Joop

Links gelooft in vrijheid

  •  
24-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3411643416_cf3044a76e_o

© cc-foto: guercio

Je hoeft katholieke scholen niet af te schaffen om de macht van de paus te breken, leerden we in Nederland
Het prettige aan het manifest Vrij Links van Asis Aynan, Femke Lakerveld, Eddy Terstall en Keklik Yücel is dat ze het vrijheidsstreven van links benadrukken. Te vaak wordt het begrip vrijheid door rechts gekaapt. Denk alleen maar aan de partijnaam van Wilders.
Jammer daarom dat het manifest zich louter richt op het afpakken van vrijheden. De auteurs willen af van de vrijheid van godsdienst en onderwijs. Ze zien religie als bron van kwaad. Die vrijheid is ze gegund maar je bevrijdt mensen niet uit verstikkende regels door via wet te regelen hoe ze moeten leven.
Veel linkse mensen zijn gelovig en hebben daar het volste recht toe. Weinig erger dan een staat die vertelt hoe je moet leven en denken. Dwang hoort niet in het rijtje vrijheid, gelijkheid en broederschap. Je hoeft katholieke scholen niet af te schaffen om de macht van de paus te breken, leerden we in Nederland. Zo heb je ook geen religieverboden nodig om te ontsnappen aan sociale druk, van ramadan-plicht tot maagd blijven en kledingvoorschriften.
Onderdrukken van religie werkt niet, weten we sinds Alva. Links leert mensen zichzelf te bevrijden met onderwijs, bewustmaking, kritisch denken, opkomen voor hen die zich los willen maken uit hun omgeving en het uitdragen van progressieve ideeën en levensstijlen. Doorbreek taboes met seksuele voorlichting, stimuleer emancipatie, steun verlichte geesten en bescherm tegen sociale dwang met wegloophuizen en opvang.
Het zijn methodes die links in de jaren ’70 en ’80 met succes heeft toegepast maar helaas vaak door rechts ongedaan zijn gemaakt. Herstel ze in eigentijdse vorm. Daar worden niet alleen de gelovigen maar de hele samenleving beter van. Godzijdank.
Mei Li Vos Francisco van Jole
Deze opinie werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (104)

frcobben
frcobben1 jun. 2018 - 19:11

Redelijke vrijheid voor verdraagzame mannen en vrouwen, binnen de grenzen van rechtvaardige wetten. Minder vrijheid voor linkse en rechtse fascisten, marxisten en nationaal-socialisten.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker26 mei 2018 - 15:04

Beste auteurs, Een vraagje. Wordt gelovigen werkelijk wat ontnomen als de 'vrijheid van godsdienst' niet meer expliciet in de Grondwet wordt genoemd? Een geloofsgemeenschap kan nog steeds bijeen komen in een kerk, moskee of welke andere tempel dan ook. We kennen immers de vrijheid van vereniging en vergadering. De pastoor, dominee, imam of hoe de voorganger ook heet, kan nog steeds zijn boodschap van de kansel verkondigen. We kennen immers de vrijheid van meningsuiting. Zou een grondwet of eigenlijk iedere wet zich niet moeten beperken tot de hoofdzaak en geen overbodige (al door andere regels geregelde zaken) bevatten? Zo zijn ook de kabinetsplannen om seksuele gerichtheid op te nemen in het al aanwezige rijtje bij artikel 1 van de Grondwet als een grond waarop niet gediscrimineerd mag worden. Een overbodige toevoeging en daarom pleit ik ook voor het schrappen van het al aanwezige rijtje (https://ballonnendoorprikker.nl/2017/11/01/in-der-beschrankung-zeigt-sich-der-meister/).

3 Reacties
OlavM
OlavM26 mei 2018 - 23:42

@ Ballonnendoorprikker: -Wat betreft vrijheid van godsdienst: daarover is hieronder al het e.e.a. gezegd. Ik verwijs naar OlavM 26 mei 2018 at 16:58 (reactie op: Monty 24 mei 2018 at 10:33 ). -Wat betreft art. 1 Grondwet: jouw voorgestelde drastische beperking zou dit artikel juist erg onduidelijk maken. Want wordt dan bedoeld met: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld”? Gaat het om het kopen van een broodje kaas? Is dit een verplicht opschrift voor een bordeel of een fysiotherapeut? Juist de aanvulling maakt duidelijk waarom het gaat: essentiële (groeps)kenmerken van mensen die niet mogen leiden tot verschil maken in behandeling door anderen. Vandaar de genoemde discriminatiegronden: "wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook." Het is geen uitputtende opsomming, vandaar de laatste woorden ("op welke grond dan ook"), die jouw bezwaar ondervangen dat nog heel veel meer discriminatiegronden zouden moeten worden genoemd. De toevoeging van seksuele geaardheid is niet noodzakelijk, maar wel goed ten behoeve van duidelijkheid daaromtrent en het veel voorkomen van die vorm van discriminatie. Beide zinnen van het artikel zijn dus functioneel en onmisbaar voor een duidelijk begrip.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker27 mei 2018 - 16:16

Beste OlavM, Daarom schreef ik erbij: eventueel aangevuld met: 'discriminatie op welke grond dan ook is verboden'. Die gronden hoeven niet te worden opgesomd want in 'welke' zitten ze allemaal. Extra benoemen legt juist extra nadruk en maakt dat de tussenzin steeds langer wordt. Wat betreft de vrijheid van godsdienst. Die verschilt niet van andere opvattingen en meningen over hoe te leven. Mijn opvattingen, geen religie, betekenen ook wat voor de manier waarop ik in het leven sta en handel. Daarin verschillen ze niet van de godsdienst.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar21 jun. 2018 - 5:34

@Ballonnendoorprikker: 1) als het niks toevoegt volgens jou, dan hoef je er ook niet druk om te maken dat het expliciet staat. 2) zoals OlavM al zegt. Het is goed om het expliciet te benoemen. Het lijkt zo mooi dat alles geregeld is in bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting maar het betekent in de praktijk dat een Douglas medewerkers mag verbieden om een hoofddoek te dragen. Een besluit waar ze na veel publieke verontwaardiging (uit vooral progressieve en kosmopolitische hoek) op terug is gekomen. Godsdienst expliciet als grond noemen op grond waarop niet gediscrimineerd mag worden geeft haar een veel sterkere positie op bijvoorbeeld arbeidsterrein en voorkomt dat dit soort situaties worden afgedaan als een individuele kwestie wordt afgedaan (privemening van een gelovige laat ze maar thuis) i.p.v. als een publieke kwestie.

Edwin8
Edwin826 mei 2018 - 5:45

Het manifest wordt nog steeds omschreven als het manifest door Eddy Terstall en cs. of Eddy Terstall en vrienden. Wie durft het aan om Asis Aynan rechtstreeks aan te spreken op zijn bijdrage, of Keklik Yücel of Femke Lakerveld. Wie durft het aan om Maajid Nawaz of Haras Rafiq persoonlijk aan te spreken op hun bijdrage aan het debat? Nee, dat durft niemand. En dat is nu net wat wordt bedoeld met racism of lower expectations. Het manifest is geschreven door een witte man. Dat er vele co-auteurs zijn, dat maakt niet uit. Die hebben zich voor een karretje laten spannen van extreem rechts. De witte man is schuldig en dient dan ook aangevallen te worden. Maajid, zelf extremist geweest en tegenwoordig groot pleitbezorger tegen extremisme, en Haras Rafiq zelf moslim die tegen zowel rechts extemisme als tegen linkse betutteling strijdt worden aangeduid als sprekers. Die beste man heeft zijn eigen organisatie opgebouwd maar dat doet er niet toe. In de tijd van SJW-ers zouden ze toch op wat meer agency mogen rekenen. Maar dan blijkt het al snel, je krijgt alleen sympathie als je het sjw-linkse verhaal wil vertellen. Minderheden moeten zielig zijn en blijven.

3 Reacties
Auslander
Auslander26 mei 2018 - 12:50

@ Edwin Het is begrijpelijk dat links en progressief Nederland niet gauw bereid zijn om migrantenminderheden op hun visie aan te spreken. Het heeft weinig met de migranten zelf maar met de witte racisme te maken. Ook met hetzelfde reden de migranten niet gauw geneigd zijn op andere migranten kritiek te uiten. Wat de migranten zelf betreft het zou wel van durf getuigen als in Nederland opkomen voor de migranten (moslim of niet). Het is wel een makkie en altijd prijzend om de migranten (hun religie of politiek) te schande maken!

DeRedeMist
DeRedeMist27 mei 2018 - 9:37

[Ook met hetzelfde reden de migranten niet gauw geneigd zijn op andere migranten kritiek te uiten. ] Hoe je daar bij komt is een raadsel. De grootste bedreiging voor individuele immigranten is teveel immigratie. Elke migrant begrijpt dat. En dat uit zich wereldwijd in de kritische houding van de oudere groepen migranten ten opzichte van de nieuwste groep immigranten. Racisme is geen mens vreemd, ook immigranten niet, denken dat dat wel zo zou zijn is op zichzelf racisme.

