Joop

Lieve deelnemers aan het congres van de VVD,

  •  
02-06-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
4930 keer bekeken
  •  
burgrutte

Laat je absoluut niet opjuinen door partijgenoten die wel maatregelen eisen maar niet precies formuleren wat die maatregelen dan moeten zijn. Dan word je namelijk bij de neus genomen. Eerst door hen en daarna door Mark, die zal zeggen hoe goed hij begrijpt dat dit de laatste waarschuwing was.

Eigenlijk zou U een bijeenkomst willen met veel onderlinge waardering en harmonie maar het ziet er naar uit dat het ditmaal serieus ongezellig wordt. U bent gekomen om de puntjes op de i te zetten. U laat zich niet langer met een kluitje in het riet sturen. Mark heeft beloofd dat hij de instroom van asielzoekers substantieel zal terugbrengen. Nu wenst U boter bij de vis.

Met Marokko is na lang onderhandelen een overeenkomst tot stand gekomen over het terugnemen van afgewezen asielzoekers. Die blijkt voor geen meter te werken. Wij brave Nederlanders zijn weer eens in de luren gelegd zoals dat gebeurt met het braafste jongetje van de klas. U bent hierdoor extra geprikkeld. Misschien moet ons land het vluchtelingenverdrag maar eens opzeggen. Henk Kamp acht een vertrek uit de EU niet uitgesloten. Geen kleine jongen, die Henk Kamp met zijn motorfiets.

U gaat dus boos worden. Vooraanstaande partijbaronnen en Kamerleden zullen zich tot tolk maken van uw onvrede, althans een beetje. Mark en Eric trekken het boetekleed aan. Ik ken U: net voor het bier en de bitterballen binnenkomen, geeft U ze een laatste waarschuwing. Dat althans gaan de commentatoren naderhand op de televisie zeggen. Ongekend harde tik op de vingers. Zijden draadje. Geduld op. Welke druppel zal de emmer laten overlopen?

U gaat gelijmd naar huis, lieve VVD’ers.

Toch wil ik een paar belangrijke feiten meegeven, dingen die te maken hebben met de planeet zoals hij is, en niet met de schijnwereld die ze in Den Haag altijd voor ogen hebben. Voor het gemak doe ik dat puntsgewijs.

1. Het is zinloos afspraken na te streven met andere landen over het terugnemen van afgewezen asielzoekers. Daar doen ze niet aan mee en anders blijft de overeenkomst in hun ogen een vodje papier. Waarom zouden ze probleemgevallen terug nemen? Laten die Europeanen ze lekker zelf houden. Bovendien sturen emigranten veel harde deviezen naar hun familie thuis. Regeringen in Afrika en Azië willen die bron van harde deviezen niet missen. Ook maken ze zich niet populair als ze gaan handhaven namens de voormalige koloniale mogendheid, want zo wordt de EU aan de andere kant van onze buitengrenzen wel gezien. Nu kunnen we dreigen met het intrekken van ontwikkelingshulp en handelsboycots maar dan vinden de betrokken landen wel andere partners: Rusland, China, India, Brazilië. Turkije is een geval apart. Erdogan houdt in ruil voor idem zoveel miljarden Syriërs vast. Het is de vraag hoe lang hij dat volhoudt. En let op: Erdogan kan óns chanteren, wij hém niet. Het is de vraag of dit zo verkieslijk is.

2. Je kunt de grenzen niet sluiten. Tenminste dat kan wel maar dan moet U zich afvragen of U met de gevolgen daarvan kunt leven. De enige manier om de asielstroom substantieel te verminderen is het aanleggen van een nieuw ijzeren gordijn. Wie probeert binnen te komen, wordt beschoten. Een enorme vloot aan patrouillevaartuigen verhindert bootvluchtelingen te landen. Het redden van drenkelingen wordt verboden. Als Nederland op advies van Henk Kamp de EU verlaat zal het een dergelijk ijzeren gordijn langs de eigen grenzen moeten leggen. En natuurlijk de kusten scherp bewaken met pijlsnelle patrouilleboten.

Besef bij dit alles terdege wat het tevens betekent: het aangaan van een bewapeningswedloop met de smokkelorganisaties, die steeds slimmere manieren zullen zoeken om hun klanten toch binnen te loodsen. En ook vinden.

De achterkant is net zo belangrijk als de voorkant. Iedereen zal zich permanent en overal moeten onderwerpen aan uitgebreide identiteitscontroles. Anders vissen wij de illegalen en ongewensten er niet uit. Burgers zullen een aantal hinderlijke bejegeningen over zich heen moeten laten komen als ze onder elkaar willen blijven. Vergelijk het met de controles van rekeninghouders door de bank, die wil weten of er geld wordt wit gewassen.

3. Men zal op het congres veel over wetten en regels beginnen. Zo van: roep twee verschillende soorten asielgerechtigden in het leven. Maak gezinshereniging lastiger. Leg ze niet zo in de watten. Wees heel zuinig met het verstrekken van de Nederlandse nationaliteit. Zeg internationale verdragen op. Dat zal de instroom van asielzoekers niet verminderen. Die mensen laten zich door regelgeving namelijk niet afschrikken. Anders onderneem je niet zo’n gevaarlijke tocht om in een ander deel van de wereld een nieuw leven te beginnen. Dat is eenvoudige volkslogica.

Dit zijn de feiten. Hier kunt U niet omheen. Laat U absoluut niet opjuinen door partijgenoten die wel maatregelen eisen maar niet precies formuleren wat die maatregelen dan moeten zijn. Dan word je namelijk bij de neus genomen. Eerst door hen en daarna door Mark, die zal zeggen hoe goed hij begrijpt dat dit de laatste waarschuwing was.

En U loopt naar de auto met het gevoel dat U net door een handige verkoper in de luren bent gelegd. Ik moet nu denken aan mijn vader, die zich eens een tweedehands Volvo aan liet smeren die hij eigenlijk niet wilde hebben. De manier waarop hij binnen kwam. Dat verlegen lachje. Dat half verontschuldigende. Hij had zich laten besodemieteren. Hij begreep het zelf. Mijn moeder begreep het nog beter.

Loop niet met zo’n gevoel naar die wagen van U.

Wat dan? Besef dat de asielinstroom alleen gestopt kan worden met onmenselijke middelen. Vraag U af of een Volkspartij voor Vrijheid en Democratie het zich moreel en ideologisch kan veroorloven zulke middelen toe te passen. Als het antwoord “ja” luidt, heeft het U iets over Uzelf geleerd dat U tot nog toe met alle macht wilde ontkennen. Maar nu staat U voor de spiegel en ziet een scherp gelijkend portret zonder de retouches die de kern van Uw wezen tot nog toe verdoezelden.

Luidt het antwoord daarentegen “nee” dan kunt U in de partij een realistische discussie starten over de vraag: “Hoe leiden we de asielinstroom in goede banen?” Een alternatief is er dan niet tenzij U zich wilt verliezen in hersenschimmige debatten over regelgeving. Maar dat leidt, zoals U inmiddels weet, nergens toe.

Een fijn congres toegewenst.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: hebben de kinderen van Kaag gelijk?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (154)

bouwvarken
bouwvarken4 jun. 2023 - 12:35

Wanneer de grenzen blijkbaar niet te sluiten zijn, dan zal de samenleving voorbereid moeten worden op een vrijwel ongeremde instroom. Reken maar op minimaal +25% jaar op jaar, in no-time gaan het richting de 500000 instromers/jaar. Gevolgen zullen over de gehele samenleving gevolgen hebben, sociaal stelsel, woningnood, onderwijs, gezondheidheidszorg enz Bied als deugend links een antwoord hoe met deze uitdagingen om te gaan, hoe te financieren en te faciliteren, dan kan er draagvlak ontstaan. Maar geen actief beleid zal er toe leiden dat juist de kwetsbaren in de samenleving nog harder geraakt worden. Hier in het uitgestrekte platteland van Noord-Brabant op een voormalige agrarische locatie genoeg kansen voor een ieder die me lief is onderdak te bieden, maar degenen die dit geluk niet hebben worden het onzekere tijden

Panthera
Panthera4 jun. 2023 - 10:01

Gisteren op het VVD congres kon je duidelijk zien dat het bij M. Rutte nog maar om één ding draait, namelijk hoe kan ik mijn nalatenschap (Legacy) in de geschiedenisboeken nog ten positieve gaan keren. En hij hoopt daar de afloop van de oorlog in de Oekraïne voor te kunnen gaan gebruiken. Hij gebruikt daar de leugens voor van, ik ben een sterke leider in Europa die daarom nu niet te vervangen is, en ons land is door mij de vijfde economische macht op dit continent geworden, Den Haag is Brussel, en Brussel is Den Haag. Dit is een overduidelijk geval van iemand die voor zichzelf probeert te redden wat er nog te redden valt, en daarom geen oog heeft voor de grote maatschappelijke kwesties die zich in ons land onder de burgers aan het afspelen is. Nou Mark, ik kan je op een briefje geven, alle misère die jij en jouw adepten in dit land veroorzaakt hebben, die kunnen niet op tegen een militaire overwinning van de Oekraïne op Rusland, één waarop jijzelf het meest bent gaan hopen, en daarom nu op voorhand al het verkondigen bent, dat jij -voor de vervalsing van de geschiedenis- daarvoor nu al een cruciale rol moet worden toebedeeld.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 jun. 2023 - 8:26

Laat die stroom maar komen, er komt vanzelf een moment van genoeg, of de maatschappij stort in elkaar. Rustig wachten, ik ben er klaar mee.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jun. 2023 - 15:54

Als de politici niet meer een oplossing willen, dan is hetcde vraag of diezelfde politici nog wel op de goede plek zitten. Geef dan anderen de kans om er wat aan te doen.

Jeromba2
Jeromba24 jun. 2023 - 7:03

Veel aandacht voor de VVD en rechts in het algemeen. Maar alleen de GL kiezers zijn in meerderheid tegen het beperken van de asiel instroom: https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/kiezers-coalitiepartijen-zijn-het-eens-het-kabinet-gaat-er-niet-uitkomen-op-asiel/. De rest van Nederland ziet de noodzaak wel.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jun. 2023 - 15:55

Waarom nemen politici geen aktie, terwijl ze weten dat er draagvlak voor is.

