Om de kwijnende auto-industrie te steunen zullen rijlessen binnenkort gesubsidieerd gaan worden. Wel fijn voor die auto-industrie dat ons openbaar vervoer zo veel te wensen overlaat. Ik heb mijn auto al jaren geleden afgeschaft. Een tijd lang had ik een lease-auto. Nee, geen luxe, want ik moest dik bijbetalen voor het privé-gebruik van mijn (kleine) lease-auto. En het ergste was dat ik gedwongen was om in de file te staan terwijl treinen voorbijzoefden. Omdat een lease-auto al betaald is, en een extra kilometer je dus niets kost, terwijl je anders een niet-declareerbaar terinkaartje moet kopen. Dan word je heel blij als je weer in het openbaar vervoer mag. En ook geen parkeerprobleem meer hebt in de stad.
"Zelf zie ik drie minstens net zo belangrijke oorzaken die hier ook nog aan toegevoegd kunnen worden: de dood van de auto als statussymbool, de trend van bezit naar toegang en het onmogelijke multitasken in de auto. " Zullen we het conclusie trekken maar overlaten aan mensen die ervoor gestudeerd hebben. de dood van de auto als statussymbool - Dat ligt er maar net aan in wat voor milieu je bent opgegroeid. Mensen uit het Gooi of de gemiddelde Turk of Marokkaan denken daar heel anders over. de trend van bezit naar toegang - Als iedereen even netjes met spullen zou omgaan zou ik het me kunnen voorstellen. De praktijk wijst uit dat mensen wat minder voorzichtig omgaan met gedeelde eigendommen, waardoor uiteindelijk ook de kosten zullen stijgen. onmogelijke multitasken in de auto - Dat is op de fiets ook vrij lastig...
Ik vind het nogal te kort door de bocht om te stellen dat het voor jongeren niet meer hip is. Uiteraard is de praktische waarde van een auto afgenomen met name in de verstedelijkte gebieden, maar het is mijn inziens te veel randstedelijke navelstaarderij om te stellen dat daarmee de kous af is. In provincie is de auto nog altijd belangrijk. Het probleem is dat een auto tegenwoordig bijna onbetaalbaar is geworden. In Amerika rijdt bijna elke college student een auto, maar in Nederland zou bijna geen student het op kunnen hoesten een auto te betalen. Reken maar na; wegenbelasting p/j 500-1000 euro, de auto zelf kost al 1500 euri plus en dan nog de onderhoudskosten a 400 euro per jaar. Brandstof is tegenwoordig net zo duur als een fles cola a 1,80 p/l. Gelukkig dat de verzekering niet bijster veel kost, laten we zeggen WA+ 150 euro. Je moet toch wel bijna modaal verdienen wil je dat kunnen ophoesten. Dat is nog allemaal los van een parkeervergunning en de parkeerkosten. Je rijbewijs halen bij het CBR is ook geen pretje; ik was 1200 euro kwijt voor m'n auto en 1300 euri voor mijn motorrijbewijs - beide keren in een keer geslaagd, dus dat drukt de kosten nog enigszins. Maar laten we wel wezen - er zijn flinke financiële obstakels voor het betreden van het automobiel domein. Zelf heb ik alleen een motorfiets, ook al steeds meer het domein van BMW GS rijdende baby boomers. Met name bij de motorfietsen heb ik het idee dat het echt compleet vergrijst en nogal wiedes als je na gaat dat voor de meesten motorrijden begint als een hobby (en pas later uitgroeit tot een serieuze poging tot motorrijden). Welke jongere wil nog door die compleet ridicule mallemolen van getrapte motorrijbewijzen en de grote CBR lotto (met prijsvragen als: zal ik wel enthousiast genoeg gereden hebben)? Geslaagd rijksbeleid me dunkt, het jarenlang automobilist en motorrijder treiteren begint eindelijk z'n vruchten af te werpen.
De overheid is de laatste jaren juist bezig allerlei cadeautjes aan automobilisten te geven, ten koste van de gezondheid van mensen. Dat is nog erger dan financieel.
Leuk artikel maar de afname van autogebruik geldt alleen voor stedelijke gebieden. In de provincies en landelijke gebieden kom je echt nergens zonder een auto; en al helemaal niet in de avonduren! Om mijn vaste grapje nog eens te herhalen als ik bij vrienden in Amsterdam op bezoek ben: Nederland eindigt niet bij Diemen-Zuid! ;-)
@Florian Er is sowieso geen tijd om al die duizenden online vrienden die niet in Amsterdam en omstreken wonen te bezoeken.