Joop

Links moet Kauthar Bouchallikht voluit steunen

  •  
23-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
14920639636_689490a32a_o

© cc-foto: Daniel Arauz

Links Nederland: laat rechts niet langer de agenda bepalen als het aankomt op racisme, islam en antisemitisme
Ik was ook bij ‘De Muur van Israël- 10 jaar later’ in 2014, het protest waarbij (de toen nog 20-jarige) Kauthar Bouchallikht in de buurt stond van een bordje met daarop ‘zionisme = nazisme’. Ik was er toen samen met andere GroenLinksers.
Ik was er, omdat Israël bombardementen aan het uitvoeren was op de openluchtgevangenis die ze voor de Palestijnen hebben gecreëerd. Een demonstratie kan op zo’n moment een frustrerend beperkt middel lijken, in verhouding tot de verschrikkingen die plaatsvinden. Daarom kan ik begrijpen dat mensen zo’n bordje maken. Nee, het bordje was niet ‘netjes’ en het gaat, denk ik, teveel voorbij aan de gruwelijkheden die het Joodse volk door de geschiedenis heen zijn aangedaan. Dit is hoe de organisatie zelf het incident indertijd uitlegde.
Het bordje was niet netjes, maar wat ík niet netjes vind, is hoe rechts telkens het Joodse volk gebruikt om moslims mee te slaan. Want ik kan daarbij maar niet geloven dat het rechts te doen is om dat volk. Het doel is projecteren van haat en onbegrip op ‘de ander’, waarbij de ander vandaag ‘de moslim’ is, waar het gisteren dus de Joden waren.
Want het is zo doorzichtig hoe dit moment van zes jaar geleden telkens terugkomt. Lees in dit AD-artikel bijvoorbeeld hoe Joost Eerdmans dat twee jaar geleden deed. Toen was het een tweet uit 2014 van Nourdin El Ouali, politiek leider van NIDA, die men had opgediept. Het artikel tekent op: “Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans zegt blij te zijn dat ‘het rampzalige links islamitische blok is gevallen.” […] “Eerdmans noemt Nida ‘anti-joods, anti-westers en pro-islamitisch’.”
Eerdmans wil nu de komende verkiezingen in de Kamer komen met een volgende zogenaamd respectabele conservatief-rechtse partij. Maar er is niks respectabels aan de manier waarop hij in het artikel framet: ‘pro-islamitisch’ = ‘anti-joods’ = ‘anti-westers’ = ‘links’ =  ‘rampzalig’. Eerdmans draagt bij aan een klimaat waarin alles dat islamitisch of moslim is, bij voorbaat verdacht is. Maar Eerdmans en rechts doen dat niet alleen. De media helpen hem, met bijvoorbeeld een kop en insteek als bij dit artikel : ‘De storm rond GroenLinks-kandidaat Bouchallikht gaat maar niet liggen’.
Én politiek links draagt haar steentje bij. Want het Links Verbond in Rotterdam viel in 2018 naar aanleiding van de tweet van El Ouali, omdat Klaver en Marijnissen niet geassocieerd wilden worden met een moslim die iets had getweet dat op het randje was. El Ouali is oud-GroenLinkser en weet inmiddels hoe de hazen lopen. Vandaar dat hij ook nu naar aanleiding van de hetze tegen Bouchallikht schreef :‘GroenLinks gooit moslims weer voor de bus’.
Ik vraag me af of GroenLinks nu lijdzaam moet wachten op weer de volgende aanval op Bouchallikht en daarmee de volgende aanval op islamitisch Nederland. Ik zou willen zien dat GroenLinks op geen enkele manier meer met dit spel van verdachtmakingen meedoet. Bijvoorbeeld door Bouchallikht niet langer afstand te laten nemen van vanalles en nog wat.
Dat is niet makkelijk. Want zelfs de NOS noemde het protest in 2014 nu in eerste instantie antisemitisch. Maar GroenLinks mag Bouchallikht er niet alleen voor laten staan. En heel links Nederland mag GroenLinks er weer weer niet alleen voor laten staan. We moeten gezamenlijk optrekken, om rechts Nederland niet langer de agenda te laten bepalen als het aankomt op racisme, Islam en antisemitisme.
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (232)

Frank en vrij
Frank en vrij29 dec. 2020 - 3:34

Volgens Jesse Klaver is de christelijke orthodoxie niet meer van deze tijd. Maar is de islam dat dan wel? Dit is een contradictie. Hier ontbreekt de logica. Begrijpelijk dat er dan vragen rijzen. Is het dan van belang of die vragen van links, rechts, vrouw, man, blank of zwart komen? Verder zie ik het ook niet als een aanval op islamitisch Nederland. Goed, volgens de koran mag je een vriend die zich van Allah afkeert doden (zo heb ik dat in de Koran gelezen). Daar heb ik zelf een andere mening over, maar dat terzijde. Als iemand zich daar aan wil conformeren dan is dat zijn ding. Wat echter mijn punt is, is dat iemand die christelijk orthodox is, kennelijk niet welkom is bij GroenLinks en iemand die moslim is wel. Dat kan ik dus niet volgen. Ik zie ook niet hoe het strookt met de progressieve geest van GroenLinks. De islam is mijn ogen conservatief. Wat overigens geen waardeoordeel inhoudt. Iedereen mag geloven wat hij wil. Maar gezien het progressieve karakter van GroenLinks, lijkt me iemand als Al-Hathloul, de saudische activiste die (in tegenstelling tot Kauthar) haar hoofddoek heeft afgeworpen en strijdt voor de vrijheid van vrouwen veel meer passen bij GroenLinks. Ik begrijp er dus niets van. Zou GroenLinks een conservatieve partij zijn, dan zou ik het beter begrepen hebben.

Visionair NL
Visionair NL27 dec. 2020 - 12:37

Links Nederland moet zich gaan richten op verbindende thema's zoals meer economische gelijkheid, oplossen van de woningnood, aanpakken van armoede en een vaste baan voor iedereen die dat wil en zich inzet. Voor islamisten zijn er al andere partijen: NIDA en DENK.

The Apple
The Apple26 dec. 2020 - 17:24

Het is niets bijzonders dat extreem-rechts aan links probeert voor te schrijven wat ze moeten vinden. Religies en bijgeloof vormen niet het werkelijke probleem, het is de zendingsdrang. De zendingsdrang.van extreem-rechts is in dat opzicht niet anders. Hup, terug naar de tap met die borrelpraat.

4 Reacties
Mokker
Mokker27 dec. 2020 - 0:21

Daarentegen is het heel normaal dat een willekeurige klimaatactivist 'links' voorschrijft om een bepaald omstreden persoon zonder verdere vragen te steunen? Hopelijk is het door de partijleiding nog toegestaan zelfstandig na te denken en kritische vragen te stellen?

Willem24
Willem2427 dec. 2020 - 0:30

Eerder een gevalletje medelijden dan zendingsdrang Appel. Medelijden met de zelfdestructie van links (..Want met wie moeten we anders een leuk debat voeren? Wij zijn namelijk niet van die bubble-mensjes). En medelijden met de vergrijsde visies en het moeten aanpassen van de standpunten aan anderen omdat het inzicht wat later indaalt dan bij de rest. Ook medelijden met de vermagerde argumentaties, de ontbrekende zelfreflectie, de stoffige ideologie, en last-but-not-least het gebrek aan relativering en humor. ..Vandaar die helpende hand, ..begrijp je?

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout27 dec. 2020 - 12:50

`De zendingsdrang.van extreem-rechts is in dat opzicht niet anders.' Het is niet alleen zendingsdrang maar ook misplaatste geldingsdrang, omdat rechts meent van nature stérk van karakter te zijn en andersdenkenden al moraliserend denkt te moeten dicteren wat verstándig is. Steevast verschijnen hier onderwerpen waar rabiaat- en ultrarechts zich schuimbekkend fulminerend afreageert op niet-conservatieve andersdenkenden. Zulks ziet men als het gaat om: Vluchtelingen, Islam, Bijstand, Israël, of Trump. US-beleid Venezuela en actueel: Iran Zelfs als men als weldenkend reageermens gerede twijfels heeft over reactionair-politieke aanpak binnen een dergelijk onderwerp, en dit kort maar krachtig met nuance onderbouwt, wordt men belaagd door de kobolden van de korte metten. Alsof je zelfs hier op Joop die mening nog niet mag hebben, alsof men je er ter plekke voor aan het kruis wil nagelen. Derhalve schept het een zekere genoegdoening om de rechtse trol rond te laten strompelen in zijn hysterische bewijsdrang; in zijn fanatieke begeestering voor het excremeren van foutief en verwerpelijk uitgevent feitengoed. Wat naar mijn bescheiden mening op een niet-rechts opinieplatform moet mogen en kunnen.

Willem24
Willem2428 dec. 2020 - 1:42

Beste Hannes, heb je nu als zelfbenoemde 'integere, weldenkende deelnemer aan dit forum' nou nog een opinie waar we op kunnen reageren of blijft het maar bij dat geweeklaag van "Alsof je zelfs hier op Joop die mening nog niet mag hebben, alsof men je er ter plekke voor aan het kruis wil nagelen". Nounou wat een grote woorden weer, het is Kerst hoor mijn beste, en nog geen Goede Vrijdag! Zedje reageert keurig inhoudelijk op al jouw aangedragen onderwerpen. Als jij nu eens probeert iets te laten zien van je beloofde 'kort maar krachtige nuances' en niet weer vervalt in schelden, of zoals jij dat mooi hebt verwoord met schuimbekken, dan weten we tenminste wat jouw mening is op deze onderwerpen kunnen we inhoudelijk van gedachten wisselen?

voorburg2
voorburg226 dec. 2020 - 11:31

Links Nederland moet helemaal niets. Als (een links) iemand Kauthar niet als een goede kandidaat ziet heeft dat niets met rechts Nederland te maken maar met wat diegene van haar vindt. En Martijn. Rechts kan zo makkelijk "de Joden gebruiken" omdat er bij elke islamitische demonstratie er altijd weer een halve zool het nodig vindt om het bordje "Hamas alle Joden aan het gas" mee te nemen.

Ch0k3r
Ch0k3r25 dec. 2020 - 8:08

Och kijk. Loopt er weer een te mansplainen. Weet je wat pas raar is. Dat mevrouw Bouchallikht, die overigens geen enkele politieke ervaring heeft maar wel ervaring heeft met het schrijven van stukjes, behoorlijk stil is. Ik verwacht dat als zij in de kamer komt, zij binnen 2 jaar breekt met GL en zich aansluit bij NIDA. In navolging van El Ouali. Overigens, zo links is GroenLinks helemaal niet. En links Nederland heeft meerdere partijen om uit te kiezen. Links Nederland hoeft het helemaal niet op te nemen voor GL. En al helemaal niet als ze een MB lid de kamer in willen hebben. De islam is niet links, die religie uit de 7e eeuw is niet progressief en behandelt mensen niet gelijkwaardig. Iemand die zoiets aanhangt kan niet links zijn.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 dec. 2020 - 7:47

Links Nederland hoeft het helemaal niet op te nemen voor GL. Het klopt dat Nederland dat niet hoeft. De islam is een religie uit de 7e eeuw. Dat klopt. Mevrouw Bouchallikht is stil. Vind ik ook. Maar ja.... Links Nederland wil geen MB-lid in de Kamer. Klopt. ChOk3r verwacht iets. Klopt. ChOk3r heeft een mening. Klopt ook al. GL is volgens de maatsaven van ChOk3r niet links. Dat zal volgens zijn maatstaven dan wel kloppen. De islam behandelt volgens ChOk3r mensen niet gelijkwaardig. Het klopt dat ChOk3r dat vindt.

MaxMax2
MaxMax226 dec. 2020 - 10:49

@ZandB Toch weer heel wat open deuren ingetrapt op tweede kerstdag!

Ch0k3r
Ch0k3r28 dec. 2020 - 6:22

@xandb Kom je nog met iets inhoudelijks? Of wou je alleen maar laten zien dat je m'n nickname na al die jaren hier nog steeds niet goed kan schrijven.

Zandb
Zandb28 dec. 2020 - 9:23

ChOk3r Zelfs wanneer u er op staat dat ik u een nul vindt blijf ik u als O waarderen. En over dat inhoudelijke. Ik geloof niet dat u d00r heeft, dat u uw reactie beoordeelt.

Sachs
Sachs25 dec. 2020 - 0:14

@ GoudenBergen [De Deutsche Bundetag heeft bijvoorbeeld een motie aangenomen tegen BDS. Hun boycotacties deden teveel denken aan het “Kauft nicht bei Juden” uit de jaren dertig.] Maak het even. Die anti-BDS-motie wordt massaal bestreden door Joden en Joodse organisaties, die er het slachtoffer van worden. Toppunt was de bank die onder druk van de Israël-lobby de rekening van een vooraanstaande Joodse organisatie opzegde om dat die zich inzette voor de rechten van de Palestijnen. De bank ging door de knieën nadat zij door het Wiesenthal Centrum in de antisemitisme-top-10 was geplaatst. Hier vind u een overzicht van een aantal spraakmakende zaken: https://rightsforum.org/nieuws/nieuwe-oproep-tot-ontslag-van-duitse-antisemitisme-paus/ (opsomming onderaan; zie wat Der Spiegel schreef over de totstandkoming van de motie). Het door Karingin gelinkte artikel is een must read. Intussen is er door Joden een rechtszaak tegen de motie aangespannen, heeft de complete Duitse culturele sector zich deze maand afgezet tegen de ingrijpende gevolgen (zie Haaretz), en regent het rechtszaken op lokaal niveau die tot dusver worden gewonnen door degenen die slachtoffer werden van de motie. Het ‘Kauft nicht bei Juden’ is in dit verband gemunt door locoburgemeester van Frankfurt Uwe Becker in The Jerusalem Post (augustus 2017), die op deze manier solidariteit met de Palestijnen, en boycots van producten uit bezet gebied, tracht te besmeuren. Het maken van vergelijkingen met de nazi-tijd is een indicatie van antisemitisme – althans, volgens de door Becker ook gepromote IHRA-definite. Becker wordt ook verweten de Israëlische misdaden tegen de Palestijnen als ‘Joods’ uit te venten – een tweede voorbeeld van zijn antisemitisme. [President Trudeau van Canada heeft ook stelling genomen tegen het dubbele standaard die gehanteerd wordt t.o.v. Israël. Ook verzette hij zich tegen de demonisering en delegitimering van de staat Israël.] Klopt. De Israël-lobby in Canada is machtig en Trudeau is daarvan een zionistisch speerpunt. Zie ook de VN-stemmingen waarin Canada zich frequent bij het Israël-kamp aansluit (Israël, VS en enkele eilandstaten in de Pacific). Er zijn weinig voorbeelden waarin regeringsbeleid zo openlijk wordt gestuurd door een handvol organisaties. Het probleem waar Trudeau in steeds grotere mate tegen oploopt is dat de bevolking zijn beleid in meerderheid niet steunt. Dat lijkt nu te escaleren op de rel rond de Israëlische ronseling van Canadese militairen, en de faciliterende rol daarin van de Canadese regering en overheid. Het feit dat de militairen betrokken raken bij oorlogsmisdaden geeft de kwestie een extra dimensie. Wat betreft die ‘dubbele standaard’. Israël voert de lijst aan van landen die de meeste resoluties van de VN Veiligheidsraad onbestraft heeft kunnen overtreden. Het is ook het enige land waartegen sancties of een boycot een compleet leger van tegenkrachten op de been brengen – zie de wanhopige bestrijding van de BDS-beweging. Nederland doet volop zaken met Israël, ondanks misdaden die in het geval van andere landen tot een boycot of sancties hebben geleid. Dat zijn maar een paar voorbeelden van de ‘dubbele standaard’ die op Israël wordt toegepast, en de belangrijkste oorzaak dat de misdaden tegen de Palestijnen kunnen voortbestaan en zich uitbreiden. Want laat vooral duidelijk zijn dat dát de ultieme inzet is van zowel de Bondsdag-motie als van Trudeau’s kunstje: de ongehinderde voltooiing van de Israëlische kolonisering van Oost-Jeruzalem en het C-gebied, gekoppeld aan de verdrijving van de Palestijnse bevolking naar de resterende bantoestans.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 14:07

Hele fijne bijdrage.

MaxMax2
MaxMax226 dec. 2020 - 10:50

Ik moet zeggen dat ik het ook dom vind om mevrouw het aan te rekenen dat ze daar aanwezig was bij die demo, er lopen wat wappies tussen met rare borden; dat kan gebeuren en daar is ze niet verantwoordelijk voor.

Willem24
Willem2426 dec. 2020 - 14:58

Mee eens Max

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout24 dec. 2020 - 22:38

Het behoort tot een typisch domrechtse dwangneurose om goedwillende idealisten die progressiviteit en pluriformiteit in denken voorstaan, af te rekenen en te framen op onbeduidende inconsequenties in doen en laten. Ik maak derhalve ernstig bezwaar tegen de oproep van sommig foutief volk hier om integere weldenkende deelnemers aan dit forum te dwingen de domrabiate beperktheid van oordeelskracht te delen met vilein-rechtse elementen.

12 Reacties
MaxMax2
MaxMax225 dec. 2020 - 10:54

Maar beste Hannes, het Moslimbroederschap én de Islam zijn niet progressief..

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 13:48

"Maar beste Hannes, het Moslimbroederschap én de Islam zijn niet progressief.." Dat klopt voor 99% maar wat heeft dat ergens mee te maken?

BigKnor
BigKnor25 dec. 2020 - 14:27

@Paul etc. “ Maar beste Hannes, het Moslimbroederschap én de Islam zijn niet progressief..” Dat klopt voor 99% maar wat heeft dat ergens mee te maken?” Als je maar een overeenkomst van 1% wat heb je als aspirant kamerlid die afkomstig is uit een conservatief milieu te zoeken bij een progressieve politieke partij.

Albert_Bakker
Albert_Bakker25 dec. 2020 - 14:28

Het veelvuldig eten van puzzelwoordenboeken blijkt geen cognitiebevorderend dieet.

Willem24
Willem2425 dec. 2020 - 14:36

Maar beste Hannes, jij als 'goedwillende idealist' moet toch eenvoudig je 'onbeduidende inconsequenties in je doen en laten' kunnen verdedigen tegen die paar domrechtse figuren? En bovendien als jij als 'integere, weldenkende deelnemer aan dit forum' (proest!) je laat dwingen om 'domrabiate beperktheid van oordeelskracht te moeten delen met vilein-rechtse elementen' dan getuigd dat niet echt van dat stevige knieën toch Hannes?

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout25 dec. 2020 - 15:21

Extremistisch rechts heeft massaal het reageerplatform Joop ontdekt. Waar het ook, (ja, het spijt me dat ik dat moet zeggen) zijn sneue zegje mag doen, zonder op slag weggejorist te worden, zoals op de conservatief-reactionaire opinievelden het geval blijkt voor de wat meer progressief denkenden. Vals emotioneel zeurend rechts wordt hier zelfs welkom geheten. En nòg reageert het ondankbaar en misnoegd hier omdat het, ondanks royaal toegemeten spreekruimte voor het uitventen van eigen onvrede, geen weerklank vindt voor dubieus, ja, zelfs verwerpelijk feitengoed dat de meningsuitingen van goedwillenden grotelijks ontwricht. In het beloond zien worden van geveinsd fatsoen zal het op oirbare platformen als alhier, weinig te verwachten hebben dunkt me.

Willem24
Willem2426 dec. 2020 - 14:16

Ach ja, die stuip om alles maar weg te zetten als extreem-rechts en altijd maar dat schelden als de eigen argumenten niet erg sterk blijken te zijn. We zien helaas niet anders meer bij je. En als er dan gediscussieerd wordt buiten uw eigen bubbel en met mensen die misschien niet uw denkbeelden aanhangen gelijk huilie doen wanneer ze niet worden geweerd. Want o wee, dan moet Hannes discussiëren en nog wel op basis van argumenten. Tja, Hannes, je boosheid, emotie, frustratie en gescheld helpen je dan niet veel verder. Inhoud en argumentatie zouden dat wel doen. Maar die zie ik dan niet. Het enige misnoegen en sneue gezeur komt helaas van jouw kant. Lees de reacties hierboven nog maar eens terug wanneer je wat tot rust gekomen bent. Kijk en vergelijk jouw bijdragen met die van anderen. En let even op het woordgebruik, de inhoud en de toon. Oordeel dan nog een keer wat sneu is. I rest my case.

