Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Links gaat de crisis te lijf

  •  
14-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
links300.jpg
Cohen, Roemer en Sap komen met gezamelijk plan van aanpak... Toptarief hoogste inkomens omhoog, investeringen in infrastructuur naar voren halen, werkgelegenheid creëren door in te zetten op duurzame energie en deeltijd-WW weer invoeren... 'Kabinet zit al te lang op de handen en roept alleen wat het niet wil'...
De leiders van de PvdA, GroenLinks en de SP presenteren vandaag een plan om de economische crisis te lijf te gaan. Want het kabinet ‘zit alleen maar op de handen’ en ‘zegt alleen wat ze niet willen’. Tijd voor een alternatief, aldus Sap, Roemer en Cohen.
De drie partijen willen onder meer een nieuwe deeltijd-WW invoeren. Dat heeft eerder veel werkloosheid voorkomen bij onder meer ASML en NedCar betogen ze. Verder willen ze Nederland laten omschakelen op duurzame energie en energiezuinig bouwen bevorderen. In Duitsland blijkt dat tienduizenden banen op te kunnen leveren.
5444206177_819aba90c9
Ook willen de linkse oppositiepartijen een ‘werkpoule’ oprichten. Met een ‘werkpoule’ per sector kunnen kleine bedrijven veel sneller en met minder risico werknemers vinden. Werkgevers moeten tekorten aan technisch personeel kunnen oplossen doordat jongeren die zonder baan zitten zich in die richting omscholen.
Veel van deze maatregelen verdienen zichzelf terug, zeggen GroenLinks, PvdA en SP. Andere maatregelen moeten betaald worden met onder meer een nieuw belastingtarief voor hoge inkomens. Het plan wordt vanmiddag officieel gepresenteerd in Nijmegen.
Crisis of niet: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (152)

Patrick Faas
Patrick Faas14 jan. 2012 - 8:26

Een goede ontwikkeling, die de mens hoop geeft dat er een bevrijdingsdag gaat aankomen. Mis bij de crisisaanpak nog wel een plan om de afpersing door commerciële verzekeraars af te schaffen, maar hoop doet leven.

python
python14 jan. 2012 - 8:26

-a- is werk, afhankelijk van de economie. Met name Duitsland -b- zit de industrie met het probleem goed opgeleide techneuten -c- kun je met economen, psychologen en ambtenaren geen economie opbouwen. -d- beloven ze ons weer scheepsladingen met banen. Net als bij de verkiezingen. -e- je maakt in een jaar van een bakker geen lasser of metaalbewerker De industrie met vieze handen is en blijft de motor voor de economie. Bij P&W, zat een lerares van een VMBO. Die snapte wat politici niet snappen. De VMBO- en MBO-leerling wil geen vieze handen. De VMBO- en MBO-leerling wil met mooie kleren en een wit overhemd achter een pc zitten. Daar begint het probleem. Komen er te weinig techneuten, dan zal via de marktwerking, het uurloon van de techneuten met kennis van het vak, fors gaan stijgen. Berlesconi is niet gewipt door politici, maar door de marktwerking van de rente. Wanneer gaan politici eens snappen dat werkgelegenheid niet uit een container, blik, pc, etc., komt. Werkgevers vinden de werknemers wel, maar dan moet er wel werk zijn. Niemand wordt aangenomen omdat hij mooie blauwe ogen heeft. Dit begint weer te lijken op het banenplan van Joop den Uijl en dat heeft veel geld gekost en was een volledige mislukking. Dit neem ik Joop niet kwalijk, want meten = weten. Verder is veel lager geschoold werk geautomatiseerd. Voorbeeld : de postbode en de e-mailpost. De autoindustrie met toeleveringen draait op robots. Huizen worden geprefabt aangeleverd. Moertje er op draaien en de muren staan. Nu wij dit weten, begin ik toch te denken aan de ezel en de bewuste steen.

ColorHugo949
ColorHugo94914 jan. 2012 - 8:26

Mooi dat deze partijen eindelijk de handen ineen slaan. Het werd tijd.

HenkDeBree
HenkDeBree14 jan. 2012 - 8:26

Other peoples Money Drive Politics Niet bezuinigen, je niet afvragen waarom we in tijd van overdaad misschien wel erg veel hebben uitgegeven aan zaken, waar ze in afrika zich afvragen wtf? of iets wat onze ouders nog nooit gehad hebben. Mensen die betaald thuis zitten, creatievelingen die denken dat wat hun hersenen ontsprongen is, maar door niemand gewenst is dat dat toch een aanvulling op je inkomen of een volledig inkomen mag zijn. Ik vraag me of deze linkse denkers zich ook wel eens realiseren dat een bakker ook niet gewoon op zijn reet kan gaan zitten of alleen brood kan gaan bakken welke hij lekker vind of hoeveelheden die hij welletjes vind en de rest lekker laat aanvullen. Wat een belachelijke gedachte gang. iedereen thuis prive moet nadenken over wat te doen met je geld onder deze omstandigheden maar de overheid en vooral linkse gemeentes mogen gewoon doorgaan met hun idealen en als daar dan geen inkomsten voor zijn, dan verhogen we gewoon de belasting. En ja ook nog een categorie uitsluiten van die belasting druk zodat zij gewoon ook door kunnen gaan. Maar dat er gezinnen zijn die daardoor niet meer op vakantie gaan omdat ze overal de hoofdprijs voor moeten betalen en dat is de grote middengroep, daar wordt niet aan gedacht.

boswachter2
boswachter214 jan. 2012 - 8:26

Onderstaand artikel zegt alles. Uit NRC: “De grote doorbraak komt er zeker nog niet. Zal dit ooit veranderen? De parlementaire geschiedenis leert, zo zeggen politicologen, dat politieke partijen alleen fuseren als alle partners in de peilingen op verlies staan. Zo ging het bij het CDA, in 1980. En zo ging het bij GroenLinks, in 1989. Verzwarende omstandigheid: het aantal linkse kiezers dat overloopt naar een rechtse partij is in Nederland traditioneel bijzonder klein. Linkse partijen zijn als communicerende vaten: het verlies van de een is de winst van de ander. En dus ontstaat zelden de door een fusie kansrijk geachte situatie. Nu staat de SP er bijvoorbeeld zo goed voor, dat de druk om te fuseren klein is.”

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 jan. 2012 - 8:26

Nou, nu mag Nederland weer gaan lachen! Ik zie de drie in een auto zitten waar alleen maar drie zitplaatsen toegestaan. Cohen achter het stuur, Roemer naast hem en die mag stiekem af en toe aan het gas en rem zitten, Sap in een vastgebonden rolstoel achter. Of zij genoeg benzine hebben voor hun reis? ja zeker! want zij zijn bereid, als het moet, te gaan kilometers lopen en duwend de rolstoel mee!

juliusvold
juliusvold14 jan. 2012 - 8:26

Dus we gaan de belastingen verhogingen om arbeid te subsidieren... Succes Links: jullie leren het NOOIT.

Joop den Uil
Joop den Uil14 jan. 2012 - 8:26

en dat hebben ze dus in Kunduz bij een alc vry biertje even bedacht na een jaar stuntelen ... rutte draait het waarschnlk om door te zeggen dat ze deze minimale plannen allang in werking hebben gezet en dat het voor de rest symbool-linkse-kretologie is ... en daar heeft ie nog gelyk in ook !

KeboEdan
KeboEdan14 jan. 2012 - 8:26

"Too little, too late...." vrees ik.

witch11
witch1114 jan. 2012 - 8:26

En wat denken jullie wat rechts doet ? lolbroeken . Als je een stelling neemt legt het dan ff goed uit. Nu wordt alles bij de arbeider weggehaald ,huur en koop woning + kindopvang niet meer betaalbaar . De lasten voor de werkende burger is met 10 % gestegen voor de graaiers slechts met 2,1 % . en zoals in de jaren 60 hebben het rechtse consortium weer goed kopen krachten binnen gehaald om over een paar jaar weer te wijzen naar links. en mag ik er ook op wijzen dat onze economie door rechts kapot wordt bezuinigd . En verder zit men met de armen over elkaar , en kijk naar circus zarazani uit Venlo met onze tweet clown

Ineses
Ineses14 jan. 2012 - 8:26

Het is een plan van links, en dan wordt alleen de belastingverhoging gezien door de rechtsen. Het is een belastingverhoging voor de hoge inkomens, van degenen die het kunnen missen. Hier wordt tenminste niets afgebroken, zoals het huidige kabinet doet. Om te herstellen wat dit kabinet afbreekt zal in de toekomst het meervoudige kosten van wat het nu oplevert.

Voice
Voice14 jan. 2012 - 8:26

Ik wil graag nog iets van u allen weten als u hier een mening over heeft en dat is namelijk; wat doet de automatisering met ons land, met de werkgelegenhied? De vraag is, heb je nog werk voor alle mensen, omdat er zoveel al geautomatiseerd is of is dit alleen maar schijnbaar zo? En als dit schijnbaar zo is, gaat het dan wel een keer gebeuren, dat robots of machines het werk van de mens uit handen nemen en zo ja, wat moeten mensen dan doen of hoe zouden mensen dan geld moeten krijgen om nog te leven? De gedachte is altijd geweest, dat mensen moeten werken om te kunnen leven, ze moeten iets produceren om hiermee iets met een ander te kunnen uitwisselen, om zo te (over)leven. Hoe is het als er geen of bijna geen werk meer is, wat voor een systeem zet je dan op om mensen het recht te geven om te bestaan?

python
python14 jan. 2012 - 8:26

JOB en EMIEL ........... LEUKE RECLAME-FOLDER. Zijn jullie nu zo naïef ? * Met een ‘werkpoule’ per sector kunnen kleine bedrijven veel sneller en met minder risico werknemers vinden.* IS ER AL, de ZZP-ers. De echte technische vakmensen, met een hogere opleiding en vieze handen, kunnen het werk al uitzoeken. De babyboomers verdwijnen uit het proces en de aanvulling via de ROC is voor maar voor 20% bruikbaar als vervangers. Ik zie, hoor en merk dat dagelijks bij bedrijven. De ROC is maar beperkt een succes. Het probleem is veel groter dan Job en Emiel denken. Je kunt geen blik met vaklui lostrekken. * Werkgevers moeten tekorten aan technisch personeel kunnen oplossen doordat jongeren die zonder baan zitten zich in die richting omscholen.* DAT DUURT JAREN, als ze AL VIEZE HANDEN ZOEKEN. Willen de jongeren dat ? Volgens de lerares VMBO NIET. (gisteren bij P&W). Zie uitzendig gemist. Tip voor Job en EMIEL om daar eens na te kijken. Een ervaringsdeskundige en de beste VMBO-leerkracht uit 2010. Dus moet de overheid deze jongeren gaan dwingen via kortingen ? op uitkeringen ? En gaat links dan op de handrem ? Dus een loze kreet. Hoe denkt Job en Emiel deze jongeren te dwingen tot omscholing ? Job en Emiel graag een plan dat praktisch uitvoerbaar is en leidt tot resultaten. Geen reclamefolder van de PVDA of SP. Dat station zijn wij al voorbij.

ockham
ockham14 jan. 2012 - 8:26

Humor. De crisis is veroorzaakt in de VS en zuidelijke Europese landen. Wat ons flutlandje daaraan zou kunnen doen, wel, niets.