Auslander
Auslander27 mei 2018 - 18:52

@ DeRedeMist “De grootste bedreiging voor individuele immigranten is teveel immigratie.” Ach ja, het zijn de immigranten die racisme veroorzaken. Zij importeren immers hun (wit) racisme met zich mee naar Nederland! Of wil je beweren dat “teveel” immigranten de voor andere (oudere) immigranten gereserveerde “plek” innemen in de maatschappij? Ik kan mee niet voorstellen hoe de “teveel immigratie” voor mij zou een bedreiging vormen.

Sonic2
Sonic225 mei 2018 - 14:26

Het debat blijft steken in waarden. Ik denk dat je het debat moet insteken vanuit maatregelen. Je moet ook niet meer vanzelfsprekend willen besturen. Je mag in dit land geloven, maar als een aantal zaken daarvan ingaan tegen de rechten van vrouwen, homoseksuelen moet links daar voor staan. Links mag voor moslims staan, maar vooral voor de moslim vrouwen die het zo enorm moeilijk hebben. Er is niets mis mee om voor de allochtone arbeider te staan. Sta echter ook voor de autochtone arbeider. Sta voor de mensen die van de islam willen afstappen, maar sta ook op tegen rechts radicalen die de islam ernstig schofferen. Ook dan moet links voor grondrechten opkomen. Stop zoveel mogelijk de immigratie en pak jongere Marokkanen aan, maar pak ook keihard discriminatie en racisme aan. Links kan wat besturen best veel leren van de PVV en FvD. Ga alleen regeren als links de premier kan leveren en gedoog anders gewoon kabinetten. Los de basis problemen op. Bouw meer woningen, schaf eigen risico of eigen bijdragen af. Gewoon kernpunten. Het niet te ingewikkeld maken. Als er geld is moet dat de problemen van mensen die in de moeilijkheden zitten. De gematigde moslim voert geen andere strijd als de atheist. Ook die moslim wil niet meer islamisering. Ook de Surinaamse vrouw heeft niets aan een groepje agressieve rel Marokkanen. Ook de Turkse ondernemer heeft helemaal niets aan een open grenzen beleid waar hij wordt verdrongen. Een te groot deel van links zit allochtonen vooral als zielige mensen. Die je vooral niet aan kritiek mag blootstellen. Ik pleit niet voor het geluid van de FvD en PVV, maar pak die toekomst gewoon terug. Schrijf een manifest. Met een linkse inslag. Als dat geluid rechtse randen heeft dan is dat maar zo. Dit verhaal heeft meerdere lagen. Overdrijf vooral niet de identiteit debatten. Links moet gewoon keihard voor de verzorgingsstaat staan. Geen geouwehoer over gedwongen tegenprestaties. Geen geleuter over hervorming. Als je dat wilt, ga je maar naar D66 toe.

1 Reactie
Edwin8
Edwin826 mei 2018 - 5:16

"De gematigde moslim voert geen andere strijd als de atheist." Dat doen ze wel, een atheïst ontkent nu eenmaal het bestaan van een opperwezen. Een moslim kan wel seculier zijn, net zoals elke andere gelovige seculier kan zijn en ook atheïsten kunnen seculier zijn. Secularisme draait erom dat iedereen een level playing field krijgt, en dat we bijvoorbeeld wetten maken op basis van rationaliteit ipv. religieuze geschriften. "Ik pleit niet voor het geluid van de FvD en PVV, maar pak die toekomst gewoon terug. Schrijf een manifest. Met een linkse inslag. Als dat geluid rechtse randen heeft dan is dat maar zo. Dit verhaal heeft meerdere lagen." Juist, en dat is nu gebeurd. En vervolgens worden ze neergesabeld door identitair Links Nederland. En ja, ik heb al een tijdje contact met Eddy, en deze reactie zagen we ook wel aankomen. Maar ik volg o.a. ook Carel Brendel die een heel weblog vol heeft staan met zaken waar onlangs Nieuwsuur en Nrc mee kwamen. (Die verklaarde jij zelf nog tijdens de gemeenteraadsverkiezingen als een rechtse opruier.) En mijn links naar zijn weblog nam je niet serieus. Remember? Inmiddels linkt Nieuwsuur wel door naar zijn website als betrouwbare bron, het kan verkeren zullen we maar zeggen. Maar als er een weerklank is in linkse kringen dan wordt dit al snel bestempeld als rechts geluid. Hetzelfde wat Merijn Oudeampsen doet. Het is rechts, dus daarmee per definitie slecht en dan hoef ik geen inhoudelijke argumenten meer aan te dragen. Een discussievorm waar je je ook regelmatig schuldig aan hebt gemaakt. Bovenstaande woorden zijn dan ook een verademing en genuanceerd. We komen er wel. Vrijlinks wil dan ook niets anders dan staan voor de individuele vrijheid van mensen.

Edwin8
Edwin825 mei 2018 - 12:57

Een toegift van Thijs Broer. https://www.vn.nl/vrij-links-maar-waarheen/?utm_source=share&utm_medium=twitter

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2018 - 14:43

Ook Yücel en Arib laten zien dat het hooghouden van religieuze waarden toch vooral vrouwen vrijheidsbeperkingen oplegt. Als man heb je minder te vrezen.

Edwin8
Edwin826 mei 2018 - 4:34

Juist, en dat is wat vrij links nu aankaart. En daar is men woest over. Vervolgens zijn er al 10 columns en een waardeloos debat gevoerd erover waarbij vooral drogredennatie`s zijn gebruikt om de opstellers in een diskrediet te brengen.

Ozon
Ozon25 mei 2018 - 12:53

"Zo heb je ook geen religieverboden nodig om te ontsnappen aan sociale druk, van ramadan-plicht tot maagd blijven en kledingvoorschriften." "Doorbreek taboes met seksuele voorlichting, stimuleer emancipatie, steun verlichte geesten en bescherm tegen sociale dwang met wegloophuizen en opvang." Dat ging overigens ook gepaard met al dan niet ludieke acties: van Dolle Mina's verkleed als zaadcel voor de residentie van de Pauselijke Internuntius in Den Haag, tegen het verbod op voorbehoedsmiddelen (nog niet gewijzigd binnen de kerktop) tot het actief ridiculiseren van het geloof in bv "The life of Brian". Van grappen over "Popie Jopie Joop" tot een dreigposter waarin geld werd uitgeloofd om de paus neer te schieten. Helaas is het ridiculiseren van het meest recente geloof wat gevaarlijker. Het kan de dood tot gevolg hebben en anders staat er wel een groep op om "islamofobie" te roepen. John Cleese gaf desgevraagd aan dat wat ze in de jaren 70-80 durfden rond het christendom, niet heden ten dage zouden durven rond de islam. Ook de makers van South Park hebben dat kunnen ervaren. Uit veiligheidsoverwegingen moest Mohammed worden verwijderd terwijl ongeveer elke andere heilige/god/religie in hetzelfde filmpje kon worden uitgezonden. Dichter bij huis is het pijnlijk te zien dat geëmancipeerde dames binnen de islam, die ageren tegen de wat vrouwonvriendelijker praktijken uit naam van islam, in de kou blijven staan. Posters tegen gedwongen huwelijken zijn dan al een brug te ver. De immer islamitische feministe wordt dan beticht van rechtse praktijken. Een donkere Somalische vrouw die luidkeels ageert tegen besnijdenis, een praktijk waar zij zelf slachtoffer van is, wordt dan opeens "White supremacist" genoemd. Want ja, je zou maar eens ageren tegen dergelijke praktijken. Je moet gewoon doen wat je is opgedragen en je als braaf vrouwtje voegen in je lot. Ja, er is wel wat veranderd sinds de jaren 70-80.

Grietje Genot
Grietje Genot25 mei 2018 - 11:11

En een leuke toegift: https://winq.nl/articles/228982/post-homonationalisme/

chwiedijk
chwiedijk25 mei 2018 - 9:06

Nogmaals: religie is mijns inziens criminogeen.

omaoeverloos
omaoeverloos25 mei 2018 - 6:48

"Je hoeft katholieke scholen niet af te schaffen om de macht van de paus te breken, leerden we in Nederland" Nou, ik weet niet wie die "we" zijn, maar zolang vrouwen en andersgeaarden nog steed geen officiele funcie mogen hebben in de kerk van diezelfde paus lijkt het me na 70 jaar knokken om die macht te breken nu toch wel eens tijd om kinderen te vrijwaren van deze en natuurlijk ook alle andere religies, Als Uw links werkelijk gelooft in vrijheid ijkt het me toch echt de eerste stap de kinderen in vrijheid op te laten groeien.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2018 - 9:26

Na schooltijd is er tenslotte nog voldoende tijd over voor religieuze instructie.

