Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links moet verzet tegen bezuinigingen niet aan Wilders overlaten

  •  
22-08-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Alleen door zelf initiatief te nemen kunnen we voorkomen dat Wilders de strijd tegen bezuinigingen kaapt om zijn eigen haatzaaierij te verspreiden
Terecht stelt Chris Verweij dat ‘het verzet van de PVV niet het onze is’. Maar dat betekent ook dat links de verantwoordelijkheid heeft om zelf dat verzet te organiseren.
In de laatste peilingen kan de coalitie van Rutte en Samsom op nog maar 34 zetels rekenen. Dit is het gevolg van gebroken verkiezingsbeloftes en het voortzetten van keihard bezuinigingsbeleid. De koopkracht daalt al vier jaar op rij en de werkloosheid is inmiddels gestegen tot 8,7%, het hoogste niveau sinds de jaren 80. Ondertussen is het kabinet bezig om de volgende bezuinigingsronde voor te bereiden van 6 miljard.
Het is duidelijk waar dit kabinet voor kiest. Terwijl minister Asscher gebruik maakt van de retoriek van Wilders en Oost-Europeanen tot zondebok maakt voor de werkloosheid worden door de overheid maar liefst 40.000 thuiszorgwerkers de laan uit gestuurd. De bezuinigingen worden als een onvermijdelijk gevolg van de crisis gepresenteerd, maar de superrijken die op grote schaal belasting ontwijken blijven nog altijd buiten schot. Ondertussen voorspelden analisten afgelopen weekend in NRC dat de beursgang van ABN Amro slechts 12 miljard gaat opleveren: 20 miljard minder dan de staat er een paar jaar terug in stopte om de bank te redden.
Maar het gebrek aan populariteit is niet genoeg om een einde te maken aan deze coalitie. De peilingen zijn voor de PvdA en de VVD eerder aanleiding om elkaar nog steviger vast te houden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de uitspraken van Jeroen Dijsselbloem afgelopen week over de PvdA. Dit kabinet kan alleen gestopt worden wanneer verzet wordt georganiseerd.
Chris Verweij slaat de spijker op zijn kop wanneer hij stelt dat de PVV ‘in plaats van een analyse en een oplossing een stel totaal irrelevante zondebokken’ biedt. Het project van Wilders bestaat er uit om de terechte onvrede over het kabinetsbeleid om te buigen naar haat jegens alles wat links of allochtoon is. Hij wordt daarbij in de kaart gespeeld door het verraad van de PvdA. De mensen die in 2012 op deze partij stemden om Rutte weg te sturen zijn van een koude kermis thuis gekomen. Eenmaal in de regering besloot de PvdA om samen met de VVD het oude beleid voort te zetten.
Maar het ‘verzet’ van Wilders tegen de bezuinigingen is evenmin oprecht. In een rapport van de SP zetten Arjan Vliegenthart en Tijmen Lucie uiteen hoe Wilders als gedoogpartner van het eerste kabinet Rutte instemde met miljardenbezuinigingen op het onderwijs en de zorg en met de verhoging van de pensioenleeftijd. Ook maakte hij geen einde aan het totaal uit de klauwen gelopen avontuur met de JSF en bleef hij vierkant achter de villasubsidie staan. Voor de bühne doet Wilders alsof hij tegen bezuinigingen is, maar in de praktijk hanteert hij dezelfde logica als Rutte en zijn trawanten.
Het is echter niet genoeg om op te merken dat het ‘verzet’ van Wilders niet het onze is. Wat we nodig hebben is links verzet tegen de bezuinigingen. Zolang Wilders de enige is die de straat op gaat tegen de bezuinigingen zal hij in zijn opzet slagen. Na de afgelopen verkiezingen trok de partijraad van de SP de conclusie dat de partij in de campagne ‘te voorzichtig’ was geweest. Maar helaas geeft de SP opnieuw het initiatief uit handen door zelf geen actie te ondernemen.
Een flink aantal linkse organisaties heeft daarom de handen ineengeslagen om op de zaterdag na Prinsjesdag in Amsterdam tegen de bezuinigingen te protesteren. Want alleen door zelf initiatief te nemen kunnen we voorkomen dat Wilders de strijd tegen bezuinigingen kaapt om zijn eigen haatzaaierij te verspreiden. Willen we de bezuinigingen daadwerkelijk stoppen dan hebben we een sterker en strijdbaarder links nodig. Maar een dergelijk links wordt alleen opgebouwd door strijd. We hopen dat de SP alsnog besluit daaraan deel te nemen. Samen staan we immers sterker: jong, oud, zwart, wit, haal het geld waar het zit!

