Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Liever een Anti dan een moslim

  •  
05-09-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
677 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Mijn Antilliaans-Venezolaanse ex was gewoon José en daarmee basta. Toch merkte ik dat dit niet voor iedereen geldt
“Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen.” Uit onderzoek van het tijdschrift J/M voor ouders blijkt dat autochtone ouders het geen probleem vinden dat hun kind opgroeit in een multiculturele omgeving, maar dat ongeveer 43 procent liever geen allochtone schoonzoon over de vloer heeft. Ik als ‘ervaringsdeskundige’ besloot mijn moeder naar haar mening te vragen en mijn eigen verleden onder de loep te nemen.
“Mam, wat vond je er eigenlijk van toen ik met José ging?”, vraag ik aan mijn moeder. Ze kijkt verbaasd op. “Wat ik van hem vond?” antwoordt ze verrast. “Ja, uit onderzoek blijkt dat veel ouders liever een autochtone dan een allochtone schoonzoon over de vloer hebben.” Mijn ex was half Antilliaans en half Venezolaans, maar woonde tot zijn 9de op Curaçao. Op mijn 18de kregen we een relatie, die twee jaar heeft geduurd. “Nou, ik was zijn grootste fan hoor”, zegt ze lachend.
Het antwoord verbaast me niets. Toen het uitging, huilde moeder nog harder dan ik. Als zij voor mij met hem had kunnen trouwen, had ze het direct gedaan. Over mijn andere ex, een Surinamer, had ze weinig goeds te melden, maar dat had niets met zijn afkomst te maken.
Gemengde relaties, ik zie ze vaak om me heen. Zelf heb ik nooit een Nederlandse vriend gehad, ook geen Italiaanse of Griekse trouwens. Want voor de mensen die het niet weten, ik ben kwart Grieks, kwart Italiaans en half Nederlands. De reden voor het gebrek aan relaties met mannen van mijn eigen afkomst(en) is heel simpel. Toeval. Het kwam niet op mijn pad. In een stad als Rotterdam loop je van alles en nog wat tegen het lijf: Surinamers, Turken, Marokkanen, Antillianen en nog veel meer. Voor iedere smaak een aanbod. Best logisch als je nagaat dat 46 procent van de Rotterdamse bevolking uit allochtonen bestaat. De kans dat je hier verliefd wordt op een niet-Nederlander is groot, vooral als je opgegroeid bent in een omgeving waar er meer niet-Nederlanders dan Nederlanders wonen. In mijn vrienden- en kennissenkring zijn gemengde relaties aan de orde van de dag. Sommige gemengde stellen zijn al jaren bij elkaar, met of zonder cultuurverschil.
Natuurlijk gaan gemengde relaties niet altijd goed, net zoals relaties tussen twee Nederlanders of twee Antillianen niet altijd goed gaan. Maar in de praktijk blijkt toch dat de verschillen binnen een gemengde relatie voor problemen kunnen zorgen. Zo is de relatie tussen een Surinaamse vriendin en haar Marokkaanse vriend uitgegaan vanwege het geloof. Hij was moslim, zij niet en daarop liep het spaak. Een Kaapverdiaanse vriendin van mij valt op Nederlanders. Die vindt ze aantrekkelijker en betrouwbaarder dan Kaapverdianen, zegt ze. Haar moeder moet er niets van hebben, die ziet haar het liefst met een Kaapverdiaan. Ook heb ik een Indiase vriendin die aangaf het niet in haar hoofd te halen om met een niet-Indiase man thuis te komen. Haar ouders zouden dat nooit goedkeuren. Mijn familie had geen problemen met mijn vriendje. Mijn Antilliaans-Venezolaanse ex was gewoon José en daarmee basta. Toch merkte ik dat dit niet voor iedereen geldt.
Mijn relaties wekten soms onbegrip op. Wanneer ik met mijn eerste vriendje op straat liep, werd ik raar aangekeken en kwamen er venijnige opmerkingen over de lippen van voorbijgangers. Met mijn andere ex, die een stuk donkerder was, werd dit nog een tikkeltje erger. Vooral meiden uit zijn eigen cultuur keken me raar aan, flirtten openlijk met hem en riepen hem na. Ik keek er raar van op mijn neus. Wist ik veel dat mijn relatie zoveel teweeg bracht. Ook vroegen Nederlandse jongens mij vaak ‘wat ik toch met zo’n neger moest’ en vonden ze dat ik ‘beter een Nederlandse jongen kon zoeken omdat die gasten toch allemaal vreemdgaan’. Ik had er maling aan.
Toen ik het vragenvuur op mijn moeder opende, kreeg ik een positieve reactie. Maar zodra het wat dieper ging, bespeurde ik een kritische noot. “Maar madre, hoe zou je het dan vinden als ik met een moslim thuis zou komen?” Mijn moeder viel even stil. “Tja, dat zou ik wel iets moeilijker vinden, om eerlijk te zijn. Niet omdat hij een moslim is, maar meer omdat jij dat niet bent.” Mijn moeder twijfelde of dit in de praktijk wel goed zou gaan. Het verschil in geloof was volgens haar ietsje anders dan een kleurtje. Bovendien zou ze zich ook druk maken om de acceptatie van schoonouders.
De dochter van haar vriendin had een relatie met een Marokkaanse jongen, wat uiteindelijk is gestrand, omdat zijn ouders haar niet accepteerden. Met dit verhaal in haar achterhoofd, bereidde ze een betoog voor. “Wanneer het om je dochter gaat, is het toch moeilijker. Ik denk dat Marokkaanse meisjes ook niet snel met een Nederlandse jongen komen aanzetten.” In het onderzoek kwam de kwestie omtrent het geslacht ook duidelijk naar voren. 57 Procent van de ouders zegt geen moeite te hebben met een allochtoon vriendje en andersom ziet 62 procent geen probleem in een allochtoon vriendinnetje.
Tijdens het gesprek vielen de kwartjes. Als mijn moeder mocht kiezen, zou ze mij het liefst met mijn eerste ex zien. Die was volgens haar lief, degelijk en betrouwbaar. Dat hij oorspronkelijk uit Curaçao kwam, maakte haar niet uit. Daarnaast zou ze mij het minst graag met een moslim zien eindigen. Niet om de afkomst, maar meer om het verschil in geloof. Maar wat zij het belangrijkst vond, was het minst verrassend. Dit punt kwam ook duidelijk in het onderzoek van J/M voor ouders naar voren. “Ach, moslim, Antilliaan of Tibetaan, wat maakt het ook eigenlijk uit? We horen geen oordeel op basis van afkomst te vellen. Zolang hij maar goed voor je is.” Want discriminatie, dat is pas erg. En na deze zin sloten we het gesprek af.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Dewik2011
Dewik20115 sep. 2011 - 21:36

