Joop

Woningcorporatie selecteerde huurders op ras, geaardheid en uiterlijk

  •    •  
23-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2185831084_cb2f271915_o
Een Limburgse woningcorporatie heeft jarenlang potentiële huurders geselecteerd op kenmerken als ras , seksuele geaardheid en uiterlijk. Dat heeft corporatie De Voorzorg woensdag zelf bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt momenteel of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.
Een manager van De Voorzorg bepaalde van 2013 tot 2017 hoogstpersoonlijk aan wie er een woning werd toegewezen op basis van persoonlijke informatie uit intakegesprekken met kandidaat-huurders. Hij baseerde zijn oordeel onder meer op ras, uiterlijk en lichaamsgeur, maar ook gezondheid, medicijngebruik, hobby’s, ex-partners, seksuele geaardheid, strafrechtelijk verleden, godsdienst en levensbeschouwing.
Nadat een interim-directeur begin 2017 aan de bel trok en maatregelen instelde ‘om toewijzingen op een correcte, fatsoenlijke manier te laten plaatsvinden’ werd er een onderzoeksbureau in de arm genomen. Het daaruit volgende onderzoeksrapport is niet openbaar. Het is niet bekend hoeveel potentiële huurders er benadeeld zijn, want er werd geen administratie gevonden van de woningtoewijzingen. Volgens een woordvoerder van De Voorzorg zou er geheimhouding zijn beloofd aan de medewerkers die aan het onderzoek meewerkten.
Cc-foto: Merca
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

frankie48
frankie488 jun. 2018 - 7:23

Toeter toeter toeter toeter toeter, en ja hoor daar is het dan, het "passend woonrecht" voor alleen burgers van dit land die al langere tijd in een sociale huurwoning hebben gewoond en waarvan de gezinssamenstelling in de loop der tijd is veranderd. Wij gaan u ook als is het inkomen oké, onder de groep scheefwoners plaatsen. En dat vooral de oud bewoners van een stad daar de grootste slachtoffers van gaan worden, daar zit het 'neo'-liberale tuig wat zijn inkomen altijd aan deze mensen te danken heeft gehad niet echt mee. Langs deze weg wil ik alle mensen die hier weer slachtoffer van gaan worden, sterkte wensen.

frankie48
frankie4825 mei 2018 - 9:16

En dan te bedenken dat ze voor de toewijzing van sociale huurwoningen al alle mogelijke maatregelen hebben bedacht om de toewijzing naar je hand te kunnen gaan zetten, zoals zelfs verandering van de statuten ( bekend voorbeeld daarvan is Woonstichting De Key ), of alleen maar voor stadsvernieuwing- en voorrangskandidaten ( wordt vooral gebruikt voor woningen in een centrum ), van lagere naar hogere en van hogere naar lagere inkomens ( wordt vooral gebruikt om bij woningen niet een aangepaste huur te hoeven gaan aanbieden bij een laag inkomen ), jongeren-, oudere, senioren-, kleinere of grotere gezinnen, je kunt het niet opnoemen maar woningcorporaties kunnen naar gelieven shoppen uit allerhande toewijzingsbepalingen voor hun woningen.

dirk van de berg
dirk van de berg25 mei 2018 - 5:28

Stel dat de ervaring van zo,n cooperatie is dat als er ergens teveel mensen van een bepaalde groep komen, dat de andere mensen wegtrekken. Gevolg is ghettovorming en geen diversiteit. wat is dan wijsheid?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2018 - 3:03

Die heeft de naam wel erg letterlijk en op een geheel eigen (verkeerde) uitgelegd.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2018 - 3:48

manier....

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 9:45

Zeg dat.

CharlesdeValois
CharlesdeValois23 mei 2018 - 17:40

De tijd dat je van piercings en tatoeages iets kon aflezen lijkt ook alweer voorbij. Zie je twee mensen de een met een nektatoeage en een ring door het oor kan het zomaar een moderne millenial zijn zijn terwijl de witte boord in driedelig grijs een schurk kan zijn. En dat was toen alles nog vast lag wel even wat anders.

Mostafa
Mostafa23 mei 2018 - 16:58

Voorzorg dat straks niet alles bruin, blauw en geel wordt ?! Wat een zorg zeg, bij dat ge-Voorzorg.

