Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Links en rechts schiet beleid Rutte af

  •  
26-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Rutte_sip_300.jpg
Peiling van Maurice de Hond: Kom niet aan de kwetsbaren … Meer dan de helft van de PVV-, CDA- en VVD-kiezers willen niet bezuinigen op uitkeringen en arbeidsplaatsen … Banen sociale werkplaatsen moeten ook blijven
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat zowel kiezers van linkse als rechtse partijen willen dat Rutte zijn handen afhoudt van kwetsbare mensen. Van de Nederlanders is 77 procent tegen het voorstel om banen te schrappen in sociale werkplaatsen en 73 procent wil niet dat de overheid gaat bezuinigen op mensen met een arbeidsbeperking.
De Hond voerde de peiling uit in opdracht van de SP. Kamerlid Sadet Karabulut zegt over het onderzoek in de Spits: “Dit toont aan dat er totaal geen draagvlak is voor de plannen van dit nieuwe kabinet.”
RTEmagicC_Mauricedehond2.jpg

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

trujac
trujac26 nov. 2010 - 10:58

In de peilingen van Maurice gelooft geen Hond. Kiezers zijn net als politici, wat ze geloven zeggen ze niet en wat ze zeggen geloven ze niet. Solidariteit wordt in deze neo- liberale samenleving met de mond bedreven maar als het er op aankomt is het ieder voor zich en god voor ons allen. Het enige betrouwbare feit is dat dit rechtse kabinet op een meerderheid van de kiezers leunt.

Marcus2
Marcus226 nov. 2010 - 10:58

Goed! Die foto ook! Beteuterd koppie van interim-premier Rutte.

sam tosha
sam tosha26 nov. 2010 - 10:58

Rutte & Verhage: "70 % van de Nederlanders zijn mastodont.

Sjiekismigdat
Sjiekismigdat26 nov. 2010 - 10:58

Zodra het kabinet harde maatregelen gaat nemen stuiven de kiezers weg. Vooral voor de PVV-stemmers. Stuifsneeuw.

roonie
roonie26 nov. 2010 - 10:58

De tijd dat de PVV op JOOP sympathie zal verwerven is niet ver meer

meijerlahn
meijerlahn26 nov. 2010 - 10:58

Solidariteit en het in stand houden van de verzorgingsstaat is nou eenmaal niet het sterkste punt van rechts. Ze maken er zelfs helemaal geen punt van. Zelfredzaamheid en marktwerking is het toverwoord. Het CDA en VVD misbruiken de crisis om de verzorgingsstaat naar de kloten te helpen. De verzorgingsstaat is de VVD altijd een doorn in het oog geweest. Eindelijk hebben ze een stok om mee te slaan: bezuinigen om de crisis het hoofd te bieden, maar dan wel over de rug van de sociaal zwakkeren. De rijken met hun villasubsidies blijven ongemoeid. Een beetje erg dom van de PVV-kiezer om op een partij te stemmen met een leider, die voortkomt uit de VVD en er dezelfde neoliberale ideeën op nahoudt. Met andere woorden: Wildermans heeft eigenlijk ook schijt aan een solidaire en beschaafde samenleving.

Latok
Latok26 nov. 2010 - 10:58

Je zou je eens moeten afvragen wie de dienst uitmaakt en dat koppelen aan de aard en manier van bezuinigen. Dan kun je bezuinigen op cultuur, zorg, onderwijs, sociale vangnetten als een symptoom zien, aangezien er niet of nauwelijks wordt beknot in de kringen die die dienst uit maken, maar waar wel enorme hoeveelheden geld opgehaald zou kunnen worden... zoals HRA, gevechtsvliegtuigen en exhorbitante salarissen/bonussen genoten door bestuurders van (semi-) overheids organen, al of niet geprivatiseerd. Het is het mechanisme van de zichzelf met belastinggeld bedruipende gegoede heeren van het Old Boys Network, de industrieelen, de banken, het CDA en de VVD als hun public policy makers, om de financieele en bestuurlijke (machts-) schade die zij heeft geleden in de crisis, in te halen en voor zichzelf veilig te stellen. De onnozele snotjongetjes van de PVV zijn slechts een vehikel. Door rigoreus te bezuinigen op allerlij volkse zaken en de zwakkeren in een samenleving vang je 2 vliegen in 1 klap. Kapitaal terugsluizen (niet ten koste van jezelf) en potentieel mondig publiek de mond snoeren. Immers wie het kapitaal bezit en de monetaire macht om dat naar mate te distribueren onder het gepeupel heeft de positie in handen van "don't bite the hand that feeds you" en aldus de absolute macht. Het spijt me maar 'democratie' en 'vrijheid' zijn slechts 'kleren van de keizer'. Flink bezuinigen op culturele activiteiten, werkverschaffing voor gehandicapten, studiebeursen en zorg, wat de burgerij intellectueel en sociaal kan stimuleren, is bij uitstek een middel om repressie toe te passen. Maar ja, wat er echt aan de hand is bedekken we liever een beetje, want dat is te erg om aan te denken.

