Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lichtaanslag op Amerikaanse ambassade en consulaten

  •  
17-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stasi.jpg
Activisten beschijnen gevel ambassade Berlijn met 'United Stasi of America' ... Ook VS consulaten Frankfurt en Dusseldorf getroffen
Uit protest tegen de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, hebben activisten in drie grote Duitse steden een ‘lichtaanslag’ uitgevoerd op de Amerikaanse ambassade en twee consulaten. De tekst ‘United Stasi of America’ werd op de gevel geprojecteerd, met daaronder het gezicht van Kim ‘Dotcom’ Schmitz.
De van oorsprong Duitse Schmitz en stichter van de illegale website Megaupload woont tegenwoordig in Nieuw-Zeeland, waarschijnlijk om uit de handen van de Amerikaanse justitie te kunnen blijven.
Hoewel de actie snel werd afgebroken na komst van de politie, zijn geen aanhoudingen verricht. De Amerikanen zelf zien ook af van aangifte.
De lichtaanval van actiegroep Anonymous League of Heroes , was een vervolg van de actie van lichtkunstenaar Oliver Bienkowski, die een week geleden ook al de ambassade bescheen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

JoopSchouten
JoopSchouten17 jul. 2013 - 10:39

Een lichtend voorbeeld van geweldloos verzet.

PeterDraman
PeterDraman17 jul. 2013 - 10:39

Om dit nu een "lichtaanslag" te noemen is wat sneu.

JanB2
JanB217 jul. 2013 - 10:39

Gaaf. Ludiek en toch confronterend.

Michiel Online
Michiel Online17 jul. 2013 - 10:39

Amerika misbruikt nu de negatieve aandacht die ze krijgen. Ze vinden het "heerlijk" want het "rijkste" orgaan werkt met alles wat haar wordt toegedient.

WendyB2
WendyB217 jul. 2013 - 10:39

Natuurlijk doen de Amerikanen geen aangifte: Op grond waarvan zouden ze dat moeten doen? Nee, ze doen juist geen aangifte zodat de politie er een eind aan kan maken op grond van niks. Zo werkt dat met een totalitair regime wat lak heeft aan de rechtsstaat. Om dezelfde reden wordt er bijvoorbeeld bij patent- en copyrightzaken ook maar zelden een rechterlijke uitspraak gedaan zodat niemand eigenlijk weet wat er nu wel of niet mag.

johanw2
johanw217 jul. 2013 - 10:39

De site Megaupload was helemaal niet illegaal, maar hij was natuurlijk een doorn in het oog van de Amerikanen die hun heilige copyright aangetast zagen worden. de inval bij Dotcom thuis, aangestuurd door de FBI, was waarschijnlijk wel illegaal. Met zijn nieuwe site Mega wil Dotcom dan ook expliciet helemaal niks meer met Amerikaanse bedrijven te maken hebben. Dat zouden meer clouddiensten moeten doen.

rbakels
rbakels17 jul. 2013 - 10:39

Aangifte heeft geen zin, want er is waarschijnlijk geen strafbaar feit gepleegd. En als dat al zo is dan moet de "dader" toch onbestraft blijven want deze vrijheid van meningsuiting is een bijdrage aan het politieke debat. Kim Dotcom? Dan wordt een link gelegd naar het auteursrecht. Misschien terecht? Het afluisteren gaat veel verder. En als al dat afluisteren (mede) dient om het auteursrecht te handhaven dan is overduidelijk een grens overschreden: inlichtingendiensten moeten misschien ook spioneren zonder dat er een verdachte is, voor onze veiligheid, maar opsporing is wettelijk alleen toegestaan als er een verdachte is. Dat is een grondrecht. In de DDR (die de Duitsers zich nog goed heugen) oefenden ze staatsterrorisme uit door wetgeving die praktisch iedereen altijd strafbaar maakte: dan kon het regime iedereen die ze niet aanstond altijd oppakken. Hier gaat het dan niet om wetgeving, maar om een beleid met een soortgelijk effect: als die luistervinken maar lang genoeg zoeken kun je iedereen wel strafbaar maken.

Voice
Voice17 jul. 2013 - 10:39

Obama is nog erger dan Bush. Bush, was geen denker en deed maar iets, wat zeer duidelijk te zien was. Maar professor Obama, is een heel geniepig kereltje. Komt voor de links mensch op als geleerd en charmant, maar een levens, levensgevaarlijke charlatan in een net pak met welbespraakheid en een goede CV. Ik vertrouw die man voor geen cent. Ik vertrouw hem pas: a. als ie Quatanomo bay sluit b. de pers niet criminaliseert als mensen uit zijn adminstratie iets vertellen aan de pers, wat Obama niet graag heeft, c. onmiddellijk stopt met drone attacks, d. onmiddellijk stop met de enorme bedrijfsspionage die uitgevoerd wordt over de gehele wereld via Microsoft, Google, Ebay enz. naar de NSA. Een wereldverbeteraar, laat me niet lachen. Bush was een war monger maar Obama is een stiekemerd, voor de camera's de vaderlijke figuur uitstralen en achter de coulissen, die steenharde warmonger spelen, die schijt heeft aan alle rechten van anderen, zelfs van die van Amerikanen. Gewoon om te huilen deze man.

2 Reacties
WendyB2
WendyB217 jul. 2013 - 10:39

Obama is vergelijkbaar met wat de PvdA is Nederland is en Labour in Engeland: Linkse Amerikanen stemmen op Obama, niet omdat 'ie links is maar omdat ze hopen dat 'ie iets minder extreem rechts is. In Amerika kun je alleen nog kiezen tussen radicaal rechts of knettergek rechts. In Nederland wordt dat ook steeds meer de realiteit. Dat Amerikanen rechtser en conservatiever zouden zijn dan Nederlanders is onzin: Linkse Amerikanen zijn veel linkser dan wat er in Nederland door moet gaan voor links. Veel Amerikanen zouden bijvoorbeeld best op een socialistische partij willen stemmen, als die zou bestaan. Maar de politieke praktijk maakt dat al sinds de jaren '50 onmogelijk.

lembeck
lembeck17 jul. 2013 - 10:39

Lees deze website eens, Noud? Even naar beneden scrollen. Je ziet zelf aan de datum wanneer je kunt beginnen. 2008 en 2007 en eerder.... Veel leesplezier met de spionnage onder George W.