Vliet2
Vliet223 mei 2018 - 15:51

Tja, bij lichaamsgeur kan ik me nog wel wat voorstellen, de buren willen tenslotte ook hun woongenot ...

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)23 mei 2018 - 15:49

"Hij baseerde zijn oordeel onder meer op ras, uiterlijk en lichaamsgeur, maar ook gezondheid, medicijngebruik, hobby’s, ex-partners, seksuele geaardheid, strafrechtelijk verleden, godsdienst en levensbeschouwing." Mijn kop is lelijker dan een doorgeroeste Fiat Multipla, maar ik gebruik geen medicijnen en als hobby brouw ik mijn eigen bier. Meeste mensen vinden dat een interessante hobby en het erg handig als je een gunst moet hebben van kennissen of collega's. Mag ik de sleutel?

Rara5
Rara523 mei 2018 - 15:42

Goed om te lezen dat de woningcorporatie zelf een onderzoek heeft laten instellen en zelf ook actie heeft ondernomen.

5 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget24 mei 2018 - 9:11

"Goed om te lezen dat de woningcorporatie zelf een onderzoek heeft laten instellen en zelf ook actie heeft ondernomen." Volgens mij heeft u geen idee wat een "interim-directeur" is. Ik zou zeggen zoek het op en probeer het dan opnieuw.

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 14:55

@Gadget Een interim directeur is een -door de organisatie- tijdelijk aangetrokken directeur. Dat kan om verschillende redenen, bv ziektevervanging, tijdelijke vervanging na ontslag/opzegging directeur. Soms specifiek aangesteld om veranderingen binnen een organisatie te realiseren. Ik zie alleen niet wat dat afdoet aan het feit dat de organisatie zelf actie heeft ondernomen en het bekend heeft gemaakt. https://www.wsdevoorzorg.nl/woningtoewijzingweeroporde.html Ik wacht je toelichting af, jij ziet het kennelijk anders.

Inspector Gadget
Inspector Gadget24 mei 2018 - 19:58

"tijdelijk aangetrokken directeur" Het bedrijf zou pas een compliment zijn als de directeur die dit jaren heeft toegestaan was opgestaan. Ziekelijk vind ik het dat er hier nu überhaupt over iets positiefs gepraat wordt na zulke acties. Dat is net zoiets als een terrorist complimenteren die na het jaren lang ontwrichten van onze samenleving zichzelf aangeeft. Maar goed dat de massamoordenaar zichzelf heeft aangegeven. Over dit soort onderwerpen willen praten in plaats van zijn wandaden, dat spreekt boekdelen in mijn opinie!

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 22:52

@Gadget, volgens mij wordt er over de daden gesproken: hier en nu. Het interne onderzoek inmiddels overgedragen aan het OM voor eventuele strafvervolging. Mogelijk gemaakt door onderzoek in opdracht van de organisatie zelf. Het is schandalig dat deze praktijken plaatsvonden, maar goed dat ze openbaar gemaakt zijn. Ik geef daar voorkeur aan boven een doofpot-cultuur. De directeur die dit heeft “toegestaan”, die verantwoordelijk was en dit misschien zelfs actief heeft gepromoot: het was fijn geweest als hij zelf even opgestapt was en naar politiebureau was gegaan om zichzelf e/o anderen aan te geven maar zo werkt het in de regel niet. In organisaties zal je altijd rotte appels hebben. De vraag is hoe een organisatie mee omgaat. Neem het misbruik in de kerk. Het is bijna onvermijdelijk dat er tussen die duizenden pastors, priesters en kardinalen een misbruiker(s) zit. Daar doe je weinig aan. Wat het alleen echt erg maakt is het bewust in de doofpot stoppen door de kerk, het verschuiven van daders naar nieuwe jachtvelden. Dààrdoor is de kerk medeverantwoordelijk voor de daden van de misbruikers. Had de kerk zelf het verhaal naar buiten gebracht, onderzoek overgedragen aan het OM, dan was de zaak heel anders geweest. Bij “De Voorzorg” was het (onder druk?) praktijk, gelukkig een andere (interim) directeur, volgens mij ook nieuwe rvc en nu schoon schip gemaakt én de vuile was buiten gehangen. Ik vind dat inderdaad goed. Beter dan onder de pet houden. Het zou ook fijn zijn als terroristen, massamoordenaars, verkrachters, fraudeurs, vandalisten, hit-en-runners zich zelf zouden aangeven en hun daden zouden ophoesten. Ik zie het niet snel gebeuren, maar fijn zou het wel zijn. Dat gezegd hebbende snap ik nog steeds je opmerking in relatie tot de interim directeur niet. Misschien kan je die nog even uitleggen.

