Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

'Liever gas dan kolen'

  •  
09-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gaswinning_300.jpg
De hoeveelheid winbare aardgas in de wereld blijkt veel groter te zijn dan enkele jaren geleden nog werd aangenomen
Voor de Energieraad is dat reden om te komen met een nieuw advies aan de regering. Zo vindt de raad dat bij het opwekken van elektriciteit gas te verkiezen is boven kolen. Bovendien zal de behoefte aan gasopslag in Nederland groter worden.
Dat meldt Vroege Vogels. Nieuwe technieken hebben ertoe geleid dat moeilijk te winnen aardgasreserves in de Verenigde Staten toch werden aangeboord. Het aanbod van aardgas is daardoor fors toegenomen. De Energieraad verwacht dat landen als China en Polen ook zullen overgaan tot het winnen van wat genoemd wordt ‘onconventioneel gas’. Landen die gas importeren, zijn in de toekomst niet langer afhankelijk van alleen het Midden-Oosten en Rusland. Dat leidt tot andere gasstromen in de wereld en heeft gevolgen voor Nederland.
Zo heeft de winning van het onconventionele gas in de Verenigde Staten tot gevolg gehad dat dat land minder vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) per schip laat aanvoeren. Daardoor komen grote hoeveelheden LNG beschikbaar op de wereldmarkt en daarmee kunnen landen in Azië en Europa hun voordeel doen. Dat kan Nederland helpen bij de ambitie om de ,,gasrotonde” te worden van Noord-West Europa door geïmporteerd aardgas hier op te slaan in lege gasvelden en bestaande pijpleidingen te benutten om het gas door te voeren naar andere landen.
De Energieraad vindt dat de overheid het winnen van onconventioneel gas ook in ons land aantrekkelijk moet maken. Ook beveelt de raad minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) aan de kennis van winning van aardgas in ons land en die van de waterhuishouding bij elkaar te brengen om milieuschade door de gaswinning te voorkomen. De raad wijst erop dat het stoken van gas in elektriciteitscentrales leidt tot minder uitstoot van het broeikasgas CO2 dan het gebruik van kolen.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

doeidoei
doeidoei9 feb. 2011 - 13:12

Tsja waarom niet? We hebben de infrastructuur toch al, dus je kun gewoon LPG via Groningen naar de rest van Europa vervoeren. Goed idee.

Arjen2
Arjen29 feb. 2011 - 13:12

Dit extra gas is shale gas. En er is inderdaad best wel veel van aanwezig. Het winnen van dit gas is echter nogal controversieel. Er wordt gewonnen door middel van hydraulic fracturing, waarbij veel chemicalien gebruikt worden en er onder andere geen garantie is dat grondwater niet vervuild wordt.

eeweew
eeweew9 feb. 2011 - 13:12

Waarom maakt de politiek zich niet eens druk over wat er gaat gebeuren als dit op is. Er is meer, er kan meer gewonnen worden Hoera!!! Nu kunnen we een paar jaar langer verslaaft zijn aan fossiele brandstoffen en in een nog dieper gat vallen als ze op zijn. Kan iemand mij vertellen wie op de lange termijn iets aan heeft?

warmtepompforum
warmtepompforum9 feb. 2011 - 13:12

Er is gas genoeg, echter de kosten om het te winnen worden er niet lager op. Gas is niet de energiedrager voor de toekomst. Hou er bovendien rekening mee dat de gasvoorraden zijn berekend op het huidige verbruik. Er wordt dus geen rekening gehouden met de bevoldingsgroei. Tussen het jaar 1750 en 1950 groeide de bevolking gemiddeld met 23.000 mensen per dag. De gemiddelde groei tussen 1950 en 2010 was maarliefst 200.000 mensen per dag, dankzij verbetering van de gezondheidszorg. http://www.warmtepompforum.nl/Duurzametoekomst.php

JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2011 - 13:12

Mooi. Dan kunnen de energieprijzen wel weer omlaag...

2 Reacties
Arjen2
Arjen29 feb. 2011 - 13:12

Nee, want het is moeilijker te winnen en kost dus meer om uit de grond te krijgen.

eeweew
eeweew9 feb. 2011 - 13:12

Zodat we nog meer kunnen verspillen?