klopt als een bus; een relatie met iemand van een cultuur die erg afwijkt heeft een NOG grotere kans op falen , omdat er gewoon NOG meer problemen dan bij een "normale" relatie een spaak in het wiel kunnen steken. Het vergt een NOG grotere mate van aanpassen aan elkaar dan "normaal". Ik ben ervaringsdeskundige.

Wout Berlinck
Wout Berlinck5 sep. 2011 - 21:36

En ik heb m'n boterhammetje graag met kaas. Of worst. Soms hagelslag. Maar nooit afgelikt.

bakkwast
bakkwast5 sep. 2011 - 21:36

ik geloof dat het bij rondom tien was ofzo waar een moslimpapa zei dat zijn dochter nooit maar dan ook nooit met een nietmoslim mocht uh dinges ,zeg maar.vreemd natuurlijk want liefde kan men niet stoppen! wij zeggen hier altijd ,als het kind maar gelukkig is!

Michiel Online
Michiel Online5 sep. 2011 - 21:36

"Ik ben blij dat u zo'n mooie intelligente Perzische vriendin bent. Maar de cijfers tonen onomwonden aan dat het vaker fout gaat bij gemengde huwelijken/relaties. Voor de rest een vaag stuk van Brenda Stoter Boscolo. zie: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71888NED&D1=a&D2=1-2&D3=1-7&D4=0&D5=l&HD=100108-1016&HDR=G4,G3,T&STB=G1,G2" Ik ben het helemaal met je eens. Hoort niet thuis op Joop.

vanessa2
vanessa25 sep. 2011 - 21:36

Ik snap het wel hoor. Ze bedoelt dat de ''Antilliaan'' niet bestaat, net zo min als Maxima de ''Nederlander'' kon vinden. En daarom hebben we de Antillen ook maar opgedeeld in 6 stukkies, net als we Belgie in 3 stukjes gaan opdelen omdat de ''Belg'' niet bestaat. Jammer alleen dat miss Stoter ook zelf telkens weer precies de lijn weet tussen Nederlander en niet-Nederlander en allochtoon an autochtoon. Probeer nou eens over die jongens te praten zonder telkens te vergelijken? Gewoon over die jongens.