Piet de Geus
Piet de Geus25 mei 2018 - 1:25

"Jammer daarom dat het manifest zich louter richt op het afpakken van vrijheden." Zie je het bestrijden van white priviledge ook als louter gericht op het afpakken van vrijheden? "De auteurs willen af van de vrijheid van godsdienst en onderwijs." Nee, ze willen af van de bevoorrechte positie van religies. "Ze zien religie als bron van kwaad." Als je voorrechten geeft aan massale verstandsverbijstering is de kans dat daar iets goeds uit komt nu eenmaal verdomd klein. "Je hoeft katholieke scholen niet af te schaffen om de macht van de paus te breken" Dus moet je het onrecht maar voort laten bestaan tot ze zich een beetje emanciperen? Voor zover daar daadwerkelijk sprake van is, want de macht van het Vaticaan is nog steeds enorm.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2018 - 8:37

"ze willen af van de bevoorrechte positie van religies." die als vanzelfsprekend de Abrahamitische religies toevalt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2018 - 9:12

Binnenkort is in Ierland de macht van de de katholieke kerk wellicht weer een stukje afgebrokkeld. Al schijnt de kerk zich dit keer muisstil te houden.

Ozon
Ozon25 mei 2018 - 12:25

Piet de Geus 25 mei 2018 at 03:25 Ja, over de invloed van het Vaticaan gesproken: het is krankzinnig dat het Vaticaan ook wereldwijd invloed heeft weten te vergaren (en behouden) door het hebben van een postzegel: de rol van "Permanent Observer" bij de VN en daar hun kwalijke vrouwhatende invloed uitoefenen. Leuk voor al die vrouwen die geen morning after pil van de UN uitgereikt mogen krijgen nadat ze verkracht zijn door "de vijand" of eigen legers: actieve oorlogsmisdaden die de vrouwen letterlijk bij zich moeten dragen. En dat door de invloed van een "staat" waar geen vrouwen mogen wonen, maar slechts mannen die jarenlang actief misbruik van kinderen hebben getolereerd door het de-stimuleren van aangifte door slachtoffers en/of gefaciliteerd door het aanbieden van nieuwe jachtvelden, verse slachtoffers nadat de dader "onhoudbaar" was op een andere plaats.

Edwin8
Edwin826 mei 2018 - 4:44

Inhakend op Piet. De Paus heeft besloten dat homoseksuelen niet meer gedood hoeven te worden, maar in aanmerking voor de priesteropleiding doen ze ook niet. Oftewel, de Rooms Katholieke kerk heeft nog steeds enorme invloed, en mogen vanuit hun geloof nog steeds discrimineren. En dat is nu net waar de schoen wringt. Ik mag geen homoseksuele sollicitant afwijzen vanwege zijn geaardheid. (niet dat ik daar behoefte aan heb) Maar als je deel uitmaakt van 1 van de 3 sprookjes mag je mensen wel afwijzen en uitsluiten. Dan valt dit onder "vrijheid van religie". En dat is nu net waar de vrijheid van de een in conflict is met de vrijheid van de ander. Kies je dan voor de groep, of kies je voor het individu?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 mei 2018 - 11:42

tikje off-topic wellicht. maar voor de priesteropleiding melden zich praktisch geen Nederlandse jongens meer. Dat kan problemen veroorzaken als er priesterstudenten uit orthodoxe buitenlanden gaan worden gerecruteerd die vervolgens hier blijven werken.

Katwezel
Katwezel24 mei 2018 - 19:00

"Veel linkse mensen zijn gelovig en hebben daar het volste recht toe. " Staat er ook maar iets in het manifest van Vrij Links dat linkse mensen het recht ontneemt om te geloven? Natuurlijk mag je geloven wat je wil en zeggen wat je wil. Daar wordt niet aan getornd. Als je echter een strenge religieuze ideologie aanhangt, of dat nu Christelijk, Islamitisch of anders van aard is, die indruist tegen waarden als vrijheid en gelijkheid, dan heb je ten eerste bij een linkse partij die deze waarden hoog in het vaandel heeft staan niets te zoeken, en rust er ten tweede op de partij, en de staat, geen enkele verplichting om die religie te faciliteren en ondersteunen. Zie Kuzu en Ozturk: met hun denkbeelden hadden ze echt helemaal niets te zoeken bij de PvdA. Daar gaat het om, niet meer. Niemand (behalve Wilders) vraagt om een verbod. Er word gevraagd om te stoppen met wegkijken, te stoppen met het 'respecteren' van achterhaalde vrijheidsbeperkende religieuze denkbeelden, en in plaats daarvan juist emancipatie te ondersteunen.

9 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot24 mei 2018 - 21:15

Precies, het gaat nergens om. Een lekker potje moslimtreiteren, da's all. Niks nieuws onder de zon. Winst is wel dat Katwezel vanaf nu stopt met wegkijken. Zeer benieuwd hoe dat eruit gaat zien. Hou ons op de hoogte Kat.

Katwezel
Katwezel24 mei 2018 - 21:50

Grietje Genot 24 mei 2018 at 23:15 Je moet toch eens uit gaan leggen hoe je je zogenaamde links zijn verenigd met een onvoorwaardelijke steun aan een archaische religie die andersdenkenden en andersgeaarden structureel uitsluit, vrouwen een onderdanige positie toebedeeld, en de scheiding van kerk en staat verwerpt. Je moet dan echt wel een heel erg vreemde kronkel in je hoofd hebben om dat voor jezelf goed te kunnen praten.

Karingin
Karingin24 mei 2018 - 23:05

Nee Katwezel, je verwart onvoorwaardelijke steun met respect voor iemands geloof, cultuur en waarden. Respect voor een méns. Die je echt niet op andere gedachten brengt door heel hard te gaan roepen dat ie in sprookjes gelooft. Integendeel, diegene zal zich van je afkeren. Echt, zo vermoeiend om steeds maar weer uit te moeten leggen dat het NIET WERKT als je tegen mensen zegt dat ze gek zijn en zich maar moeten bekeren tot jouw gedachtegoed. Katwezel en al die andere rechtsgekkies hieronder sporen voor geen meter en dienen zich onmiddellijk tot de linkse kerk te bekeren. En, al bekeerd? I rest my case.

Grietje Genot
Grietje Genot25 mei 2018 - 7:13

Geef het op Kat. Je ziet niet in dat je - met je quasi-linkse idealen - het tig-voudige bent van het kwaad dat je denkt te bestrijden. Je bent hopeloos in de war. Hoe was 't ook al weer? O, ja: de nieuwe fascisten zullen denken dat ze antifascisten zijn. Grappig & vooral tragisch.

PogingVijf
PogingVijf25 mei 2018 - 12:39

Katwezel heeft gewoon volkomen gelijk. In het grootste deel van de wereld kan ik, als homo, niet openlijk samenzijn met mijn man zonder in groot gevaar te verkeren. En dat is grotendeels te danken aan geloof. En daar moeten we dan respect voor hebben, en anders ben ik dus "rechts"? Ik heb interviews gezien met onder andere Richard Dawkins en de wijlen George Carlin. Beide hebben 40 jaar lang fel kritiek geleverd op religie. Ze werden uitgenodigd op universiteiten, toerden de wereld rond en werden met open armen ontvangen door de progressieve, linkse studentenwereld. Beide vertelden hetzelfde verhaal: Het ging helemaal goed toen ze alleen nog klaagden over Christenen. Toen in de laatste 15 jaar Islam ineens voor het eerst een issue werd in het Westen sloeg de sfeer helemaal om. Ze werden niet meer uitgenodigd, en er kwamen zelfs protesten en boycotts hun kant op. Geloofskritiek was ineens "rechts" en "haat". Ik zou graag weer eens een echte, economisch linkse regering willen zien. Maar dat gaat echt nooit meer gebeuren als dit is hoe links zich wenst te profileren!

Ozon
Ozon25 mei 2018 - 21:39

Karingin 25 mei 2018 at 01:05 "Nee Katwezel, je verwart onvoorwaardelijke steun met respect voor iemands geloof, cultuur en waarden. Respect voor een méns." Er zijn een hoop (onder)delen van geloof, cultuur en waarden (in andere landen) die ik niet respecteer. Ik tolereer ze (tot op zekere hoogte). Maar respecteer ze niet. Ik zal wel de mens met respect behandelen, maar niet die delen van zijn geloof waar ik het absoluut mee oneens ben. Respecteer jij de opvattingen van Wilders, of tolereer je ze binnen de grenzen van de wet? Respecteer je de opvattingen van de Taliban, Boko Haram, de Nazi's of onze afgereisde IS-strijders? Als mijn collega (met bureaubaan waar geen levens van afhangen) besluit overdag niet te eten of drinken omdat hij meent dat Allah het hem opdraagt, dan respecteer ik zijn keuze. 100% zijn religieuze keuze. Ik zal m'n best doen om er rekening mee te houden door hem niet mee te vragen voor de lunch (nadat ik dat met hem heb afgestemd), of koffie aan te bieden. Als een iemand komt eten (moslim, hindoe, vegetariër) houd ik rekening met wat ik voor de betreffende persoon op tafel zet: aangepast aan diens "regime", dat geldt natuurlijk ook voor overige voorkeuren. Zal ik helemaal respecteren. Ik zal rustig wachten tot iemand is uit gebeden, mocht hij/zij daar behoefte aan hebben. Wat ik niet zal "respecteren" is als de ander in mijn land, in mijn huis, mij verbiedt alcohol te drinken omdat hij/zij dat haram vindt. Dan kom hij/zij maar niet. Wat ik niet zal respecteren is dat er plaatsen in huis worden toegewezen aan mannen en vrouwen, omdat ze gescheiden moeten blijven. Wat mensen in hun eigen huis doen moeten ze zelf weten, maar in openbare gebouwen, van publieke middelen is dat wat mij betreft niet acceptabel. Dan komen ze maar niet. Als mensen gescheiden willen zwemmen en niet accepteren dat de zwemleraar of badmeester van een andere sekse is, dan zwemmen ze maar niet. Althans, niet gefinancierd uit publieke middelen. Dan bouwt men maar z'n eigen particuliere, religieuze zwembad en gaan ze lekker hun gang, of ze huren -tegen commerciële prijzen- een openbaar zwembad af. Ik zie geen enkele reden waarom ik sekse discriminatie zou respecteren.