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

msj_meijerink
msj_meijerink22 aug. 2013 - 8:49

Lekker populistische prietpraat van de 'socialisten', die zomaar uit de mond van Geert had kunnen komen. Asscher wil geen Oosteuropanen weigeren vanwege het 'Oosteuropeaan' zijn, maar hij wil dat ze bij hetzelfde werk dezelfde beloning krijgen als autochtone Nederlanders. Want daar hebben ze immers recht op. Maar omdat veel werkgevers hun kansen ruiken om zo aan heel goedkoop personeel te komen, wil hij dit eerst vastgelegd hebben. En dat is heel wat anders dan dat de populisten van de sp de mensen wijs willen maken.

FransLenaen
FransLenaen22 aug. 2013 - 8:49

Laten we eens wat zaken uit dit stukje nader bekijken: 'Dit is het gevolg van gebroken verkiezingsbeloftes en het voortzetten van keihard bezuinigingsbeleid.' ---- Heeft de auteur bewijzen voor deze stelling? Bovendien gaat het maar om een peiling. Niet volstrekte onzin, maar het dient wel gerelativeerd te worden. 'maar de superrijken die op grote schaal belasting ontwijken blijven nog altijd buiten schot.' ---- Heeft de auteur ook bewijzen voor deze stelling en om hoeveel geld gaat het precies? Wat zijn in zijn ogen de 'superrijken'? ' De peilingen zijn voor de PvdA en de VVD eerder aanleiding om elkaar nog steviger vast te houden.' -- Zou best kunnen, maar is irrelevant. De PvdA/VVD coalitie heeft een meerderheid in de TK. 'Hij wordt daarbij in de kaart gespeeld door het verraad van de PvdA. De mensen die in 2012 op deze partij stemden om Rutte weg te sturen zijn van een koude kermis thuis gekomen. ' --- Heeft de auteur bewijzen dat de mensen op de PvdA stemden om Rutte weg te krijgen? Dat lijkt me evidente onzin. Het was vlak voor de verkiezingen al duidelijk dat de VVD en PvdA wel tot elkaar veroordeeld waren. 'Eenmaal in de regering besloot de PvdA om samen met de VVD het oude beleid voort te zetten.' --- Ja, en dat is voor niemand een verrassing. Nederland heeft te voldoen aan allerlei begrotingsregels die bezuiningen onvermijdelijk maken. 'Na de afgelopen verkiezingen trok de partijraad van de SP de conclusie dat de partij in de campagne 'te voorzichtig' was geweest.' --- Dat is dan de verkeerde conclusie. De SP had gewoon een slechte campagne met een slechte lijsttrekker. Misschien dat het programma ook helemaal niet zo denderend was... ' Maar helaas geeft de SP opnieuw het initiatief uit handen door zelf geen actie te ondernemen.' --- Nee, en het zal ook nooit wat worden als ze continu alles blijven blokkeren en overal op tegen zijn. Niemand die met de SP zal willen regeren. 'Willen we de bezuinigingen daadwerkelijk stoppen dan hebben we een sterker en strijdbaarder links nodig. ' --- Zo is dat. Dus geen onnozel gekakel meer over 'neo-liberalisme' en het indienen en steunen van domme onbetaalbare plannetjes. 'We hopen dat de SP alsnog besluit daaraan deel te nemen. Samen staan we immers sterker: jong, oud, zwart, wit, !' --- Ijdele hoop. De SP zal dat nooit doen, want dan moeten ze opeens compromissen sluiten en ontdekken dat ze minder kunnen veranderen dan ze zelf willen. 'haal het geld waar het zit' -- Als alle onnozele maatregelen van de SP worden doorgevoerd, zit dat geld in ieder geval niet meer in Nederland. Kortom: Wilders scoort gemakkelijk met zijn kritiek op het kabinet. Maar met één ding ben ik het wél met de auteur eens: Wilders is nu opeens tegen maatregelen die hij eerst steunde en hij is echt ongeloofwaardig.

