Geweld tegen Libische demonstranten wordt heviger. Egyptische arts: "Er zijn meer doden dan gewonden die het ziekenhuis bereiken"
In Libië heerst opnieuw angst voor bloedvergieten. De Libische oppositie heeft vrijdag opgeroepen om na het middaggebed opnieuw de straat op de gaan om het aftreden van Khadaffi te eisen. De repressieve maatregelen van de Libische leider worden steeds heftiger. Journalisten zouden worden vastgehouden en de legermunitie wordt steeds zwaarder.
Egyptische vaatchirurg Ahmed Radwan legt voor de camera uit dat de slachtoffers die hij van de dood moest redden zijn geraakt door kleine mini-kanonnen.
Tegen dat soort verwondingen kan ik niets meer doen. Bij de meeste schietincidenten die ik heb meegemaakt overleefd het grootste deel van slachtoffers, maar hier niet. Er zijn meer doden dan gewonden die het ziekenhuis bereiken.
Een woordvoerder van de rebellen zei tegen Al Jazeera dat zij Tripoli zullen binnenvallen zodra er een no-fly zone wordt ingesteld door internationale overheden. De leider van de Libische oppositie Mustafa Abdel Jalil zei vrijdag tegen de betogers in Al Bayda niet te zwichten, maar wel uit de kijken voor de ‘dreiging van militieleden’. “Het is de overwinning of de dood. We zullen niet stoppen tot we dit hele land bevrijden.”
De VN Mensenrechtenorganisatie UNHCR vreest dat de Libiers die vluchten naar de Tunesische grens vandaag worden tegengehouden door pro-Khadaffi demonstranten. Aan de Libische kant van de grens zouden zwaarbewapende aanhangers van Khadaffi de grens bewaken. Het lijkt erop alsof veel Libiers de plek ontwijken. De vluchtelingenstroom richting Tunesie is de afgelopen dagen afgenomen.
Ook in Jemen zijn de demonstraties verhevigd. Het leger opende vrijdag het vuur op demonstranten waarbij twee tot acht doden vielen. In Bahrein braken vannacht rellen uit tussen honderden soennieten en sjieten. In de hoofdstad Manam gingen ze elkaar met messen en stokken te lijf. De bevolking van Bahrein bestaat grotendeels uit sjieten, maar sinds kort hebben ook soenieten het staatsburgerschap van het land gekregen. De sjieten zeggen dat zij alleen maar het staatsburgerschap hebben gekregen om de bevolkingssamenstelling te beïnvloeden.