Jan_E
Jan_E26 nov. 2010 - 10:58

Het is echt te hopen dat de PVC-coalitie al deze plannen door zet. Hopelijk leren de rechtse kiezers dan dat ze wat meer weloverwogen hun partijkeuze moeten bepalen. Laten we we reëel zijn, alle bezuinigingsplannen zijn toch gewoon in de lijn met wat de rechtse coalitie heeft beloofd. Niet zeuren als de plannen vervolgens worden uitgevoerd. Rechtse kiezers die nu gaan protesteren tegen de kabinetsplannen hebben gewoon kilo's boter op hun hoofd.

DikBrix
DikBrix26 nov. 2010 - 10:58

Net als mw Oeverloos hieronder al zei, was het eerste dat mij opviel in deze cijfers het relatief hoge percentage ‘weet niet/geen antwoord’ bij de CDA-ers op alle 3 de vragen. M.i. het gevolg van de religieuze manier van denken. Want ofwel God en zijn officiële vertegenwoordigers bepalen de keuzes, of de mening van God is in onderhavig geval niet helemaal duidelijk. Gehoorzaamheid is eigen aan religieuzen. Zij hebben minder eigen keuzevrijheid. Maar wat als het gebod niet helemaal duidelijk is in specifieke gevallen? ‘Gedogen’ is daarom ook een typisch religieuze constructie in NL. Zelfs een menslievende, democratische, religieuze mens houdt voor de zekerheid daarom altijd nog een slag om de arm. Dan kunnen ze nog alle kanten op. Logisch dat de ‘twijfelcijfers’ daarom zo hoog zijn bij CDA.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 nov. 2010 - 10:58

De gewone rechts onder Rutte als bestuurder, hebben de verkeerde bocht genomen. Nu staat Rutte met zijn karretjes voor gesloten deuren, bijna iedereen wil niets van zijn bezuinigingen weten en moest niet bij hen zijn!

JoopSchouten
JoopSchouten26 nov. 2010 - 10:58

Jan Marijnissen schoot op de PVV bij Uitgesproken. Totale partijcontrole van opperlid Wilders zal niet werken.

Pietertje2
Pietertje226 nov. 2010 - 10:58

Wat mij betreft mag er veel meer weerstand komen tegen dit kabinet. Rechts Nederland breken de sociale regels af en links Nederland kan straks alles weer gaan herstellen.

Piranesi2
Piranesi226 nov. 2010 - 10:58

En het centrum was al weggevaagd. Dus ..... ... uithuilen en niet opnieuw proberen. Het was al direct pRutteL..

boeie
boeie26 nov. 2010 - 10:58

Dat zijn altijd van die nutteloze onderzoeken. De vraag zou moeten zijn: Bent u bereid 100 euro extra belasting te betalen om de sociale werkplaatsen in stand te houden. Of: Bent u bereid 10% van uw pensioen in te leveren om het minimumloon niet te verhogen. (bedragen natuurlijk fictief gekozen) Ik weet er nog een: Vind u het een goed idee iedereen in nederland 1000 euro extra per te geven. punt is dat het onzinnig is om iemand een vraag te stellen en in de vraagstelling niet de consequentie mee te nemen.

peterh2
peterh226 nov. 2010 - 10:58

Wat toch door mijn hoofd blijft spoken: hoe kan het dan dat met al deze plannen de regeringspartijen (incl. PVV) in de peilingen toch een zetel of 5 in de plus staan? Als iedereen nu echt zo tegen deze plannen zou zijn dan verwacht je toch dat ze nu virtueel fors in de min staan? Nu zijn peilingen geen garantiemaar de trend is wel duidelijk. Hoe komt het dan dat de PvdA nu niet op 40+ zetels staat in diezelfde peilingen? Mijn gevoel zegt me dat hier toch vaak wel sociaal wenselijke antwoorden gegeven zijn, anders kan ik de huidige peilingen niet verklaren...

