Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links Nederland is stervende

  •  
16-05-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-16-om-16.34.17

© cc-foto: Gerwin Sturm

Je zal de mensen die een politicus volgen die collega’s onder andere uitmaakt voor ‘bedrijfspoedel’ en ‘een grote nul’, niet bereiken door ze ‘tegemoet te treden’ met half populistische uitspraken
Het is geen ziekte, geen ongeluk en ook geen heengaan door ouderdom. Het is het langzaam doven van het licht dat links Nederland heen zal laten gaan. Voordat een kaars dooft, flikkert deze echter nog even voluit. Hiermee wordt de hoop nog eenmaal aangewakkerd. Een nieuwe partijvoorzitter voor de SP, de charmante Klaver voor GroenLinks, en er zijn mensen die durven te dromen. Dromen van een hernieuwde linkse samenwerking, linkse aspiraties en dat alles gedragen door een frisse linkse wind.
Afgezien van het daadwerkelijk te doen, is erover dromen het beste wat je kan doen, dus hier geen slecht woord over dromen. 

Hoe graag je echter ook droomt, vroeg of laat moet je wakker worden. En dan tref je recente peilingen aan die gemiddeld aangeven dat de PVV – op een paar zetels na – bij verkiezingen net zo groot zou worden als de PvdA, GroenLinks én de SP bij elkaar. Je moet ondertussen hallucinerende dromen hebben om deze gepeilde werkelijkheid nog naast je neer te kunnen leggen. De werkelijkheid is zelfs zo ernstig dat één van de peilers, Maurice de Hond, recentelijk aangaf een sociale beweging te willen starten. Als de peiler – die onafhankelijk dient te blijven – aan het reanimeren slaat, dan is het code rood.
De kern van het waarom van deze schijnbaar op handen zijnde politieke slachting is eenvoudig. Links heeft een haperende visie en communiceert belabberd.
Links Nederland converseert, waar rechts Nederland praat. Links nuanceert en rechts ‘zegt waar het op slaat’. Links zegt bijvoorbeeld dat we open moeten staan voor vluchtelingen, omdat we als mensen een verantwoordelijkheid hebben voor andere mensen en dat solidariteit belangrijk is en dat een paar rotte appels niet automatisch betekent dat de hele mand verrot is. Rechts zegt bijvoorbeeld dat alle grenzen dicht moeten, want die vluchtelingen zijn gelukzoekers of terroristen. Onze veiligheid is in gevaar. Als ze ons niet komen bestelen, dan komen ze ons wel opblazen.
Uitdaging Het maakt een discussie tussen links en met name populistisch rechts bij voorbaat al tot een uitdaging. Dat rechts laat zich namelijk niet noodzakelijk leiden door feiten. De weg naar het geluk is door populistisch rechts bezaaid met boude beweringen en onrealistische oplossingen. ‘We laten geen islamiet meer binnen, stappen uit de Euro, gaan terug naar de gulden en als dat niet werkt, terug naar de florijn. En dan is alles weer goed.’ En het is juist de partij die dit soort dronken kroegpraat tot nationaal politiek wenst te bombarderen, die momenteel in de peilingen op nummer 1 staat. En dat zou de rest van de politieke partijen zich aan moeten trekken.
Maar in plaats van vast te houden aan de eigen idealen en uit te gaan van de eigen kracht, praat links Nederland rechts Nederland na. Waarschijnlijk om rechts Nederland de wind uit de zeilen te nemen. Maar je zal de mensen die een politicus volgen die collega’s onder andere uitmaakt voor ‘bedrijfspoedel’ en ‘een grote nul’, niet bereiken door ze ‘tegemoet te treden’ met half populistische uitspraken. Wat je wel bereikt is de indruk dat links halve waarheden vertelt en de populist de hele waarheid. En in dat hele proces vervreemd je ook nog eens de eigen achterban. Het einddoel van deze ingeslagen weg is een verschuiving van het politieke spectrum. Rechts wordt het nieuwe links, extreem rechts het nieuwe rechts en links ligt straks op de begraafplaats.
Medicijn Links Nederland is stervende. En het medicijn dat misschien nog het tij kan doen keren is visie en heldere communicatie. En dan niet praten over ‘de radicale cesuur met het economisme’, of schermen met het boek van Piketty, of de oren van Pikachu. Het zijn dit soort uitlatingen die links haar elitair imago hebben gegeven en ervoor zorgen dat bij voorbaat al driekwart van de Nederlandse bevolking afhaakt. Als er een woordenboek of internetzoekmachine bij gehaald moet worden, dan is de kans dat je iemand raakt met jouw woorden minimaal. Laat staan dat je er passie en liefde voor de medemens mee kan opwekken.
Mocht links deze naderende dood nog willen vermijden, dan zal daar meer voor moeten gebeuren dan er nu gebeurt. Door een stijgend cynisme richting de politiek, daalt de vaste aanhang van vrijwel elke partij. Het politieke landschap is momenteel een braakliggend terrein. Rechts Nederland vult het terrein voornamelijk met wat er niet moet zijn. Geen vrijplaats voor vluchtelingen, geen broedplaats voor islamieten en minder of geen Europa.
Links heeft juist de mogelijkheid dat braakliggend terrein te vullen met wat er wel kan zijn. Elke droom die de nacht maar kan dragen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Liefde, gelijkheid, eendracht, kracht. Alles kan gezaaid en geoogst worden op dat terrein. Een terrein voor iedereen. Maar gebeurt dat niet, dan wordt links Nederland op datzelfde terrein begraven. Visie heeft zelden zo hard geschreeuwd om een invulling.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.