HenkDeBree
HenkDeBree14 jan. 2012 - 8:26

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3123-wm.htm En voordat we reageren het CBS is geen rechtse of PVV organisatie maar een organisatie die gewoon feiten vaststelt. Dus rechts graaien? Nee Linkse politici, die graaien.

neutralist
neutralist14 jan. 2012 - 8:26

Da's knap hoor, de crisis te lijf gaan terwijl je niet aan zet bent. En wat gemakkelijk weer, hoge inkomens aanpakken. Nee echt dit is veel meer visie dat het kabinet heeft. Not. Wat een marketingretoriek weer. Maar toegegeven, DAT kan de SP wel.

geejeehaa
geejeehaa14 jan. 2012 - 8:26

Waarom hoor ik de linkse partijen niet spreken over snijden in de eigen overheidsorganisatie? De komende jaren de nullijn voor rijks- en gemeenteambtenaren, reorganiseren, managementlagen eruit snijden, van functies als 'beleidsadviseur diversiteitsbeleid' afvragen hoe hard die nodig zijn. Dan houd je wellicht nog geld over voor de (semi)-publieke functies die wél nuttig zijn en m.i. niet al te ruim betaald: politie, leraren, verzorgend personeel.

python
python14 jan. 2012 - 8:26

ASML laat echt geen mensen lopen waar ze belang bij hebben. Nedcar is over en uit. Dat is ook bekend. Geen sterke voorbeelden.

ZwartePiet
ZwartePiet14 jan. 2012 - 8:26

Nou wat leuk. Gaaaaaap. Geertje doe eens twitteren. Ik heb behoefte om te lachen.

JoopSchouten
JoopSchouten14 jan. 2012 - 8:26

Een visie. Iets over inkomens. 'In Nederland zijn de inkomensverschillen bij lange niet zo extreem als in Amerika, maar ook hier is het zaak het evenwicht te bewaken en perversiteiten tegen te gaan. De SP brengt op dit punt dus consistente en sterke papieren mee, wat afgaande op de stijgende trend van de partij in de peilingen wordt herkend. Dat die papieren met demagogische hanepoten zijn geschreven, geeft de partij een populistisch karakter. Dat doet niets af aan het feit dat zij in de afgelopen twintig jaar aanvankelijk geleidelijk, de laatste zes jaar sprongsgewijs, aan vertrouwen heeft gewonnen. SP en PVV vertegenwoordigen volgens de peilingen tezamen ongeveer een derde van de kiezers.' 'Misschien weerspiegelt zich in dit vertrouwen het wantrouwen in een elite die te veel oog heeft voor zichzelf en te weinig voor het geheel. CDA en PvdA hadden in de vorige regeerperiode een historische kans het evenwicht te herstellen, maar ze ruzieden met elkaar, misten het moment en bakten er niks van. Nu volgt logischerwijs de rekening.' Stukje uit: http://www.trouw.nl/tr/nl/6869/Hans-Goslinga/article/detail/3121887/2012/01/14/Een-kabinet-met-SP-is-niet-langer-een-hersenschim.dhtml

Simbro
Simbro14 jan. 2012 - 8:26

Hèhè, eindelijk een aantal voorstellen van de meest linkse partijen samen. Investeren in duurzaamheid is goed.Isoleren woningen: prima. Aanpakken HRA: noodzakelijk, maar wel geleidelijk. Naar voren halen infrastructurele werken: welke ? Verhoging 52% tarief: prima. Niet gelezen: belasting op 'flitskapitaal', scheiden van betalingsverkeer en sparen van de banken die risicovolle producten aanbieden. Allemaal zaken, die Henk en Ingrid geen kwaad doen, dus een meerderheid (samen met PvdD en CU) moet haalbaar zijn.

python
python14 jan. 2012 - 8:26

Het was geen sterk triotje. Er zat weinig geloof in. Beetje oude maten onder elkaar. Geen vonken, zoals vroeger. Slim gespeeld Emiel. Job bleef in de dop.

Dewik2011
Dewik201114 jan. 2012 - 8:26

....met woorden

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 jan. 2012 - 8:26

Ook al lees ik veel kritiek toch is dit wel degelijk een stap vooruit als SP, GL en PvdA met elkaar samenwerken op bepaalde punten. Vaak wordt er verweten dat de PvdA geen visie heeft en zelfs alleen maar overal tegen kan zijn. Deze paar puntjes zijn een bewijs van het tegendeel. Ik hoop dat dit een eerste opzet is naar linkse blokvorming tegen het rechts conservatieve Kabinet Rutte.

Bakoe
Bakoe14 jan. 2012 - 8:26

Natuurlijk direct weer een vrijage van Sap richting D66, en zelfs CU, immers het hart van GL ligt veel dichter bij D66 en de VVD dan bij PvdA en SP.

CharlesdeGaulle
CharlesdeGaulle14 jan. 2012 - 8:26

links schijnt nog steeds niet te willen begrijpen dat bezuinigen niet gelijk staat aan lastenverzwaring. Daarbij is reeds vele malen aangetoond dat verhoging van de belasting voor de hoogste inkomens nauwelijks iets oplevert, laat staan dat dit 'andere maatregelen' zou kunnen financieren. Nog ff en we gaan weer terug naar de tijd dat den Uyl de aardgasbaten omzette in uitkeringen. Een goeie overheid is een kleine overheid, en de economie staat of valt met ondernemersschap.

python
python14 jan. 2012 - 8:26

Hier stapt niemand meer in. Gewoon we weten het niet, maar we roepen wel. Dit is net een foldertje van de Gamma of de Jumbo, met een weekaanbieding. Links zal met een echt plan moeten komen. * Dit doen wij. Zoveel economische groei. * Zoveel extra arbeidsplaatsen erbij. * Dit gaat het kosten. * Dit brengt het op. Dus een prognose met getallen die per jaar controleebaar is op resultaat.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 jan. 2012 - 8:26

[Links gaat de crisis te lijf] Wat een slechte kop weer zeg. Links gaat de crisis helemaal niet te lijf. Links doet een voorstel voor een manier om de crisis te lijf te gaan dat niet zal worden uitgevoerd omdat links nu eenmaal geen meerderheid achter het voorstel heeft.

JoopSchouten
JoopSchouten14 jan. 2012 - 8:26

http://nu.pvda.nl/binaries/content/assets/documenten/2012/PvdA_Cohen-Roemer-Sap_plan-samen-de-crisis-te-lijf.pdf

Klapschaats2
Klapschaats214 jan. 2012 - 8:26

Goed dat Links gaat samenwerken en plannen maken. Als datum voor uitvoering? 2014?

mees.
mees.14 jan. 2012 - 8:26

Binnenkort digitale luxaflex in je ramen plus twitteren etc via je ramen.... http://youtu.be/m5rlTrdF5Cs waar blijft Nederland met zijn ontwikkelingen .....laten we oppassen dat we door al dat domme populistische gezwets niet onze vooraanstaande positie wat betreft nieuwe ontwikkelingen verliezen.....WE STAAN COMPLEET STIL HIER IN NEDERLAND MET RUTTE&CO

leeuwenvanj
leeuwenvanj14 jan. 2012 - 8:26

Wat gaan ze trouwens als zogenaamd links blok aan premier Netanyahu vragen ? http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2012/01/wie-durft-zeven-kritische-vagen-voor.html http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2012/01/ashraf-abu-rahme-uit-bilin-krijgt-65.html Blijft het bij vriendelijke knikjes, veilige grenzen voor Israel terwijl Israel zijn grenzen niet wil aangeven of worden zij een keer boos, heel boos met alle consequenties van dien. Een boycot dus.

vanmo
vanmo14 jan. 2012 - 8:26

Reactie op Winston Ze leveren geen kritiek op het kapitalisme. Ze hebben hun ziel al aan de duivel verkocht. De Sp is nog afwachten maar van de andere twee is het zeker.

Lucifer2
Lucifer214 jan. 2012 - 8:26

Links slaat al geruime tijd geen deuk in een pakje boter. Hoewel een pakje boter te veel eer is voor een coalitie zonder kamermeerderheid, gedoogd door crypto-fascisten met een handicap van 140 leestekens. Kom eens met een echt alternatief.

johannes12
johannes1214 jan. 2012 - 8:26

EENMANS - FRACTIES We zien steeds vaker, dat er in de kamer en in de zg lagere regionen personen, die een zetel bezetten en deze verkregen hebben door aansluiting bij een party, die partij al dan niet vrijwillig verlaten. Ze zijn 'op 'die zetel gekomen omdat ze op de kieslijst van de betreffende party stonden. Vanaf het moment dat ze niet meer tot die party behoren zou een logisch redenerend mens denken : dan heeft de betrokkenen dus ook geen recht meer op de zetel die hij/zij tot dat moment bezette. Niets is echter minder waar; de kieswet maakt het - schijnbaar - mogelijk dat de alsdan een zg eenmans-fractie gaan vormen en zodoende toch hun inkomen behouden én de zetel dus. Men zou dit een oneigenlijk ge[mis]bruik van de wet kunnen noemen, ergo niet tollerabel helaas niet strafbaar. De vraag is : wordt het niet hoogtijd dat hier meteen een halt aan geroepen wordt en dit 'instituut' opgeheven ! ? welke politieke figuur zou de moed kunnen opbrengen om een initiatief-wet in te dienen, die een correctie van de kieswet op dat punt mogelijk maakt, zodat deze mistoestanden op geen enkel niveau meer kunnen plaats vinden; uitvoering per direct. omdat nagenoeg alle partijen hier last van hebben, zal de wijziging haalbaar moeten zijn.

Monique Sparla
Monique Sparla14 jan. 2012 - 8:26

Mooi! Lijkt me een uitstekend plan om uit te gaan voeren. Wanneer gaat dit zittende kabinet naar huis? Want dan kan echt weer gewerkt worden en kunnen we eindelijk weer zinnig met elkaar aan de slag.

