Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Limburg begint opvang voor veroordeelde pedofielen

  •  
19-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
cosa_300.jpg
Methode die helpt een nieuw bestaan op te bouwen bracht in Canada en Engeland recidive met 70% omlaag
Zo’n dertig Limburgse vrijwilligers gaan zedendelinquenten in hun dagelijks leven begeleiden én controleren. Dat gebeurt in het kader van het project COSA (Circles of Support and Accountability), dat Reclassering Nederland eind dit jaar in Limburg gaat starten.
Ik probeer ze in ieder geval eens in de twee weken te zien. Dan gaan we bijvoorbeeld naar de film. Ik wil bereiken dat ze een relatie met mij opbouwen. Als het op een dag ooit zover komt dat hij een terugval krijgt en hij een kind ziet dat hij wil benaderen, dat hij dan belt en zal zeggen: ik moet met je praten. En dat is gebeurd. Dus alles wat ik in het verleden met hem op het sociale vlak heb gedaan leidt tot dat ene moment dat ik weet: ik heb een aanranding voorkomen. Als we die relatie niet hebben, zal hij ons ook nooit in vertrouwen nemen.
Een veroordeelde Canadese pedofiel legt uit waarom COSA voor hem belangrijk is:
Het ergste is het als iemand niets heeft wanneer hij uit de gevangenis komt, als hij geen steun krijgt. Dan kan hij tv zitten kijken in de opvang of in zijn kleine appartement, maar na een tijdje kruipen er dan toch vreemde gedachten in je hoofd. En dan zeg je: bekijk het maar, ik kan net zo goed weer terug naar de gevangenis. En dat is wanneer er weer een slachtoffer valt. Maar als je een uitweg hebt, als je iemand hebt om mee te praten, dan is dat de oplossing.
Reclassering Nederland is de afgelopen maanden bezig geweest met het vinden van vrijwilligers. Volgens de organisatie is de respons ‘verrassend hoog’.
Bekijk hier een item over de Canadese variant van het project (op 40:05)

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

hansdekkers
hansdekkers19 sep. 2011 - 8:36

Mooi voorbeeld van hoe je door iemand een beetje te helpen veel meer voor elkaar kan krijgen, dan wanneer je diegene onder het mom van 'eigen verantwoordelijkheid' aan zijn lot overlaat.

.2
.219 sep. 2011 - 8:36

Hulde voor deze thee en knuffel groep! Ik ben er van overtuigd dat dit de juiste aanpak is om seksueel (kinder) misbruik door mensen met zo'n (natuurlijke) drang zwaar te verminderen. Voor iedereen prettiger.

BasVV
BasVV19 sep. 2011 - 8:36

Hoewel met volstrekt andere doelen is de buddy aanpak bij AIDS patienten en het vrienden worden van erkende vluchtelingen succesvol gebleken. Allemaal door vrijwillegers uitgevoerd. Dus relatief goedkoop. Dit lijkt me een kansrijke aanpak ook voor pedofielen. Wel een kwestie van lange adem. Misschien zit daar wel de valkuil. Maar geen reden om het niet te proberen. Succes.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2011 - 8:36

Alles wat werkt moet in de strijd gegooid worden om kinderleed te voorkomen.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen19 sep. 2011 - 8:36

Echt waar Aert? Hoever wil je daarin gaan, als liberaal? Bedoel je in brede zin? Bijv. de keuzes van scheidende ouders mogen neit gebaseerd zijn op hun behoeftes of belangen maar uitsluitend op die van de kinderen? Of wil je de strekking van je positief lijkende opmerking stiekem toch beperken tot je door je GBL gepromote joods-christelijke preutse seksuele moraal?

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2011 - 8:36

En wat doet Limburg voor de misbruikte kinderen? Wat doen de pedo's zelf om de door hen misbruikte kinderen te helpen?

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online19 sep. 2011 - 8:36

"En wat doet Limburg voor de misbruikte kinderen? Wat doen de pedo's zelf om de door hen misbruikte kinderen te helpen?" ze stappen in een tijdmachine en gaan terug in de tijd om hun eigen misdaden teniet te doen. knap he? recidive met 70% teruggebracht in Canada. I rest my case.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2011 - 8:36

En evenmin is het wijzen op iemands verantwoordelijkheid hetzelfde als iemand aan zijn lot overlaten ;-)

2 Reacties
hansdekkers
hansdekkers19 sep. 2011 - 8:36

Uiteraard, het wordt pas een probleem als het een op het ander volgt.

rgeurtsen
rgeurtsen19 sep. 2011 - 8:36

Wijzen op iemands eigen verantwoordelijkheid, en hetdaarbij laten is iemand aan zijn lot, namelijk de eigen verantwoordelijk, overlaten. Zoals een goede wat dominant blinde liberaal als jij kan weten is zelf verantwoordelijkheid nemen gericht op verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Zorgen dat het goed gaat met jezelf, de vrijheid nemen dat je dat doet wat goed is voor jezelf. Wellicht is er nog een sprankje hoop voor je door het PVVD-virus met SGP-resistentie verziekte denken... Misschien bedoelde jij met 'iemands verantwoordelijkheid' verantwoordlijkheid voor datgene wat hij richting anderen doet... wellicht zelfs dat je verantwoordelijkheid aflegt voor je gedrag ten opzichte van anderen, zonder dat het al schade heeft aangericht, of onder een wetsovertreding valt... jeetje als dat zo is Aert... dan zou er zo maar een sociale component in dat koortsige wereldbeeld van je zitten. Da's dan weer wel lastig voor je, want dat veroorzaakt wel ethische problemen. Want een goed liberal komt op voor zichzelf, neemt verantwoordelijkheid en legt aan zichzelf verantwoordelijkheid af, en niet aan anderen. Mijn steun krijg, zal ik jouw buddy worden?

Patrick Faas
Patrick Faas19 sep. 2011 - 8:36

Ik had tot nu toe durven hopen dat de reclassering dit al deed, niet alleen voor pedofielen maar voor alle ex-gevangenen. Recidive voorkomen is toch het voornaamste doel van de reclassering? Begin me nu pas zorgen te maken over die reclassering en daarmee ook over heropvoedingstrajecten, als mensen nog vast zitten. Zijn die er wel? Wat doen we eigenlijk om recidive te voorkomen?

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 sep. 2011 - 8:36

wel de cijfers over recidive liegen er niet om vraag me dan ook in alle eerlijkheid af of dat niet wat optimistisch is die 70%