Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Libië schiet migranten dood bij vluchtpoging uit gevangenkamp

  •  
09-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Schokkende beelden uit Libië waar met scherp wordt geschoten op migranten die trachten te ontsnappen uit een gevangenkamp waar ze worden vastgehouden. Volgens International Organization for Migration (IOM), het officiële instituut van de Verenigde Naties, zijn er zes mensen doodgeschoten en raakten minstens 24 anderen gewond.
Libië krijgt geld van de Europese Unie voor het tegenhouden van vluchtelingen en migranten die trachten naar Europa te reizen. Ordetroepen van de Libische interim regering hebben afgelopen week onderkomens van migranten met de grond gelijk gemaakt en de jacht op hen geopend. Op Channel 4 News is te zien dat een deel van hen over papieren van de VN beschikt die aantonen dat ze gerechtigd zijn asiel aan te vragen. Niettemin zijn er duizenden mensen gearresteerd, waaronder kinderen, en worden ze opgesloten in gevangenkampen.
In die kampen zijn de omstandigheden schokkend. 4 News meldt dat in een kamp de gevangengehouden migranten uiteindelijk werden vrijgelaten omdat er simpel geen voedsel was. Eerder deze week sloegen hulporganisaties alarm, meldde NRC :
"Artsen zonder Grenzen roept het Nederlandse kabinet op „de meest kwetsbare vluchtelingen” op te vangen uit Libische, Rwandese of Nigerese detentiecentra. Ook moeten de Libische autoriteiten volgens AzG met „veilige en menswaardige” alternatieven komen voor de detentiecentra. Afgelopen maandag publiceerde de VN-Mensenrechtenraad nog een rapport waarin het stelde dat burgers in Libië sinds 2016 het risico lopen op onder meer arbitraire opsluiting, marteling en buitenrechtelijke executies."
Volgens het IOM zitten in de kampen zo’n 10.000 mensen vast.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

MAD1950
MAD19509 okt. 2021 - 23:29

De regering in dit deel van Libië is een marionet van Erdogan - je weet wel, de kalief van Turkije. De EU vindt deze man helemaal geweldig.

JJP2
JJP29 okt. 2021 - 22:04

Het kan blijkbaar niet niet op: Artsen zonder Grenzen roept het Nederlandse kabinet op de meest kwetsbare vluchtelingen” op te vangen uit Libische, Rwandese of Nigerese detentiecentra. Politiebonden roepen het kabinet op mensen uit Afghanistan op het halen, naast de tolken, ambassade medewerkers, chauffeurs, koks, enz. De bond van journalisten roept op om hun collega's hierheen te halen. Vermenigvuldig dat getal nog eens met 4 of 5 minimaal voor de gezinsleden die niet achter kunnen blijven. Het einde lijkt wel zoek en ondertussen is er hier een wachtlijst van 30000 mensen die op onderdak wachten, waarvan een gedeelte op veldbedden moet slapen. Ieder weldenkend mens ziet toch dat dit niet zo door kan gaan zonder dat de basis van onze samenleving aangetast wordt. Daar hoef je echt geen PVV'er of bruinhemd voor te zijn. Tuurlijk wordt er kost wat kost geprobeerd om de huidige coalitie te lijmen. Nieuwe verkiezingen met op de achtergrond het migratiespook tezamen met de woningnood, zou wel eens de complete nekslag van politiek links Nederland kunnen betekenen en zorgen voor nog meer politieke en sociale verdeeldheid. Ik hou mijn hart vast.

5 Reacties
YvonneS2
YvonneS210 okt. 2021 - 12:20

Voor de goede orde AzG roept hulp op voor de migranten die door de EU en VN zijn opgevangen Vraagt dus dezelfde verantwoordelijkheden voor deze kwetsbare hulp te geven Men vraagt dat zonder werkelijk te vragen en aan te geven wat de werkelijkheid is Al tig jaar doet ieder niets, behalve miljoenen ontvangen Dit gaat niet naar de migranten, waar het wel naar toe gaat ......... Geen idee

GHS
GHS10 okt. 2021 - 13:23

YvonneS: Waar het geld naar toe gaat? Lees het boek: De crisis karavaan, van Linda Polman, dan weet u het.

