Joop

Links wint Deense parlementsverkiezingen

  •  
06-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-06-06 om 08.31.02
De Deense parlementsverkiezingen zijn gewonnen door de Sociaaldemocraten. De partij behaalde ruim 26 procent van het aantal stemmen. De huidige premier Lars Lokke Rasmussen van de Liberale Partij heeft het verlies van zijn partij erkend. De partijleider van de Sociaaldemocraten Mette Frederiksen zal waarschijnlijk de nieuwe premier worden. Met 41 jaar zal ze daarmee Denemarkens jongste minister-president ooit zijn.
De verkiezingscampagnes werden gedomineerd door debatten over klimaatverandering, bezuinigingen op sociale voorzieningen en immigratie. In die debatten trokken de rechtse partijen aan het kortste eind. Vooral extreemrechts werd door de Deense kiezer afgeserveerd: de Deense Volkspartij werd gehalveerd ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2015. Dit wordt mede verklaard doordat de Sociaaldemocraten harde standpunt over migratie hebben overgenomen van rechts, waardoor voor veel kiezers extreemrechts een minder interessante optie was.
In Denemarken zijn twee vrijwel standaard coalities, namelijk het linkse ‘rode blok’ en het rechtse ‘blauwe blok’. Het rode blok, aangevoerd door de Sociaaldemocraten, hebben de afgelopen vier jaar in de oppositie gezeten. Zij voerden naast strengere immigratieregels campagne met de belofte van meer uitgaven aan sociale voorzieningen, het verhogen van belasting voor multinationals en de allerrijksten en het terugdraaien van pensioenhervormingen zodat Denen die veertig jaar gewerkt hebben eerder met pensioen kunnen.
Na Zweden en Finland is Denemarken het derde Scandinavische land dat het afgelopen jaar een linkse regering koos.
Bron: BBC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (79)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 jun. 2019 - 17:37

Dit is het soort 'kneuter links' (nationaal socialisme, zo men wil; of iets minder 'demoniserend (en waar)' het eten van twee walletjes) waar ook de SP-top zich aan verbonden heeft. Voorlopig - hoera, hoera - hopeloos en kansloos, hoop ik, in dit kneuterland: https://www.krapuul.nl/blog/2738455/het-probleem-van-de-sp-is-haar-politieke-koers/

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 jun. 2019 - 17:44

Het blijkt bij nader inzien, trouwens, een overwinningsnederlaag te zijn:https://www.krapuul.nl/politiek-blog/2738491/benauwde-overwinning-voor-reactionaire-deense-sociaal-democraten/

Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 14:47

@ 2C & anderen Ik lees vaak over de linkse elite die een dedain hebben voor radicaal rechtse onderbuik kiezers. Alsof dedain of arrogantie iets links zou zijn. Wat ik de dagen voor de EU verkiezingen heb gezien was ten hemels schrijdend. Ik heb nog nooit zoveel arrogantie en dedain gezien. Ten eerste zaten alle peilers er naast. De Hond had FvD op 15%. Het werd 10,9%. En hij had PvDA op 13%. Het werd 19% ! En iedereen maar praten over Trump. De NPO/Pauw slaagde er in om een tweestrijd te maken tussen een partij die ruim verslagen werd door de PvdA en tweede werd en een partij die net Groenlinks voor bleef en maar net vierde werd. De strijd zat daar helemaal niet. Wat een miskleun. Toen kwam de uitslag niet uit en werd gezeurd over de opkomst. Hoorde je niet in 2016 tijdens dat flut referendum. Daar was de opkomst 32%. Tien procent lager als 23 Mei. En daarna werd de Pvda kiezer gebasht. Die was oerdom en oordeelde op de persoon. Misschien willen mensen wel geen Nexit. Misschien wonen mensen naast een vriendelijke allochtoon. Misschien hebben mensen wel liever een leuke Surinaamse buurman als al die PVV/ FvD monsters. Misschien he. En respecteer eens de mening van die mensen. U en veel andere hier. Waarom komt er een keiharde Brexit( mogelijk) als bijna de helft van de Britten daar tegen is? Waarom krijgen we keihard rechts beleid in Amerika terwijl de midterms op een winst van de Democraten wees en Hillary Clinton ook qua stemmen nauwelijks onderdeed. Er is ook erg veel aanhang voor het geluid van open grenzen. Elk keer maar weer hetzelfde PVV en FvD gedram. Elke keer worden mensen die er iets anders over denken weg gezet. Zeer vermoeiend. En de selectiviteit is ook vreselijk. De PvdA won in Nederland met een zeer pro EU verhaal en pro immigratie. En in Denemarken toevallig niet. Dat sommige dat hier claimen is omdat ze PVV en FvD sympathie hebben. In werkelijkheid is er namelijk geen peil op te trekken. De Groenen groeien in Duitsland enorm bijvoorbeeld. Het is veel diverser als veel mensen hier doen overkomen. Allemaal met hun eigen politieke agenda.

3 Reacties
2C
2C6 jun. 2019 - 16:01

@Sonic De opmerkelijke winst van de PvdA bij de EU-verkiezingen verbind ik toch eerder aan de persoon Frans Timmermans, dan aan het verhaal dat de PvdA weet te vertellen over de EU. Dat verhaal wijkt niet veel af van D66 over de EU en die hebben het niet heel goed gedaan. Frans Timmermans is voor velen een zeer herkenbaar persoon als oud-minister van BuZa en als 'onze man in Europa'. Zeker in de Limburgse geboortestreek van Timmermans wordt chauvinistisch gedacht en ook zodanig gestemd. In de EU laat een gemeleerd beeld te zien wat betreft de sociaal-democratie. In Spanje en Portugal en gaat het redelijk goed, maar het brandende thema immigratie speelt daar veel minder en er spelen daar specifieke thema's zoals de Catalaanse onafhankelijkheid. Veel (jonge) Portugezen en Spanjaarden zijn juist naar andere, rijkere delen van Europa gemigreerd vanwege de zeer slechte economische situatie thuis. In het VK houdt Labour stand, maar Labour weet aan de andere kant ook geen echte winst te pakken, ondanks de totale chaos bij de Tories en de Brexit. Of Labour en dus Corbyn een volgende verkiezing kunnen winnen is zeer de vraag, alhoewel ze de wind in de zeilen zouden moeten hebben. In de rest van de EU, zeker in de grote landen, ziet het heel slecht uit voor de sociaal-democratie: de SPD in Duitsland is een treurspel en de Franse PS is totaal geimplodeerd. In landen waar immigratie een thema is en blijft, zullen de sociaal-democraten blijven worstelen met de incoherente houding en het kiezen tussen het behoud en de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat en het verwelkomen van arme, buitenlandse sloebers. In Denemarken, een rijk land, waar potentieel veel immigranten heen zouden willen, hebben de sociaal-democraten deze logica wel begrepen.

Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 21:11

@ 2C Uw reactie is wel een mooi voorbeeld. Ik merk namelijk dat kiezers op internet compleet anders redeneren als de miljoenen kiezers in het land. Vooral voor de oudere generatie was Timmermans een prima minister. Dat nationalistisch rechts zo zuur is dat ze dat niet kunnen toegeven is laf. Geldt overigens ook in Amerika. Ook daar kunnen de oudere Democratische kiezers Biden in het zadel helpen. En over de PvdA gesproken. SP zit in een crisis. D66 ook. Groenlinks heeft in ieder geval het de laatste tijd niet makkelijk. Het lijkt( met de nadruk op lijkt) dat Klaver ook voorlopig zijn piek heeft gehad. Dus dat Asscher boven de 20 zetels uitkomt is realistisch. Ik acht boven de 25 zelfs mogelijk. Dat radicaal rechts in zijn eenzijdige bubbel zit is hun probleem. Het is niet dat het je niet kan zien aan komen. Overigens heb ik het idee dat de partij top van de grote partijen helemaal niet zo denkt. Ik zeg niet dat u ongelijk hebt. Er zit inderdaad een logica in. Een partij top denkt hoogstens 4 of 8 jaar vooruit. Ook de reden dat Rutte relaxt in dat klimaat dossier zit. Rutte is er niet meer 10 jaar. Als politicus. Dat weet hij ook wel. Asscher en Klaver kopen kiezers. Zo simpel is het. En dat geldt voor alle partijen natuurlijk. Ook een politicus moet presteren. Behalve als je VVD/PVV of FvD heet. Dan kan je overal mee weg komen. Bij hun eigen achterban.

MountEverest
MountEverest7 jun. 2019 - 6:34

Het is wel interessant om naar de leeftijd van de sociaal-democratische kiezers te kijken. Ik vermoed dat dat net als bij de vakbondsleden vooral vijftigplussers zijn. Dat zijn dezelfde mensen die lid zijn van de NPO (zie discussie op deze site).

2C
2C6 jun. 2019 - 13:48

Ergens wel grappig: dit Deense relaas doet mij gelijk ook terugdenken aan de film 'Vox populi' (2008) van Eddy Terstall. Daarin ging het over sociaal-democratische politici die 'populistische' thema's overnemen om populair en relevant te blijven. Misschien toch een film met een grote voorspellende waarde.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen6 jun. 2019 - 23:32

2C, Eddy Terstall is behalve filmmaker, ook één van de mensen achter VrijLinks. De aan hem toegedichte voorspellende waarde zou dus zomaar verklaard kunnen worden door 'De wens van Terstall is de vader van de gedachte'.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat6 jun. 2019 - 13:26

Wat ik me nou af vraag.. Zodra in Nederland iemand zegt strenge immigratie te willen is hij direct extreem rechts (ondanks dat het weinig met links of rechts te maken te hebben) en een populist. Nu blijkt dat de Sociaaldemocraten hebben gewonnen door voor strenge immigratieregels te staan en wordt het gezien als een overwinning voor links? Prima, maar stoppen we dan ook nu om iedereen die voor strenge immigratie is extreem rechts en populist te noemen?

2 Reacties
Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 14:22

@ Inhoudelijk_Debat Wat mij betreft kan alles wat het waagt of overweegt om zo oerstom te zijn om op PVV of FvD te stemmen onder de noemer extreem rechts worden gescholen. Uw reactie deed me denken aan Martin Bosma. Die haalt ook Drees aan om zijn racisme te vergoelijken. Drees zijn immigratie beleid ging over het managen van bevolkingsgroei. Het had niets te maken met de gure, zeer radicale agenda van het addergebroed van de PVV en FvD. Ik ben zelf ook voor een strikt immigratie beleid. Ik ben zwaar tegen een Koranverbod. Ik ben zwaar tegen het sluiten van allerlei moskeen. Ik ben zwaar tegen complot denkers. Ik ben zwaar tegen Pegida. En al die zeer, zeer rechtse clubjes waar Baudet tweets van de wereld in stuurt. U vergelijkt appels met peren. En dat doet u volgens mij bewust. Als u echt niet het verschil begrijpt tussen wat PvDA en SP voor staan of wat FvD en PVV voor staan dan heeft u er helemaal niets van begrepen. De verschillen tussen FvD en PVV zijn er ook op dit gebied. Smakeloos dus van u. En een extra motivatie voor mij om FvD en PVV en haar aanhang te blijven aanpakken. En ik laat me helemaal niets door nationalisten voor schrijven over wat voor mening ik moet hebben. Dus ik zal ze gewoon radicaal/extreem rechts en populistisch noemen. Ik zal er gewoon op wijzen dat het extreem nationalisme is. En dat Baudet en Wilders zeer verwerpelijke types zijn. Overigens vertelt u een vrij selectief verhaal. De helft dus. De Deense sociaal democraten wonnen ook omdat ze de sociale zekerheid wilde uitbreiden. Volgens mij ook de reden dat de PvdA in 2017 ook zo enorm verloor. Als een sociaal democratische partij aan het vangnet komt dan krijgt ze volkomen terecht de prijs. Een terechte straf van de kiezer. De sociaal democratische kiezer is niet racistisch en wil gewoon bestaanszekerheid en geen hervormingen. Heel wat anders als de nationalistische kiezer trouwens. Die wil gewoon een wit land en blijft liegen over dat hij /zij eigenlijk weer terug wil naar de jaren 50 en 60. Toen Nederland nog wit was. Maar mensen zoals u vermengen dat bewust. Alles om de ware bedoelingen maar te kunnen verhullen.

JannesJ2
JannesJ26 jun. 2019 - 14:58

"iemand zegt strenge immigratie te willen is hij direct extreem rechts [..] en een populist." Het e.e.a. ligt uiteraard aan de context. Mijn ervaring is, helaas zeg ik erbij, dat menig zich daar niet geheel bewust van is. "Die rot*(zoveelste zondebok) mot muh land uit, want: braaksel" is natuurlijk lachwekkend en overduidelijk. Weet en besef wat je zegt, al dan niet op het internet, je krijgt namelijk, geheid, Kritiek. Los daarvan is het 'direct extreemrechts..blabla' niets meer dan een frame. Door extreemrechts, vanuit een zekere slachtofferrol (uiteraard), uitgevoerd door mensen die veelal niet de moeite nemen om verder te kijken dan een zoveelste pakkende headline. "Echte Nederlanders", noemt men zich ook wel eens. "maar stoppen we dan ook nu om iedereen die voor strenge immigratie is extreem rechts en populist te noemen?" Schuldig, tot het tegendeel bewezen is, in deze. Krijg je met openlijke nazi's (PVV) en fascisten (FvD) in de NL politiek. Zal ik het voor nu maar even niet hebben over de thans in de gevangenis verblijvende (en net vrijgekomen) pvv/fvd terroristen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*6 jun. 2019 - 13:21

Ook in Nederland in maart 2021, hoop ik, liefst puur op eigen kracht, wat betreft Links Nederland maar dan helemaal zonder een ruk naar rechts a.u.b., alvast bedankt!.✌

1 Reactie
korheiden2
korheiden26 jun. 2019 - 18:35

@Sonic : Zojuist was er bij het NPO-journaal veel aandacht voor de Deense verkiezingen en de pittige eisen die men daar aan immigranten stelt. Zo moeten kinderen vanaf 1 jaar oud 25 uur per week naar de crèche op straffe van verlies van uitkering. Een woordvoerder van de sociaaldemocraten verwoordde het ongeveer zo : als sociaaldemocraten niet weten wat er in de maatschappij speelt, zullen ze klein blijven. Over uitbreiding van de sociale zekerheid heb ik bij de NPO niets gehoord. Je hebt wel gelijk dat de situatie in Europa heel divers is. Zo zijn de Groenen in Duitsland erg groot, maar juist klein in Oost-Europa. In Duitsland is de christelijke CDU/CSU nog altijd de grootste partij, en dat is weer anders in Nederland. In het Nederlandse parlement zit overigens nog wel een rare partij. Ik zag de aanvaring van Öztürk met Karabulut en Khadija Arib en daar kreeg deze DENK-politicus toch heel wat kritiek over zich heen.

Noort2
Noort26 jun. 2019 - 12:35

Een zege met een luchtje, wat zeg ik, met een zwaar naar sulfur dampende geur. Ik krijg onwillekeurig het gevoel met een kinderlokker te maken te hebben. Mensen verleiden met heimelijke genoegens, op dat genen wat ze altijd al wilden maar nooit durfden te vragen. Inhaken op gevoelens uit de onderbuik om daar wat mee te doen? Links beleid maken? De Denen zullen blij zijn om te bereiken wat geen ander eerder lukte. Moraal doet er niet toe, als we maar weer contact hebben met de wil van het volk. Blijkt dus dat links, als je dit links wilt noemen geen haar beter is dan rechts populisten. Er zit wellicht een andere verpakking om maar eenmaal open is het naargeestigheid troef.

Me, Myself and I
Me, Myself and I6 jun. 2019 - 11:58

Dus strengere migratie en de rekening leggen bij de jeugd.... Hmmm zo'n partij hebben we hier in NL ook. Die heet de PVV.

Van Tax
Van Tax6 jun. 2019 - 11:47

Dit wordt mede verklaard doordat de Sociaaldemocraten harde standpunt over migratie hebben overgenomen van rechts, waardoor voor veel kiezers extreemrechts een minder interessante optie was. Dus eigenlijk heeft een rechts immigratiebeleid gewonnen...

Buitenstaander
Buitenstaander6 jun. 2019 - 11:28

We kunnen nu wel juichen over "Links" maar dan moet je je eens even verdiepen in hun partij programma en wat ze willen bereiken: Daar gaan bij zo ongeveer iedere Nederlandse linkse partij de haren te berge rijzen. 'What's in a name' heet dat.

michellekepen
michellekepen6 jun. 2019 - 11:05

De Deense Sociaal Democratische ommezwaai op het gebied van immigratie (maar feitelijk op het gebied van de multiculturele samenleving), heeft moed vereist. Moed, omdat het volkomen ingaat tegen het de afgelopen decennia gevoerde beleid. De Sociaal Democraten hebben boetedoening gedaan. Ze hebben een onomwonden openbaar mea culpa uitgesproken. Dat zie ik de PvDA nooit gaan doen. Zelfs al zou er flink draagvlak voor zijn, een introspectie zoals van de Socialdemokraterne zit er gewoon niet in. Eén lichtpuntje: dat dacht men in Denemarken 10 jaar geleden ook....