JAWEH
JAWEH26 nov. 2010 - 10:58

Ik had niet verwacht dat we nog eens terug zouden denken aan good old Balkenende. Dit kabinet gaat zoveel kapot maken dat het nog lang zal duren voor de boel weer opgebouwd is.Het is hoopgevend dat er nog steeds onderlinge solidariteit is in dit land. Als we de focus weten te verleggen van migratieproblematiek naar economisch en sociaal behoud is er nog hoop voor de toekomst. Ik wens Rutte en de zijnen veel wijsheid en sterkte toe. Ik denk niet dat ze wakker zullen liggen van mijn observatie.

1 Reactie
objectivist
objectivist26 nov. 2010 - 10:58

Maar de economie wordt waarschijnlijk gered en dat is toch de pijler waarop alles rust. Dus laten we eerst die pijler veiligstellen door de last erop wat te verlichten.

grolschje2
grolschje226 nov. 2010 - 10:58

"De Hond voerde de peiling uit in opdracht van de SP." Conclusie - > onderzoek - > winst!

1 Reactie
Klaas2
Klaas226 nov. 2010 - 10:58

Misschien dat je kunt onderbouwen waarom het onderzoek ondeugdelijk zou zijn. Het noemen van de opdrachtgever is onvoldoende onderbouwing. Het onderzoek is door de Hond verricht omdat hij als een van de weinigen in Nederland in staat is stemmers van de vorige verkiezingen te koppelen aan vragen in een onderzoek. Zelf ben ik van mening dat er wel kritiek mogelijk is op de methode de Hond, en dat is namelijk dat alle ondervraagden zichzelf hebben aangemeld. Ik denk dat dit feit een afwijking van enkele procenten kan opleveren. Dus je moet ze niet te nauwkeurig lezen. Echter, nu blijkt dat 75% van de PVV-ers tegen het regeringsbeleid is, wat dit onderwerp betreft, dan is er wel sprake van een serieuze trend onder kiezers, die door Wilders wordt genegeerd.

Pareto
Pareto26 nov. 2010 - 10:58

snelle oppervlakkige conclusie: we hebben een midden-kabinet.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 nov. 2010 - 10:58

Maar dan wel een midden-kabinet dat niet gedragen wordt door de mening van het midden-electoraat. Is midden-kabinet dan echt een goede kwalificatie?

[verwijderd]
[verwijderd]26 nov. 2010 - 10:58

Als persoon met het hart op de goede plaats deel ik dit van harte. Dan moeten we gewoon wat extra korten op cultuur. En valt het jullie ook op dat de PVV-kiezers net zo denken als de kiezers op andere partijen? Niks fascisten oid. Gewoon mensen met gevoel voor wat echt belangrijk is. De kwetsbaren die we moeten beschermen.

7 Reacties
karuna2
karuna226 nov. 2010 - 10:58

Laten we vooral de HRA vergeten. Laten we vooral de rijken en de ondernemers spekken. Maaaar, cultuur, wat peanuts oplevert in vergelijk met de HRA, moet natuurlijk verdwijnen.

Klaas2
Klaas226 nov. 2010 - 10:58

---[En valt het jullie ook op dat de PVV-kiezers net zo denken als de kiezers op andere partijen? Niks fascisten oid]--- Het bezwaar tegen de PVV treft niet de kiezers, deze enquête bevestigt een interessant beeld. De meeste PVV stemmers delen de standpunten van Wilders, niet, want Wilders steunt het beleid Rutte. Zoals ik dit lees, en als ik er waarde aan zou hechten, dan zou ik alleen maar kunnen concluderen dat 70% van de PVV-kiezers is bedrogen door Wilders. Ik snap aan jouw reactie dat jij nog niet zover was, maar denk er maar eens over na.

