Joop

LHBTI-organisaties boos over gebrek maatregelen Grapperhaus tegen LHBTI-geweld

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ikbenhetzat
LHBT-organisaties COC , TNN en NNID zijn boos over het gebrek aan actie in het plan tegen anti-LHBTI geweld dat minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.
Jaarlijks worden minder dan tien daders voor LHBTI-discriminatie veroordeeld, terwijl honderdduizenden Nederlanders – van wie elk jaar tussen de duizend en vijftienhonderd mensen melding of aangifte doen bij de politie – fysiek of verbaal worden aangevallen om wie ze zijn. Zeven op de tien LHBTI-personen krijgt in hun leven te maken met fysiek of verbaal anti-LHBTI-geweld. Bij transgender personen liggen de cijfers nog hoger. Aangiften van LHBTI-discriminatie worden niet altijd in behandeling genomen en homohaat wordt door de rechter vaak niet als motief erkend.
Desondanks worden in het actieplan van Grapperhaus nauwelijks nieuwe maatregelen tegen anti-LHBTI geweld aangekondigd. In het plan beschrijft de regering vooral wat ze nu al doet om discriminatie van LHBTI-personen te bestrijden. De nieuwe maatregelen bestaan vooral uit gemeentelijke initiatieven en preventieve maatregelen. De LHBTI-belangenorganisaties vinden preventie belangrijk, maar willen daarnaast dat daders ook eindelijk eens stevig worden aagepakt. Iets wat van Grapperhaus wel prioriteit krijgt als het gaat om geweld tegen de politie.
De voorzitters van  COC, TNN en NNID stellen in een reactie:
"Mensen krijgen klappen, worden gepest en uitgescholden en de regering laat alles bij het oude. Dat is diep teleurstellend. Er zijn stevige maatregelen nodig, en we vragen de Tweede Kamer om daar alsnog voor te zorgen."
Volgens de organisaties zou de politie altijd werk moeten maken van discriminatiezaken en daar op door moeten rechercheren. Het Openbaar Ministerie zou bij discriminatie hogere straffen moeten eisen, in navolging van andere landen waar een speciale ‘hate crime’ strafmaat geldt. Ook zou er in de basisopleiding van agenten en officieren van justitie structurele aandacht moeten zijn voor de aanpak van discriminatie.
Afbeelding: screenshot Twitter #IKBENHETZAT
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

OlavM
OlavM3 apr. 2019 - 22:50

[Volgens de organisaties zou de politie altijd werk moeten maken van discriminatiezaken en daar op door moeten rechercheren. Het Openbaar Ministerie zou bij discriminatie hogere straffen moeten eisen, in navolging van andere landen waar een speciale ‘hate crime’ strafmaat geldt.] Zeker mee eens, maar dat neemt niet weg dat ook blijft gelden wat in het algemeen voor strafbare feiten geldt: afwegen hoe zwaar een concreet geval van discriminatie weegt, of een andere afdoening dan een strafproces in een bepaald geval de voorkeur geniet (bij b.v. zeer jeugdige of niet geheel toerekeningsvatbare daders), en of het vanuit het algemene maatschappelijke belang beter is van strafvervolging af te zien. ("Opportuniteit"). Een automatisme van strafvervolging bestaat niet.

JasDon
JasDon3 apr. 2019 - 12:53

Misschien wordt het tijd om religies te verbieden die LHBT-haat adverteren, of iig geen ruimte meer te geven voor bijzonder onderwijs of belastingvrijstellingen. Hoe moeilijk kan het zijn. LHBT-haat is geen mensenrecht, of zou het i.i.g. niet moeten zijn.

Libertain
Libertain3 apr. 2019 - 9:54

#IKBENHETZAT, dat Artikel1 al tientallen jaren door de elite als non-existent wordt beschouwd waardoor de poltie en opsporingsdiensten helemaal niets met de aangiften mee hoeven te doen. Schandalig!

3 Reacties
Keilstra
Keilstra3 apr. 2019 - 15:51

Welke elite bedoel je hier ?? Sorry voor mijn verwarring maar ik snap het echt niet.

Libertain
Libertain4 apr. 2019 - 6:20

Kom leven in ons land, ga je het zelf ontdekken.

LxGoodies
LxGoodies25 jun. 2019 - 15:03

Dat geldt niet alleen voor homo-discriminatie, maar helaas voor meer aspecten van Artikel 1. In dit land is het bijvoorbeeld legaal, om op grond van herkomst mensen bij sollicitaties te discrimineren op basis van hun achternaam. Je kunt aangifte doen, maar er is niks te bewijzen. Overigens ik krijg al jaren de indruk uit de berichtgeving, dat "de opsporingsdiensten" niet zo bar veel doen met aangiften, waar die aangiften ook over gaan.. Men verwacht blijkbaar zelfredzaamheid, maar niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Gevolg is, dat intimidaties en mishandeling tegen kwetsbare groepen buiten beeld blijven, omdat een aangifte toch zinloos is. Of omdat het beeld bestaat, dat een aangifte zinloos is.

madbako
madbako3 apr. 2019 - 8:36

De voorzitters van COC, TNN en NNID stellen in een reactie: Mensen krijgen klappen, worden gepest en uitgescholden en de regering laat alles bij het oude. Dat is diep teleurstellend. Er zijn stevige maatregelen nodig, en we vragen de Tweede Kamer om daar alsnog voor te zorgen. Ben altijd wel nieuwsgierig welke maatregelen deze partijen dan voorstaan. Hoor altijd maar roepen: stevige maatregelen. Maar wat dat behelst noemen ze er niet bij.

5 Reacties
Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 10:11

Gewoon, die duizend tot vijftienhonderd meldingen/aangiftes serieus nemen, in behandeling nemen en mensen veroordelen als zij schuldig zijn, ongeacht hun achterlijke religie of afkomst, zoiets?

Keilstra
Keilstra3 apr. 2019 - 10:16

Het is hetzelfde als met de rechten van gedetineerden en TBS'ers : als je de daad bij het woord voegt = inperken van rechten, dan zijn dezelfde mensen die nu maatregelen eisen tegen de voorgestelde maatregelen. Hypocrisie dus. Het toeknijpen van oogjes bij weekendscholen die anti-homo-ideologie doceren, het pleiten voor zoveel mogelijk resocialisatie in de samenleving, het kan niet worden gecombineerd met veiligheid voor LHBTI'ers reso. vrouwen. Hom of kuit.

Libertain
Libertain3 apr. 2019 - 10:22

("Maar wat dat behelst noemen ze er niet bij.") Omdat het niet bestaat. Gewoon.

Karingin
Karingin3 apr. 2019 - 11:23

Misschien moet je nog ff verder lezen. Het antwoord staat in de laatste alinea namelijk.

madbako
madbako3 apr. 2019 - 15:53

@Karingin 3 april 2019 at 13:23 Misschien moet je nog ff verder lezen. Het antwoord staat in de laatste alinea namelijk. Dat is wel zo algemeen dat het overal op van toepassing kan zijn. Is net het wiel opnieuw uitvinden.