Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lieve, dikke Kerstman het is tijd om te ‘Sonja Bakkeren’

  •  
22-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Dikke mensen zijn het synoniem van vrolijkheid en gezelligheid. Maar obesitas is niet iets om je vrolijk om te maken. Laat de Kerstman het goed voorbeeld geven en volgend jaar met een 25 % kleinere buik verschijnen
Je hoort het wel vaker dat dikke mensen het synoniem zijn van vrolijkheid en gezelligheid. Dat zou best wel eens kunnen, maar feit is dat te dik zijn slecht is voor miljoenen mensen in de wereld. Het is daarom niet meer van deze tijd dat de Kerstman nog steeds te dik is.
Rond de kerstdagen tot aan oudejaarsdag vieren we met z’n allen feest. Een feest waarbij er volop wordt genoten met veel eten en drinken. Dat de Kerstman dik is, geeft naar mijn mening een verkeerd signaal af aan onze kinderen. Juist deze man zou mede kunnen helpen om overgewicht tegen te gaan. Uit onderzoek van wetenschapper Nathan Grills blijkt dat Santa Claus meer invloed heeft op kinderen dan Ronald McDonald, de clown van de hamburgerketen. Ernest Berger, president van Santa America vindt dat de koekjesetende Kerstman van zijn slee moet komen en meer moet gaan bewegen. Bijvoorbeeld door te gaan schaatsen of fietsen. Ik ben het hier roerend mee eens.
Even inzoomen op het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer met haar 30.000 inwoners, waar ik wethouder ben. In dit stadsdeel zijn er 9000 inwoners van 16 jaar en ouder met overgewicht. Bij 990 inwoners is er zelfs sprake van ernstig overgewicht. 3000 inwoners geven aan behoefte te hebben aan hulp bij afvallen. U zou zeggen: los het op. Dat doe ik dan ook. Door voorlichting aan ouders en op scholen. Door speciale activiteiten gericht op meer bewegen. Door meer subsidie te verstrekken aan sportactiviteiten etc.
Aan de andere kant denk ik dat het ook ieders eigen verantwoordelijkheid is om goed met zijn of haar lichaam om te gaan. Allereerst de Kerstman dus. Volgend jaar zou de Kerstman in buikomvang met 25 procent moeten verminderen. Bedrijven en reclamemakers zouden hierbij het voortouw moeten nemen. Volgens jaar dus weer een vrolijke, gezellige Kerstman maar dan wel één die aan het ‘Sonja Bakkeren’ is geslagen.
Laten we onze kinderen en ook de ouderen het goede voorbeeld geven. Dikke mensen zijn wat mij betreft vooral mensen. Dat ze synoniem staan voor vrolijkheid en gezelligheid, daar heb ik geen problemen mee. Waar ik wel problemen mee heb is het overgewicht en ernstige overgewicht van deze mensen. Obesitas is namelijk niet is om vrolijk van te worden. Prettige Kerstdagen en een obesitas-vrij  2010

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.