Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links blok de grootste bij Franse verkiezingen, extreemrechts verslagen

  •  
07-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4708 keer bekeken
  •  
linkswint

De linkse alliantie is volgens een eerste exitpoll de grootste geworden in de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. De verenigde linkse partijen (Nouveau Front Populaire) zouden tussen de 172 en 192 zetels behalen in de Assemblée.

Daarmee is links groter dan het extreemrechtse Rassemblement National (RN), dat vorige week de eerste ronde won. Volgens de peiling bij de stembureaus zou de partij van Marine Le Pen tussen de 132 en 152 zetels krijgen. Ook het centristische Ensemble van president Emmanuel Macron blijft extreemrechts vermoedelijk voor (150-170 zetels).

Er zijn in totaal 577 zetels te verdelen in het Franse parlement. In de tweede ronde deed in veel districten nog maar een kandidaat mee die het opnam tegen RN. De linkse en centristische partijen hoopten zo een verkiezingsoverwinning voor extreemrechts te voorkomen. Die strategie lijkt te hebben gewerkt.

NRC bericht: “Jean-Luc Mélenchon, de leider van het uiterst linkse La France Insoumise, heeft Macron opgeroepen om een kandidaat van de linkse alliantie aan te wijzen als premier. De Franse president wijst normaliter een premier aan uit het kamp van de partij die de meeste zetels heeft in het parlement.

Na de bekendmaking van de exitpoll werd er op het Place de la République gefeest, meldt onze correspondent ter plaatse. Auto’s rijden toeterend rond om de nederlaag van extreemrechts te vieren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.