Karl Proudhon
Karl Proudhon26 dec. 2020 - 16:08

ene willem: `om alles maar weg te zetten als extreem-rechts en altijd maar dat schelden als de eigen argumenten niet erg sterk blijken te zijn' Dat wègzetten is iets waarover gefrustreerd rechts hier zich steeds beklaagt. Evenals het schélden, daar waar niet een gescholden wordt maar netjes iets wordt geformuleerd. En zeuren over arguménten terwijl emotioneel rechts daar zelf nooit een boodschap aan heeft.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout26 dec. 2020 - 16:47

Het lijkt me dringend noodzakelijk, dat overal waar grauw-rechts verschijnt, het zoveel mogelijk te verstaan moet worden gegeven dat het zijn plek moet weten als het zich gratuite en argumentloos komt vergapen aan andersdenkendheid en hier ook nog zijn groezelige wetten komt dicteren aangaande vrijheid van meningsuiting en hoe, en op welke voorwaarden zulks dient te geschieden.

Ivan61
Ivan6126 dec. 2020 - 18:43

@ Willem, Jij verspilt jouw kostbare tijd aan mensen die niet in staat zijn om discussie te voren, Zij beschouwen zich als progressief links en andersdenkende zijn niet welkom. Mensen als Hannes en Gijs-Jan zijn zo ver gegaan in zogenaamde links denken dat zij niet beseffen dat zij naast Wilders staan.

Willem24
Willem2427 dec. 2020 - 0:12

Ja Sarajlija, daar heb je helemaal gelijk in. Maarja ik hou wel van een goede discussie. Niet om die te willen winnen maar om andere meningen en nieuwe argumenten te horen waarmee ik mijn eigen oordeel kan bijsturen en fijnslijpen. Daarom blijf ik proberen de discussie aan te blijven gaan. Gewoon omdat dat leuk en leerzaam is. Het is toch een discussieforum? Maar links kan ook op dat gebied geen potje meer breken. Waar zijn die tijden dat je nog respect kon opbrengen voor een sterke linkse stellingname en de aangedragen onderbouwingen, visies en argumenten. Daar is nu niets meer van over. Niet alleen op discussiefora maar ook in het dagelijks leven wordt iemand die met linkse standpunten komt tegenwoordig vaak nogal met een minachtende glimlach genegeerd. Want de standpunten zijn grijs en worden zwak te berde gebracht. De bijbehorende argumenten zijn dan bovendien zo voorspelbaar en simplistisch kort door de bocht en totaal niet steekhoudend of inhoudelijk ronduit zwak. Kortom; van bedenkelijk laag niveau. In de huidige tijd komt het zelfs niet verder dan wat schreeuwen zoals 'extreem rechts!' en 'racisme!' en dat is het dan...tsja. Linkse mensen kruipen steeds vaker en dieper weg in hun schulpje, in hun eigen bubbel, waar ze alleen maar jaknikkende gelijkgestemden tegenkomen, bang als ze zijn om ook maar een beetje een discussie aan te gaan. Zie inderdaad Hannes en Gijs hier weer. Geen inhoud, geen sportiviteit en zeker geen vuur. Jammer dat links zo steeds kleiner en kleiner wordt. Daarnaast steeds verder af komend te staan van de realiteit en de veranderingen om hen heen. Ik vind het oprecht jammer dat links dit zichzelf aandoet. Want ik vind de discussie tussen linkse en rechtse standpunten en oplossingen niet alleen leuk maar vind vooral dat het goed is de sociaaldemocratie in leven te houden. Omdat dat tegenwicht geeft wanneer het huidige rechtse beleid te economisch, bedrijfsmatig en berekenend wordt. We dienen nu eenmaal een beetje in de buurt van het midden te blijven. Maar op links denkt en discussieert men tegenwoordig zo simplistisch extreem. Met een zo'n achter de feiten aanlopend wereldbeeld en zo eenzijdig en versimpeld redenerend. Men geeft iedereen de schuld maar zelfreflectie blijkt volledig te ontbreken. Links marginaliseert zo steeds verder en verder. Ik ben bang dat er niets anders overblijft dan wat kleine guitige partijtjes voor de variëteit. Dat is jammer, maar we blijven proberen en hopen op een wederopstanding van intelligente linkse standpunten, scherpe argumenten en een progressieve visie. Tot die tijd moeten we het helaas doen met de meninkjes van een Hannes of een Gijs. Helaas, maar het zij zo.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout27 dec. 2020 - 12:03

Altijd hilarisch te zien wie zich aangesproken voelt als je het over domrechts hebt zonder namen te noemen. En daar nog gewichtige emotioneel-lange stukken over schrijven ook, zonder in te gaan op de opinie van andersdenkenden. Haha, het zet zichzelf wel grotelijks slachtofferig te kijk.

Kuifje3
Kuifje324 dec. 2020 - 19:58

Ik las in de Telegraaf een heel goed stuk van PvdA-kopstuk Eddy Terstal. Het betrof de afkaveling van het linkse blok. Nu nog slechts een procentje van 22. Deze oproep om als links blok een front te vormen om een op z’n minst ietwat omstreden persoon te steunen is precies waarom kiezers zich steeds meer afwenden van links. Ooit stond links voor Sociaal en voor Democratie. Links stond voor, naast en achter de arbeider. Tegenwoordig als je als partij voor de arbeider bent dan krijg je juist vanuit links de meest merkwaardige stempels opgedrukt. Links staat tegenwoordig voor dure milieu maatregelen, voor BLM, voor het binnenhalen van zoveel mogelijk vluchtelingen, voor de EU, voor Greenpeace. Allemaal mooie doelen hoor, daar niet van. De relatie met de werkvloer is echter verloren gegaan. De arbeider zit nog een beetje bij de SP, maar vooral bij de PVV. Dat gaat mij aan het hart.

12 Reacties
Zapata
Zapata24 dec. 2020 - 22:09

Eens, links gaat helemaal kapot in Nederland. Waarom? Omdat ze uit het oog zijn verloren, op de SP na dan wat het werkelijke electoraat is. Maar dat electoraat schijnt dom, racistisch, fascistisch en vooral boos en wit te zijn. Daar wil je toch als linkse voorvechter niets meer mee te maken hebben?

Zandb
Zandb25 dec. 2020 - 8:19

Kuifje en Bobby U zegt: "Tegenwoordig als je als partij voor de arbeider bent dan krijg je juist vanuit links de meest merkwaardige stempels opgedrukt." Aan het eind benoemen jullie dan de PVV en de SP als die partijen voor de arbeider. Ik weet welke stempels de PVV opgedrukt krijgt - zelfs vanuit links - maar ik zou niet weten, wat daar merkwaardig aan is laat staan wat daar onterecht aan is. En waarom het jullie aan het hart zou gaan, dat de arbeider zich nog een beetje herkent is de SP, werkelijk geen idee. Over merkwaardige stempels opdrukken gesproken, jullie kunnen er wat van: "Links staat voor dure milieumaatregelen." Het feit dat die maatregelen heel breed gedragen worden, geeft aan dat en de arbeiders en andere mensen er meer gezond verstand op houden, dan jullie. "Links staat voor BLM". Ook een "mooi doel, daar niet van". Nou wat is dan jullie probleem? Denken jullie, dat arbeiders iets te discrimineren moeten hebben? "Voor het binnenhalen van zo veel mogelijk vluchtelingen". Toe maar, gewoon kneiterhard liegen. Dat ben ik niet gewend, in ieder geval niet van Kuifje. "Greenpeace". Tja. Wat een organisatie om dan niet te steunen als "mooi doel, daar niet van". Nou, als deze karikaturale overwegingen er werkelijk voor zouden zorgen, dat arbeiders hun heil bij PVV gaan zoeken en dat gaat jullie dan aan het hart, dan verdienen jullie niet beter. Al helemaal als volgens jullie commentaar, deze arbeiders immers zonder bezwaren op de SP kunnen stemmen.

Ivan61
Ivan6125 dec. 2020 - 10:24

@ Kuifje en Bobby en @ Zapata, De grote vraag is of GL en PvdA links zijn. De thema's als klimaat, discriminatie en racisme zijn zo aantrekkelijk voor de buhne. Net zoals 10.000 euro van Klaver. SP is de enige linkse partij die afstand van VVD neemt. Niet alleen in woord maar echt in daad. Flirten met bepaalde religies om zieltjes te winnen is nieuwe tactiek van zogenaamde links. SP heeft 3 mensen van niet Westerse afkomst in Tweede Kamer. GL maar 1 en PvdA ook 1.

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 13:50

Zandb Prima verwoord.

Gaitj
Gaitj25 dec. 2020 - 13:58

Dat klopt, links is tegenwoordig de volgevreten elite. Die wil met de man met minimum loon op de werkvloer niets meer te maken hebben.

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 14:11

Gaitj "Dat klopt, links is tegenwoordig de volgevreten elite. Die wil met de man met minimum loon op de werkvloer niets meer te maken hebben." Is dat zo? Of is het gewoon een excuus om op die volgevreten racist Wilders of de elitaire volgevreten Jodenhater Baudet te stemmen. Noem eens een paar voorbeelden van linkse volgevreten mensen en dan zet ik er 5 keer zoveel rechtse mensen tegenover.

Kuifje3
Kuifje325 dec. 2020 - 15:06

@Zandb: stel dat u twijfelt tussen twee bedrijven waar u iets zou willen kopen. U kiest voor bedrijf b omdat die deze keer een net iets betere aanbieding hebben. Stel dat bedrijf a dan wanneer u voor de deur van bedrijf b staat begint te roepen dat u asociaal bent en een naar persoon en vuile hufterige hond en zo. Gaat u dan daarna ooit nog bij bedrijf a iets kopen? U mag vinden dat mensen die PVV stemmen vreselijke lieden zijn. Het uitschelden is werkelijk de slechtste manier om ze dan ooit nog over te kunnen halen. Dat is echter wel de huidige manier waarop ze worden bejegend. Dan nog iets: ik probeer de beeldvorming te beschrijven waar kiezers mee worstelen. U roept dat ik keihard lieg en dat mag u best doen, maar het is wel de reden waarom mensen afhaken. @Sarajlija: wanneer je op de linkerbaan rijdt is al het andere verkeer rechts. In het midden ziet de wereld er dan weer anders uit. Ik heb bij de SP niet zozeer het gevoel dat ze zich specifiek afzetten tegen de VVD, maar meer dat ze heel principieel zijn als het gaat om bepaalde standpunten. Zo zijn ze heel stellig geweest over het zorgstelsel en over de doorgeslagen marktwerking. Dat is meer dan alleen de VVD. Inmiddels lijken steeds meer partijen in deze standpunten te bewegen. Overigens was er één partij die weldegelijk steeds op deze standpunten aan de zijde van de SP stond en dat was die vreselijke PVV.

Kuifje3
Kuifje325 dec. 2020 - 15:12

@Zandb: nog even dit: probeer het opiniestuk van Eddy Terstall in de Telegraaf te lezen. Hij legt het daar heel veel beter uit dan ik dat kan. Mocht u hem niet kennen? Hij heeft ook regelmatig op Joop.nl opiniestukjes geschreven. Ik vind dat hij een hele heldere kijk heeft op dit soort zaken. Kwa niveau een soort Han van der Horst, maar ja dat is ook maar een mening.

Ivan61
Ivan6125 dec. 2020 - 16:01

@ Kuifje en Bobby, Ik beschouw mij zelf als liberale socialist. Dat wil zeggen: Geen marktwerking in zorg bijvoorbeeld. Maar dat is grijsgedraaide plaat ondertussen. Ik heb vorige jaar zelf onderzoek gedaan naar positie van arbeidsmigranten hier in provincie Groningen. Mijn afkomst heeft de deuren voor mij opengemaakt. Na paar gespreken kon ik als tussenpersoon aan de slag. Mensen uit Balkan hier aanleveren en centjes tellen. Ik speelde het spel door. Mijn eis was dat elke persoon eigen kamer heeft en een wc en douche maximaal door 2 mensen kan gebruikt worden. Toen werd ik ongewenste persoon. De mensen worden uitgebuit voor onze bloemen,groente en stukje vlees. Ik noem dat moderne slavernij. De SP bestrijd dat jaren en toch worden zij raar aangekeken. En GL bijvoorbeeld draait sneller dan PvdA in verleden.

Ivan61
Ivan6125 dec. 2020 - 16:24

@ Paul en zo, Is dat een soort wedstrijd?

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 23:52

Sarajlija Mijn manier om aan te tonen dat de volgevreten elite bij rechts zit,

Zandb
Zandb26 dec. 2020 - 8:26

Kuifje en Bobby Hoe komen jullie erbij, dat ik arbeiders of andere mensen die PVV stemmen uitscheldt? Dat ik vind, dat dat vreselijke lieden zijn? Dit heb ik wel gezegd. Wanneer het jullie aan het hart gaat, DAT arbeiders om de absurde redenen die jullie noemen, PVV stemmen dan verdienen jullie (Kuifje en Bobby) niet beter. Dat jullie vinden dat arbeiders door links voor van alles en nog wat uitgemaakt worden, dan hoeft zoiets nog niet automatisch te beteken, dat het ook zo is. Trekken jullie je voorbeeld wat breder, dan maken mensen die tegen bepaalde vormen van migratie zijn, of tegen de islam, die migranten of de mensen die dat geloof aanhangen dus uit voor alles wat mooi en lelijk is. Begrijpen jullie dat dan ook? Jullie liegen overigens gewoon kneiterhard, wanneer jullie stellen dat "Links pleit voor het binnenhalen van zoveel mogelijk vluchtelingen." Dat is gewoon gelogen en dat is niet iets wat ik mag vinden of zo maar wat gewoon een feit is. Wat jullie proberen is om arbeiders (wie jullie daar ook maar onder verstaan) te doen inzien dat ze veel beter passen bij de PVV dan bij links. Zapata U redeneert ook al zo kipzonderkoppig. Wanneer een partij tegen de islam is of tegen immigratie van bepaalde mensen, dan maakt zo'n partij volgens u dus migranten en moslims in feite uit voor allerlei lelijks. Wanneer links duidelijk dan maakt, wat de gevolgen dus zijn, wanneer je op zo'n partij stemt, dan wilt u dat zo framen, dat links die mensen die op de PVV stemmen 'zo maar' uitmaakt voor van alles en nog wat? Ik vind dat wel niet zo'n stupide redenering!

Zapata
Zapata24 dec. 2020 - 16:43

Een heel belangrijke discussie hoor maar heel links staat nu op een zeteltje of 35 en gaat nog verder met elkaar te bevechten op alle fronten. Wanneer is het genoeg geweest? Als er nog 3 zetels over zijn? Ik heb niet het idee dat dit nu de onderwerpen zijn die links weer op de kaart gaan zetten.

2 Reacties
Satya
Satya25 dec. 2020 - 8:20

Door mensen als jij stem ik VVD.

Zandb
Zandb25 dec. 2020 - 8:21

Zapata Dit is geen onderwerp om links weer op de kaart te zetten. Zo is "dit onderwerp" dan ook absoluut niet bedoeld.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa224 dec. 2020 - 15:20

Ik ken Kauthar niet. Als ze als 20 jarige bij een demonstratie heeft gelopen met nazi symbolen is ze, naar mijn mening, niet erg intelligent. Blijkbaar heeft ze in het verleden in een organisatie gezeten met banden met het moslimbroederschap. Wellicht wist ze dat niet eens. Anyway, blijkbaar heeft ze van dat alles afstand genomen. Prima. Als GL haar op de verkiezingslijst wil plaatsen is dat aan GL en aan niemand anders. Echter, over de schrijver "Want ik kan daarbij maar niet geloven dat het rechts te doen is om dat volk." Dit is een uitspraak die ervoor zorgt dat ik zijn artikel niet serieus neem. Dit is duidelijk een geval van, 'hoe de waard is, vertrouwt hij zijn gasten'. Deze schrijver lijkt me niet iemand die objectief naar deze zaak kan kijken. Het is meer iets van, 'rechts is slecht, dus kan iemand die rechts is geen empatie tonen'. Triest.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 17:23

'Wellicht wist ze dat niet eens.' Dat wist ze natuurlijk wel, haar vader is immers een Moslimbroeder-activist en -bestuurder. 'Deze schrijver lijkt me niet iemand die objectief naar deze zaak kan kijken. ' De schrijver is actief geweest voor GroenLinks: https://denhaag.groenlinks.nl/nieuws/webredacteur-wordt-raadslid-interview-met-martijn-schackmann-kandidaat-raadslid

The Apple
The Apple24 dec. 2020 - 20:41

Het is meer iets van "de vervolging van de één gebruiken om de vervolging van de ander te rechtvaardigen." Triest.

Albert_Bakker
Albert_Bakker24 dec. 2020 - 21:00

Het is niet een organisatie met banden met het MB, het is een MB organisatie. Femyso valt onder FIOE, de Europese tak van het MB. Het wordt geleid door de kinderen van MB kopstukken. Het is een succesvolle infiltratiestrategie van het MB in de beslisorganen binnen het EU. Simpel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 dec. 2020 - 11:48

Bouchallikht werd dacht ik geacht klimaatactivist te zijn. Ik weet niet wat haar staat van dienst is op dat terrein. Demonstreren is uiteraard nu even niet aan de orde.

The Apple
The Apple24 dec. 2020 - 13:18

Natuurlijk ondersteunen we Kauthar Bouchallikht voluit en eens temeer daar de aanvallen op haar vooral bedoeld zijn om links te beschadigen. Politieke partijen die zwichten voor dat soort morele chantage zijn geen knip voor de neus waard.

5 Reacties
MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 14:38

Die aanvallen zijn helemaal niet nodig om 'links' (Moslimbroederschap = rechts!!) te beschadigen, dat doen lui zoals Karingin, Apple en JaapBo vooral zelf.

Mokker
Mokker24 dec. 2020 - 16:51

GroenLinks heeft zichzelf vooral beschadigd, ik denk niet dat dit op andere linkse partijen zal afstralen. De schade is overigens vooral ontstaan door angstvallig haar achtergrond te verzwijgen (door GL) en daar in vaagheden over te communiceren. Laat Kauthart maar lekker in de kamer zitten, dan kan ze zelf bewijzen in hoeverre ze daadwerkelijk afstand neemt van de moslimbroederstandpunten op het gebied van homofilie en gendergelijkheid.

Ivan61
Ivan6124 dec. 2020 - 19:34

@ The Apple, Links loopt niet schade door de persberichten over Kauthar. Hoe kom jij daarbij? Flirten met religies brengt schade toe.

The Apple
The Apple24 dec. 2020 - 20:43

MaxMax - In jouw ogen en dat zien we als een compliment.

The Apple
The Apple26 dec. 2020 - 11:05

Atheïsten flirten niet met religie, temeer ze van ondergeschikt belang zijn, want bijgeloof leidt toch tot helemaal niets in de praktijk. De zendingsdrang is het probleem.

bensjoel
bensjoel24 dec. 2020 - 13:09

Het kan verkeren. Heeft de schrijver wel eens vernomen,wat overtuigd linkse activisten als Anton Constandse en Wim Klinkenberg hebben geuit over de islam? Lees eens,wat de beroemde feministe Joke Smit heeft geschreven over de islam. En dan zwijg ik nog over de talloze socialisten , die zeker in de eerste 6 decennia van de 20ste eeuw het zionisme beschouwden als een noodzakelijke en progressieve bevrijdingsbeweging van het joodse volk. Persoonlijk heb ik nooit begrepen,hoe .progressieve , linkse organisaties en partijen zich hebben kunnen scharen achter een religie,die in bijna alles tegenstrijdig is aan waar links voor vecht. .