Karingin
Karingin25 mei 2018 - 22:17

Poging Vijf: Je zal mij niet horen zeggen dat je rechts bent omdat je kritiek op religie hebt, dat is echt onzin. Waar ik zo moe van word is dat "men" links de hele tijd verwijt onvoorwaardelijke steun aan de islam te geven. Echt gelul. Het gaat gewoon om gelijke rechten en gelijke behandeling. Als ik zie dat jij en je man belaagt worden door een of andere nitwit, al dan niet moslim, zal ik daar wat van zeggen, gaan filmen en/of 112 bellen. Maar als jij of iemand anders een moslimmeisje verrot scheldt of erger, doe ik hetzelfde. Ozon: Je staat er ongeveer hetzelfde in als ik. Alleen op je laatste alinea heb ik wel enige kritiek. Het faciliteren van gescheiden zwemmen bijvoorbeeld, zeg eens in de week, kan voor moslimvrouwen een belangrijke stap in hun emancipatie zijn. Ik ben het niet eens met hun ideeën daarover, maar als je veranderingen wil bewerkstelligen zul je daar toch aan mee moeten werken. Of je laat ze lekker achter de voordeur creperen, maar dan volgt er dus geen emancipatie.

Ozon
Ozon26 mei 2018 - 12:00

Karingin "Het faciliteren van gescheiden zwemmen bijvoorbeeld, zeg eens in de week, kan voor moslimvrouwen een belangrijke stap in hun emancipatie zijn." Ik geloof niet dat het afbikken van de nauwelijks solide anti-sekse discriminatie bijdraagt aan emancipatie. Misschien even op de korte termijn, nu voor deze vrouwen, maar het zet de deur open naar meer sekse discriminatie. En reken maar dat er mensen zijn die zoeken naar die ruimte. Als we sekse discriminatie acceptabel vinden voor allochtonen, waarom dan niet voor autochtonen? Waarom het laten bij zwemmen, waarom geen eisen stellen op het gebied van sekse aan het personeel bij gemeentehuizen, winkels of zorg? Wie neemt sekse discriminatie nog serieus als we er mee gaan marchanderen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 mei 2018 - 12:20

Karingin 26 mei 2018 at 00:17 als het volwassen dames betreft kan ik daar nog wel in meegaan, maar zodra er ook schoolmeiden apart moeten zwemmen, met een vrouwelijke docent en zelfs met afgeplakte ramen, denk ik dat we niet langer bezig zijn met emanciperen.

Katwezel
Katwezel24 mei 2018 - 18:38

" Links leert mensen zichzelf te bevrijden met onderwijs, bewustmaking, kritisch denken, opkomen voor hen die zich los willen maken uit hun omgeving en het uitdragen van progressieve ideeën en levensstijlen. Doorbreek taboes met seksuele voorlichting, stimuleer emancipatie, steun verlichte geesten en bescherm tegen sociale dwang met wegloophuizen en opvang." Maar dit is precies wat het Vrij links manifest neerzet! De schrijvers zijn die 'verlichte geesten' waar je over spreekt, die zich los hebben gemaakt en zich durven uitspreken. Waarom keer je hen dan in godsnaam onmiddelijk de rug toe in plaats van ze te steunen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2018 - 17:30

Volgens mij zou links moeten geloven in vrijheid in verbondenheid. Dat is wezenlijk anders.

1 Reactie
Karingin
Karingin24 mei 2018 - 22:51

Precies!

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 mei 2018 - 14:44

Links gelooft in vrijheid En vrij links gelooft in dwang. En de beperking van de vrijheden of mensenrechten van religieuzen. Delen van de Rechtse Kerk en de Linkse Kerk verwijten religieuzen Kerken te vormen. Hypocrisie en manipulatie dus. Het is toch bekend dat de Economisch Rechtse Kerk niet kan bestaan zonder facilitering door “corrupte” overheden. De (Economisch) Neoliberale Kerk, deze (economisch) Rechtse Kerk, van helaas de wetenschap, is tegenwoordig de Staatskerk (TINA), in Nederland en de EU: Wetenschap en hogeropgeleiden als probleem. Verdere gevolgen: Secularisme is tegenwoordig totale NEP. En wetenschap is ook religie, via de neoliberale economie. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky24 mei 2018 - 12:59

Hoe zit het met besnijdenis ? Mogen islamitische en joodse ouders hun zoontjes voor het leven verminken, of gaat links uit van het individuele zelfbeschikkingsrecht van ieder kind ?

8 Reacties
Kilted
Kilted24 mei 2018 - 13:44

Wat mij betreft is deze vraag analoog aan de vraag waar de grens van de vrijheid van meningsuiting ligt. Namelijk daar waar wordt opgeroepen tot geweld. Dus hier; een grens van de vrijheid van religie ligt daar waar de lichamelijke integriteit van een ander in gevaar komt. Of ik maatgevend ben voor links weet ik niet maar wat mij betreft wordt om die reden kinderbesnijdenis verboden. Na ja 18de verjaardag mag je dan doen wat je wil.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky24 mei 2018 - 17:42

Bedankt voor jouw antwoord Kilted. Het is wel veelzeggend dat je de enige bent. Dit type dilemma's is voor de rest van links helaas taboe, hetgeen een grote reden is voor de electorale teloorgang.

Karingin
Karingin24 mei 2018 - 22:49

Lastig onderwerp. Ik ben eens bij een Joodse besnijdenis geweest. Wat een drama. Samen met de huilende moeder zat ik op het balkon; zij vond het verschrikkelijk dat haar kindje dat moest doormaken. Maar ze voelde zich verplicht en dat snap ik ook wel. Sociale druk en alles. Als die jongen groot is kan het grote impact hebben op zijn bestaan als hij niet besneden is. Persoonlijk ben ik ertegen, maar ja...zo'n cultuur verander je niet ff overnacht. Daar gaan generaties overheen, en dan moeten er eerst een paar serieuze rolmodellen zijn die het voortouw nemen. Ik weet ook niet of ik het een goede ontwikkeling vind dat het nu vaker in het ziekenhuis onder verdoving gebeurt, want daarmee wordt die traditie toch in stand gehouden. Maar het is in elk geval iets minder barbaars. Overigens Monika; bull shit dat dít de reden is voor de teloorgang van "links". Dit land is al decennialang behoorlijk rechts. Een van de redenen daarvoor is dat iedereen maar blijft jammeren dat links een taboe heeft uitgevaardigd op religie- en cultuurkritiek. Wake up. Daar is geen taboe op. Het verschil zit hem in de benadering. Helaas is het gros van de kiezers ervan overtuigd dat repressie en dwingelandij de oplossing biedt. En daarom hebben linksmensen het altijd over domrechts. Want het is dom en contraproductief.

omaoeverloos
omaoeverloos25 mei 2018 - 6:56

Kindermishandeling is verboden en strafbaar in Nederland. Helaas wordt e in geval van besnijdenis zelden of nooit aangifte gedaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2018 - 9:44

De ingreep dient met een vuurstenen mes te geschieden tenminste als deze oeroude voor-joodse rituele ingreep volgens de oudste tradities wordt uitgevoerd. Juist die verwatering die al zover gaat dat besnijdenis is verworden tot een pseudo-medische ingreep in een ziekenhuis zou mensen op het idee kunnen brengen dat het nu wel eens tijd is voor afschaffing.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky25 mei 2018 - 10:34

@Karingin Ook jij hartelijk dank voor je antwoord. Ik begrijp niet goed wat het voor jou kan uitmaken wie Nederland regeert. Het gaat de kiezer om de houding van links jegens godsdiensten, en de hypocrisie die daarin zit. Kinderrechten zijn heilig, behalve als de moslims ze schenden. Dat is het gevoel bij veel voormalig linkse kiezers. Jouw standpunt is heel respectabel en afgewogen in mijn ogen. Zelf weet ik ook niet wat voor hoort te gaan, godsdienstvrijheid of zelfbeschikkingsrecht over het lichaam. Mijn punt is dat links zo stil is wanneer de Islam op gespannen voet dreigt te komen met mensenrechten. Dat valt op, en schaadt de electorale kansen.

