Joop

Lijfwachten Baudet verhinderen met geweld ludiek protest

  •  
08-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Forum voor Democratie deelt kranten uit in Den Bosch

© 2020-06-06 14:46:10 DEN BOSCH - Thierry Baudet van de partij Forum voor Democratie deelt een FVD krant uit aan voorbijgangers. ANP ROB ENGELAAR

‘Wie zijn de lijfwachten @thierrybaudet die me 20min op mn knieen dwongen?’ Dat wilde Jasper Toeli van den Elshout uit Den Bosch weten in een oproep op Twitter waar hij zoekt naar getuigen van het voorval. Van den Elshout was zaterdag aanwezig op De Parade in zijn woonplaats waar die dag Forum voor Democratie (ik wist niet dat het kamerlid er ook zou zijn) Thierry Baudet campagne voerde door middel van het uitdelen van een partijpamflet. Van den Elshout stond op ruime afstand van Baudet met in zijn handen een doos met daarop ‘oud papier hier svp bvd’ geschreven. Daarop werd hij door twee persoonsbeveiligers van Baudet weggevoerd en naar de grond gewerkt.
tweet
Tegenover Joop laat Van den Elshout weten:
"Ik kan me voorstellen dat een hoop mensen geen boodschap hebben aan deze flyer, dus ik besloot een inleverpunt aan te dieden voordat straks de stad vol ligt met polariserend oud papier. Daarbij bleef ik netjes op dertig meter afstand [van Baudet]."
Van de twee persoonsbeveiligers die Van den Elshout vervolgens benaderen, laat er een goudkleurige penning zien aan een ketting om zijn hals. Van den Elshout: “Ik heb eigenlijk geen idee of hij gezegd heeft agent te zijn, maar die indruk wekte hij wel. Ik werd gesommeerd mee te komen. Daarop vroeg ik: Op grond van wat? Ik sta hier gewoon midden op De Parade met een doos oud papier en sta niemand in de weg.”
Van den Elshout laat weten dat daarop direct zijn armen op zijn rug werden gevouwen door de beveiligers, waarna hij werd meegetrokken. Zo’n vijftig meter verderop, vlak voor een nabijgelegen terras, werd hij naar de grond gewerkt. Daar werd hij zo’n twintig minuten lang gedwongen op zijn knieën te blijven zitten. Pas wanneer er politieagenten te zien zijn, vertrekken de beveiligers, maar niet voor Van den Elshout met zijn telefoon nog duidelijke foto’s van het tweetal kan maken.
"Ik ben achter ze aan gelopen om ze niet uit het oog te verliezen. Toen we ik terugkwam was de politie al weg. Ik heb nog wel een boa aangesproken, die probeerde me uit m’n hoofd te praten aangifte te doen en reed vervolgens door."
Inmiddels heeft Van den Elshout telefonisch een afspraak voor een aangifte gemaakt. Die aangifte vindt donderdag plaats. Ondertussen zoekt hij naar getuigen die zijn verhaal kunnen bevestigen. Twee personen hebben zich inmiddels bij hem gemeld. Ook heeft hij inmiddels een foto gekregen waarop te zien is hoe de beveiligers zich over iemand heen buigen die op de grond zit, maar op die foto is niet te zien dat het om Van den Elshout gaat. Ook heeft hij een video-opname gekregen, gemaakt vanaf het terras waar hij naartoe gebracht werd. Op die beelden is Van den Elshout wel te zien, duidelijk herkenbaar aan het witte mondkapje dat hij droeg. Te zien is hoe hij op zijn knieën op de grond zit, met het gezicht naar de muur gericht, terwijl de twee beveiligers dicht op hem staan en iets tegen hem zeggen.
Naast de twee getuigen die zich al hebben gemeld is Van den Elshout specifiek op zoek naar een jongeman met een blauwe zonnebril die het hele voorval van dichtbij gefilmd heeft en ook heeft opgenomen wat de beveiligers hebben gezegd.
Op Twitter hebben oplettende twitteraars de identiteit van een van de beveiligers inmiddels weten te achterhalen. In een promotiefilmpje op YouTube spreekt deze man over zijn werk als persoonsbeveiliger. Het zou hier gaan om een oud-politieagent. Kort nadat de video op twitter werd gedeeld, werd deze door de uploader verwijderd. Van den Elshout zegt inmiddels ook aanwijzingen te hebben ontvangen wie de tweede persoon is. Na een aantal tips over de identiteit van de beveiligers heeft hij de tweets met foto’s en video verwijderd. Wel zoekt hij nog steeds naar meer getuigen en video-opnames om een volledig beeld te krijgen in verband met zijn aangifte.
De redactie van Joop heeft het Forum voor Democratie gevraagd om een reactie. Die bleef uit.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Libertain
Libertain10 jun. 2020 - 5:50