3540evernesa
3540evernesa14 jan. 2012 - 8:26

Het is misschien eentonig, omdat economen dat ook beweren, maar de enige manier om uit de crises te komen is : Op korte termijn de ontwikkelings bijdragen aan arme landen halveren( de mensen daar moeten zelf met behulp van andere europese landen eens een keer goed aan het werk). Geen geld meer aan de Grieken verstrekken, de salarissen van de werkenden hier verhogen inplaats van het te verlagen, de ondernemingen hier stumuleren om banen te creeren, de norm van banken voor hypotheek verstrekking verlagen. De huizenmarkt is immers een van de motoren die de economie moet stimuleren.

techneut2
techneut214 jan. 2012 - 8:26

het einde van het Kabinet der Kaalslagers? dat werd tijd, want er is al genoeg gesloopt

BATikker
BATikker14 jan. 2012 - 8:26

Een jaar lang werkte PvdA, GL en SP aan dit plan en wat is de uitkomst? Gesubsidieerde arbeid door het verhogen van belastingen en het afschaffen van subsidies voor oa. landbouw. Treurig, vooral in deze tijd waarin een sluitende begroting zo belangrijk is.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger14 jan. 2012 - 8:26

Een sluitende begroting bereik je niet met meer bezuinigingen alleen..in een tijd dat er geen/nauwelijks sprake is van economische vooruitgang.

Timotheus2
Timotheus214 jan. 2012 - 8:26

Bernard, Wellicht minder treurig als je bedenkt dat de landbouw de meest gesubsidieerde bedrijfstak van Europa is...

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

Ik ken het hele verhaal nog niet, maar het lijkt geen verkeerd plan. En EINDELIJK komt het het tot samenwerking. Het werd de hoogste tijd.

1 Reactie
Candide2
Candide214 jan. 2012 - 8:26

http://www.youtube.com/watch?v=oQV-NJMrDdI 'Laat uw gloren hope geven hun die worst'len in de nacht....'

shoarmabakker
shoarmabakker14 jan. 2012 - 8:26

Nederland hééft al een toptarief voor hoge inkomens: 52%. Dit is het hoogste van het EUR-gebied, nummer 3 van de wereld. Ze hebben weer eens een ouderwets populistische linkse oplossing uit de kast getrokken. Geen hervorming van het belastingstelsel, geen aanpak van de woningmarkt, enkel de belastingdruk verder opvoeren. Onbegrijpelijk.

2 Reacties
ElChe
ElChe14 jan. 2012 - 8:26

De hoge inkomens hebben maximaal geprofiteerd van de winst van de beleggingsbubble, die oorzaak is van deze crises. Het is dan toch ook niet meer dan normaal dat er nu van deze hoge inkomens een extra tandje bijzetten verwacht wordt om weer uit deze crises te komen. Dat lijkt mij alleszins redelijk

geejeehaa
geejeehaa14 jan. 2012 - 8:26

Het grootste probleem met het top-belastingtarief is m.i. niet eens zozeer het tarief van 52% (dat is nog veel hoger geweest), maar het feit dat dit tarief al zo 'laag' begint, nl. vanaf 55.000 euro. Dat is nog zeker geen inkomen waarmee je je zeeën van luxe kunt veroorloven. De vraag is dan ook voor welke inkomens de linkse partijen een nieuw toptarief willen invoeren. Als je te hoog gaat zitten vallen er veel te weinig inkomens onder om netto veel extra aan te verdienen. Maar als je de lat lager legt (ik noem b.v. 80.000 euro), dan pak je ook de hogere middeninkomens die ws. sowieso al worden getrakteerd op ingrijpende lastenverzwaringen a.g.v. aanpak HRA.

Jantje68
Jantje6814 jan. 2012 - 8:26

Lastenverhogingen dat is weer het enige waar ze mee kunnen komen. Verschrikkelijk! Daar hoeven ze niet voor samen te zitten want dat weten we zo ook wel. Deeltijd WW (CDA) invoeren was een goed maatregel in de vorige crisis op dat moment en we hebben geluk gehad dat crisis niet te lang duurde anders was het onbetaalbaar geworden. Je moet daar heel zorgvuldig mee om gaan. Daar is het nu nog veel te vroeg voor. Werkgevers gaan hier onmiddellijk misbruik van maken door mensen daar massaal in te dumpen, die hebben liefs permanente deeltijd WW. En dat soort naïviteit kun je alleen maar van links verwachten want kan me niet voor stellen dat ze bewust werkgevers willen verrijken. Jongeren omscholen naar een technische richting vereist een cultuur verandering in maatschappij en onderwijs waar decennia over heen gaan. Door nu nog wat drop-out jongeren te gaan omscholen tot een technisch beroep dat werkt niet en daar zit geen enkele werkgever op te wachten. Waar het wel kan gebeurd het al, want er is een groot tekort aan technici en werkgevers moeten al enorm veel bijscholen voor schoolverlaters bruikbaar zijn. Bovendien moet je een technische opleiding en technisch inzicht op jonge leeftijd leren op latere leeftijd wordt dat steeds moeikijker. Die werkgever haalt zijn technisch personeel inclusief juiste mentaliteit kant en klaar uit Polen en geef hem eens ongelijk. Bij de verbouwing van mijn badkamer wil ik alleen bedrijven met ouder personeel of Polen.

1 Reactie
Candide2
Candide214 jan. 2012 - 8:26

'Lastenverhogingen dat is weer het enige waar ze mee kunnen komen.' Alsof de bezuinigingen van dit kabinet zo goed uitpakken voor de portemonnee van, jawel, Henk en Ingrid? Daar hoor ik GW nooit wat over twitteren.

hasp52
hasp5214 jan. 2012 - 8:26

Een linkse lente ? Daar spreek ik 100% mijn steun voor uit.

1 Reactie
neutralist
neutralist14 jan. 2012 - 8:26

Lente in crisistijd? Ik noem dat poppenkast spelen.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 jan. 2012 - 8:26

Geweldig weer! We kennen alleen nog maar wat vage contouren van het plan en rechts serveert het nu al af!

2 Reacties
juliusvold
juliusvold14 jan. 2012 - 8:26

Omdat de vage contouren weinig goeds beloven. Belastingverhoging is uiterst ongewenst in een land waar de lasten bij de top van de wereld horen. Deeltijd WW is op lange termijn volstrekt onbetaalbaar en zal door werkgevers gebruikt worden om mensen in de dumpen, net zoals 25 jaar geleden met de WAO is gebeurd. En duurzame energie klinkt symphatiek, maar meer symbool-politiek. Kortom: de vage contouren zijn dusdanig slecht, dat een weerwoord zeker op haar plaats is,

jannie11
jannie1114 jan. 2012 - 8:26

Wie is 'rechts' ?

Meta Foor
Meta Foor14 jan. 2012 - 8:26

haha dit zijn dan precies de partij-beginselen van D66 !!! maar voor de linksen geldt dat wel vaker: beter goed gepikt dan zelf bedacht

1 Reactie
frankie50
frankie5014 jan. 2012 - 8:26

Beste Meta Foor, Is dat zo, heeft deze (neo)liberale one-issue partij dat ook nergens opgeschreven, al is het maar op de rand van een bierviltje.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ElChe
ElChe14 jan. 2012 - 8:26

"Links is passe." Rechts maakt nu het leven voor velen onleefbaar.

Voice
Voice14 jan. 2012 - 8:26

Wat is nu het nieuws? Dat de linkerzijde van het politieke spectrum, meer geld wil innen van het rijkere deel van de natie. Is dat nieuws? Dat is de rede waarom we nu een rechtse regering hebben. Tijdens de GEHELE Balkenende periode is er belasting geheven op de midden- en hoge inkomens en telkens werd er gezegd, na het zuur komt het zoet. Niets is minder waar geworden, het zoet is niet terug gekomen en ik ben er dan ook heeeeeelllll blij mee, dat nu eens rekeningen bij de armeren gelegd worden. Dat deze mensen er ook maar eens achter mogen komen, dat het niet goed gaat met NL. Deze mensen worden bijna altijd uit de wind gehouden! Ik vind het prima, dat er nu eens flink bezuinigd wordt op subsidies, uitkeringen en andere zaken waar links nooit enige afstand van wil doen. Ik hoop dat de HRA eraan gaat, dat ontwikkelingshulp terug geschroeft wordt naar 0,1% van het BNP, dat het ontslagrecht versoepeld wordt, dat banken een belasting gaan betalen en dat multinationals, hogere omzetbelasting gaan betalen, dat we uiteindelijk een vlaktax gaan krijgen voor prive personen en een vlaktax voor bedrijven. Verder grote bezuiniging op gemeenten van overheidswegen, dus geen miljarden meer van de landelijke overheid aan steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Stoppen met schulden te maken als natie, dus werken om zo snel mogelijk de landelijke schuld naar 0 te reduceren en geen schulden meer te maken. Die is de schuld van de gehele misere waar we nu inzitten, het idee, dat schulden maken goed zou zijn.

1 Reactie
KeboEdan
KeboEdan14 jan. 2012 - 8:26

"...ik ben er dan ook heeeeeelllll blij mee, dat nu eens rekeningen bij de armeren gelegd worden. Dat deze mensen er ook maar eens achter mogen komen, dat het niet goed gaat met NL. Deze mensen worden bijna altijd uit de wind gehouden!" walgelijk.....

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

Ik word een beetje moe van Job Cohen en al zijn grootse plannen. Een breed maatschappelijk front tegen het kabinet: niets meer van gehoord. De PVV keihard aanpakken: niet meer van gehoord. En nu dit? Ik wacht gerust af.

4 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra14 jan. 2012 - 8:26

== Ik word een beetje moe van Job Cohen == Dat hoef je niet iedere keer te vertellen, hoor. Slaap maar lekker door.

Charta46
Charta4614 jan. 2012 - 8:26

[De PVV keihard aanpakken: niet meer van gehoord. En nu dit? Ik wacht gerust af.] Dat hoeft niet, want de pvv is druk bezig met het organiseren van de eigen ondergang. Ze vluchten, zoals die Bosman, zelfs al naar het buitenland.

ElChe
ElChe14 jan. 2012 - 8:26

Last van chronisch vermoeidheidssyndroom door een overmatig inhaleren van loze pvv slogans ?

Candide2
Candide214 jan. 2012 - 8:26

'De PVV keihard aanpakken: niet meer van gehoord.' Niet meer nodig, joh. Stassen heeft het stokje overgenomen.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

'Kabinet zit al te lang op de handen en roept alleen wat het niet wil'... Pardon ?? Het kabinet pakt redelijk door, het is de oppositie die alles maar niks vindt en overal NEE tegen zegt !!

2 Reacties
meijerlahn
meijerlahn14 jan. 2012 - 8:26

"Het kabinet pakt redelijk door," -------------------------------------- Als u bedoelt dat Nederland kapot bezuigd wordt en de rekening van de crisis bij de minst draagkrachtigen legt, dan heeft u gelijk.

KeboEdan
KeboEdan14 jan. 2012 - 8:26

"...het is de oppositie die alles maar niks vindt en overal NEE tegen zegt." Ja……………DAAAAARom heet het “oppositie”….capisce??? Zo moeilijk is het niet, he???

yggy
yggy14 jan. 2012 - 8:26

Ik ben nogal links en zoals het een goed links mens betaamt heb ik dus echt meer info nodig om mij een goed beeld te kunnen vormen. Ik onthoud mij dus nog even van commentaar in deze.