MG1968-2
MG1968-24 jun. 2023 - 20:22

@ihag Iedereen is ook voorstander van minder mensen op deze aarde. Ook daar is geen zicht op hoe dat te doen op een manier die ook maar enigszins door de beugel kan. Dus @ihag… er is helemaal geen draagvlak voor wat jij wil.

pahan
pahan4 jun. 2023 - 6:41

Als je de getallen over de instroom op een rijtje zet is er aan de instroom niet veel meer te beperken. Het merendeel van de aanvragen is terecht en wordt toegekend, het irritante periferie groepje dat structureel misbruik maakt is bekend en lift eigenlijk vooral mee op de achterstanden bij de verwerking. Waar geen duidelijkheid over is, is wat we eigenlijk aankunnen terwijl we fatsoenlijk blijven. Want dat is natuurlijk wel de morele verplichting die je aangaat op het moment dat je iemand opneemt, die kan je dan niet aan het lot overlaten. En daar falen we opzichtig. Ook nu weer gaat de oproep over beperking van de instroom geen resultaten opleveren. Rutte is voor zijn doen heel eerlijk is geweest over het falen van het uitvoerende apparaat. Daar is de inspanning ook niet te leveren. Dat het een complex geheel is mag duidelijk zijn, alleen al de achterstanden op de woningmarkt zijn voorlopig niet op te lossen. Niet met deze regering, en helaas ook niet uit de kringen van de VVD.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jun. 2023 - 10:12

Hervestiging in Europees verband op plekken waar het minder druk legt op de laatste groene ruimte dan in Nederland kan ook.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 18:36

Toevallig bericht de NOS het volgende: ‘ Er is onvoldoende speciaal nieuwkomersonderwijs voor duizenden kinderen die nieuw in Nederland zijn en de taal nog niet spreken. Een spoedwet, die volgende week naar de Tweede Kamer gaat, moet verlichting brengen. Maar critici plaatsen daar vraagtekens bij. Maar vanwege de groeiende toestroom van vluchtelingen én het lerarentekort zijn er zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs wachtlijsten of leerlingenstops‘ https://nos.nl/l/2477609 Zoals ik al eerder zei: het is vooral asociaal om de grenzen NIET te sluiten.

12 Reacties
PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 22:26

Het is mooi om te zien hoe je tegenspartelt. Geen probleem. Wild in de ronde slaan met nergens op gebaseerde argumenten. De domrechtsheid spat ervan af. Als men zich geraakt voelt op een punt, dan komen de wildste theorieën van stal. Dat krijg je als naar complot kanalen kijkt. De enige conclusie. Maar ja zoals eerder gezegd, werkelijk relevante informatie opzoeken, oorzaak en gevolg vinden wil je niet doen. De angst dat je ernaast zal zitten, of je werkelijk denkt dat het open huis is, zit zo diep dat anderen gelijk geven daarna een no go is.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 jun. 2023 - 8:06

Hoe ga je de grenzen sluiten?

MG1968-2
MG1968-24 jun. 2023 - 8:24

@GeenProbleem Je schrijft: "Zoals ik al eerder zei: het is vooral asociaal om de grenzen NIET te sluiten. " Er zijn andere processen die veel meer van negatieve invloed zijn op of oorzakelijk zijn voor de problemen die jij (en iedereen) constateert dan de instroom van de asielzoekers. De korte samenvatting van deze negatieve invloed en de oorzaak is het rechtse beleid van de afgelopen decennia én de stroomversnelling naar extreem rechts waarin we zijn gekomen. Het is jou visie @geenprobleem die gezorgd heeft voor o.a. de afbraak van de verzorgingsstaat, voor de problemen die we hebben in de woningnood, voor het feit dat je niemand kan vinden die jou kinderen wil onderwijzen of jou de kont wil wassen of het compleet vastlopen van het verwerken van wat voor instroom van mensen die hulp zoeken dan ook. Inclusief de hulp aan mensen die hier zelf in onze samenleving zelf geen zinvol leven kan financieren. En jij bent degene die nu roept dat 'meer van hetzelfde' nodig is om die problemen op te lossen. Dat doe je leugenachtig, want je weet waar dit toe leid en dat is waar je na streeft: - de samenleving kan volgens jou nog veel verder naar rechts opschuiven - je zien het geven van hulp al niet zitten, laat staan aan mensen die je nodig hebt voor je vijandsbeeld Laat gewoon je masker maar vallen @GeenProbleem. Het verhult toch niet dat het je alleen om jezelf gaat en je daarvoor zelfs je kinderen inzet. Je bent de oorzaak. Je kunt géén deel zijn van de oplossing.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst4 jun. 2023 - 8:32

@ Han Woon niet ver van Ter Apel en ken de burgemeester persoonlijk. Als men nu zou beginnen om de veiligelanders NIET in een langgerekte asielprocedure op te nemen dan behoorde 90% van de overlast al tot het verleden. Het zou denk ik erg helpen om deze groep in een inmiddels gesloten ziekenhuis in het Gooi onder te brengen. Wat in Ter Apel niet kon is daar binnen een maand geregeld, wedden?

PVDB2
PVDB24 jun. 2023 - 9:05

Bovendien GP: Als je als extreemrechts de NOS als bron gaat gebruiken, het zogenaamde onbetrouwbare nieuwskanaal waar men niet naar wil kijken, dan ben je al ver weg om je argumentatie te gaan vinden. Lerarentekorten spelen al jaren. Mensen die het vak verlaten ook. Het heeft verschillende redenen. Het is een vak dat mooi is, maatschappelijke waarde toevoegt. Maar soms onder moeilijke omstandigheden, drukte en zou beter betaald kunnen worden. Dat er meer migrantenkinderen op school komen is niet zo vreemd. Zij zullen een deel van de toekomst van het land zijn, zoals de volwassenen van nu, met kennis van de taal, maatschappij en cultuur voor het overgrote deel hun weg hebben gevonden. Het zijn de ouderen die een toekomst wensten voor hun kinderen waar men dat in het thuisland dat niet kon. Misschien moet je ook eens kijken hoe de ouderen hun verblijf gefinancierd hebben. Dat is niet alleen belastinggeld kan ik je vertellen. En hoe jongeren dat later gaan doen voor ons. Want zij zullen een onderdeel worden om onze oude dag gefinancierd te krijgen. Gezien er toch een gezamenlijke pensioenpot weer zal komen als back-up en je, wil je de AOW laten doorbestaan, je door vergrijzing mensen op de arbeidsmarkt nodig zal hebben om die fatsoenlijk in stand te houden. Als je, met Brexit, nog steeds denkt dat uit de EU gaan slim is dan ben domrechtser dan ik dacht. Maar ja, dat vertellen Beavis and Butthead je niet in de politiek en op tv. Dat zou het verdienmodel schade toebrengen.

Vuurrood
Vuurrood4 jun. 2023 - 9:21

GeenProbleem: Problemen in het onderwijs is NIET de schuld van asielzoekers kinderen! Problemen bij huisvesting is NIET de schuld van asielzoekers. Al de problemen zijn WEL de schuld van onze overheid door 4 kabinetten lang NIETS te doen aan opkomende problemen. Zoals jij redeneert met jouw gedachtengoed is eerder vertoond in de geschiedenis! Ik vraag mij af wie van jouw de schuld gaat krijgen bij een volgende economische achteruitgang. De Joden? Homo's? Zigeuners? Vluchtelingen in het algemeen? Ook dit is eerder vertoond met de bekende rampzalige gevolgen. En zo is de cirkel weer rond. Alleen nu kan jij niet beweren dat je het niet hebt geweten!

Polarisario
Polarisario4 jun. 2023 - 9:22

Hoe ga je de grenzen sluiten? Dat lijkt me niet zo moeilijk. Aan iedere grensovergang wat mannen of vrouwen met een pet die ieder niet-Nederlands uitziend persoon en ieder buitenlands voertuig controleren op de verplichte reispapieren. Vliegmaatschappijen en veerdiensten dienen bij het instappen de reispapieren te controleren. Niet aanwezig? Dat kom je er niet in! De grenzen sluiten is echt niet het probleem. De vraag is of we dat wel willen. De negatieve gevolgen zullen er zeker ook zijn. Lange rijen bij de grens en Bij1 roept luidkeels over etnisch profileren. Dit is natuurlijk vooral ook niet wat Rutte zal willen want dat betekent dat hij zijn voormalige vriend en huidige aartsvijand Wilders gelijk moet geven. Die riep namelijk al vanaf de oprichting van zijn partij dat deze maatregel keihard noodzakelijk is en Rutte heeft daar altijd wat over geschamperd. Uiteindelijk is de wal het schip aan het keren. Bewoners van ter Apel zijn het inmiddels zo vreselijk zat dat we kunnen wachten op mensen die eigen rechter gaan spelen. Natuurlijk zijn er ook andere maatregelen. Dat links deze ongewenst acht maakt niet dat ze er niet zijn. Begin maar eens met het strafbaar stellen van illegaliteit of het opsluiten van overlast gevende statushouders. Maak jacht op mensenhandelaren en vorder schepen met asielzoekers op zodat ze niet steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Hoezo kunnen we verdragen niet opzeggen? Het kan natuurlijk wel. De vraag is of we dat (moeten) willen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 jun. 2023 - 10:08

Tijdens de coronaperiode konden de grenzen wel gesloten worden. Ja, tussen landen die volledig op slot zaten. Waar niets open was. Waar iedereen zo veel mogelijk van de overheid thuis moest blijven. Goed, dat kun je er voor over hebben.

GeenProbleem
GeenProbleem4 jun. 2023 - 23:24

Hey, drie reacties waarvan drie mij als persoon aanvallen in plaats van in te gaan op de materie. En nee Vuurrood, voor de zoveelste keer probeer je mij woorden in de mond te leggen.

MG1968-2
MG1968-25 jun. 2023 - 13:39

@GeenProbleem "Hey, drie reacties waarvan drie mij als persoon aanvallen in plaats van in te gaan op de materie." Er wordt wel degelijk inhoudelijk ingegaan op de materie. Je kunt een probleem niet bespreken zonder de oorzaak te benoemen: jou denken.

GeenProbleem
GeenProbleem6 jun. 2023 - 7:09

@MG1968 'Er wordt wel degelijk inhoudelijk ingegaan op de materie. Je kunt een probleem niet bespreken zonder de oorzaak te benoemen: jou denken.' Je kunt ook niet anders omdat je geen praktische oplossingen hebt, dan ga je wild om je heen slaan net zoals veel andere reaguurders hier. QED.

MG1968-2
MG1968-26 jun. 2023 - 7:58

@GeenProbleem "Je kunt ook niet anders omdat je geen praktische oplossingen hebt, dan ga je wild om je heen slaan net zoals veel andere reaguurders hier." Ik heb de praktische oplossingen meermaals aangedragen. Dat je de oplossingen niet ziet zitten is wat anders. Maar ga vooral door met het anderen verwijten van je eigen sloopwerk. Het komt toch bij je terug en ga je zelf de prijs betalen.

Karingin
Karingin3 jun. 2023 - 13:27

Zo, die staat. Ik had 't niet beter kunnen verwoorden. Chapeau Han! Al zal ik hieronder vast wel vele commentaren lezen van mensen die nog steeds denken dat grenzen te sluiten en mensen te stuiten zijn

6 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 15:32

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Karingin
Karingin3 jun. 2023 - 15:46

Oeh, nou ben ik toch benieuwd wat GP's commentaar was...of misschien ook niet, het zou waarschijnlijk een reactie uitlokken die ook niet door de moderatie komt...he's a bit of an...uhh...never mind

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jun. 2023 - 18:51

De grenzen kunnen ook gesloten worden. Dat hebben we de afgelopen jaren gezien tijdens de coronamaatregelen.

