Joop

Links feestje in de VS

  •  
07-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-verkiezingenVS_feestje300.jpg
Eerste openlijk homoseksuele Senator gekozen ... Wetsvoorstellen over homohuwelijk en legalisering van softdrugs aangenomen ... Meer vrouwen dan ooit in Senaat
De progressieve wind die door de Verenigde Staten waait lijkt een duurzaam karakter te krijgen. Niet alleen is in de nacht van dinsdag op woensdag president Barack Obama herkozen. De steun voor zijn standpunten blijkt ook uit andere overwinningen die deze verkiezingsnacht zijn behaald. Zo is met Tammy Baldwin voor het eerst een openlijk homoseksuele Senator verkozen. Een greep uit de berichtgeving op Huffington Post:
Behalve een president moesten veel Amerikanen op 6 november ook een Senator kiezen en moesten zij zich ook over een aantal wetsvoorstellen uitspreken. Ook in de uitslagen van deze verkiezingen hebben de Democraten grote winst behaald. Zo is een aantal staten veroverd op uiterst rechtse Tea Party Republikeinen.
Vrouwen Vrouwen hebben veel gewonnen bij deze Amerikaanse verkiezingen. In de Senaat zullen meer vrouwen zetelen dan ooit. Alle zes Democratische Senators die hun zetel moesten verdedigen hebben deze strijd gewonnen.
Vrouwenrechten waren een belangrijke inzet ook tijdens de presidentsverkiezingen. Onder een Republikeinse president zouden voor veel vrouwen de toegang tot anticonceptiemiddelen en het recht op abortus drastisch worden ingeperkt. Extra heuglijk nieuws is dan ook dat Republikein Todd Akin er niet in is geslaagd om een zetel in de Senaat te veroveren op een Democratische vrouw. Hij was de man die beweerde dat vrouwen niet zwanger konden worden na een verkrachting. Behalve de gevoelens van slachtoffers van seksueel geweld trad hij ook de wetenschap met de voeten door te stellen dat het vrouwelijk lichaam daar een mechanisme tegen had.
Homo-emancipatie Wisconsin heeft met Tammy Baldwin de eerste openlijk lesbische Senator, maar ook voor het eerste een vrouwelijke Senator, zo schrijft de Amerikaanse nieuwssite Huffinton Post. Zelf maakte ze van haar seksuele geaardheid geen verkiezingsstandpunt. Haar conservatieve tegenstander probeerde dat wel te doen door een foto van haar op een LGBT-feestje op Twitter te zetten. Dat deed zijn campagne geen goed, waarna hij in allerijl afstand nam van de tweet. 
De homo-emancipatie heeft ook in andere delen van de VS grote stappen gezet. In de staten Maine en Maryland is het homohuwelijk wettelijk vastgelegd. In een aantal andere staten was het homohuwelijk als legaal, maar het was voor het eerst dat dit werd geregeld via het stemhokje.
Legalize Colorado en Washington hebben op hun beurt een primeur met de legalisering van het gebruik van softdrugs voor niet-medisch doeleinden. Het is een duidelijke afwijzing van de ‘war on drugs’, het strenge drugsbeleid dat de afgelopen 40 jaar 1000 miljard dollar heeft gekost en 850 duizend Amerikanen in de gevangenis deed belanden voor het bezit van softdrugs.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

poelly12
poelly127 nov. 2012 - 8:28

Als je de Democratische Partij een linkse partij vindt, heb je niet veel begrepen van de Amerikaanse politiek, of je begrijpt niet wat links inhoud

Wout Berlinck
Wout Berlinck7 nov. 2012 - 8:28

Gefeliciteerd dan maar. Lang leve USA. (Zet feesthoedje op)

Bernie2
Bernie27 nov. 2012 - 8:28

Roze poten aan de grond. Verdomd goede zaak. Groeistuipjes van een federatie dat graag volwassen wil worden. Nu nog een paar andere netelige zaakjes de VS uit, zoals het vrije vuurwapenbezit en de barbaarse lynchpartijen die ze maar doodstraffen blijven noemen.

HendrikQueynckenTollaert
HendrikQueynckenTollaert7 nov. 2012 - 8:28

De Yankees zijn langzaam weer bij hun positieven aan het komen. Goeie zaak, mensen. (*schenkt vierde borrel in, trekt aan bolknak*)

RvDugt
RvDugt7 nov. 2012 - 8:28

Links, huh?, de yanks zijn rechts of rechtser.

KuBa612
KuBa6127 nov. 2012 - 8:28

Ach Joop... Noem het dan een 'progressief feestje' of iets dergelijks. De PVV en VVD zijn ook voor het homohuwelijk. Je standpunt over de legalisering van marihuana zegt verder ook helemaal niets over je algehele ideologie.

Michiel Online
Michiel Online7 nov. 2012 - 8:28

ik zou zeggen zet de grenzen weer open, haal de rest van de homoseksuele wereld binnen en dan zijn we zo gelijk verlost van de amerikaanse olieterreur en propaganda.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2012 - 8:28

vrouwen en homo's zijn per definitie links begrijp ik?

