Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Liberia en Nigeria roepen noodtoestand uit vanwege ebola

  •  
08-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
ANP-ebola.jpg
Update: WHO adviseert alle landen met ebola de noodtoestand uit te roepen ... Vooruitgang in de ontwikkeling van ebolavaccin
Het Amerikaanse ministerie voor Volksgezondheid heeft een experimenteel medicijn goedgekeurd, dat volgens de fabrikant helpt het ebola-virus te blokkeren. Ook het Leidse biotechbedrijf Crucell boekt vooruitgang in de ontwikkeling van een vaccin tegen het ebolavirus.
Maria Pau, hoofd van Crucells onderzoeksprogramma naar het ebolavaccin, zegt tegen het Financieele Dagblad :
De ontwikkeling van het vaccin verkeert momenteel nog in de preklinische fase. Het vaccin is op apen getest. De data zien er veelbelovend uit. Naar verwachting kunnen we eind 2015 of begin 2016 beginnen met het testen op mensen.
In een ziekenhuis in Atlanta worden twee Amerikanen, die in Afrika ebola opliepen met enig succes behandeld met weer een ander experimenteel medicijn. ZMapp wordt vervaardigd van antilichamen die door proefdieren worden aangemaakt. In de Verenigde Staten is inmiddels het hoogste gezondheidsalarm afgekondigd. Dat was voor het laatst tijdens de vogelgriep van 2009.
De Nigeriaanse regering heeft een verzoek ingediend om Zmapp ook daar te mogen gebruiken. Dat is omstreden, aangezien het middel nog niet officieel is goedgekeurd. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil nu een speciaal ethisch comité oprichten dat zich moet uitspreken over de toepassing van die behandeling.
De WHO zei woensdag dat sinds de uitbraak in het westen van Afrika zeker 932 mensen aan de ziekte zijn overleden. Meer dan 1700 mensen zijn inmiddels besmet geraakt. De organisatie wijst er op dat de ebola-uitbraak in West-Afrika een risico vormt voor de internationale volksgezondheid. Alle staten waar ebola is uitgebroken moeten dan ook de noodtoestand uitroepen.
In het West-Afrikaanse land Liberia is de noodtoestand al uitgeroepen om de uitbraak van het ebolavirus te coördineren. Volgens presidente Ellen Johnson Sirleaf is de noodtoestand voor 90 dagen nodig “omdat de ebola-epidemie uitzonderlijke maatregelen vergt voor het overleven van Liberia”:
Onwetendheid, armoede, maar ook culturele en religieuze gebruiken werken de verspreiding van het virus in de hand en dan vooral op het platteland.  
De besmette lichamen van Ebola-slachtoffers in Liberia worden, tegen de opgelegde regels van de regering in, vaak op straat gedumpt door hun familieleden. Zo hopen ze de quarantaine te vermijden, die door de regering aan de  familieleden van de doden wordt opgelegd. Veel Liberianen zijn bang dat ze in de opvangkampen juist ebola oplopen en overlijden. 
Update 20.30 Goodluck Jonathan, de Nigeriaanse president, heeft vrijdagavond de noodtoestand uitgeroepen vanwege de ebola-epidemie. Ook stelt hij 8,66 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp. In Nigeria zijn twee van de zeven besmette mensen inmiddels overleden aan het virus, schrijft NRC. In totaal zijn sinds de uitbraak in maart in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria 961 mensen overleden.
Liberia ging Nigeria vrijdag voor en riep eerder op de dag al de noodtoestand uit. Ook heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de ebola-uitbraak bestempeld tot internationale gezondheidscrisis.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor