Joop

Lichtpuntjes in de nieuwe puinhoop

  •  
21-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
3105991152_8fda67a155_o

© cc-foto: fritzmb

Van alle verkiezingen die Baudet kon winnen is dit voor hem de meest ongunstige
Een mokerslag is het natuurlijk, de verkiezingsuitslag, al had Maurice de Hond er al voor gewaarschuwd. In Rotterdam bijvoorbeeld heeft een derde van de kiezers gekozen voor een van de populistische partijen FvD, PVV of DENK. Dat zijn mensen die afscheid hebben genomen van de normale democratische politiek of er nooit in geïnteresseerd waren. Net zoals hun partijen. We dachten dat de PVV een vreemde eend was omdat het een partij is zonder leden maar het blijkt nog gekker te kunnen. FvD en DENK deden mee aan provinciale verkiezingen zonder dat bekend was wat hun programma is en soms zelfs niemand hun kandidaten kent. Aan debatten namen ze niet of amper deel. Ze paraderen voor de camera’s, hunkerend naar de macht maar ongeïnteresseerd in het systeem.  
Toch zijn er lichtpuntjes, al zijn het zwak flakkerende vlammetjes. Een lichtpunt is natuurlijk de ondergang van de PVV. De man die voortdurend beweerde dat hij de grootste zou worden, door minachting te tonen voor iedereen die het niet hem eens is, is uiteindelijk door de kiezers massaal gedumpt. Ze zijn weggebleven of overgelopen naar de zoveelste nieuwe loot aan de extreemrechtse stam. Nu is Baudet de nieuw messias want dat is nu eenmaal hoe dit soort bange kiezers denken: er is een gevoel van onheil en er is slechts een man die dat kan oplossen, in plaats van zoveel mogelijk mensen met elkaar. Het politieke benul van een Hollywood blockbuster.
Een ander lichtpunt is dat van alle verkiezingen die Baudet kon winnen dit voor hem de meest ongustige is. Hij krijgt er in één klap een enorm aantal actieve vertegenwoordigers bij. Alleen al in de Eerste Kamer komt een fractie van twaalf personen. Daarnaast in de provincies tal van pluchejagers die met een beetje geluk straks vooral op elkaar gaan mikken. Want dat leert de ervaring: dit soort ‘politiek geïnteresseerden’ is vooral bedreven in ruzie zoeken.
Op dat laatste gebied is er maar een voorbeeld van een populistische partij die het eigen uiteenvallen heeft weten te voorkomen en dat is Leefbaar Rotterdam. Dat is weliswaar een bondgenoot van FvD maar toch een heel andere partij met veel minder extremisme in de gelederen. Het zou kunnen dat Baudet zijn partij weet om te vormen tot een vergelijkbare rechts-populistische landelijke partij, maar dat gaat hem niet lukken als hij met het fascisme blijft flirten.
Nog een lichtpuntje – toegegeven, ze worden wel steeds zwakker – is dat er niet direct nieuwe landelijke verkiezingen zullen komen. Geen coalitiepartij die nog zal willen breken terwijl het kabinet nu wel afhankelijk is van de linkse partijen in de Eerste Kamer. Dat is gunstig voor het echte klimaat en voor het sociaal-economisch klimaat.
En tot slot het lichtpuntje dat nog aangestoken moet worden. De verkiezing van Trump heeft in de Verenigde Staten geleid tot een herwaardering van linkse idealen en mobilisatie van progressieve krachten. Benieuwd of dat hier ook gaat gebeuren. Die 45.000 mensen op de Dam waren een goed begin. Zo niet, dan vrees ik de echte duisternis. Maar nog is Nederland voorlopig niet verloren.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (95)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 mrt. 2019 - 18:23

Ik denk dat we geen Renaissance zien maar een restauratie. De moderne progressieve denkbeelden worden verantwoordelijk gehouden voor alles wat het neoliberalisme de afgelopen 20 jaar heeft veroorzaakt. In de populistische retoriek is links daar de schuld van. Links heeft de grenzen open gezet, moslims gepamperd, links komt op gelijke rechten van al die groepen die Forumstemmers liever niet zien, kortom links heeft de verandering binnen gehaald. Daarom groeit rechts terwijl links zich alleen nog manifesteert in GL. De partij die staat voor alles wat rechts haat. Ik denk ook dat de volgende verkiezingen een meer rechtse vvd laat zien. Die relativerend praat over klimaatplannen, een strenger migratiebeleid wil, maar heel pragmatisch en opportunistisch. Als redelijk alternatief voor Forum. En mensen mogen kiezen, net twee jaar geleden, toen de denkbeeldige strijd ging tussen vvd en pvv. Het luidde de ondergang van de pvv in. Forum speelde toen nog rol. Nu wel. Ik denk dat een coalitie tussen vvd en Forum het meest voor de hand ligt. Eventueel met het cda. Wie er ook de grootste wordt ze zijn op elkaar aangewezen. De vvd weet dat de oppositie niks oplevert, Forum heeft geen keus, er zijn geen anderen die met hen willen regeren. De twee grootsten gaan samenwerken. Want vvd en GL, dat wordt niks. Vvd zal forum op alle manieren de baas zijn, getalsmatig en dus ook in beleid. Forum zal als een jong hondje alle kanten op schieten, Dijkhoff zal het gespartel corrigeren met inzicht en ervaring. Forum zal er als een machteloze partij bij hangen. Maar die rechtse opstelling van de vvd maakt ook links sterker. Niet alleen in de verkiezingsstrijd maar ook daarna kan links zich duidelijker profileren. Harder, linkser, het heeft niks te verliezen wetend dat de oppositie de ideale plek is om de bevolking te overtuigen van haar goede bedoelingen.

Jacoba2
Jacoba225 mrt. 2019 - 19:26

De nederlandse leeuw gaat nooit verloren. Onthoud dat!!!

Jacoba2
Jacoba225 mrt. 2019 - 10:10

Ik zie geen lichtpuntjes maar een stralende lucht.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 mrt. 2019 - 19:55

Het is maar hoe ver horizon reikt.

Jacoba2
Jacoba229 mrt. 2019 - 20:43

Martinvanderlinde, die reikt heel ver.

Frits Jansen
Frits Jansen25 mrt. 2019 - 5:02

Je kunt veel bezwaren hebben tegen DENK, maar populisten zijn het niet, want die liegen de kiezer voor en verkopen hem knollen voor citroenen: onmogelijke oplossingen ("alle grenzen dicht") voor niet bestaande problemen ("massa immigratie")

Sjef Peeters
Sjef Peeters24 mrt. 2019 - 13:12

Wat een onzin allemaal over populisten, fascisten, rechtsradicalen en alles meer wat hier voorbij komt. Ook de FvD stemmer is de gewone man in de straat, die U ook dagelijks spreekt en die in de kantine op Uw werk naast U aan tafel zit. Geen mensen om te demoniseren of te bestrijden, maar mensen om mee in gesprek te gaan over hun gevoelens en bezorgdheden ten aanzien van de toekomst, die U en ik ook hebben. Politiek links of rechts maakt in deze niet uit. Ze willen feitelijk beide hetzelfde, alleen verschillen de meningen over hoe dit te bereiken, en waar de grenzen liggen. Als je dan toch iets moet bestrijden zijn het wel de linkse en rechtse idioten, die vermomd in zwarte kledij rotzooi trappen, en iedere kans aangrijpen om de maatschappij te ontregelen. Of die idioten die anoniem via sociale media iemands dood wensen, omdat hij andere politieke ideeën erop na houdt. De gevestigde politiek heeft linksom of rechtsom lange tijd niet naar de burger geluisterd. Alles en iedereen moest worden opgeofferd aan financieel gewin en economische groei, ten koste van ons klimaat en leefomgeving, waarbij alle zaken voor ons welzijn stelselmatig genegeerd zijn. Zelfs nu de gevestigde partijen de scherven aan het oprapen zijn, laat men de berooide burgers nog steeds in het ongewisse hoe het nu verder moet. Het land is in chaos, maar Baudet en zijn forum zijn alleen het resultaat van de chaos, maar niet de veroorzakers.