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 22:57

@Gadget Je laatste zin herlezend realiseer ik me dat je misschien denkt dat de interim directeur degene was die “wandaden” op zijn conto heeft. Dat is niet het geval.

Karingin
Karingin23 mei 2018 - 14:56

"maar ook gezondheid, medicijngebruik, hobby’s, ex-partners, seksuele geaardheid, strafrechtelijk verleden, godsdienst en levensbeschouwing." Kweenie hoor, maar als mij bij een intake naar dergelijke zaken werd gevraagd zou ik naar de huurcommissie gestapt zijn. Vreemd dat dit 4 jaar lang praktijk is geweest.

JohnVKR
JohnVKR23 mei 2018 - 14:00

Verrast ons dit? Dat lijkt me niet.

11 Reacties
Ozon
Ozon23 mei 2018 - 18:01

Het verrast mij. Ik woon in de regio Haaglanden en moest een paar dingen opgeven: leeftijd, gezinsgrootte & inkomen. Bij het (online) inschrijven vroegen ze een BSN, dat heb ik geweigerd en dat kon (na belletje). Verder reageer je op de woningen waar je recht op hebt (op grond van eerder genoemde zaken) en op grond van je inschrijfduur sta je hoger of lager in de “ranglijst”. Vluchtelingen hoogste urgentie, bejaarden die kleiner gaan wonen en mensen met handicap of sloopwoning in urgentie-groepen daarna, “gewone” mensen dus op inschrijfduur. Niets op kleur, geur of geloof. Bij particuliere verhuur lijkt de markt me wat ondoorzichtig, waarbij het me niet zou verrassen dat er (stiekem) gediscrimineerd wordt op sekse, seksuele voorkeur, huidskleur/etniciteit of religie. Bij woningbouwverenigingen vind ik het wél verrassend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2018 - 3:05

Het verrast mij wel, heb het hier nog nooit meegemaakt.

Inspector Gadget
Inspector Gadget24 mei 2018 - 6:29

"Het verrast mij. " Want u dacht dat zulke dingen nooit gebeurden in Nederland? Heeft u onder een steen geleefd misschien? Dit is al eerder groots in het nieuws geweest, dus als het u verrast, dan heeft u dat bericht niet gezien of serieus genomen.

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 9:44

Inspector Gadget 24 mei 2018 at 08:29 Nee, ik heb niet onder een steen geleefd, ik heb in een sociale huurwoning geleefd waarvan de verhuurder mij tot bezichtiging niet gezien heeft en ook tijdens bezichtiging en contract niet naar religie, seksuele geaardheid ed gevraagd heeft. In mijn paspoort, waarvan ik een kopie moest overhandigen, heeft de verhuurder kunnen zien dat ik niet in NL geboren ben. Het kan natuurlijk goed zijn dat ik een nieuwsitem gemist heb, ik zie uw linkjes naar die grote nieuws-items over discriminatie in de sociale huursector graag tegemoet. Zelf denk ik dat u met uw sneer even in de war bent met de particuliere/vrije huurmarkt. Dat is onlangs in het nieuws geweest. Maar, zoals u hopelijk weet, is dat een andere markt.

Appie Mohamud
Appie Mohamud24 mei 2018 - 17:31

"ik heb in een sociale huurwoning geleefd waarvan de verhuurder mij..........." Ah ik merk het al. Het overkomt mij niet dus bestaat het niet argument.

Inspector Gadget
Inspector Gadget24 mei 2018 - 20:04

Appie dank u. Hopelijk snappen ze het nu.

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 22:08

Nee Appie, ik heb het over een systeem in een vrij grote regio. Dit geval naar buiten gebracht door “De Voorzorg” zelf is de eerste keer dat ik er concreet van gehoord heb. Maar ik zie graag nog wat linkjes naar artikelen over discriminatie bij sociale woningen tegemoet. Want, voorlopig heb ik die nog steeds niet gezien. Of bestaan die gewoon niet?