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 22:12

Gelijk: Voor een paar weken kon dat. Ga eens kijken wat de gevolgen zijn de in UK als je het werkelijk langer gaat doen. Wat de gevolgen zijn als je hier de EU uit gaat, de Euro uit gaat en wat de economische, voorspeld bare gevolgen zijn. Maar dat willen jij en je matties aan de rechste flank niet dan stuit je op harde waarheid....

Polarisario
Polarisario4 jun. 2023 - 9:25

@Karingin: Natuurlijk KAN het wel. De vraag is of je het moet willen. Zolang de politiek het niet wil gebeurt het natuurlijk ook niet, maar zodra er een meerderheid is die dat wel wil dan kan het en zal het gebeuren.

Vuurrood
Vuurrood4 jun. 2023 - 9:27

IHAG: De grenzen kunnen ook gesloten worden. Dat hebben we de afgelopen jaren gezien tijdens de coronamaatregelen. Ook tijdens de coronamaatregelen waren de grenzen NIET gesloten en konden ook NIET gesloten worden. Ook tijdens coronamaatregelen kon je vrijelijk de grens over om bij de supermarkt van de buurgemeente boodschappen te doen. Je moest je alleen houden aan de voorgeschreven maatregelen zoals het dragen van een mondkapje ed. Ook reizen via Nederlandse luchthavens ging gewoon door. De grenzen waren niet gesloten.

Zakenpief
Zakenpief3 jun. 2023 - 12:15

Han, je geeft de VVD-leden wel erg veel respect door ze met U (met hoofdletter) aan te spreken. Dat is meestal voorbehouden aan goden. Tenzij je een politieke omwenteling hebt doorgaan en de hoofdletter op z'n plaats acht?

4 Reacties
Karingin
Karingin3 jun. 2023 - 15:48

Welnee, dat is een alfa-dingetje, taligheid, in dit geval een benadrukking van degenen die hij aanspreekt

Zakenpief
Zakenpief3 jun. 2023 - 20:47

@Karingin, Het is vooral incorrect Nederlands. Daar wilde ik Han attent op maken.

Polarisario
Polarisario4 jun. 2023 - 9:28

@Pief: Of koninklijk meervoud. Han acht de VVD kennelijk als een soort koninklijke familie en dan mag het ook. Zo zien ze zichzelf namelijk ook tegenwoordig.

Zakenpief
Zakenpief4 jun. 2023 - 23:31

@Pola, dat kan natuurlijk ook!

Vuurrood
Vuurrood3 jun. 2023 - 11:00

Het extreem rechtse gevaarlijk domme geleuter van lieden zoals GeenProbleem is weer ruim vertegenwoordigd.

9 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst3 jun. 2023 - 15:05

Een land als Canada is ongeveer 180 maal Nederland qua omvang en ze vangen nog geen tien procent op van de aantallen waar Nederland mee te maken heeft. Vind je niet dat ons land zijn plicht in het geheel niet verzaakt wat opvang betreft?

Karingin
Karingin3 jun. 2023 - 15:53

Seriously dude, Canada? Daarvoor moet je de minstens hele VS doorkruizen, als je vanuit het zuiden komt. Not to mention...never mind, it's just so fucking irrelevant!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jun. 2023 - 18:55

Och gut, gooi er wat steenkolen-Dngelse zinnetjes tegenaan. Dat maakt het argument niet meer overtuigend Integendeel. Er wordt op progressief links altijd zo verlekkerd gekeken naar Canada, terwijl dat land op migratiegebied helemaal niet zo gastvrij is als Nederland.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst3 jun. 2023 - 20:02

@ Karingin Heb je niet hebt meegekregen dat Trudeau een paar jaar terug een paar duizend asielzoekers uit Europa liet overkomen? Zelden zo’n relevant comment geplaatst. Man man…

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2023 - 10:40

Karingin Nee hoor. De plicht is om veilig en goed georganiseert vluchtelingen uit vluchtelingen kampen te ontvangen. Niet om stromen van smokkel boten en dood te dienen voor een kwart niet vluchtelingen of meer dan we aankunnen. Dat doen landen die beleid uitvoer en verbonden over grenzen WEL onder controle hebben via de UN en per vliegtuig.

MG1968-2
MG1968-24 jun. 2023 - 17:38

@paul Als je de mensen die zich hier melden (de facto) uit wil sluiten omdat ze een route nemen die ze ter beschikking staat kun je natuurlijk helemaal stoppen met het geven van asiel want dan kunnen alleen diegene zich melden die de goedkeuring van de autoriteiten heeft. Zowel die van het land waar van gevlucht wordt alsook het land waar asiel gevraagd wordt. Dat jij het op deze manier wil regelen was allang duidelijk uit je Posts. Maar het heeft natuurlijk nauwelijks meer met asiel van doen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 jun. 2023 - 7:47

Je snapt het niet. Men zorgt dat er geen smokkel stroom is waar mensen verdrinken. Dan zullen er op DIE manier dus minder criminalitiet en dood en aantallen zijn. Dat probeert men ook. Men neemt een vast aantal aan per jaar, volgens internationale plichten en omdat men een goede burger is, en naar het aantal waar we diensten voor hebben en er draagvlak voor is omdat het voor het algemeen goed is en de diensten voor het land niet schaad. Dus nee dood en criminaliteit en niet vluchtelingen en sociaal conflict en afbraak van de sociale staat. Ja vluchtelingen en sociale harmonie en veilige overkomst en goede diensten en open en rappe wegen tot volle rechten en participatie voor vluchtelingen. Streef voor het goede. Niet voor zgnde goede bedoelingen verkocht door neoliberalen die alleen maar het volk willen verdelen, de arbeiders rechten en lonen willen drukken, en de sociale staat willen eroderen, waar mensen midden in de woestij worden vermoord als hun familie niet betaalt of verdrinken omdat ze in een rubber bootje worden verstuurt of geen plek krijgen omdat de niet-vluchtelingen hun huis al hebben.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 jun. 2023 - 7:51

Kortom. Er is een verschil tussen een ontwikkelde sociale rechtsorde en een rovers nest code van vrije mensen handel.

MG1968-2
MG1968-25 jun. 2023 - 15:36

@Paul "Kortom. Er is een verschil tussen een ontwikkelde sociale rechtsorde en een rovers nest code van vrije mensen handel. " Op het moment dat wat jij ontwikkelde sociale rechtsorde noemt besluit de grenzen voor de asielzoeker potdicht te maken is het enige wat rest die mensensmokkelaar... dat besef je toch he.. Als ze op een andere manier -zonder mensensmokkel- hier konden komen wat denk je... zouden dan die smokkelaars betaald worden. De mensensmokkel bestaat door de manier waarop we er mee om gaan. Verander die en de mensensmokkel verdwijnt.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 10:02

Heel veel mensen die hun cake willen eten maar ook hebben. Een degelijke verzorgingsstaat is niet compatibel met deze instroom. Oh ja, en ze zijn natuurlijk vóór het stikstofbeleid van dit domme kabinet maar zijn ook vóór onbeperkte migratie…

15 Reacties
MG1968-2
MG1968-23 jun. 2023 - 11:14

@GeenProbleem "Een degelijke verzorgingsstaat is niet compatibel met deze instroom. " Je hebt niets met de verzorgingsstaat en wil er niet in investeren. Het nog net in leven houden van mensen is je al eigenlijk te veel zo bleek in eerdere discussies. Je kunt best -zoals jou- de instroom willen beperken om wat voor reden dan ook maar om als je de reden te geeft 'verzorgingsstaat' doe je er goed aan dat om te vermelden dat je er zelf niets mee hebt en hoopt dat je degene die je voor je karretje wil spannen zo kunt misleiden. En de oplossing voor beide van simpel. Jou niet je centen laten zitten. Ik zelf deed dat al niet. Voor wie zul je je afvragen... Nou voor diegene die inderdaad alleen met de beurs kunnen beslissen. Diegene die jij in die positie wilt houden omdat jij ze dan voor je karretje kunt beslissen. Een verzorgingsstaat -geenprobleem- is er voor zorgen dat voor iedere ingezetene een zinvol leven mee te financieren in plaats van alleen in leven houden. Een verzorgingsstaat is primair de verdeling van de welvaart en niet de verdeling van de armoede. Je verwijzing naar verzorgingsstaat is enorm hypocriet. Het zegt: mensen die ik net in leven houd... wees zoals mij... anders ga ik je niet eens in leven houden. Triest hoor. Dat er een probleem is, is duidelijk. Dat dat opgelost moet worden ondanks jou is ook duidelijk. Je hebt je zelf gediskwalificeerd. Zoals heel klein rechts.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick3 jun. 2023 - 11:15

Helemaal raak. Het idee dat je maar Nederland kan laten vollopen met mensen en dat zonder nare gevolgen, is populisme.

MG1968-2
MG1968-23 jun. 2023 - 11:16

*kunt spannen

Satya
Satya3 jun. 2023 - 12:50

Sinds wanneer is er sprake van een onbeperkte migratiestroom? Dit Goebbeliaans gelul, feiten vrij is dodelijk redactie, letterlijk dodelijk. Ik vind het racisme en de ontmenselijking door en van Geen Probleem niets meer met een mening te maken hebben. Hij doet nooit enige poging tot onderbouwing. Migratie is beperkt, er worden mensen gedood omdat ze vluchtelingen zijn en Europa niet mogen bereiken. Dit is een verdraaien van de waarheid van ongekend niveau.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 15:35

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 15:36

Mg1968, ‘ Een verzorgingsstaat -geenprobleem- is er voor zorgen dat voor iedere ingezetene een zinvol leven mee te financieren in plaats van alleen in leven houden. ’ Maar als het aantal ingezeten onbeperkt blijft groeien is dit onmogelijk.

Karingin
Karingin3 jun. 2023 - 15:57

De praktische oplossingen liggen voor het oprapen en zijn al jaren bekend. Dat Probleem dat niet ziet, is zijn probleem

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 16:26

Wereldwijd waren er 90 miljoen mensen op de vlucht voor armoede, onderdrukking of kritiek op de machtshebbers. Daarvan hebben 4.6 miljoen van de 27 miljoen personen die hun land ontvlucht zijn in een ander land asiel aangevraagd. Voor Nederland waren er 46.000 aanvragen. Dat is 1% van het totaal. Of 0.05% van het aantal dat op de vlucht is, en eventueel een toekomst elders wil opbouwen. Past precies in het plaatje! 5% van het totaal aan migranten in Nederland. Turkije vangt er 3.8 miljoen op, 4.5% van de bevolking. Colombia 1.8 miljoen, 3.5% van de bevolking. 83% wordt in economisch armere landen opgevangen. Dat zij een goede inkomstenbron zijn voor bepaalde politici aan de extreemrechtse kant is duidelijk. Men wordt lachend en gierend (multi) miljonair door op de goedgelovige rechtse rakkers. Een Wilders en Baudet zijn goed persoonlijk vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Die andere stuurlui aan wal, de moderne Peppi en Kokki, zijn voornamelijk door hun VI praatprogrammaatje, multimiljonair geworden. 2,7 miljoen euro voor Derksen, Gijp met ruim 3 miljoen euro. Dat men weinig inzicht heeft is duidelijk. Voor Derksen was Baudet de held een aantal jaar geleden. Twee jaar moest hij geliquideerd worden. Ophef, kijkcijfers, kassa. Die cake hebben ze al op, door jou betaalt. Het gaat dan ook niet over de verzorginsstaat. Want men weet dondersgoed dat men, om die in stand te houden, net als dus pensioen en AOW de komende jaren migranten zal moeten gebruiken.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 18:29

@karingin ‘ De praktische oplossingen liggen voor het oprapen en zijn al jaren bekend. Dat Probleem dat niet ziet, is zijn probleem’ Nou? Waar wacht je nog op? Enlighten us! Verder laat ik dit hier even achter: https://nos.nl/l/2477609 ‘ Er is onvoldoende speciaal nieuwkomersonderwijs voor duizenden kinderen die nieuw in Nederland zijn en de taal nog niet spreken. Een spoedwet, die volgende week naar de Tweede Kamer gaat, moet verlichting brengen. Maar critici plaatsen daar vraagtekens bij.’

