Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Liever een drol dan een boerka

  •  
01-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zo zou een pleidooi voor het boerkaverbod er ongeveer uit moeten zien
Vanochtend werd ik wakker met een heerlijk veilig gevoel. Vandaag kan ik gewoon de boodschapjes doen zonder dat ik het risico loop een wandelende tent tegen te komen. En als ik er toch een zie, dan bel ik meteen de sterke arm. Die zullen die islamitische stoflap wel eens even een forse bekeuring geven. Laatst zat er iemand in mijn portiek te poepen, dat was best vervelend. Maar ik vind het niet meer dan terecht dat de boerkaboete drie keer hoger wordt (380 euro) dan de boete op wildplassen (120 euro). Een drol, daar kun je nog over heen stappen. Maar aan de boerka ontkom je niet. Het is, zoals minister Spies ook op de televisie zei, een ‘gevaar voor de openbare orde’.
Laatst hadden ze mijn muur beklad met graffiti. Maar ja, die jongens bedoelen het heel niet slecht hoor, dus 120 euro boete leek ook mij meer dan genoeg. Voordat de poep er lag had ik trouwens ook wel eens last van hangjongeren in mijn portiek. Ik kon er niet van slapen, zoveel herrie maakten ze. Uiteindelijk kregen ze een boete van 85 euro wegens ‘rondhangen zonder redelijk doel’. Fijn dat ze die jongens hebben aangepakt, maar ik voel me pas echt veilig nu ik niet meer bang hoef te zijn voor een boerka in mijn blikveld.
Al moet ik eerlijk zeggen dat ik nog nooit een boerka heb gezien. Maar Stef Blok van de VVD zei  laatst op de televisie: ‘je ziet de boerka oprukken’. De antropoloog Mieke Moors heeft het onderzocht en die zegt dat er maar 150 zijn in heel Nederland.  Maar ik hoorde ook dat antropologie een linkse hobby is, dus dat zal ze wel uit haar duim hebben gezogen. Veel van de boerkavrouwen worden onderdrukt door hun mannen en mogen niet naar buiten; misschien dat we ze daarom niet zien bij de Super de Boer.
Ik zou bijna gaan twijfelen aan het nut van het boerkaverbod, maar minister Spies zegt dat haar wet van ‘onvoorstelbaar groot belang’ is. Nou ja, ik ben ook maar een eenvoudige schoenenlapper, weet ik veel hoe de onvoorstelbaar grote belangen van Den Haag in elkaar zitten. Gelukkig weten ze daar precies hoe het voor de mensen in het land voelt. We maakten ons thuis nog wel even zorgen over wat er nu met het Sinterklaasfeest zal gebeuren. Mag de Sint nog wel zijn baard dragen? En hoe zit het met het carnaval?
Gelukkig heeft de minister een uitzondering gemaakt voor de echt Hollandse tradities. Dus ik ga straks lekker in een boerka carnaval vieren. Gewoon als grap hoor, ik zag dat de ‘Webshop Feestkleding 365’ ze al verkoopt. Echt fijn dat zoiets gewoon kan in Nederland. Reken maar dat die woestijnnomaden daar niets van snappen; hoe mooi het is om in een vrij land te leven. Nu ga ik de boodschapjes doen.
Volg Rutger Bregman op Twitter Dit artikel verscheen eerder in nrc.next

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

BasVV
BasVV1 feb. 2012 - 11:51

Ja. Doe vooral een boerka aan met carnaval. Je zult merken dat je dan niet kunt eten en drinken. Misschien toch niet zo'n goed idee?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 feb. 2012 - 11:51

Liever een drop dan een Burka, zei de drol.

eeweew
eeweew1 feb. 2012 - 11:51

Waar ligt de grens tusssen boerka en tent?

kleine2de
kleine2de1 feb. 2012 - 11:51

Persoonlijk sluit ik liever een dame in een boerka in de armen dan een drol. Maar OKEE, dat is een kwestie van smaak.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso1 feb. 2012 - 11:51

Wat zou deze discussie toch simpel zijn geweest als ze in Staphorst Burkhas dragen. Dan zou iedereen hier juigen dat als bijeffect van het verbieden van totale gelaatsbedekking we die gekke SGPers eens een goede loer gedraaid hebben.

