Joop

Limburg gooit horeca en cultuur open uit protest tegen lockdown

  •  
14-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Horeca, Maastricht, Protest, Terras

© MAASTRICHT - Een horecaondernemer bouwt het terras op. Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riep horecaondernemers in heel Nederland op om de terrassen

In vijftien Limburgse gemeenten, waaronder Valkenburg, Maastricht en Heerlen, zijn zaterdag de horeca en cultuurinstellingen geopend , ondanks dat de coronamaatregelen nog steeds voorschrijven dat deze sectoren gesloten blijven. De burgemeesters van de gemeenten staan de opening toe bij wijze van protest. In een gezamenlijk persbericht schrijven zij dat deze bedrijven hiermee de gelegenheid hebben ‘om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft’.
Vrijdagavond maken premier Mark Rutte en de nieuwe gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) officieel bekend welke versoepelingen van de lockdown er zaterdag ingaan. Die lekten eerder deze week al uit: er kan weer worden gewinkeld op afspraak, contactberoepen zoals kappers kunnen weer van start en er komt meer ruimte om te sporten. Zowel de horeca als de cultuurinstellingen, twee sectoren die sinds de eerste lockdown zwaar getroffen worden, moeten hun deuren gesloten houden.
In Limburg zullen nu uit protest de horeca en culturele instellingen hun deuren openen tussen 10 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds. Daarbij wordt wel de anderhalve meter afstand in acht genomen, zijn mondkapjes verplicht en er wordt gecontroleerd op coronatoegangsbewijzen. Minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Binnenlandse Zaken zegt begrip te hebben voor het standpunt van de burgemeesters, maar wijst hen wel op de regels die zijn ‘afgesproken in het belang van de volksgezondheid’.
Vrijdag zijn in Valkenburg de winkels en horeca open tot 4 uur ’s middags uit protest tegen de maatregelen. Burgemeester Daan Prevoo liet al weten niet te zullen handhaven omdat hij de demonstratie erkent. Er worden dus geen waarschuwingen en boetes uitgedeeld zolang de coronaregels worden nageleefd. In een reactie op het Valkenburgse protest zei minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie dat het niet aan Den Haag is om te bepalen hoe er lokaal wordt gehandhaafd. Wel zei ze te hopen ‘dat iedereen in Valkenburg de focus heeft op wat er in de ziekenhuizen gebeurt en hoe we voorkomen dat te veel mensen ernstig ziek worden’.
Update:
Het Limburgse protest krijgt op meer plekken in het land navolging. Waaronder in Haarlem:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

JanB2
JanB215 jan. 2022 - 2:37

Tijd voor harde maatregelen. Daar waar burgemeesters een belemmering vormen om een zachte landing te maken met omicron: per direct ontslag! Voor alle duidelijkheid: dit soort burgemeesters probeert slechts mee te liften op een populistische golf. Alles voor de eigen populatiteit. Weg ermee! Is er eindelijk perspectief om zonder al te grote kleerscheuren met omicron in het reine te komen dan laten we die kans niet vergallen door een stelletje egotrippers dat voor de bühne, en uiteindelijk op kosten van de hele samenleving, een stelletje kroegbazen en hun probleemdrinkende clandizie naar de mond loopt te blaten.

7 Reacties
LHTJ
LHTJ15 jan. 2022 - 16:01

Maar écht blij dat hij één dag open mag, is hij niet. "Elke maand dat we dicht zijn kost ons tussen de 10.000 en 12.000 euro. Daar zijn de steunpakketten al van afgeteld. Daarnaast hebben we een schuld van 70.000 euro bij de belastingdienst. Tja, ben je dan blij dat je open mag? Dat heeft niks met blijdschap te maken, maar met noodzaak" kost ons tussen de 10.000 en 12.000 euro. schuld van 70.000 euro bij de belastingdienst. Dat heeft niks met blijdschap te maken, maar met noodzaak" Dit is een reactie van een ondernemer, een ondernemer met kinderen. Lees het op uw gemak, laat het goed doordringen en overweeg dan nog eens uw woorden. Die zijn namelijk schandalig. U bent hier de grote hypocriete egoist. U vindt dat dit gezin helemaal naar de fillestijnen moet gaan om u te beschermen. Totale waanzin.

LHTJ
LHTJ15 jan. 2022 - 16:03

excuus, de bronvermelding van dit citaat ontbreekt. website NOS en 1limburg

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2022 - 16:56

Ze draaien ook nogal eens honderd procent om. Populisten! Niet consequent!

Thuiszitter
Thuiszitter15 jan. 2022 - 17:03

? Jij bent niet goed man , er gaan een aantal horecabedrijven een paar uur open op zaterdag ter demonstratie.

JanB2
JanB215 jan. 2022 - 18:48

@ LHTJ Als een aantal kroegen het loodje legt maar dat wel betekent dat we met omicron uiteindelijk een zachte landing kunnen maken met de HELE samenleving dan zeg ik: so fucking what! Pas er maar een mouw aan met steunpaketten. De egoisten zijn diegenen die hun drankzucht verbergen achter sociale bewogenheid.

JanB2
JanB215 jan. 2022 - 18:48

@ Thuiszitter Demonstratie’s zijn ongewenst.

LHTJ
LHTJ19 jan. 2022 - 10:37

janb schokkend. Dit is gewoon toeslagenaffaire 2.0 zoals er nu met ondernemers wordt omgegaan. Daarbij praat je continu over drankzucht. Er bestaan ook koffietentjes, lunchrooms, bistro's enz. waar nog geen 20% van de omzet uit alcoholhoudende dranken bestaat. maar enfin, die mogen van u samen met de rest ook kapot en naar de gallemieze natuurlijk.

Thuiszitter
Thuiszitter14 jan. 2022 - 18:56

Dus volgens Greendutch hadden we voorlopig nog ik een lockdown moeten zitten? En verder ondernemers dom gaan noemen . Laat mij raden maar Greendutch is zelf geen ondernemer . De horeca gooit de boel open als demonstratie maar zal dan toch weer de boel moeten sluiten.

Greendutch
Greendutch14 jan. 2022 - 17:58

de burgemeester heeft gisteren heel erg zijn best gedaan het goed uit te leggen ondanks dat de 2 oetemetoeten van Op1 (Kockelmann/ekisz) steeds zijn verhaal onderuit wilden halen om zelf in het nieuws te zijn door een zg ‘scoop’. dit begrijp ik allemaal nog maar de uitspraken van andere ondernemers is totale anarchie en nu zet slappeling Rutte de boel open omdat hij anders binnen 1 week al onderuit gaat omdat hij geen overwicht meer heeft. tegenwoordig zijn de ondernemers blijkbaar erg dom geworden. hoewel zij een voorbeeldfunctie hebben en geacht worden een opleiding gevolgd te hebben en dús beter te moeten weten blijkt uit hun uitingen en dreigingen dat zij stom zijn. een kind snapt dat er meer risico’s zijn, zorgpersoneel, begrafenispersoneel. brandweer, openbaar vervoer personeel etc etc kan allemaal ziek worden en de hele boel onderuit halen.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 18:20

Weet je , juist horeca heeft grotendeels zijn best gedaan de boel coronaproof te maken . (afgezien van wat grotere zaken waar mensen vooral dansen en kotsen).Uit onderzoek bleek dat de horeca ook niet de grootste risico's inhoudt maar wel sporten bijvoorbeeld. Terwijl de horeca voor een groot deel uit kleine ondernemers bestaat die al jaren keihard gepakt worden door rookverboden en accijnsverhogingen wegens de oorlog tegen de lol die voornamelijk door de christenunie gevoerd wordt. Die worden keer op keer weer gepakt als de zoveelste lockdown weer een feit is. Ze moeten als eerste dicht en mogen als laatste open en moeten ook nog eens hun klanten lastigvallen met een code die nergens anders gebruikt hoeft te worden. Er mist gewoon redelijkheid en begrip voor die sector. Een sector die grotendeels nog door echte mensen bevolkt wordt en nog niet in handen zijn van grote aandeelhouders (al melken die de horeca ook graag uit, veel kroegen zijn bijvoorbeeld in handen van grote brouwers die het deze mensen ook even extra moeilijk maken.*_ *tip voor als u een kroeg wil beginnen - zorg dat je niet een contract aangaat met Heineken ofzo. Zelfstandig kun je een betere deals met leveranciers maken omdat ze je liever rijk dan kwijt zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 18:21

En zelfs de sekswerkers mogen het weer doen en de nagelstudio's Nagelstudio's daar heeft Rutte het altijd over - meest overbodige wat er bestaat naar mijn mening .

itsme3
itsme314 jan. 2022 - 18:46

Erg dom zijn ondernemers niet. Wel is inmiddels een groot deel ervan zijn pensioen of zelfs zijn huis kwijt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2022 - 16:57

Was dat niet WNL?

Backtobasics
Backtobasics14 jan. 2022 - 17:38

Hopelijk valt deze variant mee en kan alles langzaam open , en alleen de tijd zal leren, of dat inderdaad zo is en of er geen langetermijn effecten zijn. Kleine ondernemers gun ik van harte dat ze weer kunnen draaien, maar het is ook wel weer erg fijn als die Vrijheid, Liefde en Religie gekkies en andere leeghoofdige roeptoeters weer even uit beeld zijn.

Ranonkel2
Ranonkel214 jan. 2022 - 13:55

Dit had natuurlijk al veel eerder gemoeten. Hier in de buurt zijn veel winkels ook al gewoon een week open. Dat gaat al de hele week prima.

Vervatte
Vervatte14 jan. 2022 - 13:35

Dus....allemaal wappies? Of is corona ineens niet meer zo belangrijk?

1 Reactie
Sustainaboy
Sustainaboy14 jan. 2022 - 15:47

Het begint er zo langzamerhand op te lijken dat het met de Omikron variant eindelijk het door wappies geclaimde "slechts een griepje" is geworden.