PVDB2
PVDB24 jun. 2023 - 9:10

@ Satja: Laat je niet gek maken door Geen Probleem Satja. Deze man/vrouw heeft vaak geen idee waar hij/zij het over heeft. Loopt qua ontwikkeling nog wat achter. Heeft geen flauw benul van het belang van biodiversiteit, gevolgen van klimaatverandering, van de stikstofcrisis. Het stikstoffonds waar boeren over enkele jaren nog wel eens spijt van zou kunnen hebben dat men toen er niet aan mee deed. Maar ja, jezelf verdiepen in al die ontwerpen Dat kost tijd en moeite. Dat wil men niet. Want wetenschap is toch ook maar een mening. In het Engels hebben ze daar een mooi Scrabble woord voor: Ultracrepidarian. Iemand die een mening heeft terwijl deze weinig of geen kennis van, achtergrond, oorzaak en gevolg van een bepaald onderwerp heeft. Zoals migratie of bovengenoemde. De beste Nederlandse vertaling van dit woord is dan ook “Geen Probleem”.

Polarisario
Polarisario4 jun. 2023 - 9:34

@Satya: Je doet het weer… Dit heeft niets te maken met racisme. Wel met nationalisme aangezien je kiest voor het eigen land. Daar kan je het vervolgens wel of niet mee eens zijn, of het zelfs verderfelijk vinden zoals jij, maar nogmaals heeft het niets te maken met racisme.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2023 - 10:44

MG1968-2 Natuurlijk zijn de resten van de verzorgingstaat in het geding waar er onvoldoende controle en regulereing is, en er te veel komen. Daar is geen normaal denkend persoon het over oneens. Normale landen stellen een geplande grens per jaar die ze delen. Dat je de boodschappr niet vertrouwt is niet relevant.

MG1968-2
MG1968-24 jun. 2023 - 20:32

@paul Ook jij ziet jezelf als het eindpunt van solidariteit. Het punt waar alles naar toe moet vloeien maar zelf nergens solidair zijn. Asiel is een lakmoesproef. Dat heeft niets met boodschapper te maken. Door die opstelling heb je zelf er voor gezorgd dat je verhaal links klinkt maar leeg is. Het is die opstelling die solidariteit afgebroken heeft en de reden waarom mensen niets met jou of anderen op klein rechts van doen willen hebben. Het gaat je niet om solidariteit. Het draait om jou en jou alleen. Wat mij betreft staan jullie er alleen voor daar op rechts. Krediet verspeeld.

MG1968-2
MG1968-24 jun. 2023 - 20:43

@paul En Paul. Het is heel makkelijk hoor. We kunnen alhier iedere ingezetene een zinvol leven mee financieren. Maar daar krijgen we de handen niet voor op elkaar omdat een deel van links aangeeft wie niet zou mogen meedelen in de welvaart. Waardoor er alleen armoede verdeeld wordt. Jou roep om solidariteit werd gefrustreerd door je zelf en nu zijn hele volksstammen daar wel klaar mee. Meld je maar weer wanneer je op enige manier hard kunt maken dat je solidariteit niet definieert vanuit de ontvangende partij. De asielcrises… de manier waarop het alhier zo gierend uit de hand gelopen is is een gevolg van jou manier van denken (en van degene die zich rechts noemen). Het in leven houden van degene die zich hier gemeld hebben. Meer wil je niet doen. Wat overigens ook de dominante gewenste (en huidige) invulling van de verzorgingsstaat is. Ik heb het dan over wat anders.

MG1968-2
MG1968-24 jun. 2023 - 20:47

@paul En niemand is voor ongereguleerde instroom. Maar met klein rechts kom ik niet op één lijn wat betreft regulering. Wat mij betreft wordt dat dan ook niet geprobeerd. Ik ga het alhier in elk geval niet meemaken dat er geformeerd wordt over klein rechts. Ook ten tijde van het gedoogkabinet ben ik de grens over gegaan.

Roep en Toeter
Roep en Toeter3 jun. 2023 - 9:58

''Laat je absoluut niet opjuinen door partijgenoten die wel maatregelen eisen maar niet precies formuleren wat die maatregelen dan moeten zijn. Dan word je namelijk bij de neus genomen.'' Helemaal mee eens, populisme is het laatste wat we kunnen gebruiken om het asielprobleem op te lossen. Gelukkig is de oplossing voor het asielprobleem niet zo moeilijk en ook al jarenlang bekend. Wij kunnen als Nederland het beste mensen in nood helpen door te helpen ze op te vangen in hun eigen regio. Geen massale volksverhuizingen meer verder van huis en haard/familie dan nodig is, niemand hoeft dan meer te verzuipen op de Middenlandse Zee, Het Kanaal, Egeïsche Zee etc. Ook al zal dat tegen het zere been zijn van mensensmokkelaars en hun sympathisanten die daar reclame voor maken. Poen die de rijken en hun ondernemingen nu opstrijken aan opvang asielzoekers komt dan ten goede van asielzoekers. Villabewoners krijgen ook in de toekomst niet te maken met asielopvang omdat er in pauperwijken echt niemand meer bij kan. Etc. etc. Kortom, win/win/win. Voor Nederland en in de eerste plaats natuurlijk voor de asielzoekers zelf.

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten3 jun. 2023 - 11:43

En vertel nu eens precies hoe je dat voor elkaar denkt te krijgen.

Karingin
Karingin3 jun. 2023 - 16:13

Oh please...Kees Roeptoetert alleen maar. Je aandacht niet waardig

MichielV2
MichielV24 jun. 2023 - 8:21

Goeie nick!

Jantje Beton2
Jantje Beton23 jun. 2023 - 9:51

En toch zal er iets moeten gebeuren...we hebben domweg de huizen niet. Ik stel voor ze gewoon te behandelen als Nederlanders. Niet zo best dus. Je redt je maar zelf en je komt onderaan de lijst. Als je opgevangen wil worden probeer het dan maar bij het leger des heils net zoals de ingezetenen. Ook mag je als je wat ouder bent in je eigen stront liggen. Kom je uit een veilig land ga je de jeugdzorg in. Keihard ik weet het....maar dat is Nederland voor de autochtonen, dus wen er maar aan.

Vuurrood
Vuurrood3 jun. 2023 - 9:28

En de oplossing is zo simpel. Haal de oorzaken van immigratie weg. Doe eindelijk eens serieus aan klimaatmaatregelen waardoor landen niet in sneltreinvaart verdrogen. Dump eindelijk eens niet je overproductie aan landbouw en veeteelt waardoor de plaatselijke boeren doodgeconcureerd worden. Beroof een land eens niet van zijn grondstoffen voor eigen gewin. Maar ja, eigen belang gaat voor niet waar? Dus, kom er maar in al die reaguurders welke hun eigen ik zo hardnekkig als enig feit voor ogen hebben.

11 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 10:57

‘ Beroof een land eens niet van zijn grondstoffen voor eigen gewin. ‘ Je bedoelt soevereine landen die zaken doen met Nederlandse bedrijven?

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten3 jun. 2023 - 11:44

Daar zit veel waars in.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jun. 2023 - 13:09

De meeste export van landbouwproducten gaat naar onze buurlanden.

Karingin
Karingin3 jun. 2023 - 14:56

Ja dat, maar ook, hoezo zouden mensen niet mogen migreren? It's what we do, we seek love, happiness, safety, life!. Fuck me, Europeanen hebben de hele wereld zo'n beetje veroverd

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 15:26

@karingin ‘ Fuck me, Europeanen hebben de hele wereld zo'n beetje verover’ Wacht even, jij was toch degene die niet wilde dat Amsterdam in verhouding net zoveel vluchtelingen op zou vangen als kleine dorpjes omdat het ‘te druk’ is in Amsterdam?

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 16:40

GP: In Groot Brittannië dacht men door de Brexit de migratie stroom ook te kunnen beperken. Gevolg: meer migranten. Vooral de speculanten op de beurs en in de bankenwereld verdienden eraan. Wel minder dan gehoopt. Maar ook minder productie, minder export, meer import, hogere prijzen. Het is dankzij de Bank of England die maatregelen nam om de negatieve gevolgen te beperken voor de munt. Maar door verslechterde handelsbalans de inflatie omhoogstuwde. Het mooie van economie journalisten is dat onlangs in UK bekend werd dat de meest financieel vermogenden er het meest op vooruit ging ten koste van de simplistische Leave stemmer. De bankiers van de City financierde de Leave campagne. Opportunisme vierde hoogtij. Aangezien men verwachte dat de inkomstenbelasting voor vermogenden verlaagd zou worden. Wat Truss tevergeefs probeerde. In de VS stemde extreemrechts Trump aan de macht. Die wel een belastingverlaging door voerde wat hun vermogen van financieel vermogenden flink deed stijgen net als de staatschuld. Dom-rechts is dan makkelijk te gebruiken door vermogenden. Die er nog puissant rijker van wordt. En sommige zijn dat ook hier geworden. Maar dat kwartje moet nog duidelijk vallen...

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2023 - 10:46

Karingin, ze mogen wel migreren, maar landen stellen grenzen over hoeveel en selecteren wie wel en wie niet. Dat is altijd al de normaalste zaak geweest voor een land.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2023 - 10:47

En om te eisen dat andere mensen ons zouden mogen veroveren is nogal bizar antisociaal. Een beetje NSB.

LaBou
LaBou 4 jun. 2023 - 10:52

"Wacht even, jij was toch degene die niet wilde dat Amsterdam in verhouding net zoveel vluchtelingen op zou vangen als kleine dorpjes omdat het ‘te druk’ is in Amsterdam?" Even op zijn probleems reageren: bron?