1 Reactie
Ryder
Ryder26 mrt. 2019 - 6:30

"Ook de FvD stemmer is de gewone man in de straat, die U ook dagelijks spreekt en die in de kantine op Uw werk naast U aan tafel zit." De geschiedenis heeft geleerd dat die gewone mensen minder onschuldig zijn als ze eenmaal in de greep zijn van een totalitaire leider, zoals Franco, Mussolini of Hitler. Dat is het grote probleem: met rancuneuze ideeën aansluiting gaan zoeken bij leiders met rechts-radicale ideeën. Dat loopt doorgaans helemaal verkeerd af.

Jacoba2
Jacoba224 mrt. 2019 - 9:11

Als VVD,ers in de eerste kamer goed hun werk doen, moet de coalitie naar rechts kijken. De nadruk ligt op GOED.

Ozzy622
Ozzy62224 mrt. 2019 - 0:22

Goed stuk Francisco. Positief. Precies wat nu nodig is. Je omschrijft het treffend Populisten trekken stemmen zonder echte oplossingen en missen goede kandidaten die kunnen besturen. Met simpele frames en gladde communicatie kom je ver. Maar niet ver genoeg. Door heel Europa golft het heen en weer. Wat mij opvalt is de verhouding rechts / Links. Of anders gesteld conservatief ten opzichte van progressief. Ik zie eigenlijk bijna altijd een natuurlijk evenwicht rond 50/50 Soms 40/60 of als je wilt andersom. In Nederland zie je duidelijk de onderlinge strijd op de flanken. Nu is het tijd voor een stap voorwaarts op links. Kom nu met een grote progressieve collectieve aanpak en je bent gelijk de grootste. Een grote nieuwe partij op links. Een fusie van Groen Links ( frisse groene ideeën en grip op sociale media, PvdA en D66 met een eeuw ervaring en goede bestuurders en de SP met haarvaten in de samenleving. Dan zet je in een keer een blok neer die de grootste is en daardoor verandering, verbetering en vertrouwen in de toekomst kan organiseren. Progressief, toekomst gericht en sociaal democratisch. Ik wil dat het met iedereen goed gaat en niet alleen met mijzelf.

EricDonkaew
EricDonkaew22 mrt. 2019 - 1:43

In Nederland - en deels ook in de landen om ons heen - is klassiek Europees links weggespoeld ten faveure van Amerikaans links. Dat is het hele probleem waar wij nu mee zitten. Europees links en Amerikaans links verschillen bijna 100% van elkaar. Eén voorbeeld, maar er zijn er ontelbare. Jeff Bezos, de man die honderdvoudig miljardair werd over de ruggen van orderpickers en andere magazijnmedewerkers met hun schamele loontjes van 8 à 9 dollar per uur, wordt als 'links' beschouwd. Huh? Ja, ook hier op dit forum. Hij heeft een beetje ruzie met Trump, en daarom wordt hij als links gezien. In de trant van: de vijand van mijn vijand is mijn vriend. Maar het is natuurlijk een gotspe om Bezos, met zijn gladde uitbuiterskop,,als links te bestempelen. De Rooie Haan zou zich omdraaien in zijn graf. Ik zie graag een revival van links -sowieso omwille van het herstel van het evenwicht-, maar dan gaat het voor mij om klassiek Europees links, zeker niet om Amerikaans links.

3 Reacties
Peterrr2
Peterrr222 mrt. 2019 - 7:09

@Eric, Als Bezos een tegenstander van blackface is, dan maakt het verder toch niet uit. Dan is hij gewoon goed wat hij doet !!!! Je moet nu eenmaal prioriteiten stellen.

Claesz Pieter
Claesz Pieter22 mrt. 2019 - 9:21

Klassiek links is niet weggespoeld door Amerikaans links, klassiek links heeft haar linkse standpunten homeopatisch verdund omwille van het pluche sinds Kok. Ja, de SP met hun 'eigen arbeiders eerst' is klassiek links, maar daar wil je als moderne wereldburger toch niet mee geassocieerd worden?

Spanveer
Spanveer22 mrt. 2019 - 12:45

Mooi gezegd Pieter, compliment. Met name de PvdA bleek zo flexibel als een tuinslang en ruilde keer op keer linkse standpunten in om maar mee te mogen doen met de macht. Vervolgens werd de partij door andere partijen, met name de VVD, keer op keer buiten spel gezet. Alsof dat laatste verraad aan de kiezer nog niet genoeg was biedt Asscher regelmatig steun aan Rutte III wanneer de VVD wat stemmen tekort komt in de senaat. Dat gaf de SP de ruimte wat stemmen weg te halen. Vervolgens roept de SP veel maar doet weinig. Daar wordt je als kiezer ook niet vrolijk van. GL haalt heel behendig de publiciteit met op het oog sympathieke voorstellen die vervolgens onuitvoerbaar zijn. Het levert Jesse Klaver wel een mooie verkiezingszege op. Zodra de kiezers door hebben dat Klaver voortdurend nieuwe afleveringen van de fabeltjeskrant schrijft valt GL terug naar de helft of nog minder zetels. De grootste makke is de verdeeldheid bij links. Zodra de PvdA wat stemmen binnenhaalt valt er niet meer over samenwerking te spreken. GL stelt overdreven eisen, de SP zit in haar eigen denkwereld gevangen. Zo kom je als linkse partijen nooit verder. Nu haalt uiterst rechts flink wat zetels binnen. Francisco verkneukelt zich vast over de verwachten ruzies binnen FvD. Dat die er komen staat nog lang niet vast. Baudet heeft wat slimme mensen om zich heen verzameld die hem zullen helpen een goede partijstructuur op te zetten. Een van de voordelen van FvD is dat de partij inmiddels flink wat leden heeft ingeschreven. Dan zit er wat geld in kas om de partij organisatie goed op poten te zetten. Baudet heeft kunnen zien hoe het niet moet. Dat is zijn voordeel.

Bas Sonneveld
Bas Sonneveld22 mrt. 2019 - 0:54

“Het zou kunnen dat Baudet zijn partij weet om te vormen tot een vergelijkbare rechts-populistische landelijke partij, maar dat gaat hem niet lukken als hij met het fascisme blijft flirten” Waaruit blijkt precies dat Baudet met het fascisme flirt? Dit soort uitspraken graag met feiten onderbouwen?

2 Reacties
thedevelmoene
thedevelmoene25 mrt. 2019 - 11:49

Even snel gegoogeld: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/iq-verschillen-tussen-volkeren-zijn-wetenschappelijk-bewezen/ natuurlijk kun je zeggen dat het alleen wetenschap is dat IQ en ras correleren, maar op het moment dat je het zegt zonder de nodige nuancering aan te brengen, ben je wel aan het 'flirten' met fascisme. Als in: Als ik dit in de kroeg tegen een fascistische meisje zeg, gaat ze me zeker aardiger vinden.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander26 mrt. 2019 - 19:27

Dat blijkt uit alles en nog wat. Beste man, fascisme en racisme beginnen nooit met een hoofdletter behalve aan het begin van een zin. Ik kan hier de wereld aan linkjes neerzetten waar dat uit blijkt. Maar dit keer een bescheiden bijdrage. Van iemand die het vanuit een bescheiden (christelijk) standpunt bekijkt. https://frieschdagblad.nl/2019/3/24/contrapunt-laat-ons-mensen-maken

Buitenstaander
Buitenstaander21 mrt. 2019 - 18:40

Even nuchter: We zeggen toch dat de kiezer altijd gelijk heeft? Ok, nemen we dat als uitgangspunt, dan moeten we ons toch afvragen waarom we in NL zoveel ruimte op rechts hebben gelaten, waar kiezers vervolgens een behoefte hadden, en ze daarin gedoken zijn…. is dit nou een les voor ons, voor links; gevalletje van verkeerd inschatten wat een belangrijk deel van de bevolking wilde?

