Joop

Linkse burgemeester in Italië opgepakt wegens 'hulp aan migranten'

  •  
02-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
34888585653_5d8cc40d85_k

© cc-foto: Soledad Amarilla / Ministerio de Cultura de la Nación https://flic.kr/p/V9Z81R

Domenico Lucano, de linkse burgemeester van het Italiaanse dorp Riace, is dinsdagochtend onder huisarrest geplaatst. Lucano, die in 2010 tweede werd in de verkiezing ‘beste burgemeester ter wereld’ en in 2016 door het Amerikaanse blad Fortune tot een van de vijftig meest invloedrijke personen ter wereld werd bestempeld, verwierf faam met zijn in 1998 gestartte beleid om het wegkwijnende dorp te revitaliseren door er migranten te huisvesten. Op een bevolking van amper tweeduizend zielen werden inmiddels bijna vijfhonderd vluchtelingen verwelkomd. Het dorp werd een toonbeeld van hoe om te gaan met de komst van migranten. De nieuwe extreemrechtse regering van Italië zag dat met afgrijzen aan. Lucano op zijn beurt riep op te protesteren tegen het met de dag meer xenofobe beleid van Rome.
"‘Vanaf het moment dat je havens afsluit en muren optrekt ‘in naam van alle Italianen’, kun je er vanuit gaan dat er ook tegenstand komt tegen deze barbaarse processen van ontmenselijking’, zei burgemeester Lucano een paar weken geleden in een interview. In datzelfde gesprek noemde hij zijn dorp Riace een symbool voor ‘het Italië dat zich verzet’. Veel medestanders van Lucano spraken na zijn arrestatie op dinsdag van een politieke arrestatie. Dit weekend organiseren zij een tegendemonstratie aan in Riace."
Lucano wordt beschuldigd van het arrangeren van schijnhuwelijken en het inhuren van twee vuilnisophaalbedrijven – die migranten in dienst hebben – zonder openbare aanbesteding. Een eerdere aanklacht dat hij met publiek geld gefraudeerd zou hebben – een beschuldiging die door tegenstanders werd verspreid – is inmiddels na onderzoek al ingetrokken.
Vicepremier Salvini, capo van de extreemrechtse Lega, twitterde in zijn nopjes te zijn met de arrestatie. “Ik ben benieuwd wat Roberto Saviano en de gutmenschen ervan zullen zeggen.” Saviano is een vooraanstaande journalist. Hij werd wereldberoemd met Gomorra, een onthullend boek over de maffia, en neemt het voor Lucano op.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Britta van Rees
Britta van Rees3 okt. 2018 - 10:24

Mensensmokkel is een ernstig strafbaar feit. Burgemeesters moeten zich daar verre van houden.

1 Reactie
Libertain
Libertain4 okt. 2018 - 8:25

("Mensensmokkel is een ernstig strafbaar feit") Precies gezegd. Daarom gingen de Gestapo en nazi's toen hard achter de smokkelaars die joodse mensen deden helpen naar de vrijheid te ontsnappen. Hebben niet enkel burgemeesters toen eraan mee gedaan maar ook diplomaten met gevaar voor hun eigen leven. Lees 's een keertje de geschiedenis, mogelijk kom tot enige ontdekking.

Tommy Skylar
Tommy Skylar2 okt. 2018 - 20:00

Een burgemeester moet zich net als alle andere burgers aan de wet houden. Nog meer moet een onafhankelijk boven de partijen geachte volksvertegenwoordiger als deze dat en zich dus niet als burgers als activist gedragen.

4 Reacties
Libertain
Libertain3 okt. 2018 - 7:45

De elitaire gedachte dat de burgemeester boven de burgers moet staan is verouderd Middel-eeuws principe. Binnen de moderne EU democratieën is de burgemeester door verkiezingen gekozen vertegenwoordiger van de burgers en moet ten alle tijden actief midden in staan, tevens verantwoordelijkheid afleveren. Excuses dat mijn verhaal volstrekt onbekend voor ons land klinkt, we hebben nog lange weg te gaan om de moderne democratie überhaupt te mogen bereiken.

