Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse fusie kan aanzienlijke gevolgen hebben voor D66

  •  
08-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4486 keer bekeken
  •  
ANP-447397562

Er zijn vast een heleboel vooruitstrevende stemgerechtigden te vinden die in geval van twijfel kiezen voor de grootste partij.

PvdA en GroenLinks besluiten zaterdag of ze samen verder zullen gaan. Door D66 worden de verwikkelingen ongetwijfeld met argusogen gevolgd. Als de twee linkse concurrenten op termijn fuseren, kan dat namelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor deze partij. Ze moet het dan straks opnemen tegen één grotere concurrent, in plaats van tegen twee relatief kleintjes. Ik vermoed dat ze dat laatste veel liever doet dan het eerste.

Je kunt er natuurlijk over twisten of D66 links is of niet. In sociaaleconomisch opzicht staan de democraten waarschijnlijk tamelijk dicht bij de VVD. Als het daarentegen gaat om het asielbeleid, het klimaat of medisch-ethische kwesties is het verschil met PvdA en GroenLinks niet zo wezenlijk. Er zijn vast een heleboel vooruitstrevende stemgerechtigden te vinden die in geval van twijfel kiezen voor de grootste partij. De kans op een (min of meer) links alternatief voor premier Mark Rutte of een andere VVD’er is dan immers een stukje groter.

Maar of D66 bij de volgende verkiezingen meer zetels zal halen dan PvdA en GroenLinks afzonderlijk staat lang niet vast. Bij de Kamerverkiezingen van maart 2021 was er geen verschil van mening mogelijk. D66 kreeg 24 zetels, de PvdA 9 en GroenLinks 8. Sindsdien is er echter wel wat gebeurd. Niet dat PvdA of GroenLinks een enorme opmars hebben gemaakt in de polls, maar D66 is daarin wel een zeteltje of 10 gezakt.

Dat komt vooral door het ongeloofwaardige optreden van partijleider Sigrid Kaag. In de verkiezingscampagne wist ze heel wat kiezers te lokken met haar belofte van ‘nieuw leiderschap’. Maar vervolgens krabbelde ze steeds verder terug. Aanvankelijk wekte ze nog de indruk geen zaken meer te willen doen met de leugenachtige Rutte. Toch ging ze uiteindelijk door de pomp. Ze staakte het verzet tegen een nieuw kabinet met de orthodoxe ChristenUnie en accepteerde daarin de functie van minister van Financiën. Dat ze voordien nooit enige affiniteit met dat beleidsterrein aan de dag had gelegd, speelde bij haar keuze geen rol. 

D66 kwam daarna ook nog eens uiterst negatief in de publiciteit door een onverkwikkelijke #metoo-affaire. In hoeverre Kaag van alles wat er gebeurde op de hoogte was, is niet helemaal duidelijk, maar een fraaie rol in deze kwestie speelde ze zeker niet.

D66 is nu dus – althans volgens de peilingen – een stuk kleiner dan een dik jaar geleden. Virtueel niet heel veel groter dan PvdA en GroenLinks. Mochten deze partijen hun krachten bundelen, dan is D66 opeens niet meer de grootste partij aan de linkerkant van het politieke spectrum. Aarzelende stemgerechtigden zullen dan heel wat sneller voor de combinatie PvdA/GroenLinks kiezen. Waardoor D66 mogelijk nog meer zetels verliest.

Kunnen de democraten nog iets doen om deze ontwikkeling te keren? Niet veel, denk ik. Kaag vervangen door een andere partijleider lijkt me nauwelijks een optie. Het hoongelach uit de (extreem)rechtse hoek zou tot ver na de volgende verkiezingen duren. 