8 Reacties
Salama.
Salama.24 dec. 2020 - 14:48

“Persoonlijk heb ik nooit begrepen,hoe .progressieve , linkse organisaties en partijen zich hebben kunnen scharen achter een religie,die in bijna alles tegenstrijdig is aan waar links voor vecht.” Dat is minder gek dan het lijkt. Moslims zijn althans in Nederland en veel andere westerse landen een minderheid die over het algemeen wat lager op de sociale ladder staat en ook de mindere baantjes heeft. Kort door de bocht kan je stellen dat ze de plaats hebben ingenomen van de klassieke arbeider waar het socialisme zich vroeger sterk voor maakte.

The Apple
The Apple24 dec. 2020 - 15:03

bensjoel: "Persoonlijk heb ik nooit begrepen, hoe progressieve linkse organisaties en partijen zich hebben kunnen scharen achter een religie,die in bijna alles tegenstrijdig is aan waar links voor vecht." Progressieve linkse organisaties en partijen scharen zich achter geen enkele religie, maar zijn tegen de discriminatie van mensen op religieuze gronden. Daarom zijn progressieve linkse organisaties en partijen ook tegen anti-semitisme, zelfs nu de staat Israel zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten, waaronder apartheid. Boycot Isael, boycot bedrijven die werkzaamheden verrichten voor Isael in de bezette gebieden.

Zandb
Zandb25 dec. 2020 - 8:39

bensjoel Ik ben het met The Apple eens. Links verdedigt het recht van mensen om er een geloof op na te houden. Links heeft over het algemeen niets met "geloof", laat staan met fundamentalisten, die zich laten horen in een SGP bijvoorbeeld. Maar wanneer je in een maatschappij leeft, waarin een SGP mogelijk is, dan moet er ook een islamtisch equivalent van mogelijk zijn. In een land waar vrijheid van onderwijs geldt, moet die vrijheid voor iedereen gelden. Wanneer kerken in dit land mogen, dan moskeeën ook. Wanneer iemand bv zo stom wil zijn te geloven, dat tijdstip en duur van de ramadan afhankelijk zijn van de stand van de zon, laat hem op de noord- of zuidpool gaan wonen.

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 13:58

The Apple "Progressieve linkse organisaties en partijen scharen zich achter geen enkele religie, maar zijn tegen de discriminatie van mensen op religieuze gronden. Daarom zijn progressieve linkse organisaties en partijen ook tegen anti-semitisme, zelfs nu de staat Israel zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten, waaronder apartheid." Zo simpel is het maar dit soort argumenten komt viesrechts niet uit in hun racismeframe en dus maakt het niet uit hoe vaak dit argument gebruikt wordt. Ze negeren het gewoon.

Willem24
Willem2425 dec. 2020 - 14:16

Nee hoor Apple en Zandb, doe nou niet net of links het recht verdedigt om er een geloof op na te houden. Dat recht hoeft namelijk helemaal niet verdedigt te worden want niemand maakt er een probleem van. Overal op de wereld worden gelovigen onderdrukt om hun geloof, of mogen hun geloof niet aanhangen maar zeker niet hier in Europa. Er staan hier kerken en moskeeën, er worden allerlei geloven aangehangen van christen- en Jodendom, islam, to Boeddha, Bhagwan en wat voor sekte dan ook. Ik heb hier nog nooit ergens een onderdrukking van een geloof gezien en dat dan links de vrijheid om dat geloof aan te hangen dan aan het verdedigen is. Kom nou toch. Dit is overduidelijk een fake-argument. Er wordt weer een zogenaamd slachtofferschap opgetuigd om vervolgens ridderlijk te mogen 'verdedigen'. Links die het recht verdedigt van mensen om er een geloof op na te houden, wat een gotspe!. Als er hier ergens een spoortje onderdrukking of discriminatie te vinden is komt het van die 'geloven' zelf. Maar daar hoor ik u dan niet over omdat die discriminatie u wellicht net even niet goed uitkomt. Overigens, het 'recht om er een geloof op na te houden' komt buiten de Europese grenzen wel in het gedrang. Daar wordt een (ander) geloof aanhangen wel in meer of mindere mate onderdrukt. Daar hoef je niet al te ver buiten de Europese grenzen voor te gaan kijken. Als er wat te verdedigen valt is het daar.

The Apple
The Apple25 dec. 2020 - 21:55

Willem - De meest vervolgde groep op deze wereld zijn de atheïsten en die hebben niet eens een geloof. Toch verdedigt links die mensen ook. Is dat nou niet mooi?

Zandb
Zandb26 dec. 2020 - 8:36

Willem Hebt u gemist dat mensen hoofddoekjes wil verbieden? Er op tegen zijn wanneer ook maar ergens een moskee komt? Iedereen vrijheid van onderwijs gegund wordt maar bv niet de moslims. Gelukkig hebt u gelijk. Hier kennen we de vrijheid. Maar die is niet vanzelfsprekend; die moeten we verdedigen tegen mensen (en partijen) die haar willen afschaffen. En daar reken ik bv de PVV toe maar ook absoluut fundamentalistische religieuze stromingen, vooral binnen de islam maar ook binnen christen- en jodendom. Wat mensen geloven of menen dat zoeken ze maar uit. Dat recht verdedig ik. Maar wanneer hun geloof of mening beleid moet worden en opgedrongen aan anderen, dan verzet ik me. Ik hoop dat iedereen zo denkt maar van links vind ik het niet meer dan normaal, dat het zo denkt en handelt.

Willem24
Willem2426 dec. 2020 - 14:57

Beste Zandb, die voorbeelden die u aanhaalt hebben niet zo veel te maken met 'het moeten verdedigen van het recht om een geloof te mogen aanhangen'. Wel of geen hoofddoekje (of ander religieuze symbolen) in 'openbare' beroepen zoals overheidsinstellingen en scholen maken voor de geloofsuitoefening niet veel uit. In principe komt het er op neer; geloven is prima, maar val er een ander niet te veel mee lastig. Verder rept u over dat mensen er op tegen zijn wanneer ergens een moskee komt. Ten eerste is dat hun goed recht. Ten tweede is de moskee het religieuze gebouw dat met stip de laatste decennia is bijgebouwd. Zelfde met islamitische scholen. Schieten als paddestoelen uit de grond. Alleen in enkele extreme gevallen was er om begrijpelijke en moverende redenen sprake van sluiting. Kortom op geen enkel vlak is er sprake van dat 'het recht om een geloof te mogen aanhangen' in verdrukking en zou derhalve verdedigd moeten worden. Het lijkt toch echt verdacht veel op het optuigen van een schijngevaar en schijnvijanden om maar te kunnen 'verdedigen'. Wat echter wel plaatsvind, gezien het in de loop der tijd opstapelende bewijs, is dat sommige religieuze gebedshuizen en religie-scholen in toenemende mate gebruikt worden voor faciliteren en stimuleren van onderdrukking, beïnvloeding, opdringen en uitbreiden van extremisme/salafisme, etc. Dat wordt al een tijdje beschouwt als niet wenselijk en ook tegen geageerd. Echter is dat geenszins een verdienste, denkwijze of handelen van links. Zoals u best weet is links altijd fel tegen iedere vorm van nog maar de minste kritiek geweest. In woord en daad. Een beetje 'oververdedigen' zou je kunnen zeggen. Men ziet de laatste paar jaar een kleine kentering en schoorvoetend betuigd men, in tegenstelling tot wat het altijd heeft laten horen en zien, enige realiteitszin door nu toe te geven dat volledige godsdienstvrijheid in deze toch ook wat enge kantjes kan hebben. Een klein beetje kritiek mag nu zelfs van links, eindelijk inziend dat er ook een extreme en politiek variant van de Islam bestaat en dat niet het hele geloof zo vredelievend is als het soms aan de buitenkant lijkt. Wat dat betreft was het voor alle anderen altijd al duidelijk. Geloof is prima op 2 voorwaarden. 1. Belijdt je geloof zoals je wilt maar doe dat bij voorkeur zonder anderen te veel te belasten of iets op te dringen. 2. In ieder geloof schuilt altijd een kleine groep die dat geloof extremistisch aanhangt. Dat moet in ons type maatschappij (democratisch, vrijdenkend en seculier) kritisch in de gaten worden gehouden om te voorkomen dat dat extremisme binnen de perken blijft en niet zijn enge tentakels gaat uitspreiden. That's all.. Daar had links alleen even wat tijd voor nodig. Men had zich namelijk net als 'beschermridder' opgeworpen en onvoorwaardelijke steun uitgesproken. Pas door schade en schande wijs geworden kwam dat inzicht. Ach beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zullen we maar zeggen. Men is gelukkig nu aardig aan het bijtrekken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 dec. 2020 - 11:10

Bij een anti-Israel betoging weet je van te voren dat er ook de nodige bruinhemden met hakenkruisvlaggen rondlopen, het blijft altijd een afweging of je daarmee geassocieerd wil worden. Gelukkig greep bij dit protest de burgemeester voortvarend in.

GoudenBergen
GoudenBergen24 dec. 2020 - 11:06

Persoonlijk vind ik het geen enkel probleem als GL en de SP klein blijven. Maar in het landbelang is een stevige sociaaldemocratische partij als de PvdA gewoon hard nodig als tegenwicht tegen rechts. Gratis advies: concentreer je op sociaaleconomische thema's en neem afstand van die onzalige identity politics. Zoek je traditionele achterban weer op. Concentreer je op het grootste maatschappelijk probleem van onze tijd: de kloof tussen hoger en lager opgeleiden, tussen vooruitgangswinnaars en vooruitgangsverliezers.

15 Reacties
Willem24
Willem2424 dec. 2020 - 15:48

Exact GoudenBergen, een rechts kabinet is prima maar een sociaaleconomisch tegenwicht is goed voor de balans. Ook je advies lijkt me een hele goede. Links heeft haarvrijage met de extreme islam moeten bekopen en daarnaast heeft de focus op identity politics en het daarbij behorende racisme/fascisme dogma, ook geen goed gedaan. Laat links zijn voordeel doen met jouw advies. Als we het aan het inzicht van links overlaten hoe haar eigen waarden te verdedigen blijft er niets van links over. Ik ben echter bang dat dat niet gaat gebeuren. Links heeft zelf haar ideologie verkwanseld. Toen links indertijd merkte dat de klassieke arbeider aan het verdwijnen was en de klassenstrijd voorbij was heeft zij de fout gemaakt volledig in te zetten op racisme, fascisme en islam. Men is het spook gaan creëren waar dat niet was. Althans, het was er in minieme mate, en de laatste stuiptrekkingen daarvan zouden als bijna vanzelf opgelost raken in de nieuwe tijd. Dus daarom maar optuigen en opblazen waar er maar een spoortje onder welke steen dan ook gevonden werd. Echter voor het echte opkomende spook, dat van de nieuwe kloof hoger-lager opgeleiden en vooruitgangswinnaars-verliezers, zoals jij terecht stelt, had men geen enkel oog. Blind als men was voor het zogenaamde nieuwe ontdekte (lees: zelf geconstrueerde) onrecht van het racisme/fascisme. De nieuwe 'kapitalistische' kloof was nu juist hét echte onderwerp van links en hét echte onrecht wat bestreden moest worden. Volkomen onduidelijk hoe links op het totaal vreemde paard is gaan wedden en de kern, waar de sociaaldemocratie voor staat, volledig uit het oog verloren heeft. Wat is dat toch dat men zo verbeten vecht voor zaken die niets met links te maken heeft en waar nu zelf de zogenaamde slachtoffers laatdunkend en minachtend de schouders voor ophalen? Ziet links dan niet dat die zogenaamde verdrukte minderheden waar men nu voor opkomt helemaal niet op de hulp van links zitten te wachten? En dat men diens stem ook niet gaat krijgen? En dat men de echte slachtoffers, de 'vooruitgangverliezers', bijkans smekend om steun uit de socialistische hoek, steeds verder van zich vervreemd? En dat men daarmee links verder en verder marginaliseert? waarom is men zo losgezongen van de realiteit. En waarom ziet men het echte onrecht maar niet? Terwijl dat onrecht bestrijden links juist past als een oude jas. Is het de hautaine houding en het dedain voor anders denkenden? Het niet meer buiten de eigen bubbel kunnen denken? Het verloren geraakt zijn in het zich continu afzetten tegen rechts als ware het de enige vijand? Is links te veel gaan zwelgen in het eigen gelijk en het geloof in de morele suprematie van de eigen ideologie? Soms twijfel ik of we het echte links ooit nog terug gaan zien. De nieuwe groep 'vermaalden' van de huidige doordenderende neoliberale molen zijn daarvan het slachtoffer. Zij hoeven niet op links te rekenen. Links is hen vergeten en maalt niet meer om hun zorgen en leed. En dat is jammer, heel jammer..

Satya
Satya24 dec. 2020 - 17:44

"Blind als men was voor het zogenaamde nieuwe ontdekte (lees: zelf geconstrueerde) onrecht van het racisme/fascisme." Ach ja het is normaal om uitgescholden te worden om je huidskleur. Het is normaal dat er van mensen verwacht wordt hun eigenheid op te geven omdat er een deel van de bevolking vindt dat er eenheidsworst moet zijn. "Wat is dat toch dat men zo verbeten vecht voor zaken die niets met links te maken heeft en waar nu zelf de zogenaamde slachtoffers laatdunkend en minachtend de schouders voor ophalen?" Weleens in een achterstandswijk geweest? Weleens met de naam Satya, wat mijn echte naam is, mijn achternaam is lastiger, gesolliciteerd en het daarna als Karin met dezelfde kwalificaties geprobeerd? "Ziet links dan niet dat die zogenaamde verdrukte minderheden waar men nu voor opkomt helemaal niet op de hulp van links zitten te wachten?" Zogenaamde? Alweer, weleens in een achterstandswijk geweest Willem? Wat jij over 2e en 3e generatie allochtonen beweerd bij een ander onderwerp is onzin, ook wij lopen vaak tegen die muur op. "En dat men de echte slachtoffers, de ‘vooruitgangverliezers’, bijkans smekend om steun uit de socialistische hoek, steeds verder van zich vervreemd? En dat men daarmee links verder en verder marginaliseert? waarom is men zo losgezongen van de realiteit. En waarom ziet men het echte onrecht maar niet?" Wie zijn over het algemeen die vooruitgang verliezers? Vaak krijg ik opmerkingen te horen op platforms waar iets meer geschreven kan worden als: jullie hangen allemaal aan een uitkering of jullie zijn allemaal laagopgeleid. Mensen als jij spelen links uit elkaar, jij wilt een keuze tussen groepen ipv samen optrekken. Jij laat 'ons' vallen, dat is het probleem. Jij eist van andere linkse mensen ook dat ze ons laten vallen.

Zapata
Zapata24 dec. 2020 - 19:14

Zeer juist gezien Willem. Maar het huidige links is dan ook een links van Drs. en andere zogenaamde hoogopgeleide mensen met geen enkele feeling meer met wat eens hun oude electoraat was. Nou bij de SP is dat er nog wel een beetje maar die worden weer kapot gebashed door rechts, de linkse woke mensjes die vinden dat ze te nationalistisch of zelfs racistisch. zijn of door ideologische scherpslijpers. Links gaat inderdaad met een glijbaan richting het museum. Dat is verdomd jammer want we hebben links heel hard nodig in dit land maar het zij zo. Het zal me benieuwen waar het restantje links zich de aankomende vier jaar weer druk over gaat maken en daarmede het kleine beetje invloed wat links nog heeft helemaal uit handen geeft.

The Apple
The Apple24 dec. 2020 - 20:46

Willem loopt met open ogen in de fuik van GB = extreem-rechts.

Zapata
Zapata24 dec. 2020 - 22:39

Je kan aardig flamen Satya, ik hoop dat ik het ook mag hier. /Ach ja het is normaal om uitgescholden te worden om je huidskleur. Het is normaal dat er van mensen verwacht wordt hun eigenheid op te geven omdat er een deel van de bevolking vindt dat er eenheidsworst moet zijn./ Het was altijd heel normaal om ventjes uit te schelden als ze pukkeltjes hadden of een bril droegen en ze moesten altijd in elkaar geslagen worden omdat ze niet van voetbal hielden. Die ventjes waren dan homo of zo. Die ventjes werden in elkaar geslagen door witte, zwarte en anders gekleurde mensen. /Weleens in een achterstandswijk geweest? Weleens met de naam Satya, wat mijn echte naam is, mijn achternaam is lastiger, gesolliciteerd en het daarna als Karin met dezelfde kwalificaties geprobeerd?/ Nee wel dakloos geweest voor een jaar of vijf en uiteindelijk op een illegaal caravan terrein terecht gekomen waar de kogels me om mijn oren vlogen. Afgeschoten door witte, zwarte en anders gekleurde mensen. Een mooie buikwond aan over gehouden en een paar maanden ziekenhuis. Werk? Ja in de havens olietankers schoonspuiten en containers leegsjouwen met enorme kakkerlakken. Solliciteren? Dat had voor die blanke sukkel geen zin. /Wat jij over 2e en 3e generatie allochtonen beweerd bij een ander onderwerp is onzin, ook wij lopen vaak tegen die muur op/ Jij bent niet tegen de muren opgelopen waar deze blanke racistische fascistische man tegenaan gelopen is. /Wie zijn over het algemeen die vooruitgang verliezers? Vaak krijg ik opmerkingen te horen op platforms waar iets meer geschreven kan worden als: jullie hangen allemaal aan een uitkering of jullie zijn allemaal laagopgeleid./ Ik was in die tijd de vooruitgangverliezer terwijl ik zo blank ben als maar kan zijn. Niet zelf voor gekozen. Nooit een uitkering gehad overigens wel toen laag opgeleid. Nu niet meer maar de twee titeltjes die ik nu heb die heb ik zelf betaald. En na alle tegenslagen en waanzinnig veel verdriet heb ik nooit opgegeven. Dat helpt meer als de slachtoffer rol. /Mensen als jij spelen links uit elkaar, jij wilt een keuze tussen groepen ipv samen optrekken. Jij laat ‘ons’ vallen, dat is het probleem. Jij eist van andere linkse mensen ook dat ze ons laten vallen./ Nee mensen zoals jij maken links kapot omdat je denkt dat er verschil bestaat tussen discriminatie van mensen met kleur en mensen zonder kleur. Mijn hele leven heb ik samengewerkt met mensen die allerhande achtergronden hadden, alle tinten en overal vandaan kwamen. Er was geen verschil we waren allemaal schlemielen die genaaid werden door het neoliberale systeem. Zij wisten dat nog maar dat bewustzijn is kapot gemaakt door mensen zoals jij die in plaats van de overeenkomsten te benadrukken van mensen die in dezelfde situatie zitten die mensen tegen elkaar op te gaan zetten omdat ze toevallig een ander kleurtje hebben. Bah.

The Apple
The Apple25 dec. 2020 - 7:07

En hij is niet de enige.

