Joop

Lieve Telegraaf, fouten moet je rectificeren

  •  
06-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
gerard2
De politie, die in eerste instantie het verkeerde getal publiceerde, heeft keurig gerectificeerd. Nu jullie nog
Lieve Telegraaf,
Ik schrijf deze brief in de hoop dat jullie er wat van kunnen leren; misschien kunnen we er zelfs allemaal wel wat van leren.
Wat zijn jullie? Een grote landelijke krant, met een oplage van 350.000 exemplaren. Jullie schrijven niet voor de linkse grachtengordelelite. Jullie schrijven voor de “gewone” man of vrouw. Dat is goed. Niemand wil dat het nieuws eenheidsworst wordt.
Op een bepaalde manier zijn jullie de echte hipsters. Jullie gebruikten clickbait titels “before it was cool”. Ook offeren jullie zonder probleem een volledige voorpagina op om ergens groots de aandacht op te vestigen. Daarnaast heb ik er geen moeite mee als er duiding wordt gegeven aan het nieuws. “Hoe erg is dit? Hoeveel last heb ik ervan?” zijn terechte vragen die lezers zich stellen. Nieuws zal nooit volledig objectief zijn, en die illusie moeten we ook niet hebben.
De droom die ik wel heb is die van de rechtvaardige, eerlijke en open wereld. Een wereld waarin we het eens kunnen worden over feiten, zodat we er daarna een constructief debat over kunnen hebben. Dit is geen wereld waarin het niets uitmaakt dat een getal volledig verkeerd is. Dit is ook geen wereld waarin een handvol anonieme bronnen en een stel anekdotes een goed beeld geven van wat er gebeurt.
Waarden en onwaarheden worden door jullie regelmatig door elkaar gemengd tot een angstaanjagend geheel. Elke zin en elk woord wakkert het gevoel van onbehagen aan. Na het lezen van zo’n artikel ben je niet wijzer over de wereld, maar ben je er wel banger voor.
Ik weet niet of we eruit kunnen komen. Het enige dat ik jullie kan vertellen is dat er met eerlijk werk een prima boterham te verdienen is. Zo’n Wob-verzoek over een gevoelig onderwerp, dat is nieuws! Even netjes alles uitzoeken, opschrijven zonder keihard te veroordelen, en je hebt een goedverkochte krant.
Ik begrijp best dat het moeilijk is om deze stap te zetten.
Zullen we afspreken dat jullie in eerste instantie kritisch kijken naar alle gegevens, en zorgen dat deze kloppen? Laten we beginnen met de 10.000 onterecht beschuldigde statushouders. Misschien was het de politie die in eerste instantie het verkeerde getal publiceerde, maar zij hebben keurig gerectificeerd. Nu jullie nog.
Als dat geregeld is gaan we werken aan de andere uitspraken die de verdeeldheid in de samenleving alleen maar vergroten. Het is een lange weg, maar zolang we stappen blijven zetten komen we er wel.
We houden contact.
Groeten,
Gerard
Deze open brief verscheen eerder op de website van Gerard Krol

Meer over:

opinie, fake news, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Rara4
Rara46 jul. 2017 - 18:26

Moet de telegraaf een voorbeeld nemen aan de politie? De telegraaf heeft via juridische procedures bepaalde documenten eindelijk gekregen van de politie (deze documenten waren er zogenaamd niet volgens de politie). Vervolgens komt de politie met wat voorstellen om te zwijgen en de politie noemt verkeerde cijfers etc. En nu moet de telegraaf een voorbeeld nemen aan de politie??

1 Reactie
vdbemt
vdbemt9 jul. 2017 - 9:14

Met de foutieve cijfers van de politie was de Telegraaf uiterst gretig om dit voor 'statushouders' belastende nieuws uit te brengen. Niets leuker dan asylzoekers zwartmaken. Maar als het nieuws niet blijkt te kloppen, en in dit geval niet eens omdat ze er zelf een potje van hebben gemaakt (wat op zichzelf niet ongewoon is voor de Telegraaf), maar omdat de Politie met foute cijfers is gekomen, zou het fraai zijn dat nieuws naar werkelijkheid te corrigeren. En daarbij terecht te kunnen wijzen naar de Politie. Maar nee. Dan zou de Telegraaf de statushouders vriendelijk bejegenen. DAT is niet de bedoeling.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 jul. 2017 - 15:25

Als je een rectificatie moet gaan plaatsen in alle gevallen dat de overheid, politie en justitie, Washington, het Pentagon en de CIA achteraf de boel blijken te belazeren, dan kun je wel aan de gang blijven. Je kunt beter eens vraag stellen hoe het toch komt dat de "waakhond van de democratie" zich heeft laten omturnen tot de spreekbuis van de machthebbers. Met leverworst misschien?

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 jul. 2017 - 15:35

Of , met andere woorden, ik acht het helemaal niet onwaarschijnlijk dat het foutje bewust is gemaakt, in de wetenschap dat de rectificatie niet volgt, of op zijn best op pagina 9 ergens onderaan. En dat de Telegraaf dat ook wist. Ik spreek uit eigen ervaring: Ooit protesteerde ik bij een journalist van de Telegraaf in verband met een bericht waar ik alleen maar blij mee kon zijn, dat er geen bal van klopte. "Dat is om het voor de lezers van de Telegraaf verteerbaar te maken", was het antwoord. En het mafste is nog wel, dat ik het verhaal sindsdien al meer dan 100x heb tegengesproken, maar als je het in de annalen van de geschiedenis erop nakijkt, dan staat het daar nog steeds als feit genoteerd.

BartP2
BartP26 jul. 2017 - 14:46

Oneens. Er is maar één bron die de juiste gegevens kan leveren. Als die bron een fout maakt, is rectificatie door de bron afdoende. De Telegraaf zelf heeft geen fout gemaakt dus die hoeven ook niet te rectificeren.

2 Reacties
RU486
RU4867 jul. 2017 - 7:25

Taak van de nieuwsmedia lijkt mij als eerste: check, check, check en nog eens check. En niet copy/paste

BartP2
BartP28 jul. 2017 - 13:13

RU486, eens, maar bij wie had De Telegraaf moeten controleren? Deze cijfers waren onder de pet gehouden. De enige bron was de Politie en die heeft dat dus niet goed gedaan.

Karingin
Karingin6 jul. 2017 - 14:19

Grappig dat er nog steeds mensen zijn die de Telegraf verdedigen. Volgens mij was er nog dezelfde dag een slimmerik die wat beter naar de geleverde informatie keek en hun verhaal onderuit haalde. De Telegraf kijkt dus gewoon niet verder dan hun pinokkioneus lang is.

1 Reactie
BartP2
BartP28 jul. 2017 - 13:16

Zoals elke krant kijkt ook De Telegraaf naar cijfers met de gedachte 'Hoe kunnen wij deze cojfers interpreteren zodat het in ons straatje past'. Wie de media objectief volgt heeft dit toch al vrij snel door lijkt me.

neutral2
neutral26 jul. 2017 - 13:46

@ GerardKrolNL. Het NPO nieuws heeft er een handje aan alleen in een miniscuul berichtje op hun website te "rectificeren", maar nooit in hun TV journaals. Stel je voor dat de massa te goed geïnformeerd wordt.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer26 jul. 2017 - 11:29

"Lieve Telegraaf, fouten moet je rectificeren" Ik meen dat de Telegraaf niet de fout heeft gemaakt. Die ligt bij de politie, en die heeft gerectificeerd. De Telegraaf heeft bij mijn weten in goeder trouw dat politierapport geciteerd. Als je bij elk bericht dat achteraf fout blijkt te zijn rectificatie eist dan staan alle kranten vol met rectificaties. Overigens zou het wel netjes zijn als de Telegraaf rectificeert. De meeste kranten en websites staan vol met verhalen die achteraf niet blijken te kloppen, rectificaties zie je echter zelden.