GeenProbleem
GeenProbleem4 jun. 2023 - 23:28

@labou ‘ Ja lachen man, het is hier verder helemaal niet druk of zo. Die dakloze die ik vanmiddag nog 2 euro toestopte is een uitzondering natuurlijk ’ https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/amsterdam-vangt-nog-eens-duizend-extra-vluchtelingen-op

Top jop
Top jop5 jun. 2023 - 5:51

Hoi Labou, Hieronder het citaat. Was je het alweer vergeten? https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/amsterdam-vangt-nog-eens-duizend-extra-vluchtelingen-op Karingin 31 aug. 2022 - 2:39 Ja lachen man, het is hier verder helemaal niet druk of zo. Die dakloze die ik vanmiddag nog 2 euro toestopte is een uitzondering natuurlijk 1 Rapporteren GeenProbleem GeenProbleem 31 aug. 2022 - 6:17 @karingin ‘Het is druk’ Wat een bizar zwaktebod.. 😂 ‘Het is druk’, dus stoppen we alle asielzoekers weg in kleine dorpjes in de provincie, kunnen we daarna lekker ranten over hoe die domme provincialen rechts stemmen 🤷‍♂️

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 8:40

Ben benieuwd wie er nu weer een zang en dansnummertje gaat opvoeren. En hoe duur de kaartjes zullen zijn voor de Meet en Greet van VVD-kopstukken. En als men het op de hot topics het weer niets eens kan worden kan men altijd de beste stuurlui aan wal als consultants op tv raadplegen op het gebied van migratie. Derksen en Willempie van der Gijp. Al viel dat tegen toen Rutte er laatst te gast was. Maar ja, ruim een half miljoen per jaar vangen, 4x wat Rutte en collega's per jaar in de Kamer krijgen als salaris, voor wat in spelen en praten op de onderbuik van (extreem)rechts Nederland, is natuurlijk makkelijker dan werkelijk iets moete proberen te regelen. Dat je van het buitenland, landen van herkomst en de EU (Brussel) afhankelijk bent. De grenzen sluiten niets helpt heeft Groot- Brittannië wel bewezen na de Brexit. Je zal later een vorm van (gereguleerde) migratie nodig hebben om de niet de huidige maar komende decennia via dus tijdelijke maar verlengbare legale afspraken voldoende de arbeidsmarkt te kunnen voorzien. Remittances helpen beter door de directe financiering van het thuisfront, dan indirecte financiële hulp. En van de oorlogsvluchteling en statushouders zal je de arbeidsvoorwaarden moeten versoepelen. Want je zal ze nodig hebben de komende decennia. Keuzes die zal moeten maken.

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:30

‘ Want je zal ze nodig hebben de komende decennia. Keuzes die zal moeten maken. ’ Nee, we hebben helemaal geen duizenden mensen nodig waarvan de meeste alleen maar hun basisschool hebben gedaan. ‘ Remittances helpen beter door de directe financiering van het thuisfront, dan indirecte financiële hulp. ’ Betaald door Nederlandse belastingbetalers???

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:58

‘ Maar ja, ruim een half miljoen per jaar vangen, 4x wat Rutte en collega's per jaar in de Kamer krijgen als salaris, voor wat in spelen en praten op de onderbuik van (extreem)rechts Nederland’ Overigens, wat een tergende naïviteit. Je denkt toch niet dat alleen extreemrechtse lui minder migratie willen???

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 12:15

Geen Probleem: Om een rechste argumentatie te gebruiken: Nederlands beslaat 0.03% van de landoppervlak van de aarde. Waar doe je dan moeilijk over? Ik begrijp dat je enige argumentatie dat er minder migratie moeten komen. Je schet het probleem maar komt niet oplossingen. Het is een grijze plaat die je afdraait. Realiteit is voor rechts toch blijkbaar iets moeilijks om te aan te nemen blijkbaar. Maar stel je voor dat je moet gaan inlezen in dit onderwerp. Dan heb je geen argumentatie meer. De realiteit dat je later een vorm migratie nodig zal hebben. En waarschijnlijk meer zal krijgen dan je lief is. Het is wat rechts is. Overal tegen. Geestelijk levend in verleden. De kop in het zand steken. Maar dat zijn we gewend. En er lopen mensen financieel binnen die graag van de naïviteit aan de (extreem) rechtse bevinden. Multimiljonairs die lachen om het volk dat bespelen. Veel makkelijke dan op de onderbuik in te spelen is er niet. Het is er niet op oplossingen of oorzaken te geven want dat wil rechtse bubble niet horen. Want men weet dat men te lui is om zelf zich te verdiepen in de materie. Zoals nu weer is gebleke

Joop  den Uil
Joop den Uil3 jun. 2023 - 8:33

Het rijst de pan uit en is niet meer te temmen. Na vandaag zullen VVD en D66 hun uiterste best doen om de potentiele kiezers te pleasen want nieuwe verkiezingen zijn onvermijdelijk. Ben benieuwd naar het konijn uit de hoed.

Berend22
Berend223 jun. 2023 - 8:13

Vreemde vind ik dat mensen die tegen klimaat beleid zijn vaak dezelfde mensen zijn die tegen de instroom van immigranten zijn. Terwijl misschien wel het grootste gevolg van de klimaatverandering de instroom van klimaatvluchtelingen zal zijn.

11 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:31

Dat zijn de mensen die hun cake willen hebben maar óók willen eten.

Vuurrood
Vuurrood3 jun. 2023 - 9:31

Berend22: Exact! Maar dat gaan de door jouw benoemde lieden niet geloven. Dat zijn niet zelden precies die lieden die maar een mantra kennen. En wel: IKKE en niets anders dan IKKE!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jun. 2023 - 10:35

Vreemd om klimaatvluchtelingen te gebruiken als argument om VVD"ers te paaien. Want waarom zou progressief links geen vluchtelingen willen opnemen ongeacht de oorzaak?

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 10:58

@vuurrood ‘ En wel: IKKE en niets anders dan IKKE!’ Jij bent 77, voor jou is de buit al binnen; maar de rest van Nederland wil ook een goede verzorgingsstaat.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick3 jun. 2023 - 11:24

@Berend22: natuurlijk. Want die mensen die duizenden euro's af kunnen tikken aan mensensmokkelaars, kunnen natuurlijk geen eten kopen door die klimaatverandering.

Berend22
Berend223 jun. 2023 - 11:56

@Ihag probeer het nog een keer. Je reactie is onbegrijpelijk

Vuurrood
Vuurrood3 jun. 2023 - 14:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hann63
Hann633 jun. 2023 - 15:30

Gaat het nu over klimaatvluchtelingen of over oorlogsvluchtelingen. Met de laatste groep heb ik geen probleem.

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 22:34

Geen Probleem: Nee dat zijn de mensen die financieel binnen zijn gelopen door het goedgelovige extreemrechtse volk. Die hebben hun cake al gehad. en opgegeten. Betaald door je zelf. Alleen heb je dat zelf nog niet door.

Vuurrood
Vuurrood4 jun. 2023 - 9:33

GeenProbleem: Jij bent 77, voor jou is de buit al binnen; maar de rest van Nederland wil ook een goede verzorgingsstaat. Verder reikt je extreem rechtse fantasie niet? Dat belooft nog wat voor de toekomst!

Polarisario
Polarisario4 jun. 2023 - 9:50

Klimaatvluchtelingen? Kom op zeg. Mensen trekken naar ons land in de hoop een beter leven te krijgen. Dat geldt zolang wij ze dat betere leven ook kunnen en willen geven. “It’s the economy stupid” zei Bill Clinton ooit volkomen terecht. Als mensen het klimaat willen gebruiken als argument dan trekken ze niet naar een land wat volgens de alarmisten over een tijdje onder water zal staan. Nee, ze willen het simpelweg beter hebben en ik geef ze dan nog gelijk ook. Het gaat ook om onszelf. Kunnen wij als land dit nog aan? Voor velen is die grens allang bereikt, maar zolang de politiek vindt dat de grens nog niet bereikt is zal er instroom blijven.

Top jop
Top jop3 jun. 2023 - 7:46

Dit soort dingen moet je aan experts overlaten. Spanje, Portugal, Denemarken, nemen nog geen 10% op van Nederland. De EU wil een ruimte zonder binnengrenzen zijn. Dat betekent ook dat de opvang in veel beter gespreid kan worden. En zo zijn er nog meer mogelijkheden die menselijk zijn. Een oplossing is in ieder geval niet als leken vanaf de zijlijn roepen dat het alleen onmenselijk kan.

10 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 jun. 2023 - 8:29

Spanje als voorbeeld: 11,5% van de bewoners van dat land is in het buitenland geboren. In 2021 waren iets meer dan 935.000 inwoners in Marokko geboren. Portugal: 11,5% inwoners in het buitenland geboren. Van de Deense bevolking heeft 8% een buitenlandse afkomst. Dit ter illustratie. Mijn brief gaat over het terugbrengen van de stroom asielzoekers. Jij hebt het over spreiding over heel Europa. Daar hebben Rutte en de VVD het niet over: zij hebben het over terugbrengen van de stroom.

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 8:36

Het zou misschien kunnen Top Jop dat men niet naar Spanje of Portugal wil. Het economisch klimaat is beter en er is meer werk in het noorden van Europa. Ook in het zuiden zal men op den duur mensen nodig hebben van buiten het land om in bepaalde sectoren te gaan werken. Er zijn er al uit voormalige koloniën aanwezig. Spanje krijgt zijn deel door de enclaves in Marokko en via Tarifa of de Britse enclave Gibraltar.

Top jop
Top jop3 jun. 2023 - 9:04

Hier zie je de cijfers: https://www.europarl.europa.eu/infographic/asylum-migration/index_nl.html#filter=2021 Bepaalde landen nemen hebben Max 2500 mensen opgenomen. Nederland tig keer meer. Dat kan veel beter gespreid worden. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. Goed dat er experts zijn die zonder vooringenomenheid willen kijken met een brede visie.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:32

@pvdb2 ‘Het zou misschien kunnen Top Jop dat men niet naar Spanje of Portugal wil. ‘ Raar hè ? Want daar krijg je geen huis, fiets, en levenslange uitkering.

Pater
Pater3 jun. 2023 - 10:41

@VdHorst Wat wil je daarmee zeggen? Van de 17,6 miljoen inwoners op 1 januari 2022 zijn er 2,6 miljoen in het buitenland geboren, dat is bijna 15 %. Zij zijn als migrant naar Nederland gekomen. Dat is best veel.

Vuurrood
Vuurrood3 jun. 2023 - 10:57

GeenProbleem: Het zou misschien kunnen Top Jop dat men niet naar Spanje of Portugal wil. ‘ Raar hè ? Want daar krijg je geen huis, fiets, en levenslange uitkering. En weer lieg jij domrechts tegen de klippen op!

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2023 - 11:36

Spreiding betekent dat Noord-West Europa even niet aan de beurt is. In Zwedenis het voor zover ik weet al 20% en Zweden vindt het welletjes. Dan heeft Zweden nog het geluk dat de natuurlijke aanwas al stopte in de jaren 70.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 jun. 2023 - 14:56

De meest recente cijfers die ik vind op de site van de EU stammen uit 2021. Toen kreeg Spanje twee keer zoveel asielaanvragen als Nederland. Maar daar gaat het niet om. Je hebt het over spreiding van asielzoekers. Daar hebben ze het bij de VVD niet over. Daar hebben ze het over een substantiële vermindering van de instroom. Dat is wat anders. Je bent weer erg off topic.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 15:28

@vuurrood ‘ En weer lieg jij domrechts tegen de klippen op!’ Enlighten me, wat klopt er dan niet aan?

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 22:00

Geen probleem: De domheid in je reactie spat er echt van af. Waarschijnlijk heb je zelf op een school gezeten waar het onderwijs niet zo best was. Het is geen wonder dat je extreemrechts stemt. Niet willen begrijpen dat dingen en complexer zijn dan je wil geloven. En door je eens in te lezen in de materie een keer uit die domrechtse bubble komt. Want met die gedachtegang zal je steeds vaker gedesillusioneerd worden. Want de realiteit wil je niet kennen. Dan stort je wereld in. Je basis van je bestaan, van je posts hier. Natuurlijk begrijp ik best dat je bang bent. Dat het ten koste van je uitkering gaat of jij alleen die uitkering mag krijgen. Je kratje bier en pakkie shag zo duur wordt. Of je het tv-abonnement nog wel kan betalen. Want wat moet je dan als je niet de hele dag tv kan kijken. Terwijl anderen voor je uitkering werken.

Left is not right
Left is not right3 jun. 2023 - 6:24

Beste Han, bedankt voor het herhalen van alle problemen en uitdagingen. Veel maatregelen om de toestroom van economische migranten (itt oorlogsmigranten) sterk te beperken werken niet. Maatregelen die wel kunnen werken worden als onmenselijk bestempeld. Welke effectieve, menselijke maatregelen die ook uitvoerbaar zijn, zijn er in jouw visie wel? En welke nadelen voor Nederland kleven er aan die maatregelen?

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:56

Han wil niks doen, het is die typische na mijn de zondvloed mentaliteit die je veel ziet bij mensen die hun deel van de verzorgingsstaat al lang binnen hebben.

HarrieV2
HarrieV23 jun. 2023 - 6:11

De VVD (top) wil het asielprobleem helemaal niet oplossen. Niets beter om de rijen te sluiten dan een gezamenlijk extern probleem en hoe leg je dat uit aan de EU als wij, anders dan de andere landen, geen asielprobleem zouden hebben. Geen plan B dus en gewoon doorgaan op de doodlopende weg.

Satya
Satya3 jun. 2023 - 5:57

Ik hoorde een nieuw nummer van Fishbone met NOFX, verassende muziekstijl voor deze bands, de tekst spreekt mij aan, geeft de waanzin van deze tijd waar. De rechtsstaat is in Nederland inmiddels ook partijdig. "The poplar trees are now populous And not just in the south Now fear has cloaked compassion We must join forces and speak out We may not see as many bodies Hanging from the trees 'Cause they're busy lynching our ideals Our pride and liberties Limbs across America Might now bear a less strange fruit Because hangings out of fashion When cops can justly shoot This genocide of common sense This hunt on decency Is making hate seem great again On FOX commentary Estranged fruit Estranged fruit Estranged fruit Estranged fruit The Christian right and rural white Needs someone to resent 'Cause it's too hard to face that we're all Owned by the one percent Why don't everybody understand That since all humans are tethered When one race is dehumanized We all get tarred and feather'd Marginalizing minorities Is just the rich using the poor Don't let yourself be drafted In this Trump'd up race war Racism was invented Bigotry is not innate With no one to police the police It must be a police state" https://youtu.be/9JoBMl2s260

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-23 jun. 2023 - 11:18

@Satya Thanks!!

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 22:42

Laat je niet gek maken door Geen Probleem Satja. Deze man/vrouw heeft vaak geen idee waar hij/zij het over heeft. Loopt qua ontwikkeling nog wat achter. Heeft geen flauw benul van het belang van biodiversiteit, gevolgen van klimaatverandering, van de stikstofcrisis. Het stikstoffonds waar boeren over enkele jaren nog wel eens spijt van zou kunnen hebben dat men toen er niet aan mee deed. Maar ja, jezelf verdiepen in al die ontwerpen Dat kost tijd en moeite. Dat wil men niet. Want wetenschap is toch ook maar een mening. In het Engels hebben ze daar een mooi Scrabble woord voor: Ultracrepidarian. Iemand die een mening heeft terwijl weinig of geen kennis, achtergrond, oorzaak en gevolg van een bepaald onderwerp heeft. Zoals migratie of bovengenoemde. De beste Nederlandse vertaling van dit woord is dan ook “Geen Probleem”.

Satya
Satya3 jun. 2023 - 5:57

Ik hoorde een nieuw nummer van Fishbone met NOFX, verassende muziekstijl voor deze bands, de tekst spreekt mij aan, geeft de waanzin van deze tijd waar. De rechtsstaat is in Nederland inmiddels ook partijdig. "The poplar trees are now populous And not just in the south Now fear has cloaked compassion We must join forces and speak out We may not see as many bodies Hanging from the trees 'Cause they're busy lynching our ideals Our pride and liberties Limbs across America Might now bear a less strange fruit Because hangings out of fashion When cops can justly shoot This genocide of common sense This hunt on decency Is making hate seem great again On FOX commentary Estranged fruit Estranged fruit Estranged fruit Estranged fruit The Christian right and rural white Needs someone to resent 'Cause it's too hard to face that we're all Owned by the one percent Why don't everybody understand That since all humans are tethered When one race is dehumanized We all get tarred and feather'd Marginalizing minorities Is just the rich using the poor Don't let yourself be drafted In this Trump'd up race war Racism was invented Bigotry is not innate With no one to police the police It must be a police state" https://youtu.be/9JoBMl2s260

1 Reactie
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst4 jun. 2023 - 7:32

Zelf gecomponeerd?

Farmer3.0
Farmer3.03 jun. 2023 - 5:52

Er zullen vandaag wat boze VVD'ers opstaan. Rutte zal weer een aantal beloften doen. We sluiten af met bier en bitterballen. ( en een jonge jenever voor Remkes ) Dit alles om ten opzichte van de PVV en BBB niet teveel in de peilingen te zakken. Toneelstukje...

Satya
Satya3 jun. 2023 - 5:42

"De enige manier om de asielstroom substantieel te verminderen is het aanleggen van een nieuw ijzeren gordijn." Dit is onzin Han. Als je de redenen tot migratie centraal gaat stellen kun je vluchtelingen stromen doen afnemen. De vluchtelingen stromen volgen dezelfde weg als internationale geldstromen. Jouw stelling is volgens mij een gevaarlijk symptoom wat voor etnische vervolging uitgaat, je geeft mensen het idee dat er geen keus is behalve wat jij aangeeft als niet gewenst maar de enige mogelijkheid. Mensen als Wilders, Duk en Nijman zijn al jaren bezig vluchtelingen collectieve eigenschappen toe te kennen en collectief als gevaarlijk weg te zetten. De oplossing: non agressie principe naleven en arme landen een economische kans te geven. Dat is een oplossing die snel zal werken en de menselijkheid van anderen in stand houdt. Ik vind links zo teleurstellen in dit debat. Ik kan bij geen partij een verhaal vinden dat realistisch is, ze gaan mee met rechts of hebben geen idee wat migratie aanwakkert. De hetze door mensen als Wilders, Duk en Nijman maakt mij inmiddels bang, Nederland veranderd in zeer snelle vaart op negatieve manier, oh ja van Amerongen hoort ook in dat rijtje. Voor het eerst in mijn leven leef ik in een periode waarin ik ervaar dat niet mijn persoon met acties bepalen hoe ik benaderd word maar mijn uiterlijk. ---->

2 Reacties
Pater
Pater3 jun. 2023 - 10:46

We kunnen nog miljoenen migranten verwachten als gevolg van de klimaatveranderingen. Je zult zeggen: doe iets aan de redenen van de migratie, stop de klimaatverandering: helemaal mee eens. Maar het tempo is dusdanig laag dat de 2 graden opwarming al bijna onvermijdelijk is. Je doet kennelijk liever je ogen dicht.

Karingin
Karingin3 jun. 2023 - 13:57

Ik denk dat je de strekking van het betoog niet begrijpt...

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 5:39

Er is geen draagvlak, deze mensen moeten gevoed worden, die moeten onderwijs hebben, die hebben zorg nodig. Allemaal sectoren waar enorme tekorten zijn. En er zijn geen huizen, en die huizen gaan we ook niet komen want er is niemand om ze te bouwen. En dan vergeten we nog dat een meerderheid van deze mensen jarenlang in de bijstand terecht komt wat miljarden kost. Allemaal zeer onwenselijk.

12 Reacties
PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 8:55

Als je een beetje op de hoogte zou zijn van regel en wetgeving dan zou je weten waarom asielzoekers en statushouders vaak thuis zitten. Dat is niet omdat dat wil maar omdat de regels vaak zeggen dat het niet of voor werkgevers deze regels bijna niet werkbaar zijn. Maar ja, die kennis opzoeken kost moeite en heeft rechts een beetje een hekel aan. En gaat men gelijk het toetsenbord op. Dat er kosten zijn die vele malen hoger zijn, zoals obesitas, wat de maatschappij 30x zoveel kost en tot veel uitval of uitkeringen leidt hoor je ze niet. Het is vaker gezegd en bewezen. Je zal ze nodig hebben op de arbeidsmarkt, zeker later, maar ook nu al voor de transitie. Nu al is het geld dat men terugstuurt effectiever dan welke hulp dan ook. Het is dan ook een jarenlang voorstel om migratie gereguleerd te maken zodat men legaal en sneller, zonder allerlei regels en wetten aan de slag kan. Zeker bij een vergrijzende bevolking de komende 20 jaar.

PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 9:03

Daarnaast haal je nu al mensen van de andere kant van de wereld om in de zorg te werken. Die je taal en de cultuur moeten leren. Terwijl je hier mensen hebt die vaak dus niet mogen werken of de regelgeving niet werkbaar is. Migratiestromen bestaan uit verschillende groepen. Oorlog, economisch, arbeidsvluchtelingen. Kennis migranten, expats, Nederlanders die terugkomen uit het buitenland, buitenlandse studenten. Daar is de oorlog en economisch vluchteling 5% van. Van vele is de weg terug veilig voor andere niet. Maar dat blijkt toch niet door te dringen bij onze rechtse vrienden.