Karingin
Karingin25 mei 2018 - 22:03

Maar Monica dat is gewoon niet waar. Dat zogenaamde islamknuffelen uit de jaren '90 (waar inderdaad nogal wat steken zijn gevallen, doordat men in gesprek ging met dubieuze organisaties, al was dat met de beste bedoelingen) is allang passé. En niemand op links is voor vrouwenonderdrukking of kindermishandeling. Het verschil tussen links en rechts is dat links het beter vindt het gesprek aan te gaan en dat rechts niets beters weet te verzinnen dan keihard schreeuwen dat het allemaal verboden moet worden. En als we het toch over mensenrechten hebben. Op rechts: Het CDA heeft pas geleden in het EU-parlement gestemd vóór het blijven leveren van wapens aan Saoedi-Arabië. Die zoals je misschien weet op dit moment een proxy-oorlog voert in Jemen en het verder ook niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Baudet vindt dat er helemaal niet zoiets bestaat als universele mensenrechten. All animals are equal but some are more equal than others. Sowieso is het de afgelopen 8 jaar onder de VVD niet zo best gesteld met de mensenrechten in Nederland (wil je een lijstje? Kan ik je zo leveren hoor). Op links: Terwijl Klaver bij de formatieonderhandelingen wegliep omdat hij vond dat de omgang met vluchtelingen en asielzoekers in strijd is met de mensenrechten. En daar heeft hij ook 100% gelijk in.

OlavM
OlavM26 mei 2018 - 15:48

@ Monica Lewinsky: Begin eens met onderscheid te maken tussen besnijdenis van jongens en meisjes. Dat zijn totaal verschillende verschijnselen. Besnijdenis van meisjes is in Nederland terecht verboden. Hier gaat het werkelijk om een levensveranderende ingreep, die er in principe op gericht is de seksuele beleving van vrouwen tegen te gaan en op dat terrein dan ook ingrijpende gevolgen heeft. Het is mishandeling met blijvend gevolg. Besnijdenis van jongens is een heel ander verhaal. Hoewel je tegenwoordig nogal wat onzinverhalen leest dat verwijdering van de voorhuid de seksualiteit van jongens resp. mannen zou benadelen of zelfs bemoeilijken, is dat in de praktijk geenszins het geval. Eerder integendeel. (Zelf ben ik "ervaringsdeskundige" en heb ik seks gehad vóór en na besnijdenis). Natuurlijk gaat het dan wel om medisch verantwoorde, deskundige besnijdenis, want het is voor kleine jongens, die de keuze zelf niet bewust kunnen maken, in principe wel een inbreuk op de integriteit van het lichaam, zoals tatoeëring dat ook is.

BingoGrubb
BingoGrubb24 mei 2018 - 12:44

maar waarom mag je moslims en christenen en atheïsten niet even kut behandelen om het bot te zeggen. waarom moet je de ene groep behandelen als kleuter (niet kritisch zijn en om de brij heen draaien.) en behandel je de ander groep als volwaardig volwassenen? waar je gewoon kritisch op kan zijn zonder dat deze direct racisme begint te schreeuwen.

8 Reacties
Richard555
Richard55524 mei 2018 - 15:45

Dat vindt niemand behalve de racisten die juist wel onderscheid maken. Je draait de zaak gewoon om.

Davy ????
Davy ????24 mei 2018 - 16:46

@ Richard555 Waarom niet alle geloven gelijk behandelen?

Auslander
Auslander24 mei 2018 - 20:38

@ Davy “Waarom niet alle geloven gelijk behandelen?” Elk geloof is anders dan de ander en eist aparte benadering. Alleen de ongelovigen zien deze verschillen niet en eisen “gelijke behandelen”. Daarmee suggereren ze boven de gelovigen te staan. De gelijke behandeling van iedereen legt dit egocentrisme van ongelovigen bloot!

JasDon
JasDon24 mei 2018 - 21:39

"Elk geloof is anders dan de ander en eist aparte benadering." Eist? Gelovigen hebben niets te eisen, ze zouden dezelfde rechten moeten hebben als niet gelovigen of gelovigen van andere godsdiensten.

Karingin
Karingin24 mei 2018 - 22:20

Iemand kut behandelen is natuurlijk not done, zeker niet als het om zoiets banaals gaat als iemands levensovertuiging. Maar ik behandel elke reli min of meer hetzelfde, no offense Auslander. Je mag geloven wat je wil en ik mag daar kritisch op zijn. Overigens behandel ik de hardcore atheïst ook zo.

Karingin
Karingin24 mei 2018 - 22:21

Aanvulling: met banaal bedoel ik hier dat het in principe niet bedreigend is.

Sonic2
Sonic225 mei 2018 - 19:30

Ook weer zo'n compleet fabeltje dat links christenen zou haten. Of het christendom. De PvdA was erg gesteld op linkse christenen zoals Aantjens, Fons van der Stee, Boersma, Martin van Rooijen. Ik hoor bij het huidige links ook nauwelijks wanklanken over Ab Klink , Ruth Peetoom of over Arie Slob, Carola Schouten. De Christenunie is een geliefde partij voor links. Links houdt wel meer van de linksere christen en rechts houdt meer van de rechtse christenen. Lijkt me logisch. De SP heeft een kritisch manifest geschreven over immigratie en gastarbeiders. Halsema had niet zoveel met hoofddoekjes op. Dibi heeft zich ook tegen de uitwassen van de islam uitgesproken. Samsom en Spekman hebben zich ook duidelijk over islamieten uitgelaten. Ik had dit net zo goed niet kunnen typen, want radicaal rechts creëert toch wel zijn of haar eigen droomwereld.

Auslander
Auslander26 mei 2018 - 9:25

@ @JasDon “Gelovigen hebben niets te eisen” Als jij je uitspraak generaliseert naar iedereen, ga ik theoretisch met je mee. Maar nu lijkt je visie mank.

JaapBo
JaapBo24 mei 2018 - 12:36

Goed verhaal!

Wiewatwaar2
Wiewatwaar224 mei 2018 - 11:21

Hoe zal de PvdA reageren als de bijvoorbeeld D'66 tornt aan de vrijheid van onderwijs? D'66 formuleert de laatste jaren als 'vernieuwing' waar christelijke partijen dat meer als 'uitholling' zien. Iedereen kan zeggen dat hij of zij tolerant is richting godsdiensten maar eigenlijk kun je dat pas zien bij hoe men zich opstelt als men vindt dat het in de praktijk schuurt.

1 Reactie
Kilted
Kilted24 mei 2018 - 13:57

De grenzen van grondrechten in het algemeen zijn sowieso vaak onderwerp voor discussie, en dobberen vaak mee op de getijden van de tijdsgeest. Wat nu schuurt hoeft dat over 10 jaar niet te doen, en vice-versa.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 mei 2018 - 11:00

Zo is dat. De 'creatieve destructie die de vrijheid teweegbrengt' - om maar eens 'n geliefd stofpaardje van de 'homo economicus' parafraserender wijs van stal te halen - is vruchtbaarder - zo bewijzen de feiten - dan de knoet en de knevel van Stalin en de Ayatollah's. Het is de 'angst voor vrijheid' (ooit, kortstondig een beroemd boekje van Erich Fromm) die de hersenen van Terstall en de zijnen laat sidderen en kronkelen.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart24 mei 2018 - 11:43

..laten sidderen en kronkelen

Sammie3
Sammie324 mei 2018 - 10:52

Mee eens, maar wel weer erg in het frame van de vijand die het patent heeft op cultuurpolitiek. Bovendien zit het met de liberale rechten van vrijzinnigen, homo's, vrouwen én religieuzen wel snor sinds de jaren '60. De lastige vraagstukken van nu gaan de moderne progressieven echter boven de pet. Ze zeuren over neoliberalisme en kapitalisme in Europa, terwijl de gemiddelde lidstaat in Europa een tamelijk riante collectieve sector heeft en er juist een gebrek is aan kapitaal als je de gemiddelde staatsschuld en schulden in de private sector beziet. Europa heeft zo'n beetje de minst groeiende economie de afgelopen 10 jaar. De EU zelf is tamelijk verouderd en toe aan modernisering, maar met die boodschap verlies je tegenwoordig kiezers. En dus hoor je populistisch links eerder over het terugdringen van de schijnconstructies. Wat links werkelijk nodig heeft is wat meer ruggengraat en wat minder goedkoop hengelen naar kiezers. Doet D66 ook sinds haar herbronning en het werkt prima!

kassakijker73
kassakijker7324 mei 2018 - 10:45

"Te vaak wordt het begrip vrijheid door rechts gekaapt." Vrijheid is niet links of rechts. "Jammer daarom dat het manifest zich louter richt op het afpakken van vrijheden." Nee, het pleit juist voor evenveel vrijheid voor iedereen. De huidige wet leidt juist tot een voorkeursbehandeling van mensen die een grote godsdienst aanhangen. "Ze zien religie als bron van kwaad." Waar zeggen ze dat? Graag het citaat waaruit dit blijkt. "Zo heb je ook geen religieverboden nodig." Wie pleit er dan voor een religieverbod? "Links leert mensen zichzelf te bevrijden met onderwijs, bewustmaking, kritisch denken, opkomen voor hen die zich los willen maken uit hun omgeving en het uitdragen van progressieve ideeën en levensstijlen." Nee dit doet 'links' niet. Dat is juist de kritiek in het manifest.