6 Reacties
GerardKrolNL
GerardKrolNL6 jul. 2017 - 14:33

Ik meen dat de Telegraaf wel degelijk nalatig is geweest. Het genoemde getal kwam duidelijk niet overeen kwam met alle eerdere informatie die bekend was over dit onderwerp. En ja, in eerste instantie zouden alle kranten dan vol rectificaties staan. Daarna zouden journalisten hopelijk hun werk goed gaan doen, en zorgen dat ze alles driedubbel controleren voor ze het publiceren. Dat is extra belangrijk bij een gevoelig onderwerp als asielzoekers.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jul. 2017 - 15:37

De Telegraaf moet altijd alle inkomende berichten zelf onderzoeken. Want elke bron kan zichzelf heel erg vergissen. Stel je voor dat een goede krant alle informatie van onze politici ongelezen letterlijk afdrukt. Dan gaat ons land naar de vaantjes.

Bickle
Bickle6 jul. 2017 - 16:51

@Bruggenbouwer Wanneer heb jij hier op Joop voor het laatst een bericht/reactie van jezelf gerectificeerd?

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer27 jul. 2017 - 8:05

@ Cliff en Gerard Zover ik het begrepen heb heeft de Telegraaf meerdere malen gevraagd of dat getal klopte, en dat werd elke keer beaamd door de politie. Ik vraag me af hoe de Telegraaf de getallen verder had moeten controleren. Ze beschikken immers niet over de ruwe data, en de politie gaat die ruwe data ook niet vrijgeven. Ook de rekensom van Gerard Krol is niet sluitend. De fout ligt toch echt bij de politie. Dessalniettemin zou het netjes zijn als de Telegraaf het bericht corrigeert. @bickle Over het algemeen citeer ik alleen mainstream data en/of nieuwsberichten, en daarvoor geldt hetzelfde. Mochten die data of berichten achteraf niet kloppen, dan hoor ik dat graag.

polygoonjournaal
polygoonjournaal7 jul. 2017 - 14:20

Gelukkig is alles in de Volkskrant wel waar.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jul. 2017 - 19:41

@Bruggenbouwer Op dezelfde manier als Gerard krol, die zelf de cijfers onder de loep nam en concludeerde dat er iets niet klopte? Zie zijn vorige column. Dus De T moet zich afvragen: waarom kan Gerard het wel en wij niet? En waarschijnlijk heeft dit te maken met de resultaatgerichte manier van onderzoeken. Dan onderzoek je niet echt maar redeneer je naar een voorafgedefinieerde conclusie. En dan kan je tenminste schoknieuws brengen.

Derck Walters
Derck Walters6 jul. 2017 - 11:27

Het is volledig aan de Telegraaf te danken zoals zij met een beroep op de vrije nieuwsgaring d.m.v. aanhoudende verzoeken aan de politie info te leveren over deze zaken en deze dat categorisch traineerde dat er de overwegend correcte cijfers naar buiten zijn gekomen. Cijfers die behalve van journalistiek vooral van groot maatschappelijk belang zijn en waaruit een van de meest schokkende correcte bevindingen is dat er onder asielzoekers overwegend uit veilige landen er een hoge mate van criminaliteit heerst. Dat er nu op basis van een door de politie fout aangeleverde groep gekoppeld aan een van de cijfers, anders dan de andere cijfers en groepen, waar dezelfde politie ook al zo kwalijk de aanlevering traineerde, door sommigen een middel gevonden meent te worden om af te leiden van die overig schokkende en belangwekkende cijfers ligt in dezelfde lijn als dat traineren van de afgifte van die info. Begin eens met het kwaad van de nu onomstotelijk met cijfers bevestigde criminaliteit, en tevens met het kwaad van dit structureel traineren van openbaren van feiten, wat in dezelfde lijn ligt als het wegkijken, ontkennen, en bagatelliseren.

2 Reacties
Pater
Pater6 jul. 2017 - 17:35

@Derck Foei. Je neemt het faken nu over van de Teleraaf: "en waaruit een van de meest schokkende correcte bevindingen is dat er onder asielzoekers overwegend uit veilige landen er een hoge mate van criminaliteit heerst." Ik vind een percentage van 1,5% van de asielzoekers dat verdacht wordt (niet bewezen) van criminaliteit ook hoger dan wenselijk, maar zeker niet "een hoge mate van criminaliteit".

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 jul. 2017 - 0:05

Ja Foei, maar Derck Walters is uit hetzelfde trollenhout gesneden als die Bruggenbouwer en dan kun je natuurlijk roepen wat je wilt, maar dat heeft slechts het tegenovergestelde tot gevolg.

neutral2
neutral26 jul. 2017 - 11:18

Dan ook "Lief NPO nieuws, graag rectificeren dat er zoveel hoogopgeleide minderjarige vrouwelijke vluchtelingen vanuit onveilige landen" deze kant opkomen

1 Reactie
GerardKrolNL
GerardKrolNL6 jul. 2017 - 13:03

Iedereen heeft de verantwoordelijkheid zorgvuldig om te gaan met wat hij publiceert. Dat geldt ook voor de NPO. Heb je een voorbeeld van waar het mis is gegaan en wat later niet rechtgezet is?

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2017 - 11:14

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
GerardKrolNL
GerardKrolNL6 jul. 2017 - 13:05

Ga gerust je gang. Overigens lees ik de Telegraaf normaal ook nooit. Ik heb vrijdag speciaal een exemplaar gekocht om te kijken wat er gezegd werd over asielzoekers. Dat was toch wel nuttig, al is het alleen maar om er achter te komen welke informatie andere mensen voorgeschoteld krijgen.

Erik20
Erik206 jul. 2017 - 11:04

Ach, damage is already done. Bij een rectificatie denken toch veel (rechtse) mensen dat de Telegraaf dan door links is teruggefloten omdat "de waarheid" niet gezegd mag worden. Dat soort reacties zie je vrij vaak bij negatieve verhalen over allochtonen/vluchtelingen, die dan achteraf niet waar blijken te zijn

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jul. 2017 - 19:46

Mwah, voor deze ategorie mensen was de publicatie ook niet echt nodig; die wisten allang wat de telegraaf publiceerde.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jul. 2017 - 11:03

Gerard Krol heeft terecht ernstige vragen aan de Telegraaf-redactie - maar gezien het verre en meer recente verleden van die krant had hij in dit stadium het woord 'lieve' gerust uit de aanhef weg mogen laten.

1 Reactie
Okke2
Okke26 jul. 2017 - 17:04

begin anders ook een godwin bij ieder artikeltje wat over de NS gaat, of over een van de volgende bedrijven: Alkett Ambtenarenapparaat Audi BASF Bayer Burgemeesters (400 van hen waren NSB'er) Bertelsmann BMW C & A Coca Cola DAF Daimler Benz De Telegraaf Degussa Deutsche Bank Dr. Oetker Fentener van Vlissingen Hanomag Henkell Hugo Boss IBM IG Farben KLM Krupp Maybach Messerschmitt Metro (moederbedrijf van Media Markt) Nestlë NHM (Nederlandsche Heide Maatschappij) Nederlandse Spoorwegen Gemeentelijk Vervoerbedrijf Philips Politie Porsche PTT Puls Rotterdamse Haven Siemens Volkswagen Zwartjes dat houd het tempo er een beetje in.

Meta Foor3
Meta Foor36 jul. 2017 - 9:55

dus als ik het goed begrijp heeft de politie ''loknieuws'' gebruikt om fake-media op te sporen ! Kwestie van prioriteit zeker van het Ministerie.

1 Reactie
Appie Mohamud
Appie Mohamud6 jul. 2017 - 12:21

Nee Meta. De Telegraaf heeft fake nieuws gebruikt om domme gelovige mensen te lokken hun krant te kopen. De politie heeft gewoon een fout gemaakt, gelukkug worden geen levens bedreigt door deze fout.

RU486
RU4866 jul. 2017 - 9:25

Zou wel wat zijn! De televaag met een vuistdikke bijlage met de rectificaties van de week. Dat schept werkgelegenheid voor zeker 5 stagiaires

1 Reactie
Jhonathan
Jhonathan6 jul. 2017 - 10:21

@ RU486 6 juli 2017 at 11:25, Wat maakt u zich druk? U heeft zich alhier verscholen en afgesloten voor de werkelijkheid.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2017 - 9:24

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
LaBou
LaBou 6 jul. 2017 - 11:19

Waar slaat dit antwoord in 's hemelsnaam op? Omdat je niet inhoudelijk kunt reageren wil dat toch niet zeggen dat je hier weer je vaste stukje over de EU (voor de zoveelste keer: Europa is een werelddeel waarvan bijv. ook Rusland deel uit maakt) maar weer eens moet plaatsen. Kom nou eindelijk eens onder die steen vandaan.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 jul. 2017 - 6:38

En dus geef je het frame van de progressieven dan maar steeds een conservatieve kleur? Rot toch op naar de VVD man.

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 jul. 2017 - 9:18

Mooie brief, maar helaas zal het geen nut hebben. Denken we nog echt dat de Telegraaf het niet doorheeft waar ze mee bezig zijn? Ze weten wat ze doen en ze blijven het doen, daar kun je maar 1 ding uit concluderen.

adriek
adriek6 jul. 2017 - 8:48

Correctie is niet nodig, Telegraaf gebruikt alternatieve feiten om de onderbuikmening van het volk te onderbouwen. Als zelfs presidenten dat ongestraft mogen doen hoeft de pers toch niet kritisch op zichzelf te zijn?

BarendDeVries
BarendDeVries6 jul. 2017 - 8:42

Ik snap dat ge­goo­chel met cijfers niet. Het gaat er toch om, hoe je weer van die criminelen afkomt. Zijn het er minder, is dat toch alleen maar goed, dan heb je ze eerder uitgezet, ben je er eerder vanaf.

Piet de Geus
Piet de Geus6 jul. 2017 - 8:36

"Ik schrijf deze brief in de hoop dat" Wat valt er te hopen als je je brief adresseert aan het equivalent van Kerstman, Lapland of Sinterklaas, Spanje?

4 Reacties
GerardKrolNL
GerardKrolNL6 jul. 2017 - 10:01

Daarom is het ook een open brief, want de Telegraaf reageert uiteraard niet op mijn mails. Nu kunnen we met z'n allen gaan nadenken wat we met dit probleem willen.

Piet de Geus
Piet de Geus6 jul. 2017 - 11:18

"Nu kunnen we met z’n allen gaan nadenken" Waarom zouden we? Is er iets aan het gedrag van de Telegraaf dat niet totaal voorspelbaar is en dat ons de schellen van de ogen zou moeten doen vallen?

Johan eldert
Johan eldert6 jul. 2017 - 11:20

gerard: dat probleem lost zich vanzelf wel op. de telegraaf stort in elkaar. waar ze voorheen bijna 1 miljoen lezers had op de fysieke uitgave is het nu nog maar 350.000. telegraaf en ad dalen het hardst waar kranten als NRC stabilisatie laten zien. ook als je de digitale abonnementen meeneemt gaat het verschrikkelijk slecht met de telegraaf. de reden: de lezers van de telegraaf / ad willen niet betalen voor de digitale versie maar zeggen wel hun fysieke abonnement op. de telegraaf heeft een lezerspubliek gecreeerd dat alleen geinteresseerd is in headline nieuws. en daarvoor heb je geen abonnement nodig. dan kan je bijv ook NU.nl gaan lezen. dus de jarenlange populistische nietszeggende inhoudsloze telegraaf heeft zijn eigen valkuil gegraven. binnen 10 jr bestaat de telegraaf niet meer

GeenSJW
GeenSJW6 jul. 2017 - 19:40

@Johan eldert 13:20 "binnen 10 jr bestaat de telegraaf niet meer" - Daar ben ik het wel mee eens. Het was 1995 toen ik voor het eerst 'het internet' opging. Met een 14k4 modem als ik het me goed herinner. 5 jaar later zat 70% van NL ook op 'het internet'. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, nieuws bereikt je simultaan vanaf 500 kanten. Maar niet alleen de telegraaf is er dan niet meer, ik zie geen toekomst voor welke krant dan ook. Het Blendle verdienmodel werkt natuurlijk niet, dan pak je alleen de mensen die je boodschap toch al willen horen en daar win je dus niks mee. Het huidige bereik van welke krant dan ook wordt daardoor minimaal gedecimeerd. Gaan interessante tijden worden...