Satya
Satya11 okt. 2021 - 10:21

"Ieder weldenkend mens ziet toch dat dit niet zo door kan gaan zonder dat de basis van onze samenleving aangetast wordt. Daar hoef je echt geen PVV’er of bruinhemd voor te zijn." Een weldenkend mens zou terugbetalingen voorstellen, een bruinhemd komt met een tekst als de jouwe.

Thuru
Thuru11 okt. 2021 - 15:08

Terugbetalingen zou dan uit ontwikkelingshulp pot uit moeten komen.

Satya
Satya12 okt. 2021 - 6:51

"Terugbetalingen zou dan uit ontwikkelingshulp pot uit moeten komen." Dus moet Afrika het alsnog zelf betalen. Ontwikkelingshulp moet stoppen, dat is slechts een roof model. Ik weet dat jij liever duizenden mensen dood ziet gaan als jij maar een makkelijk leven hebt. Europa moet gewoon terugbetalen.

Satya
Satya9 okt. 2021 - 16:39

Europa is hier verantwoordelijk voor. Mensen als Wilders hebben een stemming gecreerd waarin mensen weer als plaag worden gezien waardoor dit normaal is. Wilders verschilt niet van Islamitische extremisten. Ondertussen gaat het bestrijden van mensen door. Hopelijk komen er Neurenberg achtige processen.

17 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers10 okt. 2021 - 3:10

Libie gaat terug naar een situatie waar het haar eigen land controleert. Dat houdt ook in dat ze mensensmokkel tegen gaan. Je kan er iets van vinden wat plaatselijke volksmenners zeggen en wat er word gemeent in je favoriete nederdietse blogs, maar dat is nogal indirect. Afrika, in dit geval Libieers, doen dit. Niet bepaalt zachtzinnig. Op een gegeven moment heeft Libie die mensensmokkel weer onder controle en word het beter, maar dat is natuurlijk niet van hulp voor die mensen die nu in die razzia zitten.

FredD2
FredD210 okt. 2021 - 5:12

@Satya, de hoofschuldigen zijn nog altijd de landen waar de vluchtelingen vandaan komen. Europa mag dan wel indirect medeschuldig zijn aangezien zijn afspraken gemaakt heeft met Noord Afrikaanse landen die zich geen ene moer interesseren om mensen rechten, maar daar houdt het wel bij op. Wat zou jij willen dan? Dat wij al die landen gaan binnen vallen om even cultuur, normen en waarden te gaan brengen zodat ze op een (in onze ogen) normale manier met hun burgers omgaan? Je kan wel stellen dat wij de poorten open moeten zetten, maar daar is geen draagvlak voor en eerlijk gezegd ook geen ruimte, zeker niet Nederland niet. De staat Nederland mag dan op papier wel geld hebben, de gemiddelde NuKuBu heeft nog niet eens genoeg om aan zijn of haar kont te krabben en dat wordt door alle crisissen alleen nog maar erger, hierdoor zal het voor de vluchtelingen ook niet goed vertoeven zijn hier in Nederland. Maar goed, als je Europa maar weer een keer de schuld kan geven, dan is jou dag weer goed. Bah

EricDonkaew
EricDonkaew10 okt. 2021 - 5:52

@Satya: Hopelijk komen er Neurenberg achtige processen. ---------------------------------------------- Wil jij mensen ophangen?

Oki Doki
Oki Doki10 okt. 2021 - 10:26

Dus iedereen die op de één of andere manier betrokken is bij het sluiten van de grenzen van Europa moet dus opgehangen worden? Laat de mensen zelf iets van hun eigen land maken, het zou tijd worden in ieder geval. We kunnen hier in Europa ook niet het overschot van de explosieve bevolkingsgroei van Afrika opvangen. Bevolkingsgroei is oké, als ze zich er zelf maar mee redden in de betreffende landen.