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 23:02

Gadget, Dus ook (weer) aan u: heeft u ook wat linkjes naar die beroemde artikelen, of bestaan ze niet?

Davy ????
Davy ????25 mei 2018 - 5:42

@ Appie Mohamud Het gebeurt dus iedereen is er schuldig aan?

Appie Mohamud
Appie Mohamud26 mei 2018 - 6:46

Ozon. Maar natuurlijk hier heb je de link. http://bfy.tw/IJYC Davy. ??????????? Ik zet maar vraagteken want heb geen idee waar u het over hebt.

Ozon
Ozon26 mei 2018 - 9:53

Appie Mohamud 26 mei 2018 at 08:46 Ik zie dat je het verschil tussen de particuliere- en sociale huurmarkt niet kent? Bij de link die jij stuurt, heb ik de eerste pagina's in ieder geval alleen gevallen van discriminatie in de particuliere markt gezien. Iets dat mij niet verrast, zoals ik al schreef in mijn eerste reactie. The devil is in the details. Als ik zoek op discriminatie in de sociale huurmarkt zie ik De Voorzorg steeds naar voren komen. Of andere twijfelachtige voorbeelden zoals de man die zich gediscrimineerd voelt omdat hij autistisch is, maar geweigerd is omdat hij zich agressief gedroeg en geen afdoende behandelplan kon voorleggen. De alleenstaande vrouw die zich gediscrimineerd voelt ten opzichte van slachtoffers van ernstig huiselijk geweld, omdat die in tegenstelling tot haar wel urgentie krijgen, maar toch niet in de categorie die we normaal onder "discriminatie" voegen. Maar als we inderdaad dergelijke gronden discriminatie noemen, dan klopt het dat woningbouwverenigingen discrimineren, bv op leeftijd (55+ of 24- woningen), op handicap (mogen zomaar gelijkvloers wonen), op gezinsgrootte (groter gezin mag in grotere woning). De basis voor wonen in een sociale huurwoning is natuurlijk ook discriminerend: inkomen. Ik vind ook voorbeelden van buren die discrimineren, maar dat was natuurlijk niet de crux van de vraag. Die ging over discriminatie DOOR de woningbouwvereniging. Zoals ik ook al gemeld had. En nu zie ik graag een paar echte voorbeelden tegemoet van discriminatie door woningbouwverenigingen. Anders ga ik er maar gewoon vanuit dat het meer in jullie onderbuik zit dan in gepubliceerde berichten.

TurkseTurk
TurkseTurk23 mei 2018 - 13:24

Wat deze man gedaan heeft is Nederland verraden. Want hij polariseert Nederland net als Wilders in het klein. Gevolg is dat de eenheid van Nederland scheuren gaat krijgen waardoor Nederlandse belangen in binnen en buitenland minder goed te baharatigen zijn door zulke zwakheden. Lees Poutin kan er misbruik van maken of Erdoğan kan hiervan misbruik maken. Mensen die zogenaamd uit nationalisme zulke gedrag tonen gedragen zich juist als de 5e colonne. Bewust of onbewust landverraders en de straf maat moet als voorbeeld dienen en een afschrikwekkend effect hebben. Ook dat is niet genoeg de gronden die zulke denken voeden opsporen en bestrijden met tegen propaganda.

2 Reacties
gravin2
gravin223 mei 2018 - 16:40

Ik tast in het duister, wat heeft wilders er nu mee temaken? Die heeft helemaal geen huurhuis, denk ik.

Inspector Gadget
Inspector Gadget24 mei 2018 - 6:25

Ik tast in het duister, wat heeft wilders er nu mee temaken? Die heeft helemaal geen huurhuis, denk ik. Erdo en Putin ook niet, waarom is dat de enige naam die u noemt?

Kapsteyn
Kapsteyn23 mei 2018 - 13:04

haha, ik verhuur ook sinds kort een deel van mijn woning. Mijn eerste huurder wist bij de kennismaking meteen te melden dat hij homo is en politiek links georiënteerd. Ik heb hem gemeld dat ikzelf hetero ben en vooral heel erg rechts. Ondanks deze significante verschillen tussen ons heb ik de sleutel gewoon overhandigd. Leuke vent trouwens.