HenkSneevliet
HenkSneevliet22 aug. 2013 - 8:49

Er zijn wel degelijk goede alternatieven voor de huidige bezuinigingen op basis van 'haal het geld waar het zit.' Zie hier: http://socialisme.nu/blog/uploads/downloads/bezuinigenhoeftniet.pdf Bovendien VERGEET NIET hoe de begrotingstekorten en schulden zijn opgelopen. Omdat de overheid grote banken en bedrijven redde met ons geld. Terwijl hun enorme winsten van afgelopen decennium privaat bleven, werden hun schulden in feite genationaliseerd en mogen werkende mensen, studenten, gepensioneerden enz die schulden nu gaan betalen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 aug. 2013 - 8:49

[... haal het geld waar het zit!] Het geld zit bij de massa, heel veel mensen met kleine bedragen, brengt simpel meer op dan heel weinig mensen met grote bedragen. Dus het geld wordt al gehaald waar het zit. Protesteren tegen wat jezelf voorstelt komt vreemd over.

TheRealHandyman
TheRealHandyman22 aug. 2013 - 8:49

Ik heb het document "Bezuinigenhoeftniet.pdf" bekeken en zoals gewoonlijk rekent links zich rijk zonder na te denken over de consequenties. Je jaagt iedereen ermee weg die geld in het laatje brengt. Pak je de hypotheek rente aan, zal dat zeker beter worden, net als Zweden. Na 20 jaar hadden zij daar profijt van, wordt in het plaatje nu al als winst gezien. Multinationals aanpakken. Nou pak je Hollandse vlaggetje maar om ze uit te zwaaien en eigenlijk gaat dat bij de rest ook op. Bij het aanpakken van de vermogenden jaag je ze op een gegeven moment weg, daar hebben ze namelijk het geld voor en dan blijft er helemaal niets meer over. Dan heb je alleen nog maar de zwakkeren in Nederland en ben ik wel benieuwd hoe die dan verzorgd moeten worden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 aug. 2013 - 8:49

Links en rechts moeten helemaal NIETS aan de haatpruiken overlaten!!!

opgeheven
opgeheven22 aug. 2013 - 8:49

Het probleem is de slapende status van politiek links. Niet alleen het verzet tegen de bezuinigingen laat links liggen zodat Wilders er mee aan de haal kan, ook een kritische blik op Europa ontbreekt en het islamdebat wordt helemaal eng gevonden. Daar kom je een tijdje mee weg maar niet eeuwig. Er zijn vele linkse mensen die ook kritiek hebben op Europa of een scherp standpunt hebben over immigratie en de islam in Nederland. Die mensen voelen niets voor Wilders maar maken zich wel zorgen over bepaalde problemen die structureel doodgezwegen worden bij links. Er komt een punt dat die mensen de problemen zo groot gaan vinden dat zij de principes over boord zetten en wel de PVV aan een meerderheid helpen.

1 Reactie
lembeck
lembeck22 aug. 2013 - 8:49

Ik ben het met je eens. Het is oorverdovend stil aan de linkerkant. Snap er helemaal niets van, maar het baart me wel zorgen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 8:49

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 aug. 2013 - 8:49

Toch weer een hoop enerzijds/anderzijds allemaal. Hom noch kuit. Precies datgene wat je van een progressief liberaal uit de hoek van D66 mag verwachten.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 8:49

Ik moet niets van Wilders hebben, maar als stemmen op hem de enige mogelijkheid is om van EU en euro af te komen, dan ga ik er eens over denken wat het zwaarst moet wegen. Zo zullen vele Duitsers rond 1930 ook wel gedacht hebben.

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen22 aug. 2013 - 8:49

Ja, en we weten wat daar van terecht gekomen is. Wilders zal het goed blijven doen vanwege zijn anti-islam standpunt. Maar is het en blijft een politieke charlatan.

lembeck
lembeck22 aug. 2013 - 8:49

Van strategisch stemmen komt huilen hoor...

