Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links verbond Rotterdam knapt alsnog door oude tweet NIDA

  •  
12-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
15704164853_541b825c8e_o

© CC-photo: Rick Ligthelm www.travelmag.com

Update 17:30:  Op twitter laat GroenLinks-fractievoorzitter Judith Bokhoven weten geen vertrouwen meer te hebben in de opstelling van NIDA. NIDA heeft volgens Bokhoven in tegenstelling tot gemaakte afspraken onvoldoende afstand genomen van de tweet en ze ziet geen plek meer voor de partij in het linkse verbond.
Eerder:
De Rotterdamse politieke partij NIDA is in opspraak geraakt door een door Nieuwsuur opgerakelde oude tweet. In de tweet uit 2014 vergelijkt de partij onder de hashtag #vrijheidvanmeningsuiting Israël met Islamitische Staat. Door de tweet is het ‘linkse verbond’ tussen NIDA, PvdA, GroenLinks en SP onder druk komen te staan. De partijen voeren op dit moment een crisisberaad.
Update 16:15: Alle vier de partijen blijven na het crisisberaad achter het verbond staan.
PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann neemt op twitter afstand van de tweet van NIDA: “Laat 1 ding duidelijk zijn! Volgens de PvdA kan wat Nida hier stelt verre van door de beugel. Dit is onbegrijpelijk!” tweette ze. Ook vraagt ze om een reactie van NIDA. Op twitter nemen inmiddels ook een aantal lokale GroenLinks afdelingen afstand genomen van de tweet. Jesse Klaver geeft maandag bij het Libelle Nieuwscafé aan dat aan dat wat hem betreft NIDA afstand moet nemen van de tweet.
Het linkse verbond tussen de partijen is ontstaan rondom een manifest voor een ‘sociaal, duurzaam en inclusief Rotterdam’. De partijen willen ook actief gaan samenwerken tegen Leefbaar Rotterdam. Sinds de sluiting van het verbond is er veel kritiek geuit. Zo gaven zowel PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher als SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen aan niet achter het lokale verbond te staan. De kritiek wordt voornamelijk geuit op de samenwerking van linkse partijen met NIDA, een ‘door de Islam geïnspireerde’ partij.
NIDA liet gister aan Nieuwsuur weten geen afstand te nemen van de tweet: “De provocatieve tweet moet gelezen en begrepen worden in de context van de maatschappelijke discussie op dat moment (2014, vlak na de Gaza-oorlog). We zien geen reden om die tweet te verwijderen.”
(CC-foto: Rick Ligthelm )
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.