Misschien is Kaag – gek genoeg – trouwens wel het belangrijkste wapen dat de partij nog heeft. Geen enkele politicus wordt zo fel gehaat door de aanhangers van rechts als zij. Zij geldt als het toppunt van politieke correctheid, als woker dan woke. PVV-leider Geert Wilders en anderen stikken haast van woede als ze haar nogal bekakte stemgeluid horen. Voor links angehauchte kiezers kan dat een reden zijn ondanks alles toch maar op haar te blijven stemmen. Zelfs al zouden PvdA en GroenLinks de handen ineen slaan. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

De 10e persoon
De 10e persoon10 jun. 2022 - 5:08

Je kunt fuseren wat je wilt. Links heeft zich totaal laten uitwonen door de VVD en heeft geen zeggingskracht meer. De VVD is trouwens ook niet meer de rechtse law and order partij van weleer maar meer de vrolijke vriendelijke allemansvriend ( met name huizenbezitters) die geen zin in gedoe hebben. De meeste stemmers hebben een houding van...misschien gaat het met ons slecht, maar met mij gaat het goed en laten we dat zo houden.

Den3
Den39 jun. 2022 - 16:07

Door verzet bij een deel van GroenLinks tegen verbinding met PvdA kan het de kans vergroten sommige van GroenLinks naar PvdD zullen overstappen. Als fusie tussen PvdA en GroenLinks lukt dan kan een niet overdreven linkse stemmer nog altijd op 50PLUS stemmen i.p.v. D66 (door huidige coalitie) en SP (overdreven links) voor zonder een te overdreven milieubeleid met toch één extra kerncentrale zonder teveel windmolens die vogels hinderen.

EenMening3
EenMening38 jun. 2022 - 21:53

Als GL en de PvdA zouden fuseren, zijn ze samen waarschijnlijk nog te klein om echt grote invloed te hebben. Waarom niet samengaan met D66? De drie partijen zouden op dit moment ca 35 zetels halen. Voldoende voor regeringsdeelname. Er bestaan natuurlijk relevante verschillen tussen de drie partijen maar daar moeten ze wel uit kunnen komen. Om het aantal van 20 (!) partijen terug te brengen tot aanvaardbare proprties, is het nodig om. waar mogelijk nog meer te fuseren. Als Omtzigt een eigen partij zou beginnen, kan hij mogelijk delen van het CDA en de BBB binnenboord halen. De PvdD zou ook kunnen overwegen of ze wel zelfstandig wil blijven.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde9 jun. 2022 - 14:43

Ik denk niet dat Omtzigt te porren is om met BBB samen te gaan. BBB is tenslotte niet veel anders dat de politieke vleugel van de landbouwindustrie met al zijn belangenclubjes. Hoe bedrieglijk volks mevrouw van der Plas ook overkomt, zij staat voor de belangen van miljardeninvesteringen van de Campina Frieslands, de worstindustrie, de Rabo, de kunstmestsector, kortom alles wat met landbouwpolitiek te maken heeft. Omtzigt weet dat. Hij komt tenslotte uit het CDA.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jun. 2022 - 20:09

D66 is geen linkse partij. D66 is een VVD, maar met een iets 'progressiever' imago. Als PVDA en GL samengaan, staan ze gewoon sterker tegenover allerlei concurrenten. Wat mij betreft kan SP er ook bij. En dan hebben we weer een klassieke sociaal democratische massabeweging.

Jozias2
Jozias28 jun. 2022 - 19:37

Het klopt dat d66 in de huidige peilingen flink verliest (ook de SP verliest overigens) maar daar weten PvdA en GL nauwelijks van te profiteren. Je kunt je dus afvragen of je echt ideologische fijnslijperij op de vierkante centimeter nodig hebt of een geschikt alternatief voor het midden. Je zou je dus als PvdA, GL en D66 moeten positioneren als een centrum linkse partij wil je echt tegenwicht bieden.