Latok
Latok26 nov. 2010 - 10:58

Als persoon met het hart op de goede plaats deel ik dit van harte. Dan moeten we gewoon wat extra korten op cultuur. _____________________________________________ Oh. Dus al die jongens en meisjes van gesubsidieerde orkesten en koren kunnen dus de straat op. Dat dan weer wel he. Halen waar wat te halen valt, kerel. De HRA (Huissubsidie voor Rich Assholes) _____________________________________________ En valt het jullie ook op dat de PVV-kiezers net zo denken als de kiezers op andere partijen? Niks fascisten oid. Gewoon mensen met gevoel voor wat echt belangrijk is. De kwetsbaren die we moeten beschermen. _____________________________________________ Ja zeg, een zelf verzonnen "islam tsunamie" en "kopvodden tax"... lekker belangrijk. En kwetsbaren moslims creeren door ze te verdoemen om ze vervolgens het land uit te trappen. Waarom zijn PVVers nou toch zo dommig en beseffen ze niet eens wat ze zelf zeggen? Peet, dat je sympatie toont met de rigoreus door dit rampenkabinet gedumpte mensen vindt ik mooi, maar stem dan niet voor de meest asociale met criminelen doorspekte afschuwelijke PVV. Denk na. Ik weet nu dat je een goed hart hebt. Fijn weekend.

bobbono
bobbono26 nov. 2010 - 10:58

Het spijt me zeer voor je maar de pvv blijft een fascistische beweging, geert maakt gebruik van vals sentiment in slechte economische tijden zoals in duistland in de jaren 30 en heeft een zondebok aangewezen door op de moslims ten wijzen (vergelijk met de joden). Een godsdienst die hij op basis van het gedrag van de minderheid van die hele grote groep als ideologie durft te betittelen !? Er zijn problemen, maar je kunt echt niet beweren dat hij een bruggenbouwer is, want door de meest gore termen te gebruiken praat hij erg denigrerend over moslims en daarnaast ook over andersdenkenden, linkse mensen dus. De pvv stemmers hebben op straat moeiteloos zijn termen en houding naar anderen overgenomen. Daarmee heeft hij het klaargespeeld om mensen tegen elkaar op te zetten en op individueel niveau hebben moslims last van mensen die hun in het openbaar lastig vallen, helaas zijn dit vaal pvv stemmers !!! Hij roept met zijn in elkaar geknutselde journaal-archief ook op tot verachting van een ander geloof/uitsluiting van mede nederlamders op grond van geloof !! Daarnaast is de structuur van de pvv als beweging verre van democratisch te noemen en dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit van de fractie van de pvv (hun verleden en daarmee etisch besef !!??) De grootste flauwekul argument om te zeggen dat de pvv niet fascitsch is wel die van dat er maar liefst 1,5 miljoen mensen op hem hebben gestemd !? Nou dan zijn er 1,5 miljoen mensen in Nederland die ontvankelijk zijn voor zijn fascistische denkbeelden. Deze mensen zouden eens goed moeten nadenken waar ze nu eigenlijk achteraan lopen zonder zelf na te denken !!?? Uiteindelijk ben jijzelf op individueel niveau uiteindelijk verantwoordelijk voor je denken & handelen naar je medemens!!!!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 nov. 2010 - 10:58

In de jaren twintig en dertig kwamen fascisten ook op voor de armen en de werklozen.

rgeurtsen
rgeurtsen26 nov. 2010 - 10:58

Peet, fascisme zit n iet zozeer sec in de inhoud, maar vooral in het hoe... en de kijk op machtstructuren.

Turritopsis
Turritopsis26 nov. 2010 - 10:58

Peet zoals al eerder aangegeven hier;al zouden we cultuur volledig afschaffen dan nog levert dat een besparing van slechts 400 miljoen op hoe jij met dat geld invulling gaat geven aan je oeverloze naastenliefde (die ik in eerdere reacties van je weer wat minder terugzie) is mij een raadsel.

Biff Everwood
Biff Everwood26 nov. 2010 - 10:58

Mensen antwoorden natuurlijk op gevoel. Natuurlijk wil men niet dat groepen door bezuinigingen worden getroffen. Waar moet je bezuinigingen/lastenverhogingen dan plaatsen: ouderen, zieken, gehandicapten, kinderen, minderheden? Of juist alles bij de werkende man/vrouw? Het is een duivels dilemma en in dit soort peilingen hoeft die keuze niet gemaakt te worden.