wowiemina
wowiemina5 sep. 2011 - 21:36

"Natuurlijk gaan gemengde relaties niet altijd goed, net zoals relaties tussen twee Nederlanders of twee Antillianen niet altijd goed gaan." Alsof we niet allemaal mensen zijn zeg. Ik ben geboren in Iran, Koerdische gedeelte en woon in NL sinds mn 2e. Mijn vriend is geboren en getogen in Groningen, een echte Arische Grunneger met blond haar en blauwe ogen. We hebben al zo'n 3,5 jaar een relatie, ondanks ons leeftijdsverschil van 11 jaar of meningsverschillen. Hij is een wat rustigere type die rationeler denkt, ik ben een meisje met een uitgesproken mening die soms moet letten op wat ze zegt of typt met heel veel passie voor muziek, kunst en mode. Wij worden nooit raar aangekeken, mijn vriend krijgt juist veel complimenten over zn mooie intelligente Perzische vriendin. Ik ben geen moslim, maar heb wel trekjes uit die cultuur in me. Mijn vriend is Atheïst en ik heb Zoroastrische root. Samen werkt dat prima. Ons gezamenlijke religie is Roken, want vuur brengt mensen samen en zorgt voor knusheid, warmte en gezelligheid. Verder heb ik ook wel Hollandse trekjes. Ik hou van drop, haring en stamppot. Mijn vriend aan de andere hand is dol op pittig eten, soms doet hij zoveel kruiden in het eten dat mn mond in vuur en vlam staat. Hoe dan ook, we zijn allemaal als het goed is wereldburgers die samen op Moeder Aarde wonen en leven. Laten we elkaar in elkaars waarde houden en respect hebben voor elkanders afkomst.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai5 sep. 2011 - 21:36

Ik ben blij dat u zo'n mooie intelligente Perzische vriendin bent. Maar de cijfers tonen onomwonden aan dat het vaker fout gaat bij gemengde huwelijken/relaties. Voor de rest een vaag stuk van Brenda Stoter Boscolo. zie: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71888NED&D1=a&D2=1-2&D3=1-7&D4=0&D5=l&HD=100108-1016&HDR=G4,G3,T&STB=G1,G2

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2011 - 21:36

En ik maar denken dat het Venezolaans is... Maar goed, een merkwaardig stukje. Moet ik hier nu uit opmaken dat mensen, groeperingen toch anders zijn? Is het een aaneenschakeling van pars pro toto's? Bepaalt de afkomst hoe iemand is? Ik moet het echt eens op me in laten werken want van deze bijdrage kijk ik wel een beetje raar op mijn neus. Ik zal het vandaag eens op me in laten werken... het gegeven van relaties wat stranden door kleur- en geloofsverschillen.

1 Reactie
jaapvos
jaapvos5 sep. 2011 - 21:36

als 'rasechte rechtse' rationalist snap jij niets van gevoelens, emoties en alles wat daarbij hoort... het gaat hier eens niet om geld maar om mensen en hun gevoelens tov elkaar als dat erg dichtbij komt (moeder-dochter relatie dan ga je toch anders denken over verschillen !!). In rechtse kringen wordt je vaak op je status/image (hoe hard werk jij eigenlijk/hoeveel belasting betaal jij eigenlijk, hmm, hmmm) beoordeeld. Hier spelen menselijke dingen als geloof die soms toch een bruggetje te ver gaan als het dus dichtbij komt....

JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2011 - 21:36

Mijn dochters zoeken het maar lekker zelf uit. Als ze vragen hebben hoor ik het wel. Als ze maar niet met een neoliberaal thuis komen. ; )

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen5 sep. 2011 - 21:36

Naar verluidt is één van uw dochters gesignaleerd met een zekere heer M. Bosma. Prominent lid van een politieke beweging in Nederland...

addystoker
addystoker5 sep. 2011 - 21:36

het gaat om het hart, en dat heeft altijd dezelfde kleur. Trekt zich ook niets van culturen aan.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2011 - 21:36

Volgens mij gaat het om de hormoontjes. ; )

Klapschaats2
Klapschaats25 sep. 2011 - 21:36

Hoe ervaren 'allochtone' ouders dat wanneer hun zoon of dochter met een 'autochtoon' thuis komt. En speelt de religie van die 'autochtoon' (m/v) dan mee?

1 Reactie
PietPieters
PietPieters5 sep. 2011 - 21:36

Juist. Omgekeerd zit het heel anders in elkaar. Dan ben je als autochtoon vaker niet welkom dan wel. Het is mij totaal niet duidelijk wat Brenda Stoter Boscolo met dit stuk tekst wil zeggen? Ik hou persoonlijk niet van verbrand vlees en zal alleen met een autochtoon een relatie willen. Dat heeft niks met discrimineren te maken maar met voorkeur, opvoeding en waar je mee opgroeid. Uit mijn omgeving merk ik wel dat een relatie tussen allochtoon en autochtoon sneller fout gaan.

sjaakie2
sjaakie25 sep. 2011 - 21:36

Kan iemand mij uitleggen wat de schrijfster met artikel wil zeggen??? Want volgens mij is dat namelijk voor niemand duidelijk.

1 Reactie
jaapvos
jaapvos5 sep. 2011 - 21:36

je doet je naam geen eer aan sjakie.....