2 Reacties
linkserakker
linkserakker14 jan. 2012 - 8:26

Verstandig Gandalf. Ik doe met je mee. Maar ik ben wel razend benieuwd naar het plan. Ik kijk hier al lang naar uit.

geejeehaa
geejeehaa14 jan. 2012 - 8:26

Ik ben nogal rechts en doe hetzelfde. Het is me allemaal nog veel te vrijblijvend, makkelijk gezegd en onduidelijk waar de rekening wordt neergelegd.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

Ik lees het alweer. Iedereen die ook maar iets presteert moet nog zwaarder belast worden en nog meer presterenden worden het land uitgejaagd.

2 Reacties
neutralist
neutralist14 jan. 2012 - 8:26

Ja dat noemen ze gelijkheid. Dat de ene helft van het land krom ligt om de andere te kunnen voeden.

Dehnus
Dehnus14 jan. 2012 - 8:26

Er is een verschil tussen presterenden en mensen boven de miljoen per jaar extra belastenden. Geen enkele wetenschapper of Ingenieur gaat dat verdienen, maar doen wel het meeste werk en moeten bedenken wat voor oplossingen tegen het wassende water, aanleg van wegen, medicijnen, etc. Nee die man die zogenaamd zielig doet van "Ik werk hard boehoehoe" en zeikt dat je niet met je kop bovenhet malieveld uit mag steken zijn bijna altijd manager en econoom types. Niet gewoon rijken maar mensen die in dienst zijn die gewoon zo gigantisch veel krijgen. Geen mensen die zelf een bedrijf gestart zijn, nee "bestuurders" die vaak duizenden ontslaan om zelf een bonus te krijgen. Dus laat me niet lachen met dat zielige gedrag. Het echte talent word al jaren niet meer gewardeerd in Nederland. Met die Hetze tegen Wiskunde en exacte vakken en het onderbetalen van de technische banen. Echte harde werkers worden niet beloont in de VS en ook niet in Nederland. De zak word betaalt de werker en het talent genaaid. Maar doe vooral zielig.

boswachter2
boswachter214 jan. 2012 - 8:26

Er zit een GroenLinks hobby bij die hier niet staat vermeld, maar wel op RTL teletekst. Ook wil men de brandstofaccijns verhogen op benzine. Hierdoor pakt men de eigen kiezer die nog net een auto kan rijden. De SUV's rijden toch wel door.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus14 jan. 2012 - 8:26

Ik ben voor benzine verhogingen, mits deze worden besteed inverbetering van het spoor, goede verbindingen met buitenlandse grote steden in Duitsland, België en de rest van het Europese Netwerk. En goedkoper openbaar vervoer zonder dat irritant kut kaartje met die chip. Het is eigenlijk best raar dat we allemaal vanuit een dorp naar dezelfde stad gaan allemaal in ons eigen karretje waar de meeste plaatsen niet bezet zijn. Dit kan gewoon beter. Ik vind dat ook zo irritant in Denemarken, sommige dorpen zijn heel goed verbonden, maar sommige totaal niet. Waar ik woon dus niet en ik moet gewoon veel autorijden dus, ik Carpool al met iemand naar Aalborg toe, maar dat moet toch ook beter kunnen. Dus Benzine accijns hoger, maar die op ROde Diesel omlaag. Ook toestaan voor de transport industrie om dit te mogen tanken. Zodat die nog wel goedkoop kunnen rijden en zij ontzien worden.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

Beste Linkse economen en politici...Het is een systeemcrisis en die los je niet op met belastingverhogongen. "De weinigen die het systeem begrijpen, zullen zo geïnteresseerd zijn in haar winsten of zo afhankelijk zijn van haar gunsten, dat er geen oppositie vanuit deze klasse valt te verwachten, terwijl anderzijds de grote massa, geestelijk onbekwaam om de enorme voordelen te begrijpen… de last (het systeem) zonder klachten zal dragen en niet door zal hebben dat het systeem vijandig is aan hun grootste belangen." Rothschild Brothers Londen, communiqué to associates in New York, 25 juni 1863 Waarom beschermen jullie het systeem dat uit schuld het geld creeert? Waarom beschermen jullie het systeem dat van iedereen slavan maakt? Waarom?

1 Reactie
JanB2
JanB214 jan. 2012 - 8:26

Het is een systeemcrisis en die los je niet op met belastingverhogongen. Lijkt me anders een aardig begin om het systeem om te gooien.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

Aanpakken die mensen die denken dat ze recht hebben op meer, en anderen daar voor laten bloeden. Die rechtse babbels lees ik al niet meer, hun excuses tellen niet meer. Gaat het niet goedschiks dan kwaadschiks. Rechts staat voor mij gelijk aan TUIG.

2 Reacties
geejeehaa
geejeehaa14 jan. 2012 - 8:26

"Gaat het niet goedschiks dan kwaadschiks." Verduidelijk dat eens, wat bedoel je?

MichelReiziger
MichelReiziger14 jan. 2012 - 8:26

***... Verder willen ze Nederland laten omschakelen op duurzame energie en energiezuinig bouwen bevorderen. In Duitsland blijkt dat tienduizenden banen op te kunnen leveren...*** Het levert alleen banen op wanneer er vraag is/bij economsiche groei. Ander nadeel is dat in Nederland er de laatset 10 jaar nou niet echt naar de werkelijke markt is gebouwd. ***..Ook willen de linkse oppositiepartijen een 'werkpoule' oprichten. Met een ‘werkpoule’ per sector kunnen kleine bedrijven veel sneller en met minder risico werknemers vinden. Werkgevers moeten tekorten aan technisch personeel kunnen oplossen doordat jongeren die zonder baan zitten zich in die richting omscholen...*** Jongeren laten zich graag omscholen als de minimum lonen niet meer een fractie meer zijn dan de uitrkeringen, en nee de uitkeringen zijn niet te hoog. Loon nivilering en de imkomensongelijkheid sterk terugdringen zal veel meer helpen. Maar daar zijn we nog niet aan toe deze wereld...

mosygi30
mosygi3014 jan. 2012 - 8:26

hallo dit is een prima voorstel,hopen dat links een poot aan de grond krijgt we hebben al te lang moeten toe zien dat de rijken steeds rijker worden,ik hoop dat links dan ook weer flink gaat mee tellen,dat is hard nodig ,want deze regering lijkt nergens op

1 Reactie
shoarmabakker
shoarmabakker14 jan. 2012 - 8:26

Wie zijn 'die rijken' en waar ligt die grens?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 jan. 2012 - 8:26

Hoe hoger het pessimisme ook is komt altijd het optimisme boven op zetten, uiteindelijk. Leert ons de geschiedenis. Het verkopen van haat en onbegrip raakt elk keer op, verkopen van menseheid, begrip en liefde raakt nooit op en het is ook een gezonde klusje, want verkopen van haat gaat de bloeddruk op hoog, slecht slapen, kop pijn en constante hangende gezichten tot met de grond.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 jan. 2012 - 8:26

komt er op zitten.... bedoelde ik. Correctie.

juliusvold
juliusvold14 jan. 2012 - 8:26

U hebt helemaal gelijk. Ik lees ook geen (religieuze) boeken meer waar haat tegen andersdenkenden wordt gepropageerd.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

Ik denk niet dat iemand die Amsterdam aan de rand van de financiële afgrond heeft gebracht de juiste persoon is om de crisis te lijf te gaan.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus14 jan. 2012 - 8:26

Serieus aan de rand van de afgrond? Jullie overdrijven steeds meer aan de rechter kant he? Ga je moeder plagen met die sprookjes.

meijerlahn
meijerlahn14 jan. 2012 - 8:26

Oh, u bedoelt Geert Dales van de VVD, maar volgens mij doet ie al een poosje niet meer mee in de politiek

Candide2
Candide214 jan. 2012 - 8:26

Met meer "Do ist der Bahnhof" krijgen die hufters van de PVV er wel onder! Ben jij wel een echte vaderlander Peet, of een 'verkeerd mannetje'? 'Je weet het niet. Je komt er niet uit!' :-) http://www.youtube.com/watch?v=h1XEPlh8jNA&feature=related

basOoms
basOoms14 jan. 2012 - 8:26

Bezuinigen betekent; minder geld uitgeven. Maar deze parijen zien de oplossing in belasting verhogingen ofwel; het probleem bij anderen leggen.

1 Reactie
Charta46
Charta4614 jan. 2012 - 8:26

[Bezuinigen betekent; minder geld uitgeven.] De economie stuk bezuinigen laten we aan Rutte over. Dit zijn slimme hervormingen.

ANRandy
ANRandy14 jan. 2012 - 8:26

De begeleidende foto op de homepage van Joop spreekt boekdelen: Roemer blij als een kind, Cohen een onechte lach zonder vreugde, en Sap zelfs een grimlach, onverholen angst, eerder een grimas. Er is er maar één die, voldoende naïef, er in gelooft ooit in een dergelijke coalitie te verkeren. De anderen doen het voor de Bühne om straks een optimaal wisselgeld te kunnen eisen bij bijvoorbeeld een Paarse coalitie.

1 Reactie
JanB2
JanB214 jan. 2012 - 8:26

Roemer blij als een kind, Cohen een onechte lach zonder vreugde, en Sap zelfs een grimlach, onverholen angst, eerder een grimas. Hebben we dezelfde foto voor ons? Koop een bril. Alleen Sap trekt een wat raar mondje.

lancelot2
lancelot214 jan. 2012 - 8:26

Ze weten het zelf nog niet, links is crisis.

1 Reactie
ElChe
ElChe14 jan. 2012 - 8:26

De crises komt van rechts!

juliusvold
juliusvold14 jan. 2012 - 8:26

Ik heb inmiddels het gehele verhaal gelezen en kan dit voorstel van links niet serieus nemen. Behalve de oude linkse receptuur ('lastenverzwaring') zijn de overige plannen onuitvoerbaar. De deeltijd WW was tijdens de crisis op beperkte schaal een succes, maar het breed invoeren ervan is onbetaalbaar; om nog maar te zwijgen van het misbruik dat ervan gemaakt zal worden. Werkgevers zullen hun overtollige werknemers snel in deze deeltijd WW stoppen. Dergelijke open einde regelingen zijn onbetaalbaar. Links moet met een beter verhaal komen, willen ze ooit nog in het centrum van de macht terecht komen.

2 Reacties
Jantje68
Jantje6814 jan. 2012 - 8:26

Lasten verzwaringen en het gejat idee van het CDA mbt deeltijd WW. Toen op dat moment nuttig en achteraf hebben we geluk gehad dat de crisis maar kort duurde. Het heeft toevallig goed uitgepakt. Inderdaad heel onverstandig om die zomaar weer in te zetten. Werkgevers hebben het liefst permanente deeltijd WW lekker makkelijk om zo je bedrijfsrisico’s af te wimpelen, en geef ze eens ongelijk, maar zo werkt het natuurlijk niet. Het is niet te betalen en uiteindelijk alleen maar ontwrichtend

JamieS
JamieS14 jan. 2012 - 8:26

Mee eens. Links moet is met een verhaal komen. Niet alleen boe roepen en 'schuldigen' aanwijzen. In een land waar de bovenste 10-20% voor iedereen betaald heeft verdere lastenverzwaring geen zin.