2 Reacties
Joeri2
Joeri226 nov. 2010 - 10:58

" Waar moet je bezuinigingen/lastenverhogingen dan plaatsen: ouderen, zieken, gehandicapten, kinderen, minderheden... " Grappenmaker. Je zou de hypotheek rente aftrek voor mensen met een huis boven de 400.000 kunnen stoppen. Deze mensen verdienen met evenveel uren werk als een sloeber 20x zoveel. ( echt waar, het is niet omdat ze meer werken, je kunt geen 160 uur per dag werken ). Een dokter mag van mij best meer verdienen dan een vuilnisophaler, maar je moet er niet aan denken dat je vuilnis blijft liggen dus 20x belangrijker lijkt mij overdreven. Je zou btw op luxe kunnen verhogen naar 20%. Je zou stroomverbruik boven de x kilowatt per persoon kunnen belasten met 20%. lampje prima, maar electrisch verwarmde jacousy in je sauna mag best een beetje meer kosten als je medelander bijna dood vriest bij z'n peertje. Je kan banken verplichten de hypotheken te herwaarderen. Met 10% van de hypotheken af houden mensen veel geld over om weer consument te gaan spelen. De banken worden er armer van, nou en? In goede tijden werden ze rijker en toen het slecht ging moest de burger opeens bijspringen. Pech gehad voor de banken dus. Bij de post worden ook gewoon 3000 man op straat geknikkerd omdat postrondbrengers goedkoper zijn dan postbodes ( uitzoekers/brengers ). Als dat zomaar kan zie ik niet niet in waarom ze bij de banken opeens weer bonussen moeten ontvangen. Het is niet zo dat we de diensten van de banken zonodig hebben. Zeker niet die giftige "producten" die ze zo graag ontwikkelen. Ze gaan echt niet failiet door 10% minder aflossing te ontvangen want de huizen kunnen ook gewoon voor 10% minder van de hand. Dan heb ik het er niet eens over dat "pas op geld lenen kost geld" gewoon bij wet verboden zou moeten worden. Dat "lenen" iets kost is een uitvinding van de duivel. Ooit je buurman betaald voor het lenen van z'n hamer? Ik lees wel eens dat in de WW zitten een zonde is omdat gratis geld niet bestaat. Vreemde mening voor mensen die graag geld zien voor het uitlenen van geld. Blijkbaar is er wel gratis geld, want voor geld uitlenen hoef je helemaal niets te doen. Er is totaal geen arbeid mee gemoeit. Gratis geld dus. Afijn, plekken zat waar je de staatskas mee kan spekken, om het overal behalve bij het VVD electoraat weg te halen maakt ons land kapot. Het geld zit juist daar bij die paar VVDers dus moet je bij heel veel mensen een heel groot deel van hun bezit weghalen om hetzelfde bij elkaar te sprokkelen ipv een klein deel van het overbodige vet weg te halen bij die dikke VVDers. Dat PVVers dit kabinet mogelijk maken zodat hun moeders geen zorg meer krijgen maar de moeder van Rutte naar zijn 3de huis in Frankrijk kan mag je van Zwagerman geen domme mensen noemen... maar dat zijn ze natuurlijk wel. Het rotte jongens probleem los je ook wel op zonder de zwakke van de samenleving bij het grof vuil te zetten, PVVers doen er verstandig aan de volgende keer SP te stemmen.

Klaas2
Klaas226 nov. 2010 - 10:58

---[Waar moet je bezuinigingen/lastenverhogingen dan plaatsen: ouderen, zieken, gehandicapten, kinderen, minderheden? ]--- JSF, HRA, landbouwsubsidies, kerksubsidies, subsidies aan betaald voetbal, niet door laten gaan belasting verlaging voor top-inkomens, geen animal-cops, ik noem maar een paar dwarsstraten.

omaoeverloos
omaoeverloos26 nov. 2010 - 10:58

De leukste informatie die er uit deze staatjes doorsijpelt is dat bijna 5% van de SP stemmers niet in staat is deze drie simpele vragen te begrijpen en dat van de CDA stemmers een aanzienlijk gedeelte geen mening blijkt te hebben. Dat ruim 70% het beleid van Rutte afwijst kan ik dan weer niet uit deze enquete, bestaande uit maar liefst drie uiterst suggestive ja/nee vragen, destilleren.

