Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zijlstra: liberalisme vereist verplicht vieren Pasen en Kerst

  •  
19-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
372 keer bekeken
  •  
Overleg over hervormen belastingstelsel hervat

© 2015-06-15 09:46:12 DEN HAAG - Halbe Zijlstra (VVD) komt aan bij het ministerie van Financien om verder te praten over de herziening van het belastingstelsel. ANP BART MAAT

Nederland ontkerkelijkt steeds meer maar wie liberaal is moet zich verzetten tegen het loslaten van de christelijke betekenis van de verplichte feestdagen als Pasen en Kerst. Dat stelt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview met NRC. Hij ergerde zich aan de HEMA die chocoladesnoepgoed op de markt brengt onder de naam ‘verstopeitjes’. Islamofoben zagen daarin de afgelopen weken een teken dat het warenhuis zou ‘zwichten’ voor islamitische scherpslijpers en sloegen alarm op sociale media. Zijlstra was er als de kippen bij om paaseitjes terug te eisen maar al snel bleek het alarm loos. De verstopeitjes zitten al 10 jaar in het assortiment , naast de traditionele Paas-aanbiedingen. Zijlstra blijft de verstopeitjes echter zien als exponent van de ondergang van een christelijke natie, zo blijkt uit het interview:
"Als de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam afscheid neemt van Pasen, dat onderdeel uitmaakt van onze maatschappij, dan glijden we langzaam af. (…) Er is echt geen moslim die blij wordt als je de naam van die eitjes verandert. Je kunt hiervan zeggen: kleine zaak. Maar als je eenmaal op die zeephelling zit, ga je maar één kant op: naar beneden. Je haalt steeds een stukje af van waar we als land voor staan. Gelukkig heeft de Hema dit rechtgezet. Maar wat als ze hadden volgehouden, en Pasen was een voorjaarsfeest geworden. Waar eindigen we dan? Dan heet Kerstmis straks het ‘winterfeest’. (…) We zijn in Nederland heel lang tolerant geweest jegens intolerantie. Pasen en Pinksteren hóren bij Nederland. Dat vind ik, ook al ben ik zelf niet religieus. Als je daar aanstoot aan neemt, dan ben je toch intolerant? Pasen hoort erbij, net als gelijkheid tussen man en vrouw en tussen homo’s en hetero’s."
Zijlstra zet vaker de aanval in op moslims. Zo wil hij een wet die van oudsher bedoeld is om godsdienstvrijheid te beschermen aanpassen omdat salafisten en extremisten er minder makkelijk door aangepakt kunnen worden. Een voorstel dat overigens door meerdere partijen ondersteund wordt maar het is Zijlstra die er een groot verhaal van maakt. Hij ontkent dat zijn alarmende taal, voor een volgens hem dreigende islamitische onderwerping, bedoeld is om Wilders wind uit de zeilen te nemen.
"Ik word daar gallisch van, dat wij iets alleen maar zouden vinden vanwege Wilders. Deze sluipende ondergraving van onze democratie is een enorm probleem. Als Gerard van het Reve nog had geleefd en hij had over Mohammed hetzelfde gezegd als over God – ‘ik zie hem als een ezel die ik vanachter wil nemen’ – dan was hij omgelegd. Terwijl je juist dat soort discussies nodig hebt om extremisme te bestrijden. En ik mag dat niet benoemen omdat het populistisch zou zijn? Dat is idioot. Het kan toch niet zo zijn dat Wilders straks de enige vertolker is van dit sentiment. Met zijn ‘minder, minder, minder’, dat ik compleet fout vind."
De fractieleider van de VVD die wel gezien wordt als de opvolger van Rutte laat zich verder uit over de deal met de EU, de vluchtelingen en zijn politieke aspiraties.

Meer over:

vvd, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.