Gelijkhebber
Gelijkhebber1 feb. 2012 - 11:51

Onderstaand de tekst van de persconferentie van Verhagen na de ministerraad van 27 jan jl. waarin de het wetsvoorstel voor gelaatbedekkende kleding is besproken. Let ook op de flauwe vragen van Frits Wester over het gebruik van een bivakmuts of het betreden van een benzinestation met een integraalhelm op. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/radio-en-tv-teksten/2012/01/27/persconferentie-na-de-mr-27-januari-2012.html 1) Het is geen boerkaverbod. Alle schrijvers op de Joop wekken de suggestie dat het om de boerka, burka of burqa draait en dat het dus eigenlijk een anti-moslimwet is. 2) Het voorstel voorlopig alleen in de ministerraad besproken en aangenomen. Tweede kamer en Eerste kamer volgen. 3) Het voorstel is niet specifiek gemaakt voor maar 150 mensen. Waar komt dit getal vandaan?

Echo10
Echo101 feb. 2012 - 11:51

Dom hoor. Door zo'n wet wordt het enkel aantrekkelijker voor recalictrante religieuze fanatici om zo'n symbool van vrouwenonderdrukking om te hangen. (Nota bene: Mieke Moors heeft als antropoloog al aangetoond dat de burka veelal aangetrokken wordt door jonge meisjes, vaak nog in de pubertijd, om zich een identiteit aan te meten en zich af te zetten tegen de familie) Beter is om Islamitische pubers die een neiging vertonen tot radicalisering, te verplichten een burka aan te trekken. Moet je eens zien hoe ze de kont tegen de krib gooien en de burka uittrekken (Reverse psychology) Verbieden is enkel belangrijk wanneer de veiligheid in het geding is (zoals bij autorijden) of in een openbare functie waarin je een gezicht moet kunnen zien (agent, rechter, etc). Maar daar hebben we geen nieuwe wet voor nodig. Dit is al vastgelegd in bestaande wetten.

JoopSchouten
JoopSchouten1 feb. 2012 - 11:51

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/6/0/1/1/666781106_02.jpg ; )

Joaquim
Joaquim1 feb. 2012 - 11:51

Het hele Boerkaverbod is een non issue doordat er een Franse miljonair is die belooft heeft alle boetes in Frankrijk, België en Nederland te betalen. Het enige dat dit hele gezeur heeft veroorzaakt is dat alle boerkadraagsters zo meteen met trots kunnen zeggen: "in your face Den Haag! Ik draag gewoon mijn kleren en als ik daarvoor beboet wordt stuur ik de boete door naar Frankrijk." Als we bewust boerka-pride hadden willen bevorderen, hadden we geen betere strategie kunnen bedenken dan die van onze overheid. Het is jammer dat het zo'n onpraktisch kledingstuk is. Anders zou iedereen die het gehad heeft met de overheid er eentje aanschaffen.

Michiel Online
Michiel Online1 feb. 2012 - 11:51

partij voor de "vrijheid" noemt zich dat

Ruud12
Ruud121 feb. 2012 - 11:51

Als we de boerka toestaan dan moeten we ook niet zeuren als mensen in hun blote kont op straat verschijnen. Als het een wordt erkend als aanstootgevend , dan het andere ook.

[verwijderd]
[verwijderd]1 feb. 2012 - 11:51

grappig stuk.....de schrijver heeft nog nooit een boerka gezien en denkt toch een mening te kunnen vormen. Vaag vermoeden dat zijn mening flink anders zou zijn als hij dit wel had meegemaakt. overigens is het getal van 150 complete onzin. Dit zullen zeker de vrouwen zijn die ook de ogen achter een net verborgen hebben. Met statistische getallen valt heel makkelijk te manipuleren door de definitie te verkleinen/vergroten. Verder maakt het niks uit of het er 100 of 1000 zijn.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 feb. 2012 - 11:51

[grappig stuk.....de schrijver heeft nog nooit een boerka gezien en denkt toch een mening te kunnen vormen. Vaag vermoeden dat zijn mening flink anders zou zijn als hij dit wel had meegemaakt.] Oh jee. Ik heb er wel eens eentje gezien, en ik ben van mening dat het schandalig is dat Nederland een wet zou aannemen waarin mensen beperkt worden in hun vrijheid om te dragen wat ze willen. Hoe past dat dan in je plaatje?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 feb. 2012 - 11:51

Hij was in de verwaring geraakt met de heilge pruik van zijn oma en zag in burka ook een drol.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 feb. 2012 - 11:51

Ik breng een toost uit op alle die 150 Nederlandse moslima''s in een Burka, dit leed is geleden, de confrontatie met racisme is overwonnen door een vrije samenleving. Stoppen nu, een nieuwe leven tegemoet.

2 Reacties
Gelijkhebber
Gelijkhebber1 feb. 2012 - 11:51

Hoe weet jij dat het er 150 zijn?

Andy40
Andy401 feb. 2012 - 11:51

Hoeveel moordenaars zouden er in Nederland rondlopen. Moord ook maar niet verbieden dan? Geen argument vind ik het aantal boerka draagsters (of dragers, wie zal het zeggen)