1 Reactie
Klaas2
Klaas226 nov. 2010 - 10:58

---[bestaande uit maar liefst drie uiterst suggestive ja/nee vragen, destilleren.]---- Verklaar eens wat er suggestief is aan de vragen. Volgens mij beschrijven ze een feit, zonder waardeoordeel en vragen dan eens/oneens. Hieronder de vragen nogmaals -------------------- - Kunt u aangeven of u het eens of oneens bent met dit voorstel: Bezuinigen op uitkeringen voor mensen met een arbeidsbeperking. - Bij de speciale werkplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking wil men 30.000 tot 60.000 banen laten verdwijnen. - Het kabinet wil de mogelijkheid openen dat mensen mogen werken voor een salaris dat lager is dan het minimumloon -------------------- ----[De leukste informatie die er uit deze staatjes doorsijpelt is dat bijna 5% van de SP stemmers niet in staat is deze drie simpele vragen te begrijpen]--- Deze informatie is mij ontgaan, kun je dit uitleggen? ---[en dat van de CDA stemmers een aanzienlijk gedeelte geen mening blijkt te hebben.]--- Ik heb het vermoeden dat jij de percentages uit de drie vragen optelt. Als dat klopt, dan moet ik zeggen dat jij het verkeerd leest, want het zijn, denk ik, dezelfde personen die de vragen beantwoorden, en je zou op z'n hoogst een gemiddelde mogen trekken voor een soort van een totaalbeeld. nooit een optelling.

[verwijderd]
[verwijderd]26 nov. 2010 - 10:58

Is het niet zo dat mensen van de oppositie sowieso ONEENS invullen als er in de vraagstelling het woordje KABINET staat? Het "Stem Tegen, Stem SP" principe zeg maar.

1 Reactie
Simbro
Simbro26 nov. 2010 - 10:58

Nee Henk-Jan, zo is het niet. Bij de eerste twee vragen komt het woord 'kabinet' niet voor en de scores voor 'oneens' zijn daar nog hoger dan bij de derde vraag, waarin het woord wel in voor komt. Jammer, leuk geprobeerd. Je loopt trouwens wel behoorlijk achter met je idee, dat de SP altijd tegen stemt.

rgeurtsen
rgeurtsen26 nov. 2010 - 10:58

Interessant is dat D'66 en PVV achterbannen ongeveer hetzelfde scoren op deze sociale componenten. Misschien valt de score meneer Pechtold nogal rauw op het dak en had hij gehoopt dat zijn achterban dichterbij de cDA score zou uitkomen. Toch maakt ook deze enquête duidelijk hoe groot de afstand is tussen GL-PvdA enerzijds en D'66 anderzijds. D'66 wordt steeds minder relevant als support partij. Rechts op sociaal economisch gebied maakt het imago van een middenpartij gemakkelijk.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs26 nov. 2010 - 10:58

Wat geniaal weer! Het klinkt ook bijna alsof de PvdA nog een factor van betekenis is, terwijl die club bijna uit elkaar valt onder het juk van de conservatieven en de regenten (de ontwikkelingen in Zeeburg nog een beetje gevolgd?).

JohnvanGogh
JohnvanGogh26 nov. 2010 - 10:58

Wat een treurige manier van politiek, je standpunten laten bepalen door de uitkomst van een "onderzoek" door Maurice de Hond. Volgens mij hebben wij de kiezers gesproken op 9 juni en mogen we dat in mei 2015 weer doen. Als je beleid gaat maken op basis van dagelijkse onderzoeken komt er bijzonder weinig van de grond. Nog even los van het feit dat er met die onderzoeken altijd te manipuleren valt

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie26 nov. 2010 - 10:58

Dat SP-Kamerlid heeft inderdaad niet echt gelijk. Een politieke partij heeft standpunten op meerdere gebieden. De kiezer sluit met het stemmen een compromis met zichzelf: er zal voor de meeste kiezers geen enkele partij zijn waarvan het programma op alle punten met zijn wensen overeenkomt. Want, al heb je maar vier onderwerpen waarvoor je voor of tegen kan zijn, dan zijn over die vier onderwerpen samen al 2^4=16 standpunten (programma's) mogelijk. De verkiezingsuitslag heeft laten zien dat, hoewel driekwart van de kiesgerechtigden tegen deze twee voorstellen is, ze het niet belangrijk genoeg hebben gevonden om een stem uit te brengen die de huidige coalitie, en daarmee dit soort voorstellen, onwaarschijnlijk had gemaakt. De kiezers hebben ook andere belangen, en die gingen voor. Dat is het zwakke punt in deze enquête. Je kunt mij ook vragen of ik de helft minder belasting wil betalen. Daar ben ik voor. Uit die enquëte blijkt dan niet dat ik ook graag sociale voorzieningen, infrastructuur en rechtspraak wil. Dat vind ik belangrijker dan de mogelijkheid mijn belastingafdracht met de helft te verminderen. In de praktijk zou ik dan ook niet graag de belastinginkomsten van de overheid met de helft zien verminderen. Als je de mensen punt voor punt (in een referendumsysteem) beleidsvoorstellen voor zou leggen, dan zullen ze snel realistisch moeten worden, om het beleid consistent en betaalbaar te laten zijn. Als de vrijblijvendheid van een opiniepeiling eraf gaat, zullen de resultaten dan ook snel heel anders worden.

mees.
mees.26 nov. 2010 - 10:58

vr 26 nov Kabinet blij met actie Lowlands Staatssecretaris Weekers (Financiën) juicht het toe als popfestivals en theaters rond de feestdagen al veel kaartjes verkopen voor volgend jaar. Het Lowlandsfestival was vandaag al in twee uur uitverkocht.De organisator wilde de 45.000 tickets nog dit jaar verkopen,omdat per 1 januari het btw-tarief wordt verhoogd van 6 tot 19 procent.Normaal begint de verkoop voor het zomerfestival in februari. Weekers noemt de actie van Lowlands fantastisch en een blijk van creatief ondernemerschap.Dat de schatkist hierdoor geld misloopt,vindt het kabinet niet erg. hahaha....hoe kan de zittende regering zichzelf volkomen voor gek zetten. Oké,creatief ondernemerschap....ik stel voor dat Lowlands voor de komende 4 jaar vast al zijn kaartjes verkoopt voor de prijs van 6% btw tarief!!!!! Weekers juicht het zelf toe dus....DOEN...kijken of ze dan nog staan te lachen

2 Reacties
BATikker
BATikker26 nov. 2010 - 10:58

De belastingdienst kijkt naar de datum van een evenement, niet naar de datum van kaartjesverkoop, dus natuurlijk vind het kabinet dat prima. En LiveNation, het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf dat Lowlands organisteert, ook: ze kunnen maandenlang rente ontvangen over dit geld.

jofel
jofel26 nov. 2010 - 10:58

even off-topic; er was een tijd dat kaarten pas verkocht werden als het programma bekend was. Ach, het zal vast en zeker een feestje worden.

ElChe
ElChe26 nov. 2010 - 10:58

Je vraagt je toch af op basis waarvan mensen stemmen.

2 Reacties
Irmaatje
Irmaatje26 nov. 2010 - 10:58

Zeker als je ziet dat 94% (!!!) van de GroenLinks-stemmers tegen deze maatregelen zijn, en Femke weet niks beters te bedenken dat PvdA en SP aan te vallen om hun sociale beleid. GroenLinks-kiezers: denk na!

walter2
walter226 nov. 2010 - 10:58

Op basis van de talloze loze beloften van Wilders.

RealisticusDutch
RealisticusDutch26 nov. 2010 - 10:58

stel, u moet met een staatschuld van 400 miljard en een tekort op de begroting van 20 miljard de staatsfinancien weer gezond maken. Wat zou u doen? We moeten jarenlang potverteren en boven onze stand leven nu gaan corrigeren. Wat zou u doen? Het is natuurlijk erg makkelijk om maar kritiek te leveren op deze ploeg, maar hoe zou u het aanpakken? Er zitten zoveel excessen in de uitgavencultuur van onze overheid dat er wel ruimte te vinden moet zijn, en ja, het doet pijn, als je jarenlang aan de subsidiespeen van de samenleving hebt gehangen en er nu wat minder uit de speen dreigt te komen. Weet u het beter? Kom maar met voorstellen. Ik ben benieuwd. Realiseer u wel dat de verhouding tussen het aantal werkenden ten opzichte van het aantal niet-aktieven steeds verder verslechterd. Vanochtend op radio 1 stelde al iemand dat we, na kredietcrisis en eurocrises nu op weg zijn naar de pensioencrisis: nagenoeg alle landen in Europa financieren hun pensioenen uit de begroting en hebben er niet voor gespaard. Kijk eens naar de geboortecijfers in de westerse landen: 1 plus 1 = 2. Wachten op de pensioencrisis?