5 Reacties
Sonic2
Sonic28 jun. 2022 - 21:27

Ik pak even de Hond erbij. Daar staat GL op een winst van 50%. Van 8 naar 12. De PvdA gaat ook van 9 naar 12. Een winst van 33 procent. PvdA en GL winnen. Het is de beeldvorming dat links niet wint, maar die beeldvorming klopt voor geen meter. D66 heeft geen enkele base. Heel veel zwevende kiezers. Heel veel mensen die strategisch in de laatste dagen voor de verkiezingen aarzelend hun steun naar Kaag hebben weerlegd. Ik denk dat van alles helpt. Ideologische fijn slijperij. Wijzen op het totale falen van D66. De persoonlijke aanval op Kaag. Wat zeker niet helpt is met D66 al te veel samenwerken. Alleen op linkse voorwaarden. Waar D66 het beleid van echt linkse partijen mag uitvoeren

Jozias2
Jozias29 jun. 2022 - 16:50

@sonic Uit dezelfde peiling: BBB gaat van 1 naar 11 Ja21 gaat van 3 naar 11 Hoeveel procent winst is dat? Het klopt dat PvdA en GL ook een paar zetels pakken (overigens deels ten koste van de SP). Maar als je echt tegenwicht wil brengen tov cda, vvd, bbb, fvd en ja21 dan zul je met een alternatief moeten komen wat een brede doelgroep aanspreekt, d66 en een centrum linkse koers is daar voor nodig. En niet een groepje op de uiterst linkse flank.

Sonic2
Sonic29 jun. 2022 - 21:02

@ Jozias Ik zie drie soorten rechts die elkaar allemaal tegenwerken. Je hebt economische rechts en dat zijn CDA en VVD. Die hebben al jaren te veel macht. En hebben een remmende factor. Je hebt hooligan achtig ultra rechts die er voor zorgt dat er geen "rechts" kabinet gevormd kan worden. PVV en FvD dus. En je hebt JA21 en BBB. Die aan de ene kant door de VVD worden geremd in hun opmars. En aan de andere kant de 10% die Wilders blijf stemmen. . In al hun "wijsheid".Ook al zit hij daar bij wijze van spreken in zijn blote kont. Ze winnen ja. Aan de andere kant is het CDA en Forum geen schim meer van wat het was. En is er bij de PVV totale stagnatie. En achteruitgang. In 12 jaar tijd ze van 24 naar 17 gegaan. Meer een onderlinge verschuiving dus. Veel minder spannend als velen het voordoen dus.

Jozias2
Jozias212 jun. 2022 - 0:26

@sonic Ik ben het wel eens met je analyse over de verschillende soorten rechts. Maar feit is dat daar waar kiezers weglopen bij regeringspartijen deze maar beperkt naar linkse partijen gaan en veel meer naar deze partijen. Dat mag men zich aanrekenen.

Kuifje3
Kuifje312 jun. 2022 - 15:16

Of je nou voor links of voor rechts bent maakt niet zo vreselijk veel uit. Met de ontwikkelingen sinds de val van Rutte2 wordt ons land steeds minder regeerbaar. De kleine partijtjes worden steeds talrijker en er zijn ook steeds meer partijen die elkaar uitsluiten. Rutte zal wel aan zijn laatste termijn bezig zijn. De persoonlijke afkeer jegens Wilders zou dan best wel eens tot een einde kunnen komen. Wilders zelf gaat ook niet echt lang meer mee en het is de vraag wat er dan van zijn partij over zal blijven. Er zijn, of Sonic dat nou leuk vindt of niet, interessante tijden vooral op rechts waar BBB steeds groter wordt en de VVD intern voor een groot deel af wil van het D66-beleid. Met een goede campagne zou JA21 zomaar erg groot kunnen worden in maart vooral ten koste van VVD en PVV. In de eerste kamer is er dan een groot blok op rechts van twee partijen die een echt ander beleid voorstaan. D66 loopt leeg. Steeds meer mensen zien dat de persoon Kaag toch erg tegenvalt. Als daarnaast GL en PvdA in de verkiezingen slim samen optrekken dan komt er ook nog eens een groot links blok in de eerste kamer dat ook nog eens een echt ander beleid wil. Zoals gezegd: Interessant! Voor Rutte4 dodelijk. Nu al is de regering in de peilingen ruim eenderde van de aanhang kwijt, maar ik denk dat het einde nog niet in zicht is. Het CDA loopt daarbij het risico dat het totaal wordt weggevaagd. Omtzigt zal nog niet mee gaan doen, maar als dat toch gebeurt is dat helemaal killing voor het CDA.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 jun. 2022 - 17:41