4 Reacties
JasDon
JasDon24 mei 2018 - 13:30

Helder en in lijn met mijn gedachten. En waarom kan links niet ook progressief zijn door juist de ongewenste invloed van religie op mensen te beteugelen? Waarom moet opeens religie vriendelijk worden benaderd? We kunnen op dezelfde kritische manier aankijken tegen het Christendom en de Islam als tegen Scientology. Dat we dit niet doen is inconsequent en neigt haar populisme.

Katwezel
Katwezel24 mei 2018 - 18:33

Precies, er wordt hier de schrijvers van het manifest behoorlijk wat in de mond gelegd wat ze helemaal niet hebben gezegd. Een beetje merkwaardig.

Karingin
Karingin24 mei 2018 - 22:15

Ik ben als linksmens heel kritisch naar religie. Maar ik begrijp ook dat je een geloof en daarbij behorende leefregels en tradities niet zomaar uit de mens lult of slaat. Hoe wil je die "ongewenste invloed van religie" beteugelen dan? Mensen die van hun geloof afvallen hebben vaak te maken met een levensveranderende gebeurtenis. Meestal klotedingen die je niemand toewenst. Of het gebeurt al op jonge leeftijd, wanneer er sowieso van alles aan de hand is. Wat ik zelf doe in gesprek met een reli is mijn eigen mening zo rustig mogelijk kenbaar maken en kritische vragen stellen. En dan wel in hun taal, als in "weet je zeker dat God het zo bedoeld heeft". Want reken maar dat de gemiddelde gelovige er rotsvast van overtuigd is dat Hij bestaat. Het enige dat je kunt doen is proberen te laten zien dat het misschien ook anders kan zijn. Mensen moeten uit zichzelf op andere gedachten komen. Dat is voor mij een van de kernwaardes van het linkse gedachtegoed. Repressie, dwang en minachting voor iemands intrinsieke motivatie werken gewoon niet.

OlavM
OlavM26 mei 2018 - 15:29

@ Karingin: [Mensen moeten uit zichzelf op andere gedachten komen. Dat is voor mij een van de kernwaardes van het linkse gedachtegoed. Repressie, dwang en minachting voor iemands intrinsieke motivatie werken gewoon niet.] Precies!

Stafhorst
Stafhorst24 mei 2018 - 10:38

Helemaal mee eens, alleen de vrijheid van onderwijs zoals die in de NL grondwet staat gaat wel wat verder als die in de UVRM - een erfenis van de verzuiling. En als je ziet hoe de praktijk nu is: álle bijzonder onderwijs opgeborgen in immense stichtingen waarin geen ouder meer zeggenschap heeft, dan is er voor de ouders geen sprake meer van vrijheid van onderwijs. Geen geweldig vormgegeven grondrecht dus om je in dit verband op te beroepen. Off topic, weliswaar, maar de vrijheid van onderwijs zou beter af zijn als deze náást het openbare onderwijs door de belanghebbenden zelf wordt gegeven en bekostigd, zoals dat ook voor kerken en politieke groeperingen geldt.

2 Reacties
JasDon
JasDon24 mei 2018 - 16:36

Amen!

OlavM
OlavM26 mei 2018 - 15:25

@ Stafhorst: [.....álle bijzonder onderwijs opgeborgen in immense stichtingen waarin geen ouder meer zeggenschap heeft.....] Dit is in z'n algemeenheid niet waar. Zo bestaat ook bijzonder-neutraal onderwijs, dat niet bepaald wordt door religieuze overtuigingen maar meestal een specifieke onderwijsmethode, zoals Montessori, Dalton, Freinet, antroposofie, e.d. Hier bestaan gewoonlijk kleine stichtingen met heel veel inbreng van de ouders. Ook islamitische scholen worden volgens mij niet door "immense stichtingen" bestuurd. Los hiervan bestaat het grondrecht om aan kinderen religieus geïnspireerd onderwijs te (laten) geven. Als dat door de ouders geheel zelf zou moeten worden bekostigd, zou het moeilijk kunnen voortbestaan. Dat is een politieke keuze met vérstrekkende gevolgen.

Dongen2
Dongen224 mei 2018 - 10:37

Heel typerend dit. Je vereenzelvigd jezelf en links met een gematigde stroming die voor vrijheid is en je politieke tegenstander, rechts in dit geval, definieer je als de PVV. Maar gelukkig doet links niet aan groepsdenken en stereotypering! Toch?

Hiltermann
Hiltermann24 mei 2018 - 10:31

" Links leert mensen zichzelf te bevrijden met onderwijs, bewustmaking, kritisch denken, opkomen voor hen die zich los willen maken uit hun omgeving en het uitdragen van progressieve ideeën en levensstijlen. " Wat een onzin. deze stelling over links. Bevrijding komt door economische onafhankelijkheid. Links dwingt mensen in een keurslijf met regeltjes en beperkingen.

1 Reactie
OlavM
OlavM26 mei 2018 - 15:13

@ Hiltermann: Ik raad je een elementaire cursus over de geschiedenis en ontwikkeling van het linkse politieke denken aan. Heb je kennelijk hard nodig.

JohnVKR
JohnVKR24 mei 2018 - 10:29

Vaak wordt door zogenaamd ''Vrij Rechts'' en "Vrij Links" verwezen naar het seculiere Turkije van Atatürk. Met een verbod op hoofddoeken in overheidsfuncties, op scholen en universiteiten, en zelfs bij het maken van pasfoto's. Dat zouden we in Nederland ook moeten doen! Wat deze mensen daarbij gemakshalve vergeten, is zichzelf de vraag stellen: wat heeft dat verbod Turkije precies opgeleverd? Het antwoord op de vraag is even helder als simpel: het heeft Turkije Recep Tayyip Erdoğan opgeleverd !! Ik zou daarom tegen de pleitbezorgers van dit soort verboden willen zeggen: gefeliciteerd met Recep Tayyip Erdoğan ! Vrijheidsverboden hebben nooit gewerkt wanneer het gaat om het afpakken van vrijheden die zo persoonlijk zijn als vrijheden die zijn gerelateerd aan religie en identiteit. Als "Vrij Links" en "Vrij Rechts" denken dat het onderdrukken van individuele vrijheden onze maatschappij vooruit helpt, dan maken ze een hele grote - en zelfs gevaarlijke - denkfout.

5 Reacties
Katwezel
Katwezel24 mei 2018 - 18:35

Misschien moet je je de volgende keer even gewoon 10 verdiepen in de Turkse situatie voor je zo een bizarre stelling neerzet?

Katwezel
Katwezel24 mei 2018 - 21:52

correctie: 10 minuten bedoelde ik.

JohnVKR
JohnVKR25 mei 2018 - 10:24

@Katwezel. Ik wil best overwegen om mijn woorden terug te nemen, maar dan wil ik wel graag weten waarom? Wat is er bizar aan deze stelling? De islamiseringsagenda van Erdoğan wordt nadrukkelijk gezien als een aanval op de seculiere Turkse republiek van Atatürk. De vraag of Erdoğan zo succesvol zou zijn geworden zonder de door de grondlegger van het moderne Turkije afgekondigde verboden is een legitieme vraag. Zoals we ons ook mogen afvragen hoe het komt dat verreweg de meeste Europese IS-strijders afkomstig zijn uit Frankrijk, precies het land waar ook een hoofddoekverbod is uitgevaardigd op scholen. Er zijn meer dan genoeg aanwijzingen dat het opleggen van dit soort vrijheidsbeperkende maatregelen een averechts effect heeft. Dat is misschien nog geen onomstotelijk bewijs, maar dat is in dit soort kwesties bijna nooit te geven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2018 - 12:33

"Zoals we ons ook mogen afvragen hoe het komt dat verreweg de meeste Europese IS-strijders afkomstig zijn uit Frankrijk... ." Laat er nu al onderzoek naar zijn gedaan door het Institute of International Relations (IFRI) : Deze recente studie laat zien dat deze mensen zich onderscheiden door een lager opleidingsniveau (de helft ontbrak het aan een startkwalificatie), een hogere werkeloosheid, een hogere mate van armoede dan de gemiddelde bevolking van Frankrijk. Van 59% waren de ouders afkomstig uit Noord-Afrika en verreweg de meesten waren man en geboren als moslim. De kennis die ze van hun religie hadden was overigens miniem. Een relatief groot aantal had al een crimineel verleden en kwam uit grote gebroken families.

JohnVKR
JohnVKR28 mei 2018 - 20:20

@DanielleDefoe. En wanneer in die context de acquisiteurs van IS hun argumentatie dat Frankrijk anti-islam is ook nog eens kunnen onderbouwen met een verwijzing naar het hoofddoekverbod, wordt het deze wervers dus makkelijker gemaakt dan in andere Europese landen.