3 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart22 mrt. 2019 - 1:19

Ik ken het volk als mijn vestzak. Ik kom d'r uit voort en woon er tussen en boven en onder. Maar zelfs als dat niet het geval was dan was er geen raadsel: het volk wil al eeuwen hetzelfde, nl. wat bier en patat en wat hangmatten met uitzicht op een concentratiekamp met 'buitenlanders'. Het is tragisch dat ze vandaag de dag achter elke vlerk aanhollen die hen deze vergezichten voorspiegelt. Vroeger was men ietwat realistischer dan nu. Dat kan alleen maar in deceptie eindigen. Ach, stel je die beteuterde gezichtjes eens voor, hartverscheurend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2019 - 5:51

WE zeggen helemaal niet dat de kiezer altijd gelijk heeft. Wat is dat toch met dat zogenaamde wij-gevoel. Ik heb niet dat wij-gevoel, dus houd mij erbuiten a.u.b.

Buitenstaander
Buitenstaander22 mrt. 2019 - 12:46

@Minous Jammer, want dat WIJ-gevoel ontbreekt nou juist zo langzamerhand. Allemaal individuen en tegen elkaar aanschoppen. Daar gaan we ver mee komen…..

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 16:53

Het slechtste dat het FvD kan gebeuren is NU nieuwe verkiezingen, die winnen en dan direct regeringsverantwoordelijkheid MOETEN nemen, omdat alle anderen niet willen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2019 - 6:34

HM van der Meulen Waarom ben jij ervan overtuigd dat al die anderen niet willen? De VVD kan hem ontzettend goed gebruiken om het neo-liberale beleid voort te zetten. Die twijfelen geen moment. In het nieuws van RTL-Z hadden ze een heel ander verhaal dan op NPO wat betreft kiezers en partijen nl. SP en GL kon je tegen elkaar wegstrepen. Die hebben hoofdzakelijk stuivertje gewisseld. VVD heeft procentueel het meest verloren aan FvD en daarna als tweede het CDA. Dat is niet verwonderlijk wat mij betreft. Ook was de analyse daar juist dat de meeste stemmen kwamen van mensen met een iets hoger inkomen die bang waren dat te verliezen door de klimaatmaatregelen. De allerlaagste inkomens zijn ook nu vaak niet gaan stemmen. In dat nieuws was er zelfs een jongeman overgegaan van GL naar FvD zoals hij vertelde. Je staat versteld. Je weet niet meer waarom je verzeild raakt. Vooral het bedrijfsleven is er blij mee denk ik.,

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2019 - 6:35

waarin je verzeild bent geraakt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2019 - 16:19

Ik zie alleen maar een zwart gat!

Bert de Vries
Bert de Vries21 mrt. 2019 - 15:36

De leiders deugen niet, hun partijen deugen niet en hun kiezers deugen niet. Want die kiezers hebben niets met onze democratische politiek of, erger, nemen er zelfs afstand van. Laat me vooropstellen dat ik Wilders en zijn gedachtengoed verafschuw, en dat ik Baudet een uitzonderlijk oppervlakkige pias vind die verslaafd is aan de vorm. Maar de typering van de verschijnselen Wilders en Baudet is hier wel extreem oppervlakkig. Er zijn tal van politici die nauwelijks van hen verschillen. Dus weg met de symptoombeschrijving, het bekend-Nederlandersgedoe. En over naar een behoorlijke analyse van de werkelijkheid die hun opkomst mogelijk maakt. Die werkelijkheid herleiden tot een al dan niet vermeend kwalijke verzameling onbenullige kiezers is stuitend en meer dan arrogant. Er zijn al genoeg politici die zich tot dit niveau verlagen. Kijk naar de onderliggende werkelijkheid en breng die in beeld. Dat is de enige manier om iets te veranderen. Want sinds de komst van Fortuyn is het alleen maar erger geworden. Twintig jaar falen gaat z'n tol eisen.

6 Reacties
Satya
Satya21 mrt. 2019 - 17:52

Dus praten we alt right goed. Werkelijk ongelooflijk. Je weet zelf niet eens waar je over schrijft en beweert hier van alles. Wilders is onschuldig vergeleken bij baudet. Of zijn gesprekken met racisten je breed informeren? Is breed informeren eenzijdig? Wegkijker als jij heeft al heel wat ellende veroorzaakt.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mrt. 2019 - 19:44

Satya, laat me even duidelijk zijn als jij. Alleen zij die zwak zijn van geest, staren zich blind op de buitenkant. Fortuyn, Wilders en Baudet zijn buitenkanten. De inhoud is hun aanhang. En voor die inhoud is de gevestigde politieke elite primair verantwoordelijk. Die elite heeft de euro ingevoerd enkel omwille van het bedrijfsleven, heeft de toetreding van Zuid-Europese landen tot de euro geaccepteerd omwille van de lieve vrede, heeft het vrije verkeer van personen ingevoerd omwille van het bedrijfsleven, heeft arbeid in toenemende mate en winst in afnemende mate belast, heeft de positie van de pensioenfondsen verzwakt omwille van het bedrijfsleven, heeft bezuinigd op defensie, justitie, onderwijs, politie, staatstoezicht enz. omwille van het bedrijfsleven. Enig idee waar het over gaat als de verpaupering van de maatschappij aan de orde is? Enig idee waar het over gaat als de verpaupering van de meteriele en immateriele infrastructuur aan de orde is? Enig idee wat de aanhang van Fortuyn, Wilders en Baudet beweegt? Mogelijk denk je dat gebrek aan verstand bij die aanhang de oorzaak is. Laat me je verzekeren dat dat niet zo is, maar iets veel ergers. Onbevattelijk? Begrijp ik.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2019 - 6:19

Satya Zijn gesprekken met enkel neo-liberalen, enkel over racisme en onderdrukking van 'bepaalde' groepen, je breed informeren? Ik begrijp dat je tegen haat bent maar adviseer je ook eens zo nu en dan in de spiegel te kijken dienaangaande. Dit is een symptoom van heel slecht beleid. Een beleid van grote ongelijkheid op ieder gebied en dat overlapt elkaar op vele wijzen. Ook machtsongelijkheid. Dit is al jaren een beleid geweest dat alle ruimte geeft aan dit soort figuren. Sommige bestaande partijen komt dit helemaal niet zo slecht uit, geloof me. De overheid is er al heel lang niet meer voor alle Nederlanders. Dat heeft niet enkel betrekking op ras..ook dat is eenzijdig. Er zijn vele blinde vlekken. Niemand is roomser dan de Paus, zelfs jij niet. Als je dat niet leert zien is analyse niet meer mogelijk. Ook jij sluit met je denken mensen uit. Niet iedereen reageert bijvoorbeeld vanuit een gespreid bedje, zoals jij dat zelf benoemd hebt,. Niets is een richtingverkeer, niets is of/of en zwart/wit, vaker is het en/en.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2019 - 9:47

Correctie Zijn het de gesprekken met enkel neo-liberalen, enkel over racisme en onderdrukking van ‘bepaalde’ groepen, die je breed informeren?

Satya
Satya22 mrt. 2019 - 17:42

Bert Ik lees je reactie laat jammer. Ik denk dat je een punt benoemd dat een inhoudelijke discussie waard is. Je onderschat baudet, ik vind zijn denkbeelden heel wat bedreigende dan jij het stelt.

Satya
Satya22 mrt. 2019 - 17:48

Minoes dat ontken ik niet. Ik vind juist de polarisatie die baudet brengt een punt waarop wij allemaal de klos zijn. Ik ben het alleen niet eens met de gedachte dat het bedrijfsleven of de rijkeren per definitie het probleem zijn. Het probleem is dat Nederland niet op kan tegen de grootmachten zonder iets aan internationale, nu heb ik het alleen over Europa gelijkschakeling van welvaart te doen. Sorry, jij denkt volgens mij dat ik tegen armen ben of wegkijk voor ellende binnen die groep, het tegendeel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2019 - 15:28

“Een lichtpunt is natuurlijk de ondergang van de PVV.” Dat zou ik niet met zekerheid durven stellen, Verdonk kwam op met Ton en viel in duigen, Wilders bleef. “Nu is Baudet de nieuw messias want dat is nu eenmaal hoe dit soort bange kiezers denken: er is een gevoel van onheil en er is slechts een man die dat kan oplossen, in plaats van zoveel mogelijk mensen met elkaar. Het politieke benul van een Hollywood blockbuster.” Ik vraag me af of die kiezers zo bang zijn, sedert Fortuin ben ik van mening dat in potentie een deel van het electoraat naar onverdund fascisme hunkert, het land als reservaat toen er nog geen buitenlanders door de mazen glipten. “Een ander lichtpunt is dat van alle verkiezingen die Baudet kon winnen dit voor hem de meest ongustige is.” Maar met kamerverkiezingen verwacht ik ook een goed resultaat, al bakken ze er geen reet van in de senaat, wat ik verwacht, er zijn maar weinig benen die de weelde kunnen dragen in die kringen, bovendien is dat soort achterban niet erg kleinzielig als het om misstappen van de leider gaat (Trump is ook zo’n lichtend voorbeeld), de prioriteit ligt bij het oplossen van het vreemdelingen vraagstuk, oftewel de natie te ontdoen van vreemde smetten. “Want dat leert de ervaring: dit soort ‘politiek geïnteresseerden’ is vooral bedreven in ruzie zoeken.” Reken er maar op dat een partij bagger de senaat binnen komt, de meest elementaire kennis van staatsinrichting ontbreekt, ik denk dat je in de senaat nog meer zal moeten motiveren dan via eigen kanalen, daar gaat het aan schorten, niet dat het de achterban wat uitmaakt. “Nog een lichtpuntje – toegegeven, ze worden wel steeds zwakker – is dat er niet direct nieuwe landelijke verkiezingen zullen komen. Geen coalitiepartij die nog zal willen breken terwijl het kabinet nu wel afhankelijk is van de linkse partijen in de Eerste Kamer. Dat is gunstig voor het echte klimaat en voor het sociaal-economisch klimaat.” Lichtpuntje?, ik noem het een baken van hoop, er zijn binnen ons meerpartijensysteem genoeg stabilisatoren ingebouwd om dit soort elementen te elimineren, Balkenende 1 en Rutte 1 waren hier een kortstondige uitzondering op, daarbij heeft d’66 met Jetten de bakens richting links verzet, Segers is ook al niet zo geporteerd van een wuft dilettantje als Baudet, dus.

2 Reacties
Satya
Satya21 mrt. 2019 - 17:57

Baudet wordt bij de volgende verkiezingen voor de 2e kamer de grootste. Een groot deel van Nederland hunkert naar een zondebok. Het einde is nog lang niet in zicht.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2019 - 21:10

“Baudet wordt bij de volgende verkiezingen voor de 2e kamer de grootste.” Daar zou ik niet op vooruitlopen, nu hebben iets meer dan de helft van de kiezers gestemd, dat wordt bij de landelijke anders, dat hij groot kan worden heeft hij bewezen, maar dan ben je er nog niet, zelfs als hij het lef zou hebben in een regering te gaan zitten is het zo gebeurd, hij trekt mensen aan die nog niet eens een patatzaak kunnen runnen, laat staan bestuur.

JohnVKR
JohnVKR21 mrt. 2019 - 15:20

"In Rotterdam bijvoorbeeld heeft een derde van de kiezers gekozen voor een van de populistische partijen FvD, PVV of DENK. Dat zijn mensen die afscheid hebben genomen van de normale democratische politiek of er nooit in geïnteresseerd waren." WAUW !!! Deze stigmatisering zijn we in ons land zo langzamerhand gewend. Je mag de manier van campagne voeren van sommige politici van DENK afkeurenswaardig vinden, dat DENK-kiezers afscheid hebben genomen van de normale democratische politiek of er nooit in geïnteresseerd waren, is natuurlijk volstrekt ridicuul. Veel linkse mensen die de verschillende stemwijzers invullen, constateren tot hun verbazing dat DENK en NIDA dicht of zelfs boven partijen als PvdA en Groen Links eindigen. Metin Çelik, de man die namens DENK in de Provinciale Staten is verkozen, is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, kreeg de Rotterdamse Wolfert van Borselenpenning, werkte zo'n jaar of twintig bij de politie en is ook nog eens geen fan van Erdogan. Inderdaad, Francisco, je hebt gelijk, de man is geen democraat en bedrijft geen fatsoenlijke politiek. Op lokaal niveau zie je dat DENK in Rotterdam en Schiedam zeer constructief opereren. En dat DENK niet of amper aan de debatten deelnam is ook kul. Je moet er wel voor gevraagd worden. Bij RTL werden ze niet gevraagd, bij de NPO wel. Dus namen ze deel. Het is wel heel erg gemakzuchtig om DENK, PVV en FvD op 1 hoop te gooien. Heb je gezien hoe fatsoenlijk DENK dinsdagavond reageerde op het geweldsincident in Utrecht, en hoe ontfatsoenlijk de PVV en FvD daarmee omgingen? DENK wegzetten als radicaal is simpelweg absurd, en dat weet je zelf ook.

5 Reacties
Claesz Pieter
Claesz Pieter21 mrt. 2019 - 16:53

Men zet DENK zo radicaal weg omdat DENK stemmen (en zetels) weg haalt bij PvdA en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Buitenlanders die ons plots niet meer nodig hebben en wel even een eigen politieke partij oprichten, dat is natuurlijk niet de bedoeling! Ikzelf vind DENK het summum van de multiculturele samenleving, lekker gezamenlijk langs elkaar heen leven.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 16:55

Je moet hem vooral niet overschatten.

Buitenstaander
Buitenstaander21 mrt. 2019 - 18:11

@HM nee, blijf 'm vooral onderschatten, en wegzetten en z'n kiezers dom rechts noemen. Met dat elitaire toontje van links. Dom links noemen we dat....

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 20:55

Norm - John schrijft: "DENK wegzetten als radicaal is simpelweg absurd, en dat weet je zelf ook." Waarom denk jij dan dat ik het over Baudet heb?

Buitenstaander
Buitenstaander22 mrt. 2019 - 12:48

@HM Je hebt helemaal gelijk: Slip of the mind. ik was (ook )een beetje dom.... :-)

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 14:58

“de populistische partijen FvD, PVV of DENK“ Het is een misvatting om deze partijen op een rij te zetten, ook hun populisme. Het populisme van PVV komt voort uit onuitvoerbare protectionisme ervan tegen globalisering met terugval op nationalisme. Hoe ironisch ook, is zo’n populisme vooral in dienst van neoliberaal beleid. Wat FvD betreft vertegenwoordigt deze een populatie waaraan (feitelijk of als wens) een gezamenlijk kenmerk toegekend kan worden. In dit geval gaat het over de wit als ras als overkoepelend kenmerk, het puur racisme dus. Met andere worden racisme is altijd en strategisch populistisch. Ook migratie is sociaal gezien geen afgebakend begrip. Een politiek gebaseerd op migranten, die in feite onderling enorm verschillen, is ook per definitie populistisch. Maar deze populisme is defensief en bedreigd geen andere politiek en is gericht op het beschermen van belangen van een minderheid. DENK is zo’n partij. Populisme is op zich een positief kenmerk, een politiek die een populatie bedient die onderling niet veel van elkaar onderscheiden (zoals volk, Umma). Maar vanwege het ontbreken van realiseerbare programma opereert het populisme altijd in dienst van heersend beleid. Een poging van populistische partijen om een beleid vast te stellen of deze te ondersteunen leidt altijd tot het uit elkaar vallen ervan. Met andere woorden het is niet populisme die onaangenaam kan zijn maar zeer waarschijnlijk hoe zij hun populatie definiëren. Vooralsnog een anti DENK is ook zeer waarschijnlijk anti-migrant.

6 Reacties
Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 16:05

Nee hoor, Anti-DENK is gewoon Anti-DENK vanwege hun manier van handelen. Het is zo makkelijk dat wanneer je je asociaal gedraagt roept dat kritiek niets te maken heeft met je (wan)gedrag, maar met de kleur van je huid...

Auslander
Auslander21 mrt. 2019 - 17:54

@ Peterrr “met de kleur van je huid” Dus de migrant associeert bij jou een huidskleur maar geen politiek. En toch verwijt je een ander je eigen visie!

Peterrr2
Peterrr222 mrt. 2019 - 7:16

Beste Auslander, je leest niet wat er staat. Ik veroordeel de mannen van DENK op hun gedrag en ik verwijt mensen zoals jij dat jullie niet verder kijken dan de kleur van de huid. De mannen van DENK hebben hetzelfde kleurtje als jij (niet-wit), dus vind jij dat als er kritiek op ze is dat dat niets met hun asociale gedrag te maken heeft, maar dat ze gediscrimineerd worden op hun huidskleur. Zolang je zo 'gekleurd' in het leven staat kom je niet heel ver.

Auslander
Auslander22 mrt. 2019 - 8:31

@ Peterrr “De mannen van DENK hebben hetzelfde kleurtje als jij (niet-wit)” Jij zit gevangen in je “ras/kleur” wereldje en ziet aan iedereen een kleur. Ik bekritiseer je dat je geen politiek bedrijft maar de mensen (ook de politici) veroordeel omwille hun kleur. Ik kan bij DENK als politieke partij van migranten geen “kleurtje” ontdekken, dat lukt je wel en bovendien constateer je dat ik ook “hetzelfde kleurtje” heb. Ik ben een ariër en mijn Afrikaanse DENK-vriend is een Indiër. Wat is de gezamenlijke “kleurtje” van ons met Kuzu of Azarkan? Is het niet zo dat jij (politiek of feitelijk) je eigen wit kleurtje als uitgangspunt neemt en de rest die hetzelfde kleur niet hebben op een rijtje zet en anders behandel? Bij de “wit”, “witte racisme” of “wit privilege” zie ik juist geen huidskleur maar een identiteit die aan zichzelf en aan anderen wel “kleurtjes” plakt en mede gebaseerd op deze identiteit hen behandelt. Niet alleen Wilders of Baudet, maar ook Arib, Rutte, Marijnissen, Aboutaleb handelen naar deze identiteit. Zo te zien handel je ook naar hetzelfde identiteit. De drang van de wit om mensen profileren komt uit de behoefte eigen identificatie boven de rest beschermen. Dus volgens je raciale profilering dienen Auslander, Kuzu en Azarkan hetzelfde “kleurtje” dragen. Wie kan aan racisme lijden? Jij die overal een huidskleur ziet of ik die je identiteit bij zijn naam noem?

Peterrr2
Peterrr223 mrt. 2019 - 0:52

@Auslander, er zijn er maar een paar op dit forum die vrijwel elke discussie terugbrengen tot de kleur van iemands huid en daar hoor jij helaas bij. Prima dat je het ontkent. Ik beoordeel mensen op hoe ze zich gedragen, terwijl jij eerst kijkt wat hun afkomst is. Kritiek op de DENK-mannen is in jouw ogen ALTIJD onterecht, omdat ze nu eenmaal niet-wit en dus goed zijn.

Auslander
Auslander23 mrt. 2019 - 12:05

@ Peterrr Je lijkt aan de arbeider van de lopende band die zichzelf en zijn handelingen, ongeacht wat een stap verder gebeurd, blijft herhalen. Ik heb nergens het over de huidskleur, van jou, van de DENKers of mezelf, gehad. Maar toch kom je tot conclusie dat ik alles relateert aan huidskleur, waarom? Kun je niet zonder het belang van je huidskleur of (on)belang van die van ander verder? Je hoeft niks verdoezelen hoor. Ook de racisten hebben het recht om er zijn. Kom dus uit de kast!

Wilma3
Wilma321 mrt. 2019 - 14:24

De snelste ondergang voor FvD is door ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk mee mogen doen! We krijgen weer Fortuynse toestanden. Alles het niet zo treurig was zou je je er stiekem een beetje op verheugen. FvD mag nu laten zien dat ze alle plaatsen kunnen bemannen en bevrouwen! Neemt niet weg dat dit mi voortkomt uit een bevolking die steeds armer wordt en via de gevestigde partijen niet kenbaar kan maken dat het steeds slechter gaat met een grote groep en slechts goed gaat met een kleine groep. Het aantal miljonairs stijgt en het bedrijfsleven wordt ontzien. De angst voor de buitenlanders wordt aangejakkerd. Zeer onterecht maar iedereen trapt er in. Laten we vooral FvD weer overal uitsluiten en er daardoor voor zorgen dat hij echt de grootste wordt: in de eerste en zowel de tweede kamer. Wow dat is een schrikbeeld!

Libertain
Libertain21 mrt. 2019 - 14:00

Thierry Baudet heeft de X-factor verkiezingen met groot succes binnengehaald. Inhoud hoort niet erbij omdat voor zijn kiezers niet van belang. Van oudsher heet dit polderpolitiek.

2 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 mrt. 2019 - 15:56

Dag Libertain. *Polderpolitiek 2.0* m.b.v. de sociale media zal ongetwifeld veel meer kapot maken dan het lief is. Kijk maar naar het VK en de VS om maar twee voorbeelden te geven. Eerst zien hoeveel zetels het FvD zal halen in de Tweede Kamer in maart 2021 en daarna zien wij het wel, zal ik zeggen. Een fijne dag.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 16:06

Heb jij Buma of Rutte ooit op inhoud kunnen betrappen?

Uitgekleed
Uitgekleed21 mrt. 2019 - 13:57

Herwaardering van linkse idealen. Prima toch want hun idealen werden met voeten getreden. Zoals met alle idealen door gebrek aan power met al dat polderen.

Toon262
Toon26221 mrt. 2019 - 13:43

Wat is er nu eigenlijk echt veranderd? Het percentage zeer rechtsdenkenden en ook aldus stemmend schommelt al jaren, al vanaf de jaren 30 vorige eeuw, zo rond de max. 25%. Dus er komt nooit een democratisch gekozen extreemrechtse meerderheid aan de macht. Dus zo duister zijn de tijden niet. Wij kennen geen traditie van staatsgrepen gesteund door het leger waardoor de alleenheerschappij bij een persoon wordt belegd. Juist ons stelsel dwingt altijd tot samenwerking en compromissen. Dus aan de ene kant lees ik hier een ongegronde bezorgdheid van lezers voor het FvD en aan de andere kant een nergens op gebaseerd optimisme van andere lezers die menen dat het FvD gaat regeren. De grote meerderheid ziet niets in een club die alleen maar tegen is geen visie heeft en een samenraapsel lijkt van vogels van allerlei pluimage (een soort gele hesjes club waar iedereen een ander ideaal heeft waarvoor hij de straat op gaat). LPF-achtige toestanden zijn veel waarschijnlijker dan een groei naar nog veel meer zetels straks in de tweede kamer.

1 Reactie
Ozzy622
Ozzy62224 mrt. 2019 - 0:32

Hamer, spijker, kop en raak. Dankjewel Toon

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 mrt. 2019 - 13:18

"Een lichtpunt is natuurlijk de ondergang van de PVV. De man die voortdurend beweerde dat hij de grootste zou worden, door minachting te tonen voor iedereen die het niet hem eens is, is uiteindelijk door de kiezers massaal gedumpt. Ik verklaar de eerdere opgang van de PVV voor een deel ook door de minachting die de aanhang van de PVV heeft ervaren door Wilders tegenstanders. En dan heb ik het niet over zijn collega-kamerleden maar de opiniemakers. Het wegzetten van zijn kiezers als 'dom rechts' en 'racistisch' heeft averechts gewerkt. Dat komt elitair over en dat wakkert anti-elitair stemmen uit.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mrt. 2019 - 15:51

[ Het wegzetten van zijn kiezers als ‘dom rechts’ en ‘racistisch’ heeft averechts gewerkt. Dat komt elitair over en dat wakkert anti-elitair stemmen uit. ] Als je domrechts stemt omdat je er niet tegen kunt dat je domrechts wordt genoemd, dan handel je precies zoals je van domrechts kunt verwachten. En dan ben je dus domrechts. Om dit te voorkomen is er een simpele oplossing: níet domrechts stemmen. 't is niet zo moeilijk.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 mrt. 2019 - 18:18

En zo is de cirkel rond.

Break on through
Break on through21 mrt. 2019 - 11:51

Goed stuk. FvD heeft inderdaad de slechts mogelijke overwinning behaalt. Nieuwe verkiezingen laat nog lang op zich wachten en dan is FvD het momentum natuurlijk al lang weer kwijt. Alle tijd nu op de niet echt bestaande partijpunten van deze club te schieten.... Want waar staat die club nou echt voor? Een vraag die ik gisterenavond vaak de revue heb horen passeren.... En inderdaad, binnen FvD vechten ze straks elkaar de tent uit natuurlijk. Ga daar maar van uit. Compleet met een heel circus aan afsplitsingen. LPF 2.0 Wilders is allang voltooid verleden tijd. In een steeds langer wordende rij van steeds weer opnieuw opstaande messiassen: Fortuyn, dat mens van TON, Wilders zelf prijkt dan nu de nieuwe Jezus Christus van extreem rechts: Baudet.... En dan laat ik de soms extreemrechtse ondertoon van VVD en CDA zelf maar even buiten beschouwing... Links komt beter terug dan iemand zich voor kan stellen met dit soort clowns, inderdaad....

3 Reacties
Gubo2
Gubo221 mrt. 2019 - 13:01

"dat mens van TON" Ongelooflijk staaltje van seksisme Het is een vrouw, en ze heeft een naam, net zoals Fortuijn, Wilders en Baudet ook een naam hebben. Ze heet Rita Verdonk.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 13:13

Ik hoop dat je gelijk krijgt. Maar zolang ze bij links vooral elkaar op proberen te eten ipv kiezers van rechts terug te halen vrees ik dat je hoop ijdel is. Bovendien, zolang links identiteitspolitiek boven alles heeft staan denk ik niet dat er veel kiezers terug te winnen zijn.

Spanveer
Spanveer22 mrt. 2019 - 13:10

Dat mens van TON heeft de hele periode dat ze als eenmansfractie in het parlement zat niets gepresteerd. Zogenaamd voortdurend bezig haar partijstructuur op te zetten. Veelvuldig afwezig bij debatten en stemmingen. Iemand die op z'n manier drie jaar lang op misbruik maakt van haar schadeloosstelling mag je best "dat mens van ToN" noemen.

Mark Huysman
Mark Huysman21 mrt. 2019 - 11:15

@Fransisco: [Op dat laatste gebied is er maar een voorbeeld van een populistische partij die het eigen uiteenvallen heeft weten te voorkomen en dat is Leefbaar Rotterdam. Dat is weliswaar een bondgenoot van FvD maar toch een heel andere partij met veel minder extremisme in de gelederen. Het zou kunnen dat Baudet zijn partij weet om te vormen tot een vergelijkbare rechts-populistische landelijke partij, maar dat gaat hem niet lukken als hij met het fascisme blijft flirten.] Of hij slaagt erin om zijn partij stukje bij beetje als fascistisch vehikel uit te bouwen. Daar zullen wat conflicten voor nodig zijn maar -anders dan de LPF- heeft Baudet een ideologisch raamwerk en opereert hij in een internationaal klimaat waarin fascisme salonfähig geworden is. Ik vind dat je hier aan wishfull thinking doet.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mrt. 2019 - 19:19

Eens met Mark. Het onfrisse gedachtegoed van TB is redelijk makkelijk als broodje (aap) te verkopen, omdat het gaat over 'aansluiten bij de rest' (dat verkoop je als 'wij doen mee' en '('zij integreren niet') en het gros van de kiezers sluit zich graag aan bij de rest. Wel zo makkelijk. Maar goed. tot nu toe twee woordvoerders en even zoveel meningen. Met 100 wordt dat natuurlijk best wel een feestje, alhoewel het niveau waarschijnlijk wel hoger ligt dan de PVVers

msj_meijerink
msj_meijerink21 mrt. 2019 - 11:14

Kabinet gaat binnenkort imploderen, want Rutte wil naar Europa. Alle beletsels ervoor zijn nu weg. Dus: max. drie weken

1 Reactie
Peter Baelish
Peter Baelish21 mrt. 2019 - 14:19

Fingers crossed!

brunz
brunz21 mrt. 2019 - 11:13

Allereerst: nee, Ik heb vol overtuiging geen FVD gestemd. En toch strijkt het moreel elitaire in je pleidooi me tegen de haren. Is het niet juist dit moreel superieure in je pleidooi, dat mensen ontvreemd van politiek, wetenschap en cultuur. Je doet dit door serieuze stemmers vee te noemen en winnaars van een verkiezing weg te zetten als een volgende nep-messias. Waar is de zelfkritiek en het serieus nemen van deze kiezers? Hoe overtuigend was SP, PvdA en GroenLinks nu echt, deze verkiezingen ? Elke verkiezing is één van dezee drie de blije winnaar, maar gezamenlijk blíjft links verder dalen. Er werd zelfs niet eens meer gespróken van een mogelijk links blok. Ze zakken van 21 naar 20 zetels (dat is nog geen 1/3de van de eerste kamer). Zou het wellicht de dubbele moraal zijn waarmee men (a) tolerantie en ontzuiling omarmt en tegelijkertijd (b) wegkijkt van reële risico's die een fundamentalistisch en/of Turks-nationalistische islam creëert voor vrijheid van andere levensovertuigingen? Is dit niet het taaie thema waar eens de moed voor mag worden opgenomen om dat, jazéker: vrij van racisme en xenofobie, aan te gaan? Het is juist ontbreken van díe moed, dat mensen in de handen drijft van Thierry Baudet c.s.

2 Reacties
Vissekom
Vissekom21 mrt. 2019 - 12:11

Hear hear! Het (hierboven genoemde) kwartje lijkt maar niet te vallen bij mensen als Francisco en dit soort reacties maakt deze partijen alleen maar groter. Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, voornamelijk wanneer je voor bovenstaande punten doelbewust de handschoen niet op je neemt. We zijn voor democratie, alle rechten en ultieme gelijkheid, maar niet eens stiekem noemen we deze mensen maar even te dom om een goede stem uit te kunnen brengen.

Phil2
Phil221 mrt. 2019 - 12:31

Welnee. Vraag je meer af hoe het komt dat het 5de gelukkigste volk op deze aardkloot zo negatief is. Omdat zeuren en klagen eenmaal in onze aard ligt. Misschien maakt het zo kunnen afreageren (door o.m. op Baudet te stemmen) wel de Nederlander deels gelukkig. Alleen als je in het buitenland hebt gewoond, realiseer je je dat zo ontzettend veel dingen goed geregeld zijn hier. Dan moet er altijd wel wat te zeuren overblijven... toch? Het is een beetje dat het narratief van een goed georganiseerd land, net zoals een film over een happy familie, saai is. We willen röhring... Kom je ook merken aan wat in Utrecht is gebeurd. "Hè, gedoe, weer wat om over te praten... en verontwaardid te worden"... Dat Baudet in zijn speech zo overdreef, geeft al aan dat ie zichzelf aan het overschreeuwen is. Toch raar dat je op hem stemt omdat ie op veel tegen is. Zoiets van: okee, ik ben niet tuk op de EU, maar omdat Baudet het zegt, ben ik nu ook maar meteen tegen klimaatmaatregelen. Raar, heel raar.

Humpty Dumpty
Humpty Dumpty21 mrt. 2019 - 10:58

Lichtpuntjes zijn er absoluut maar of die gaan oplaaien is niet zozeer afhankelijk van Baudet. De vraag is of, na weer een waarschuwing vanuit het stemlokaal, de "normale" partijen in staat zijn de grote groep ontevredenen die zich niet gehoord voelen weer aan zich te binden. Gekke Geert die een aantal jaren een respectabel aantal zetels heeft gehaald en nu de circusact van Baudet die een opmars maakt is geen oorzaak maar een gevolg van het falen van de gevestigde orde om hun boodschap over te brengen op de kiezers. Ik stem mijn hele volwassen leven al op "linkse" partijen maar de laatste jaren is voor mij niet meer kraakhelder waar ik op ga stemmen tot aan het stemhokje aan toe. Partijen lijken wel drukker te zijn met elkaar de tent uit te vechten en kiezers binnen te halen op mooi klinkende onhaalbare plannen dan om tot een goed (realistisch haalbaar) programma te komen. De linkerkant zal nu echt samen moeten gaan werken om een blok te gaan vormen tegen het huidige politieke klimaat waarin alleen de VVD prima gedijt. Versplintering linksom en rechtsom maar VVD, in mijn ogen jammer genoeg het nieuwe midden, blijft stabiel en kijkt lachend om zich heen terwijl ze alles flink naar rechts meesleuren.

Phil2
Phil221 mrt. 2019 - 10:52

Wees gerust: je kunt niet iets constructiefs neerzetten door je alleen maar negatief te uiten, laat staan iets politiek bereiken. Als de FvD wel slaagt om door te breken, betekent dit dat de politiek buiten spel staat, en deze Bolsonaro van de Lage Landen de democratie de nek heeft omgedraaid. LPF toestanden lijkt meer likely, zoals Jole schrijft. Dat zoveel mensen voor Baudet hebben gekozen, betekent dat er toch meer moet worden gestoken in voorlichting, met name op gebied van Climate Change.

Weelildragon
Weelildragon21 mrt. 2019 - 10:41

Als het FvD faalt is de recht-nationalistische stem nog niet verdwenen. Die kan, denk ik, alleen bestreden worden met eerlijkheid. En dan moeten we om te beginnen ook hard naar onszelf kijken. Bijvoorbeeld het klimaatvraagstuk is verre van eenvoudig en de offers die gevraagd moeten worden zullen veelal oneerlijke praktijken in de hand werken. Ik denk echter wel dat toch enigzins hoop kunnen putten uit de generatie die is opgestaan. Dat er toch ook wel iets van vooruitgang is. Zal wel veelal te laat zijn want de vooruitgang is toch miniem en bijna niet op te merken. Er komt gewoon een klimaatramp aan dat is gewoon realiteit. Of sterker nog we zien al de eerste effecten. Nu ff' een voorbeeld. De klimaatactivistische klimaatjongeren hebben besloten niet meer te vliegen. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/de-klimaatjongere-is-een-bont-type-zo-weten-ze-nu-in-straatsburg/ Ja het is een klein dingen, maar het laat zien dat we nog steeds kleine stapjes vooruit zetten. Hoewel dit ook met horten en stoten gaat. Twee stappen vooruit één stap terug. Andere groepen klimaatjongeren vliegen nog steeds te vaak en groene Boomers, Millenials heb ik nog niet veel zien meedoen in deze trend.

korheiden2
korheiden221 mrt. 2019 - 10:40

Er zullen inderdaad wel pluchejagers in de Provinciale Staten komen. De realiteit is dat 90% van de kiezers is op komen dagen vanwege de Eerste Kamer. De provincie en het waterschap interesseert vrijwel niemand. Ik denk dat grote ingrijpende (klimaat)maatregelen nu minder snel doorgang zullen vinden, beducht als Rutte en Buma zullen zijn voor nog meer steun aan Baudet. Ik acht het overigens zeer wel denkbaar dat Jetten de stekker uit het kabinet trekt. D66 profileert zich steeds meer als concurrent van GL en ze kunnen moeilijk nog verder wegzakken. Jetten ziet misschien wel electoraal voordeel als hij uit de coalitie stapt en hij heeft dit ook aangekondigd als er te weinig klimaatmaatregelen komen.

1 Reactie
Krek
Krek21 mrt. 2019 - 11:44

Geachte Korheiden, Het zou zomaar kunnen dat Jetten opstapt. Of dat een goede zaak is, is dan weer iets anders. Ik vermoed dat VVD, CDA en CU wel kunnen formeren met FvD in de plaats van D'66. Dit zou helemaal werken als Rutte, die wat gematigder van toon lijkt dan Dijkhoff het stokje overdraagt. Dat zou de deur openzetten voor een coalitie die veel behoudender naar het klimaat en immigratie zal kijken. Of het CU mee wil, zal afwachten worden. Voor Baudet zou het een gouden kans zijn. Het is te vroeg voor Klaver of PvdA om te profiteren van eventuele perikelen binnen het FVD. Het FVD heeft nu het momentum; een kabinetsval zou een godsgeschenk zijn.

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 mrt. 2019 - 10:21

'Maar nog is Nederland voorlopig niet verloren.' Wat een gevoel voor dramatiek, alle registers worden open getrokken. En wat is dat toch met populisme? ''Populisme (van het Latijnse populus, "volk") is een politieke stijl (soms een ideologie genoemd) waarin de centrale tegenstelling die tussen "het volk" en "de elite" is, en waarbij de populist de kant van "het volk" kiest.'' Is het kwalijk om voor het volk op te komen? Volgens mij is dat de taak van volksvertegenwoording.

2 Reacties
brunz
brunz21 mrt. 2019 - 11:46

Het ligt nog treffender. Populisme is een term die de elite heeft toebedeeld aan volksvertegenwoordigers die voor het volk opkomen. Die moeten dan vaak simpel, binair gaan praten, terwijl geschoolden natuurlijk echt wel beter weten, puh... Ik denk dat met name het bovenstaande de onderbuik van het volk harder voedt dan het appel om een immigratiestop.

Peterrr2
Peterrr221 mrt. 2019 - 13:18

Treffend gesproken. Het volk is iets minder dom dan de elite denkt. Helaas trekt de middengroep ook steeds meer de 'verkeerde' kant op. In tegenstelling tot Van Jole zie ik geen lichtpuntjes.

Mr Ed
Mr Ed21 mrt. 2019 - 9:53

De nieuwe verhoudingen in de eerste kamer zal de regering dwingen met GL/PVDA samen te werken, maar het gevaar is dat het beleid daardoor nog grijzer en nietszeggender gaat worden. Er kan een beleid ontstaan waar zowel links als rechts zich niet in herkent, waardoor ze nog meer kiezers van zich vervreemden. Dit zal de strategie van FvD zijn.

3 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 mrt. 2019 - 10:32

Dag meneer Abel, Zolang de grote meerderheid van alle Nederlanders kan meeleven met de huidige koers in dit land, wat is er mis mee?. Zolang het FvD samen met de PVV eventueel en samen geen 76 zetels zouden halen in het Parlement in maart 2021, kan ik 's nachts nog altijd goed en rustig slapen zonder enge nachtmerries. Een fijne dag.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 16:37

En als het FvD samen met de PVV en de VVD samen meer dan 76 zetels zouden halen in het Parlement in maart 2021, slaap je dan nog steeds even rustig?

Mr Ed
Mr Ed21 mrt. 2019 - 18:44

Welterusten mijnheer Gabriel

Bouwman2
Bouwman221 mrt. 2019 - 9:50

Ik wil je maar eens ouderwets gaan prijzen, Van Jole. Je analyseert voor een deel best wel prima, hoor. Althans volgens mij. Maar analyseer nou niet te veel want dan wordt analyse toch weer polariserend. Ik merk dat aan het feit dat je Trump noemt. Dat moet je niet doen, niet beginnen over de verkiezingen voor de POTUS, Die zijn pas over twee jaar. Dan kunnen zowel Trump als Bernie Sanders wel in het ouwemannenhuis in Florida zitten. Zullen we afspreken dat je de feiten verduidelijkt en het met de polarisatie het rustig aandoet? Wiedestehe doch der Sünde! En weg met de polarisate!

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mrt. 2019 - 11:15

[ niet beginnen over de verkiezingen voor de POTUS, Die zijn pas over twee jaar.] Welnee, die zijn allang begonnen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 16:34

Maar analyseer nou niet te veel want dan kom je tot de conclusie dat je gewoon niet met de VVD in de regering moet gaan zitten.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 mrt. 2019 - 9:50

Yup, de toekomst lijkt inkt- en heelalachtig-zwart en nevelig, maar zonder hoop vaart niemand wel: dus er zijn lichtpuntjes al zijn ze in de zee van mist en nevelslierten niet eenvoudig waar te nemen. Eén daarvan is: het kan kort duren, het kan lang duren - vijf jaar, zeventig jaar - maar uiteindelijk vallen de tribale krachten van de duisternis ten prooi aan de krachten van de rede; - al is zo'n opleving vaak ook maar kort. Daarom: 't dansen op de rand van de vulkaan gaat verder. Leven is lijden, dankzij de ploerten & de oplichters & de oorlogshitsers & de handelaren in angst Thierry bedankt.

9 Reacties
tinekea2
tinekea221 mrt. 2019 - 10:40

"Yup, de toekomst lijkt inkt- en heelalachtig-zwart en nevelig," waar heb je het in godsnaam over? Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, er is relatief weinig criminaliteit en we behoren tot de gelukkigste landen van de wereld.

brunz
brunz21 mrt. 2019 - 11:18

De rede. Is dat enkel het gedachtengoed van (linkse) alternatief? Of is dit de synthese van politieke opponenten, nav een wederzijds respectvolle dialoog? Zolang ieder enkel overtuigd is van zijn eigen gelijk, zal die verlichting jammerlijk nooit geschieden. In ieders verhaal, ja zelfs in dat van Baudet, schuilt een waarheid. Het is de kunst om die zonder vooroordelen en vrij van dogma's te ontrafelen. Ik denk dat we hier allen nog niet in geslaagd zijn.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam21 mrt. 2019 - 11:35

@tinekea: Ik vermoed dat u het woordje "lijkt" niet heeft opgemerkt in de bewering van grietje. Grietje stelt dat uiteindelijk de kracht van de rede zal overwinnen, al kan het een langere tijd duren.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 mrt. 2019 - 12:08

Kom, Brunz, wat is dat nu voor een raar soort revisionistisch relativisme? Ook de nazi's hadden ergens wel gelijk, en IS en Stalin en de groot-inquisiteurs? Ja, ook in de verhalen van de dogmatici, de jokkebrokken, de leugenaars, de usurpators, etc schuilt een waarheid? Niemand die daaraan twijfelt, hoor: het is de kille, bittere waarheid van destructie en deportatie. Veel verlichting gewenst.

Martin Hijdra
Martin Hijdra21 mrt. 2019 - 12:57

@Grietje Vleeshart, "Leven is lijden, dankzij de ploerten & de oplichters & de oorlogshitsers & de handelaren in angst Thierry bedankt". Het zijn dit soort teksten en kwalificaties die de elitaire houding van links kenschetst. Anders denkenden moet je bestrijden want alleen wij kennen het juiste en correcte gedachtengoed. dat jaagt mensen naar partijen die verandering willen en een open debat.

Keilstra
Keilstra21 mrt. 2019 - 13:29

Grietje, jouw semi-intellectuele hovaardij is niet overtuigend meer. Die tactiek is jarenlang toegepast - zonder enig succes. Het versterkt alleen maar het beeld dat links elitair is en tegen de gewone mensen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 mrt. 2019 - 15:24

Voor Thierry werkt het anders opperbest. Vergeleken met het geraaskal van die lavendelfascist stel ik me uiterst bescheiden op; - ja een baken van nuance, ben ik, een totem van vredelievendheid en wellevendheid, vergeleken met die zakkenvuller. Enfin, de modder zit in vele ogen.

Observer201903
Observer20190321 mrt. 2019 - 22:01

dom rechts.

Spanveer
Spanveer22 mrt. 2019 - 13:18

Tinekea: " waar heb je het in godsnaam over? Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, er is relatief weinig criminaliteit en we behoren tot de gelukkigste landen van de wereld."" Leg dat even uit aan de 400.000 kinderen in Nederland die in armoede leven. Leg dat even uit aan de mensen die al jaren met problematische schulden te maken hebben. Niet iedereen in Nederland krijgt een stuk van de welvaart taart. Dat zal u wel ontgaan zijn.

Martin108
Martin10821 mrt. 2019 - 9:31

Baudet zit met een dilemma met het voorbeeld van Wilders hoe het niet moet. Je opstellen als outsider is een magneet voor ontevreden kiezers maar die groep wordt nooit een meerderheid. Als je iets gedaan wilt krijgen voor die achterban ben je in Nederland veroordeeld tot samen werken maar dan geef je je outsider status op. En zowel het opgeven van die status als het niks voor elkaar krijgen zal uiteindelijk er toe leiden dat je electoraat achter een nieuwe roeptoeter aan gaat.