nederland- is er geprivatiseerd, geliberaliseerd, zijn voorzieningen afgebroken en is marktwerking de norm geworden. Alle ruimte wordt gegeven aan het grote geld. Een van de gevolgen daarvan was de bankencrisis van 2007/8 die de hele wereld bijna aan de economische afgrond bracht. Een ander gevolg is een klimaatcrisis die maar niet tot effectieve maatregelen leidt. Allemaal behoorlijk extremistisch in mijn ogen.

Mokker
Mokker12 jun. 2021 - 16:42

Extremisten die er niet tegen kunnen dat er andere meningen bestaan, weg er mee.

1 Reactie
Zandb
Zandb13 jun. 2021 - 6:27

Mokker En waar gaan we er mee naar toe?