TheoJ2
TheoJ214 jan. 2012 - 8:26

[investeringen in infrastructuur naar voren halen ] ? Nog meer asfalt dan er nu al wordt aangelegd?

2 Reacties
hasp52
hasp5214 jan. 2012 - 8:26

wat een linkse uitspraak van je Theo.

Charta46
Charta4614 jan. 2012 - 8:26

[Nog meer asfalt dan er nu al wordt aangelegd?] Onzin, wel even opletten. Het betreft oa de benodigde versteviging van de afsluitdijk naar voren halen. Dit levert een hoop werkgelegenheid op en er is budget voor.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

Ik zag even een vraagje in de kantlijn: Dus de crisis komt van rechts?? Godsamme, wat een zelfkennis, ja, inderdaad de crisis komt van rechts, van diegenen die willen hebben en hebben zonder iets te presteren behalve een beetje a la baisse op de beurs te zitten frutselen, en daar bij nog geen zak presteren, jazeker, de crisis komt van rechts. Beetje frutten met hun aandeeltjes, of wel put- of anders. Jazeker, de crisis komt dáár weg.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold14 jan. 2012 - 8:26

Crisis? Welke crisis? U bedoelt dat de welvaart in Nederland ongeveer op het niveau van 2005 zit, dat de werkloosheid nog relatief erg laag is en de verdeling van de welvaart redelijk constant blijft?

Bachstra
Bachstra14 jan. 2012 - 8:26

De kop is natuurlijk niet helemaal waar. Ze komen met een plan om de crisis te lijf te gaan. Ze hebben niks te willen. Ze hebben geen macht. Rechts is aan de macht. Dus leuk plan maar voorlopig blijft het bij een plan.

1 Reactie
Wilbert2
Wilbert214 jan. 2012 - 8:26

Dat werd onderkend. Rechts kan gerust gaan slapen.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

hoorde cohen zeggen over meer dan 150k maar het aantal mensen dat zoveel verdient in nederland is niet zo groot dat een belastingverhoging daar echt zoden aan de dijk zet minder dan 1% van nederland heeft een inkomen van 100k of hoger, zeg dat het 50000 mensen zijn die 150k of meer verdienen dan levert een 5% hogere belasting max 375 miljoen op, niet echt een bedrag wat ik elke dag uitgeef maar 0,15% van de uitgaven van de overheid

3 Reacties
geejeehaa
geejeehaa14 jan. 2012 - 8:26

Dat is precies het probleem, en daarom begint het toptarief van 52% 'al' bij een inkomen van 55.000 euro. Het moet toch uit de breedte komen wil je er echt wat aan verdienen.

trujac
trujac14 jan. 2012 - 8:26

Ton, je vindt de opbrengst van 375 miljoen peanuts als de belasting op de topinkomens verhoogd worden. Ik denk dat je de morele impact uit het oog verliest. Nu zijn het de lagere en middenklasse die het meest moeten inleveren door de crises. We zijn kennelijk vergeten dat toen het heel goed ging met de economie jaren geleden de hoogste belasting schijven zijn afgeschaft. De hogere inkomens hebben daar voornamelijk van geprofiteerd. Is het dan niet logisch dat de hogere inkomens in tijd van crises ook de meeste offers moeten brengen?

Biff Everwood
Biff Everwood14 jan. 2012 - 8:26

u gaat er vanuit dat die 50000 mensen allemaal precies 150k verdienen, dan kom je op 375 mln (met +5% over het gehele inkomen). Sommigen zullen idd precies 150k verdienen, sommigen wellicht miljoenen. Laten we zeggen dat ze gemiddeld 300k verdienen en de tariefstijging alleen geldt voor boven 150k, dan kom je uit op, eh, 375 mln. ;)

Nossie2
Nossie214 jan. 2012 - 8:26

De echte crisis moet nog beginnen en die is alleen te keren met een totale vernietiging zodat er een nieuw begin mogelijk is. Met een nieuw begin heeft iedereen werk en daar stevenen we heel hard tegen aan. De burgers beginnen al steeds meer te mopperen en het worden er steeds meer. Uiteindelijk zullen er weer schuldige aangewezen worden want dat gebeurd nu eenmaal in een echte crisis waar het merendeel niets meer te makken heeft. Burgeroorlog tot gevolg met brandende huize, auto's en de politici met pek en veren de straten door. Want zij zijn het die die land verkwanseld en weggegeven heeft aan de EU. De geschiedenis zal zich herhalen met andere schuldige. Een scenario die weer een oplossing brengt voor de komende 70 jaar. En weer hebben we veel geleerd en het zal nooit meer gebeuren. pffff Leer me de mens niet kennen.

2 Reacties
hasp52
hasp5214 jan. 2012 - 8:26

Dat is nog eens een knap staaltje doemdenken: "Aan het einde van de jaren '70 van de 20e eeuw hadden veel Nederlanders een nogal fatalistische visie op de toekomst. Het woord 'doemdenken' dat Van Kooten en De Bie op zondag 2 maart 1980 voor het eerst gebruikten in een rede voor de Rijksuniversiteit (RUG) in Groningen (om hun afkeer uit te spreken over de algehele somberte bij die gemeente) en kort daarop in een van hun televisieprogramma's werd al snel door velen overgenomen om als term voor dit sombere beeld gebezigd te worden. Doemdenken kan worden uitgelegd als: denken dat men, of de maatschappij, 'gedoemd' is, dat er niets te redden valt, of dat alles er somber uitziet. Aanleiding voor die somberheid kon gevonden worden in de toen verslechterende economie, het verlies in het vertrouwen in de politiek en de toenemende individualisering van de samenleving. Het werd ook een woord waarmee pessimisten denigrerend of spottend werden aangeduid (doemdenkers). Een belangrijke eigenschap van doemdenken is dat het zichzelf waarmaakt. Negatieve gedachten leveren een negatief gevolg op. Gebrek aan vertrouwen zorgt voor afnemende bestedingen, minder bestedingen zorgen voor een afnemende economie. Doemdenken heeft dus een negatief effect tot gevolg. "

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman14 jan. 2012 - 8:26

[De geschiedenis zal zich herhalen met andere schuldige. Een scenario die weer een oplossing brengt voor de komende 70 jaar.] Bedoel je hiermee te zeggen dat de vorige herhaling, 70 jaar geleden, een oplossing gebracht heeft? Je zegt namelijk: *weer* een oplossing...

vanessa2
vanessa214 jan. 2012 - 8:26

Kijk eens aan: ineens een politieke kwik-kwak en kwek die met een mond spreken. Cohen die zijn ziel probeert te redden met 16 zetels in de peiling, Roemer die het pluche ruikt en Jolande Sap die haar billetjes in Kunduz heeft gebrand. Een waterig cocktailtje van ideeenloze voor de hand liggende oplossingen, zonder alsjeblieft mijnheer Rutte te veel tegen zich in het harnas te jagen, want anders hebben we anderhalf jaar voor niets meegeslijmd. Kortom: nog steeds geen plan waar mensen op zullen stemmen.

1 Reactie
Wilbert2
Wilbert214 jan. 2012 - 8:26

Wat is jouw alternatief?

DikBrix
DikBrix14 jan. 2012 - 8:26

Die samenwerking werd hoog tijd. Het resultaat voorlopig van de plannen komt mij nogal mager over: Wat de uitbreiding van de deeltijd WW oplevert zou ik niet weten. Als daar een verbod op zit om andere (jongere en goedkopere) werknemers in dienst te nemen voor zelfde werk, dan misschien. Maar dat wordt weer een heel gecontroleer en administratieve toestand. Arbeidspoules (of -pools) hebben nooit gewerkt, een oud idee, al uit 80-er jaren en eerder. Met als landelijk meest bekende de failliete Havenpool Rotterdam. Opleiding van jongeren binnen bedrijfsscholen, zoals in Duitsland, waar meer mensen worden opgeleid dan het betreffende bedrijf nodig heeft zodat alle bedrijven daarvan profiteren, gebeurt in Nederland niet of nauwelijks. Hier is het bedrijfsleven van mening dat het een taak van de overheid is om deze mensen, kant en klaar opgeleid, aan te leveren. Verhoging van het belastingtarief met enkele procenten voor de topinkomens, welke dat ook zijn, heeft weinig effect en lijkt me zinloos. De grootste verdiensten zitten niet in de inkomens alleen, maar vooral ook in de mogelijkheden die Nederland biedt voor lage tarieven voor holdingmaatschappijen, het laten storten van salaris in beheer BV's, lage tarieven voor vermogenstoename door privé beleggingen, dat soort soepele regelingen. De aftrekposten voor bedrijven en particulieren zijn dermate veel en zo onoverzichtelijk, dat hele legers ambtenaren nodig zijn (en accountants) om dat allemaal te berekenen en te controleren. De talloze drempels voor particulieren om wellicht in aanmerking te komen voor aftrek idem dito: Tegenwoordig is de schoenmaat van je buurman, in verhouding tot de hoogte van zijn voordeurdrempel, afhankelijk natuurlijk van de grootte van je eigen voortuin, onder voorwaarde dat je achtertuin niet dieper is dan 5 meter en je eigen neus niet groter dan gemiddeld, bepalend voor de mogelijke aftrek van kosten. Maar dan wel onder voorwaarde dat driekwart van je inkomen niet hoger is dan een vijfde van … … ik ben de draad allang kwijt. Iedereen denk ik. Die draad, die rode draad, die zie ik niet. Er verandert niets in dit gebouwde poldermodel waar iedereen, elke belangengroep, een centje achter de komma wil binnenhalen, ook al maakt het ons belastingsysteem totaal onoverzichtelijk, met alle kosten van dien. Ook al weet niemand meer precies wie nu eigenlijk wat netto overhoudt. Maar daar wordt niet naar gekeken, dat doet er blijkbaar niet toe. Er is geen enkele berekening, geen enkele onderbouwing, voor dit verhaal van 'links' of 'progressief'. Het hele financiële systeem, de vraag of centrale banken zouden moeten bestaan, de steeds verdere macht van de EU, er wordt niets over gezegd. Mijn conclusie: een flutverhaal voor de bühne. Helaas, dat meen ik echt. Het had veel beter kunnen zijn. Als ze echt hadden gewild.

2 Reacties
ElChe
ElChe14 jan. 2012 - 8:26

Nee, die gedwongen zzp-ers die massaal aan de bedelstaf raken, dat werkt.