(bij voorbaat: wat volgt is niet persoonlijk bedoeld, en gaat niet over Sigrid Kaag, laat dat duidelijk zijn) Ik wil het een keer aan de orde stellen. Iets wat in de voorbije maanden bij vele onderwerpen mogelijk geweest was. Misschien is het niet altijd alleen maar slecht dat we in onze tijd in de nieuwsvoorziening zoveel beelden bijgeleverd krijgen. Ik kan er niet omheen: waar ik ook kijk, bij sociaaldemocratische of gematigd-liberale of radicaal neoliberale media: onze 'leiders', onze onderdrukkers, al die lieden die energiek meewerkten aan de sloop van onze samenleving, die zien er erg vermoeid, gefrustreerd, afgemat, afgeleefd, bleek, en nogal radeloos uit. Elke glans, elk enthousiasme, elke 'uitstraling' is weg. Men lijkt helaas versuft en oud geworden, lang voordat die tijd zich bij normale en aardige mensen aandient. Onze hoogste politieke wereld: een Toren van Babel. Iedereen mompelt, raaskalt, en wordt altijd misverstaan. De vergetelheid regeert. Luid zijn helpt geen zier. Oorzaak: het negeren en dan definitief achter zich laten van diepe symbolen; symbolen zonder welke er geen menselijk leven mogelijk is. Eerlijkheid? Bescheidenheid? Trouw? Consistentie en consequentie in goed en kwade periodes? Nederigheid na evidente misstappen? De bereidheid tot verontschuldigingen aan de slachtoffers van die misstappen? Hen er ook weer kordaat bovenop helpen? Kritisch zelfonderzoek? Niets van dit al is er. Het is voorbij met dit theater, en dat is goed voor ons.

Mokker
Mokker8 jun. 2022 - 13:27

PvdA zou wel gek zijn om zich op te laten slokken door de links-populisten onder leiding van leeghoofd Klaver. Met een nieuwe economische crisis op komst is het tijd voor een werkelijk sociaal geluid in plaats van woke woordenspelletjes.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jun. 2022 - 20:10

Ik ben ook niet weg van die Klaver. Maar als ze sociaal democratisch zijn en de PVDA dat ook is, is het logisch dat ze samengaan. Ik vrees alleen ook, dat woke cultuur weer een wig zal drijven tussen de sociaal democraten. GL mensen vinden de PVDA en de SP niet woke genoeg. Er zitten niet genoeg 'trans mensen van kleur' in de PVDA, of iets dergelijks.

Pietje Puk139
Pietje Puk1398 jun. 2022 - 12:45

Als D66 geen liberale partij zou zijn, dan zou ze niet in de liberale fractie van het Europarlement zitten, gezellig samen met hun vriendjes van de VVD. D66 is dus echt geen links-liberale en al helemáál geen linkse partij. En van asielbeleid, klimaat en medisch ethische kwesties kun je niet eten. Maar wel van sociaal beleid, dat er voor zorgt dat iederéén fatsoenblij te eten heeft en niet alleen de vriendjes van Mark Rutte.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jun. 2022 - 20:12

Ik snap ook nooit, waarom mensen D66 'links' noemen. Wat bedoelen ze dan met 'links" ? Als ik aan links denk, denk ik aan marxisme, of anarchisme. De SP, zie ik als links, omdat het een sociaal democratische ( en dus marxistische ) partij is. Sociaal democratie, is namelijk de meest milde vorm van marxisme.