Satya
Satya3 jun. 2023 - 9:19

"En dan vergeten we nog dat een meerderheid van deze mensen jarenlang in de bijstand terecht komt wat miljarden kost. " Levensgevaarlijke complottheorie die je enkel rond krijgt als je relevante data buiten beschouwing laat. Zonder ontwikkelingshulp uit Afrika was Europa nooit zo'n welvarende arbeiders bevolking gehad. Kapitaalvlucht 25 tegenover 1 in het nadeel van Afrika, al heel vaak aan jou uitgelegd en je blijft deze Levensgevaarlijke complottheorie verspreiden. Voor fishbone dag. "And the hate grows more each day So when the infected try to effect you Don't listen to them when they say Follow the rules and forget the bomb Communistical patriotic The plan is subtle but it's in the open Kingpins Nazi scheme getting under your skin So you better wake up US Subliminal Fascism" https://youtu.be/W90jR6NU9P8

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:35

@pvdb2 ‘ Als je een beetje op de hoogte zou zijn van regel en wetgeving dan zou je weten waarom asielzoekers en statushouders vaak thuis zitten. Dat is niet omdat dat wil maar omdat de regels vaak zeggen dat het niet of voor werkgevers deze regels bijna niet werkbaar zijn. ’ Statushouders mogen gewoon werken, kijk anders eens naar de bijstandscijfers. ‘ Je zal ze nodig hebben op de arbeidsmarkt, zeker later, maar ook nu al voor de transitie.’ Nee hoor, meerendeel heeft alleen basisschool gedaan; daar zit niemand op te wachten.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:41

@satya ‘ Levensgevaarlijke complottheorie die je enkel rond krijgt als je relevante data buiten beschouwing laat. ’ Onderbouw het dan?

Pater
Pater3 jun. 2023 - 10:54

@Satya Ontwikkelingshulp uit Afrika? Je spreekt in raadsels. Er gaat jaarlijks ca. 40 mld naar Afrika als ontwikkelingshulp. Er zitten wel degelijk heel veel mensen met een migratieachtergrond in de bijstand. Van de mensen met een bijstandsuitkering heeft 51% een niet-westerse migratieachtergrond, voor mensen met een Nederlandse achtergrond is dit 39% en de overige groep heeft een westerse migratieachtergrond. Het zou zeker helpen als we migranten toestaan een baan te zoeken.

Satya
Satya3 jun. 2023 - 11:37

"Onderbouw het dan? " Alweer? Korte termijn geheugen kapot? Heb je al vaak gevraagd mijn onderbouwing onderuit te halen.

Satya
Satya3 jun. 2023 - 12:44

"Nee hoor, meerendeel heeft alleen basisschool gedaan; daar zit niemand op te wachten." Ontmenselijking. Je zult je er maar mee associëren.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 15:29

@satya ‘ Ontmenselijking. Je zult je er maar mee associëren. ’ Zijn gewoon cijfers van hoor.

LaBou
LaBou 3 jun. 2023 - 16:05

"Statushouders mogen gewoon werken, kijk anders eens naar de bijstandscijfers." Statushouders mogen per jaar 24 weken betaald werken: https://ap.lc/Lr49K. Daar zitten dus maar weinig werkgevers op te wachten. Probleem lult dus uit zijn nek.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 18:33

@labou Moet ik je nu cijfers van het CBS laten zien van de hoeveelheid Somaliërs die in de bijstand zitten? Somaliërs die hier al tientallen jaren zijn en een Nederlands paspoort hebben?

LaBou
LaBou 4 jun. 2023 - 6:37

De cijfers van probleem veranderen niets aan de oorzaak. Probleem wil alleen naar de gevolgen kijken en weigert die oorzaken te zien. En dus zijn zijn uitspraken over die gevolgen gezwam in de ruimte.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 jun. 2023 - 3:51

"1. Het is zinloos afspraken na te streven met andere landen over het terugnemen van afgewezen asielzoekers." Juist. Vandaar dat men dat moet doen VOORdat niet-vluchtelingen aankomen. Voor de echte vluchtelingen ook, anders loopt het vast. 2. Je kunt de grenzen niet sluiten. Nee, dat is ook nooit geprobeert. Maar je kan ze wel reguleren, en je natuurlijk kan je en moet je dat doen in samenwerking met landen aan bijde kans van de grens. Dat is altijd al normaal geweest. Buurlanden willen ook geen criminele smokkel. En ze zullen minder last hebben van ongereguleerde doorstroom. (Je kan OOK niet zeggen geen grenzen dus de prange vraag voor vd Horst is hoe stel je een fatsoenlijk durend bestand dan in die wel zorgt dan niet iedereen in de wereld in principe, immers zoals erkent terug sturen lukt maar amper, rechten op een woning en bijstand in Nederland hebben? Het is niet genoeg om de rode haring van gesloten grensen toe te gooien.) "3. Men zal op het congres veel over wetten en regels beginnen" Als de grenzen niet fatsoenlijk gereguleert zijn zal men plaatselijk moeten zorgen dat we minder last hebben. Dat gebeurt of het nu VVD is of niet. Maar boven de partijen, is het een prima idee om te denken over wetten en regels tussen landen, inplaats van GEEN wetten en regels van grenzen tussen landen, zoals vd Horst het zo te makkelijk laat.

2 Reacties
PVDB2
PVDB23 jun. 2023 - 9:12

Paul: In Groot Brittannië hebben ze geprobeerd de grenzen te sluiten. Met als gevolg meer vluchtelingen, stijgende prijzen voor boodschappen, tekorten op de arbeidsmarkt, materiaalvoorziening. Grenzen binnen is EU is de EU verlaten, de Euro verlaten met alle voorspelbare vrij negatieve gevolgen voor de economie en prijsniveau van producten. (Extreem) rechts blijft een beetje hardleers daarin. Migratie regulatie doe je aan de grenzen van de EU. Zowel zuid als oost. En met afspraken met de landen van herkomst. Die zullen er wat voor terug willen hebben. Je zal dan ook een legaal systeem moeten op zetten wat Frankrijk al doet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2023 - 10:56

"Migratie regulatie doe je aan de grenzen van de EU. Zowel zuid als oost. En met afspraken met de landen van herkomst. Die zullen er wat voor terug willen hebben." Dat zeg ik ook en gebeurt ook. En als die smokkel weg is krijgen ze er al iets voor terug. Een rechtstaat met minder misdaad en goede verhoudingen. Dat bedoel ik met boven de partijen. Maar de EU doet niks als de landen niks doen, en de landen moeten mee doen en ze later het maar. Het is al veel beter dan voor 2015 maar nog lang niet goed genoeg.

Pater
Pater3 jun. 2023 - 2:42

Het stukje zou overtuigender zijn als VdHorst zelfs maar een begin van een antwoord had geformuleerd op de vraag "Hoe leiden we de asielinstroom in goede banen?” Het lijkt me dat intensief werken aan integratie een voorwaarde is; verplicht en gratis taalonderwijs is daarvan een belangrijk onderdeel. De immigratie naar NL bedroeg, na aftrek emigratie, in 2022 ca. 228.000. het aantal verwachte asielzoekers in 2023 is 76.000. Nou is er nog best ruimte in NL, vergeleken met bijv. Singapore of Hongkong, maar je ziet in grote delen van de randstad, als je buiten de bebouwde kom komt, nu al vrijwel overal auto's en huizen, het lijkt me (Groninger, ex-Rotterdammer), vreselijk als het hele land er straks zo uitziet. We zijn snel op weg naar de 20 mln inwoners, bij een negatieve natuurlijke aanwas. Niet meegerekend de te verwachten grote migratiestromen n.a.v. de klimaatverandering. Tegenhouden is vrijwel niet mogelijk, wat dan wel?

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:42

‘ Het lijkt me dat intensief werken aan integratie een voorwaarde is; verplicht en gratis taalonderwijs is daarvan een belangrijk onderdeel. ‘ Leuk, maar dat plan kan de prullenbak in: er zijn geen docenten.

Pater
Pater3 jun. 2023 - 10:56

Aanvulling: als de migranten snel zelf een baan mogen zoeken bevordert dat de integratie enorm.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2023 - 12:25

Het fenomeen heet peri-urbanisatie en is gewoon schadelijk. Ondertussen in Gelderland: omringende gemeenten zoals Ede en Arnhem kruipen steeds verder de Veluwe op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2023 - 13:59

vdHorst is een stadjer die het wel leuk leek in Singapore of HongKong te wonen. Van een paar miljoen meer merken randstedelingen denk ik nauwelijks iets. Wat meer daklozen op straat enzo.

EricDonkaew
EricDonkaew3 jun. 2023 - 0:29

Uiteindelijk wil je dus dat er helemaal niets verandert. Dat is niet het sentiment dat er nu in Nederland is. Waarom kijken we niet naar Denemarken? Daar lukt het wel. Ik kan ook Hongarije noemen, maar dan krijg ik van alles naar mijn hoofd. Nee, Denemarken! Een doorwrochte democratie van sociaaldemocratische snit. We hoeven het wiel niet uit te vinden, laten we gewoon kijken naar Denemarken, een beschaafd land dat verder veel gelijkenissen heeft met Nederland. Er is in de Tweede Kamer onlangs een motie aangenomen om dat, in ieder geval deels, ook te doen. De échte politieke wil moet er wel zijn natuurlijk. Ontbreekt die, dan houdt echt alles op.

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:44

Omdat schaamte, omdat schuld; omdat dat moet worden afgekocht. En ze kopen het af door iedereen toe te laten in de herberg. Er zijn geen docenten, geen zorgpersoneel, geen politie en geen mensen bij het COA; maar IEDEREEN is welkom!

Satya
Satya3 jun. 2023 - 11:38

"maar IEDEREEN is welkom!" Deze walgelijke onzin wordt geplaatst. Honder Duizenden doden die het tegendeel bewijzen maar goed, we zijn zwart en niet joods.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2023 - 12:25

Denemarken heeft ook bezwaar tegen vrouwelijke migranten uit uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije die thuis blijven bij de kinderen op en uitkering. Deense kinderen gaan normaliter naar de creche en ouders naar hun werk. Mattias Tesfaye, de minister van Buitenlandse Zaken en Integratie, stelde dat ook migranten geacht worden te gaan werken. Dat kan onprettig uitpakken als je geen diploma ‘Deens 2’ hebben, en/of klas 6 (vergelijkbaar met groep 8 in Nederland) hebt behaald en je lang in het uitkeringscircuit zit.

Olav Meijer
Olav Meijer3 jun. 2023 - 15:07

@ EricDonkaew: [Ik kan ook Hongarije noemen, maar dan krijg ik van alles naar mijn hoofd.] Dat zou dan wel terecht, Eric. De situatie in Hongarije heeft niets meer met democratie te maken. En Denemarken is ook al geen "doorwrochte democratie van sociaaldemocratische snit" meer, hoor. Sinds de jaren negentig zijn rechtse, conservatieve en nationalistische stromingen sterk opgekomen. Het huidige kabinet bestaat uit zowel links georiënteerde als rechtse partijen.

EricDonkaew
EricDonkaew4 jun. 2023 - 6:07

@Olav Meijer: Dat zou dan wel terecht, Eric. De situatie in Hongarije heeft niets meer met democratie te maken. --------------------------- Deze reactie geeft precies aan waarom ik het niet over Hongarije wilde hebben. @Olav Meijer: En Denemarken is ook al geen "doorwrochte democratie van sociaaldemocratische snit" meer, hoor. ---------------------------- Denemarken staat in de top vijf van landen met de beste democratie, beste rechtstaat, minste corruptie etc. En van sociaaldemocratische snit is en blijft het zeker ook. Mensen die het er moeilijk hebben, worden beter en constructiever geholpen dan in Nederland. Dat de huidige koers van het land op immi- en integratiegebied jou niet bevalt, doet daar helemaal niets aan af.