2 Reacties
Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 14:25

Er zijn zaken fout gedaan, maar geen idee waarom de Deense sociaal democraten mea culpa moeten doen. Als ik het door heel West Europa trek hebben ook de Christen democraten/liberalen/ sociale liberalen veel zaken fout gedaan en hebben ook de nationalisten sinds de eeuw wisseling er een zooi van gemaakt. LPF en PVV in Nederland. De Deense volkspartij in Denemarken. Geen idee waarom nationalisten zoals u doen alsof alles de schuld is van de sociaal democraten. Zal u vast ingefluisterd zijn door Wilders en Baudet. Mijn enige verklaring.

michellekepen
michellekepen6 jun. 2019 - 20:47

(tweede poging) @Sonic, U vraagt zich af waarom de Deense Sociaal Democraten “mea culpa moeten doen”. Als u mijn bijdrage goed leest, dan kunt u zien dat ik niet zozeer een wens uitspreek, maar simpelweg gewoon constateer dat de Socialdemokraterne deze boetedoening gedaan hebben. Openbaar, kunt u zo in de media terugvinden. Zelfs in Nederlandse. Voor extra informatie, zie bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=xZYEGJTZBL8 (uitzending Nieuwsuur) https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2287908-de-politieke-ommezwaai-van-de-deense-sociaaldemocraten.html Gewoon een feitelijke constatering. Een ommezwaai én het hardop uitgesproken mea culpa, beiden hebben plaatsgevonden. Kennelijk mag u mij framen als nationalist. Maar wat dat er dan weer mee te maken heeft, wordt mij niet duidelijk. Net zo min als dat ik weet wat een Wilders en Baudet hier nu weer voor een rol in zouden spelen. Mij is in ieder geval onbekend dat deze politici invloed op het proces in Denemarken hebben gehad.

Break on through
Break on through6 jun. 2019 - 11:01

Links Komt helemaal terug in Europa en krijgt het meer en meer voor het zeggen. Rechts is definitief uitgerangeerd. De vorige keer zat er ook honderd jaar tussen dat de VVD regeerde. Laten we daar een traditie van maken. Dat het ééns in de honderd jaar een keer voorkomt. :)

1 Reactie
M7
M76 jun. 2019 - 18:08

Links wint met een ( extreem ) rechts programma in Denemarken. Gefeliciteerd! Maar ; Be careful what you wish for ....

toshiba
toshiba6 jun. 2019 - 10:47

deze partij Links te noemen is een gotspe. Het is gewoon een rechtse partije gewoon met een zogenaamd sociaal sausje erover heen. eigenlijk wat wilders ook doet: knetter rechts maar doen alsof je voor ouderen opkomt. tot het erop aankomt, dan keihard rechts stemmen Nee Links heeft niet gewonnen in Denemarken. integendeel. alleen al het feit dat kiezers extreem rechts niet interessant vonden omdat de soc-dem nog radicalere standpunten hadden. say no more

W2
W26 jun. 2019 - 10:44

Wat een verademing deze sociaal-democraten in Denemarken in vergelijking met de rest van Europa! Niet anti-EU niet EU-sceptisch maar EU-kritisch. Streng, consequent en rechtvaardig beleid op het gebied van immigratie, integratie en asielbeleid. Verbeteren sociaal beleid en pensioenleeftijd weer op normaal niveau. Belasten multinationals en de zeer rijken. Hadden we in Nederland maar van dit soort realistische linkse partijen! Helaas zullen deze Deense sociaal-democraten hier in Nederland door links hoogstwaarschijnlijk weggezet worden als zijnde nationaal-socialitsich...

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jun. 2019 - 15:11

Of links dat gaat doen moet nog blijken, maar waar jouw sympathie ligt is wel duidelijk. Oeps bijna vergeten, sorry: ……..

DaanOuwens
DaanOuwens6 jun. 2019 - 10:14

De sociaal democraten in Denemarken doen hetzelfde als de SP hier. Namelijk; op het onderwerp immigratie een extreem rechts beleid uitdragen. Ik zie daar weinig in, ik heb niets met mensen die denken dat het land leefbaarder wordt wanneer nieuwkomers als tweederangs burgers worden gezien. Voor mij is het net zo onaantrekkelijk Deense sociaaldemocraten als buren te hebben als PVV-ers of moslim fundamentalisten. De maatschappelijke veranderingen worden ook niet tegen gehouden door dit soort beleid. Ook de Deense samenleving wordt individualistischer, meer divers en meer gekleurd. Dus de basis voor de onvrede van deze burgers wordt niet weggenomen. De stemmotivatie is dat deze mensen die zaken willen houden zoals het was. Zij willen een homogene bevolking en geen verandering. En dat overkomt ze toch, ook in Denemarken. En ook de Deense autochtonen vormen geen homogene groep meer. Ook daar spelen grote tegenstellingen tussen stad en platteland. De Nederlandse PvdA kan dus weinig leren van de Denen. Het zal zeker een aantal stemmen opleveren. Maar de EU-verkiezing heeft al laten zien dat de Nederlandse SP-stemmer zo overstapt naar het FvD. Als je toch extreem rechts wil kiezen zijn er genoeg alternatieven. De PvdA doet er verstandig aan gewoon trouw te blijven aan de idealen en mensen met extreem rechtse opvattingen over immigratie gewoon te laten stemmen op een partij die bij die opvattingen past.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jun. 2019 - 13:51

Net als in Nederland met 91% is de urbanizatiegraad in Denemarken met 88% nog altijd hoog te noemen. De tegenstelling stad platteland is derhalve niet (langer) vreselijk belangrijk.

DaanOuwens
DaanOuwens6 jun. 2019 - 14:53

@ DanielleDefoe Jij schrijft: De tegenstelling stad platteland is derhalve niet (langer) vreselijk belangrijk. Meen je dit nu serieus? Ik kan dit soort beweringen slechts onzinnig vinden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2019 - 7:04

Het platteland loopt volgens de statistieken leeg. Die trend is zeer algemeen. Getalsmatig zijn plattelanders een minderheidsgroep.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jun. 2019 - 11:50

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Getalsmatig zijn plattelanders een minderheidsgroep. In Nederland ruim 17 miljoen inwoners. In de Randstad ruim 8 miljoen. In Denemarken ongeveer 5,5 miljoen waarvan ruim 750.000 in de twee grote steden Kopenhagen en Aarhus. In Leeuwaarden wonen ongeveer 100.000 mensen die vinden zichzelf Fries en niet inwoner van een metropool. Ik kan jouw beweringen echt alleen maar onzin vinden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2019 - 15:57