W-74
W-743 okt. 2018 - 9:11

"De elitaire gedachte dat de burgemeester boven de burgers moet staan is verouderd Middel-eeuws principe. " Jaha inderdaad, want de burgemeester is er tenslotte maar voor enkele burgers; nl diegene die hem hebben verkozen. Blijkbaar vind u clientelisme, erg gebruikelijk in landen ten zuiden van Breda, erg modern. Ik en velen met mij vinden dat niet.

Tommy Skylar
Tommy Skylar3 okt. 2018 - 19:10

@Libertain Nee dus. Het is Middeleeuws zoals ook in de latere klassenmaatschappijen naar elitair denken cliëntelisme te bezigen. In de moderne tijd is een burgemeester, die tenslotte niet gekozen is, verplicht en daarop af te rekenen, een boven de parijen en voor burgers onafhankelijke ambtenaar met een sterk mandaat.

Libertain
Libertain4 okt. 2018 - 8:20

Zoek het verschil over clientelisme en ontwikkelde democratie. Probeer wat meer over democratie te lezen uit het ervaring van doorontwikkelde landen. Overigens het corporatieve neoliberalisme dat thans heerst is het beste mogelijk voorbeeld voor clientelisme, inclusief dividendbelasting waarbij de burgemeester door een establishment van bovenop wordt ingesteld. Dit heeft helemaal niets met democratie te maken. Net als in de DDR toen.

MarjoleinS2
MarjoleinS22 okt. 2018 - 19:12

Rechts Extremisme versus Links en de gutmenschen. Gaan die de komende jaren met elkaar de strijd aan met hulp voor opvang van vluchtelingen en medemenselijkheid als inzet?

Satya
Satya2 okt. 2018 - 18:25

Het verbaasd niet eens meer

Joop den Uil
Joop den Uil2 okt. 2018 - 18:02

waarom bestempelt men deze burgemeester als ''links'' ?

2 Reacties
schylger
schylger3 okt. 2018 - 9:13

Waneer je mensen van buitenheemse afkomst als mensen beschouwt met dezelfde rechten als zij die in de buurt zijn geboren, dan betekend dat tegenwoordig dat je links bent.

jandebakker
jandebakker3 okt. 2018 - 13:47

@schylger Maar dat zou betekenen dat links neo koloniaal en eurocentristisch is en geen rekening houdt met de soevereiniteit van de bewoners van andere landen om zelf te beslissen over hun eigen rechten.

Bouwman2
Bouwman22 okt. 2018 - 17:24

Je kon erop wachten,die beschuldigende vingers met vijf letters mafia erop zijn effectief. In Italië is mafia overal. Niet altijd spectaculair, vaak wel latent. Je hoeft maar te wijzen en het is raak. . Overigens is Lega inderdaad wel vrij rechts, maar 5Stelle is dan weer volop populistisch. Samen verdelen Salvini en di Maio de portefeuilles en dan nemen ze een premier tussen hen beiden in bed. En de minister van financiën wijst Mattarella maar aan, want voor financiën zijn ze beiden niet te porren. Dat was de hele truc in samenvatting. Samen hebben ze de Italianen het hoofd op hol gebracht. En dat is niet moeilijk, want Italianen zijn niet enkel bijzonder bijgelovig ze bezitten als land ook een magisch kompas. De ene keer wijst het richting fascisme, de volgende keer tegenovergesteld: richting communisme. Vergis je niet, de Italiaanse CP was vlak nadat Mussolini was heengegaan meteen de grootste na die van de USSR. En altijd maar weer una bella figura willen slaan. Altijd maar calcio storico, strijden om de bal. Nu weer met Brussel. Italië draai dol.

Bernie2
Bernie22 okt. 2018 - 17:07

Dit is dus wat een extreemrechtse regering doet. Italië lijkt -niet alleen in economisch opzicht- weg te zakken naar een schurkenstaat met fascistoïde trekken, zoals ook Erdogan zijn tent bestiert. Dit belooft wat voor migranten in Italië die niet het gewenste varkensroze huidskleurtje hebben.