HenkSneevliet
HenkSneevliet22 aug. 2013 - 8:49

Oproep van de demonstratie is hier: www.stopbezuinigingen.nl

1 Reactie
lembeck
lembeck22 aug. 2013 - 8:49

Nergens te vinden op die site die alleen maar oproept tegen bezuinigingen in de Zorg. Meer info dus.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 8:49

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
leoklei
leoklei22 aug. 2013 - 8:49

Helaas benoemd dhr. Wilders alles wel en in zeer duidelijke taal daar kan de VVD en de PvdA nog wat van leren. Laten we eerst weer bij de Basis beginnen alle subsdies stop zetten zo ook de Ontwikkelings hulp en de Millitaire hulp aan het buitenland zodat er eens orde op zaken wordt gesteld. Ook 3% tekort is en blijft te veel als dit jaar in jaar uit doorgaat maar daar is geen begrip voor men stapeld de ene Schuld op de andere en denkt dat het goed is.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 8:49

21 September gaan protesteren tegen bezuinigingen? De deelnemers daaraan zouden zich hun ogen uit de kop moeten schamen. Nederland is 1 van de meest welvarende landen ter wereld. Ook nog eens een plek waar die welvaart redelijk gelijk verdeeld is. We hebben hier een paar honderdduizend Oost-Europeanen aan het werk omdat we de rijkdom hebben dat een paar honderdduizend Nederlanders maandelijks zoveel geld krijgen dat ze voor een minimumloon niet willen werken. We gaan er in koopkracht op achteruit ja. Maar dat is zo'n belachelijk klein percentage dat we zelfs een cijfer achter de komma moeten vermelden om het nog iets te laten lijken. Ik kan jullie melden, er zijn landen waar de achteruitgang in koopkracht in "double digits" word geschreven. En dat zijn landen die niet zo gek ver van ons verwijderd liggen. Deelnemers aan 21 september: Jullie zijn verwende jengelende kinderen die bij mama zeuren om het zoveelste snoepje nadat je buik al helemaal rond is. Dat jengelen gaat dan niet om het feit dat je trek hebt. Nee, dat is omdat je bang bent dat je iets tekort krijgt. Noemen we dat niet "GRAAIEN"?

4 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 aug. 2013 - 8:49

War het natuurlijk om gaat is of je principieel eens of oneens bent met een overheid die geld graait bij haar burgers in het algemeen en om haar eigen tekortkomingen op te lossen in het bijzonder. Ik denk dat de grens wel is bereikt.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 aug. 2013 - 8:49

''Voor de bühne doet Wilders alsof hij tegen bezuinigingen is, maar in de praktijk hanteert hij dezelfde logica als Rutte en zijn trawanten.'' Wat een holle retoriek. Het is leuk schreeuwen langs de zijlijn als je als partij altijd voor regeringsverantwoordelijkheid bent weggelopen. Wilders zat in een gedoogconstructie en heeft de stekker eruit getrokken, juist omdat hij de gekozen oplossingsrichtingen niet meer kon verantwoorden naar zijn kiezers toe. Daar kunnen veel *kuch* gevestigde partijen nog een puntje aan zuigen dacht ik zo. ''Terwijl minister Asscher gebruik maakt van de retoriek van Wilders en Oost-Europeanen tot zondebok maakt voor de werkloosheid'' U heeft een punt. Bij mij kan het er niet in dat er twee tot driehonderdduizend moelanders hier aan het werk zijn, terwijl we 700.000 bijstandstrekkers op de bank hebben zitten. Dat zegt meer over de bankzitters, dan over de moelanders.

JackJ
JackJ22 aug. 2013 - 8:49

Laat me niet zien dat Oost-Europeanen of Grieken gaan demonstreren tegen bezuinigingen, want ze hebben het veel beter dan de mensen in Afrika. Alleen de bevolking van het armste land ter wereld mag wat mij betreft demonstreren. Ik weet niet welk land dat is op het moment, Congo of Niger of een ander land, dat moeten ze zelf maar uitzoeken. Ik begrijp uw boodschap: we hebben het heel goed in Nederland vergeleken met bijna alle andere landen in de wereld. Maar is het erg dat we dat graag zo willen houden en daarvoor de straat opgaan?

lembeck
lembeck22 aug. 2013 - 8:49

Er is in Nederland het RECHT om te demonstreren. Misschien vind jij dat als Russische (?) niet zo'n goed idee, maar als je wilt dat mensen niet mogen demonsteren, moet je maar naar Poetin's land verhuizen. Daar hebben mensen dat recht niet. Exact wat jij wilt toch?