DO Dan zijn we het tot op zekere hoogte "eens". Ik vind uw opdeling in metropoolbewoners en plattelanders evenmin zinvol.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jun. 2019 - 21:10

@ DanielleDefoe Ik schreef: En ook de Deense autochtonen vormen geen homogene groep meer. Ook daar spelen grote tegenstellingen tussen stad en platteland. Zoals: https://www.rtlnieuws.nl/algemeen/binnenland/artikel/175946/kloof-tussen-stad-en-provincie-wordt-groter-het-een-grote-zorg Dat kan je een mening over hebben, want er zijn ook mensen die vinden dat het mee valt. Ik vind dat niet, ik vind dat er aanzienlijke culturele verschillen zijn tussen de Randstad en de rest van Nederland. Dat had jij ook kunnen ontkennen. Maar dan was er een discussie geweest. Echter je schrijft een nogal lullig berichtje over de urbanisatiegraad. Terwijl zowel in Denemarken als in Nederland niet met de kloof tussen stad en platteland wordt bedoeld een kloof tussen dorp met zeven huizen en een stad met 750.000 inwoners. Het was niets meer dan een lullig berichtje dat kant nog wal raakte. Als je van mening bent dat mijn opdeling in metropoolbewoners en plattelanders niet zinvol is, kan je daar argumenten voor geven in plaats van dit domme tekstje.

Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 10:07

De Deense sociaal Democraten zaten vroeger vaak boven de 30% en soms zelfs 40%. 26% is niet indrukwekkend en volgens mij is het ook een electorale strategie die op lange termijn niet werkt. In de oppositie zal agressief rechts wel weer groeien. Er wordt het beeld geschetst door de usual suspects dat een immigratie koerswijziging enorm veel stemmen oplevert. Grote onzin. Het lijkt me gewoon meer een middelmatige uitslag. De sociaal Democraten hebben gemaximaliseerd. Meer niet en ook niet minder. Niet overdrijven. Inhoudelijk ben ik het overigens niet zozeer oneens met het beleid wat de sociaal democraten in Denemarken voor staan. Je mag best streng zijn, maar ook ruimhartig als het nodig is. Misschien sta ik er wat softer in als hun. Liever allochtonen als al dat platvoerse autochtonen volk. De Denen komen er gelukkig achter dat de Deense Volkspartij net zo ranzige en vunzige partij is als al haar andere Europese vrienden. Ongekend dom stemgedrag van degene die op z'n vreselijke partij stemmen. Geen medelijden mee dat het kiesvolk bedrogen wordt. Stem gewoon niet zo achterlijk en primitief. Dat ze nu gehalveerd worden is als voorspellen dat FvD een flop wordt. Het is zo voorspelbaar. Je hebt altijd het gelijk aan je kant, maar door agressief rechts wordt het pas 10 jaar later erkent. En nog steeds niet trouwens, want de winst van FvD wordt vooral toegeschreven aan het verlies van het "partijkartel". En niet aan het imploderen van de PVV. Ik heb nationalisme nog nooit ergens zien werken. Het overnemen van hun plannen doet misschien electoraal iets op korte termijn. De sociaal democratie lijkt wel weer op de weg terug, maar echt weg geweest zijn ze nooit. Dat kon je ook in de stemmen percentages zien. Die 19% van Timmermans kwam niet uit de lucht vallen. Die winst van de Groenen ook niet. De winst van de Deense sociaal democraten ook niet. Misschien alleen als je in je uiterst bekrompen en eenzijdige rechts radicale bubbel zit. Dan is het een verrassing.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest6 jun. 2019 - 12:10

Het bestaansrecht van anti-immigratie partijen is dat ze de andere partijen dwingen tot een min of meer restrictief immigratiebeleid.

Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 14:32

@ MountEverest U mag dat concretiseren met voorbeelden. Ik lees en hoor vooral veel retoriek. In Denemarken zal dat vast op een bepaalde manier zo zijn. Je kan ook redeneren dat door PVV en FvD( en je kan dat ook door trekken eigenlijk naar vooral België en Zweden) alle partijen bij elkaar klitten en je helemaal geen strenger immigratie beleid krijgt. De 6 partijen constructie bij het pensioen akkoord bijvoorbeeld. En België precies hetzelfde. Je kunt ook redeneren dat Vlaams Belang met haar onverantwoordelijke houding de N-VA over links dwingt. Een nogal aanvechtbare stelling die u uit wat mij betreft.

2C
2C6 jun. 2019 - 10:05

De Deense sociaal-democraten kunnen een voorbeeld zijn voor veel andere sociaal-democratische partijen in West-Europa. Met de herijking van hun politiek ontworstelen ze zich uit een incoherentie of spagaat, waarin sociaal-democraten lang in gevangen zitten: het opbouwen en handhaven van de sociale zekerheid en de verzorgingsstaat en dit combineren met een kosmopolisme van open armen en open grenzen. Logisch gezien kan dit nimmer en nooit samengaan. Het is het een of het ander, want een genereuze verzorgingsstaat zal zichzelf ten gronde richten, als ze gelijkertijd vele immigranten ontvangt en ze dezelfde rechten geeft voor uitkeringen e.d. (op basis van het grote goed van gelijkheid) De traditionele arbeiders in Nederland, of wat daar van over is, hebben dit al onderkend en hebben zich afgekeerd van de PvdA en zijn overgestapt naar de SP of PVV, ook omdat zij als eerste de concurrentie voelen van (arbeids)migranten, op woon- en werkgebied. Wat overblijft bij de PvdA zijn voornamelijk kiezers die waarschijnlijk een betrekking hebben in een relatief beschermde functie bij de (semi-)overheid en zich makkelijk kunnen wentelen in een moreel superieur kosmopolisme.

harmmeijer
harmmeijer6 jun. 2019 - 9:30

Heel cynisch dat deze week D-day op grootse wijze wordt herdacht met honderdduizenden doden, terwijl opnieuw in Europa extreem rechts, fascisme en nationalisme aan een opmars bezig is.