MarjoleinS2
MarjoleinS224 mei 2018 - 9:28

Waarom worden Linkse mensen ineens gezien als religieus? Zowel in het Manifest Vrij Links als door Mei li Vos bevestigd is Links Katholiek, Protestant of Moslim. Ik zou Links vooral willen betitelen als Humanistisch waarin Vrijheid, Tolerantie en Solidariteit waardevolle begrippen vormen. Het was/is de laatste jaren not done om Links te zijn; het was vooral de Linkse politiek die Nederland helemaal naar de knoppen zou hebben geholpen. Dat Rechts vervolgens knop, stengel en wortel heeft weggesnoeid mag dan geen naam hebben. Buiten het feit dat deze beschuldiging politieke geschiedvervalsing is, begrijp ik dat de schrijvers van manifest ineens Linkse begrippen willen herwaarderen, maar dat mag vooral niet uit de naam van Links. Dus moet er omweg gevonden en is Links ineens religieus en daarom nog steeds verdacht. Het wordt tijd dat Links weer wordt gewaardeerd om de menselijke waarden waar het voor staat. En niet dat het nu ineens weer voor het karretje wordt gespannen door een groepje mensen tegen een uiterst fundamentalistisch religieus relatief kleine groep geloofsgenoten met een groot terroristische inslag. Nederland is nog steeds seculier, kent vrijheid van Godsdienst en erkent vrijheid van het individu. Of dit nu Links of Rechts is doet er feitelijk niet toe. Dit is Nederland. Alleen al doordat er in ons land Vrijheid van Meningsuiting bestaat en je alles mag roepen en veronderstellen zonder dat je wordt opgepakt of anderszins tegengewerkt. Mei Li Vos verwoord het goed, de enige kanttekening die ik heb is dat ze te makkelijk meegaat in de veronderstelling dat Links katholiek cq religieus is. Daarmee ontken je dat Christelijke partijen in Nederland: SGP, CU en CDA een rechtse signatuur hebben. Helemaal afgezet tegenover GL, PVDA, SP en DPVD. Eigenlijk slaat het gewoon nergens op! In de prullenbak met dit Manifest en laten de schrijvers hun huiswerk beter doen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2018 - 14:24

Minimaal de helft van de Nederlanders is volgens het CBS niet langer gelovig. Gezien de correcte observatie dat Christelijke partijen als rechts zijn te kwalificeren is een koppeling links-religieus niet voor de hand liggend. Dan hebben we natuurlijk ook Denk nog.

Pindaklaas
Pindaklaas24 mei 2018 - 8:51

"Veel linkse mensen zijn gelovig en hebben daar het volste recht toe. " Volgens mij hangen rechtse mensen veel meer een geloof aan dan linkse mensen. CDA, CU, SGP, ...

thomson
thomson24 mei 2018 - 8:34

Ik ben het oneens met dit stuk. Zoals in "the God delusion" van Dawkins staat: een moslimkind of een christelijk kind bestaat niet. Het is een kind van moslims of een kind van christenen. Hoe fantastisch zou het zijn als kinderen alleen maar wetenschappelijke feiten leren tot ze 18 zijn en dan zelf mogen kiezen of ze na het bestuderen van alle feiten iets anders willen geloven? Het probleem met kinderen indoctrineren is dat ze meteen leren dat wat God zegt waar is omdat het in het heilige boek staat dat ie niet mag bekritiseren. Alles wat in de bijbel staat is waar want dat staat in de bijbel. Zo verpest je kritisch denken op jonge leeftijd.

5 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 mei 2018 - 12:51

Helemaal mee eens. Zo zou progressief liberaal links zich moeten opstellen. Vreemd genoeg wil links niet tornen aan het recht op bijzonder onderwijs.

Karingin
Karingin24 mei 2018 - 13:08

Je doet net of kinderen niet zelf kunnen redeneren. Ik heb uitsluitend op christelijke scholen gezeten (overigens, bij godsdienstles werd ook onderwezen over andere religies) en toch ben ik niet religieus. Het geloof heeft meer met de sociale omgeving te maken dan met onderwijs.

Davy ????
Davy ????24 mei 2018 - 16:55

@ Karingin Kinderen weten in die zin nog niet veel, daar zijn het kinderen voor, ze moeten nog veel leren. Kinderen geloven nu eenmaal de dingen die hun ouders hun vertellen, zoals het bestaan van de kerstman en sinterklaas en in dit geval god. Kinderen moeten op de eerste plaats kinderen zijn, ze hebben daarna nog zat tijd om zich met volwassen dingen bezig te houden. Heb niets tegen les geven over geloof, maar dan wel alle soorten, zodat men de verschillen weet, en zo mogelijk iets te kiezen heeft.

Karingin
Karingin24 mei 2018 - 21:53

Voor de goede orde, ik ben niet per se voorstander van bijzonder reli-onderwijs. Maar om nou van indoctrinatie door scholen te spreken vind ik te ver gaan. Op mijn lagere school werd eigenlijk alleen voorgelezen uit de kinderbijbel, op de middelbare school was godsdienst zoals gezegd een breed onderwerp. Daar zijn volgens mij ook gewoon regels voor, net zoals dat je de evolutietheorie moet onderwijzen. Kinderen zijn trouwens heel nieuwsgierig en geloven helemaal niet alles wat ze verteld wordt (na een jaar of 8 tenminste). Een Joodse vriend van me vertelde dat hij ooit in de klas (in Israël) had gevraagd hoe het toch kon dat er al mensen op de wereld waren toen Adam en Eva uit het paradijs kwamen. Ik bedoel maar. Hij kreeg er trouwens wel klappen voor (dat kon toen nog), maar ik denk dat zijn moeder trots op hem was...die dus bepaald niet religieus is. Nogmaals, het gaat veel meer om de thuisomgeving, dáár vindt wel indoctrinatie plaats. Maar daar doe je helemaal nix tegen.

OlavM
OlavM26 mei 2018 - 15:07

@ thomson: [Hoe fantastisch zou het zijn als kinderen alleen maar wetenschappelijke feiten leren tot ze 18 zijn en dan zelf mogen kiezen of ze na het bestuderen van alle feiten iets anders willen geloven?] Hoe verzin je het! In de eerste plaats:realiseer je jezelf dat al heel veel verschil van mening bestaat wat precies "(alleen maar) wetenschappelijke feiten" zijn? Verder: heb je wel eens gehoord van het VN-verdrag inzake de rechten van het kind (1989)? Daaruit vloeit voort dat ook kinderen grondrechten geniet, inclusief godsdienstvrijheid! En denk je nu echt dat kinderen niet sowieso thuis door hun ouders of verzorgers worden beïnvloed, wat zowel overneming, als kritische beschouwing en verwerping van religieuze opvattingen ten gevolge kan hebben?

Monty2
Monty224 mei 2018 - 8:33

Lieve help, alweer een artikel tegen het Vrij Links manifest, met dezelfde stropoppen als elders. "Jammer daarom dat het manifest zich louter richt op het afpakken van vrijheden. De auteurs willen af van de vrijheid van godsdienst en onderwijs." Nee, dat is niet wat in het manifest staat. "Vrij Links is tegen de aparte vermelding van vrijheid van godsdienst in de grondwet omdat dit leidt tot een voorkeursbehandeling van diegenen die zich tot een van de grote godsdiensten rekenen. Alle vrijheden waarop gelovigen aanspraak kunnen maken − vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, vrijheid van vergadering en betoging − zijn al veilig verankerd in de wet en in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens." https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-vrij-links-moet-trouw-zijn-aan-zijn-vrijzinnige-seculiere-wortels~b9273dcf/ Alle vrijheden blijven dus gewoon gewaarborgd. Over het onderwijs: Uit hetzelfde artikel: "Vrij Links maakt zich sterk voor de afschaffing van het bijzonder geloofsonderwijs tijdens reguliere lesuren." De toevoeging 'tijdens reguliere lesuren' is hier van wezenlijk belang. De schrijvers van het manifest vinden dat religieus onderwijs buiten de gewone schooltijden om kan plaatsvinden. Niks geen onderdrukking of verstikking of wat voor dramatische gevolgen dan ook. Slechts een scheiding van geloof en onderwijs. Zij onderbouwen dit met : "Twijfel en onderzoek zijn de stuwende krachten achter individuele ontplooiing; leerlingen moeten (zelf)kritisch leren nadenken en eigen inzichten kunnen ontwikkelen over alle religies en levensbeschouwingen." Ik vind het onbegrijpelijk dat iemand die vrijheid zo hoog in het vaandel heeft staan als mevrouw Vos dit niet van harte toejuicht, maar wellicht vindt mevrouw Vos het recht van de ouders om de kinderen zoveel en zo lang mogelijk te indoctrineren belangrijker dan de rechten van de kinderen om in vrijheid hun eigen beslissingen te nemen? Ik word wat moe van deze strategie om telkens dezelfde stropoppen naar voren te brengen, met het idee dat de lezer er wel intuint als het maar vaak genoeg gezegd wordt.