Willem24
Willem2425 dec. 2020 - 10:14

Beste Satya, Je verhaal is oprecht en je geeft blijk op te komen voor onderdrukte groepen. Dat is prijzenswaardig. Waar ik op doel, en dat zie ik ook een beetje in jou verhaal terug, dat het allemaal aan de kapstok racisme/discriminatie/fascisme wordt gehangen. En daar wringt de schoen. Dat is namelijk niet de juiste kapstok. En daarom wordt links zo veel kleiner. Je kunt het huidige links gedachtengoed eigenlijk heel kort samenvatten in. “Wij van links komen op voor de de allochtone medemens die onderdrukt en gediscrimineerd wordt door de (extreem)rechtse mensen. Iedereen die het niet met mij eens is is extreem rechts.” Een voorbeeld van deze simplistische zienswijze zie je bijvoorbeeld terug bij Apple. (ter illustratie, zie reactie hierboven). Deze absurde versimpeling van de werkelijkheid heeft links alleen maar minder en minder stemmen opgeleverd. Ten eerste is het niet handig om iedereen die niet jouw mening heeft als extreem rechts/fascist/racist/boze witte man weg te zetten. Maar dat weet men zelf ook wel. Het is gewoon een debatingtrucje wanneer men bang bent op basis van argumentatie het pleit niet te kunnen winnen. Dan maar de ad hominem gebruiken en de ander wegzetten als onmens. Ten tweede het zich volledig richten op identity politics met een sterke voorkeur voor de allochtone (lees moslim) medemens als slachtoffer van racisme/fascisme is doelstelling die in werkelijkheid op de bühne goed doet (beschermridder, bestrijder van onrecht, etc.) maar in de praktijk zowel bij vermeende daders alsook bij vermeende slachtoffers geen handen op elkaar krijgt. Laat staan stemmen. Men heeft totaal over het hoofd gezien dat het huidige, groeiende, grote onrecht in onze maatschappij de tegenstelling arm/rijk is die veel meer langs andere lijnen verloopt dan het etnische. Zowel autochtonen als allochtonen vinden zichzelf in het zich verdrukt voelen in het recht op onderwijs, wonen, werk, zorg, etc. Natuurlijk ervaren allochtonen onrecht op basis van racisme. Maar hoe dit onderwerp door links nu als hét grote onrecht wordt gepresenteerd strookt niet met de praktijk. Zoal als jij cynisch stelt: ”Ach ja het is normaal om uitgescholden te worden om je huidskleur. Het is normaal dat er van mensen verwacht wordt hun eigenheid op te geven omdat er een deel van de bevolking vindt dat er eenheidsworst moet zijn.” En overigens Satya, ik heb mijn halve leven in het Oude Westen van Rotterdam gewoond. 25 jaar geleden was dat nogal een achterstandswijk. Ik hen jaren in het buitenland gewoond en het grootste deel van mijn vrienden is van allochtone origine. Maar Satya jouw ervaring dat het “normaal is om uitgescholden te worden” wanneer je van buitenlandse afkomst ben is niet de praktijk. Hooguit een keer een incident. Zoals we allemaal wel eens zijn uitgescholden. Dat continu maar pretenderen of Nederlanders van buitenlandse afkomst maar zouden worden gediscrimineerd en racistisch worden bejegend klopt niet. Je zag het ook weer bij de opkomst van BLM. men probeerde hier in Nederland de politiek, het politiecorps en burgers weg te zetten als racisten. Maar voorbeelden bleven uit. Men kwam niet verder dan zwarte Piet en een fout grapje van Johan Derksen. Nou, nou wat een racisme weer! Na een berg vals beschuldigingen is die woke-hipe is ook weer als een kaars uitgegaan. Links ging er vol in mee. Tenminste het echte, huidige links, namelijk de hoog opgeleide meisjes en jongens uit de luxe wijken die de wereld wel even zouden komen verbeteren. Hun standpunten zijn even simpel als duidelijk: De blanken, de politie en de politiek zijn racisten en ik ben tegen racisme! Ik ben voor moslims want die worden bedreigt door rechts extremisten! Ik ben voor het klimaat dus ga ik meer met de fiets!... Tja.. En ondertussen maar wijzen en beschuldigen wie volgens hen allemaal maar racisten en fascisten zijn... Helaas, het is een schijngevecht. Tegen een schijnvijand. Het is vals moralisme en onechte empathie. In feite is het de wereld sterk versimpelen in goed en fout om vervolgens met 10 vingers te gaan lopen wijzen naar de ‘fouten’ en dan het liefst niet alleen rechtertje te spelen maar ook de straf te kunnen uitdelen (cancel cultuur). Er is in Nederland maar 1 echt groot onrecht en dat is het onrecht van het kapitaal. En daarvan afgeleid het recht op goed onderwijs, wonen, eten en zorg. Daar is een grote onbalans, een grote kloof. En die zorgt voor echt onrecht en echt leed achter de voordeur. Dus hou op met die flauwekul van racisme schreeuwen wanneer iemand op een schoolplein een keer zwarte piet genoemd is, of een keer extra moest solliciteren, of een keertje extra is aangehouden. Niet leuk, maar klein bier. Heb niet van die lange tenen en huil niet zo snel wanneer je een momentje overkomt wat even niet leuk is. Maar kom als links op voor de oude idealen waar de sociaal democratie groot mee is geworden. Die idealen kunnen weer uit de kast, want het onrecht om voor te vechten is terug, de ongelijkheid is groeiende!! Maar blijf weg van die modieuze hypes zoals BLM, MeToo, extreem rechts, racisme, straatnaambordjes, boekverbrandingen, beeldenstormen, genderneutrale toiletten, etc. Zapata stelt dat ie benieuwd en bang is waar links zich de komede jaren weer druk over gaat maken. En terecht! Want men richt zich volkomen op haar stokpaardjes: identity politics, extreem rechts, racisme en islam. En dat maakt het zo simpel, zo nutteloos. Niemand luistert meer. Dus richt je op de sociaaldemocratie. En kom op voor de groeiende ongelijkheid, voor het milieu, en voor wonen, werk, onderwijs en zorg! Dat is de echte sociaaldemocratie.. en daar zijn heel veel stemmen te winnen. Beste Satya, je zegt dat mensen zoals ik ‘links uit elkaar speelt’. En je weet best dat dat niet waar is. het is gewoon een kwestie van je prioriteit verleggen naar echte problemen en zorgen van grote groepen mensen in Nederland, allochtoon én autochtoon. En ophouden met het racisme geneuzel. De focus op identity politics en racisme heeft namelijk Nederland echt uit elkaar gespeeld. Dat was niet nodig en heeft alleen maar meer kwaad dan goed gedaan. Links had veel meer kunnen bereiken en veel meer goed kunnen doen voor zoveel mensen. Dat willen veel mensen terug, ook rechtse mensen. Want dat was oprechte hulp en steun aan degenen die het nodig hadden. En daar is iedereen voor, links of rechts.

Willem24
Willem2425 dec. 2020 - 10:39

Beste Zapata, een heel mooi verhaal en recht uit het hart! Uit jouw ervaring zegt meer dan welke andere duiding dan ook. Je legt je precies de vinger op de zere plek en je kunt niet beter laten zien waar het echte maatschappelijk probleem is waar links en rechts voor zouden moeten vechten. Je geeft ook precies aan dat de aangemeten racisme/discriminatie-slachtofferrol van het een keertje ergens uitgescholden of geweigerd te zijn helemaal geen slachtofferrol waard is. Hooguit een beetje dikke huid kweken en weer verder. Wie is er immers in zijn leven niet een keer uitgescholden of geweigerd. Kom op zeg. Wat jij aangeeft is waar werk te verrichten is. Mensen die om wat voor reden dan ook tijdelijk buiten de boot vallen en verstoken zijn van wonen, eten, onderwijs of zorg. Dat is waar het om gaat. Ongeacht iemands kleur of gender. En als we dan persé toch racisme/discriminatie op de agenda willen zetten, laat men zich dan niet richten op een keer uitgescholden of geweigerd zijn maar richten op de opkomende haat tegen homo's en joden. Dat is echte haat en echt racisme. Dat gaat verder dan een beetje schelden. Dat is echte fysieke bedreiging en zelfs meer. Satya, loop anders een keer mee met een homo of Jood 's nachts door centrum Amsterdam. Ervaar wat en door wie deze mensen echte haat en écht racisme wordt aangedaan. Dat is even wat anders dan die BLM flauwekul van Zwarte Piet en een keertje extra worden aangehouden. Ga daar voor vechten en pak dat aan. En denk dan niet weer in links-rechts waardoor te vaak voor iets echts belangrijks wordt weggekeken.

Rs75
Rs7525 dec. 2020 - 11:37

@GoudenBergen @Zapata en @Willem. Uitstekend uiteengezet en verwoord. Kan ik me volledig bij aansluiten. Bedankt daarvoor

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 14:07

Willem predikt socialisme op en voor nationaliteit. En noemt dat links. Willem wordt bedankt voor zijn adviezen hoe links weer uit het dal kan komen. Jammer dat Willem geen enkel besef heeft wat het is om "links" te zijn. In het kader van "Schoenmaker blijf bij uw leest" kan Willem wellicht de Jodenhater Baudet van advies dienen om weer salonfähig te worden.

Satya
Satya25 dec. 2020 - 14:28

"Het was altijd heel normaal om ventjes uit te schelden als ze pukkeltjes hadden of een bril droegen en ze moesten altijd in elkaar geslagen worden omdat ze niet van voetbal hielden. Die ventjes waren dan homo of zo. Die ventjes werden in elkaar geslagen door witte, zwarte en anders gekleurde mensen." Er zijn ook organisatisch als Erkenbrand, Hammerskins met vetercodes en politieke partijen die hun minderwaardigheid promoten toch? "Nee wel dakloos geweest voor een jaar of vijf en uiteindelijk op een illegaal caravan terrein terecht gekomen waar de kogels me om mijn oren vlogen. Afgeschoten door witte, zwarte en anders gekleurde mensen. Een mooie buikwond aan over gehouden en een paar maanden ziekenhuis. Werk? Ja in de havens olietankers schoonspuiten en containers leegsjouwen met enorme kakkerlakken. Solliciteren? Dat had voor die blanke sukkel geen zin." Wiens verantwoordelijkheid is dat? Is dat te vergelijken met naamsduscriminatie? "Dat helpt meer als de slachtoffer rol." Daar merk ik weinig van. Je probeert zaken die leiden naar verliezer zijn op basis van afkomst te normaliseren. Als je verliest van mensen die harder werken is dat jezelf te verwijten. "Zij wisten dat nog maar dat bewustzijn is kapot gemaakt door mensen zoals jij die in plaats van de overeenkomsten te benadrukken van mensen die in dezelfde situatie zitten die mensen tegen elkaar op te gaan zetten omdat ze toevallig een ander kleurtje hebben." Volgens mij benadruk ik niet de verschillen. Ik verzet me tijd tegen bij1 en weiger me in de rol te laten drukken die zij mij van mij eisen. Jij verdraait de werelelijkheid omdat je jezelf zielig vindt. Jij bent er nooit tegen in opstand gekomen toen wij in achterstand werden gesteld. In plaats van nu met ons op te trekken en dat laatste stapje helpen zetten verlaat je links denken en gaat zelfs naar nationalisme. Neem toch een andere nickname man. Je snapt niets van de klassenstrijd.

Satya
Satya25 dec. 2020 - 16:31

Willem Links hangt niet alles op aan racisme mijn beste. Als mensen optrekken met Wilders en Baudet en zich links noemen heb ik niets bij ze te zoeken. De simplificaties die zij van migranten maken is zo ontzettend stuitend. Dan heb ik met die linkse mensen niets gemeen. Wil ik met links verder zal links onze verheffing moeten steunen en dus niet met verhalen moeten komen als van Zapata. Naamsdiscriminatie is een ding, collectieve eigenschappen toebedeeld krijgen is een ding, onderwijs zal naar gelijk niveau moeten. Dat betekent niet dat er geen kritiek op de Islam mag zijn maar de vrouwen in mijn familie zijn geen onderdrukte moslima, praat dan ook niet over moslima alsof ze allemaal onderdrukt zijn. Die collectieve eigenschappen zijn iets wat mij erg stoort. Wil links verder dan ook geen beloftes schenden aan migranten zoals de SP heeft gedaan. Neem ons eindelijk eens serieus, dan zijn we woke zo kwijt. Woke is een extreme stroming die ontstaan is door het negeren van onze klachten. Ik zeg hiermee niet dat woke iets is om in mee te gaan want dat is ook een stroming die mensen collectieve eigenschappen toekent. Ik ben een donkere vrouw die met naamsduscriminatie te maken heeft gehad, die met racisme is geconfronteerd en help daar tegen te strijden dan kunnen we samen optrekken. De ervaringen van Zapata zijn natuurlijk grotendeels het gevolg van zijn keuzes en gelijke uitkomsten zal nooit te behalen zijn maar gelijke kansen wel. Ik steun bv Noortje van Lith, ik herken haar strijd tegen vooroordelen. Voor dat soort mensen wil ik graag strijden. Ik wil best met de vooruitgangverliezers meestrijden maar erken wel dat wij niet gekozen hebben voor achterstandswijken waar de omgeving al voor een mindere start zorgt. Mijn ouders hebben het geluk gehad niet in zo'n wijk te zijn begonnen en in een buurt waar de meeste autochtonen voor hen open stonden en dat heeft voor een gelijke start gezorgd. Wereld van verschil als ik dat vergelijk met sommige vrienden. Het zal links groot maken elkaar te steunen ipv je afkomst een rol te laten spelen met frames als van Zapata.

Zapata
Zapata25 dec. 2020 - 22:30

@Satya. /Er zijn ook organisatisch als Erkenbrand, Hammerskins met vetercodes en politieke partijen die hun minderwaardigheid promoten toch?/ Zekers zeer verwerpelijk net zoals extreme moslim organisaties dat zijn dus ik niet welk punt je hiermee wilt maken. /Wiens verantwoordelijkheid is dat? Is dat te vergelijken met naamsduscriminatie?/ Nee met afkomstdiscriminatie, laag opgeleid, geen geld en geen kansen. Afkomstdiscriminatie waar mensen zoals jij totaal geen oog meer voor hebben omdat je de overeenkomsten tussen mensen uit het oog verloren bent. /Daar merk ik weinig van. Je probeert zaken die leiden naar verliezer zijn op basis van afkomst te normaliseren. Als je verliest van mensen die harder werken is dat jezelf te verwijten./ Nee ik verloor vanwege mijn afkomst. Met 15 jaar dakloos na overlijden moeder en een extreme geweldsituatie thuis. Hard gewerkt wel al die jaren daarna, en niet in zelfbeklag verzonken zoals jij. /Volgens mij benadruk ik niet de verschillen. Ik verzet me tijd tegen bij1 en weiger me in de rol te laten drukken die zij mij van mij eisen./ Je benadrukt constant de verschillen en verwacht van iedereen dat ze meegaan in het aangeprate complex van de kansloze gekleurde man die zo gediscrimineerd word. Je hebt niet echt een hoge pet op van mensen met een andere huidskleur. Ik kan er heel veel aanwijzen die het heel ver geschopt hebben omdat het gewoon mensen zijn met doorzettingsvermogen. Je ziet zelf niet dat je discrimineert met het wij zijn zielig stempel. /Jij verdraait de werelelijkheid omdat je jezelf zielig vindt. Jij bent er nooit tegen in opstand gekomen toen wij in achterstand werden gesteld. In plaats van nu met ons op te trekken en dat laatste stapje helpen zetten verlaat je links denken en gaat zelfs naar nationalisme./ Nee zielig heb ik mezelf nooit gevonden net zoals die mensen waarmee ik gewerkt heb en waarmee ik gelachen heb en met wie ik samen boos ben geweest op het neoliberale systeem. Witte mensen, mensen met een tint, zwarte mensen. Veel zijn er al overleden want de tijd gaat voort maar een paar heb ik er nog over als vriend of vriendin. Wij zijn altijd in opstand gekomen. Hebben gestaakt, geflyerd, kantoren bezet. Wie ons? Jou? Iemand die om het minste of geringste anderen uitscheld voor racist en fascist. Daar heb je veel mee bereikt. Nog 35 zetels maar dat zal niet genoeg voor je zijn Inderdaad kan je maar beter VVD stemmen. Met vrienden zoals jou heeft links geen vijanden meer nodig.

Ivan61
Ivan6126 dec. 2020 - 9:42

@ Satya, Hoe lang blijft iemand migrant volgens jou? Of is dat persoonlijke keuze om levenslang migrant blijven? Discriminatie en dat valt racisme ook onder wordt gekapt door zogenaamde links en de meeste hebben geen idee waarover zij hebben. In praktijk denken zij allemaal in hokjes. Net als jij trouwens. Toppunt van geslaagde integratie is een zwarte jonge dame met hoofddoek die plat Gronings praat. En nog paar andere talen trouwens. Haar als migrant bestempelen is beledigend vind je niet?

Willem24
Willem2426 dec. 2020 - 15:17

Beste Satya, waarom zet je Zapata's eerlijke en recht-uit-het-hart ervaring weg als 'zielig'? Hoe zou je het vinden wanneer we jouw ervaring met racisme en discriminatie weg zouden zetten als 'zielig'? En dat jij dan maar iets anders had moeten 'kiezen'? Is dan dat wat jou is overkomen het enige wat telt en waar voor gevochten moet worden? En waarom moet het leed van een ander met een tenenkrommend dedain als 'zielig' worden gemarginaliseerd? Zapata's ervaring was overigens geenszins zielig. Hij gaf slechts aan door omstandigheden buiten zijn schuld in die situatie te zijn terecht gekomen. En hij geeft tevens aan dat 'afkomstdiscriminatie' een veel voorkomend probleem is. Waar men ongeacht de kleur slachtoffer van kan worden. Zelfs zonder dat je daar enige schuld aan hebt. Ik vind dat daarvoor gevochten moet worden. dat was vroeger de sociaaldemocratie. Links haalt daar nu zijn neus voor op. Links is elite geworden, die neerbuigend neerkijkt om mensen die tegen een muur van pech zijn aangelopen en daardoor in de problemen zijn gekomen. Échte problemen lieve Satya. Dus geen problemen van het een keer afgewezen worden bij een sollicitatie op basis van je naam, maar probleem van geen huis hebben, of geen onderwijs, of zelfs te weinig te eten. Jij komt uit een goede buurt Satya. Misschien dat je het daarom maar 'zielig' en 'had je maar moeten vechten of beter moeten kiezen' vindt. En dan vraag je 'mensen met ons op te trekken' en eindig je met 'Je snapt niets van de klassenstrijd'. Mijn hemel! Links is nog verder van het padje af dan ik dacht.. Ik begin steeds meer te geloven dat de marginalisering van links niet zit in de verloren gegane idealen maar in linkse mensen zelf.

Ivan61
Ivan6124 dec. 2020 - 11:01

@ Karingin, @ JaapBo en Paul250371, Weten jullie dat de Moslimbroederschap onze vrije samenleving wil ondermijnen? In mijn geboorteland vormden zij net zo groot gevaar als chetniks en ustase. Elke band met zulke bewegingen is niet te rijmen met onze seculiere maatschappij. Zij zijn net zo extreemrechts als NVU bijvoorbeeld. Kauthar heeft duidelijk haar standpunt geuit en daarmee is kous af zou je zeggen. De kritiek op zulke organisaties is niet Islamofobie. Ieder van ons wil vrij leven en als zulke clubjes voor het zeggen krijgen dan kunnen wij schudden. Ik ben ouderwets links. Sociale gelijkheid, gelijke rechten, eerlijke wereld. Er is geen plaats voor religieuze dogma's.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 14:29

Dat weten die drie echt wel hoor, alleen denken ze dat ze 'rechts' zijn als ze dit toegeven.

Mokker
Mokker24 dec. 2020 - 16:58

Eens Max, sommigen op deze site zitten nu eenmaal vast in een vreselijk benauwend links-rechts hokjesdenken. Als je op basis van een paar comments bent ingedeeld in een hokje, menen ze op basis daarvan ook meteen een hele reeks persoonlijke eigenschappen voor je in te kunnen vullen.

JaapBo
JaapBo24 dec. 2020 - 18:07

@Sarajlila: volgens mij heb je allerlei vooroordelen!

Ivan61
Ivan6125 dec. 2020 - 11:11

@ JaapBo, Ik heb ervaring met zulke clubjes. Jouw vergelijking met CU is pas lachwekkend.

Buitenstaander
Buitenstaander24 dec. 2020 - 10:30

Sterk stuk, altijd mooi om te zien wie je bvrienden zijn. Soms is het beter dat niet teweten, en er zeker geen steun van te krijgen. Alleen al het starten met dat 'rechts niet langer de agenda moet bepalen' . Nou, in dit geval als helaas ook in vele anderen gevallen weet links zelf de agenda wel te bepalen met het onhandige (mild uitgedrukt) verhaal en slechte regiewerk rondom Kauthar, daar had je echt rechts niet bij nodig. Alleen al het feit dat je Klaver (alleen maar) bij 'M' laat optreden zegt genoeg. 'M'.........Zucht. En over de zuivere intenties van Martijn voor en na de demonstratie kan je ook je vraagtekens zetten: "Het bordje was niet netjes, MAAR,. " Zinnen die met 'maar' afsluiten..... moaw.... en dan weer verder gaan met een tamelijk bij-gezochte redenatie over rechts en moslims. Vlek en wrijven.... etc

1 Reactie
The Apple
The Apple24 dec. 2020 - 18:08

In vlekken wrijven is de favoriete hobby van Norm. En als er geen vlekje aan zit, maakt hij ze zelf wel.