5 Reacties
harmmeijer
harmmeijer6 jun. 2019 - 9:31

D-day met honderdduizenden doden

De overspelige hoofdcommissaris
De overspelige hoofdcommissaris6 jun. 2019 - 9:47

Janmaat, Fortuyn, Wilders en Baudet. Allemaal racisten en xenofoob.

Willem D2
Willem D26 jun. 2019 - 10:41

D-Day geallieerden en Duitsers samen nog geen 20.000 De totale slag om Normandie die tot eind augustus duurde inclusief burgers 200.000

Satya
Satya6 jun. 2019 - 12:59

"Janmaat, Fortuyn, Wilders en Baudet. Allemaal racisten en xenofoob." Inderdaad.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jun. 2019 - 15:15

@WillemD Maar niks over dat het nogal cynisch is? Dat is de boodschap van Merel volgens mij? En dat maakt jouw bericht dan weer ubercynisch in mijn ogen.

Mark Huysman
Mark Huysman6 jun. 2019 - 9:27

Het is wel goed om ook de twee andere linkse winnaars te noemen: de sociaal-liberale partij (een soort linkse D66) kreeg er 8 zetels bij en de socialistische volkspartij (een groene meer radicale linkse partij) 7. Dit is aanmerkelijk meer dan die ene zetel die de sociaaldemocraten wonnen. Beide partijen hebben een veel positiever standpunt mbt vluchtelingen en migratie. Het is nog maar de vraag of ze de sociaaldemocraten willen steunen in een nieuwe regering.

HarryD2
HarryD26 jun. 2019 - 9:10

De vlag gaat hier uit omdat 'links' in Denemarken heeft gewonnen. Echter hun immigratie en EU standpunten zouden hier nooit door links (lees PvdA, GL) worden overgenomen, misschien is het meer richting SP of een soort beschaafde PVV. Ik heb het eerder gezegd, we moeten hier af van het harde links - rechts denken. Dit dekt de lading allang niet meer betreffende de grote onderwerpen immigratie, klimaat, EU etc. Ik denk dat ik in Denemarken ook links had gestemd, wat ik hier al lange tijd niet meer doe.

1 Reactie
Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 10:16

@ Harry D In Denemarken is het politiek klimaat wat meer naar rechts gekanteld. Ik denk dat SP en PvdA heus wel de harde immigratie regels willen steunen, maar ik denk dat ze terecht bang zijn voor een politieke scheuring binnen de partij. Overigens zijn de Deense Sociaal democraten niet extreem anti EU, niet anti klimaat beleid. Het werd zelfs genoemd in de overwinning speech begreep ik. Verkeerde voorstelling van zaken geef je. Voor Deense begrippen zijn de sociaal democraten daar links. En we moeten helemaal niet af van het links/ rechts denken. Op die manier kan D66 zich blijven voordoen als links. Dat zijn ze zeker economisch niet. En kan de PVV en FvD zich ook als sociaal profileren. Dat zijn ze dus niet. Over de PvDA en Groenlinks kan je ook nog hele grote discussies voeren. Trump is en was rechts. Niet sociaals aan. Dus stem niet op hem als je een democraat in de Mid West bent. Hitler was in zijn eerste wereldoorlog tijd al een reactionaire conservatief. Onvoorstelbaar dat een deel van links hem mandaat heeft gegeven voor zijn agenda. Er is zeker nog een links en rechts. En zeker Jetten/ Wilders en Baudet zijn niet sociaal en zeker niet links. Waarschijnlijk bent u een aardig persoon, maar wel 1 met een exact verkeerd perspectief.

anda2
anda26 jun. 2019 - 8:28

De uitslag bevestigd het gelijk van Willem Drees junior. De Deense Sociaal Democraten hebben het contact met hun kiezers hersteld. De PvdA zal bij de 2e kamer verkiezingen eerst nog een nieuwe nederlaag moeten leiden voordat zij afstand gaan nemen van hun vastgeroeste bestuurders. Nationalisme is geen vies woord, de meeste kiezers weten dit wel. Nu de PvdA nog.

8 Reacties
Satya
Satya6 jun. 2019 - 10:22

Een echte fascist aan het woord. Herverdeling met jou. Waarom verplicht een overheid mij daartoe? Ik gun je helemaal niets, nada, noppes. Nationalisten bah.

Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 10:22

Ik vind het best knap om in vijf zinnen zoveel planken mis te slaan. De uitslag is voor de Deense sociaaldemocraten een middelmatige uitslagen. Als u zich eens ergens in had verdiept( in plaats van het gebruikelijke gedram) dan had u gezien dat dit voor hun een middelmatige uitslag was. De PvdA staat in alle peilingen in Nederland op winst. Ze hebben de EU verkiezingen gewonnen en alleen al het verlies van D66 gaat de PvdA aan winst helpen. Waar heeft u het toch over? Nationalisme is een grote ziekte. Hoef je alleen maar de geschiedenisboeken voor in te kijken. De meeste kiezer kotsen op het nationalisme. Spreek eens niet voor anderen wilt u. En stop eens met uw rechts radicale gebral te bepalen wat links zou moeten doen. En wat de meeste kiezers zouden moeten willen. U spreekt daar niet voor. U spreekt voor die 15% bekrompen figuren die PVV/ FvD steunen. Daar moet u zich al kapot voor schamen. Zeg gewoon dat je wilt dat FvD/ PVV beleid door heel het politieke spectrum moet worden overgenomen. De PvdA won trouwens vorige maand met een zeer pro immigratie/ pro EU boodschap. Als u een democraat bent( wat u niet bent en als u het bent een zeer selectieve) dan zouden FvD en PVV eens de Timmermans boodschap moeten overnemen. Maar democratie is voor nationalisten een keuze menu. Alleen doen als het je uitkomt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jun. 2019 - 10:35

'Nationalisme is geen vies woord,' Sommigen leren het nooit. Nationalisme leidt alleen maar tot ellende. De geschiedenis bewijst het.

Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 10:40

@ Anda Overigens was Willem Drees junior een drama als politicus. Ds 70 is totaal geflopt. Het kabinet Biesheuvel heeft een jaar bestaan. Ds70 was trouwens een neoliberaal gedrocht. Drees junior had het alleen maar over bezuinigen. Wel Wim Kok aanvallen en het neoliberalisme, maar Ds70 heilig verklaren. https://www.anderetijden.nl/aflevering/531/DS70 DS 70 was in 1 ding zijn tijd ver vooruit(Drees ook) in het neo liberalisme. Drees was ook na de maatstaven van vandaag een VVD'er geweest. Omdat Drees geen verzorgingsstaat wilde. Overigens ging aan DS 70 de Boerenpartij voorbij. Ook een rechts radicale flop. Janmaat was ook al een flop. Leefbaar Nederland was een flop. LPF was een chaos en Fortuyn had de gave om overal ruzie te maken. Dan krijg je nog Mevrouw Verdonk/EENNL/VNL/ DKP en de PVV. Het is allemaal helemaal niets geworden. En volgens mij ben ik nog een aantal flops vergeten. En FvD gaat floppen. En dat had je al kunnen zien aankomen sinds 1966 zeg maar. In die zin is Baudet gewoon de opvolger van boer Koekoek. Overigens precies hetzelfde patroon. Een enorme overwinning in 1966( ook bij de PS verkiezingen) en daarna viel het snel uiteen. Het is niet dat je er geen patronen in kunt zien. Dat je het niet wilt zien dat is heel wat anders.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jun. 2019 - 15:38

Nationalisme is geen vies woord, de meeste kiezers weten dit wel. Anda is zijn laarsjes al aan het poetsen. Hij weet dat hij met dit soort berichten hoon over zich heen krijgt, maar het normaliseren van gedachtegoed dat in het verleden tot afschuwelijke oorlogen en moordpartijen heeft geleid moet doorgaan, en Anda wil graag zijn steentje bijdragen.

anda2
anda26 jun. 2019 - 20:56

@Stockickhuysen, als u niet in staat bent nationalisme in een ander kader te zien dan van hetnationaal socialisme zegt dit meer over uw kortzichtig denken dan over mijn gepoetste laarzen.

anda2
anda27 jun. 2019 - 8:41

@Sonic,je mist de essentie van de stelling. DS70 was een groep dissidenten uit de PvdA na de revolte van de nieuwlinks beweging. Het was deze verandering van de PvdA die zorgde voor een steeds grotere kloof tussen de partij en haar kiezers. Van een breed gedragen arbeiderspartij werd het een partij voor het onderwijs en ambtenaren. De arbeiders stemden met hun voeten en bleven weg. Zelfs Willem Drees sr heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Nationalisme is geen ziekte. Het gebrek eraan maakt een samenleving waarin teveel stromingen als los zand parallel van elkaar leven. Het is onzin om nationalisme altijd te willen zien in het kader van nationaal socialisme. Nationalisme geeft burgers een identiteit, ongeacht ras of geloof. De Sociaal Democraten in Denemarken hebben dit ingezien na het mislukken van de multi culturele samenleving. Het resultaat van deze wending vertaald zich in de uitslag van de laatste verkiezingen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jun. 2019 - 15:53

anda 6 juni 2019 at 22:56 Nee.

Grietje Genot
Grietje Genot6 jun. 2019 - 8:18

Gooit 't maar in mijn pet, cq mutsje. Als je deze kille griezels links noemt, noem mij dan alsjeblieft iets anders. Als je dit sociaal-democraten noemt, noem ze dan maar nazi's. Ach, waar gaat het naar toe met de wereld? Alle waarden staan op hun koppie. Het is godgeklaagd, d'r komt geen einde aan onze misère. En juist als de nood het hoogst lijkt, wordt het nog erger.

4 Reacties
De overspelige hoofdcommissaris
De overspelige hoofdcommissaris6 jun. 2019 - 8:52

Mijn vader die nu in de Hemelen is heeft twee jaar in Duitsland vastgezeten. Wilt u nooit meer het woord "nazi" gebruiken? Dank u wel!

Libertain
Libertain6 jun. 2019 - 10:06

("Wilt u nooit meer het woord “nazi” gebruiken? ") Zou je dit verbod even willen toelichten? Indien te pijnlijk voor je zou het helemaal voldoende zijn dat je melden gaat dat jij bijvoorbeeld in de DDR geboren ben.

Grietje Genot
Grietje Genot6 jun. 2019 - 10:10

We kennen deze strapatsen. D'r is altijd wel iemand die de ogen sluit voor het onbenoembare. De helft van mijn schoonfamilie is door die beesten - die nazi's, nazi's, nazi's - uitgemoord. Ik peins er niet over om hun nagedachtenis te bezoedelen door hun beulen en hun geestverwanten onbenoemd te laten.

Satya
Satya6 jun. 2019 - 10:15

Mijn opa, adoptie, heeft zijn hele familie verloren en gebruikt het woord nazi gewoon voor wilders en baudet. Ga jij hem maar vertellen dat hij dat niet zou mogen. De nazi's zijn terug en je mag zoiets best benoemen.

korheiden2
korheiden26 jun. 2019 - 7:41

De Deense sociaaldemocraten laten zien waar onze PvdA heen moet : strenge standpunten over immigratie. De Denen vervullen weer eens een voorbeeldfunctie.

7 Reacties
rvb2
rvb26 jun. 2019 - 8:27

de laatste keer dat de PvdA naar rechts boog werd ze door de kiezers afgestraft. De Denen geven een voorbeeld hoe het hier niet moet.

Paul250371
Paul2503716 jun. 2019 - 10:01

Dan maar niet winnen als je je principes verkwanselt en het menselijk aspect over boord gooit. En hoe streng moeten de standpunten op immigratie hier nog worden? Er komt als bijna geen hond in en zelfs Homo's worden niet geloofd door het IND en gewoon teruggestuurd naar Iran bijvoorbeeld. Met grote hulp van de PVDA by the way.