Oki Doki
Oki Doki10 okt. 2021 - 10:38

Mensen zijn worden niet gezien als plaag, mensen hebben gewoon het recht om in hun eigen land te blijven waar ze zijn geboren, in hun thuisland dus.

Satya
Satya10 okt. 2021 - 10:47

Erik Wat vind jij dat er met mensen die duizenden doden op hun geweten hebben moet gebeuren? Bv Franco? Neurenberg had trouwens meerdere strafmaten. Niet enkel de doodstraf. Ik vind dat er bijzonder recht moet worden gesproken voor de ophitsers in bv Nederland, het door hen wegzetten van mensen als plaag en het niet hebben over migratieredenen is de oorzaak van de huidige situatie. Paul Libie had altijd controle over migratie, ze hadden veel werkgelegenheid voor migranten. Deze situatie gaat hen enkel om het geld van Europa dat ze hiervoor krijgen, niet om smokkel tegen te gaan. Fred Iemand die zegt dat Nederlanders geen geld hebben is eigenlijk geen serieus antwoord waard. Europa betaald een stel misdadigers om mensen te bestrijden dan ben je schuldig. Tenzij jij gestolen goederen kopen ook geen probleem vindt. Mensen reizen achter geldstromen aan, daar kun je wat aan doen zonder landen binnen te vallen zoals extreemrechtse dwaallichten altijd denken dat iets moet veranderen. Jouw normen en waarden lijken mij het verspreiden niet waard om eerlijk te zijn, ik vind de heler net zo erg als de steler maar kennelijk vind jij dat geen probleem. Als jij een huurmoordenaar betaalt dien je wat mij betreft net zo zwaar, misschien zwaarder zelfs, gestraft te worden voor de moord die in jouw opdracht en waar jij voor betaalt hebt als de moordenaar.

Oki Doki
Oki Doki10 okt. 2021 - 10:59

Er zijn heel veel mensen in bijvoorbeeld Syrië die ook geen plek krijgen in Europa terwijl ze daar in oorlogsgebied leven. Waarom zou heel Afrika hier dan wel een plek moeten krijgen terwijl er helemaal geen oorlog is in Afrika?

Kuifje3
Kuifje310 okt. 2021 - 11:25

Ach ja, natuurlijk is het de schuld van Wilders. Van wie anders? Scherpe analyse hoor. Ik ben erg benieuwd wat voor Satya de grens is van het aantal mensen dat we hier willen op gaan nemen. Is het een idee om in ons land evenveel mensen op te nemen als in de VS? Tenslotte is held Biden daar aan de macht en die is beter dan onze machthebbers toch? Nog even een andere vraag die me dwars zit. Waar laten we ze wonen?

Satya
Satya10 okt. 2021 - 12:09

Okidoki Bang dat je gratis geld op raakt? Geld gaat van de 3e naar de 1e wereld, jij moet eens leren voor jezelf te zorgen. Dan zou er minder migratie zijn maar liever zie jij mensen verzuipen. Neurenberg had niet een strafmaat simpele

Oki Doki
Oki Doki10 okt. 2021 - 13:35

Satya De wereld profiteert wel meer van Afrikaans geld dan Afrika zelf, dat ben ik wel met je eens.

Satya
Satya10 okt. 2021 - 13:47

Kuifje Zolang er niets aan migratie van geld wordt gedaan van de 3e naar de 1e wereld is er geen grens. Nog nooit heb ik gehoord dat geld wordt tegengehouden. Waarom het geld van mensen accepteren en niet de mensen? Zeker is het Wilders zijn schuld. Als je dat mannetje het verdedigen waard vindt ben je nog oneerlijker als ik al dacht. Biden, mag jouw held zijn de mijne is het niet. Ik vind dat hij aan symbool politiek doet en niet met beleidsveranderingen komt waar minderheden, of armen in het algemeen profijt van hebben. Daarnaast heb ik alleen in Nederland stemrecht en dus invloed op dit gebied en de EU. Als ik op Afrikaanse platforms reageer geef ik daar kritiek op het beleid van misdadiger Kenyatta die meewerkt aan de migratie van geld naar het westen en zijn eigen bevolking arm houdt. Mag van mij ook naar een Neurenberg achtig proces. Maar goed volgens mij is Joop een Nederlands platform dus zal klagen over Kenyatta zinloos zijn. Hopelijk denkt er eens iemand na over wat Wilders met zijn angstzaaien voor mensen die niet op je lijken allemaal voor diepe ellende veroorzaakt.