4 Reacties
spoorsloper
spoorsloper23 mei 2018 - 18:42

Rechtsen zijn ruimdenkend.

Inspector Gadget
Inspector Gadget24 mei 2018 - 6:23

"Rechtsen zijn ruimdenkend." Ik kom niet meer bij :)

BartP2
BartP224 mei 2018 - 9:39

Kijk, zó kan het ook. Gewoon vertellen wat je kunt verwachten als verhuurder.

dirk van de berg
dirk van de berg25 mei 2018 - 5:26

Kapsteyn 23 mei 2018 at 15:04 Hulde!

BartP2
BartP223 mei 2018 - 12:27

Tsja. Ik kan er wel van alles van vinden, maar eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de redenen van de manager.

1 Reactie
Gandalf2
Gandalf223 mei 2018 - 17:56

Te veel leegstand denk ik.

omaoeverloos
omaoeverloos23 mei 2018 - 12:19

" Hij baseerde zijn oordeel onder meer op ras, uiterlijk en lichaamsgeur, maar ook gezondheid, medicijngebruik, hobby’s, ex-partners, seksuele geaardheid, strafrechtelijk verleden, godsdienst en levensbeschouwing." Met al die criteria kun je dat toch nauwelijks nog discriminatie noemen :) Waar is toch de tijd gebleven dat je als RK Woningbouwvereniging "In cauda venenum" alleen vrome katholieken hoefde te huisvesten.

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget24 mei 2018 - 6:21

"Waar is toch de tijd gebleven dat je als RK Woningbouwvereniging “In cauda venenum” alleen vrome katholieken hoefde te huisvesten." Precies! En ook de tijden dat je je werkers geen geld hoefde te betalen!

koffieleut2
koffieleut223 mei 2018 - 12:12

Indien je geen specifieke voorkeur kenbaar maakt, dan is dit een schande. Als je wel specifieke voorkeur maakt ook. waarom de ene keer wel bijv. https://www.careyn.nl/diensten/verpleging-behandeling/amana/ https://www.salem.nl/identiteit En de andere keer ( zoals nu dus) niet. Het blijft lastig, ik vind het fout, en snap het ook wel. Je wilt diversiteit, en je wil onderling begrip. Je wil een buurt kleuren, en je wil dat men zich niet aan elkaar stoort. De huurders zijn tenslotte de klanten. Ik heb een flat leeg zien lopen door jongeren die niet uit deze contreien komen, waarna deze zo`n slechte naam kreeg dat deze uiteindelijk gesloopt is. Ik huiver voor getto vorming, en vrees voor irritaties. Flodder in bloemenwijk, wat is wijsheid.

3 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget24 mei 2018 - 6:17

"Indien je geen specifieke voorkeur kenbaar maakt, dan is dit een schande. Als je wel specifieke voorkeur maakt ook." Nee hoor, wellicht dat u het een schande vindt als er geen specifieke voorkeur is uitgesproken, maar beschaafd Nederland niet.

koffieleut2
koffieleut224 mei 2018 - 7:28

Inspector, Ik vind bovenstaande niet kunnen,maar ik had ook twee linkjes bijgevoegd over verzorgingstehuizen. Een gereformeerd, een islamitisch. De vraag die ik open hou is waar ligt het omslag punt bij wat wel toelaatbaar is en wat niet ( nogmaals bovenstaande is duidelijk een voorbeeld van wat niet kan). Mag je wel op basis van geloof onderscheiden, op basis van cultuur.., op basis van afkomst..... Of helemaal niet waardoor je de kans hebt conflicteren elementen bij elkaar te zetten. Dat bedoelde ik eigenlijk. Ik vind dat lastig.

Ozon
Ozon24 mei 2018 - 9:52

Inspector Gadget 24 mei 2018 at 08:17 Blij te weten dat u, beschaafde Nederlander ageert tegen 55+ woningen, gehandicapten-woningen, 24- woningen en woningen voor grote gezinnen. En natuurlijk tegen "passende zorg". https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-schrijnende-gebrek-aan-passende-zorg-voor-moslimpatienten