Ewout Pool
Ewout Pool24 dec. 2020 - 10:12

Progressieve partijen willen graag (vanuit het gelijkheidsbeginsel) opkomen voor minderheden en strijden voor emancipatie. Dat is uiteraard zeer te prijzen. Het wordt pas een probleem als (een deel van) die minderheid er ideeën op nahoudt die strijdig zijn met het bovenstaande beginsel. Die vrouwen als ongelijkwaardig zien en mensen willen discrimineren op onder andere seksuele voorkeur. Dat is in de kern het probleem waar GL en de andere linkse partijen momenteel mee worstelen. Ik denk dat de oplossing hiervoor al 150 jaar geleden is gegeven: "Geloof is opium voor het volk". Een echt progressieve partij zal per definitie antigelovig moeten zijn. Je helptj alleen minderheden die hun emancipatie niet dreigen te misbruiken voor onverdraagzame doelen. Dus wel bijv. KOZP, LHBTI en vervolgde journalisten steunen, maar niet pleiten voor meer religieuze vrijheden en instellingen in de samenleving. Alleen dan kan zij haar idealen het beste waarmaken. Dat betekent dus dus in de huidige lockdown geen uitzonderingen meer op basis van godsdienst, het terugdringen van het geloof uit de publieke ruimte (kerkklokken, minaretten en openlijke tekenen van geloof) en het betekent ook dat Kauthar welkom is bij Groenlinks als zij haar geloof enkel als een privézaak ziet en dus haar hoofddoek afzweert (zijnde een symbool van ongelijkheid) en afstand neemt van Femyso en de organisaties van haar vader. Dan zou zij welkom moeten zijn bij GL, juist ook omdat GL als linkse partij vindt dat je mensen een tweede kans moet geven. Ik vrees dat enkel met deze harde keuze de progressieve partijen in Nederland uit deze spagaat komen.

5 Reacties
Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 11:22

E-wood De godsdienst is de opium VAN het volk. Ik weet niet precies hoe ik dat moet uitleggen, maar het volk kiest voor een verdovend midel (als de godsdienst maar er zijn natuurlijk veel meer vormen waaronder letterlijk verdovende middelen) om alle leed een plek te geven waardoor het volk passief is en blijft. Denk bv ook aan brood en spelen. Dus die godsdienst - en dat is uitdrukkelijk niet het voorbeeld wat Jezus gelovigen gaf! - die gebruikt wordt als een verdovend middel, die sprak Marx aan. En niet het geloof (godsdienst?) bijvoorbeeld wat Domela Nieuwenhuis er op na hield. Niet de godsdienst is dus het probleem maar hoe die godsdienst mensen van verzet afhoudt. Leed moet nu juist, liefst op een positieve manier in daden omgezet worden en niet in bezoek aan de kerk of bidden of drank of drugs of dergelijke verdovende nutteloze bezigheden. Het is te simpel om alle godsdiensten, maar helemaal om elk 'geloof', als niet terzake te beschouwen. Ten eerste leven we in een vrij land en ten tweede is de ene godsdienst de andere niet en het ene geloof zeker niet het andere. Daarbij veronderstelt de scheiding van kerk en staat, dat de godsdienst altijd op een vrije persoonlijke keuze gebaseerd is. Wanneer mensen zich onderwerpen aan de regels van een godsdienst, dan is dat vrijwillig. Tenzij je kunt bewijzen dat het niet zo is. De staat rekent je tot een godsdienst of een kerk, wanneer je daar zelf voor kiest. Dat is het probleem bij de ogenschijnlijk discriminerende regels van een godsdienst. Niemand hoeft dat op te volgen, zegt de staat. En de staat kan niet verbieden, wat mensen zichzelf aan beperkende regels opleggen. Iedereen heeft, vindt de staat, in dezelfde mate recht op de openbare ruimte. Ook gelovigen en kerken enz. De politieke partij die het geloof wil weren van de openbare ruimte, is een politieke partij die de vrijheid moet afschaffen. Gelovigen hoeven zeker niet meer rechten te hebben dan anderen (in letterlijke zin hebben ze dat ook niet maar dat is een beetje flauw) maar zeker ook niet minder. Dit soort omstandigheden maken het zo ongelooflijk ingewikkeld om in het algemeen iets van godsdienst/religie/geloof te vinden, laat staan om er op de juiste manier rekening mee te houden. Wanneer een vrouw zichzelf bv vanuit haar geloof oplegt om een hoofddoek te dragen, zegt dat in feite niets over hoe iemand denkt over het al dan niet gelijkwaardig zijn van man en vrouw. Uw reactie maakt duidelijk dat u zichzelf in een spagaat zit en dat u andere (partijen) opzadelt met dat probleem; die moeten dat maar oplossen. Nogmaals. Dat gaat niet zonder de vrijheid geweld aan te doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2020 - 12:00

De angel zit in de term "gelijkwaardig ".

Ewout Pool
Ewout Pool24 dec. 2020 - 16:09

@Zandb Dat ik in een spagaat zit wil ik best toegeven. Ik ken de nodige devote moslims en christenen die ik als mijn vrienden beschouw. Om hen te moeten beperken in hun vrijheden vind ik niet leuk, want ik wil ze niet kwetsen. Toch denk ik dat het nodig is. Volgens wordt de vrijheid van godsdienst niet alleen gebruikt om de eigen vrijheid in te perken, maar ook die van de ander. Zodra godsdienst gebruikt wordt om discriminatie en ongelijkheid te promoten zou deze vrijheid voor mij ontnomen moeten worden. Dus een school kan geen LHBTI-leerling weigeren, en een geloof kan niet opleggen dat 1 sekse zich moet bedekken. Dat je uit het geloof zou kunnen stappen is geen realistische oplossing. Dat betekent namelijk breken met je omgeving en alles wat je dierbaar is op zijn minst, en de dood op zijn meest. En daarom is er ook geen sprake van ¨vrije keuze". Zolang door jouw omgeving van jouw wordt verwacht een hoofddoek te dragen, een piemel te besnijden of homoseksuele gevoelens te onderdrukken op straffe van sociale uitsluiting of erger kun je niet zeggen dat het uit eigen.wil is.

Pater
Pater24 dec. 2020 - 16:26

@E-wood "Die vrouwen als ongelijkwaardig zien en mensen willen discrimineren op onder andere seksuele voorkeur. Dat is in de kern het probleem waar GL en de andere linkse partijen momenteel mee worstelen. Ik denk dat de oplossing hiervoor al 150 jaar geleden is gegeven: “Geloof is opium voor het volk”. Een echt progressieve partij zal per definitie antigelovig moeten zijn." Er zijn orthodoxe christenen en idem moslims die de vrouwenrechten loochenen. Daar moet links luid en duidelijk stelling tegen nemen. Er zijn ook heel veel gelovigen, van welke ondersoort dan ook, die gelijkwaardigheid omhelzen. Daar is helemaal niks mis mee, sterker nog, het zijn prima partijgenoten van me. De oude PSP werd mede opgericht door dominees; prima partij. En méér rechten dan niet-gelovigen hoeven gelovigen inderdaad niet te hebben. Dus snel een wet maken waardoor de overheid gezondheidsregels kan doorvoeren in de kerk (de grondwet maakt dat mogelijk, maar je moet het wel apart wettelijk regelen). En apart onderwijs voor gelovigen bevestigt vooral ongewenste segregatie.

Zandb
Zandb25 dec. 2020 - 9:03

E-wood Daar ben ik het mee eens: "Zodra godsdienst gebruikt wordt om discriminatie en ongelijkheid te promoten zou deze vrijheid voor mij ontnomen moeten worden." Maar dat is dan ook het probleem: Bewijs dat maar eens. De SGP is terecht - want het kon bewezen worden - op de vingers getikt worden, toen het om het verkiesbaar stellen van vrouwen ging. En moest knarsetandend bakzeil halen. Maar van de dominee, die op de kansel min of meer hetzelfde zegt, dat de vrouw door god is geschapen met de bedoeling om een bepaalde rol te spelen, waar verkiesbaar stellen voor een politieke partij geen deel uit maakt, is maar heel moeilijk (of liever niet) te bewijzen dat hij de wet overtreedt. Dat er op die manier misbruik wordt gemaakt van de godsdienst? Ongetwijfeld. Er wordt ook misbruik gemaakt van sociale voorzieningen. Maar ook daar is het probleem wel, hoe je dat dan bewijst. (En waar dat op uit kan lopen, bewijst bv de toeslagenaffaire.) Uw ogenschijnlijk simpele en menswaardige opvatting is niet zo simpel. Ik citeer: "Dus een school kan geen LHBTI-leerling weigeren, en een geloof kan niet opleggen dat 1 sekse zich moet bedekken. Dat je uit het geloof zou kunnen stappen is geen realistische oplossing. Dat betekent namelijk breken met je omgeving en alles wat je dierbaar is op zijn minst, en de dood op zijn meest." 1. Een school kan in feite helemaal geen LBHTI-leerling weigeren. 2. Niemand mag een ander beletten, te geloven wat hij wil behoudens zijn verantwoordelijkheid voor de wet. 3. Een geloof kan niet opleggen, dat vrouwen zich moeten bedekken. Zo gauw aantoonbaar is, dat scholen, kerken, mensen zich niet aan de wet houden, dan kunnen we daar wat aan doen. Maar niet eerder. Wat voor wet we ook verzinnen, steeds kan die wet niet eerder toegepast worden, dan dat er bewijs is. Hoe goed u het ook bedoelt, in feite pleit u er voor dat, als we dan allemaal weten dat Jan niet eerlijk aan zijn geld gekomen is, we dan dat bewijs maar achterwege mogen laten.

Middenman
Middenman24 dec. 2020 - 10:08

Ik wordt al een beetje moe van zo'n titel waarin staat dat links iets 'moet'. Hoezo en van wie? Mag er bij links ook debat en verschil van inzicht zijn? Als links zijn agenda laat bepalen door rechts dan ligt dat vooral aan links zelf. Kijk naar de laatste peilingen en dan zie je dat links vooral van zichzelf aan het verliezen is. Ik baal daar ontzettend van en vraag me echt af waar het goede (midden)linkse verhaal blijft. "Links moet zich echt achter de oren krabben", concludeert onderzoeker Peter Kanne van I&O Research. "De verkiezingen van maart dreigen uitsluitend een strijd te worden tussen rechts, rechts en rechts: de VVD, het CDA en de PVV." Bron: https://nos.nl/artikel/2361736-peilingwijzer-cda-wint-zetels-met-hoekstra-als-kopman-groenlinks-in-de-min.html

1 Reactie
Thuru
Thuru24 dec. 2020 - 14:44

Als de poll ongeveer werkelijkheid zou worden kan dit kabinet door regeren. Scheelt ook weer ellenlange formatie. Niet genoemd, maar wel positief is dat DENK ook een zeteltje verliest.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 dec. 2020 - 9:54

Ik weet niets over haar, niets anders dan wat ik lees en ken haar niet.... Maar wat die demo betreft zelfde verhaal als toen met van Bommel waar ook van links zo'n ophef over was. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/duisenberg-en-van-bommel-niet-vervolgd

Sonic2
Sonic224 dec. 2020 - 9:20

Kauthar heeft bepaalde keuzes gemaakt. Niet erg handige keuzes. Daar betaalt ze nu de prijs voor. En dat is menselijk. Ook vrouwen maken verkeerde keuzes. Ook mensen met een islamitische achtergrond maken keuzes die wellicht niet handig is. Of je nu links of rechts bent. De vraag waar het eigenlijk op neerkomt. Was dit wat ze gedaan heeft handig? Heeft ze veel commotie over zichzelf afgeroepen? Het antwoord is wat mij betreft NEE en JA. Verdient ze een hetze? Wat mij betreft niet. Verdient ze bescherming? Wat mij betreft ook niet. De kritiek op haar mag wat milder, maar ik vind het democratisch en fair dat ze haar wat vreemde keuzes mag uitleggen. En zeker in combinatie met Groenlinks. Het is niet logisch en zeker moeilijk te combineren. Haar voluit steunen is anti feminisme en anti multi cultureel. Kauthar kan alleen zichzelf redden. Met Akwasi sta ik beetje op hetzelfde standpunt. Links moet daarin selectief durven te zijn. Absoluut niet te hard of iets dergelijks. Maar je mag best mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheden en op hun keuzes.

7 Reacties
Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 9:37

Wat zijn haar doodzonden dan buiten het feit dat ze en bij GL zit en een hoofddoek draagt?

Buitenstaander
Buitenstaander24 dec. 2020 - 10:18

@Paul Soms is het handig om je even in het hele verhaal van Kauthar te verdiepen; in wat ze over haar curiculum zegt, maar vooral wat ze er niet over zei, en hoe de verbanden liggen. Daarna weer terugkomen hier......

Mokker
Mokker24 dec. 2020 - 10:49

Doodzonde is een begrip dat vooral religies hanteren Paul, waarom wil je die Sonic in de mond leggen. Natuurlijk kan Kauthar er niets aan doen dat ze als dochter van een prominente moslimbroeder is geboren en het een en ander met de paplepel heeft binnen gekregen. En ze komt niet eerlijk over als ze zegt dat ze als vicevoorzitter bij FEMYSO niets van streng-religieuze moslims heeft gemerkt, want die lopen er bij die organisatie rond, en Kauthar heeft ze ook ontmoet.

Haz
Haz24 dec. 2020 - 10:59

Kan je wellicht stoppen met framen en insinuaties doen, engnek Paul? Beetje verwijten lopen maken richting iedereen in de comments die ook maar enige vorm van kritiek durft te uiten. Volwassen zeg.

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 12:23

Volledig met je eens Sonic.

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 12:24

@Paul Het gaat niet om het feit dat ze een hoofddoek draagt, weet jij ook wel. Het gaat er over dat ze bestuursfuncties heeft gehad bij een organisatie die banden heeft met het moslimbroederschap. Een onfrisse club die er normen en waarden op na houdt die haaks op die van GL staan.

Middenman
Middenman24 dec. 2020 - 12:38

Helemaal eens met Sonic. Zoals Herman Finkers gisteren heel beschaafd uitlegde waarom hij Youp van 't Hek soms net iets te grof vindt. En Youp daarop toegaf dat Herman misschien wel een beetje gelijk heeft. Laten we niet meteen in een kramp schieten als we aangesproken worden op verantwoordelijkheden en keuzes.

Ivan61
Ivan6124 dec. 2020 - 8:59

Op deze manier bewijs je rechtse Nederland grote dienst. Zij hoeven niks te doen. De aanval op deze dame is niet de aanval op Islamitische Nederland. Zulke generalisaties slaan plank helemaal mis. Zij is op landelijke tv geweest en heeft haar mening duidelijk gegeven. Ook afstand van jeugdzondes genomen. Duidelijk en helder. Zij is slim genoeg om te beseffen dat de media alles gaan doorzoeken en dat bekend maken. Zij heeft keuze gemaakt en ik wens haar succes. Nu is GL aan zet om goede campagne te voeren.

P Haan
P Haan24 dec. 2020 - 6:51

Tot nu toe vond ik er niet veel van, maar als er gezonken wordt naar 'moet' om een discussie te stoppen word ik argwanend. Elke potentieel kamerlid heeft een verleden, en ik ben geen voorstander van het poeren in dat verleden om karaktermoord te plegen. Reken iemand af op prestaties. Voor mij is ze de zoveelste toekomstige eenpersoonskamerfractie. En mag ze het tegendeel bewijzen.

korheiden2
korheiden224 dec. 2020 - 6:42

Kauthar's aanwezigheid bij de Gaza-demonstratie uit 2014 is klein bier. Haar betrokkenheid bij de Moslimbroederschap en Femyso, dat is problematisch. Ze zal zich best inzetten voor het klimaat, maar de denkbeelden van de genoemde clubs passen niet bij Groen Links. Kauthar past beter bij NIDA of DENK. Ik sluit niet uit dat ze ruim voor de verkiezingen de eer aan zichzelf houdt en opstapt. Er is hier helemaal geen sprake van islamofobie of problemen met een hoofddoek. Ze zat bij foute organisaties.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 11:32

kor Je kan het toch ook zo zien, dat nu ze dan bij de goede organisatie zit, die andere organisaties niet meer relevant zijn?

korheiden2
korheiden224 dec. 2020 - 14:08

@Zandb : Van mij hoeven jeugdzonden je niet je hele verdere leven te achtervolgen. Ik breng in herinnering dat Willem Aantjes' carrière bij het CDA voorbij was toen hij op 18-jarige leeftijd bij de SS bleek te hebben gezeten. Terwijl het CDA toch op zich een goede organisatie is. Baudet gaat geheel ten onder (terecht overigens) vooral omdat er leden van foute clubs bij Forum zaten (en zitten). Maar nog in 2018 kreeg een tweet van een Nida-aanhanger, die zich boos maakte over de houding van GL (Er was een vier jaar oude tweet opgedoken, waarin Nida stelde dat de staat Israël gelijk staat aan IS. Partijleider Jesse Klaver bemoeide zich er persoonlijk mee, hij vond dat Nida ‘ondubbelzinnig’ afstand moest nemen van de tweet.) een like van Bouchallikht. En op 22 oktober 2019 meldt de facebookpagina van Femyso dat Bouchallikht is gekozen in het uitvoerend comité als hoofd van de betrekkingen tussen de Lid-staten. Kortom, Bouchalliht's opvattingen kunnen niet in zo korte tijd dusdanig veranderd zijn, dat ze hiervan afstand zou nemen. Ik vind nog steeds dat ze beter bij Nida past.

Albert_Bakker
Albert_Bakker24 dec. 2020 - 4:39

@ Karingin - Ik neem aan dat je er dan geen probleem mee heb dat ik jou een racist noem Nee, daar heb ik geen problemen mee. Dat hangt toch echt af van de persoon of ik valse beschuldigingen eerst serieus genoeg neem om me er juist niet vrolijk over te maken.

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.224 dec. 2020 - 13:33

Is Albert je alter ego karingin?

MaxMax2
MaxMax223 dec. 2020 - 22:15

Dus mevrouw heeft bestuursfuncties vervuld bij een club die banden heeft met het Moslimbroederschap, maar daar heeft ze dus afstand van genomen en nu is het dus allemaal 'goed' ? Deze vind ik wel een hele leuke: 'Hallo, ik ben Fritz Wandervogel, natuurvriend en vice-voorzitter van de Nationalistische Europese Jeugd, waar o.a. Vlaams Belang en FvD lid van zijn. Ik geef ook cursussen voor het Front National, maar ik deel hun gedachtengoed niet. Op 17 maart kunt u op mij stemmen: @groenlinks'

9 Reacties
Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 9:38

"Deze vind ik wel een hele leuke:" Enige verdraaiing inderdaad. Superleuk, absoluut scoren bij je rechtse vriendjes met deze vondst.

Buitenstaander
Buitenstaander24 dec. 2020 - 10:20

@Paul Het altijd lastig als dieverdraaiingen wel hout snijden, maar het de normaliter naar rechts zo spitsvondige mens niet uitkomen. Zwak, Paul.

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 12:11

@Paul Jij bent geen domme jongen Paul, daar ben ik ondertussen wel achter. Jij moet toch ook wel weten dat je niet 'rechts' bent als je tegen de invloed van de politieke islam bent?