EricDonkaew
EricDonkaew14 jan. 2022 - 13:16

Gezichtsverlies voor het kabinet als het niet ingrijpt en gezichtsverlies als het wel ingrijpt. Alles had natuurlijk gewoon moeten worden opengegooid, met inachtneming van enkele restricties. Een smadelijke nederlaag voor de regering en ook een kwalijke. De recente belangrijke cijfers gaven immers ruimschoots aanleiding tot een structurele versoepeling.

1 Reactie
Over2
Over214 jan. 2022 - 16:57

Het kabinet zal niet ingrijpen als de coronaregels worden overtreden. Dat is aan de politie. En aan de burgemeesters , OM e.d. Waar het hier dan om gaat is de rechtsorde die in het geding is. Als de overheid hier van wegkijkt is het hek van de dam en is er straks niemand meer die de wetten/regels opvolgt. Laat staan er op (kan worden) aangesproken. Willekeur wordt dan troef. Ik reken er op dat elke middenstander die een loopje neemt met de coronaregels een zware duw gaat krijgen. Financieel, dat is het enige dat helpt bij dit soort wappies.

Müller
Müller14 jan. 2022 - 13:14

Kabinet houdt alles dicht, maar “versoepeld” met een paar maatregelen die er toch al altijd nu bij nieuwe lockdowns zouden komen zoals sportscholen openen. Nu kan het het volk vertellen dat het wat doet, en de brandjes klein houden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 13:07

In Groningen ook https://www.rtvnoord.nl/nieuws/887460/schuiling-strenge-lockdown-niet-meer-effectief-andere-regels-nodig

gimli55
gimli5514 jan. 2022 - 13:07

Op 14 december werd met rampspoed gedreigd over het toenemen van IC opnames en ziekenhuis opnames. Een maand later is daar weinig van gebleken, maar is het aantal positieve testen ontploft, daar heeft de lockdown niet tegen geholpen, dus veronderstellen dat de lockdown wel heeft gewerkt om de overbelasting tegen te gaan, is onzin. De modellen van het RIVM blijken niet te kloppen en de makers van die modellen incompetent, net als onze regering. De vorige lockdown was ook een farce, maar dat is nooit toegegeven door de politiek. Ons land is het enige waar ze deze onzin hebben uitgevoerd en de Nederlanders hebben daar gretig gebruik van gemaakt door naar België en Duitsland te reizen. Zelfs een 1000 besmette Nederlanders uit Oostenrijk heeft niets veroorzaakt aan de beloofde toename. Het lijkt wel alsof Rutte een abonnement heeft op niet uitgekomen beloftes en lijdt hij daarna acuut aan geheugenverlies.

4 Reacties
Jonathan2
Jonathan214 jan. 2022 - 14:18

Lukoek.Net zoals al die andere griezelige leugens die je hier plaatst. Duitsland en België hebben veel strengere maatregelen genomen dan wij en konden zo een lockdown vermijden. In Belgie lopen de besmettingen sinds de winkelende Nederlanders flink op. Jouw voorbeeldland Engeland kent nu honderden doden per dag.

FromValue
FromValue14 jan. 2022 - 16:05

De besmettingen hebben niet gigantisch uit de pas gelopen met omringende landen, de conversie richting hospitalisatie wel. Dat kun je regelrecht correleren met de vertraagde boostercampagne.

itsme3
itsme314 jan. 2022 - 16:26

@ Jonathan Dan hoor ik graag van u waar België strenger is dan Nederland. En begin me niet over die mondvodjes. Omicrocon lacht ons vierkant uit met die stukjes stof.

itsme3
itsme314 jan. 2022 - 18:48

Het Verenigd Koninkrijk heeft zelfs het laagste aantal mensen op de ic in drie maanden.

nikita72
nikita7214 jan. 2022 - 12:03

"het is niet aan Den Haag om te bepalen hoe er lokaal wordt gehandhaafd". Dus dan kan eindelijk het geklaag ophouden dat in Amsterdam een jaar geleden een demonstratie werd toegestaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2022 - 12:01

Zoals het kabinet de focus had liggen op de slachtoffers van de watersnoodramp die zich aldaar had voltrokken en waar nog geen cent van het beloofde overheidsgeld aan slachtoffers uitgekeerd is? Dat had er nl. alles mee te maken. Die mensen hadden al een ramp achter de rug al werd daar natuurlijk in Opt1 snel aan voorbij gegaan.

chwiedijk
chwiedijk14 jan. 2022 - 11:45

Valkenburg heeft gelijk.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2022 - 7:09

Daar lag al alles plat vanwege de overstromingen. Die mensen hebben keihard gewerkt om alles weer in orde te maken. Het kabinet schijnt beloofd te hebben dat er vanuit overheidswege een tegemoetkoming zou komen. Daar hebben ze nog niets van gezien heb ik begrepen. Daar zijn ze dan begrijpelijkerwijs nog woedend over. Daar kan ik wel inkomen. Ik denk dat alle grensgemeenten er last van hebben dat mensen naar België gaan. Limburg is er juist erg aan gewend dat Duitsers juist veel naar Limburg komen winkelen. Bij het winkelen zal ook vast wel een stop zijn in de horeca. Toch begrijp ik het vanuit puur de pandemie weer wel.