Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lijsttrekker BIJ1 in Almere trekt zich week voor verkiezingen terug

  •  
07-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
528 keer bekeken
  •  
gladys
Opnieuw hommeles bij BIJ1. De lijsttrekker in Almere, de op zeven na grootste stad van Nederland, trekt zich terug na een indringend gesprek met het partijbestuur. Dat blijkt uit een verklaring van de partij. De breuk zou ontstaan zijn omdat Gladys Wielingen eventuele samenwerking met de PVV niet wilde uitsluiten.
"Begin vorige week zijn er door de lijsttrekker van Almere BIJ1, Gladys Wielingen, uitspraken gedaan die binnen de partij zorgen en vragen hebben opgeroepen. De uitspraken hadden betrekking op het niet uitsluiten van samenwerking met extreemrechtse partijen. Het landelijk bestuur is naar aanleiding hiervan in gesprek gegaan met de lijsttrekker, omdat de uitspraken in strijd zijn met de principes van de partij."
"Na uitvoerig overleg zijn zowel het bestuur, als de lijsttrekker zelf, tot de conclusie gekomen dat er onoverkomelijke verschillen van inzicht zijn. Gladys Wielingen heeft in dat kader besloten zich terug te trekken als lijsttrekker, en af te zien van een mogelijke zetel in de gemeenteraad van Almere. Dit betekent concreet dat wanneer Almere BIJ1 voldoende stemmen krijgt voor een zetel, deze niet door Gladys bekleed zal worden. "
"Almere BIJ1: “Ondanks deze tegenslag, gaan wij strijdbaar verder met onze missie voor een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. We geloven in het belang van het BIJ1-geluid in Almere, en kijken er naar uit een stem te zijn voor hen die niet worden gehoord.” "
In een interview op 27 februari met de online talkshow van Omroep X stelde Wielingen geen partij te willen uitsluiten.
Geen video? Klik hier.
De volgende dag bleek ze al door de partij tot de orde te zijn geroepen.
“Tijdens de online talkshow van Omroep X deed ik een uitspraak die – zowel bij onze trouwe BIJ1-achterban als binnen de partij – een schrikeffect heeft veroorzaakt. Ik wil via deze weg benadrukken dat ik de landelijke lijn van het niet samenwerken met extreemrechtse partijen steun. Almere BIJ1 zal deze lijn straks ook in de gemeenteraad volgen.”
Schermafbeelding-2022-03-07-om-22.17.14
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.