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 okt. 2018 - 16:19

Links zou gewoon eens met een gedegen plan moeten komen tab van migranten/vluchtelingen opvang. Hoeveel per jaar? Hoe regel je huisvesting? Hoe regel je de zorg? Hoe regel je de integratie? Wat zijn de gevolgen voor de autochtone bevolking? Wat tav onze welvaart? Wat voor uitkering ontvangt men? Etc etc ervan uitgaande dat ze blijven en met gezinshereniging uiteraard Gewoon eens op een rijtje wat de gevolgen zijn van 'links' beleid. Een kosten EN baten analyse Dus tegenover bovenstaande ook de pro's Als het een goed verhaal is ben ik om

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen2 okt. 2018 - 23:31

Gewoon een goed verhaal hoe je gevolgen de baas kunt worden zonder de oorzaken aan te pakken,

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 okt. 2018 - 8:11

@HM Daar zijn we het over eens, alleen weigert de politiek dat

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 okt. 2018 - 16:15

Italie word esn fscistishe staat. Hopelijk kunnen de AFA's in Italie weerstand bieden tot deze gruwlijke regering.

Libertain
Libertain2 okt. 2018 - 14:00

Dit verhaal is het mooiste betoog dat je voor de functie van door verkiezingen gekozen burgemeester zou kunnen houden in ons land met onze middeleeuwse gewoontes waar het notie democratisch verkozen burgemeester enkel tot ophoging van de wenkbrauwen leidt. Democratie betekent verkiezingen, ook voor de functie van burgemeester die ons geval een staatsaangewezene apparatchik is die geen verantwoording voor de kiezers hoeft af te leggen. Lekker achterlijk totalitair, lekker makkelijk.

Joop Schouten
Joop Schouten2 okt. 2018 - 13:27

Dat deze 'sociale man' vijanden heeft lijkt me evident. Dat had hij kunnen weten. Als de opnamen inderdaad een bewijzen dat hij fout zat is dat nogal dom en naïef. De man verdient de Nobelprijs voor humaan gedrag. 'Links' is overigens een begrip die nadere uitleg verdient,

Joop Schouten
Joop Schouten2 okt. 2018 - 13:27

Dat deze 'sociale man' vijanden heeft lijkt me evident. Dat had hij kunnen weten. Als de opnamen inderdaad een bewijzen dat hij fout zat is dat nogal dom en naïef. De man verdient de Nobelprijs voor humaan gedrag.

Whocares3
Whocares32 okt. 2018 - 13:10

Ik weet te weinig van deze man om daar iets zinnigs over te zeggen, maar de titel van het stuk dekt de lading niet. "Hulp aan migranten" lijkt me wezenlijk iets anders dan het arrangeren van schijnhuwelijken en bewust regels overtreden (aanbestedingsprocedure) om bevriende bedrijfjes een overheidsopdracht te gunnen.

2 Reacties
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar2 okt. 2018 - 16:15

Als er woorden verdraaid worden wees dan ook eerlijk en spreek dan van beschuldigingen over vermeende delicten, niet alsof de genoemde punten al feiten zijn.

Zomaareenmening
Zomaareenmening2 okt. 2018 - 17:52

Quote: " Lucano wordt beschuldigd van het arrangeren van schijnhuwelijken en het inhuren van twee vuilnisophaalbedrijven – die migranten in dienst hebben – zonder openbare aanbesteding." einde quote. Lucano wordt beschuldigd maar is pas schuldig als dit door een rechterlijke macht besloten is. Bovendien blijkt uit het vervold van de zinsnede dat er toch misschien iets nioet in de haak is met de beschuldigingen. Leest u even verder mee? Quote: " Een eerdere aanklacht dat hij met publiek geld gefraudeerd zou hebben – een beschuldiging die door tegenstanders werd verspreid – is inmiddels na onderzoek al ingetrokken. " Bovendien geeft u een eigen zienswijze aan het inhuren van bedrijven mee, namelijk dat dit bevriende bedrijven zijn. Helaas is dit nergens in het artikel te lezen. Maar ja, gezien uw nickname : Whocares!!