Sachs
Sachs24 dec. 2020 - 13:14

@ MaxMax [Deze vind ik wel een hele leuke:] De overtreffende trap van Fritz Wandervogel heet CIDI: https://rightsforum.org/nieuws/cidi-diskwalificeert-zich-als-hoeder-van-joodse-belangen/

Arend Wortel
Arend Wortel24 dec. 2020 - 13:49

Beetje flauw Paul. Bouchallikht had een bestuursfunctie bij een organisatie die is gelieerd aan de Moslimbroederschap, een club die je best extreemrechts mag noemen. Niet heel vreemd dat mensen het opvallend vinden als iemand met zulke connecties voor een linkse partij de kamer in wil. Als het ging om een rechtse politicus die directe of indirecte banden had met een dubieuze club, dan zouden veel mensen, waaronder jij, daar volgens mij een heel uitgesproken mening over hebben en die hier luidkeels laten horen. Dat is volgens mij wat Max hiermee wil zeggen. Van mij hoeft Bouchallikht niet weg, ze heeft afstand genomen van het gedachtegoed van de Moslimbroederschap en ik heb op zich wel vertrouwen in haar. Dat we haar nu voluit en onvoorwaardelijk moeten steunen, dat lijkt me nog iets te vroeg, daarvoor moet ze eerst eens laten zien wat ze als Kamerlid waard is. Zo doen we dat met andere Kamerleden ook.

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 14:33

@Sachs Die gehele anti-Israël demonstratie waar Kauthar was boeit me niet zo veel, ik ga het haar niet kwalijk nemen dat ze daar aanwezig was en dat er wat gekkies met rare borden staan; zo iets kan gebeuren. Recht om te demonstreren is belangrijk! Wat ik haar wel kwalijk neem is dat ze bestuurslid is geweest bij een onfrisse club die banden heeft met het moslimbroederschap.

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 14:37

"Jij moet toch ook wel weten dat je niet ‘rechts’ bent als je tegen de invloed van de politieke islam bent?" De politieke Islam is extreem rechts (ik schaar Nida daar niet onder, Nida is progressiever en hebben veel meer met de gewone arbeider op dan bijvoorbeeld de FVD/. PVV/SGP/CU). brengt werkelijk niets goeds. Maar die hetze tegen de hoofddoek, die hetze om Israel en haar monsterlijke apartheid politiek maar ten koste van alles te willen verdedigen door zelfs de definitie van anti semitisme te verdraaien en te verbuigen is gewoon verkapte moslimhaat en een stok om linkse partijen mee te slaan en apartheidspolitiek te vergoelijken. Het is ongelooflijk dat hier nog een discussie over is. Er zijn veel meer extremisten, leugenaars, bedriegers in de VVD dan een dame die op haar twintigste in een demo liep. Wilderts en Baudet dwepen met ziek conservatieve rechtse godsdienstfanaten uit Amerika, het CDA dat in Europa met Orban en PIS uit Polen in bed ligt die met anti democratische wetten , gebaseerd op hun geloof, minderheden van kleur, sekse en ras kaltstellen. Maar deze dame moet hangen omdat er ergens iets is met de MB. Het CDA is direct de macht, direct. Maar de hetze moet naar een kleine partij waar op nummer 9 een moslima staat. Hou toch op hypocrieten.

MaxMax2
MaxMax226 dec. 2020 - 10:40

@Paul Ik zou louter whataboutisms, en als je serieus denkt dat NIDA 'zusters en broeders gescheiden' progressief is..... ??

Paul250371
Paul25037127 dec. 2020 - 10:41

MaxMax Jij Noemt het whataboutism. Ik noem het de smerige hypocrisie benoemen. En ik heb het over het sociale programma van Nida (en zeker dat van Bij1 wat vele malen linkser is dan het hele troebele xenofobe zwikkie regeringspartijen en oppositie bij elkaar).

MaxMax2
MaxMax223 dec. 2020 - 21:51

Wrijven in een vlek, bij GroenLinks doen ze het gewoon.

3 Reacties
Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 11:39

Max GL doet niet zo veel. De schrijver heeft immers weinig met GL te maken! U bent een van diegenen die een vlek maakt en, ook al heeft u niets te zoeken bij GL, gaat u daar nog een beetje bemoeizuchtig in wrijven ook.

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 12:31

@Zandb 'GL doet niet zo veel. De schrijver heeft immers weinig met GL te maken!' Oh ja joh? Ik had toch precies 10 tellen nodig om het onderstaande op te zoeken: https://denhaag.groenlinks.nl/nieuws/webredacteur-wordt-raadslid-interview-met-martijn-schackmann-kandidaat-raadslid

Zandb
Zandb25 dec. 2020 - 9:08

Max Klopt. Jammer. Ik had het zo leuk bedacht en nu moet ik weer erkennen, dat het nergens op slaat.

Hakkepuf
Hakkepuf23 dec. 2020 - 20:23

Iedere keer blijft het me verbazen waarom linkse partijen lieden die zo ongeveer alle linkse opvattingen tarten zo in de arm sluiten. Omdat de PVDA de strenger in de leer zijnde moslims de deur gewezen heeft, hoopt Groenlinks deze door middel van Kauthar binnen te trekken. Groenlinks heeft meer invloed op het landsbestuur dan DENK en NIDA samen. Dat weten de moslims natuurlijk ook. Kijken wat er gebeurt wanneer Kauthar na in de Kamer verkozen te zijn een huis in de Grachtengordel betrekt en erg veel familie over de vloer krijgt. Kijken of de Groenlinks elite dan nog zo 'into Kauthar' is.

7 Reacties
Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 7:50

Hak En welke linkse opvattingen precies "tart * " Kauthar dan? Natuurlijk. Wanneer u niet kunt of wilt geloven dat een gehoofddoekte moslima er gezonde linkse principes op na houdt, dan is dat uw 'goede recht'. Maar dat is wel iets heel anders dan dat wat u in werkelijkheid beweert namelijk dat Kauthar alle linkse principes tart. En dat dient u te bewijzen. Maar zoals gewoonlijk, van mensen die dit soort feitelijke nonsens beweren, reken ik niet op serieuze bewijzen. Daar hebben mensen als u meestal schijt aan; als hun ei maar geframed wordt. * Ik ben bang dat het woord "tarten" hier verkeerd gekozen is. Als ik dat verkeerd zie, dan corrigeert u me wel, hoop ik.

Pieterplezier
Pieterplezier24 dec. 2020 - 9:12

Zand, check ff moslim broederschap, dan begrijp je welke linkse opvattingen worden getart

Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 9:53

Hakkepuf "Iedere keer blijft het me verbazen waarom linkse partijen lieden die zo ongeveer alle linkse opvattingen tarten zo in de arm sluiten." Wat mij verbaast is dat je uberhaupt over linkse partijen nadenkt. "Kijken wat er gebeurt wanneer Kauthar na in de Kamer verkozen te zijn een huis in de Grachtengordel betrekt en erg veel familie over de vloer krijgt. Kijken of de Groenlinks elite dan nog zo ‘into Kauthar’ is.' Je laat je wel erg in je kaart kijken. Je onverzadigde moslimangst en hekel aan links in een zin.

Hakkepuf
Hakkepuf24 dec. 2020 - 10:33

@ZandB & @Paul: Begin maar eens met het duidelijke onderscheid tussen man en vrouw, ritueel slachten, uithuwelijken etc.. Alleen de gedachten al deden de Dolle Mina's vroeger tot grote woede steigeren. Nu houden de Hedy's, Anja's en de Ciska's kun kaken stijf op elkaar. Dit verbaast me zeer en iedere dag meer. Ik heb wel eens een dooddoener gehoord: 'Die dames komen uit een andere cultuur, dat moeten ze zelf maar oplossen'. Hierbij gooien ze hun eigen ruiten in. Immers: een mens is een mens en een vrouw is een vrouw. De vrijheid van een vrouw is een universeel mensenrecht'. Waarom mag een 'blanke ons soort mensen' mens zich niet inzetten voor de vrijheid van moslima's?

Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 11:41

Pieter Het gaat om het antwoord op de vraag of Kauthar die ideeën van die Broederschap wel deelt. Zij zelf zegt van niet. Kunt u bewijzen dat het anders is?

Balgehakt
Balgehakt25 dec. 2020 - 7:19

Zandb 24 december 2020 at 12:41 Als je verschillende functies heeft bekleed bij organisaties die banden heeft met onfrisse clubjes en je vader is zelfs een prominent figuur bij diezelfde clubjes geweest dan heb je wel de schijn tegen en terecht . En we praten hier niet over zaken van 20 jaar geleden. Ik schat in dat jij een minimaal een fan van Groen Links bent want in al jou reacties breek jij een lans voor deze dame en dat mag maar ik heb wel de indruk dat jij een grote blinde vlek heeft wat dit betreft. Als je niet begrijpt dat zij nooit progressief zal kunnen zijn dan snap jij niets van familie verbanden in een doorsnee moslim familie zeker niet met een vader die de moslimbroederschap aanhangt. Zij zal altijd in een spagaat zitten want enerzijds moet zij zich zogenaamd progressief opstellen en anderzijds moet ze de Koran volgen nou laat ik je uit de droom helpen dat gaat niet. Dus vroeg of laat zit ze tussen twee vuren dat was pas geleden al het geval toen een andere moslim organisatie haar al beschuldigde van lafheid omdat ze een halfslachtige verontschuldigde voor haar aanwezigheid bij een demo waar hakenkruizen bij gedragen werden. Waarom een progressieve moslima niet direct rechtsomkeer maakte blijft wel erg onduidelijk maar ergens hoop ik wel dat ze in de kamer komt want het masker zal snel afvallen.

Zandb
Zandb26 dec. 2020 - 8:59

Bal U redeneert. U hebt een blinde vlek want u bent fan van GL. Afgezien van de vraag of dat wel klopt, mag ik dan ook beweren: U hebt een blinde vlek want u bent geen fan van GL? Ik begrijp niets van de familiebanden in een doorsnee moslim familie. U begrijpt dat wel. U kent van de pak 'em beet, zo'n miljard moslim famillies er, nou hoeveel zal het zijn? Maar in ieder geval genoeg om als feit te 'mogen' vaststellen, dat mensen met een moslim familie nooit progressief kunnen zijn? Dus wanneer er iemand is met een moslimfamilie, die zegt progressief te zijn, dan liegt die. Dat kunt u bewijzen. U doet me denken aan dat voorbeeld uit een boekje dat ik ooit las: Christenen doen zoiets niet. En Jansen dan? Ja, dat is geen christen.

JaapBo
JaapBo23 dec. 2020 - 20:14

De verdachtmakingen jegens Bouchallikht zijn alleen maar gebaseerd op associaties, niet op iets wat Bouchallikht zelf gedaan of gezegd heeft. In tegendeel: Bouchallikht heeft afstand genomen van dat waar anderen haar mee associëren. Waarom gaat het dan toch door? Het lijkt er op dat de ware zonde van Bouchallikht is dat ze kritisch op Israëls politiek van bezetting en kolonisatie is. Er zijn de laatste jaren drie solide juridische opinies verschenen die Israël beschuldigen van apartheid (van het Russel Tribunaal, UN-ESCWA en Yesh Din). Inhoudelijk biedt men geen weerwoord, maar ondertussen worden critici van Israël steeds vaker ten onrechte van antisemitisme beschuldigd! http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/south-africa/south-africa-session-%E2%80%94-full-findings/cape-town-session-summary-of-findings https://www.middleeastmonitor.com/wp-content/uploads/downloads/201703_UN_ESCWA-israeli-practices-palestinian-people-apartheid-occupation-english.pdf https://www.yesh-din.org/en/the-occupation-of-the-west-bank-and-the-crime-of-apartheid-legal-opinion/

9 Reacties
MaxMax2
MaxMax223 dec. 2020 - 22:07

'In tegendeel: Bouchallikht heeft afstand genomen van dat waar anderen haar mee associëren. Waarom gaat het dan toch door? Het lijkt er op dat de ware zonde van Bouchallikht is dat ze kritisch op Israëls politiek van bezetting en kolonisatie is.' Nee Jaap, ze is/was lid van een club die er standpunten heeft die haaks op die van GroenLinks staan (sterker nog: het zijn kneiter-rechtse standpunten); daar mogen terecht vragen over gesteld worden. Niemand bij GroenLinks gaat er inhoudelijk op in, nee men noemt het 'islamofobie' en ze roepen dat het om haar hoofddoek gaat.

michellekepen
michellekepen23 dec. 2020 - 22:07

JaapBo, Je stropop is erg doorzichtig: critici van Kauthar proberen weg te zetten, als zijnde bang voor kritiek op Israël. Hetgeen veel zegt over jouw preoccupatie. Dezefde preoccupatie die ook de auteur kenmerkt, maar dan in lichtere mate. Jouw "Dit artikel is uit mijn hart gegrepen", wekt dan ook geen enkele verbazing. Ik heb veel kritiek op Kauthar gelezen. Maar die kritiek spitst zich eigenlijk altijd op haar connectie(s) met het MoslimBroederschap. Tot zover jouw vooringenomenheid. Je stropop wordt nog doorzichtiger, wanneer je vervolgens de kans aangrijpt om een heel exposé over apartheid en Israël te beginnen . Terwijl het artikel toch echt gaat over Kauther. En het gegeven advies, de 'koopaanbeveling'. Maar jij lijkt zo in beslag genomen door maar één ding, dat jou dit kennelijk ontgaat. Of je hebt er bewust lak aan. En grijpt gewoon elke kans aan om over Israël uit te kunnen wijden?

Kilted
Kilted24 dec. 2020 - 2:29

"De verdachtmakingen jegens Bouchallikht zijn alleen maar gebaseerd op associaties" Tja... Weet je. Als morgen bekend wordt dat ik de beste vriend van een topcrimineel ben zou zijn, is het niet onlogisch dat Politie e.a. een oogje op mij houden. Is Kilted wel zuiver op de graad? Schuldig op basis van associatie alleen is niet terecht. Het is wel een reden voor waakzaamheid. We hebben niet voor niets het gezegde, waar rook is vuur... Als je bladeren in achtertuin aan het verbranden bent, is dat geen probleem. Als de rook uit de wandcontactdozen komt, zo ik heel snel de hoofdschakel laten trippen.

Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 11:53

michel U zegt: "Maar die kritiek spitst zich eigenlijk altijd op haar connectie(s) met het MoslimBroederschap." Wanneer haar connecties met die Broederschap inderdaad zo zijn, dat zij niet kan ontkennen dat ze die standpunten deelt, dan hebben mensen die daar kritiek op hebben gelijk. Maar, u voelt hem al aankomen, hoe gaan die 'critici' dat bewijzen? Kauthar neemt immers duidelijk afstand van die ideeën. Of u dat wilt/kunt geloven, dat is een heel andere vraag. En dat kunt u dan wel een stropop willen noemen, maar dat is dan zeer onterecht. Daar is net zo goed (want op dezelfde manier als u doet) kritiek op te hebben. Max U mag terecht vragen stellen. Maar wat heeft het voor zin om te antwoorden, wanneer u die antwoorden toch niet wilt geloven? En die hoofddoek, die hebben veel mensen als teken van de onbetrouwbaarheid van Kauthar aangedragen. En terecht dat ze daarom op islamofobie worden aangesproken.

JaapBo
JaapBo24 dec. 2020 - 11:54

@MaxMax, Kilted: het probleem is dat jullie moslimorganisaties demoniseren. FEMYSO is volgens mij niks mis mee. De moslimbroederschap is de islamitische variant van de CU, conservatief qua normen en waarden, maar wel sociaal bewogen. @Michel: misschien ontgaat het je dat mensen uit de "pro-Israël" hoek de valse beschuldiging van antisemitisme veelvuldig gebruiken omdat ze geen inhoudelijk weerwoord hebben tegen de bewering dat Israël een apartheidsregime is. Dat Israël een apartheidsregime is is dus zeer relevant voor deze discussie!

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 12:26

@Zandb Nogmaals: Islamofobie bestaat niet, de angst voor de politieke islam is een gegronde angst. Als mevrouw wordt aangesproken door een dom-rechtse horde over haar hoofddoekje is dat zeer kwalijk.

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 14:35

'De moslimbroederschap is de islamitische variant van de CU, conservatief qua normen en waarden, maar wel sociaal bewogen.' Hahahahahaha

michellekepen
michellekepen24 dec. 2020 - 21:48

MaxMax, Dat JaapBo helemaal geen probleem lijkt te heben met Broederschap vermoedde ik al. Maar het is wel zo prettig nu hij dat zelf bevestigt: - "FEMYSO is volgens mij niks mis mee" - "De moslimbroederschap is de islamitische variant van de CU, conservatief qua normen en waarden, maar wel sociaal bewogen" Maar gelukkig is dit in het geval van Kauthar ook allemaal irrelevant. Nu zij uitdrukkelijk aangeeft "Niks gemerkt van banden met Moslimbroederschap". Maar voor de zekerheid neemt Kauthar ook nog eens afstand van elke suggestie dat zij iets te maken heeft met de Moslimbroederschap. "Ik heb zelf nooit iets gemerkt van enige verbondenheid. Ik wil ook niets te maken hebben met dat gedachtegoed. Ik sta voor radicale gelijkwaardigheid" Eigenlijk distantieert Kauthar zich hier dus bij voorbaat ook gedeeltelijk van @JaapBo....

Balgehakt
Balgehakt25 dec. 2020 - 7:26

JaapBo 23 december 2020 at 21:14 Als jij denkt dat deze hele discussie is omdat zij kritiek heeft op Israël dan sla je da plank volledig mis het gaat om haar functies en gedragingen uit haar verleden die ze zelf het gedaan. Dat ze onder druk van GL partijbonzen een zogenaamd excuus moet maken doet daar niets aan af zogenaamd jeugdige zondes. Ik ben

michellekepen
michellekepen23 dec. 2020 - 20:14

Wat is dat toch met GroenLinks, Kauthar en opinie-artikelen? Eerst een auteur die niet vermeldt dat hij actief lid was (of is?) van GL. En tevens 'vergeet' te melden dat hij eindredacteur is bij een instelling waar Kauthar nota bene redacteur(!) was. En nu weer een klimaatactivist. Waar ik pas na doorklikken van zie dat deze lid is van BIJ1. En er pas na googelen achterkom, dat hij redacteur bij Groenlicht was/is. En zich bovendien ooit kandidaat lijkt te hebben gesteld voor GL! Zaken die ik graag wil van te voren zou willen weten. Al is het maar om de achtergrond en mogelijke belangen van een auteur, zelf op waarde te kunnen schatten. Want het is wel heel opvallend dat wij ons onvoorwaardelijk achter Kauthar moeten opstellen. Maar de auteur met name uitweidt over een betoging uit 2014. En over Eerdmans(!). Maar vervolgens volledig voorbij gaat elke verband, en dat zijn er nogal wat, tussen Kauthar en het MoslimBroederschap....En laat dat nu juist de hoofdkritiek zijn geweest. Deze omissie valt extra op, omdat de woorden 'islam' en 'moslim' een keer of twaalf voorbij komen. Maar het woord Moslimbroeder precies nul keer! Het heeft er alle schijn van dat auteur bewust poogt de voornaamste kritiek op Kauthar Bouchallikht te negeren... maar desondanks wel een onvoorwaardelijke steun uitspreekt. En adviseert. Ik zet daarom de nodige kanttekeningen bij dit advies. En bij de ingebrachte argumenten. Beter gezegd: bij datgene wat onbenoemd blijft...

5 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot23 dec. 2020 - 22:05

Helemaal mee eens, een inhoudelijke reactie cq het weerleggen van de kritiek op Kaurhar is kennelijk te moeilijk, helaas. Het gaat om de inhoud mensen!

Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 8:00

michel Ik doe ook een beroep wat onbenoemd blijft. En dan doel ik niet alleen op het feit, dat ik niets van u weet. Ik verkeer in de veronderstelling, dat ik over het algemeen bepaal of ik een advies volg of niet. Ik zie vooraleerst geen zwaarwegende redenen om het besluit van GL om Kauthar zo hoog op de kieslijst te plaatsen onvoorwaardelijk te steunen of af te wijzen. Het is voor mij 'simpel'; wanneer dat vermeenmde actieve bewuste lidmaatschap van die Broederschap werkelijk waar blijkt te zijn, dan is dat voor mij een reden om er op tegen te zijn, dat zo iemand het GL standpunt uitdraagt. Wanner blijkt dat zij op een manier moslima is, die zich niet verdraagt met de standpunten van GL, idem.