Olav Meijer
Olav Meijer3 jun. 2023 - 0:12

Een prima geformuleerd drietal feiten. [Misschien moet ons land het vluchtelingenverdrag maar eens opzeggen. Henk Kamp acht een vertrek uit de EU niet uitgesloten.] Kwalijke stoerdoenerij voor de Bühne, om extremer rechts de wind uit der zeilen te nemen. [.....net voor het bier en de bitterballen binnenkomen, geeft U ze een laatste waarschuwing.] Inderdaad staande praktijk. Dankzij het bier en de bitterballen gaat men toch weer met nieuwe illusies naar huis. [Laat U absoluut niet opjuinen door partijgenoten die wel maatregelen eisen maar niet precies formuleren wat die maatregelen dan moeten zijn.] Deze partijgenoten kunnen die niet precies formuleren en willen dat waarschijnlijk ook niet eens: het gaat vooral om de beeldvorming bij (potentiële) kiezers.

12 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 5:36

Er zijn gigantische tekorten in de zorg, het onderwijs, politie, brandweer en er zijn geen huizen. Het is vooral asociaal om de grenzen niet te sluiten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jun. 2023 - 7:59

Olav Meijer Burgers hebben die oplossingen niet en kunnen op zich helemaal niets, ook niet als Nederland zijnde en als partij in Nederland. Ik denk dat oplossingen nog steeds enkel in Europa liggen. Als individueel land kun je helemaal niets. Het lijkt meer op pappen en nathouden en mensen een worst voorhouden. Zelfs verspreiden over landen werkt niet. Ook dan hebben we vrij verkeer van personen en goederen. Dat is precies de reden dat we met zoveel dakloze Polen zitten, Zodra ze 3 maanden hier op een tijdelijk contract werken hebben ze blijkbaar al recht op een permanente woning. Dat heb ik in Spanje en andere landen niet gezien. Daar zorg je zelf voor een verblijf als je er gaat werken, heb je ook geen atomatisch 'recht' op een woning nadat je er 3 maanden op een tijdelijk contract gewerkt hebt. Je zou zeggen dat er in Polen nog plaats genoeg is voor mensen om te wonen ( en werken). Je kunt kassen nl. ook naar Polen verhuizen, ik noem maar wat. Het is maar een voorbeeld. Het heeft niets met vluchtelingen te maken maar de druk op voorzieningen zoals we in Nederland daarmee omgaan is hetzelfde. Ik neem aan dat de mensen in Polen eerst ook gewoond hebben etc....Vraagje' Hoe wil je dat rijmen met Nederlanders die dakloos zijn waaronder ook gezinnen maar die niet automatisch recht krijgen op snelle huisvesting. Intussen worden er hele panden opgekocht zoals in de binnenstad van Den Haag door werkgevers. Kunnen/moeten we al die mensen huisvesten na een paar maanden werk?

Satya
Satya3 jun. 2023 - 9:10

"Het is vooral asociaal om de grenzen niet te sluiten." De grenzen zijn gesloten, daardoor verdrinken zoveel mensen en hebben mensensmokkelaars een verdienmodel. "Er zijn gigantische tekorten in de zorg, het onderwijs, politie, brandweer en er zijn geen huizen. " Hoe zou je dat kunnen opvangen? Tja als de ontmenselijking van donkere mensen het drijfveer is zul je het voor de hand liggende niet kunnen bedenken.

Vuurrood
Vuurrood3 jun. 2023 - 9:40

GeenProbleem: Jij schrijft maar weer eens de extreem rechtse bedrog redenatie: Er zijn gigantische tekorten in de zorg, het onderwijs, politie, brandweer en er zijn geen huizen. Het is vooral asociaal om de grenzen niet te sluiten. Die tekorten is de schuld van asielzoekers? In de domme ogen van domrechts wel. Grenzen sluiten? Weet jij als domrechtse agitator wat een grens is? Enig idee hoe je een grens sluit zodat niemand er over kan? Ga eens praten met mensen die in een grensstreek wonen hoe al sinds mensenheugenis een grens werkt. Of al sinds mensenheugenis een grens, afgesloten of niet, echt geen mensen tegen houd! Kortom, zoals gewoonlijk weer domrechts geleuter van jou!

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:48

‘ Hoe zou je dat kunnen opvangen? Tja als de ontmenselijking van donkere mensen het drijfveer is zul je het voor de hand liggende niet kunnen bedenken. ’ Weer een dooddoener van Satya om maar niet met praktische te hoeven komen.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 9:51

‘ De grenzen zijn gesloten, daardoor verdrinken zoveel mensen en hebben mensensmokkelaars een verdienmodel. ’ Omdat er een incentive is voor de mensen om hier heen te komen, je krijgt hier als statushouder namelijk een huis, zorg en een uitkering; voor de rest van je leven. Die incentive moet je weghalen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jun. 2023 - 10:48

De grenzen zijn helemaal niet gesloten, anders was de instroom niet zo hoog. We hebben de afgelopen jaren gezien dat de grenzen wel degelijk gesloten konden worden, vanwege de coronamaatregelen, dus kan niet bestaat niet. Alleen de politieke wil bij bepaalde partijen ontbreekt nog. En roepen dat het onmenselijk is, is tot nog toe ook geen oplossing gebleken. Roepen dat de EU dit moet oplossen heeft tot nu toe ook niet gewerkt, aangezien het verdrag van Dublin nauwelijks wordt nageleefd.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 11:03

@vuurrood ‘ Die tekorten is de schuld van asielzoekers? In de domme ogen van domrechts wel.’ Nee, dat is een luie take en tevens een domme aanname van je; probeer mij geen woorden in de mond te leggen. ‘ GeenProbleem: Jij schrijft maar weer eens de extreem rechtse bedrog redenatie: Er zijn gigantische tekorten in de zorg, het onderwijs, politie, brandweer en er zijn geen huizen. ’ Zijn die tekorten er dan wel of niet? ‘ Weet jij als domrechtse agitator wat een grens is? Enig idee hoe je een grens sluit zodat niemand er over kan? Ga eens praten met mensen die in een grensstreek wonen hoe al sinds mensenheugenis een grens werkt.’ Heb je nog argumenten? Of blijft het bij jij-bakken en het op de man spelen? Verder hoeft de grens helemaal niet dicht, kijk maar naar hoe ze het in Denemarken hebben gedaan!

Olav Meijer
Olav Meijer3 jun. 2023 - 11:32

@ Minoes&tuin: Goed onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende groepen mensen: arbeidsmigranten, studerenden, expats, vluchtelingen/asielzoekers (slechts ongeveer 10 %), en ja, die zijn er ook: een groep die het maar probeert maar zich ervan bewust is dat geen reële kans op asiel bestaat. Zeker zijn reële oplossingen van de problemen alleen op Europees niveau te bereiken. Grenzen zijn sowieso al vrij fictief (lees Vuurrood), maar binnen Europa helemaal nauwelijks bestaand. In Zuid-Spanje lijken ze de laatste tijd een oplossing te hebben gevonden door migranten uit Afrika met tijdelijke contracten te laten werken in de fruitteelt, waarna ze gedurende een bepaalde tijd terug moeten gaan naar hun herkomstland, en dan het volgende jaar weer legaal aan de slag kunnen. Ik denk verder dat een deel van de oplossing kan liggen in het creëren van nieuwe vormen van huisvesting, zoals flexwoningen, bouw van woningen in leeg staande bedrijfspanden, e.d. Het tegen elkaar uitspelen van "autochtone" woningzoekenden en personen die van elders komen is en blijft heilloos en gevaarlijk. Voor extreem rechts "gefundenes Fressen".

Olav Meijer
Olav Meijer3 jun. 2023 - 11:35

@ Satya: Je zegt terecht dat veel tekorten aan arbeidskrachten juist kunnen worden opgevuld door mensen van elders. Het zou ook een stuks schelen als asielzoekers, die nu lange tijd moeten wachten op beslissingen over hun status, al eerder aan het werk zouden kunnen. Nu vervelen zij zich in allerlei tijdelijke verblijven, waardoor ook extra spanningen ontstaan.

Olav Meijer
Olav Meijer3 jun. 2023 - 11:40

@ GeenProbleem: De versleten mythe dat vluchtelingen/asielzoekers alleen naar Nederland zouden komen omdat ze "de rest van hun leven" in de watten zouden worden gelegd. Kennelijk geen idee ervan wat er moet gebeuren voordat mensen zich gedwongen zien huis en haard te verlaten en hun leven in de waagschaal te stellen. Op niets gebaseerde prietpraat. Over dooddoeners gesproken.

GeenProbleem
GeenProbleem3 jun. 2023 - 15:32

@olav ‘ Op niets gebaseerde prietpraat. Over dooddoeners gesproken.’ Waarom denk je dat er niemand naar Spanje of Italië wil?

EUpiet
EUpiet2 jun. 2023 - 21:48

Ach VVD congressen. Wat is het anders dan wat bitterballen, kipkluifjes dixieland, Gordon en geouwehoer. Hetzelfde als een PvdA congres alleen eten ze daar wat anders en hebben ze een andere muzieksmaak. De vraag is alleen: hoe krijgen we en behouden we macht en hoe halen we daar de meeste voordelen uit? Er zal wat gemopperd worden op asielbeleid. Rutte beloofd plechtig dat hij spierballen laat zien. Instemmend gejuich en applaus en laat het bier maar aanrukken. Dat was het dan weer. Het toneelstukje wat dertig jaar geleden al afgezaagd was.

TinoZ
TinoZ2 jun. 2023 - 21:08

"Loop niet met zo’n gevoel naar die wagen van U." Komen ze niet met de fiets dan, net als Mark?

PVDB2
PVDB22 jun. 2023 - 20:07

Ben benieuwd wie er nu weer een zang en dansnummertje gaat opvoeren. En hoe duur de kaartjes zullen zijn voor de Meet en Greet van VVD-kopstukken. En als men het op de hot topics het weer niets eens kan worden kan men altijd de beste stuurlui aan wal als consultants op tv raadplegen op het gebied van migratie. Derksen en Willempie van der Gijp. Al viel dat tegen toen Rutte er laatst te gast was. Maar ja, ruim een half miljoen per jaar vangen, 3x wat Rutte en collega's per jaar in de Kamer krijgen als salaris, voor wat in spelen en praten op de onderbuik van (extreem)rechts Nederland, is natuurlijk makkelijker dan werkelijk iets moeten proberen te regelen. Dat je van het buitenland, landen van herkomst en de EU (Brussel) afhankelijk bent. De grenzen sluiten niets helpt heeft Groot- Brittannië wel bewezen na de Brexit. Je zal later een vorm van (gereguleerde) migratie nodig hebben om de niet de huidige maar komende decennia via dus tijdelijke maar verlengbare legale afspraken voldoende de arbeidsmarkt te kunnen voorzien. Remittances helpen beter door de directe financiering van het thuisfront, dan indirecte financiële hulp. En van de oorlogsvluchteling en statushouders zal je de arbeidsvoorwaarden moeten versoepelen. Want je zal ze nodig hebben de komende decennia.