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 8:49

"Samen staan we immers sterker: jong, oud, zwart, wit, haal het geld waar het zit!" Geld haal je niet alleen maar meneer van Lingen. Geld moet je eerst verdienen alvorens het op te halen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 aug. 2013 - 8:49

Haal geld op bij mensen die er in zwemmen. Zij hebben dit nooit allemaal zelf verdiend.

peterh2
peterh222 aug. 2013 - 8:49

Het klopt wel: waar is links nu eigenlijk? Je kunt vinden wat je vindt van Wilders maar hij trekt alle aandacht naar zich toe, hij is nu het boegbeeld van het protest tegen de slechtste regering in jaren. Hoe kon dat gebeuren? Waar is groen-links? Waar is de kritische PvdA? Eerlijk is eerlijk: waar is de SP? Wilders staat mede door zijn verzet ver voor in alle peilingen, en eigenlijk volledig terecht (helaas) als je het rationeel bekijkt. Dit zijn linkse zetels die niet opgepakt worden omdat men te bang is om Rutte en Samsom tegen zich in het harnas te jagen, men wil tenslotte later ook nog een leuk baantje ergens...

1 Reactie
lembeck
lembeck22 aug. 2013 - 8:49

Dat vraag ik me ook af, Peter. Waar is mijn partij? Het is mij te stil, maar wie weet zijn ze achter de schermen druk bezig met deze dingen. Dat hoop ik dan maar.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 8:49

Verloren moeite. net als vorig jaar zullen de media melden dat de SP de grootste partij wordt en dan in de laatste pakweg 4 à 5 weken zullen ze op mysterieuze wijze in de peilingen plaatsmaken voor de PvdA of een ander middle-of-the-road clubje dat de rechtse lijn van lieden als Kok en Balkenende voortzet. Ons land moet democratisch bestuurd LIJKEN maar laat het dat alsjeblieft nooit zijn want dan krijgen de aandeelhouders en de ondernemers jeuk, en dat moet ten koste van alles vermeden worden anders glijdt Nederland rechtstreeks af naar de donkerste regionen van de vrije-markt-economie-visie-van-de-hel.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 aug. 2013 - 8:49

[... op mysterieuze wijze ...] Dat is helemaal niet mysterieus. Respondenten gebruiken peilingen om hun eigen partij scherp te houden en beweren op de extremen te gaan stemmen. Wanneer er verkiezingen zijn kiezen ze voor eigenbelang en landsbelang stemmen dus op normale partijen.

gabrielm2013
gabrielm201322 aug. 2013 - 8:49

Welke zinvolle oplossingen heeft de PVV tot nu toe bedacht om uit deze huidige crisis te komen? Blijkbaar om o.a. alle ontwikkelingshulp af te schaffen. Waarom zit Nederland al jaren bij bijna alle **Top 10** landen ter wereld? Omdat wij als een van die rijkste landen op aarde onze moreel plicht gedaan heeft met name via o.a. ontwikkelingshulp om die armste landen op aarde te helpen, samen met ongeveer 20 van die andere aller rijkste landen op aarde. Stel dat de PVV op een dag aan de macht zou komen en alle ontwikkelingshulp echt gestopt zou worden. Wordt Nederland dan niet meteen het *laughing stock* of zelfs paria tussen alle beschaafde landen?

1 Reactie
lembeck
lembeck22 aug. 2013 - 8:49

Als dat alles zou zijn, is er niets aan de hand. Maar het zal handel gaan kosten en dat kunnen we ons, als land, niet permitteren. En het vertrouwen dat andere landen nog hebben in ons land, zal verdwijnen. Voor beiden geldt: deze zaken komen te voet en gaan te paard.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2013 - 8:49

geen tijd om te wachten, nu actie! ik nodig iedereen uit om 21 september Rutte duidelijk te maken dat het anders moet http://www.tekenverzetaan.nl/

1 Reactie
lembeck
lembeck22 aug. 2013 - 8:49

ALS ik op 21 september al GA demonstreren, dan wordt dat in Amsterdam en niet Den Haag. Ik heb ook zo mijn principes en één ervan is dat ik absoluut niets te maken wens te hebben met de PVV. Ook niet zijdelings. Ik wil praten met PVV-ers en hier de degens kruisen, maar naar het Malieveld samen met Wilders en een klein deel van zijn aanhang is voor mij een brug te ver.