MichelReiziger
MichelReiziger14 jan. 2012 - 8:26

***Die samenwerking werd hoog tijd.*** Het resultaat voorlopig van de plannen komt mij nogal mager over: hoog tijd voor 1 partij zou je bedoelen. ***Wat de uitbreiding van de deeltijd WW oplevert zou ik niet weten. Als daar een verbod op zit om andere (jongere en goedkopere) werknemers in dienst te nemen voor zelfde werk, dan misschien. Maar dat wordt weer een heel gecontroleer en administratieve toestand.**** Wat weer banen schept, past prima in het straatje van onze 'probleem industrie' ****Opleiding van jongeren binnen bedrijfsscholen, zoals in Duitsland, waar meer mensen worden opgeleid dan het betreffende bedrijf nodig heeft zodat alle bedrijven daarvan profiteren, gebeurt in Nederland niet of nauwelijks.*** Inderdaad, maar ik denk dat dit meer aan culturele verschillen en productie factoren ligt..wij als high tech land .... ***Hier is het bedrijfsleven van mening dat het een taak van de overheid is om deze mensen, kant en klaar opgeleid, aan te leveren.*** Ja wat vreselijk faalt..hier zijn er nog nauwelijks ECHTE vakscholen, dat is in duitsland ook heel anders. Hier is het maximaal 4 jaar volmaken, in Duitsland is het mbv vakbedrijven in 3, 4, 5 jaar een vak leren. ***Verhoging van het belastingtarief met enkele procenten voor de topinkomens, welke dat ook zijn, heeft weinig effect en lijkt me zinloos.*** Loon nivelering zal helpen, tevens belasting voordelen voor werknemers in zogenaamde zware beroepen. *** De aftrekposten voor bedrijven en particulieren zijn dermate veel en zo onoverzichtelijk, dat hele legers ambtenaren nodig zijn (en accountants) om dat allemaal te berekenen en te controleren. De talloze drempels voor particulieren om wellicht in aanmerking te komen voor aftrek idem dito:*** Valt wel mee hoor, er is een hele markt voor om je te helpen en de regels op zichzelf zijn wel duidelijk, het zijn er inderdaad wel heel veel. ***Er verandert niets in dit gebouwde poldermodel waar iedereen, elke belangengroep, een centje achter de komma wil binnenhalen,*** Daar ben ik het roerend mee eens, we zijn veranderd in een grijs sompig land, waar we met allerlei 'tijdelijk' regels en maatregelen proberen het hoofd boven die drassige dijken uit te houden. Vooral als politiek geen al te grote veranderingen...dat zie je al wel bij de HRA. Nee leuke kleine lieve initiatieven bedenken, liefst op stedelijk niveau (Rotterdam is zo'n geweldig voorbeeld) dan valt het niet al te veel op als er weer ergens een paar miljoen wordt weggevreten door de 'probleemindustrie' en het qua oplossing totaal niets heeft opgeleverd' **Mijn conclusie: een flutverhaal voor de bühne. Helaas, dat meen ik echt. Het had veel beter kunnen zijn. Als ze echt hadden gewild.*** Ach we zien wel, de samenwerking (plan..) is misschien een te groot woord. Een plan maken is trouwens 1 uitvoeren zal voorlopig helaas nog niet gaan.

hallohierharry
hallohierharry14 jan. 2012 - 8:26

Beetje slap, maar eindelijk iets gezamelijks. Blijft de vraag waarom minimumloon wel en maximumloon niet. Of grijpt dat teveel in de portemonnee van Gr. L en PVDA politici en aanhang x aantal keren minimum moet het maximum worden. 5 of 6 x lijkt me voldoende

1 Reactie
python
python14 jan. 2012 - 8:26

Het maxiumloon zal niet lukken, want dan verplaatsen ze de boekhouding en een deel van de loonadministratie naar het buitenland.

Emery
Emery14 jan. 2012 - 8:26

Ik ben benieuwd in hoelang dat linkse "blok" zal blijven bestaan. In het gezamenlijke plan lees je: "Voor die versnelde aanpak van dijken is een Noodwet nodig. Laat de regering snel met zo’n wetsvoorstel naar de Tweede Kamer komen!" Daar hebben we de crisis- en herstelwet (CHW) al voor uitgevonden Met de CHW zou o.a. het eindeloos rekken van procedures door groene-beroeps-aktivisten een halt worden toegeroepen. Lees de reactie van groenlinks hierop: http://eerstekamer.groenlinks.nl/node/46689

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94914 jan. 2012 - 8:26

In de papieren NRC van dit weekend valt te lezen, dat het Hedwige polder debacle, mogelijk 785 miljoen schade gaat opleveren voor België. Die claim komt ongetwijfeld naar Nederland toe. De schuld komt volledig voor rekening van het CDA.

JoopSchouten
JoopSchouten14 jan. 2012 - 8:26

Weer iets over belastingen. Het betalen van belastingen bestaat al eeuwen. In de 18e eeuw ging het voornamelijk om belastingen op noodzakelijke levensmiddelen als brandhout, zeep, zout, graan, vlees, wijn, turf, kolen en wol. Omdat niemand zonder deze producten kon leven, was de overheid verzekerd van inkomsten. De overheid gebruikte dat geld voor de bescherming van land en inwoners, de handhaving van de openbare orde en de regulering van verkeer, waterstaat en handel. Iedereen betaalde toen hetzelfde tarief ongeacht het inkomen. In 1806 werd onder Alexander Gogel, minister van Financiën tijdens de Bataafs-Franse tijd een stelsel van algemene belastingen ingevoerd. De betekenis van het stelsel zat vooral in het bereiken van eenheid van de Nederlandse belastingheffing. In 1914 werd de eerste vorm van belasting op inkomen ingevoerd. Het doel van het invoeren van inkomstenbelasting is om naar draagkracht te belasten. De rol van de overheid is sindsdien alleen maar groter geworden. Vandaar dat de overheid steeds meer geld "nodig heeft" om alle taken te kunnen uitvoeren. Nieuwe belastingsoorten, zoals omzetbelasting (vanaf 1969 btw) en vennootschapsbelasting worden ingevoerd. In 1964 werd de loonbelasting ingevoerd. Afgeschaft: Vermogensbelasting (afgeschaft per 1 januari 2001) Belasting op uranium-235 (afgeschaft per 1 januari 2001) Kapitaalbelasting (wettekst) (afgeschaft per 1 januari 2006) Vliegbelasting (nultarief ingevoerd per 1 juli 2009, afgeschaft per 30 december 2009) Grondwaterbelasting (afgeschaft per 1 januari 2012) Afvalstoffenbelasting (afgeschaft per 1 januari 2012) http://nl.wikipedia.org/wiki/Belasting_in_Nederland#Geschiedenis ... Uit de oude doos: 'Onevenwichtig en onrechtvaardig' http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200002/belasting.stm ... Aanpakken die grootverdieners. ...En ondertussen iets heel anders opzetten: http://www.youtube.com/watch?v=hxdPIOUTd2k : )

1 Reactie
hannogroen
hannogroen14 jan. 2012 - 8:26

'Vermogensbelasting (afgeschaft per 1 januari 2001)' Joop die belasting is idd afgeschaft maar er is een nieuwe voor in de plaats gekomen genaamd 'vermogensrendementsheffing'. Inhoudelijk ongeveer hetzelfde maar een nieuwe naam en een iets hoger tarief (1,2%).

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

Niks geen links blok, over een maand of 2 doet de Sp het op eigen kracht. Wordt het weer gezellig in nederland. Gaan we rechts nederland financieel uitkleden, en eerlijk delen. Ik kan niet wachten.

2 Reacties
geejeehaa
geejeehaa14 jan. 2012 - 8:26

"Gaan we rechts nederland financieel uitkleden, en eerlijk delen." Héérlijk, die linkse jaloezie. (nee ik ben geen grootverdiener)

TheRealHandyman
TheRealHandyman14 jan. 2012 - 8:26

Heerlijk, links aan de macht. Kan ik stoppen met werken en geld krijgen van mensen die nog wel werken. Ben alleen bang dat ze de intelligentie weg gaan jagen met de hogere belastingtarieven. Maar goed, zoals altijd rekent links zich rijk zonder beperkt te worden door enige vorm van kennis en intelligentie.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 jan. 2012 - 8:26

Als de Telegraaf geen links blok wil gebeurt het ook niet, want wie onderschat de macht van de Telegraaf in dit land slaapt diep. Als de Telegraaf een nieuwe verkiezingen wil gebeurt het ook. In een land waar de premier geen gezag heeft neemt de machtigste media zijn gezag over.

1 Reactie
HenkDeBree
HenkDeBree14 jan. 2012 - 8:26

Echt, voor dergelijke denkwijzen hebben ze witte jassen met een sluiting achterop. Allejezus wat ben jij achterdochtig en paranoia. Get a life

geejeehaa
geejeehaa14 jan. 2012 - 8:26

Leuk artikel over het effect van een hoger belastingtarief voor de hogere inkomens: http://people.few.eur.nl/bjacobs/ESB_toptarief.pdf

2 Reacties
Frank Straathoff
Frank Straathoff14 jan. 2012 - 8:26

Citaat onderaan uit het artikel "Jaloeziemotieven en symboolpolitiek zouden kunnen verklaren waarom een hoger toptarief wordt bepleit. Deze motieven zijn echter ad hoc en missen een welvaartstheoretische basis." Zeer interessant en goed onderbouwd artikel. Zal op weinig sympathie kunnen rekenen hier op Joop (kop / zand technisch gesproken).

DikBrix
DikBrix14 jan. 2012 - 8:26

Aardige link. Voorlopig en ongetwijfeld ook voor de toekomst snap ik denk ik slechts 2 dingen uit dat verhaal (econometrie is niet echt mijn sterkste kant als understatement): Eerste: De conclusie (meegenomen de aannames en zo) dat verhoging van het belastingtarief in alleen de hoogste schijf van de hoogste inkomens waarschijnlijk negatief uitpakt ipv positief voor een toename van de maatschappelijke welvaart (dus voor de beoogde herverdeling). Nederland zou al zo'n beetje op dat maximum zitten dat nog kan bijdragen. Het zou zelfs bijna onontkoombaar leiden tot een noodzakelijke verhoging van belasting voor de lagere/midden inkomensgroepen, of extra bezuinigingen.. Hoewel ik het met de conclusie eens ben (om overigens heel andere redenen), krijg ik toch het gevoel dat er ergens een cirkelredenering in dit verhaal zit besloten. Ik kan daar echter nu niet de vinger op leggen, wie weet later. Tweede: De opmerking op pagina 329, linker kolom: “Empirisch blijkt namelijk dat vrouwen een veel hogere elasticiteit hebben dan mannen (Blundell en MaCurdy, 1999).” Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Jammer is alleen dat de empirische ervaringen van Ma Curdy er verder niet zijn genoemd. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar...

trujac
trujac14 jan. 2012 - 8:26

Ik was er als PvdAer zaterdag bij en was blij verrast door de eensgezindheid dat het drietal uitstraalde. Ik was ook blij dat ik voor het eerst weer in lange tijd een volle zaal zag waar oud en jong evenwichtig aanwezig was en eensgezind hun enthousiasme toonde. Toen ik thuis kwam bekroop me toch het gevoel dat het voor de PvdA noch een hele dobber zal worden om deze goede voornemens om te zetten in beleid. Ik denk dat Cohen nog heel wat te stellen zal krijgen met de krachtige neo-liberale vleugel in de PvdA. Reken maar dat neo-liberalen als Timmermans, Plasterk, van der Horst, Barth etc. het gedachten goed van hun God, Wim Kok niet zo maar achter zich kunnen laten. Zij zullen nooit die draai kunnen maken want dat kost hun hun eigen politieke carriere.