MartinB1
MartinB18 jun. 2022 - 11:15

Deze reactie is verwijderd

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jun. 2022 - 11:00

Een fusie gaat zeker invloed hebben op het politieke landschap. De verliezers zijn vooral D66 en SP. Beide partijen leveren volgens peilingen minimaal 3 zetels in. D66 heeft dat, gezien de terugval in de peilingen, al gedaan. De grootste klap gaat dus bij de SP terecht komen. Hett verklaart de weerstand van de SP aanhang tegen de fusie. Zoals PSP kopstuk Andre van Es onlangs zei: klein links maakt er een sport van elkaar de maat te nemen. Is dat afgunst? Dat het mindere, socialistische broertje er ineens met de hoofdprijs vandoor gaat? Want vrijwel alle argumenten hebben weinig met de huidige PvdA of GL te maken maar vooral met het verleden. Vergeving bestaat niet bij klein links, eens fout, altijd fout, lijkt de gedachte. De principerijders staan daarmee hun eigen macht in de weg. Anders dan D66 dat meer pragmatisch is. Anders dan Fons denk ik dat D66 allang wist dat de 24 zetels in 2021 geleende stemmen waren en dat het liever een grote progressieve broer of zuster naast zich heeft dan het alleen te moeten doen tegen de overmacht van VVD en CDA.

1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 jun. 2022 - 12:14

Martin "Anders dan Fons denk ik dat D66 allang wist dat de 24 zetels in 2021 geleende stemmen waren en dat het liever een grote progressieve broer of zuster naast zich heeft dan het alleen te moeten doen tegen de overmacht van VVD en CDA." Dat denk ik ook, itt de PvdA is D66 gewend aan het idee dat er in principe geen electorale bodem is (bij GL ligt dat anders). In de enkele cijfers terechtkomen is niet nieuw voor hen, in 2006 haalden ze er 3. Ze weten dat ze vaak als een soort vluchtheuvel voor progressieve kiezers dienen.

Pater
Pater8 jun. 2022 - 9:14

Het is waar, Kaag is nu bij extreemrechts net zo gehaat als Klaver, waarschijnlijk nog meer. De redenering van Fons over de mogelijkheid dat Kaag tegen rechts de hakken in het zand gaat zetten en dan kans maakt, ook bij een grotere linkse fusiepartij, snijdt hout. Die fusie moet er alleen komen als ze een nieuw perspectief en nieuwe inspiratie biedt.

1 Reactie
EenMening3
EenMening39 jun. 2022 - 10:13

@Pater Dit was een tijdje geleden waarschijnlijk zo maar mevrouw Kaag is langzaam maar zeker uit de publieke belangstelling verdwenen, terwijl Rutte weer volop in de schijnwerpers staat. Het lijkt wel een weerhuisje. Velen hebben opgemerkt dat Sigrid Kaag beter in de diplomatie had kunnen blijven. Als je de politiek in gaat, laat je immers het normale leven achter je en kom je terecht in de slangenkuil die Binnenhof heet: "Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate" Om daar te overleven, ben je haast wel gedwongen om de daar heersende mores enigszins over te nemen, wie met pek omgaat wordt er nu eenmaal mee besmet. Binnenhofse mores zoals intriges, jokken, draaien, stoken, veinzen, mes in je rug, beentje lichten; teveel om op te noemen. Dat gaat al snel ten koste van iemands integriteit.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal8 jun. 2022 - 8:56

D66 valt continue door de mand: dat heb je met ''geen vlees- geen vis'' partijen. Door hun grote budget marketingafdeling en de media is het d66 gelukt te pieken bij de afgelopen verkiezingen. Dat wordt niets meer. Maar het lukt ze telkens weer in het nieuws te komen ... nu ook ... dat weer wel.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde9 jun. 2022 - 9:59

Ben, de VVD is de partij die het meest uitgeeft aan onderzoek en marketing en PR advies. Daarom zijn ze ook zo groot. Dat ze piekten in 2021 had niets te maken met marketing maar met strategie. Veel GL en PvdA stemmers zagen in dat een groot D66 meer voor ze kon betekenen dan drie versnipperde kleine partijen. Vooral omdat onzeker was of PvdA en GL wel in een coalitie zouden stappen.