Sachs
Sachs24 dec. 2020 - 13:30

@ Michel [Maar vervolgens volledig voorbij gaat elke verband, en dat zijn er nogal wat, tussen Kauthar en het MoslimBroederschap] Kunt u die kennelijk vele verbanden met de Broederschap eens duiden?

michellekepen
michellekepen25 dec. 2020 - 0:42

Sachs, Je vraagt naar de vele verbanden van Kauthar met het (Moslim)Broederschap? Ik zou zeggen, begin eens met een kijkje te nemen bij Carel Brendel. Die heeft daar namelijk onderzoek naar gedaan. Inclusief uitvoerige bronvermeldingen. Daarnaast (ik weet niet zeker meer of Brendel dat vermeldt) had haar vader 'banden' met o.a. Islamic Relief Nederland (IRN) en Islamic Relief Worldwide (IRW). 'Banden' is een eufemisme voor oprichter en directeur... En hebben meerdere FEMYSO bestuursleden ouders (lees vaders) die weer bestuursfuncties hebben in direct aan het Broederschap gelieerde organisaties. Niet zo vreemd, wanneer je weet dat FEMYSO in feite de jongerenorganisatie van datzelfde Broederschap blijkt te zijn. Nog 16 september jl. was het Kauthar zelf(!) die uitsprak dat er tussen haar Femyso en Fosis, een zeer nauwe band bestaat: “nice and strong relationships between Femsyo and Fosis” “so in that sense you are a big sister or brother” (google op ‘Muslim Brotherhood + Fosis. Fosis is zonder enige twijfel direct aan het Broederschap verbonden)

Sachs
Sachs25 dec. 2020 - 18:43

@ Michel Dank u. Ik had die informatie gezien, maar bereep ten onrechte dat er meer te melden was. De herrie draait dus om de Moslimbroeders. Dat B gevraagd wordt hoe haar relatie daarmee te koppelen is met GL, snap ik nog. Ik meen dat zij daar een overtuigend antwoord op heeft gegeven. Daarmee is de kous af, right?

Rutger Groot
Rutger Groot23 dec. 2020 - 20:12

Ik geloof ook wel in de beweegredenen van Kauthar mbt klimaat, ik denk dat ze daar een goede bijdrage aan kan leveren. Maar om nu weer de inhoudelijk kritiek op haar achtergrond als 'islamofobie' weg te zetten: dat is toch echt treurig en dat geeft de spagaat met links en (kritiek op) de islam prima weer. Dit gaat allemaal veel verder dan het deelnemen aan een demonstratie en haar vermeend antisemitisme: Kauthar heeft aantoonbare banden met de Moslimbroederschap, die nu niet echt bekent staan om hun inclusieve wereldbeeld - iets waarvoor GL wel staat. Kauthar op de GL lijst zetten is een zeer grote inschattingsfout van GL - verblind door identiteitspolitiek? En ronduit dom dat GL hier niet inhoudelijk op wil reageren. Ik nodig de auteur aan zich te verdiepen in FEMYSO - een organisatie waarvan de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV)'' al in 2018 waarschuwde voor banden met de moslimbroederschap. Kortom: het is een opstapeling van onweerlegbare feiten die de kandidatuur van Kauthar als potentieel kamerlid voor GL ter discussie stellen. Aan de linkerzijde blijft het oorverdovend stil mbt inhoudelijke argumenten waarom dit - mbt de grondbeginselen van GL - geen probleem zou zijn.

6 Reacties
MaxMax2
MaxMax223 dec. 2020 - 21:55

Dit dus, ik heb nog geen enkel inhoudelijk tegenargument gezien vanuit GroenLinks.

Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 8:08

Rutger "Kauthar heeft aantoonbare banden met de Moslimbroederschap." Dat doet me denken aan de manier waarop McCarthy zijn kruistocht tegen communisten voerde. Dat van die "opstapeling van onweerlegbare feiten" valt wel mee. Ik bedoel, ik kan heel veel onweerlegbare feiten opstapelen om u zwart te maken. Als die onweerlegbare feiten echter niet zo veel met u te maken hebben........

Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 9:56

En straks lekker weer op de antisemiet Baudet en / of op de veroordeelde racistische haatzaaier Wilders stemmen.

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 12:32

@Paul 'En straks lekker weer op de antisemiet Baudet en / of op de veroordeelde racistische haatzaaier Wilders stemmen.' Die heerlijke zachte onderbuik van ons Paultje..

Middenman
Middenman24 dec. 2020 - 12:34

De reactie van Paul250371 maakt duidelijk waarom rechts voortdurend fouten kan maken en toch mijlenver voor kan liggen in de peilingen op links. Ik vind dat echt steeds zorgwekkender vormen aannemen. Rechts hoeft amper campagne te voeren. Links schiet zichzelf voortdurend in beide voeten.

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 15:53

Middenman en MaxMax Een van de zaken die ik adopteer van rechts is het voorrecht en de plicht om het gewoon maar te benoemen. Mensen die vinden dat ik ongelijk heb en vinden dat Baudet en Wilders geen racisten zijn moeten toch lekker op een rechtse partij stemmen. Zelfs als Baudet zijn antisemitisme toegeeft dan weerhoudt het die mensen nog niet. Ik las vandaag dat Handpop Hiddema ook weer terug op het Adelaarsnest (beetje gechargeerd wellicht) geland is. Alle viezigheid bagatelliserend en hupsakee.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9323 dec. 2020 - 19:28

Ik denk dat zowel links als rechts er goed aan doen om ook kritisch te zijn naar eigen gelederen. Dat lijkt me gewoon normaal en gezond. Los daarvan blijf ik die demonstratie verdacht vinden. Het jaar 2014 was er helaas een met veel slachtingen: Syrië, Afghanistan, Irak met kleinere conflicten in Jemen, Libië en een kort klein conflict in Gaza. Toch werd er alleen tegen het relatief kleine conflict tussen Israël en Gaza geprotesteerd. De enige reden die ik me kan bedenken is dat Israël de enige niet-islamitische betrokken partij was in tegenstelling tot de andere conflicten waar zowel de daders als slachtoffers moslims waren. Protesteren tegen oorlog is goed, maar dit protest had een bruin randje.

4 Reacties
OlavM
OlavM23 dec. 2020 - 23:01

@ Redhtdoorzee93: [Toch werd er alleen tegen het relatief kleine conflict tussen Israël en Gaza geprotesteerd. ......Protesteren tegen oorlog is goed, maar dit protest had een bruin randje.] Wat een gotspe! Er was natuurlijk geen sprake van "een klein conflict", maar van een afschuwelijke culminatie van een conflict dat al vele tientallen jaren had doorgeëtterd. Zeker even de intifada's vergeten, de vele mensenrechtenschendingen jegens de Palestijnen door al die jaren heen? Met niets ontziend geweld vielen de Israëli's in 2014 de Gazanen aan, die al lange tijd in een soort openluchtgevangenis leefden en wier levensbehoeften aan alle kanten werden afgeknepen. Minderjarige Palestijnen werden gevangen gezet en lange tijd contact met verdediging en hun ouders onthouden, Palestijnse olijfboomgaarden werden vernield, en ga maar door. Ik noem maar enkele voorbeelden. Het hield maar niet op. Tegen deze achtergrond pleegde Israël dat oorlogsgeweld waardoor aan Palestijnse zijde heel veel slachtoffers vielen (doden en gewonden) en veel grond en gebouwen werden vernield. Het internationale protest hiertegen had totaal geen "bruin randje", maar was volledig gemotiveerd door het niets ontziende Israëlische oorlogsgeweld en schending van mensenrechten. Ik kan me dus goed voorstellen dat ook Kauthar Bouchallikht (als toen nog 20-jarige) hierdoor heftig was geschokt en mee was gaan demonstreren. Dat heb ik toentertijd ook in Utrecht gedaan. En ja, voor de foute leus heeft ze klip en klaar excuses gemaakt. Meer hoeft van haar niet verlangd te worden. Rechtse lieden zijn op een misselijke manier gaan framen ("guilty by association") om haar en GL verdacht te maken. (En nee, ik ben zelf geen lid van of stemmer op GL). Ter aanvulling: Overigens heeft FEMYSO een duidelijke verklaring afgegeven, waaraan ook Bouchallikht heeft gerefereerd: https://femyso.org/femyso-responds-to-false-allegations-on-links-to-muslim-brotherhood/ Het is een in Brussel gevestigde koepelorganisatie waaronder diverse islamitische jongerenbewegingen vallen, krijgt subsidie van de Europese Unie en is een gesprekspartner van de Europese Commissie. Bas Soetenhorst in het AD, 20 november jl.: "Duitse inlichtingendiensten spreken van een ‘dubbele strategie’, waarbij sprake is van beïnvloeding van instellingen door Moslimbroeders, zonder dat dit direct herleidbaar is."

Marcus A.2
Marcus A.224 dec. 2020 - 9:15

@olavm Maar rechtdoorzee heeft wel een punt als het gaat om de eenzijdigheid van dit soort demonstraties. Erdogan heeft ook al beloofd dat hij Jeruzalem zal 'bevrijden '. Het is de natte droom van veel moslims dat Israël als land verdwijnt, dat is algemeen bekend. Het is een smerig conflict, maar doet niet onder voor alle andere conflicten in die regio, waar verder niemand de straat voor opgaat.

Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 9:56

OlavM Hele fijne bijdrage.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 dec. 2020 - 19:15

@Olav, Wil er verder niet zoveel woorden aan vuil maken. Marcus vat het goed samen. Het gaat om de selectieve verontwaardiging. Ik ben het 100% met je eens dat al die dingen die opnoemde onrecht is. Ben het er over eens wat Israël doet in de Westelijke Jordaanoever een vuile kolonisatie en onderdrukking is. De Palestijnen wordt absoluut onrecht aangedaan. Los daarvan ben ik ook van mening dat Hamas de Gazastrook in een soort sadomachochistische gijzeling houdt. Al het geld in tunnels steken in plaats van scholen, het afvuren van raketjes terwijl je er tien terug krijgt. Dat is echt kansloos. De Gazanen verdienen beter. Het punt waar het mij om gaat is dat dit onrecht op veel grotere schaal ook elders plaatsvind. Het enige verschil is dat in die conflicten de daders zelf meestal ook moslims zijn. Er lijkt een soort selectieve verontwaardiging te zijn wanneer Irsaël/joden de daders zijn. Anti Israëlische en anti-joodse gevoelens zijn aanwezig in de islamitische wereld. Daar kunnen we eerlijk over zijn. Alleen zijn er bepaalde vluegels op extreem rechts en ook op extreem links die zich voor dit karretje laten spannen. Dat, dat is het bruine randje dat kleeft aan dit soort demonstraties. Het gaat hen niet om de Palestijnse kinderen, het gaat hen om de joodse daders.

Joop den Uil
Joop den Uil23 dec. 2020 - 18:52

Dus , als ik lees, is het toch anti-israel. Geen omwegen maar gewoon benoemen.

3 Reacties
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:11

Ja, dus? Iedereen zou tegen het beleid van Israël moeten zijn, het is toch duidelijk dat daar - eufemistisch gezegd - in strijd met het internationaal recht wordt gehandeld. Dat heeft nix met antisemitisme te maken

Andreas4
Andreas423 dec. 2020 - 21:05

Je hebt het Joodse volk, de Joodse diaspora, Israël, de regerende (extreem)rechtse partij Likud en PM Netanyahu. Anti-Israël betekent dus niet per se antisemitisch. En binnen Israël zijn verschillende stromingen die zich verschillend opstellen m.b.t. de bezetting en de methodes die gebruikt worden. Netanyahu en de Likud partij hebben duidelijk fascistische trekken en gaan graag over lijken, en dat moet het Palestijnse volk helaas bezuren.

Marcus A.2
Marcus A.224 dec. 2020 - 9:23

Het is niet alleen anti Israël. We zijn tevens anti Turkije, anti Syrië, anti Afghanistan, anti Pakistan, anti Saudi Arabië, anti Iran en anti Hamas. Dit vanwege schendingen van het internationaal recht. Tegen Israël gaan we samen met de moslims uit bovengenoemde landen de straat op. Dat schept een band en levert bovendien stemmen op. Dat veel moslims andere motieven hebben doet er niet echt toe. De vijand van mijn vijand is tenslotte mijn vriend. Israel wordt bovendien omarmt door conservatieve partijen. Een extra reden om de straat op te gaan.

Thuru
Thuru23 dec. 2020 - 18:45

Links hoeft helemaal niets. Wat mij betreft haalt groen links maar 8 zetels en komt de nummer 9 net wat stemmen te kort voor een voorkeur zetel of hoe dat ook heet. Zal vermoedelijk helaas wel anders worden.

Mokker
Mokker23 dec. 2020 - 18:16

GroenLinks is veel te veel een marketing-concept geworden. Het moet er visueel allemaal leuk en divers uit zien, inhoudt boeit niet. De partij-marketeers zitte in een hele rare spagaat met Kauthar die enerzijds wel iets met groen heeft, maar anderzijds vicevoorzitter was in een uitgesproken Islamitische organisatie met op zijn minst dubieuze banden met conservatieve religieuze groeperingen die ik niet links zou durven noemen.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 9:58

".. die ik niet links zou durven noemen." Ik denk niet dat jij een idee hebt wat "links" is.

Mokker
Mokker24 dec. 2020 - 10:54

Paul, ik heb een beetje medelijden met je dat je zo in links-rechts hokjes meent te moeten denken. Jij bent gelukkig niet de maat der dingen, je zou een vreselijke dictator kunnen zijn.

Paul250371
Paul25037125 dec. 2020 - 16:05

Typisch dat als ik jouw mening bekritiseer en dat onderbouw dat het mij dan gelijk een vreselijke dictator kan maken. Een dictator is per definitie slecht. Het dictaat van de markt en de neo liberale oorlog veroorzakende grootkapitaallovers is met afstand de slechtste, de destructiefste

Mokker
Mokker27 dec. 2020 - 0:28

@Paul: Je hebt slechts een enkel zinnetje geschreven: ' Ik denk niet dat jij een idee hebt wat “links” is.' Die onderbouwing waar je het over hebt, bedoel je daarmee de punt aan het eind van het zinnetje?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -23 dec. 2020 - 18:14

Laat GL maar eerst zich zorgen maken over het aantal zetels, vervolgens goede kandidaten en tenslotte stemmentrekkers bij recalcitrante klimaatvogels

5 Reacties
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:40

Ja joh, waarom zou je je druk maken over een prominent partijlid die kapot gemaakt wordt hè...

MaxMax2
MaxMax223 dec. 2020 - 22:03

@Karingin Omdat ze lid is van een club die banden heeft met moslimbroederschap?

Pieterplezier
Pieterplezier24 dec. 2020 - 7:53

@Karingin, kun je uitleggen wanneer iemand een "prominent" partijlid wordt?

Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 10:02

Maxmax "Omdat ze lid is van een club die banden heeft met moslimbroederschap?" Zijn de bedrijven die zakendoen met Egypte dat ook? Is het koningshuis dat bevriend is met het koningshuis van SA geïnfiltreerd met het wahabisme? Daar hoor ik je niet over. Komt het soms dat Wimlex blank is of omdat Maxima geen hoofddoek draagt. Dat zullen we nooit weten want moslimhaat moet altijd in combinatie met anti links. Zodat je weer met een gerust hart op je antisemiette vriendje Baudet kan stemmen.

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 12:28

@Paul ' Zijn de bedrijven die zakendoen met Egypte dat ook? Is het koningshuis dat bevriend is met het koningshuis van SA geïnfiltreerd met het wahabisme? Daar hoor ik je niet over. Komt het soms dat Wimlex blank is of omdat Maxima geen hoofddoek draagt. Dat zullen we nooit weten want moslimhaat moet altijd in combinatie met anti links. Zodat je weer met een gerust hart op je antisemiette vriendje Baudet kan stemmen.' Moet ik hier nog inhoudelijk op in gaan?

Robert Follon
Robert Follon23 dec. 2020 - 17:28

Ik moet helemaal niks.

DenFlexwerker
DenFlexwerker23 dec. 2020 - 17:27

Met dit soort vrienden heeft Kauthar geen vijanden nodig. Het bizarre bord, noemt de schrijver niet 'netjes'. Niet netjes zoals je per ongeluk je auto niet in het vak zet waardoor de mensen naast je lastig moeten uitstappen. De schrijver hoeft maar de zelf geposte link naar de organisatie te volgen om betere termen te vinden zoals "vergelijkingen gaan altijd mank", "lijden van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog staat op zichzelf" en "onjuiste en ongepaste vergelijking". Dat is wat sterker dan "niet netjes" maar aan die termen wil de schrijver zich niet branden. Maar zelfs dat "niet netjes" kost hem moeite, want bij de tweede keer komt gelijk er achter aan "maar wat ík niet netjes vind, is hoe rechts telkens..." . Ja, de kleuterklas taktiek: 'Het was fout maar daar moeten we het niet over hebben want Pietje begon'. Het gaat om deze rechtse Pietje en niet om Kauthar. Wie links is moet maar gewoon zich neerleggen bij dat 'niet netjes maar...'. De linkse rijen moeten kost wat kost gesloten blijven, dus bedekken we alles van onze mede linkse mensen met de mantel der liefde. Als je jezelf links noemt en jezelf af vraagt of mensen bij dit soort bordjes wel jouw leiders moeten zijn, nieuwsflash: volgens de poster ben je rechts. De schrijver is het type radicaal dat mensen indeelt in links en rechts en eist gehoorzaamheid van de mensen die links zijn. De vijand rechts mag namelijk niet de agenda bepalen en volgens de schrijver ben je eigenlijk al snel rechts. Rechts mag niet gelijk krijgen of een punt krijgen, zelfs al hebben ze wel degelijk een punt. Het zelf reinigende vermogen, wat de organisatie van die demonstratie wel had, is hem vreemd.

7 Reacties
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:39

Rechts heeft maar heel zelden een punt, maar als ze er een hebben zal ik grootmoedig toegeven dat ze gelijk hebben

GoudenBergen
GoudenBergen23 dec. 2020 - 20:36

@Kringin Ik begrijp dat je er zo over denkt. Als je knetterlinks bent heb je per definitie een zeer beperkte, eenzijdige, weinig genuanceerde kijk op de wereld. Iemand uit het midden heeft veel meer oog voor allerlei verschillende standpunten.

Paul250371
Paul25037123 dec. 2020 - 21:53

Den Flexwerker Met een fanatisme wat naar extremisme neigt probeer je middels kleutertechnieken alles maar uit de kast te halen om maar niet op de boodschap in te gaan van de columnist. Namelijk dat Kauthar op een smerige manier wordt kaltgestellt. Iemand die dit benoemt ga je quasi onpartijdig ontleden zonder ook maar een beetje van de achterliggende boodschap te benoemen om de columnist als een radicaal te framen. Met dit soort vrienden heeft Kauthar geen vijanden nodig. Daar begint je frame al mee. Iemand die zegt dat Kauthar beschermd moet worden tegen extreem rechts is haar vijand. Terwijl het lot van Kauthar je geen ene moer interesseert weet je wel te blaten dat het om rechtse pietje gaat en niet om Kathar. Geen woord over de smeerlap Eerdmans, over radicaal gesproken. Geen woord over het feit dat de schrijver beschrijft waarom Kauther totaal niet verantwoordelijk is voor de uitingen bij een demo. Geen woord over de context. "Rechts mag niet gelijk krijgen of een punt krijgen, zelfs al hebben ze wel degelijk een punt." En daar komt de aap uit de mouw. Het slachtoffercalimerootjecomplexie komt weer bovenslibberen. Dat verongelijkte. Dat gejank. Zonder inhoud. Welk punt vind je dat rechts hebt? Heeft Baudet bijvoorbeeld een punt dat antisemitisme terecht is. Op dat soort radicalisme heb je ongetwijfeld nooit je kleuterredenaties op los gelaten. Iemand wordt kapot gemaakt met kleutertactieken om de doodeenvoudige reden dat ze een hoofddoek op heeft en gelijktijdig bij GL op de kandidatenlijst staat. Welk punt heeft rechts dan. Als ik jou rechts noem is dat dan te snel voor je? "nieuwsflash: volgens de poster ben je rechts." Daarom stond er ook een = teken op de poster genius.