2 Reacties
sociaaltje
sociaaltje14 jan. 2012 - 8:26

Herkenbare gevoelens. Ook ik was aanwezig, de sfeer was zeker goed. De plannen zijn goed, mar verdienen zeker nog een nadere uitwerking en uitleg. Winst is dat er nu een breed gevoel van urgentie ontstaat, om gezamelijk met een alternatief te komen, de wil is er bij de partijen en de achterban. Maar het schrijven en het voornemen is wel iets anders dan het ook daadwerkelijk uitvoeren. Positieve tomatengroet :-) Kitty

Irmaatje
Irmaatje14 jan. 2012 - 8:26

Inderdaad was er, nu de SP de grootste is, weinig meer over van de denigrerende opmerkingen, van de verwijzing naar conservatisme, verwijten over Europa, ophemeling van het neo-liberalisme en dergelijke. Sterker nog, zowel Cohen als Sap namens de woorden: "deze 3 progressieve partijen" in de mond. Wel jammer dat een paar asociale PvdA-er, tegen alle afspraken in, mensen lastig vielen met propaganda-ballonnen. Zelfs na 2 x vragen nog gewoon die ballon voor iemands gezicht houden.... tja. PS ik was dus ook aanwezig...

ZwartePiet
ZwartePiet14 jan. 2012 - 8:26

Ik heb behoefte aan een Joran stuk. De enige echte man die zijn eigen plan trekt. Wars van alles en iedereen om hem heen. Voor mij nog steeds de grootste Nederlander aller tijden.

1 Reactie
Simbro
Simbro14 jan. 2012 - 8:26

Ik zou zeggen: ga hem gezelschap houden, daar in Peru. En blijf alsjeblieft daar na die 28 jaar.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jan. 2012 - 8:26

En hoe staat de linkse aanpak ervoor van de eigen multiculturele puinhopen? M.i. meest cruciale punt voor leefbaarheid en toekomst NEDERLAND.

3 Reacties
mees.
mees.14 jan. 2012 - 8:26

Multiculturele puinhopen van rechts bedoel je? Immigratiepolitiek van eind jaren '60 tot 1990 exclusief in handen geweest van rechtse ministers.Geen PvdA-minister kwam daar aan te pas. Pas in de regering Kok-II werd voor het eerst paal en perk gesteld aan de immigratie. Weet je door wie? Juist. Hij is nu fractievoorzitter van... de PvdA. De massa-immigratie is tot stand gekomen door de massale import van mediterrane gastarbeiders. Die begon eind jaren vijftig met een paar Spanjaarden en Grieken, maar begon enkele jaren later pas goed met de import van Marokkanen en Turken. Die import van gastarbeiders duurde tot halverwege de jaren zeventig; intussen was de 'gezinshereniging' geregeld. Die import van gastarbeiders gebeurde vrijwel geheel onder regeringsverantwoordelijkheid van het CDA en de VVD, die van 1958 tot 1973 continu regeerden. Vanuit de 'linkse' vakbeweging kwamen grote bezwaren tegen zoveel buitenlandse arbeiders die zowel banen wegkaapten van de arbeidsmarkt als de lonen laag hielden - maar CDA en VVD trokken zich er niets van aan en zetten de kraan wijd open. Ook in het kabinet-Den Uyl (PvdA, CDA, D66) waren ALLE bij immigratie en integratie betrokken ministers van CDA-huize (Lubbers, Boersma, De Gaay-Fortman, Van Agt). Onder hun hoede werd dus ook de onbeperkte 'gezinshereniging' ingevoerd, wat voor een 'gezinspartij' als het CDA natuurlijk niet raar is. Van 1977 tot 1990 regeerden CDA en VVD oppermachtig. In deze periode o.a. de asielproblematiek (bootvluchtelingen) en daarna onder CDA en PvdA (1990-1994) de asielimport vanuit de Balkan. Pas onder 'Paars' werd voor het eerst een grens gesteld aan de arbeids- en asielimmigratie. En wel door PvdA-staatssecretaris Job Cohen.

Timotheus2
Timotheus214 jan. 2012 - 8:26

Beste Wim, dat zijn problemen die zijn gecreëerd door multinationals in de jaren '60: toen was er zóveel werk, dat men 'gastarbeiders' ging zoeken. Die mensen nestelden zich hier, betaald door die bedrijven. Die bedrijven zijn ondertussen vertrokken naar lagelonenlanden, want dat bleek toch meer op te leveren dan goedkope gastarbeiders en die mensen zijn terechtgekomen in het Nederlandse zekerheidsstelsel. Dus wie kun je dit dan verwijten? De Multinationals of de overheid, die slechts zijn plicht deed voor mensen, ingezetenen van Nederland, die zonder werk kwamen te zitten?

Candide2
Candide214 jan. 2012 - 8:26

'En hoe staat de linkse aanpak ervoor van de eigen multiculturele puinhopen?' Stap eens van je stokpaardje af, worstenmaker. In vergelijking met de VS passen allochtonen zich in Nederland zeer snel aan. Dat gebeurt al eeuwen dankzij onze 'tolerante' instelling. 'Wij' zijn allemaal allochtonen. Uw voorouder was wellicht een seizoensarbeider uit Westfalen, misschien een kermisklant uit Duitsland...Neem eens kennis van de feiten. In de VS mogen moslims of mensen uit Verweggistan wel hun cultuur behouden en als ze Amerikaans burger zijn, zijn ze dat ook echt. Hier wordt er gezeurd, door een partij die geleid wordt door iemand wiens voorouders moslims zijn, terwijl hij moslims haat. Hoe gek kun je zijn. hoe lang woont u al in dit bijna-godverlaten PVV-land? Je bent zo haatdragend naar niet-blanken dat het volksvijandig is. Wakker worden! http://www.youtube.com/watch?v=78FUvu83_4c&feature=related

tonwp
tonwp14 jan. 2012 - 8:26

Eenmaal samen in een regering zal de belofte worden verbroken en gaat het hoogste toptarief gelden vanaf de modale inkomens.... Mark my words!

2 Reacties
reinouts
reinouts14 jan. 2012 - 8:26

Your words are marked. Dan kunnen we nu eindelijk eens een halt gaan toeroepen aan de rechtse afbraak en een serieus alternatief ervoor in de plaats zetten.

JoopSchouten
JoopSchouten14 jan. 2012 - 8:26

Vanaf 3x modaal en precentueel stijgend lijkt me redelijk (...).. Mits ze geen enorme schulden op de derivatenmarkt hebben opgebouwd (...).

Simbro
Simbro14 jan. 2012 - 8:26

Er wordt veel tekeer gegaan tegen het voorstel het toptarief van de inkomstenbelasting te verhogen. Wat vaak vergeten wordt is dat de CAO-lonen vaak stijgen met een gelijk percentage van laag tot hoog. Daardoor neemt relatief de loonstijging voor iedereen evenveel toe, maar in absolute bedragen lopen de lonen steeds verder uiteen. Een voorbeeld. Stel dat de CAO-lonen tussen 1970 en 2000 met gemiddeld 2% per jaar zijn gestegen (voorbeeld, maar zal niet veel verschillen van de werkelijkheid). Persoon A, die in 1970 1000 gulden per maand verdiende krijgt in het jaar 2000 1811 gulden en gaat er in dertig jaar dus 811 gulden per maand op vooruit. Persoon B met een inkomen van 10.000 gulden per maand ziet in 2000 zijn salaris verhoogd tot 18110 gulden. Hij is er 8110 gulden op vooruit gegaan. Ook al gaat daar 4000 gulden belasting af, dan heeft hij nog ca 3300 meer dan in 1970. Iemand met een minimumloon heeft net genoeg om de noodzakelijke levensbehoeften te kunnen betalen (onderdak, voedsel, kleding etc). Wie meer verdient kan met het extra geld het leven veraangenamen. Alles wat een veelverdiener meer krijgt kan al volledig besteed worden aan leuke dingen. De veelverdiener krijgt bij een loonronde ook nog eens meer extra dan de persoon met het lage inkomen (zie boven), die het extra geld nodig heeft om de gestegen prijzen te kunnen betalen. Het minimuminkomen is namelijk ook nog eens ver achtergebleven bij die 2% loonstijging. Relatief mag de inkomensongelijkheid gelijk gebleven zijn, het zijn de abosolute bedragen waar mensen naar kijken en waardoor de onvrede ontstaat. Over de verhogingen boven de CAO-lonen zullen we het maar niet hebben. Er is een onderzoek geweest waaruit blijkt, dat een mens van meer geld niet gelukkiger wordt boven de 58000 euro. Dan lijkt me dat een prima grens om het belastingtarief te verhogen.

2 Reacties
Simbro
Simbro14 jan. 2012 - 8:26

Ook al gaat daar 4000 gulden belasting af, 'dan heeft hij nog ca 3300 meer dan in 1970'. Moet zijn: 'dan heeft hij nog ca 3300 meer gekregen dan persoon A erbij kreeg sinds 1970'.

JoopSchouten
JoopSchouten14 jan. 2012 - 8:26

Mee eens. : ) Bedankt voor de heldere uiteenzetting.