2 Reacties
Candide2
Candide27 nov. 2012 - 8:28

Houe zo ;-)

Tom Meijer
Tom Meijer7 nov. 2012 - 8:28

"vrouwen en homo's zijn per definitie links begrijp ik? " Verstandige vrouwen en homo's natuurlijk wel. Maar dat geldt voor iedereen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2012 - 8:28

"Links feestje in de V.S." Het is maar wat je links noemt. De VVD staat in Nederland als rechts te boek, maar Amerikanen vinden de standpunten van de VVD al bijzonder links.

2 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski7 nov. 2012 - 8:28

Ik dacht niet dat de VVD voorstander was van het legaliseren van softdrugs, verre van zelfs.

Gogol
Gogol7 nov. 2012 - 8:28

Dat wordt vaak gezegd. Maar als ik de uitspraken van rutte naast die van Obama zet trekt rutte Nederland toch duidelijk naar rechts en Obama de VS toch duidelijk naar links. Politiek is niet statisch zwart-wit, rechts-links. Politiek is visie, richting. Niet waar we zijn, maar waar we naar toe gaan. Zichzelf links noemende mensen vieren dat de VS in de richting gaat van een meer sociale maatschappij. Zichzelf links noemende mensen treuren al decennia dat rechts van Nederland een asociale maatschappij maakt.

Voice
Voice7 nov. 2012 - 8:28

Wat is er nu links in Amerika? Laten we er eens vauit gaan, dat Obama een soort Roemer zou zijn, wat ie niet is. Dan nog, wat heeft ie gewonnen, als ie wetgeving en verandering alleen maar te weeg kan brengen als de EK ermee instemt? Waarbij de eerste kamer bezet is met meer VVD-ers dan welk andere gezinden dan ook? Het is alleen maar blijdschap voor de bühne en voor de oppervlakkige nitwit, die verder geen verstand heeft van het Amerikaanse poltike systeem. Want Obama, kan bijna niks, hij is gekozen maar loopt met kettingen om zijn ledematen rond. Dan ben je vrij, dan kun je wat te weeg brengen. NOT Maar goed, laat de euforie maar even begaan om erna erachter te komen, dat er zo goed als niets zal veranderen.

1 Reactie
Ikhouvanhouten
Ikhouvanhouten7 nov. 2012 - 8:28

"Het is alleen maar blijdschap voor de bühne en voor de oppervlakkige nitwit, die verder geen verstand heeft van het Amerikaanse politieke systeem. " Beste Noud, heb je het nu over jezelf? Er zijn een paar belangrijke zaken die "Links" Amerika bereikt heeft met de overwinning van Obama. Zijn Healthcare Bill wordt niet teruggedraaid, iets wat Romney had aangekondigd te doen, en gaat in 2014 in werking treden, de tax-cuts van Bush jr. komen te vervallen en Obama zal dat niet tegenhouden en enkele belastingverhogingen die Obama in het eerste deel van zijn eerste termijn in werking heeft weten aan te nemen gaan ook in 2014 gelden. Het congres kan daar niets aan veranderen. Verder komen er de komende vier jaar zo'n 12 miljoen banen bij. Dit was ook gebeurd onder Romney, maar Obama kan dit over vier jaar op zijn conto schrijven. Waarschijnlijk kan dit zorgen voor een ommezwaai in het congres over twee tot vier jaar. Er komen de komende vier jaar waarschijnlijk twee supreme court judge vacatures vrij. Die mag Obama invullen en nu hoeft hij minder voorzichtig te zijn dan de afgelopen vier jaar. Dus met een beetje mazzel weet hij de supreme court voor de komende tien jaar links van het midden te krijgen. En dan zijn er nog de watershed referenda over het homohuwelijk en marijuana. Deze referenda zullen een sneeuwbaleffect hebben, waardoor het homohuwelijk en marijuana in steeds meer staten legaal zal worden. Dit geldt op korte termijn niet voor het Midwesten van maar als eenmaal een merendeel van de staten over is, zal de supreme court ook daar een doorslaggevende stem in krijgen, zoals destijds ook gebeurd is met de segregation wetgeving.

denmol
denmol7 nov. 2012 - 8:28

"Colorado en Washington hebben op hun beurt een primeur met de legalisering van het gebruik van softdrugs voor niet-medisch doeleinden. Het is een duidelijke afwijzing van de 'war on drugs', het strenge drugsbeleid dat de afgelopen 40 jaar 1000 miljard dollar heeft gekost en 850 duizend Amerikanen in de gevangenis deed belanden voor het bezit van softdrugs." Daar kunnen we hier een voorbeeld aan nemen en die verdomde achterdeur die de achilleshiel van ons coffeeshopbeleid is eens goed regelen.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods7 nov. 2012 - 8:28

++ Dennis Mollis, wo 07 november 2012 16:40 ++ >> +1. Maar ik ben wel blij voor de Amerikanen dat daar nu eens een ander geluid beleid is geworden. Want man, wat wordt daar toch een tijd, geld en middelen aan verspild, aan de war on softdrugs. Dat is echt niet normaal meer!