Jasper Toeli heeft enkel een fout gemaakt. Gelet op het feit dat ons land door een ultrarechtse golf overgespoeld is, moest hij zorgen dat ten alle tijden tweede persoon aanwezig zou zijn die alles op een film, oftewel foto neerlegt. Omdat in dit geval als in vele anderen gaat het om zuiver criminele activiteiten jegens vrije Nederlandse burgers. Het is een heel ander vraagstuk of de Nederlandse autoriteiten zullen moeite mee doen om degelijke te gaan vervolgen, vooral omdat een ultrarechtse politicus bij betrokken is.

Paul250371
Paul25037110 jun. 2020 - 0:47

En wat Thierry? Hij keek naar zijn SA en zag dat het goed was? Of trachtte hij zijn terreurbrigade te stoppen?

Jan Man
Jan Man9 jun. 2020 - 10:16

Met Russisch geld betaalde lijfwachten die een Nederlandse burger, zonder goede reden op de knieën dwingen in de openbare ruimte. Ik mag hopen dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht en dat de daders worden bestraft.

Pater
Pater9 jun. 2020 - 1:37

Goed werk van de redactie ! Nieuwe ontwikkeling, zorgwekkend. Bij Wilders nooit gebeurd. Die werkt met professionele beveiligers. Dit waren denk ik geen persoonsbeveiligers, zoals de redactie ze noemt, of lijfwachten zoals V d Elshout ze noemt: die gaan geen 20 minuten weg van de te beveiligen persoon. Lijkt meer op een soort ordedienst.

3 Reacties
badgast
badgast9 jun. 2020 - 15:04

De beveiliging van Wilders bestaat uit politiebeambten uit dezelfde groep die bijvoorbeeld persoonbeveiliging van buitenlandse diplomaten doet. U en ik betalen de beveiliging van dhr Wilders. Al jaren. Geen wonder dat ze professioneel zijn.

Libertain
Libertain10 jun. 2020 - 5:41

@badgast, bedoelt u toevallig te beweren dat ze hetzelfde opvattingen hanteren als de heer Wilders?

badgast
badgast13 jun. 2020 - 10:06

@Lib: kerel, je plaatst regelmatig cryptische opmerkingen bij mijn commentaar. Zeg eens rechtuit wat je bedoelt. Wie zijn de "ze" waar je het over hebt? Ik zeg dat ik (en u, als u Nederlands belastingbetaler bent) betaal voor de bewaking van dhr Wilders. En dat dat professionele politiemensen zijn.

OlavM
OlavM9 jun. 2020 - 1:16

Natuurlijk aangifte doen! Deze "vigilantes" die menen op private basis onbevoegd geweld te kunnen gebruiken zijn zwaar over de schreef gegaan.

ValsPlat
ValsPlat8 jun. 2020 - 21:40

Dus aanklacht wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving; een misdrijf. Maximum straf 8 jaar.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof8 jun. 2020 - 19:52

Ach, die partei heeft zijn eigen schutzstaffel, wie had dat nou kunnen denken?

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet9 jun. 2020 - 6:15

Inderdaad, volgende stap het optuigen van de kampen en het aanzwengelen van de trein?

Paul250371
Paul25037110 jun. 2020 - 0:46

Jerry Bidet Cliteur zou zegge: "gaat dat niet wat snel, zijn ze er al klaar voor?" Maar zonder gekheid. Dat is wel het doel. dat is inherent aan extreem rechts.

JohnVKR
JohnVKR8 jun. 2020 - 18:54

Geregeld zien we dat FvD de trekken vertoond van een fascistische partij. Dit is daar weer een voorbeeld van.

Polletje2
Polletje28 jun. 2020 - 18:27

"Van den Elshout stond op ruime afstand van Baudet met in zijn handen een doos met daarop ‘oud papier hier svp bvd’ geschreven." Leuk, dat lijkt me voor herhaling vatbaar.