Winston2
Winston214 jan. 2012 - 8:26

Links gaat de crisis te lijf? Prima. Maar hoe moet dat? Hoe ga je de moeder aller crises, die voor de deur staat, te lijf? Deze crisis heeft een naam en die luidt "Kapitalisme." Maatregelen om deze te bestrijden dienen dus anti-kapitalistisch te zijn. De graaiers, de banken, het wereldwijde piramidespel met het geld, de immer oplopende inkomensverschillen... allemaal zijn het excessen van hetzelfde systeem. Nu zie ik tussen de voorstellen geen enkele die anti-kapitalistisch genoemd kan worden. De voorstellen, en ook de doorsnee mening van een willekeurig "linksmensch", zijn allemaal gericht tegen de *excessen*, en dat gaat niet helpen. Dat is dweilen met de kraan open. Ik blijf het vreemd vinden dat linkse mensen, mensen die zichzelf "socialistisch" noemen zelfs, zich blijven blindstaren op het aanpakken van de uitschieters. Binnen het systeem dat *verantwoordelijk* is voor die uitschieters, welteverstaan. Neem bijvoorbeeld de, ook door mij vaak gebezigde, kritiek op "de graaiers"; die kritiek is eigenlijk heel raar. De graaiers doen namelijk niets anders dan consequent de regels toepassen waarop onze economie al sinds mensenheugenis op gestoeld is, de regels die succes garanderen. Kapitalisme is gebouwd op de veronderstelling dat elk individu zijn uiterste best doet om voor zichzelf een zo groot mogelijk inkomen te genereren. We worden opgevoed om degenen die hierin succesvol zijn te eren; zij zijn het immers die "de taart" doen groeien en zelfs voor Jan Modaal een inkomen verzorgen door hem een arbeidsplaats binnen het concern aan te kunnen bieden. Dit zijn natuurlijk leugens, maar het zijn wel de leugens waarmee we vertrouwd zijn. Het zijn de leugens die onze dagelijkse realiteit bepalen. "Welnee Winston, dat zijn geen graaiers. Graaiers zijn die beurshandelaren en speculanten die NIETS produceren en handelen in lucht." Goed argument, maar toch gemankeerd, want hoe zit het dan? Gaan voor je eigen belang is alleen oké als het toch niet helemaal eigenbelang is? Alleen als je er ook nog iets goeds mee doet voor een ander? Dat is dus pertinent NIET hoe het kapitalisme werkt. Het feit dat er in de jacht naar eigen geluk ook dingen gebeuren en worden geproduceerd die voor ons allemaal voordelig zijn is een bijeffect en wordt ook door de grote kapitalistische denkers als zodanig omschreven. Veel van die voordelen zijn bovendien niet afkomstig van de genereuze harten van de producenten, maar van een jarenlange (politieke, democratische) strijd *tegen* de producenten. Toch eren we deze eigenbelang-najagers wel, maar de beurshandelaar, speculant en de bankier opeens niet meer. Ik blijf dat gek vinden. Kapitalisme is gestoeld op egoïsme. Het is dus gek om in dat systeem kritiek te hebben op de grootste egoïsten. Kapitalisme is gebouwd op de veronderstelling dat we allemaal zoveel mogelijk voor onszelf bij elkaar graaien en dan is het dus gek om boos te worden op de grootste graaiers. En is het ook niet gek dat veel van die graaiers bij alle kritiek verbaasd opkijken en zich afvragen "wat heb ik verkeerd gedaan?" Kapitalisme begint al op een hellend vlak, en niets glijdt naar boven. De excessen zijn niets anders dan die gevallen waarbij men de natuurlijke glij-richting naar beneden helemaal tot het einde heeft gevolgd. Als links dus de crisis te lijf gaat, maar niets tegen de beginselen van deze economie inbrengt, dan wordt dat als vanouds een strijd tegen de zwaartekracht, een rit berg op en, uiteindelijk, zinloos. Een werkpoule... Banenpool...anyone..? Jeugd Werk Garantiewet? Wie kent ze nog? Gaat niet werken dus. Werken aan duurzaamheid? Prima, maar dan niet binnen het kapitalisme, want dat is gestoeld op eigenbelang en het is niet in het eigen belang van de producent om duurzaam te produceren. Verhogen toptarief belastingen? Goede zet voor de moraliteit, maar uiteindelijk betekenisloos en een beetje hypocriet want belastinginkomsten komen al decennia niet meer ten goede van het algemeen belang en in crisistijd al helemaal niet. Echte inkomensherverdeling krijg je door de hoogste inkomens te verlagen en de laagste te verhogen. En dat kan alleen met dwang als je de mensen opvoedt met een heilig geloof in het eigenbelang. Dus, wil dit Linkse Blok enigszins geloofwaardig overkomen in mijn ogen, zal men toch echt met andere en betere voorstellen moeten komen. Blijven roepen dat er meer werkgelegenheid moet komen is totaal ongeloofwaardig, of dat nu van links of rechts komt, en een totale ontkenning van de realiteit van de wetenschappelijke en technologische vooruitgang, als niet tegelijk wordt gepraat over herverdeling van de arbeidstijden en meer deeltijdwerk. Gaan voor groen is totaal ongeloofwaardig als niet tegelijkertijd wordt gedebatteerd over de verspillende *aard* van de kapitalistische economie. Wel de bankiers maar niet Steve Jobs verketteren grenst aan het surrealistische... Enige tijd geleden stond hier een column met de kop "Handel gaat niet voor voeding; vrije markt produceert honger en ondervoeding", en in het hele artikel ging het enkel over de excessen, de speculanten en beurshandelaren. Nergens werd een woord gerept over de basis: ook voedsel *moet* op de een of andere manier *schaars* worden gehouden wil er überhaupt *winst* op gemaakt kunnen worden, ook al is er genoeg voedsel om de wereldbevolking twee maal de buik rond te laten eten (wat de realiteit van vandaag is). Winst, eigenbelang en schaarste, de basis van onze economie, veroorzaken ook zonder de speculanten honger. Dat wilde ik maar zeggen. Links moet, juist in deze tijden, ook terug naar de basis en weer 's kritiek durven leveren op het kapitalisme. Dat vind ik ervan...

3 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas14 jan. 2012 - 8:26

"Winst, eigenbelang en schaarste, de basis van onze economie..." Daar kunt u ook (vaak gedwongen) schulden bij noemen, als middel om het volk te knechten. "Dat wilde ik maar zeggen." Applaus vanuit de zaal.

Simbro
Simbro14 jan. 2012 - 8:26

Beste Winston, laat ik beginnen met te zeggen, dat ik jouw kritiek onderschrijf. Om het maar simpel te zeggen: het blijft absurd, dat de economie moet blijven groeien om de ondergang te voorkomen. Ik gebruik graag het beeld van een op hol geslagen paard, er is niemand die het paard tot stilstand kan brengen, het rent maar door op een volstrekt onbekende weg. Het paard is de kapitalistische economie. Hoewel er een constante verhoging van de productiviteit is (te danken aan de technologische vooruitgang), waardoor de benodigde producten met steeds minder menskracht gemaakt kunnen worden, worden mensen gedwongen meer en langer te werken. Daarvoor worden geen middelen geschuwd: intrekking van uitkeringen, gedwongen verhuizing, doorwerken tot 67 enz. Dat is allemaal niet nodig als de productie van de dingen die mensen nodig hebben rationeel zou worden georganiseerd. Helaas gaat het in de kapitalistische economie anders: er wordt geproduceerd, waaraan de producenten (aandeelhouders en hun zetbazen)het meest verdienen. Als de consumenten er nog niet rijp voor zijn, dan moeten ze er rijp voor worden gemaakt. Reclame, marketing ,commerciële TV helpt enorm.Na de I-phone 4 komt de I-phone 5, ga maar alvast in de rij staan. Ik vermoed, dat je het tot zover met me eens bent. Maar: je gaat te hard. Teveel mensen hebben nog de mislukte USSR voor ogen. Onvrijheid. Rijen voor de winkels. Weliswaar geen werkloosheid, maar wel armoede. Dat was het reële socialisme (denkt men) en het werkte niet. Dat mislukte socialisme wordt tegenover het succesvolle kapitalisme gezet: rijk gevulde winkels, een meerderheid heeft het goed, een kleine minderheid niet, maar dat is hun eigen schuld. Tot voor kort was dit het beeld en voor veel mensen nog steeds. Nu een vergelijking met een natuurkundig proces. Er ligt een baksteen op tafel met een elastiekje eraan vastgemaakt. Je trekt zachtjes aan het elastiek: de steen blijft liggen. Je trekt steeds ietsjes harder en ja, op zeker moment gaat de steen bewegen. Nu kun je hem voorttrekken in de door jou gewenste richting. Je kunt ook te hard trekken: het elastiekje breekt, de steen blijft liggen. Dit beeld moet Marxisten aanspreken. De steen is de maatschappij. Jij wilt de maatschappij bewegen in een antikapitalistische richting. Maar je trekt te hard. Het elastiek breekt, anders gezegd: je krijgt geen aanhang. Je moet zachtjes trekken. Je moet dan politieke keuzes maken, die automatisch leiden tot het inzicht, dat de kapitalistische economie ons uiteindelijk chaos en ellende brengt. Je moet zeggen, dat het absurd is, dat nu twee mensen in een gezin moeten werken, waar er 50 jaar geleden 1 kostwinner genoeg was.Terwijl heel veel werk nu door machines wordt gedaan dat vroeger met de hand moest gebeuren ! Je moet laten zien, dat het absurd is, dat sociale voorzieningen worden verslechterd, terwijl heel veel machines..... Dus neem je het standpunt in, dat het peil van bestaanszekerheid dat bereikt is, in stand moet blijven. Als de politieke keuzes maar niet tegenstrijdig zijn met het uiteindelijke doel. Daarbij moet je wel laten zien, dat zoiets alleen mogelijk is in een ratoneel geleide economie (dat kan geen kapitalistische zijn, die gebaseerd is op de vrijheid van ondernemen en dus altijd met ups en downs, met horten en stoten zal verlopen) in een democratische maatschappij. Ik ben het met je eens, dat de SP, de PvdA en zeker GL vermijden over een alternatief voor het kapitalisme na te denken, laat staan in dit opzicht met een wenkend perspectief te komen. De PvdA is een sociaal-democratische partij, die het kapitalisme heeft geaccepteerd. De SP is dat ook, maar ik heb een stille hoop, dat die partij zachtjes aan het elastiek trekt in een antikapitalistische richting. GL is geheel losgeslagen van antikapitalistische bewegingen als PSP en CPN, waaruit ze is voortgekomen en denkt door loonkostenverlaging (zij noemen dat arbeidshervormingen) de concurrentie met de BRIC landen aan te kunnen gaan.( GL = D'66 light =VVD light) Dat neemt niet weg, dat samengaan van deze partijen op punten van overeenkomst met het doel de huidige coalitie te verdrijven, een goede zaak is.

ElChe
ElChe14 jan. 2012 - 8:26

"Links moet, juist in deze tijden, ook terug naar de basis" Winston, wat beschouw jij als basis? Wil je daar a.u.b. wat meer over vertellen.

JoopSchouten
JoopSchouten14 jan. 2012 - 8:26

Emile: 'Laten we de handen ineen slaan in de strijd voor wat ons bindt.' Wat ons bindt, ondanks alle veschil in opvatting en vermogens, is niet gelijkheid maar gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Mensen tot de bedelstaf 'veroordelen' onder een economisch neoliberaal regime zie ik als een misdrijf.

1 Reactie
Rene1002
Rene100214 jan. 2012 - 8:26

De handen ineen slaan. Klinkt goed maar waarom nog steeds niet de mogelijkheid om de beste mensen op de juiste plaatsen te zetten. Nederland heeft er nog nooit zo slecht voor gestaan sinds jaren en daar moet door een ieder, ongeacht politieke afkomst, aan gewerkt worden. Wat zou er tegen zijn om het fantastische financiele duo Bos/Zalm terug te vragen bijvoorbeeld, ook in een links kabinet.