4 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 mei 2018 - 12:56

Klopt. Veel reacties op dit manifest bulken van de stropoppen en frames.

Zapata
Zapata24 mei 2018 - 15:11

Ja maar "links" ziet natuurlijk wel een hoop potentieel electoraat in religieuze mensen. Kortom het niet streven naar een seculiere staat door "links"komt alleen maar voort uit cliëntelisme en opportunisme.

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 16:30

@Monty “Uit hetzelfde artikel: “Vrij Links maakt zich sterk voor de afschaffing van het bijzonder geloofsonderwijs tijdens reguliere lesuren.” Het klinkt mij wel als afschaffing van bijzonder onderwijs in de oren, namelijk: “gewoon onderwijs” maar je mag wel een zondagsschooltje oprichten...

OlavM
OlavM26 mei 2018 - 14:58

@ Monty: [Alle vrijheden waarop gelovigen aanspraak kunnen maken − vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, vrijheid van vergadering en betoging − zijn al veilig verankerd in de wet en in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.] Dit is een misvatting. Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging (Grondwet art. 6 sinds 1983, waarbij het processieverbod werd opgeheven; ook Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens art. 9: recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst) is niet voor niets een apart vermeld grondrecht dat aan niemand ontzegd mag worden. Niet identiek aan vrijheid van meningsuiting e.d. zoals velen beweren, omdat religieuze beleving een wijze van leven inhoudt welke veel meer omvat, waaronder ook gedrag en praktisch handelen. Deze vrijheid houdt ook in het veranderen of verlaten van een religie. Ook in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens –welke géén verdragsverplichting inhoudt, anders dan de schrijvers van het pamflet kennelijk menen- staat de vrijheid van religie niet voor niets apart vermeld! Artikel 18: “Eenieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door de praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van de geboden en voorschriften.”

Auslander
Auslander24 mei 2018 - 8:29

“Dwang hoort niet in het rijtje vrijheid, gelijkheid en broederschap.” De term “democratie” bepaalt het soort en de grens van de “vrijheid”. De “democratische” vrijheid betekent dus per definitie het gebruik van dwang om “ondemocratische” vrijheden aan banden te leggen. Het simpelste is dat het wordt de “minderheid” onmogelijk gemaakte om op de meerderheid te regeren. Ook wordt het individu opgelegd dat zijn vrijheden niet verder gaan dan wat de collectief (democratisch) beslist. Links moet niet opkomen voor de religieuze vrijheden, anders verliest links zijn ideologische wortels. Maar links moet wel opkomen voor degelijke behandeling van alle religies en de individuele vrijheden van gelovigen. Links in Nederland mist deze kenmerken. Dat is de terrein dat links uit de hand is gegeven aan rechts!

Richard555
Richard55524 mei 2018 - 8:26

Prima stuk. Helemaal mee eens. De onzin die door de vele reaguurders over dit onderwerp worden gedebiteerd is tenenkrommend. Alles voor het heilige doel nl. moslims het leven hier onmogelijk maken. Of ik wel of niet gelovig wil zijn maak ik wel even zelf uit en valt ook onder mijn recht van vrije meningsuiting. Dus poten af van mijn vrijheden. Door dit soort haatcampagnes bereik je alleen maar meer radicalisering. Accepteer ook de islam maar accepteer niet dat dit dwingend wordt opgelegd aan anderen en dat geldt voor alle geloven. Een groot deel van de mensheid gelooft nu eenmaal en het recht op godsdienstvrijheid is gewoon een grondrecht. Dus moslimhaters gewoon pech gehad gaat niet gebeuren. Fijne dag nog.

1 Reactie
Katwezel
Katwezel24 mei 2018 - 18:49

"Of ik wel of niet gelovig wil zijn maak ik wel even zelf uit en valt ook onder mijn recht van vrije meningsuiting" Maar niemand, behalve Geert Wilders, tornt aan die vrijheden. De Staat kan, en gaat, die vrijheiden niet inperken, tenzij de PVV echt de macht krijgt. De vraag is simpelweg of de staat en politieke partijen echter ideologische religieuze stromingen die zelf haaks staan op deze vrijheden, moeten faciliteren en ondersteunen. Toestaan (een grondrecht) is 1, faciliteren is een 2e. Als door de opkomst van een geloof juist zaken als de vrijheids van meningsuiting en gelijkheid van man en vrouw in het gedien komt, dien je daar als progressieve beweging die vrijheid en gelijkheid wel hoog in het vaandel heeft staan toch echt wel een standpunt over in te nemen in te nemen. Dat, en niets anders, is waar Vrij Links om vraagt. Dat betekent helemaal niet pleiten voor een verbod, maar wel een einde maken aan het goedpraten en het faciliteren zoals de afgelopen 30 jaar is gebeurd. Een standpunt innemen voor vrijheid dus, niet tegen.

Libertain
Libertain24 mei 2018 - 8:26

("Onderdrukken van religie werkt niet, weten we sinds Alva.") Wat zegt thans de heilige apostel Wilders hierover?

remmerik
remmerik24 mei 2018 - 8:18

Onderdrukken van religie werkt niet, weten we sinds Alva. Links leert mensen zichzelf te bevrijden met onderwijs, bewustmaking, kritisch denken, opkomen voor hen die zich los willen maken uit hun omgeving en het uitdragen van progressieve ideeën en levensstijlen. Dit stukje tekst bevat een imperatief. Ik geef gehoor aan dit stukje tekst door religie daar te onderdrukken waar het de ander onderdrukt. Het indoctrineren van kinderen bijvoorbeeld, waarvoor wij de verantwoording hebben deze kinderen te onderwijzen zodanig dat ze zichzelf autonoom kunnen ontwikkelen. Het imperatief is niet belangeloos, dat zijn imperatieven nooit, de vraag is hoe wij onze jonge mensen belangeloos kunnen onderwijzen. Als ik onafhankelijk van de grote filosofen van vandaag tot dezelfde conclusies kan komen, door mijn tijd lezend in de gevangenis voor de duur van tien jaar door te brengen met filosofie, daarnaast geconfronteerd ziend met een ongekende psychologische oorlogsvoering 'van overheidswege', dan moet er iets in mij zijn dat redelijk is. Als ik één overtuiging heb gekregen is dat door mijn levenservaring met 'van overheidswege' de conclusies uit mijzelf zijn gekomen en nergens anders, ik ben het die heeft nagedacht. Links heeft geen volle overtuiging dat mensen 'uit zichzelf' tot de goede conclusies kunnen komen. Links speelt hetzelfde spel als de religieuzen en de neoliberalen, de mens als middel voor hun doelen gebruiken, dat is misschien het enige goede wat de Verlichting heeft voorgebracht, Sapere Aude!

1 Reactie
Karingin
Karingin24 mei 2018 - 13:02

10 jaar lezen en dan nog geen samenhangend betoog kunnen opstellen...wat zeg je nou eigenlijk?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 mei 2018 - 7:36

"steun verlichte geesten" Zoals links dit deed bij Ayaan Hirsi Ali?

msj_meijerink
msj_meijerink24 mei 2018 - 7:17

Inderdaad Mei Li, met harde hand iets proberen te bewerkstelligen werkt nooit. Dat leert de geschiedenis in (haast) alle gevallen, vooral op de langer termijn! Een kortdurend, vaak met veel bombarie omgeven, succes wordt uiteindelijk een definitief verlies. Dus geen harde hand maar dialoog met de verdedigers van de godsdiensten zal meer opleveren, met name onderlinge verdraagzaamheid.

Roel2
Roel224 mei 2018 - 7:13

"Doorbreek taboes met seksuele voorlichting, stimuleer emancipatie, steun verlichte geesten en bescherm tegen sociale dwang met wegloophuizen en opvang." Toch zijn er menig gelovige onderwijsinstellingen die, met geld van de staat, dit succesvol frustreren onder de noemer 'vrijheid van religie'. Vrij links is niet tegen religie, maar vraagt zich - wederom - hardop af of de Nederlandse staat dit moet ondersteunen. Het gelijkheidsbeginsel dwingt de staat er nu toe om elke onderwijsinstelling, ongeacht welke religieus gedachtegoed, financieel bij te staan, maar dat kan onder datzelfde beginsel natuurlijk ook geen enkele worden. De staat zou zich hard moeten maken voor religie-vrij onderwijs (behoudens waardeoordeelvrij bespreken van de aanwezigheid ervan), juist om emancipatie, seksuele voorlichting en verlichte geesten te stimuleren zonder daarbij beperkt te worden door welk religieus boek dan ook.

Robert Follon
Robert Follon24 mei 2018 - 7:11

[Onderdrukken van religie werkt niet] Helemaal nergens in het manifest van Vrij Links staat dat religie onderdrukt moet worden - of iets dat daarbij ook maar in de buurt komt. Het is alleen een waarschuwing dat links niet alles langs de lat moet leggen van de hoeveelheid fantasievriendje, de hoeveelheid piemel en de hoeveelheid pigment.