MaxMax2
MaxMax223 dec. 2020 - 22:16

@Karingin Je kunt toch ook gewoon toegeven dat het waanzin is dat GL iemand zoals Kauthar op de lijst heeft staan? Iemand met denkbeelden die haaks op die van GL staan? Dat maakt je echt niet 'rechts' of zo?

jandebakker
jandebakker24 dec. 2020 - 9:27

"en volgens de schrijver ben je eigenlijk al snel rechts. " dat valt wel mee, want een bestuurslid van een conservatief religieuze club is volgens de auteur schijnbaar links. Wat van de Veluwe een links progressief bolwerk maakt

MaxMax2
MaxMax224 dec. 2020 - 12:29

@Jandebakker 'Wat van de Veluwe een links progressief bolwerk maakt' Nee nee Jan, zo werkt dat niet. Christenendom = achterlijk, Islam = hip

Thuru
Thuru24 dec. 2020 - 15:27

@Karingin Rechts heeft juist heel vaak een punt. Maar blijkbaar wil je dat niet zien.

Pater
Pater23 dec. 2020 - 17:10

Natuurlijk moet links Kauthar steunen. Het is onzinnig dat je verantwoordelijk bent voor alles wat er in demo's waar je in meeloopt gebeurt, temeer omdat ze duidelijk heeft gemaakt dat ze het met die borden absoluut niet eens was. Maar Schackmann ontspoort. Het is heel terecht dat Kauthar duidel;ijk heeft gemaakt dat ze het oneens was met die borden, en ook dat ze niks met de Moslim Broederschap te maken heeft en dat ze 100 % achter de standpunten van GL staat; mensen hebben recht te weten hoe zij in die zaken staat. Alles afschuiven op moslimhaat vind ik heel dom. Hoe kwalijk de motieven van een aanval op Kauthar mogelijk ook zijn, negeren ervan toont zwakte. En zijn verdediging van Nida vind ik diep treurig; niet alleen ging het om een kwalijke vergelijking van Israël met IS maar het gaat ook om de aanvallen van NIDA op Femmes for Freedom, een organisatie die de onderdrukking van moslimvrouwen aan de kaak stelt. Wat dat betreft verkeert Schackmann zich, als lid van Bij1, trouwens in goed gezelschap, gezien de scheldkanonnade op de toenmalige postercampagne van FFF van zijn partijgenote Anja Meulenbelt.

4 Reacties
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:37

Hij ontspoort helemaal niet. Als er vragen zijn en die zijn beantwoord, moet de kous af zijn. Maar dat is 't niet, dat is 't nóoit! Wat die FFF campagne betreft, die aanval was gericht op de betrokkenheid van Leefbaar, en ik denk dat jij dat ook wel weet. Dat is nou niet een partij die zich inzet voor diversiteit - kuch - en dat maakt de hele boodschap besmet. Nee sorry, ik vind 't argument dat je met iedereen moet kunnen samenwerken hier echt niet van toepassing, steun van notoire moslimbashers voor een campagne rond een probleem in de moslimgemeenschap slaat nergens op, dat gelooft toch niemand

Mark de Jong
Mark de Jong23 dec. 2020 - 20:49

@ Karingin 23 december 2020 at 20:37 "en dat maakt de hele boodschap besmet." Really??? Dat is concreet je enige input??? Groen Links heeft met zulke vrienden inderdaad geen vijanden meer nodig.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 dec. 2020 - 12:19

"Dat is nou niet een partij die zich inzet voor diversiteit – kuch – en dat maakt de hele boodschap besmet." Maar als er een stel vendelzwaaiers met hakenkruisvlaggen bij een anti-Israel demo aanwezig zijn is er niets aan het handje? Je kunt eenvoudigweg niet voorkomen dat dit soort demo's randfiguren trekken die van de gelegenheid gebruik maken hun bruine drek te spuien.

Pater
Pater24 dec. 2020 - 16:20

@Karingin "Wat die FFF campagne betreft, die aanval was gericht op de betrokkenheid van Leefbaar, en ik denk dat jij dat ook wel weet." Leefbaar zat in het college van B&W in R'dam en de gemeente subsidieerde de campagne. Het is absurd dat je geen geld mag accepteren van een gemeentebestuur waar GL in zit. Wat een sektarische onzin. In een ander geval pleitte FFF voor politie-optreden in de Rotterdamse gemeenteraad bij zaken als eerwraak, gedwongen huwelijken, gedwongen thuiszitten bij moslimvrouwen e.d. in plaats van vrijwel uitsluitend optreden van het welzijnswerk. En Leefbaar was het daar mee eens. ook. Zodat NIDA een afschuwelijke tirade tegen FFF hield. NIDA is niet bereid stevig op te treden tegen dat soort misstanden in orthodoxe islamkringen, NIDA wil bijv. ook gebedsruimtes in de publlieke openbare ruimte. GL heeft laten zien dat links wel degelijk een betrouwbare partner is voor FFF (samenwerking Buitenweg-FFF bij wetsvoorbereiding), NIDA nu juist niet.

Zapata
Zapata23 dec. 2020 - 16:43

Nou veel plezier dan maar weer met identiteitspolitiek. Ik weet zeker dat de laatste drie zetels van links het verschil gaan uitmaken.

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 dec. 2020 - 16:41

Ik was ook bij de demonstratie tegen de aanval op de mensen in Gaza. ik heb ook de film, reportage gezien. Een moordpartij zoals we niet verwachten van goeden. Inmiddels, na 3 4 grote moordpartijen in Gaza weet ik een stuk beter wat we mogen verwachten van het huidige bewind in Israel. Ellende. Als je aan een demonstratie tegen een moordpartij deelneemt kan je er weinig aan doen als iemand een bord omhoog houdt waar je het niet mee eens bent. Lijkt mij.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman23 dec. 2020 - 16:43

PS. de NOS is misschien afgegaan op die grote Nederlandse schrijver, Grunberg, die in z'n column in de VPRO gids ook over antisemitisme schreef.

Paul250371
Paul25037123 dec. 2020 - 22:04

Helemaal eens. Ik denk zomaar dat je weinig commentaar op je post krijgt van de rechtse draken op deze site.

korheiden2
korheiden223 dec. 2020 - 16:39

GroenLinks doet het niet geweldig in de peilingen. Bouchallikht's zetel in nog lang niet zeker.

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber24 dec. 2020 - 11:15

Wat heb jij toch met peilingen?

Kuifje3
Kuifje325 dec. 2020 - 9:10

@korheiden: de kans dat deze enge dame daadwerkelijk in de kamer komt is best groot. Zelfs als GL slechts 8 zetels haalt dan is er een goede kans dat ze mee gaan spelen in Rutte-4. In dat geval schuiven er wat mensen door. Neemt niet weg dat het op de lijst plaatsen van deze Moslimzuster niet echt veel stemmen op gaat leveren. De huidige peilingen geven GL nog slechts 11 zetels. De PvdA pakt heel langzaam maar zeker het verloren terrein weer terug. Dat gaat duidelijk ten koste van de linkse kameraden.

korheiden2
korheiden225 dec. 2020 - 22:39

@Kuifje : Het is inderdaad niet ondenkbaar dat GL in de regering komt, maar wel onwaarschijnlijk. Er bestaat een behoorlijke afkeer van deze partij bij CDA en VVD. Pas als er echt geen andere mogelijkheid is zal men bij Klaver cs uitkomen. Als het CDA nog even doorgroeit kan men met de huidige coalitie verder. Of men tracht de PvdA los te weken uit de armen van GL. Zelfs een minderheidskabinet zou een mogelijkheid zijn, aangezien rechts beleid waarschijnlijk een meerderheid in de kamer heeft. We gaan het zien.

Albert_Bakker
Albert_Bakker23 dec. 2020 - 16:37

Ik denk het ook. Links moet zich niet door rechts laten vertellen wat ze moeten doen. Sterker, ze moeten juist het tegenovergestelde doen en zich gewoon open en bloot een bondgenootschap met het Moslim Broederschap moeten sluiten en alles wat islamitisch is toejuichen. Dat scheelt een hoop bochten om in te wringen. En dat zal ze leren. Die gelegenheids-niet-antisemieten.

4 Reacties
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:31

Oooh knap gedaan hoor (ulgh), stiekem ff de MB erin gefietst, alsof ze daar geen afstand van genomen heeft - al is de vraag of dat nodig was. Maar je bent 't er dus mee eens dat iedereen met Israël-kritiek een antisemiet is. En dat alle moslims per definitie antisemieten zijn. Ik neem aan dat je er dan geen probleem mee heb dat ik jou een racist noem

Mark de Jong
Mark de Jong23 dec. 2020 - 20:56

@Karingin 23 december 2020 at 20:31 "Oooh knap gedaan hoor (ulgh), stiekem ff de MB erin gefietst, alsof ze daar geen afstand van genomen heeft " Laat je informeren. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/groenlinks-kandidaat-bouchallikht-niks-gemerkt-van-banden-met-moslimbroederschap~bf959b9e/

Paul250371
Paul25037123 dec. 2020 - 22:08

Opheffen dat links als links toch voor antisemieten en racisten worden uitgemaakt dan is links overbodig. Beter bedient op dit soort vlakken dan bij Baudet en Wilders gaat niet. Links heeft geen functie meer. Doen we gewoon mee met de wannabenazi's. Fijn, eindelijk van links af.

MaxMax2
MaxMax223 dec. 2020 - 22:11

@Theo Je kunt er ook gewoon zelf een artikel over schrijven ;)

Gaitj
Gaitj23 dec. 2020 - 16:33

dus... je mag als links persoon geen vraagtekens zetten bij haar lidmaatschap van een zeer twijfelachtige organisatie? Nog een vraag voor de auteur: valt het stellen van kritische vragen ook onder discrimatie, racisme, of islamofobie?

4 Reacties
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:26

Nog zo'n aansteller, als 't nou bij gewoon kritiek bleef, die verstomt nadat iemand een verklaring heeft gegeven...maar dat is dus niet zo, ze moet kapot. En hier wordt alleen maar weer gejankt dat je ook nix mag zeggen, je mag niet kritisch zijn blablabla...en zij dan? Het maakt geen ruk uit wat ze zegt of doet, het oordeel is allang gevallen. Dat komt in feite op hetzelfde neer als iemand de mond willen snoeren

MaxMax2
MaxMax223 dec. 2020 - 21:53

@Karingin Weer geen inhoudelijke reactie, bovendien kun je de 'beschuldigingen' ook niet weerleggen.

Pieterplezier
Pieterplezier24 dec. 2020 - 7:58

@Karingin Je stelt: "...nadat iemand een verklaring heeft gegeven..." Ik vind je antwoord echt onbegrijpelijk. Een verklaring.... Je gaat in geen enkel comment onder dit stuk (en dat zijn er veel!) inhoudelijk in op de kritiek op deze dame. Niet één keer! En je heb zoveel kansen gehad. Bij kritiek op de islam, moslimbroederschap, en een persoon die er (naar schijn) banden mee heeft, is je enige repliek: ze moet kapot... Inhoudelijk zeer zeer mager...

Zandb
Zandb24 dec. 2020 - 8:18

Gaitj Je mag, zelfs als links persoon, overal vraagtekens bij zetten. Sterker nog, ik vind zelfs dat je dat moet. Maar u plaats helemaal geen vraagtekens. U hebt uw besluit al genomen. En wanneer je iemand nou niet gelooft, wat heeft het dan voor zin om vragen te stellen, al zouden die dan werkelijk kritisch zijn?

Haz
Haz23 dec. 2020 - 16:30

Kauthar heeft toegegeven dat het niet slim was om bij die demonstratie te staan. Daarmee laat zij zien dat zij ook kritisch kan kijken naar haarzelf en komt zij op mij over als een integere persoon. Voor mij is de kous dan ook af v.w.b. het 'demonstratie incident' en moet er inderdaad niet teveel naar rechts worden geluisterd m.b.t. verdere kritiek hierover. ECHTER: de auteur zet hier 'het doel heiligt de middelen' in. X is slecht en daarom moeten we blijkbaar binnen de eigen 'club' wegkijken of bagataliseren als er dingen gebeuren die 'niet netjes' zijn. Ja wij doen iets slechts, maar die en die ook! So what. Gewoon verantwoordelijkheid nemen (wat Kauthar ook doet, maar deze auteur niet). Over die bordjes gesproken -> die bordjes 'niet netjes' noemen is erg hypocriet. Als het niet om de eigen partij zou gaan die dit heeft gedaan, zouden minimaal woorden zoals 'walgelijk' worden gebruikt.

5 Reacties
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:19

Rot ff op met je wegkijken, dat kind heeft me een bak stront over zich heen gekregen, daar zou jij al 3 keer in gestikt zijn. Ze heeft afstand genomen, vragen beantwoord, maar het is nooit genoeg voor de fucking lynch mobs van de slechtse kant

Mark de Jong
Mark de Jong23 dec. 2020 - 21:00

@ Karingin 23 december 2020 at 20:19 "Rot ff op met je wegkijken" Mooi, als de redactie dit toestaat dan is mijn opmerking: rot op je wegkijken en je verdachtmakingen van een organisatie als FFF.

GoudenBergen
GoudenBergen23 dec. 2020 - 21:07

@Haz GL neemt een zeker risico met het op een verkiesbare plaats zetten van Kauthar. Zij weten ook hoe de PvdA gevaren is met Kuzu en zijn maatje, die zich uiteindelijk ontpopt hebben tot ware Erdogan-aanhangers. Een schip op het strand...

Paul250371
Paul25037123 dec. 2020 - 22:12

Als je racisme en met name antisemitisme wilt bestrijden pak dan iemand anders aan dan een vrouw met een hoofddoek. Pak het hoofd van de slang en pak Baudet en Eerdmans aan. Of ging het gewoon alleen maar om een dame die bij GL op de lijst staat en ook nog eens een hoofddoek draagt te shamen en blamen. Slim. 2 vliegen in een klap. Zoals de columnist beschreef.

Sachs
Sachs24 dec. 2020 - 13:47

@ Haz [die bordjes ‘niet netjes’ noemen is erg hypocriet] Het vergelijken van de Israëlische misdaden met die van de nazi's is vooral onnodig; ze zijn voldoende gedocumenteerd. Sommigen vinden het zelfs walgelijk – veelal diegenen die Joden verantwoordelijk stellen voor Israëls misdaden. Daar wordt het echt walgelijk.

Arend Wortel
Arend Wortel23 dec. 2020 - 16:13

Dat "bordje", daar stond ook een zeer bepaald symbool op. Ik denk dat de meeste mensen meer over dat symbool vallen dan over de spreuk die er inderdaad ook op stond. Maar het was niet Bouchallikth die dit bordje droeg. En ze heeft verklaard dat ze achteraf beter bij de demonstratie had kunnen vertrekken toen ze die bordjes zag. Een late spijtbetuiging, maar beter dan nooit. De bezwaren tegen Bouchallikht zijn er niet alleen omdat ze bij die demonstratie was. Er zijn ook zorgen over haar bestuursfunctie bij een organisatie die is gelieerd aan de Moslimbroederschap, een club die streeft naar een samenleving gebaseerd op de Sharia en die we gerust als extreemrechts mogen kwalificeren. Ook van de standpunten van deze club heeft Bouchallikht afstand genomen. Wat mij betreft krijgt ze het voordeel van de twijfel. Maar voordat ik haar voluit steun, zou ik eerst willen zien hoe ze als Kamerlid functioneert en wat haar standpunten en initiatieven zullen zijn. Wees eerlijk, wanneer rechtse politici in verband kunnen worden gebracht met dubieuze clubs zullen veel mensen aan de linkerkant ook niet aarzelen om dat in de publiciteit te brengen en om van die politici een verklaring te eisen. Terecht, en nu deze keer een vrouwelijke, islamitische GroenLinks politicus aan de beurt is moet dat niet anders zijn. Kritische vragen zijn ook hier op hun plaats, júist van links. Als Bouchallikht in staat is om op deze vragen een bevredigend antwoord te geven en de bezwaren weg te nemen, des te beter!

4 Reacties
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:17

Welnee, slechts gajes wordt gewoon ronduit omarmd door o.a. 't Cidi, en dat maakt 't verdomd moeilijk om er tegenin te gaan. Die hele Israël-lobby van de rechterkant is hard bezig om álles wat met kritiek op dat land te maken tot antisemitisch te bestempelen, terwijl ze de schouders ophalen over echt eng gedachtegoed zoals dat van Baudet. Lees dit maar eens, een artikel in Ha-Aretz, Israëlische krant: https://www.haaretz.com/israel-news/.premium.HIGHLIGHT.MAGAZINE-in-germany-a-witch-hunt-rages-against-israel-critics-many-have-had-enough-1.9362662

Arend Wortel
Arend Wortel23 dec. 2020 - 19:35

@Karingin: ik weet niet zeker of je bijdrage is bedoeld als reactie op de mijne, of dat-ie misschien op de verkeerde plek is terechtgekomen?

GoudenBergen
GoudenBergen23 dec. 2020 - 20:54

@Karingin De Deutsche Bundetag heeft bijvoorbeeld een motie aangenomen tegen BDS. Hun boycotacties deden teveel denken aan het "Kauft nicht bei Juden" uit de jaren dertig. President Trudeau van Canada heeft ook stelling genomen tegen het dubbele standaard die gehanteerd wordt t.o.v. Israël. Ook verzette hij zich tegen de demonisering en delegitimering van de staat Israël.

Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 10:21

"Ook verzette hij zich tegen de demonisering en delegitimering van de staat Israël." En terecht. Het gaat ook niet om "de staat" Israel of over "de Joden" Het gaat om het aan de kaak stellen van de smerige extreem rechtse landjepik praktijken die de moordenaar Netanyahu en zijn bende godsdienst extremisten bedrijven.

Roel2
Roel223 dec. 2020 - 16:07

Links kijkt naar de peilingen en hoopt hier electorale winst uit te halen, want zoveel zetels zijn er niet te verdelen aan die kant van het spectrum...

6 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen23 dec. 2020 - 17:55

@Roel "Links kijkt naar de peilingen en hoopt hier electorale winst uit te halen, want zoveel zetels zijn er niet te verdelen aan die kant van het spectrum…" LOL De kiezer ziet meer in realistisch centrumrechts beleid dan in wereldvreemde dystopische linkse luchtfietserij. Volgens Kantar staan de middenpartijen op 99 zetels. Dar hoort de PvdA overigens ook bij.

Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 19:13

Wat maar weer bewijst hoe dom "de kiezer" is, net als GB, die maar niet wil zien dat slechts beleid letterlijk slopend is - over dystopisch gesproken

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 dec. 2020 - 20:03

Karingin, Misschien zijn ze het wel zat om de hele tijd voor dom versleten te worden, heb je daar al eens over nagedacht?

Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 10:23

Kees "Misschien zijn ze het wel zat om de hele tijd voor dom versleten te worden, heb je daar al eens over nagedacht?" Geef daar dan niet iedere keer aanleiding toe.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen24 dec. 2020 - 14:58

Nou ja Paul, dat veronderstelt dat Karingin gelijk heeft in haar analyse, namelijk dat een groot deel van de kiezers tegen haar eigen belang in rechts stemt. En dat veronderstelt weer dat jij (of Karingin) hun belangen beter in kunnen schatten dan zijzelf. Misschien is dat zo, maar misschien zien zij wel iets dat jij over het hoofd ziet. Als dat laatste waar is, dan slaat het vooral zo vervelend terug op jezelf als je uit de hoogte doet en ze dom noemt. Nog los van het feit dat links de vragende partij is in deze. Een beetje intellectuele bescheidenheid zou je sieren, zelfs als veel mensen op rechts daar ook niet in uitblinken.

GoudenBergen
GoudenBergen25 dec. 2020 - 21:42

@paul De ervaring leert dat extreemlinkse experimenten vrijwel zonder uitzondering eindigen in Venezuelaanse toestanden.

JaapBo
JaapBo23 dec. 2020 - 16:04

Dit artikel is uit mijn hart gegrepen!

1 Reactie
Paul250371
Paul25037124 dec. 2020 - 10:23

Snap ik. Mij ook.