Sonic2
Sonic26 jun. 2019 - 10:25

Er is nog geen regering gevormd. Er is geen spectaculaire uitslag geboekt, maar toch weet u al welke kant het op moet met de PvDA in Nederland. Omdat in Denemarken een uitslag is geweest die u goed uitkomt. Net als u van te voren heeft bepaald dat Klaver niets wordt. Ook u heeft recht op wensdenken trouwens.

Satya
Satya6 jun. 2019 - 10:33

Goh en weer is het immigratie dat het probleem is en we zoeken het vooral niet bij onszelf. Tja, uiteindelijk verlies je dubbel, het verandert niets aan de kloof tussen arm en rijk in je land maar he je bent wel de grootste partij, dat je mensen een nog groter onrecht aandoet is niet van belang. Ik ben het zo langzamerhand wel met je eens dat immigratie gestopt moet worden, de houding van de bevolking begint zeer ongezond te worden, massamoord zal anders gewoon weer een optie worden voor velen. Zwaktebod van de arbeiders dit. Laf en achterbaks, extreem rechts zijn standpunten overnemen en uitvoeren. Zum kotzen.

MountEverest
MountEverest6 jun. 2019 - 12:15

Een gezond immigratiebeleid is gebaseerd op twee criteria: - immigranten moeten beschikken over bepaalde skills - immigranten moeten positief staan tegenover Nederland Oorlogsvluchtelingen moeten een tijdelijke status krijgen, als ze aan de bovenstaande criteria voldoen kunnen ze blijven.

MountEverest
MountEverest6 jun. 2019 - 12:55

@Paul Op een bepaald moment hadden Iraanse asielzoekers door dat je moest zeggen dat je homo was of dat je je bekeerd had tot het Christendom. De IND is ook niet helemaal gek. Daarom moeten nu de weinige goeden onder de vele kwaden lijden.

Satya
Satya6 jun. 2019 - 21:09

'De IND is ook niet helemaal gek. Daarom moeten nu de weinige goeden onder de vele kwaden lijden.' En ondergaan in Iran mannen operaties om maar bij hun geliefden te zijn. Zo bedenken we voor alles excuses en smoesjes maar houden vol aan onze superieure cultuur, die door deze smoesjes ten onder zal gaan.

Bouwman2
Bouwman26 jun. 2019 - 7:37

Het nieuwe rechts heet links. In Vlaanderen kijkt men naar Nederland en in Nederland steeds naar Scandinavië. Alsof ze het paradijs zoeken. Paradise lost. En hoe wanhopig men zoekt, hoe minder men het vindt.

2 Reacties
Libertain
Libertain6 jun. 2019 - 8:37

Het Nederlandse Paradijs heet Borea.

Bouwman2
Bouwman26 jun. 2019 - 12:24

Jij hebt het toch begrepen: Borea is het andere woord voor Aurora, de rozeving'rige dageraad, de fata morgana. Paradise lost, paradise regained, wie zal het zeggen?

Mostafa
Mostafa6 jun. 2019 - 7:26

Om sociaaldemocraat te zijn moet je drie ballen voor hebben in deze moeilijke tijd waar extreemrechts gedachtegoed een meningsuiting wordt verkocht door onze nare media en kranten. Begin eerst met afhankelijke sociaaldemocraat media dan zien we het verder met sociaaldemocraten politici !

Handige harry
Handige harry6 jun. 2019 - 6:53

Het is te hopen dat de PvdA de Deense koers over neemt. Blijkbaar kunnen hun wel de zorgen bij het volk wegnemen waar de PvdA er hier hopeloos in faalt.

4 Reacties
Libertain
Libertain6 jun. 2019 - 7:24

PvdA vallen hopeloos en zullen doorgaan hopeloos falen indien ze de neoliberale koers van VVD blijven uitvoeren.

Cave Canem
Cave Canem6 jun. 2019 - 7:44

Lodewijk Asscher was na bezoek aan zijn sociaal-democratische collega in Denemarken onder de indruk van dat strenge beleid. Hij werd binnen eigen gelederen teruggefloten nadat hij eenzelfde beleid voorstelde. Binnen de PvdA weten ze altijd alles beter en daarom gaat het ook zo crescendo met die partij, vooral onder de traditionele aanhangers.

Bouwman2
Bouwman26 jun. 2019 - 7:49

Lijkt me niet erg handig, zoals het niet zo handig was van de PvdA om een leiderschapsverkiezing te organiseren tussen een talent en een groot talent. Uiteraard worden grote talenten niet herkend want de kiezer kiest stug leiders die het herkenbaarst zijn voor hem. Je hoort maar steeds over populisme, maar de kiezer die is pas populistisch, je wilt het niet weten. Combineer dat gegeven met het feit dat ie altijd gelijk schijnt te hebben en je hebt het perfecte recept voor chaos..

Freek74
Freek746 jun. 2019 - 8:02

Jacques Monasch heeft dat in 2016 geprobeerd maar die kreeg geen voet aan de grond. Misschien durft de PvdA het na Denemarken wel.

msj_meijerink
msj_meijerink6 jun. 2019 - 6:46

Dat wordt een fronsende blik vanuit ons land hoe dit daar gaat uitpakken. De Deense sociaaldemocraten hebben immers veel 'rechtse zaken' in hun program opgenomen.

2 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend6 jun. 2019 - 7:07

Heer, ik snap waar je heen wilt maar wat is er rechts aan het eisen stellen aan de wijze van immigratie en integratie van immigranten teneinde het door vorige generaties zwaar bevochten sociale stelsel overeind te houden ? Omdat links dit een tijdje vergeten was ging Jens met de pet rechts stemmen maar kreeg daar ook het hele pakket van totale uitsluiting van immigranten en asociale economie bij. Veel mensen zijn blij dat ze eindelijk weer links kunnen stemmen.

MountEverest
MountEverest6 jun. 2019 - 7:10

Klopt. De Deense sociaal democraten hebben zich gerealiseerd dat het in het verleden gevoerde immigratiebeleid heeft geleid tot gettovorming. Dat proberen ze nu te doorbreken.