Jantjuh2
Jantjuh210 okt. 2021 - 19:44

@Satya Gratis geld? Waar kan ik dat gratis geld dan krijgen? Ik werk gewoon en betaal netjes belasting. Geen sterke argumenten..

Oki Doki
Oki Doki10 okt. 2021 - 20:44

Satya Iedereen wordt beroofd door bijvoorbeeld bedrijven die daar bijvoorbeeld financiële constructies voor gebruiken, maar de meest kwetsbaren worden het meest beroofd. Heel triest is dat, en dat de wereld zo in elkaar zit momenteel en daar zou echt iets aan gedaan moeten worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 okt. 2021 - 2:15

Nee, dat hadden ze niet, het was een onoverzichelijke bende met terugval naar bandieterij. Natuurlijk gaat het ook om geld. Natuurlijk gaat het ook om smokkel tegen te gaan. Ieder land wil beter zijn dan een rovershol.

Satya
Satya11 okt. 2021 - 7:59

Jantjuh In het volgende boek kun je internationale geldstromen vinden. Er staat ook wel werk van hem op scolar. https://www.goodreads.com/author/list/4887044.Leonce_Ndikumana Paul Khaddafi wilde een Afrikaanse goudstandaard invoeren en geen fiat geld meer accepteren voor Afrikaanse grondstoffen. Daarmee zou het westen volledig falliet zijn gegaan. Op dat moment is Libië ineens gevallen. Libië was een land met een zeer belangrijke rol in Afrika, na de val van Libië wil men naar Europa en met het volste recht. Ik kan maar niet begrijpen waarom Europeanen denken recht te hebben Afrikaanse landen te vernietigen en de gevolgen enkel bij Afrikanen neer te leggen. https://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/draaide-de-navo-interventie-in-libie-om-goud/

Satya
Satya11 okt. 2021 - 10:32

Oki doki Een alleenstaande eenverdiener met een modaal inkomen (27.500 euro netto) hoort bij de meest welgestelde 3,5 procent van de wereld. Ik begrijp werkelijk niet waar de meeste Nederlanders over klagen. Rupsjes nooit genoeg zijn het. In Nigeria mag je blij zijn met een dollar per dag en schoon drinkwater. Dat drinkwater veelal vervuilt door shell of een dochteronderneming. Nederlandse welvaart had niet zo groot geweest zonder. Erg veel minder. Tijd voor steun aan de Afrikaanse bevolking.

Thuru
Thuru11 okt. 2021 - 15:07

Steun komt van ontwikkelingshulp pot. Verder is het aan ieder wel of niet dit verder te sponsoren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 okt. 2021 - 14:36

ja ja ook weer zo'n land waar we vrijheid en democratie gebracht hebben en dit is hoe dat eruit ziet

4 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet9 okt. 2021 - 17:52

En jij stond zeker niet te juichen tijdens de Arabische lente....

Satya
Satya9 okt. 2021 - 21:08

Over 25 jaar kennen we de rol van de CIA. Khadaffi werd te eigenwijs. Kapitaalvlucht naar het westen moeilijker maken en iets van waarde tegenover Afrikaanse grondstoffen zou einde Europese pensioenen en verzorgingsstaat hebben betekent. Daarom moest hij weg.

Jerry Bidet
Jerry Bidet10 okt. 2021 - 9:27

Satya Je verhaal had enigszins kunnen kloppen als de CIA een Europese instelling zou zijn. Maar dat is niet zo.

Satya
Satya10 okt. 2021 - 10:34

Jerry Wat maakt dat uit betreft de effecten voor Europa? De rol van Frankrijk in dit verhaal was sturend.