Break on through
Break on through8 jun. 2022 - 8:31

Kaag heeft inderdaad te veel water bij de wijn gedaan. De magie van Sigrid Kaag is behoorlijk uitgewerkt. D66 heeft inderdaad minder zetels. PvdA en GroenLinks samen vormen een aanzienlijk tegenwicht tegen het veel te rechtse Nederland, daar veranderd de D66 weinig aan. D66 kan natuurlijk nog capituleren door zich aan te sluiten bij de grote linkse samenwerking. Zou het ze sieren als ze de stekker uit Rutte zoveel trekken. :)

Eric Minnens
Eric Minnens8 jun. 2022 - 8:01

D 6 6 Graag zelf even de twee lijntjes trekken van de respectieve zesjes naar de D. En wel om de interne spagaat te illustreren waarmee deze partij worstelt. De ene 6 staat voor het neoliberalisme. De andere 6 voor het neo- eh... wokisme? eh... politiek correcte? cultureel hoogstaande? eh... moralisme? Waarom dan die 6'jes? Tja, omdat 7'tjes of 8'tjes veel te hoog gewaardeerd zouden zijn. Eigenlijk verdienen ze niet meer dan twee 6- 'etjes. D 6- 6-

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens8 jun. 2022 - 8:08

Nog beter misschien: D55, D44 of D11. Andere varianten zijn ook mogelijk. D47?

Olav Meijer
Olav Meijer8 jun. 2022 - 9:33

Je weet niet wat je eraan hebt. Kan alle kanten uit. Dus: D00.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jun. 2022 - 9:55

D'666?

Eric Minnens
Eric Minnens9 jun. 2022 - 7:20

"D'666" De spagaat wordt nu een soort driedimensionale 'tripod', zo'n driepootje om te masseren. Daar schuilt de duivel natuurlijk in, en de derde zes staat zou dan kunnen staan voor de ontkerkelijking, ja het anti-godsdientige karakter, van deze partij. Hoewel aanbidding van de duivel nu ook wel weer vergezocht is..., maar ja, soms moet je je ideeën ver zoeken... En in ieder geval zouden christenen op die manier naar D66 kunnen kijken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jun. 2022 - 16:08

“Hoewel aanbidding van de duivel nu ook wel weer vergezocht is..., maar ja, soms moet je je ideeën ver zoeken...” Nou, ze rommelen anders aardig aan de randen van het leven, voltooid leven en meer van die ethische grappen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 jun. 2022 - 7:23

Als het al tot een fusie komt, is de vraag wat daar voor partijprogramma uit komt rollen en nog belangrijker wie de lijsttrekker gaat worden. Ik kan me niet voorstellen dat na een fusie de leider van de PvdA of GL het nieuwe gezicht gaat worden (dan is het geen fusie, maar overname). Dus er zal een nieuw gezicht gevonden moeten worden. Als we al die stappen gehad hebben, dan kan D66 gaan kijken of ze zich zorgen gaan maken of niet.

1 Reactie
Sonic2
Sonic28 jun. 2022 - 11:53

Het lijkt me dat D66 zich sowieso zorgen moet maken. Kaag kon in 2021 zich nog als outsider presenteren. Nu heeft de progressieve en linkse kiezer genoeg andere mogelijkheden. VOLT, PvdA en GL. Het grote voordeel voor D66 is dat haar kiezers zwevend zijn en vaak niet weten wat ze moeten stemmen en pas laat bepalen. Dus de meester of juf kijkt niet over hun schouder mee zeg maar.