1 Reactie
walter2
walter226 nov. 2010 - 10:58

Simpel: HRA maximaal tot 30% teruggave, afschaffen voor inkomens boven de 200.000. Belastingvoordelen en vrije kilometers leaseauto's afschaffen. Hogere belastingsschijf voor inkomens boven de Balkenende-norm. 80% belasting op bonussen, 100% belasting op bonussen bij banken. Koningshuis afschaffen. Niet-duurzame energie en vervuilende industrie zwaarder belasten. Gif- en chemicaliënbelasting op junk food. Kosten van politie en hulpverlening bij sportevenementen en uitgaansgelegenheden verhalen op de organisaties. Subsidies voor professionele sport stopzetten. Debielentax op programma's van commerciële zenders. Volgens mij zit ik ruimschoots op 18 miljard.

JAWEH
JAWEH26 nov. 2010 - 10:58

Er klopt geen bal van deze statistieken volgens mij . Men heeft vergeten een wegingsfactor toe te kennen aan de resutaten. Als twee keer zoveel mensen op de VVD hebben gestemd dan op de SP dan betekent dit dat het percentage van de VVD respondenten met een factor twee vermenigvuldigd moet worden ten opzichte van het aantal SP stemmers dat deel je dan door drie en dan krijg het gewogen gemiddelde. Dit is een vorm van volksmennerij. Foei ! bijvoorbeeld VVD : 40 % voor SP : 60 % voor gemiddelde volgens maurice : (40 + 60) /2 = 50 % wordt dan : Wegingsfactor is 2 omdat de VVD bv 30 zetels heeft en de SP 15 ( 2 * 40 % + 1 * 60 ) / 3 (wegingsfactoren bij elkaar opgeteld) = 43.3 % Dat scheelt dus best veel. Als ik het verkeerd zie dan hoor ik dat graag!

2 Reacties
Simbro
Simbro26 nov. 2010 - 10:58

Onzin om hier een wegingsfactor te gebruiken. Het gaat per partij om de percentages eens/oneens. Voorbeeld: van de VVD-respondenten zegt bij vraag 1 40% 'eens' en 51 % 'oneens'. Niet zo moeilijk doen Pieter Pan

MrOoijer
MrOoijer26 nov. 2010 - 10:58

"Dat scheelt dus best veel. Als ik het verkeerd zie dan hoor ik dat graag!" Ja je ziet het verkeerd, zo een elementaire fout maakt De Hond echt niet. De kolom "allen" is een gewogen gemiddelde naar de zetelverhoudingen bij TK 2010 verkiezingen.

Milieunet
Milieunet26 nov. 2010 - 10:58

Mooi, maar te laat. Hadden Links en Rechts en wat mij betreft ook het Midden dat niet kunnen bedenken bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zal niet al te lang duren voor die weer op de agenda komen. Kans dat deze M&M's het lang gaan volhouden lijkt mij klein. Met dank aan de club van GW

1 Reactie
Claude2
Claude226 nov. 2010 - 10:58

Erik, heb je de statistieken wel gezien? Vanuitgaande dat je de PVV schaart in het minder linkse deel van het rechtse spectrum dan zou je moeten zien dat de PVV dichter neigt naar PvdA/D66 dan VVD of CDA. Maar goed, in een ideologieënstrijd is de waarheid het eerste wat sneuvelt, of niet?

Piranesi2
Piranesi226 nov. 2010 - 10:58

Libroreal is beter dan liberaal. Dag gladde aal.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 nov. 2010 - 10:58

''Libroreal" of gewoon Brrrrrrr.....brrrrrrrrrr...en nog eens brrrrrrrrrrr?

Archie2
Archie226 nov. 2010 - 10:58

Inderdaad, zoals vermeld een hoog kweetniet-gehalte. Daarnaast vermoed ik dat er veel met ja-mits, nee-tenzij geantwoord is.

1 Reactie
PeerJawel
PeerJawel26 nov. 2010 - 10:58

Kun jij nou echt niet lezen? Man wat een onzin. Kweetniet varieert tussen de 1 en de 10%. De andere antwoorden liggen tussen de 50 en de 80%. Je lijkt wel dat volk van de PVV: Alleen zien wat ze willen zien. Overigens: Is ie al weg?