Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Liegen voor een soa-test, omdat het eigen risico te hoog is

  •  
17-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
388 keer bekeken
  •  
191866457_52fceb9133_z
Jarenlang kon iedereen altijd terecht bij de GGD voor een soa-test. Deze was anoniem en gratis voor de gebruiker. Totdat het kabinet daar in 2012 een einde aan maakte. Sinds 2012 is het niet meer anoniem, en sinds 2015 bovendien niet langer gratis voor de patiënt.  Alleen mensen die in een hoge risicogroep vallen mogen zich voortaan bij de GGD laten testen, alle anderen moeten naar de eigen huisarts.
In die risicogroep vallen jongeren onder de 25, homoseksuelen en sekswerkers. Ook wie duidelijke klachten heeft, of iemand die seks heeft gehad met iemand uit een risicogebied, kan naar de GGD. Voor de zekerheid een check, voor je gemoedsrust? Dan zul je toch echt naar de huisarts moeten en je eigen risico aanspreken. De kosten (gemiddeld toch al gauw zo’n 150 euro) zijn dan voor jezelf.
NOS op 3 sprak met een aantal GGD-medewerkers en patiënten die een manier hebben gevonden om toch anoniem en gratis door de GGD getest te kunnen worden: door te liegen. Een woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid:
"Het is hier aan de orde van de dag. Onze doktersassistenten zijn bijna politieagenten geworden. Wij weten dat, omdat iedereen precies hetzelfde praatje heeft aan de telefoon. Het gaat de studentenverenigingen rond."
Ook het RIVM beaamt dat er gelogen wordt om de test te kunnen doen:
"Ondanks de scherpe screening, lukt het mensen om een gratis soa-test te krijgen. We zien een relatie met het hoge eigen risico en de toename van het aantal GGD-testers."
Tot 2012 nam het aantal soa-testers ieder jaar met zo’n 10 procent toe, tot ruim 50.000 tests per half jaar. Dat was te duur voor de overheid, waarna het strenger werd in beleid: de GGD ging patiënten doorverwijzen naar de huisarts. Huisartsen op hun beurt trokken aan de bel over stijgende kosten van soa-testen: zo rekenen laboratoria tarieven variërend van 50 tot 300 euro, terwijl een simpele chlamydiatest al voor 15 euro zou moeten kunnen. Het gevolg is dat mensen ook naar de doe-het-zelfkits grijpen, schreef NRC al in 2013. Die thuistests zijn alleen lang niet altijd even betrouwbaar.

Meer over:

politiek, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor